Ревю на HP Star Wars Special Edition 15 – галактическият воин на Империята

logoКалифорнийската компания HP ни предоставя един модел, който е силно насочен към една голяма аудитория. От близо месец, ние го чакахме да „пропътува галактически разстояния“, за да се насладим на страхотния дизайн и всичко свързано с него. Е, чакането мина, и той е тук при нас, в нашата лаборатория. HP Pavilion Star Wars е устройството, което сътвори „голям шум“ около себе си след като бе представено малко по-рано тази година, за да бъде в синхрон с филма, чиято премиера е днес, както и играта Star Wars: Battlefront, която вече е на пазара.

HP Star Wars Special Edition 15 предлага уникален дизайн, който ни грабва от пръв поглед. Мобилното устройство е поредната „частица“, която всички фенове на сагата би трябвало да притежават. „Премахвайки“ всичките междузвездни белези, се открива типичен лаптоп от линията Pavilion. Това е серия, която предоставя най-вече среден клас лаптопи, които се отличават с качество, цена и хардуер, който ви позволява да се насладите на всички игри, ако не на високи, то на средни настройски.

Актуална цена, както и възможност за закупуване на HP Star Wars Special Edition 15, може да намерите в сайта на Laptop.bg: http://laptop.bg/laptops-hp-Pavilion_15-hp_pavilion_15an001na_star_wars_P0S47EA

В кутията

В сравнително голямата кутия, намираме две по-малки. Едната е събрала в себе си единствено мобилното устройство, а другата – захранването, батерията и захранващия кабел. В нашия случай зарядното бе с мощност от 65 вата. Дизайнът на по-малката е страхотен. На фон е Дарт Вейдър, а кутията е с магнит в долната си част, и се отваря като ковчег – за наша радост, Ситите са ни изпреварили и са отнесли остатъка от тялото на Вейдър със себе си, след като за втори (фатален) път Анакин бе в пламъци. При затварянето на капака, забелязваме и цитат от един от последните разговори между баща и син от епизод шести – “You don’t know the power of the Dark side.” Е, ще разгадаем мощта на Силата в настоящото ревю.

kutia
zarqdno

Дизайн и конструкция

При изваждането на лаптопа, първоначално „се сблъскахме“ с горната част на капака. Водените битки за издръжливост и качество в завода на HP сякаш са се „отразили“ по горния корпус. В двата си края по диагонал (горе вдясно и долу вляво), капакът изглежда силно захабен и надраскан, но всъщност това е част от страхотния дизайн, който калифорнийската компания ни предлага. По средата на капака забелязваме задължителното лого на HP, което е гланцово и се отличава страхотно на целия фон. Веднага забелязахме и персонажа, който бе и от двете страни (Сити и Джедаи) по време на 6-епизодната сага, наречена Междузвездни войни, а именно Анакин Скайуолкър или Дарт Вейдър.

sw1
vader

Под неговия образ забелязваме знаци, които за част от вас може би са просто интересни йероглифи, които допълват горната част откъм дизайн. Това обаче съвсем не е така – всеки малък детайл върху лаптопа има значение. С помощта на могъщата “Сила“, успяхме да разкодираме кода – ще оставим едната половина за вас – да видим колко от вас умеят да използват Силата, за да разкодират другата половина. Както чичо Бен, по-известен като великия джедай Оби Уан Кеноби казва: „Use the Force, Luke. Let go.” Част от кодираното (скритото) съобщение, е Empire, или на наш език – Империя. Както казахме, оставяме другата част на вас. Благодарение на матовото покритие, сивият цвят и „захабеният“ дизайн, отпечатъците по горния слой не се забелязват, което е прекрасна новина. Като допълнителен плюс можем да отбележим, че и дори да изпуснете или надраскате лаптопа, това съвсем няма да проличи…

empire
whoops

При опита да погледнем под екрана, трябваше първо да премахнем стиропора. Веднага забелязахме неговата нестандартна форма, която има своя скрит замисъл. Той бе изваян по един начин, който копира перфектно специален кораб. Името му е “TIE Advanced Fighter” и именно в него бе Дарт Вейдър, когато Люк за първи път унищожи Звездата на смъртта. Смилихме се над Анакин и за последен път го качихме на военния космически кораб (снимка №4).

