От: и | 16.09.2015, 18:32

Ревю на Dell Inspiron 5545 с AMD A10-7300 – когато производителността превъзхожда цената

dell-inspiron-5545

Отново навлизаме в света на бюджетните лаптопи, като този път устройството е истински звяр, имайки предвид неговата цена. Dell Inspiron 5545 е стандартен 15.6-инчов лаптоп. Той притежава един от топ чиповете на AMD от A10 серията и дискретна R7 M265 видеокарта, които работят заедно, в асиметричен CrossFire режим, което би трябвало да повиши графичната производителност значително. Със сигурност ще обърнем внимание на този аспект в нашето ревю, тъй като това е една от главните причини да изберем този модел.

Другите характеристики на устройството са типични за бюджетните Inspiron лаптопи – лъскав HD екран и привлекателен дизайн. Ще сравним машината с други, алтернативни Intel предложения на пазара, за да видим дали тя се вписва в идеята за лаптоп за лек гейминг, „на половин цена“. Освен това, като част от AMD промоцията, може да се възползвате от безплатна игра по ваш избор от списъка на търговския пакет.

Актуалната цена на Dell Inspiron 5545 с AMD A10-7300, както и начини за закупуването му, ще откриете в онлайн магазина на laptop.bg – http://laptop.bg/laptops-dell-Inspiron_5545

В кутията

Заедно с лаптопа, в кутията ще откриете AC зарядно с кабел и потребителски наръчници. Имате право и на безплатна игра по ваш избор, като условията можете да прочетете тук: https://www.amd4u.com/gamepromo/

IMG_3485
IMG_3434

Наличните за A10-7300 игри са:

 • Tomb Raider
 • DiRT Rally™
 • LEGO® Batman™ 3: Beyond Gotham
 • Space Run
 • Habitat
 • Tales from Space: Mutant Blobs Attack
 • Guacamelee
 • Sonic & All-Stars Racing Transformed

Дизайн и конструкция

Дизайнът на лаптопа е доста атрактивен и интересен. Подобен външен вид е присъщ за устройства за горния-среден клас. Устройството силно наподобява Inspiron 5758 и 5749 моделите, но в по-малък размер.

IMG_3445
IMG_3451

Капакът е изцяло покрит с полиран алуминии, като в центъра му се намира логото на Dell. Именно това придава висококласен вид, но имаме и малка забележка – по него остават пръстови отпечатъци, макар и не особено видими. Освен това, конструкцията изглежда доста здрава, като за бюджетен лаптоп, тъй като капакът почти не се огъна, дори и след като приложихме голям натиск. Това го прави подходящ за хора, чието ежедневие е свързано с често пътуване и може да бъдете сигурни, че относително тежки предмети няма да успеят да нанесат щети по шасито или LCD панела от другата страна. Говорейки за него, дисплеят е с 15.6-инчов диагонал, а в горния център на сравнително тънките рамки е намерено място и за вградена Уеб камера.

Колкото до долната страна на лаптопа, по нея няма нищо нетипично. Там ще откриете няколко винта, чрез които се разглобява лаптопа и голям вентилационен отвор, който позволява използването на охлаждаща подложка. Има още едно нещо, на което трябва да обърнем внимание. Силиконовите крачета са малко хлъзгави и не предоставят стабилността, от която всеки лаптоп се нуждае, а като резултат от това устройството може без особено трудности да се мести по повърхността.

IMG_3477
IMG_3479
IMG_3484
IMG_3473

Поглеждайки към страните на лаптопа, отляво виждаме DC порта за зареждане, четец за SD карти и един USB 2.0 порт. От дясната страна откриваме LAN порт, два USB 3.0 порта, 3.5 мм аудио жак, както и пълноразмерен HDMI порт в пълен размер. Това повдига въпроса – „Защо Dell са преместили най-използваните портове от дясната на лаптопа?“. Това позициониране често предизвиква неудобство сред потребителите при използването на мишка. Когато разполагаме с недостатъчно голямо място за работа, кабелите често се заплитат и допълнително влошават обстановката. Положителна черта обаче е фактът, че лаптопът притежава сравнително тънък профил, само 21.8 мм.

