От: | 03.07.2015, 17:46

Ревю на Lenovo Y50 (GTX 960M) – с какво Lenovo подобри мощния си и тънък геймърски лаптоп тази година

IMG_3538 Измина година от пускането на новия Y50 гейминг ноутбук на Lenovo, а днес ще разгледаме обновения модел, чийто хардуер е същият като този на Acer Aspire VN7 Nitro Black Edition (GTX 960M). Дори може да се каже, че Acer пуснаха новата си линия, за да се конкурират с Y-серията на Lenovo.

Все пак, нека да поговорим малко за обновения хардуер и как той се справя в сравнение с този на миналогодишния модел. За начало, Y50 e чудесен ноутбук с компактен дизайн, въпреки мощните си вътрешни компоненти, но не това прави гейминг лаптопа достатъчно добър за безупречно потребителско преживяване. Много хора очакваха качествен IPS панел, но Lenovo не отговориха на очакванията им и вместо това използваха TN панел, което е абсурдно, имайки предвид цената и класа на гейминг машината. Единствените модели с IPS бяха тези със сензорни дисплеи и 17-инчовите варианти. Това е главната и най-важна причина, поради която повечето хора не си купиха Y50. Въпреки всичко, тазгодишният обновен вариант притежава IPS панел, по-добър процесор (Intel Core i7-4720HQ) и дългоочакваната GeForce GTX 960M видеокарта. Добре е да се види, че Lenovo са си взели поука и са усъвършенствали продукта си, но за съжаление не са се постарали достатъчно. Защо? Преминете на секцията “Дисплей” и ще разберете.

Актуална информация за цената на Lenovo Y50 моделите, както и възможност за закупуване, ще откриете в онлайн магазина на Laptop.bg: http://laptop.bg/search?utf8=%E2%9C%93&q=lenovo+y50

В комплекта

Кутията на Y50 е сравнително голяма и съдържа обичайните неща – упътващи книжки, DVD с всички необходими драйвери, зарядно устройство и кабел, и разбира се самия ноутбук. В комплекта няма да откриете нищо по-специално, освен външно оптично устройство, тъй като ноутбукът не притежава такова.

IMG_3517
IMG_3499
IMG_3500

Дизайн и конструкция

Новият Lenovo Y50 се придържа към същия агресивен и футуристичен дизайнерски почерк като на предшествениците си. Горната част на капака е покрита от полиран алуминий. Панелът е с матово покритие, но повече за него ще говорим по-долу в ревюто. Всъщност, това е един от най-добре изглеждащите ноутбуци на пазара, но както всеки един продукт и този си има своите недостатъци.

IMG_3501
IMG_3503

Нека започнем с капака. Той е покрит от черен, полиран алуминий с извивки от двете страни, а в горния ляв ъгъл е разположено гравираното лого на Lenovo, което също е направено от метал и е леко изпъкнало. За съжаление, много лесно се оставят петна по повърхността, но също толкова лесно могат и да се почистят. Продължаваме с долната част, където ще намерите същото алуминиево покритие, с големи отвори за допълнително охлаждане от външна охлаждаща подложка. Точно под тeзи отвори е разположена малка мрежа?, която предпазва от навлизане на по-големи частици във вътрешността на машината. Ще забележите също, че с времето мрежата побелява от “събрания прах”. В долната част на лаптопа се намират още и събуферът и брандираните JBL високоговорители.

IMG_3544
IMG_3549
IMG_3550
IMG_3552

Страните са много тънки и са изработени от същата матова пластмаса, която може да се забележи в интериора. Само за протокола, дебелината на Y50 e 24.5 мм, което е доста впечатляващо, докато Acer Aspire VN7 Nitro Black Edition е дори малко по-тънък – 23.25 мм. От лявата страна има DC порт за зареждане, HDMI, LAN и два USB 3.0 порта, като смятаме, че разположението на портовете е много добро. Ако използвате външна мишка, кабелът няма да ви пречи. От другата страна ще откриете един USB 2.0 порт, четец за SD карти памет и два 3.5-милимeтрови жака за микрофон и слушалки. Отпред се намират единствено индикаторните светодиоди, а отзад – декоративните „въздухоотводни отвори“. Когато разглеждахме модела от 2014 година, не бяхме много доволни от охлаждащата система и все още смятаме, че Lenovo можеха да използват тези отвори за допълнително движение на въздуха. Точно пред пантата може да намерите основната решетъчна преграда за разсейване на топлината. Въпреки факта, че разположението е естетическо, то не е особено функционално, тъй като не позволява на машината “да диша”.