samolet1
DSC07551
damn
samolet

При повдигането на екрана усетихме затегнатите панти, което означава, че ще имате затруднение, макар и малко, при отварянето на лаптопа с една ръка, но това всъщност е плюс, защото означава, че вероятно няма да имате проблеми със стабилността на дисплея в дългосрочен план. И тук, както и върху горната част (капака на екрана), забелязваме набезите от тежките битки по почти целия корпус. Освен тях, ще отличим и някои набези, които напомнят, че лаптопът служи на Тъмната страна на Силата. Над клавиатурата забелязваме Power бутонът и колоните, които са „захранени“ от B&O Play, потапяйки ви в невероятната атмосфера на виртуалния свят. Най-интересното обаче, се намира вдясно от тях. Макар и малко, почти незабележимо, нямаше как да го пропуснем…

korpus
DSC07535

Става дума за едно лого, което всъщност дава началото на един страхотен сблъсък между доброто и злото. „Белегът“ се казва Галактическа Империя и маркира един обрат в едноименната сага Междузвездни Войни. Официалното начало на обрата бе дадено от Императорът, който по това време бе просто Дарт Сидиъс.

Речта, която маркира преврата, бе произнесена по време на сбирка на Сената в може би най-„епичната“, трета част от сагата. „In order to ensure the security and continuing stability, the Republic will be reorganized into the first Galactic Empire, for a safe and secure society!“. Тези думи отблязаха край на една демократична република, както и на хилядите години, през които джедаите се опитваха да внесат мир в галактиката.

button
empire

Под тях забелязваме клавиатурата, която не отстъпва по дизайн на останалите компоненти. Разстоянията между бутоните са достатъчни, за да не натискате повече от един клавиш при писане. Шрифтът на буквите също е уникален, а за да не се нарушава визията му, кирилизацията липсва. Червената подсветка прави лаптопът изключително агресивен и красив, а ако не ви допада, може да я изключите по всяко време само с един бутон – F5.

keyboard
dark

След клавиатурата е време да обърнем внимание и на останалата част, която се намира под нея. Макар да не е точно по средата, тъчпадът се откроява. Това се дължи може би на интересния стил, който той притежава. Разбира се, отново е свързан с Междузвездни войни. Връщаме се малко назад, за да си припомним как Люк използва Силата, за да унищожи най-мощното оръжие на Ситите, което с един изстрел унищожи цяла планета. По думите на Вейдър: “The Force is strong with this one.” – е, наистина се оказа прав. Технически, падът е малко бавен при работа с един пръст или по-точно ако искате да копирате няколко неща и трябва да „провлачите“ мишката. При работа с два или повече, отчетливостта е висока, а кликането става с лекота.

DSC07530
touchpad

Вляво от тъчпада виждаме и почти цялостно изобразена Звездата на смъртта. Въпреки това, лазерът, с който стреля самата база, е на сантиметри до пада, което създава страхотна илюзия, че има индикатор, който ви показва дали тъчпада е включен или не. Тук си задаваме въпроса – защо наистина няма една лампичка, която да свети в червено, сякаш готова да изстреля лъч? Това щеше да изтъкне страхотния дизайн още повече.

death star

Отдясно на устройството, с което контролираме курсора, отново забелязваме кодирания надпис. До него се намират два StromTrooper-а, както и задължителното лого, което дешифрирахме по-нагоре – „гербът“ на първата Ситска Империя – Галактическата. Поглеждайки нагоре, виждаме 15-инчов IPS дисплей и камера, която се намира по средата, над него. Това бе всичко, което може да споделим като моменти от сагата, които са пресъздадени по корпуса на лаптопа.

storm
trooper

Насочваме цялото си внимание към двете страни, които ни предлагат най-различни портове. Първо ще започнем с лявата. Веднага забелязваме интересното разположение на оптичното устройство. DVD-то се намира от лявата страна на мобилното устройство, а копчето, с което го отваряте, е малко снижено към долната част на лаптопа, което нарушава комфорта. Това, разбира се е пренебрежимо, тъй като в момента флаш паметите са избор номер едно при пренос на външна информация. До оптичното устройство забелязваме два USB порта, единият от които (първият до DVD-то) е USB 3.0. Под тях, трудно забележим, се намира слотът за карти памет. Последният порт, който се намира от лявата страна е Ethernet LAN.