IMG_3437
IMG_3453
IMG_3456
IMG_3461

Вдигайки капака разкриваме и интериора на устройството. Впечатление прави комбинацията от мека на допир, матова пластмаса и твърда такава. Той определено изглежда добре и е приятен на допир, но уязвим към зацапвания, въпреки че те отново са трудно забележими, точно както при алуминиевия капак. Вероятно първото нещо, което ще си помислите, гледайки клавиатурата е, че клавишите са сравнително малки. Интересното е, че копчетата, които Dell са използвали при този модел, са малко по-малки от тези, които обикновено използват при 15-инчовите си лаптопи. Въпреки това те имат достатъчно голяма дълбочина на натискане, но ще ви е нужно известно време за да свикнете с тях. Налице е и NumPad цифров панел. Най накрая – тъчпадът. Той представлява голяма пластмасова пластина, която отчита командите доста добре, а освен това познава и определени жестове.

IMG_3471

Dell Inspiron 5545 е добре изглеждащ 15-инчов бюджетен лаптоп с добър дизайн, който рядко се среща в бюджетния и среден клас устройства. Голяма част от лаптопа привлича прах и зацапвания, но те са трудно видими при нормални обстоятелства. Освен това шасито е стабилно и здраво, без излишни отвори и дупки, но открихме няколко недостатъка, които трябва да споменем. Имаме предвид сравнително малките клавиши на клавиатурата, неудобния за използване тъчпад, както и силиконовите крачета, които не се справят със застопоряването на лаптопа към повърхността.

Дисплей и звук

Дисплеят на Dell Inspiron 5545 има WXGA HD панел с TN матрица и гланцово покритие, модел KYK75-156BGE. Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 см), а резолюцията 1366 х768 пиксела. Съотношението на страните е 16:9, плътността на пикселите – 100 на инч, стъпката – 0.253 х 0.253 мм. Екранът се превръща в Retina при наблюдение от дистанция, по-голяма или равна на 86 см (от това разстояние окото спира да разграничава отделните пиксели), което е повече от нормалното за четене.

Micr-Dell Inspiron 5545

Dell Inspiron 5545 е с некомфортни ъгли на видимост. Предлагаме снимки под ъгъл от 45°, за оценка качеството на изображението.

Angles-Dell Inspiron 5545

Измерената средна стойност на максималната яркост преди профилиране е 206 cd/m2, с максимално отклонение от 12%. Средната стойност на цветовата температура, измерена върху бял екран и максимална яркост, е 6780K – близка до оптималната (6500К) светлина. Няма недопустими отклонения по площта на екрана.

BefMax-Dell Inspiron 5545

Цветопредаване

На следващата фигура е изобразено покритието на sRGB цветовото пространство (прието е за стандарт при работа в интернет и HDTV) от дисплея на Dell Inspiron 5545. Показваме границите на човешкото цветно зрение посредством „CIE 1976 Uniform Chromaticity Diagram“, чрез която може да добиете представа за обхвата и точността на цветовете на вашето устройство. Във вътрешността на черния триъгълник са стандартните цветове, използвани от цифровата телевизия и интернет – rec.709/sRGB, а по-широкото Adobe RGB цветово пространство е територия на качествените фотоапарати и изображенията, предназначени за печат. Цветовете в черния триъгълник се използват практически навсякъде от милиони потребители и точното им възпроизвеждане е от ключово значение за качеството на дисплея.

Жълтият триъгълник обозначава възможностите на Dell Inspiron 5545. В числово изражение – 56% от sRGB и 48% от Adobe RGB, което е недостатъчно, за да бъде картината с наситени цветове.

