От: | 28.05.2012, 23:32

Ревю на ASUS K55

Преди няколко дни тествахме 17-инчова конфигурация от обновената K-линия на ASUS. Останахме доволни от машината с изключение на малка неточност в състоянието на тъчпада. Компютърът обаче беше прототип и както казахме и в миналата статия, не е редно да съдим тайванците, преди да сме видяли лаптопите, предназначени за масова продажба. Точно с такъв се сдобихме днес – линията е същата, а единствената разлика е диагоналът на екрана, който в случая е 15.6-инчов. Моделът се нарича K55 и се различава от по-големия си събрат главно по физическите си размери, конструкцията и теглото.

Основното, с което K55 ни очарова е ниската цена, която се доближава до бюджетните ноутбуци, но въпреки това ни предлага Intel Core 7 процесор от висок клас. На нас ни звучи като перфектен компютър за тежка работа…

.

В комплекта

 

В кутията на лаптопа може да намерите още две книжки с инструкции, зарядно устройство и диск с драйвери за Windows 7 операционната система.

Дизайн и конструкция

 

ASUS K55 е 15.6-инчов ноутбук със сравнително масивни размери – теглото му е 2611 грама, а ако решите да си носите и зарядното със себе си, чантата ви ще натежи с 3289 грама. Казано накратко, размерите не са най-големият плюс на лаптопа и едва ли тайванската компания се е старала да впечатли потребителите си именно с това.

Подобно на K75, капакът на K55 е пластмасов, със семпла, леко грапава текстура, която не оставя отпечатъци и изглежда добре. Централният панел също разчита на пластмаса, но за повече елегантност и представителност, ASUS са интегрирали парче алуминий около тъчпада – на мястото, където държите китките си при писане върху клавиатурата.

Самата клавиатура пък е Island Style (с големи плоски клавиши и разстояние между тях), а също като K75, от дясната и страна имаме и NumPad цифров модул. Неговите бутони са с малко по-намален размер. Нещо, което ни направи впечатление в 17-инчовата версия е неизползваното пространство от двете страни на клавиатурата – тук такова почти няма.

Под клавиатурата, леко изнесен вляво е големият тракпад. В прототипа на K75 той не работеше добре. Тук обаче не намираме каквито и да е проблеми, а това ни успокоява. Поддържат се стандартните мултитъч жестове – завъртане, прелистване, мащабиране и скролиране.

Конструкцията е стегната и здрава – точно такава, каквато трябва да бъде в един висококласен лаптоп.

Power-бутонът е метален и продълговат, а в дясната му част свети бял светодиод, когато компютърът работи.

Портове

 

От лявата си страна, K75 е снабден последователно с DC-in вход за зарядно устройство, въздухоотводни отвори, VGA изход за връзка с външен монитор, HDMI, Ethernet LAN и два USB 3.0 порта.

Предната част е почти изчистена, с изключение на 6 LED индикатора, всеки от които снабден с малка иконка, обозначаваща значението им (активност на компютъра, свързаност към зарядното устройство, работа на дисковото устройство, активност на безжичните връзки, NumLock и Caps Lock). Под тях пък, почти скрит е разположен четецът на мултимедийни карти, поддържащ SD и MMC форматите.

Отдясно лаптопът е снабден с жакове за микрофон и слушалки, USB 2.0 порт, оптично устройство и Kensington Lock система за заключване.

Задната част на компютъра е напълно изчистена.

Дисплей и звук

 

Дисплеят не ни впечатлява с нищо, но разполага с добра яркост и контраст. Ъглите му на виждане са посредствени, а повърхността – гланцова. Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 сантиметра), а подсветката разбира се е светодиодна.

Макар и по-слаб от този в K75, звукът от вградените тонколонки на K55 е сравнително висок, а изкривявания се забелязват едва при 100-процентовото му увеличаване. Малък бял надпис над дясната част на клавиатурата ни разкрива, че високоговорителите са Altec Lansing брандирани.

Технически характеристики

 

Посочените технически спецификации се отнасят единствено за конкретния модел, който тестваме в момента.

Процесор: Intel Core i7-3610QM (2.30 – 3.30 GHz, 6MB кеш) Оперативна памет: 8GB (2x 4096MB) DDR3-1600 Твърд диск: 750GB SATA (5400 rpm) Видеокарта: NVIDIA GeForce GT 630M с 2GB GDDR3 собствена памет Дисплей: 15.6-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: Двуслойно DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/ Допълнително: 1x USB 2.0 порт, 2x USB 3.0 портa, HDMI,VGA, жакове за микрофон и слушалки, уеб камера, 2 в 1 слот за мултимедийни карти (SD/ MMC), Kensington заключваща система Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 34.02 мм (в най-дебелата част) Тегло: 2611 грама (с 6-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 678 грама

K55 е далеч от категорията на ултрабуците, но пък предлага завидни технически спецификации, срещу съвсем ниска цена.