IMG_3538
IMG_3521
IMG_3523
IMG_3531

Интериорът на шасито е също толкова привлекателен, колкото външната част на лаптопа. Имаме червените JBL високоговорители, които се отличават с покритие от черна лъскава лайстна, докато останалата част от интериора е покрита от матирана, мека на допир пластмаса. Също като екстериора, този материал е „магнит“ за пръстови отпечатъци и лесно остават мазни петна. Имайте предвид, че след определен период от време, областта, в която стоят дланите ви (около тъчпада) материалът се износва и губи своите свойства. С клавиатурата се работи лесно, стига да се свикне с размера на клавишите, защото на някои потребители с по-големи пръсти могат да им се видят по-малки от обикновено. Клавишите осигуряват сравнително голям ход, а също така се натискат много лесно, но не и в краищата. Ако пишете много бързо, трябва да сте наясно, че ако натискате в областта на ъглите, ще изпуснете някои букви. Като цяло имаме усещането, че клавиатурата е по-подходяща за писане, отколкото за гейминг.

IMG_4205

Типично за гейминг ноутбук, Y50 (GTX 960M) притежава своя собствена LED подсветка за клавиатурата и тя е червена. Леко агресивна към очите, когато работите в тъмна стая, но все пак красива и най-вече – функционална. Символите са прозрачни, а светлината също се вижда и в краищата на бутоните. След всичко споменато до момента, ако направим сравнение с подсветката на Aspire VN7 Nitro Black Edition, Lenovo Y50 е по-доброто решение. Мултимедиен лаптоп като Y50 е необходимо да притежава функционални бутони за play/pause/forward/backwards, но тук за съжаление те липсват, докато ноутбукът на Acer предлага тази функционалност.

IMG_3534
IMG_4242
IMG_3527
IMG_3529

Не можем да преминем напред без да кажем няколко думи и за тъчпада. Представлява метална пластина с два вградени бутона, които са малко трудни за натискане. През повечето време е отзивчив, жестовете “работят” чудесно, но прецизността е леко непоследователна. Понякога при докосване на ъглите на тъчпада, показалецът на мишката се местеше по екрана и точното му позициониране беше доста трудно.

В обобщение, Lenovo Y50 има качествен и премиум корпус, с единствения недостатък, че е “магнит” за пръстови отпечатъци и петна. Охлаждащата система не изглежда много функционална, но ще проверим това по-късно в секцията “Температури”. Клавиатурата е удобна за писане и не чак толкова за гейминг, но поне си има готина подсветка. Като се замислим, всичко се усеща приятно, като изключим тъчпада, който се нуждае от подобрение.

Разглобяване и възможности за ъпгрейд

За съжаление, дизайнът на хардуера не е променен при сравнение с този на миналогодишния модел. За ноутбук на цена около €1100 е нормално да очаквате различни възможности за съхранение на данни като m.2 SATA или поне mSATA. Например, ASUS G771 и The Acer Aspire V15 Nitro Black Edition предлагат опция за m.2 SATA на подобна цена. Това може да се счита за огромен недостатък от повечето потребители.

Untitled

Нека обърнем внимание и на дизайна на охлаждащата система. Процесорът и видеокартата са разположени много близо един до друг, докато двата вентилатора са отдалечени. Това се счита за доста неефективно и може да видите защо в секцията “Температури”.

DSC05882
DSC05885

Повече информация по темата може да бъде намерена тук: http://laptopmedia.com/news/inside-the-new-lenovo-y50-gtx-960m-disassembly-internal-photos-and-upgrade-options/

Дисплей и звук

Дисплеят на Lenovo Y50 има Full HD AH-IPS панел с матово покритие, модел LP156WF4_SPL1. Диагоналът му е 15.6-инчов, с резолюция – 1920 х 1080 пиксела. Съотношението на страните е 16:9, а стъпката на пикселите – 0.18 х 0.18 мм, което се равнява на 141 пиксела на инч.

E-Micr-Lenovo Y50 (960M)

Ето как изглежда изображението под ъгъл 45°.

Angles-Lenovo Y50 (960M)

Измерената максимална яркост на екрана е 235 cd/m2, при максимално отклонение от 13% (доста приемливо). Цветовата температура e 6482K и почти идеално съвпада с оптималната – 6500K (D65).