Gamut-Post-Dell Inspiron 5545

Фигурата по-долу е същата, но с нанесени измервания, след профилиране. Цветните кръгчета са цветовете, които лаптопът трябва да излъчи (sRGB/rec.709 Standard Color Gamut Reference Colors) (целта), а с белите кръгчета са отбелязани резултатите (попаденията). Показани са основните и допълнителните цветове със 100-процентна, и с 50-процентна наситеност вътре в sRGB цветовото пространство.

Colors-Post-Dell Inspiron 5545

Профилирахме дисплея при яркост 140 cd/m2 и целева цветова температура 6500К.

xRite-Post-Dell Inspiron 5545

За калибрациите използвахме X-Rite i1 Display Pro.

RGBCMY-Post-Dell Inspiron 5545
Grey-Post-Dell Inspiron 5545

Gamma-graph-Post-Dell Inspiron 5545

Тествахме дисплея и с мостри от 24 цвята, съдържащи често срещани цветове и такива, които окото добре разпознава – например тъмна и светла човешка кожа, синьо небе, тревисто зелено, портокалово. След калибрация точността им е висока – средно DeltaE 2000 = 1.38.

Result-Post-Dell Inspiron 5545REPORT-Dell Inspiron 5545

Широчинно-импулсна модулация (ШИМ, трептене на подсветката)

Дисплеят на Dell Inspiron 5545 излъчва широчинно-импулсно модулирана светлина от подсветката за всички нива на яркост без 100%. Честотата е 1 kHz – счита се, че при над 300 Hz се намалява негативното въздействие от трептенето.

PWM-Dell Inspiron 5545

Изводи

Дисплеят на Dell Inspiron 5545 в изследваната модификация е с бюджетна матрица. Като достойства може да се отбележат надеждност, икономичност (на електроенергия), точност след профилиране на често срещаните цветове (ColorChecker). Има немалко недостатъци – орязано цветово пространство, нисък контраст и резолюция, тесни ъгли на видимост. Подходящ е за интернет, видео и бизнес приложения, несвързани с презентация или обработка на цветове.

Звук

Звукът при Dell Inspiron 5545 е оптимизиран посредством новата технология Waves MaxxAudio® за по-качествено възпроизвеждане. В различните режими на работа като музика, филми, игри са съобразени специфичните изисквания и е създадено много добро качество в чисти високи тонове и плътни ниски. Разширени са възможностите на пресъздаване на звука за съответния режим на ползване.

SoundDellAudio

Технически характеристики

CPU AMD A10-7300 (4-ядра, 1.90 – 3.20 GHz, 4MB кеш)
RAM 8GB (1x 8192MB) – DDR3L, 1600MHz
Видеокарта AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) + Radeon R6 (Kaveri)
HDD/SSD 1TB HDD (5400 rpm)
Дисплей 15.6-инча HD (1366×768) TN панел, лъскав
Оптично устройство
Свързаност LAN 10/100 Mbps, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
Допълнително
 • 2x USB 3.0
 • 1x USB 2.0
 • вградена HD Уеб камера
 • вграден микрофон
 • 3.5 мм аудио жак
 • RJ-45
 • HDMI
 • четец за SD карти
Батерия 3-клетъчна, 43Wh
Дебелина 21.8 мм (0.9″)
Тегло 2.38 кг (5.25 lbs)

Софтуер

Използвахме Windows 10 (64-bit) операционната система за нашите тестове. Ако вашият лаптоп няма предварително инсталиран Windows, може да намерите всички драйвъри за този модел в официалната страница за поддръжка на Dell: http://www.dell.com/support/home/us/en/04/product-support/product/inspiron-15-5545-laptop/drivers

Въпреки това, ние ви препоръчваме да изтеглите драйвърите за видеокартата от официалната страница за поддръжка на AMD: http://support.amd.com/en-us/download

Батерия

Dell Inspiron 5545 се предлага в две версии, който се различават в капацитета на батерията. Устройството, което ние използвахме притежаваше 3-клетъчна 43Wh батерия, докато другият вариант предлага огромна 4-клетъчна 58Wh. Все пак, 43Wh капацитет би трябвало да е достатъчен за продължителна употреба на лаптопа, въпреки че 19W процесор и дискретна видеокарта ще окажат влияние на живота на батерията. Отново направихме нашите обичайни тестове – Уеб сърфиране, видео и гейминг, с обичайните настройки – Power saver режим, включен Wi-Fi и яркост на екрана от 120 cd/m2.