От дясната страна се намира охлаждането, а освен него са разположени изходът за слушалки, вторият USB 3.0 порт, HDMI портът, както и Kensington Lock.

IMG_7952
IMG_7955
IMG_7957
IMG_7963

Дисплей и звук

Дисплеят на HP Star Wars Special Edition 15 има Full HD панел с IPS матрица и матово покритие. Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 см), а резолюцията 1920 х 1080 пиксела. Съотношението на страните е 16:9, плътността на пикселите – 141 на инч, стъпката им – 0.18 х 0.18 мм. Екранът се превръща в Retina при наблюдение от дистанция, по-голяма или равна на 61 см (от това разстояние окото спира да разграничава отделните пиксели и е нормално за лаптоп).

Micr-HP Star Wars Special Edition 15

HP Star Wars Special Edition 15 е с комфортни ъгли на видимост. Предлагаме снимки под ъгъл от 45°, за оценка качеството на изображението.

Angles-HP Star Wars Special Edition 15

Измерената средна стойност на максималната яркост преди профилиране е 296 cd/m2, с максимално отклонение от 10% върху повърхността на екрана. Средната стойност на цветовата температура, измерена върху бял екран и максимална яркост, е 6300K.

BefMax-HP Star Wars Special Edition 15

Цветопредаване

На следващата фигура е изобразено покритието на sRGB цветовото пространство (прието е за стандарт при работа в интернет и HDTV) от дисплея на HP Star Wars Special Edition 15. Показваме границите на човешкото цветно зрение посредством „CIE 1976 Uniform Chromaticity Diagram“, чрез която може да добиете представа за обхвата и точността на цветовете на вашето устройство. Във вътрешността на черния триъгълник са стандартните цветове, използвани от цифровата телевизия и интернет – rec.709/sRGB, а по-широкото Adobe RGB цветово пространство е територия на качествените фотоапарати и изображенията, предназначени за печат. Цветовете в черния триъгълник се използват практически навсякъде от милиони потребители и точното им възпроизвеждане е от ключово значение за качеството на дисплея. Жълтият триъгълник обозначава възможностите на HP Star Wars Special Edition 15. Покритие от 58% на sRGB ще означава недостатъчно наситени цветове.

GAMUT-HP Star Wars Special Edition 15

Фигурата по-долу е същата, но с нанесени измервания, преди калибриране. Цветните кръгчета са цветовете със 100-процентна и с 50-процентна наситеност в sRGB цветовото пространство, а с белите кръгчета са отбелязани излъчените от HP Star Wars Special Edition 15.

Colors-HP Star Wars Special Edition 15

Входно-изходната гама-крива, илюстрираща разпределението на нивата на яркост, практически съвпада с приетата за стандарт 2.20.

Gamma-HP Star Wars Special Edition 15

Профилирахме дисплея при яркост 140 cd/m2 и целева цветова температура 6500К.

Bef52P-HP Star Wars Special Edition 15

В качеството на калибратор използвахме X-Rite i1Display Pro.

xRite-HP Star Wars Special Edition 15

Тествахме дисплея посредством мостри от 24 цвята, съдържащи често срещани цветове и такива, които окото добре разпознава – например тъмна и светла човешка кожа, синьо небе, тревисто зелено, портокалово. Точността им е висока, avg DeltaE 2000 = 0.82. Контрастът е 1090:1 преди и 1070:1 след профилиране.

Result-HP Star Wars Special Edition 15

REPORT-HP Star Wars Special Edition 15

Част от цветовете в отчета от верификацията на дисплея представяме графично чрез долната хистограма.

ColorChecker-HP Star Wars Special Edition 15

Трептене на подсветката

Дисплеят на HP Star Wars Special Edition 15 излъчва спокойна, ненатоварваща зрението с пулсации светлина.

PWM-HP Star Wars Special Edition 15

Изводи

Дисплеят на HP Star Wars Special Edition 15 има висока резолюция и точни цветове в ColorChecker. Ъглите на видимост са комфортни, контрастът е добър, но покритието на sRGB е оскъдно. Настроен е приятелски към зрението, защото липсва ШИМ за всички нива на яркост. Подходящ е за видео, интернет, гейминг и разнообразни бизнес приложения (несвързани с обработка на цветове).