Brightness-100

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Lenovo Y50 (GTX 960M) покрива 64% от sRGB и 48% от Adobe RGB цветови пространства. Липсва значителна част от използваните в WEB цветове (sRGB).

E-CIE-Lenovo Y50 (960M)

Отклонението на гама-кривата е незначително и само тъмните участъци от изображението ще бъдат леко бледи.

Gamma-Lenovo Y50 (960M)

Цветопредаване

Калибрирахме дисплея при яркост 200 cd/m2 и целева цветова температура 6500К.

Brightness-95xRite

След калибриране, средното отклонение от точността на цветовете DeltaE възлезе на 1.47.

Result-Lenovo Y50 (960M)REPORT-Lenovo Y50 (960M)

Преди да е направено някакво калибриране, проверихме цветопредаването на дисплея.

DeltaE-Bef-95

А ето това са и резултатите след калибрирането.

DeltaE-Aft-95%

Резултатите визуализираме посредством дигитална цветна карта:

DisplayColor-Lenovo Y50 (960M)

Трептене на подсветката (ШИМ)

Панелът на модела излъчва широчинно-импулсно модулирана светлина от подсветката, но честотата на излъчваната светлина е 21.6 kHz, което е по-малко вредно за очите.

PWM-Lenovo Y50 (960M)

Изводи

Този път Lenovo са използвали много по-подходящ панел за гейминг, който има добри ъгли на видимост, сравнително добър контраст и добро цветопредаване. Недостатък обаче е оскъдното покритие на sRGB и Adobe RGB цветовите пространства. Това все пак е подобрение спрямо миналогодишния модел, но смятаме, че Lenovo можеха да се справят по-добре в това отношение.

Сравнение на екрана

Резултатите са от Детайлност теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Lenovo Y50 (GTX 960M) 15.6-inch, LG, 1920 x 1080 pixels141.21
Lenovo Y50 15.6-inch, 1920 x 1080 pixels141.21
Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G, 960M) 15.6-inch, LG, 1920 x 1080 pixels141.21
ASUS ROG G501 15.6-inch, Samsung, 1920 x 1080 pixels141.21

Резултатите са от Яркост теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Lenovo Y50 (GTX 960M) 15.6-inch, LG, 1920 x 1080 pixels235
Lenovo Y50 15.6-inch, 1920 x 1080 pixels-
Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G, 960M) 15.6-inch, LG, 1920 x 1080 pixels-
ASUS ROG G501 15.6-inch, Samsung, 1920 x 1080 pixels322 +27.02%

Резултатите са от Делта Е теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Lenovo Y50 (GTX 960M) 15.6-inch, LG, 1920 x 1080 pixels1.47
Lenovo Y50 15.6-inch, 1920 x 1080 pixels-
Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G, 960M) 15.6-inch, LG, 1920 x 1080 pixels-
ASUS ROG G501 15.6-inch, Samsung, 1920 x 1080 pixels3.48 +57.76%

Резултатите са от sRGB покритие теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Lenovo Y50 (GTX 960M) 15.6-inch, LG, 1920 x 1080 pixels64
Lenovo Y50 15.6-inch, 1920 x 1080 pixels-
Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G, 960M) 15.6-inch, LG, 1920 x 1080 pixels-
ASUS ROG G501 15.6-inch, Samsung, 1920 x 1080 pixels94 +31.91%

Звук

Както очаквахме, качеството на звука на Y50 e почти идеално. Поддържа широк честотен диапазон (+/-3 dB) – повече информация може да откриете на диаграмата по-долу.

E-Sound-Lenovo Y50 (960M)

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4720HQ (4-ядрен, 2.60 – 3.60 Ghz, 6MB кеш)
Оперативна памет 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600MHz
Видеокарта NVIDIA GeForce GTX 960M (4GB GDDR5)
HDD/SSD 1TB SSHD (8GB SSD + 1TB HDD (5400 rpm)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см.) – 1920×1080 (Full HD), IPS
Оптично устройство
Свързаност Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.02, LAN
Допълнително
 • 2x USB 3.0
 • 1x USB 2.0
 • вградена уеб камера
 • вграден микрофон
 • два 3.5-милимeтрови жака за микрофон и слушалки
 • SPDIF
 • HDMI
 • RJ-45
 • Четец на карти памет (SD/MMC/SDXC/SDHC)
 • JBL високоговорители + събуфер
 • подсветка на клавиатурата
Батерия 54Wh, 4-клетъчна (вградена)
Дебелина 24.5 мм
Тегло 2.44 кг