Уеб Сърфиране

За да симулираме реално Интернет сърфиране, използваме наш скрипт, който автоматично прелиства над 70 Уеб сайта.

net Не сме впечатлени от издръжливостта на батерията – 242 минути (4 часа и 2 минути).

Видео

За всеки тест от този вид използваме едно и също видео с HD резолюция.

movie

Резултатът тук отново не е впечатляващ – 188 минуи (3 часа и 8 минути).

Гейминг

За точна гейминг симулация използваме Metro: Last Light бенчмарка, настроен на минимални графични настройки.

game

Съмняваме се да играете продължително време на лаптопа, без той да е включен към зарядното. Пускаме този тест за да получим сравнителна оценка – 83 минути (1 час и 23 минути).

Процесор

52902B_AMD_A10_E_RGBAMD A10-7300 е четириядрен процесор от среден клас, анонсиран през второто тримесечие на 2014 година. Той е част от „Kaveri“ архитектурно поколение на AMD и работи с базова честота от 1.9GHz. Четирите му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност до 3.2GHz.

Чипът също така разполага с 192KB кеш памет от първо ниво и 4MB кеш памет от второ ниво. A10-7300 е изработен по 28-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения AMD Radeon R6 графичен контролер. Той е с базова честота от 500MHz и поддържа DirectX 11.2 приложения. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 19 вата, а максималната температура на работа е 102 градуса.

AMD A10-7300 поддържа TurboCore 3.0 (увеличава базовата честота на процесора при нужда), PCI Express 3.0, DDR3/L /U – 1600/1333 MHz памет, SSE4a и AES инструкции.

Може да разгледате класацията ни за процесори тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Тук ще откриете полезна информация за всички модели с този процесор, които сме тествали: http://news.laptop.bg/procesor/amd-a10-7300/

Резултатите са от Cinebench 11 теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Dell Inspiron 5545 AMD A10-7300 (4-cores, 1.5 - 3.2 GHz)1.18
Lenovo Yoga 500 Intel Pentium 3805U (2-cores, 1.9 - 1.9 GHz)1.77 +33.33%
ASUS X554LJ Intel Core i3-5005U (2-cores, 2.0 - - GHz)2.33 +49.36%

Резултатите са от NovaBench CPU теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Dell Inspiron 5545 AMD A10-7300 (4-cores, 1.5 - 3.2 GHz)243
Lenovo Yoga 500 Intel Pentium 3805U (2-cores, 1.9 - 1.9 GHz)210 -15.71%
ASUS X554LJ Intel Core i3-5005U (2-cores, 2.0 - - GHz)345 +29.57%

Резултатите са от Photoshop теста (по-ниският резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Dell Inspiron 5545 AMD A10-7300 (4-cores, 1.5 - 3.2 GHz)56.55
Lenovo Yoga 500 Intel Pentium 3805U (2-cores, 1.9 - 1.9 GHz)30.11 -87.81%
ASUS X554LJ Intel Core i3-5005U (2-cores, 2.0 - - GHz)26.08 -116.83%

Fritz

Fritz е шахматен бенчмарк, който тества изчислителните възможности на процесора с различни шахматни ходове. AMD A10-7300 успя да направи 3944 милиона хода за секунда. За сравнение, един от най-мощните компютри, Deep(er) Blue, е успял да реализира 200 милиона хода за секунда. През 1997 година Deep(er) Blue дори успя да победи популярния Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

amd_radeon_graphics2 (1)AMD Radeon R7 M265 е дискретна видеокарта използвана при мобилните компютри. Тя не е подходяща за гейминг, поради нейните възможности, но е предимно предназначена за мултимедия и приложения. Тя разполага с 4GB собствена памет (DDR3 SDRAM) или 2GB (DDR3), 128-битовa шина и честота на паметта от 1800MHz до 2000MHz. Броят на шейдърите е 384 с 1040 милиона транзистора във видеокартата. Производственият процес е 28nm. Графичният чип работи на 825MHz тактова честота с възможност за покачване до 900MHz. Също така, тя е част от GCN архитектурата на AMD.