Звук

Звукът на HP Star Wars Special Edition 15 има достатъчно добра максимална сила на възпроизвеждане. Ниските честоти са добри почти без отклонения, но при средните и високите има металически тембрални изкривявания.

Sound-HP Star Wars Special Edition 15

Технически характеристики

Процесор
 • Intel Core i5-6200U (2-ядрен, 2.30 – 2.80 GHz, 3MB кеш)
RAM
 • 6GB (1x 2048MB + 1x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
 • 8GB (2x4096MB) DDR3 1600MHz
Видео карта
 • NVIDIA GeForce 940M (2GB DDR3)
HDD/SSD
 • 1TB HDD (5400 оборота/минута)
Дисплей
 • 15.6-инчов (39.62 см.) – 1920×1080 (Full HD), матов
Оптично устройство DVD записвачка
Свързаност LAN 10/100 Мбит/сек, Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth
Допълнително
 • 2x USB 3.0
 • 1x USB 2.0
 • Вградена HD уеб камера
 • Вграден микрофон
 • B&O PLAY с 2 високоговорителя
 • Подсветка на клавиатурата
 • HDMI
 • слот за заключване Kensington MicroSaver
 • RJ-45
 • четец на памет карти
 • липса на кирилизация
Батерия 4-клетъчна, 41Wh
Тегло 2244 грама, заедно с батерията
Дебелина 25.75

Софтуер

Принципно тук споделяме набързо с каква операционна система е нашето устройство и откъде може да свалите драйверите за него. Днес ще обърнем специално внимание, тъй като както дизайнът, така и софтуерът предоставя уникални сами по себе си програми, изработени специално за този модел на HP. Ще ви запознаем с всяка една от тях, за да добиете представа какво прави този модел изключително „попадение“ в колекцията на феновете на Междузвездни войни, и не само.

Command Center

Може би най-интересният софтуер, който може да намерите на лаптопа. Командният център ви предоставя богат избор, с който да управлявате различни неща по мобилното устройство. Първо ще започнем с бутона, който се казва Themes – теми. Както може би подразбирате от името, тук имате възможността да изберете десктоп картини, които задължително са подбрани моменти от Междузвездни войни. Всяка тема има различен брой снимки, някои от които може да премахнете, ако не ви допадат.

theme
themes2
themes3

Втората опция, която Командният център предлага, е Галерия. В него намираме четири подкатегории. Първата е „Зад кадър“ – страхотни моменти по време на снимките, както и снимки на 3D модели на корабите, които участват в сагата. Втората е „Колекции“ – подобно на първата, тук откриваме множество снимки на различни части от Междузвездни войни, както и красиви постери. Третата и четвъртата подкатегория са Арт настроени. Множество рисунки, които „разчупват“ образи като Дарт Вейдър и Боба Фет. Също така не липсват и корици на комикси – много, наистина много богат „склад“, в който може да си припомните моменти от почти всеки епизод.

gallery
gallery1
gallery2
gallery3

За да стигнете до третата и четвъртата опция, трябва да се върнете отново на Теми. Следващия бутон, който ще разгледаме, е Звуци. Софтуерът предоставя възможност да изберете между 10 уникални сами по себе си персонализирани звуци. След като сте си харесали някоя от тях, може да прегледате какви тонове ще бъдат възпроизвеждани при различни ситуации. Това става от бутона, който се намира точно под името на звуковата тема. Задължително изпробвахме тази опция с R2-D2 и резултатът бе отличен – забава и разпускане, докато си вършите работата.

sound
sound1
sound2

Последното меню се казва „Screensavers” и е най-„бедното“ откъм възможности. Тя ви предоставя избор от само три опции. За нас, най-страхотна бе втората, тъй като се насладихме на подбрани сцени на Анакин срещу Оби Уан, както и Дарт Вейдър срещу Оби Уан. Дори когато почивате, HP Star Wars ще ви зарадва със страхотни screensaver-и. До тях има един надпис “Icon”, който преобразява вашето кошче в Звездата на смъртта. Моментално го отворихме, за да търсим остатъка от император Палпатин – за съжаление, не намерихме нищо.