Софтуер

За целите на тестовете ни използвахме Windows 8.1 (64-bit). Всички необходими драйвери ще откриете тук: http://support.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/lenovo-y-series-laptops/y50-70-notebook-lenovo

Батерия

Естествено не можем да очакваме много от гейминг лаптоп, главно заради “гладния за енергия” Core i7-4720HQ процесор и GTX 960M видеокартата, които могат много да изтощят батерията. Този модел е оборудван с относително малка 4-клетъчна батерия с капацитет от 54Wh – също както при миналогодишния вариант. Въпреки това, можем да очакваме малко по-лошо представяне на батерията, тъй като моделът от 2014 година притежава TN енергийно-ефективен панел, докато този на тазгодишния е IPS и се нуждае от повече захранване. Както обикновено тестовете ни включват сърфиране в Интернет, гледане на видео и гейминг. Всички те са проведени при еднакви условия – включен Wi-Fi и power saver режим, изключен Bluetooth и яркост на екрана от 120 cd/m2.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

С цел да симулираме реални условия, използваме наш скрипт, който автоматично прелиства повече от 70 Уеб сайта.

inet

Доста типичен резултат за гейминг ноутбук – 200 минути (3 часа и 20 минути), но въпреки това малко по-нисък в сравнение с повечето такива устройства на пазара.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тук винаги използваме едно и също видео в HD формат.

video

Друг незадоволяващ резултат – 181 минути (3 часа и 1 минута).

Живот на батерията при 3D игра

За точна симулация използваме Metro Last Light бенчмарк при минимални графични настройки.

IMG_3519

Малко вероятно е да използвате ноутбука за гейминг без да е включен в захранването, но само за сравнение – резултатът тук е 102 минути (1 час и 42 минути).

Процесор

Intel_Core_i7_logoВъпреки че Intel Core i7-4720HQ дебютира през първото тримесечие на 2015 година, този висок клас процесор е част от Haswell семейството, тъй като Broadwell поколението представя само енергийно-ефективни чипове от U серията. Core i7-4720HQ е директен наследник на Core i7-4710HQ, който е често срещан в геймърските лаптопи, поради възможността да се овърклоква и да доставя по-висока производителност. Както обикновено Core i7-4720HQ използва така наречената HyperThreading технология, позволявайки на процесора да емулира едно виртуално ядро за всяко реално такова. Процесорът има базова честота от 2.6GHz и Turbo Boost до 3.4GHz за четири активни ядра, 3.5 GHz за две активни ядра и 3.6 GHz за едно активно ядро. Това означава, че честота на Core i7-4720HQ е само със 100MHz по-висока от тази на Core i7-4710HQ.

Процесорът е направен посредством 22nm производствен процес (понеже е част от Haswell поколението). i7-4720HQ притежава 256KB кеш от първо ниво, 1024KB кеш от второ ниво и 6144KB кеш от трето ниво. Максималната температура на работа е 100°C, а максималната TDP – 47W, като това включва и регулатор на паметта, VRM и вградена графика. Core i7-4720HQ разполага с Intel HD Graphics 4600 с 20 EU, клокната на 400MHz и достигаща до 1200MHz. Чипът поддържа до 32GB DDR3L 1333/1600 двуканална RAM памет. Поддържат се още HyperThreading, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization, AES-NI.

Може да разгледате класацията ни с процесори: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Тук пък ще намерите друга полезна информация и всеки един ноутбук, който сме тествали с този процесор: http://news.laptop.bg/procesor/intel-core-i7-4720hq/

Резултатите са от Cinebench 11 теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Lenovo Y50 (GTX 960M) Intel Core i7-4720HQ (4-cores, 2,6 - 3,6 GHz)6.09
Lenovo Y50 Intel Core i7-4700HQ (4-cores, 2.4 - 3.4 GHz)5.47 -11.33%
Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G, 960M) Intel Core i7-4720HQ (4-cores, 2,6 - 3,6 GHz)7.02 +13.25%
ASUS ROG G501 Intel Core i7-4720HQ (4-cores, 2,6 - 3,6 GHz)7.00 +13%

