От: | 17.08.2011, 17:30

Ревю на Aleinware M17x – най-мощният ноутбук на българския пазар

Доста време мина, от както не сме тествали истинска машина за игри от висок клас – преди 2 години ви показахме тогавашната модификация на M17x, която пък година по-късно беше свалена от трона в класациите ни, при появата на MSI GX660. Сега обаче получихме нов удобен момент да зарадваме геймърите, като им представим най-новият Alienware – неговото име отново е M17x и даже изглежда по почти същия начин. Компонентите в корпуса му обаче са повече от “извънземни”, а днес ще видим на какво са способни и на нашата планета. Затегнете коланите и вижте на какво е способен, повече приличащият на совалка компютър в най-тежките бенчмаркове и игри, при най-високи детайли. . . . .

Дизайн и конструкция

 

Дизайнът е първото нещо, което трябва да впечатли геймърите, които са се сбогували с няколко хиляди лева, за да се сдобият с компютър, целящ да им се изплати с удоволствие. Alienware нямат право на грешка, повдигайки настроението още при отварянето на кашона (за който предупреждаваме, че въобще не е малък, нито лек) – преди да стигнете до лаптопа ще попаднете на кутия, в която ви чакат огромна подложка за мишка с логото на компанията (глава на извънземно) и шапка с козирка със същата декорация. След като усмихнати до уши сте нахлузили шапката, остава да изровите компютъра, който е обезопасен в долната част на кашона. Още на този етап ще разберете, че Dell въобще не са мислили над оптимизация в теглото на машината – изваждането може да се оприличи на изкарване на кола от гараж, без да имате право да палите двигателя.

Всъщност M17x дажи прилича малко на автомобил – формата на въздухоотводите в предната му част напомнят доста за задницата на Lamborghini Reventon – това съвсем не е лошо, стига да не напомняха и за големината и. За сметка на размерите пък скоростта на Alienware също е подобна, но за това ще стане дума по-късно.

Капакът на тествания от нас M17x е изцяло черен на цвят, а в хоризонталната му среда стои лошо-гледащото извънземно, чиито очи светват, когато дисплея на компютъра работи. 17.3-инчовият дисплей пък се повдига малко по-тежко, от очакваното, което показва високата здравина на паните и стегнатото им състояние.

Клавиатурата е запазена в класическият си вид – Alienware все още не са прибегнали към Island Style конструкцията, а и не дават индикации, че това ще се случи в скоро време. Подсветка разбира се има, при това нейния цвят може да бъде управляван, чрез AlienFX софтуерът. Освен клавиатурата, светят също и функционалните бутони, очертанията на тъчпада, въздухоотводите, надписът “Alienware” в основата на монитора и т.н.

Имате възможност за избор измежду 20 цвята, като не е проблем и да зададете индивидуален такъв за всяка зона от ноутбука, както и в зависимост от това дали той работи със зарядно или е на батерия. Крайният резултат е особено приятен – получавате напълно персонализиран кокпит на “летящата ви чиния”. Освен постоянно светене, може да зададете и пулсиране или преливане на цветове.

Вдясно, над клавиатурата има 9 функционални клавиша, които изглеждат като сензорни, но всъщност трябва да бъдат натиснати малко по-силно, за да работят – чрез тях може да управлявате мултимедията си, да включвате и изключвате модула за безжичен Интернет или да вадите оптичното устройство от слота му. Последния бутон пък извиква гореописаната AlienFX апликация, която идва предварително инсталирана с операционната ви система.

Малко по-вляво, централно над клавиатурата е бутонът за включване, който отново е с логото на производителя, а очите му светят в избран от вас цвят.

Тъчпадът е с доста голяма площ, така че със сигурност ще ви е удобен. Същото се отнася и за бутоните му, които се натискат много меко и приятно.

Целия корпус изглежда изключително здрав, а материалите му в никакъв случай не изглеждат като евтината пластмаса, срещана в някои други ноутбуци на пазара. Теглото му пък е 4 379 грама ( измъчихме електронната ни везна, която едва не се предаде, след като поставихме машината върху нея). Измерихме и зарядното устройство – неговото тегло е 1032 грама.