Star Wars Trailers

Много се зарадвахме, като видяхме, че имаме достъп до всички трейлъри, които са излязли, само в една папка. Останахме приятно изненадани когато разбрахме, че може да се насладим дори и на последните два, които излязоха през 2015 година, което означава, че може да си припомните премиерата на седма част, която е в кината от днес или просто да се върнете назад във времето, чак до 1977, когато излезе за първи път епизод четвърти от сагата Междузвездни войни.

trailers

Star Wars Library и Comic

Това са последните два софтуера, които HP Star Wars Еdition ви предоставя. Първият от тях, Library, ви предоставя PDF файлове във формата на книжки, които разбира се, са на английски. Другото възможно четово са комиксите. Разбира се, началото отново е далечната 1977 година и разказва четвърти епизод от сагата – Нова надежда. Създателят е немалко известният Стан Лий, който заедно с екипа си от Marvel успяват да пресъздадат част от историята на Междузвездни войни.

Батерия

Батерията, която открихме в „ковчега“, изглеждаше доста тънка. Поглеждайки я подробно, видяхме, че тя е 4-клетъчна 41Wh. За да разберем дали размерът има значение, пуснахме нашите задължителни тестове, които съдържат Wi-Fi Интернет сърфиране, гейминг и видео възпроизвеждане при обичайните условия – 120 cd/m2 яркост, включен Wi-Fi и power saver режим. Така ние, както и вие, ще разберем колко издържа батерията в най-важните моменти от вашето ежедневие. May the battery be with you!

Уеб сърфиране

За да симулираме реално Интернет сърфиране, използваме наш скрипт, който автоматично прелиства над 70 Уеб сайта.

net

Както казахме, батерията не бе от най-големите, като капацитет и това се отрази – само 4 часа и 10 минути.

Видео

За всеки тест от този вид използваме едно и също видео с HD резолюция.

mov

Макар при Интернет сърфирането да показа 250 минути живот, тук засякохме 5 минути повече – 255 или 4 часа и 15 минути.

Гейминг

За точна гейминг симулация използваме Metro: Last Light бенчмарка, настроен на минимални графични настройки.

game

Както се очакваше, батерията не успя да издържи над час и половина – само 81 минути.

Процесор

intelIntel Core i5-6200U е двуядрен процесор от шесто поколение. Произведен по 14-нанометров производствен процес, чипът е нисковолтажен. Той работи с базова честота от 2.3GHz, а благодарение на Turbo технологията, може автоматично да се повиши до 2.8GHz за едно ядро и 2.7GHz при работа и с двете ядра. Архитектурата, с която е изграден (Skylake), позволява на процесора да се доближи до Intel Core i7-5500U, който е от предишното, пето поколение (Broadwell). Процесорът разполага с 4 логически ядра и 3MB кеш памет от ниво 3. Всичко това коства едва 15 вата захранване, за да работи. Максималната температура на работа е 100 градуса.

В SoC (System-on-a-Chip) системата е намерено място и за вградения графичен ускорител Intel HD Graphics 520. По производителност, той трябва да се равнява на дискретната видеокарта на NVIDIA, GeForce GT 820. Честотата, с която графичният чип, който се намира в кристала работи е до 1000MHz. Технологиите, които Intel Core i5-5200U поддържа са Dual-Channel DDR3L-1600/DDR4-2133 Memory Controller, HyperThreading, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization, AES-NI.

Класацията ни на процесори може да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите са от Cinebench 11 теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
HP Star Wars Special Edition 15 Intel Core i5-6200U (2-cores, 2.3 - 2.8 GHz)3.19
Dell Inspiron 17 (5749) Intel Core i7-5500U (2-cores, 2.4 - 3.0 GHz)3.15 -1.27%
Toshiba Satellite L50-C Intel Core i7-5500U (2-cores, 2.4 - 3.0 GHz)3.15 -1.27%
Acer Aspire V15 (V3-574) Intel Core i7-5500U (2-cores, 2.4 - 3.0 GHz)3.15 -1.27%

Резултатите са от NovaBench CPU теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
HP Star Wars Special Edition 15 Intel Core i5-6200U (2-cores, 2.3 - 2.8 GHz)444
Dell Inspiron 17 (5749) Intel Core i7-5500U (2-cores, 2.4 - 3.0 GHz)433 -2.54%
Toshiba Satellite L50-C Intel Core i7-5500U (2-cores, 2.4 - 3.0 GHz)427 -3.98%
Acer Aspire V15 (V3-574) Intel Core i7-5500U (2-cores, 2.4 - 3.0 GHz)432 -2.78%