Поради своя размер и консумация на енергия, Radeon R7 M265 е подходяща за лаптопи над 13 инча. Най-забележителните ѝ функции са PowerTune, Power Gating, ZeroCore, Enduro и други. Преди всичко обаче тя поддържа и кодиране в MPEG-4 AVC/H.264, VC-1, MPEG-2 и Flash (директно от AMD видеокартата), Multi-View Codec (MVC) и MPEG-4 part 2 (DivX, xVid) HD.

Може да разгледате нашата класация за видеокарти тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Полезна информация за всеки лаптоп, който сме тествали с тази видеокарта, ще откриете тук:http://news.laptop.bg/videokarta/amd-radeon-r7-m265-4gb-ddr3/

Резултатите са от 3DMark Cloud Gate (G) теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Dell Inspiron 5545 AMD Radeon R7 M265 (4GB DDR3)8232
Lenovo Yoga 500 Intel HD Graphics (Broadwell)3724 -121.05%
ASUS X554LJ NVIDIA GeForce 920M (1GB DDR3)7165 -14.89%

Резултатите са от 3DMark Fire Strike (G) теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Dell Inspiron 5545 AMD Radeon R7 M265 (4GB DDR3)1563
Lenovo Yoga 500 Intel HD Graphics (Broadwell)386 -304.92%
ASUS X554LJ NVIDIA GeForce 920M (1GB DDR3)1168 -33.82%

Резултатите са от 3DMark (Sky Diver) теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Dell Inspiron 5545 AMD Radeon R7 M265 (4GB DDR3)4907
Lenovo Yoga 500 Intel HD Graphics (Broadwell)1472 -233.36%
ASUS X554LJ NVIDIA GeForce 920M (1GB DDR3)4005 -22.52%

Резултатите са от Unigine Heaven 3.0 теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Dell Inspiron 5545 AMD Radeon R7 M265 (4GB DDR3)443
Lenovo Yoga 500 Intel HD Graphics (Broadwell)130 -240.77%
ASUS X554LJ NVIDIA GeForce 920M (1GB DDR3)295 -50.17%

Гейминг тестове

Възможно ли е да се играят игри на това бюджетно предложение? И още как! Устройството е способно даже да подкара GTA V. Е да, резолюцията беше ниска и настройките на минимума, но пък за сметка на това си вървеше доста добре, въпреки че процесора не се вписва в „минималните изисквания“. Все пак, вижте как се справи с игрите, които пробвахме.

tomb-raider-2013-wallpaper1

Tomb Raider (768p, Low) Tomb Raider (768p, Medium) Tomb Raider (768p, Max)
44 fps 23 fps 11 fps

f1-2014

F1 2014 (1080p, Low) F1 2014 (1080p, Medium) F1 2014 (1080p, Max)
33 fps 25 fps 17 fps

thief_4_wallpaper_by_christian2506-d5x4ppb1

Thief (1080p, Low) Thief (1080p, Medium) Thief (1080p, Max)
11 fps 5 fps 3 fps

gta-5-cover

GTA 5 (1080p, Low) GTA 5 (1080p, Medium) GTA 5 (1080p, Max)
33 fps 11 fps 6 fps

Температури и комфорт

Тестът за температурите се състои от две части и може да бъде считан за един от най-важните, тъй като той проверява цялостната стабилност на системата, а също така и до каква степен успява да се справи охладителната система, когато е подложена на голямо напрежение, поради високо натоварване и високи температури.