Портове

 

Разработчиците на Alienware са имали предостатъчно място, за да разполжат върху компютъра всички портове, които желаят. От лявата страна са поставени Kensington Lock система за заключване, EthernetLAN, VGA изход, HDMI 1.4 изход, mini DisplayPort, два USB 3.0 порта, S/PDIF (Sony Philips Digital Interface) за пренос на аудио сигнал в цифров вид, жак за микрофон и два жака за слушалки или тонколони.

Отдясно, корпуса на M17x е снабден с 9 в 1 четец на мултимедийни карти, DVD записвачка, два USB 2.0 порта, eSATA / USB комбиниран порт (който може да зарежда различни устройства дори при изключен компютър) и HDMI 1.3 вход.

Може би сте забелязали наличието на два HDMI порта – за първия – HDMI 1.4 изход е ясно, че е поставен с цел да свържем машината с външен HD телевизор (може и 3D), за да се насладим на още по-голяма картина в любимите ни игри. HDMI входа обаче не е толкова често срещан в ноутбуците – той позволява да използвате 17.3-инчовия дисплей на вашия Alienware като външен такъв за някое по-малко устройство.

Дисплей и звук

 

Както вече споменахме, дисплеят на Alienware M17x е с диагонал от 17.3 инча. Разделителната му способност е Full High-Definition (1920 x 1080 пиксела), а повърхността му е от “Glossy” тип (отразяваща). Прави впечатление високото качество на екрана, който освен, че е със страхотна детайлност, притежава и много добри хоризонтални и вертикални ъгли на виждане.

Точно над него пък е разположена 3.0-мегапикселовата уеб камера, която гарантира качеството и при видео разговорите ви.

За звуковите данни на компютъра са се погрижили от Klipsch – една от първите компании в САЩ, занимаващи се с производството на високоговорители. Очаквано, звукът е страхотен, изкривявания няма, а дори се усеща и наличие на бас. . . .

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i7-2630QM (2.00/2.90GHz, 6 MB Cache) Оперативна памет: 8GB (2x 4096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 750GB SATA (7200 rpm) Видеокарта: NVIDIA GeForce GTX 580M с 2GB GDDR5 собствена памет (поддържа NVIDIA Optimus технология) Дисплей: 17.3-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1920 x 1080 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: Двуслойно DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 3.0 Допълнително: 2x USB 3.0 порт, 2x USB 2.0 портa, 1x USB/eSATA зареждащ порт, HDMI (1.3) вход, HDMI (1.4) изход, mini-DisplayPort, VGA, жакове за микрофон и 2х слушалки, вградена 3.0-мегапикселова уеб камера, 9 в 1 слот за мултимедиени карти, Kensington заключваща система Батерия: 9-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 44.5 – 45 милиметра Тегло: 4379 грама (с 9-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 1032 грама

Инсталация и драйвери

Alienware M17x идва с предварително инсталирана Windows 7 Home Premium операционна система (64-битова), а заедно с нея и с всички необходими драйвери, включващи Rescue система, AlienFX и т.н.

Процесор и RAM памет

 

Intel Core i7-2630QM e eдин от най-мощните мобилни процесори на пазара. Базиран на Sandy Bridge архитектурата, 2630QM работи с тактова честота от 2.0 гигахерца, но при нужда от висока изчислителна мощ, може да се овърклокне до 2.9 Ghz. Кеш паметта от трето ниво му е 6МВ с което превъзхожда почти всичките си конкуренти и го прави подходя избор не само за тежки игри, но и за сложни програми, които се нуждаят от максимална производителност.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Alienware M17x в продължение на точно 20 минути, за да тестваме стабилността му, както и работата на охлаждащата система. Проблеми със загряване не съществуват, а температурите достигнаха едва до 79 градуса, което е на цели 21 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

Тук виждаме особен прогрес, спрямо предишната модификация на Alienware машините. Един от основните проблеми на стария модел беше живота на батерията – тя издържаше малко над 1 час. Виновник за това пък естствено се явяваше мощната GeForce GTX 260M видеокарта, която без замисляне изстискваше капацитетът й, независимо дали се занимавате с тежки игри или с Интернет сърфиране.