Резултатите са от Photoshop теста (по-ниският резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
HP Star Wars Special Edition 15 Intel Core i5-6200U (2-cores, 2.3 - 2.8 GHz)20.1
Dell Inspiron 17 (5749) Intel Core i7-5500U (2-cores, 2.4 - 3.0 GHz)19.50 -3.08%
Toshiba Satellite L50-C Intel Core i7-5500U (2-cores, 2.4 - 3.0 GHz)19.45 -3.34%
Acer Aspire V15 (V3-574) Intel Core i7-5500U (2-cores, 2.4 - 3.0 GHz)19.0 -5.79%

Fritz

Fritz е шахматен бенчмарк, който тества изчислителните възможности на процесора с различни шахматни ходове. Intel Core-i5-6200U успя да направи 5.470 милиона хода за секунда. За сравнение, един от най-мощните компютри, Deep(er) Blue, е успял да реализира 200 милиона хода за секунда. През 1997 година Deep(er) Blue дори успя да победи популярния Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

940MNVIDIA GeForce GT 940M е видеокарта от среден клас, която е на пазара от март 2015 година. Архитектурата, с която е изработен чипът, е Maxwell, а производствения процес е 28-нанометров. Шината, с която разполага видеокартата е 64-битова, а паметта бе 2GB DDR3. Базовата честота, с която графичната карта работи, е 1072MHz и може да се покачи до 1176, благодарение на Boost технологията. Заедно с тези характеристики и 384 шейдърни ядра, 28 текстурни и 8-те графични ядра, GT 940M е малко по-бърза от предишното поколение видеокарта 840M, както и 750M (DDR3).

Консумацията все повече започва да намалява, което ни осигурява по-дълъг живот на батерията. Този чип се нуждае от около 30 вата или по-малко, за да може да работи на максимални обороти. Технологиите, които чипът поддържа са GPU Boost 2.0, Optimus, PhysX, CUDA, GeForce Experience, PureVideo HD video engine (VP6), като в листата не попада поддръжката на HDMI 2.0.

Класацията ни на видеокарти може да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Информация за всички модели, които сме тествали с тази видеокарта, ще откриете тук: http://news.laptop.bg/videokarta/nvidia-geforce-940m-2gb-ddr3/

Резултатите са от 3DMark Cloud Gate (G) теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
HP Star Wars Special Edition 15 NVIDIA GeForce 940M (2GB DDR3)8611
Dell Inspiron 17 (5749) NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3)6361 -35.37%
Toshiba Satellite L50-C NVIDIA GeForce 930M (2GB DDR3)8500 -1.31%
Acer Aspire V15 (V3-574) NVIDIA GeForce 940M (4GB DDR3)9120 +5.58%

Резултатите са от 3DMark Fire Strike (G) теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
HP Star Wars Special Edition 15 NVIDIA GeForce 940M (2GB DDR3)1608
Dell Inspiron 17 (5749) NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3)827 -94.44%
Toshiba Satellite L50-C NVIDIA GeForce 930M (2GB DDR3)1501 -7.13%
Acer Aspire V15 (V3-574) NVIDIA GeForce 940M (4GB DDR3)1663 +3.31%

Резултатите са от 3DMark (Sky Diver) теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
HP Star Wars Special Edition 15 NVIDIA GeForce 940M (2GB DDR3)5360
Dell Inspiron 17 (5749) NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3)2694 -98.96%
Toshiba Satellite L50-C NVIDIA GeForce 930M (2GB DDR3)5168 -3.72%
Acer Aspire V15 (V3-574) NVIDIA GeForce 940M (4GB DDR3)5644 +5.03%

Резултатите са от Unigine Heaven 3.0 теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
HP Star Wars Special Edition 15 NVIDIA GeForce 940M (2GB DDR3)456
Dell Inspiron 17 (5749) NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3)433 -5.31%
Toshiba Satellite L50-C NVIDIA GeForce 930M (2GB DDR3)420 -8.57%
Acer Aspire V15 (V3-574) NVIDIA GeForce 940M (4GB DDR3)461 +1.08%