Започваме със 100% натоварване на процесора в период от поне един час. При нормална употреба, чипът достигна температура от 49 градуса, а след продължителна такава, тази на процесора се покачи до 64 градуса, което може да се счете за много добър резултат. Автоматичното покачване на тактовата честота до 3.2GHz обаче издържа само няколко минути, след което честотата се намали до 1.8 – 1.9GHz. Това може да се определи като минимален throttle, тъй като базовата честота е 1.9 GHz. Зелената линия, на графиката отдолу, представлява натоварването на процесора, а червената – температурите.

5545 cpu

След като измина един час, включихме и натоварване на видеокартата. Температурите доста бързо се покачиха, като процесора достигна 81 градуса. Информация относно температурата на видеокартата, за съжаление, не успяхме да получим. Освен това, тактовата честота, на която функционираше процесорът се намали още повече, достигайки 1.1-1.2GHz, което може да се сметне като поява на висок throttle.

5545 gpu

На изображението отдолу може да видите температурите, които измерихме на повърхността на шасито, след продължително натоварване. Както се очакваше, най-високата температура бе измерена близо до задната страна на устройството, където се намира главният охладителен отвор (близо до пантата). За съжаление, топлината се разпростира чак до средата на клавиатурата и е възможно я усетите, докато пишете. Поне температурата на зоните, на които най-често ви стоят дланите, останаха в границите на допустимото.

temperatures-bottom

Заключение

Dell Inspiron 5545 е истинско бижу в своя клас от гледна точка на производителност. Не всички лаптопи, чиято цена е по 1000 лева, могат да подкарат GTA V, с достатъчни за нормална игра кадри в секунда. Главната причина за това е асиметричната CrossFire конфигурация, която интегрираната видеокарта и дискретната такава (и двете Radeon, разбира се) предлагат. Може да разчитате и на двете видеокарти да се справят в тежки графични задачи, но изчислителната производителност и TDP-то (19W) не са на най-високо ниво. Все пак, не можем да имаме огромни претенции, имайки предвид цената на устройството.

Друго, на което трябва да обърнем внимание, е дизайнът. Лаптопът е приятен, както на външен вид, така и на допир, с добро качество на изработката. Ако трябва да бъдем честни, известни аспекти от конструкцията трябва да бъдат доизпипани. Разочаровани сме от размера на клавишите на клавиатурата, представянето на тъчпада, както и от силиконовите крачета от долната страна. Има доста неща, които не могат да бъдат пренебрегнати. Също така, дисплеят не е нищо особено, но можем да простим това, поради цената на лаптопа.

Останахме със смесени чувства от стабилността на системата и живота на батерията. При голямо натоварване, шасито успява сравнително приемливо да се справи с температурите, но при процесора се забелязва известен throttle. Имайте предвид, че под нормални обстоятелства е много малко вероятно да се сблъскате с това.

Актуалната цена на Dell Inspiron 5545 с AMD A10-7300, както и начини за закупуването му, ще откриете в онлайн магазина на laptop.bg – http://laptop.bg/laptops-dell-Inspiron_5545

Плюсове

 • Атрактивен дизайн
 • Отлична производителност за ценовия клас
 • Сравнително тънко, леко и издръжливо шаси
 • Избор на безплатна игра в комплекта на процесора

Минуси

 • Посредствен живот на батерията
 • Средната част на клавиатурата се загрява при продължителна употреба

Прочетено 1 963 пъти

2 мнения

 • Като правите температурните тестове бех искал да ви помоля да добавите тест с изчисления с който можем да следим нивото на производителност(или тротлинг). Повечето лаптопи след добро загряване им спада производителността с не малко и е хубаво с някакъв графичен тест да следим това, фурмарк може да ви е от полза.

  • Такъв тест има. Цялата секция с температурите е посветена изцяло на производителността на процесора и видеокартата при високо натоварване и температурите на повърхността.

Мнения