Резултатите са от NovaBench CPU теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Lenovo Y50 (GTX 960M) Intel Core i7-4720HQ (4-cores, 2,6 - 3,6 GHz)767
Lenovo Y50 Intel Core i7-4700HQ (4-cores, 2.4 - 3.4 GHz)745 -2.95%
Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G, 960M) Intel Core i7-4720HQ (4-cores, 2,6 - 3,6 GHz)768 +0.13%
ASUS ROG G501 Intel Core i7-4720HQ (4-cores, 2,6 - 3,6 GHz)768 +0.13%

Резултатите са от Photoshop теста (по-ниският резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Lenovo Y50 (GTX 960M) Intel Core i7-4720HQ (4-cores, 2,6 - 3,6 GHz)10.78
Lenovo Y50 Intel Core i7-4700HQ (4-cores, 2.4 - 3.4 GHz)10.7 -0.75%
Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G, 960M) Intel Core i7-4720HQ (4-cores, 2,6 - 3,6 GHz)11.2 +3.75%
ASUS ROG G501 Intel Core i7-4720HQ (4-cores, 2,6 - 3,6 GHz)11.00 +2%

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-5200U се справя с 10.488 милиона хода в секунда. За сравнение, един от най-мощните супер-компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

geforce_gtx_960m_0GeForce GTX 960M (4GB GDDR5) е графичен чип от висок клас, но се използва основно в по-бюджетни геймърски лаптопи. Той е част от Maxwell семейството и разполага с 640 CUDA ядра, заедно с 32 ROP и 53 текстурни ядра. В този случай той има 4GB VRAM, GDDR5. Скоростта на трансфер на паметта е 80.2GB/s и има 128-битвоа шина.

GTX 960M използва същото GM107 GPU ядро, което видяхме в миналогодишната 860М, но вече виждаме подобрена енергийна ефективност и допълнителна производителност. GM107 е клокнат малко повече спрямо миналогодишния модел – 1097 MHz базова честота и boost до 1176MHz. Чипът също поддържа 2048 х 1536 през VGA и 3840 х 2160 с DisplayPort и HDMI.

Може да разгледате класацията ни с процесори: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Тук пък ще намерите друга полезна информация и всеки един ноутбук, който сме тествали с тази видеокарта: http://news.laptop.bg/videokarta/nvidia-geforce-gtx-960m-4gb-gddr5/

Резултатите са от 3DMark Cloud Gate (G) теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Lenovo Y50 (GTX 960M) NVIDIA GeForce GTX 960M (2GB GDDR5)30824
Lenovo Y50 NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB GDDR5, GM107)27371 -12.62%
Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G, 960M) NVIDIA GeForce GTX 960M (2GB GDDR5)30667 -0.51%
ASUS ROG G501 NVIDIA GeForce GTX 960M (4GB GDDR5)29417 -4.78%

Резултатите са от 3DMark Fire Strike (G) теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Lenovo Y50 (GTX 960M) NVIDIA GeForce GTX 960M (2GB GDDR5)4296
Lenovo Y50 NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB GDDR5, GM107)3906 -9.98%
Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G, 960M) NVIDIA GeForce GTX 960M (2GB GDDR5)4241 -1.3%
ASUS ROG G501 NVIDIA GeForce GTX 960M (4GB GDDR5)4353 +1.31%

Резултатите са от 3DMark (Sky Diver) теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Lenovo Y50 (GTX 960M) NVIDIA GeForce GTX 960M (2GB GDDR5)13678
Lenovo Y50 NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB GDDR5, GM107)-
Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G, 960M) NVIDIA GeForce GTX 960M (2GB GDDR5)13665 -0.1%
ASUS ROG G501 NVIDIA GeForce GTX 960M (4GB GDDR5)13809 +0.95%

Резултатите са от Unigine Heaven 3.0 теста (по-високият резултат е по-добър)

Лаптоп Резултат Разлика в
резултата
Цена Разлика в
цената
Lenovo Y50 (GTX 960M) NVIDIA GeForce GTX 960M (2GB GDDR5)1278
Lenovo Y50 NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB GDDR5, GM107)1151 -11.03%
Acer Aspire V15 Nitro (VN7-591G, 960M) NVIDIA GeForce GTX 960M (2GB GDDR5)1258 -1.59%
ASUS ROG G501 NVIDIA GeForce GTX 960M (4GB GDDR5)1251 -2.16%

Гейминг тестове

Използваните драйвери за тестовете са 350.05 WHQL.