Гейминг тестове

tomb-raider-2013-wallpaper1

Tomb Raider (HD, Low) Tomb Raider (HD, Medium) Tomb Raider (HD, Max)
60 fps 32 fps 16 fps

f1-2015-game

F1 2015 (HD, Low) F1 2015 (HD, Medium) F1 2015 (HD, Max)
38 fps 29 fps 21 fps

thief_4_wallpaper_by_christian2506-d5x4ppb1

Thief (HD, Low) Thief (HD, Medium) Thief (HD, Max)
32 25 fps 15 fps

gta-5-cover

GTA 5 (HD) GTA 5 (HD, Medium) GTA 5 (HD, Max)
58 fps

Температурни тестове

Преди да споделим нашите резултати, бихме споделили, че този тест е почти невъзможен, ако използвате лаптопа в нормални условия. Въпреки това, ние го правим, за да видим как се справя охлаждането и цялата охладителна системан на модела, както и колко стабилна е системата, когато температурите се покачат.

Както обикновено, започваме със 100% тест само на процесора. Температурите се повишиха до 60 градуса още в началото, но за наша радост, през целия 30-минутен тест, стойностите се запазиха. Другото, което ни зарадва бе честотата на самия процесор. Тя се задържа през цялото време на 2.7GHz, което е максимално за Intel Core i5-6200U при използване и на двете ядра.

cpu

След него, бе ред и на видеокартата. При успоредно пускане на тестовете и на двата чипа, температурата веднага се покачи с 10 градуса. Очаквахме по-високи температури, както и „throttling“ на процесора, но не видяхме нищо подобно. Заедно с теста на видеокартата, процесорът продъжваше да работи на максимални честоти. Видеокартата не показа никакви слабости и при температури от 63 градуса, постоянно работеше на максимална оперативна честота.

cpugpu

След общо един час тестове, решихме да спрем теста и да пуснем 15-минутен бенчмарк на видеокартата, без да спираме 100%-то натоварване на процесора, за да видим как ще се справи видеокартата, когато процесорът е „изцеден“. Температурите на самата видеокарта се покачиха до 70 градуса, а точките са 835.

burn in

Отново пуснахме 100% тест и на двата чипа (процесора и видеокартата), за да видим как ще рефлектират температурите от хардуера, върху корпуса на лаптопа. За наша радост, най-горещата точка бе едва 41 градуса. Охлаждането се справи чудесно, а ние доловихме шепот, който каза: „You Underestimate My Power“.

IMG_3532
IMG_3538

Заключение

Лаптопът на HP ще се запомни дълго „в нашите редици“ поради няколко факта. Първият, с които ще остане в нашите сърца, разбира се е дизайнът. Уникален сам по себе си, лаптопът влючва в себе си много от историята на сагата Междузвездни войни. За да не забравяме никога това, калифорнийската компания е включила необикновен софтуер, с които може да си примомним страхотните мигове, прекарани пред екраните. Агресивното излъчване и силната червена подсветка пък ще добавят още повече стил във вашата стая или когато решите да сте мобилни. Екранът няма да изморява вашите очи, тъй като липсва ШИМ за абсолютно всички нива на яркост. Ъглите на видимост са комфортни, тъй като матрицата е IPS, а заедно с Intel Core i5-6200U и GeForce GT 940M, ще може да се насладите на почти всякакъв тип мултимедия. Поради не толкова енергийно зависимите чипове (процесора и видеокартата), температурите са страхотни и няма да усетите какъвто и да е температурен дискомофрт, дори и след часове работа.

Макар да е с много добър дисплей, sRGB цветовото пространство е оскъдно и лаптопът не е перфектният избор, ако се занимавате с обработка на цветове или подобен софтуер. Може да заключим, че HP Star Wars е едно страхотно предложение в този ценови диапазон, макар да не разполага с мощен хардуер.

Плюсове

 • Неповторим дизайн и необикновен софтуер
 • Липса на ШИМ при всички нива на яркост
 • Силна LED подсветка на клавиатурата
 • IPS матрица
 • Достатъчно добро охлаждане, което довежда до комфорт по време на работа
 • Ниска видимост при надраскване, благодарение на дизайна

Минуси

 • Оскъдно покритие на sRGB цветовата гама
 • Недостатъчно мощен хардуер в този ценови клас
 • Тембрални изкривявания при средните и високите честоти

Прочетено 2 143 пъти

Мнения