Инсталация и драйвери

 

Моделът, който тестваме идва без предварително инсталирана операционна система. За снабдяване с драйвери използвахме дискът от комплекта. “Autorun” файла му ни предостави списък с всички нужни драйвери – ние само посочихме, които от тях искаме да се инсталират, а специално създаден софтуер се погрижи за останалото. За около половин час по важните дравейри бяха инсталирани – компютърът се рестартира сам при нужда, след което продължава работата си.

Ако искате най-актуалните версии на драйверите, можете да ги изтеглите от тук: http://www.asus.com/Notebooks/Versatile_Performance/K55VM/#download

Процесор и RAM памет

 

Най-популярният процесор днес е Intel Core i7-3610QM. Почти всички производители го използват за новите си серии лаптопи, а причината за това е ниската му цена и високата му производителност.

Intel Core i7-3610QM е процесор от висок клас от Ivy Bridge микроархитектурата. Тактовата му честота е 2.30 гигахерца, но при нужда от по-висока производителност, тя се овърклоква автоматично (благодарение на Turbo Boost 2.0 технологията) до 3.30 гигахерца. Кеш паметта от трето ниво е 6 МВ.

K55 разполага с два слота за RAM памет. В тестваната конфигурация и двата са заети от 4-гигабайтови платки на 1600 Mhz.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на ASUS K55 в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Вентилаторите в корпуса, част от IceCool конструкцията задържаха температурата до съвсем безпроблемните 86 градуса (при Tj. max – 105 градуса).

Гореспоменатата технология задържа областта около тракпада хладна, сякаш машината никога не е натоварвана.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

Видеокартата в тестваната конфигурация е NVIDIA GeForce GT 630M с 2GB GDDR3 собствена памет. Архитектурата й е предишното поколение Fermi, а производителността й трябва да е сравнима с тази на NVIDIA GeForce GT 540M.

GT 630M поддържа DirectX 11, Shader 5.0, Optimus, PhysX, Verde дравейри, CUDA, 3D Vision и 3DTV Play. Подробни характеристики вижте отдолу:

Твърд диск

 

ASUS K75 е снабден със 750-гигабайтов твърд диск, работещ на 5400 оборота в минута. Марката му е Hitachi, а моделът – HTS547575A9E384. Скоростите на четене и запис са нормални за твърд диск от този клас.

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, ASUS K55 издържа 236 минути ( 3 часа и 56 минути ) с едно зареждане.

Производителност

 

Resident Evil 5

За DirectX 10 теста разчитаме на CAPCOM и съпътстващия ги MT Framework енджин във версия 1.4. При резолюция от 1366 х 768 пиксела и максимални графични настройки, K55 ни предостави геймплей с над 39 кадъра в секунда, средно.

Screen resolution: 1366 x 768 Anti-Aliasing: C16XQ Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 39.5

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

Core i7-3610QM изкара 5668 и 21202 точки за еднонишковия и многонишковия тест, съответно. Тествали сме многократно този процесор, така че не сме изненадани от добрия му резултат.

Cinebench 11.5

Core i7-3610QM “развинти” противниците си и тук – 6.24 точки.

Fritz

Ето и един интересен бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-3610QM се справя с 11.651 милиона хода в секунда. Един от най-мощните супер-компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

ASUS K55 е изключително евтин за това, което предлага и няма как това да не се отрази на финалната ни оценка. Тя пък е повече отлична и причината не са единствено техническите характеристики на модела. Освен, че K55 разполага с бърз и модерен процесор от последно поколение, работата с компютъра можем да оприличим като удобство – клавиатурата е комфортна и притежава NumPad модул, тъчпадът е с голяма площ и поддържа мултитъч жестове, звукът е добър, а корпусът е здрав, стабилен и запазва ниска температура дори при високо натоварване.

За похвала е и IceCool технологията, която не позволи на корпуса да загрее дори при максимално натоварване за продължително време.

Плюсове: + Бърз процесор + IceCool технология против загряване + Стегнат, масивен и здрав корпус

Минуси: – Сравнително високо тегло

Тестваният компютър можете да закупите от онлайн магазина на Laptop.bg: Asus K55

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg! Подробно ревю на колегата ми Георги Добриков можете да изгледате по-долу

Видео

 

Прочетено 10 866 пъти

5 мнения

  • dobre 80-90 gradusa pri 100% natovarvane, a pri normalna rabota kakva temperatura poddarja?

  • възможно ли е да се сложи втори хдд на мястото на оптичното устройство

  • Тази машинка доста ми се хареса. Изчетох много информация за спецификациите и, но не разбрах дали може да подкара Crysis 3, Battlefield 3, Arma 3 и т.н. Ако не поддържа DirectX 11, но има 2ГБ вместо необходимия 1ГБ за Crysis 3 (recommended) примерно… ще върви ли?

    • не DX11 не се ли поддържа не тръгва освен ако няма версия на играта за по стар DX

Мнения