HD (1366×768)

Ниска графика
249
кадъра / секунда
Средна графика
192
кадъра / секунда
Висока графика
173
кадъра / секунда
Ниска графика
74
кадъра / секунда
Средна графика
63
кадъра / секунда
Висока графика
30
кадъра / секунда
Ниска графика
255
кадъра / секунда
Средна графика
107
кадъра / секунда
Висока графика
46
кадъра / секунда

Full HD (1920×1080)

Lenovo Y50 (GTX 960M) review - the slimmed down powerhouse got even better.clipular

Температури

Тук тестваме цялостната стабилност на системата при CPU и GPU натоварващи тестове. Първо започнахме със 100% натоварване на процесора за около час. При нормална работа от сорта на сърфиране в Интернет, писане на текст и т.н., CPU работи на около 40-42°C и температурите могат да достигнат до 72-73°C, което е сравнително хладно. Also, the CPU didn’t go below its base operating frequency – 2.6GHz. На графиката по-долу може да видите температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

y50 temp1

След повече от час, включихме и GPU натоварващ тест, за да видим как системата ще се справи с подобно натоварване и дали процесорът и видеокартата споделят топлината. Температурата достигна до (87-90°C), което е далеч от максималната работна температура от 100 градуса. Най-важното е, че не забелязахме “throttling”, за разлика от миналогодишния модел с Core i7-4710HQ, при който такъв се появи веднага щом включихме GPU натоварващия тест. Видеокартата също отчете добри температури – 80°C. Може да видите как вътрешната температура се отразява на екстериора. Важно е да отбележим, че подобни условия трудно биха могли да се достигнат при нормална употреба на машината, но целта ни е да видим каква е цялостната стабилност в дългосрочен план.

y50 temps 2

Както може да видите от изображението по-долу, горната част на интериора може да достигне много високи температури (50.6°C), дори центърът на клавиатурата е малко горещ (49.4°C). Това се дължи на разположението на основната решетъчна преграда за разпръскване на топлината. Горещият въздух, който излиза от отворите bounces off the hinge of the lid и лесно можете да го усетите над централната и горната част на клавиатурата. Мястото, където държите дланите си остава хладно през цялото време. Ако планирате да използвате ноутбука за дълги гейминг сесии, може да се наложи да използвате външна клавиатура или охлаждаща подложка, която до голяма степен ще намали топлината на машината.

temperatures-bottom

Заключение

Доволни сме от цялостния дизайн на машината, която има отличителен външен вид, премиум материали, ниско тегло (2.4 кг) и тънък профил (24.5 мм). Въпреки това, ноутбукът има и своите недостатъци като лесно зацапване на интериора и екстериора, на клавиатурата й липсват мултимедийни бутони, а дизайнът на тъчпада не е много добър. Охладителната система е направена със стил, но не успява да предостави необходимия въздушен поток, поддържащ вътрешните компоненти хладни. Лесно ще усетите топлината в горната част на клавиатурата, затова силно препоръчваме използване на подложка за охлаждане с въздушен поток над 60 или поне 70 CFM. Това ще окаже огромно влияние на потребителското преживяване.

Новият IPS панел е далеч по-добър от TN дисплея на миналогодишния модел, но все пак не ни впечатлява много, имайки предвид цената на машината. IPS дисплеят има по-добър контраст и отлични ъгли на видимост, но покритието на цветовите пространства е оскъдно, а това е съществена част от всеки гейминг и мултимедиен ноутбук. И все пак, за тази цена получавате зверски мощен лаптоп с GTX 960M видеокарта и процесор Intel Core i7-4720HQ. Също така, качеството на звука е страхотно – поддържат се ниски и високи честоти. Въпреки недостатъците, предимствата са много повече, така че ако търсите компактна и в същото време мощна гейминг машина, Y50 може би е най-добрият избор за Вас.

Актуална информация за цената на Lenovo Y50 моделите, както и възможност за закупуване, ще откриете в онлайн магазина на Laptop.bg: http://laptop.bg/search?utf8=%E2%9C%93&q=lenovo+y50

Плюсове

 • Стилен и красив дизайн
 • Добра клавиатура с малки недостатъци
 • Мощен хардуер
 • Въпреки топлината, областта, в която стоят дланите остава хладна
 • Страхотно качество на звука
 • Подобрен IPS панел в сравнение с този на миналогодишния модел

Минуси

 • Има още какво да се желае от IPS дисплея
 • Непрактична охладителна система
 • Неточен и неудобен тъчпад
 • Липса на M.2 SATA слот

Прочетено 6 242 пъти

3 мнения

Мнения