Новата GTX 580M обаче е снабдена с Optimus технология, която умело управлява процесите по начин, който пести максимално батерията на ноутбука – когато се нуждаете от графична сила тя включва GTX 580M. Когато обаче гледате филм или пишете документи, работи вградената в процесора Intel HD Graphics 3000.

Относно GTX 580M – това е втората по бързина единична мобилна видеокарта в света. Превъзхожда я единствено новата AMD Radeon HD 6990M. Консумацията и е 100 вата, паметта и е 2GB GDDR5 и поддържа DirectX 11 и Shader 5.0.

Твърд диск

 

Твърдият диск в корпуса на тествания Alienware M17x е с марка и модел Seagate ST9750420AS и работи със скорост от 7200 оборота в минута. Подробни данни вижте в снимката отдолу:

Оптично устройство

 

Оптичното устройство в ноутбука е използваният често от Dell GA31N и притежава следните технически спецификации:

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Alienware M17x издържа 239 минути ( 3 часа и 59 минути ) с едно зареждане.

Производителност

 

FIFA 2011

FIFA 2011 е една от най-популярните игри, добър пример как не е задължително да притежавате особено бърза видеокарта, за да постигате високи кадри в секунда във всички игри с красива графика. Съвсем очаквано играта работи без никакви проблеми при максимални графични настройки.

Резолюция: 1920 x 1080 
Rendering Quality: High MSAA Options: 4x Wait For Vsync: On

Средни кадри в секунда: 190.299

Lost Planet 2

Lost Planet 2 е мощен DirectX 11 тест, който натоварва изключително видеокартата, благодарение на MT Framework 2.0 енджина. За теста си използвахме възможно най-високите настройки, които предлага играта. За пръв път виждаме липса на лаг и насичания при максимални настройки, при това във Full High-Definition резолюция!

Resolution: 1920 x 1080 Vertical Sync: Off Anti-Aliasing: CSAA32X Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Rendering Level: High DirectX 11 Features: High

Средни кадри в секунда: 28.9

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat използва DirectX 11 интерфейс и последната версия X-Ray Engine (1.6), а едно от най-интересните ефекти по време на геймплея и е динамичното променяне на времето в околната среда. По-долу може да видите средните кадри в секунда при различните й състояния.

Video mode: 1920 x 1080 Preset: Ultra (максимум)

Средни кадри в сенунда при ден: 76.0

Средни кадри в сенунда при нощ: 78.0

Средни кадри в сенунда при дъжд: 85.0

Resident Evil 5

За DirectX 10 теста отново разчитаме на CAPCOM и съпътстващия ги MT Framework енджин, този път обаче във версия 1.4. Дори и Full HD резолюцията не успя да свали средните кадри под 70, което е в пъти повече от необходимото за приятна и плавна игра.

Screen resolution: 1920 x 1080 Anti-Aliasing: C16XQ Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 70.1

3DMark 2003

3DMark 2003 вече е стар, но е интересно да видим допълнително сравнение с MSI GX660 и неговата AMD Radeon HD5870 видеокарта, която досега беше номер едно в класирането ни. До скоро тя изглеждаше недостижима, а сега като че ли просто е застанала до всички останали.

3DMark 2005

Страхотен резултат и тук, GeForce GTX 580M с 2GB GDDR5 не оставя никакъв шанс на конкуренцията си. И тук отбелязваме рекорд сред тестваните от нас машини.

3DMark 11

DirectX 11 версията на Futuremark теста (3DMark 11) отново не беше никакъв проблем за супер мощната GeForce GTX 580M, която застана на 3 пъти по-високо място от най-бързата карта, която сме тествали в апликацията.

Cinebench 10

Тук вече няма как да останем изненадани, имайки предвид, че сме напълно запознати с Intel Core Sandy Bridgе моделите и особено един от водачите им – i7-2630QM. Накратко, и в изчислителната мощ Alienware се справя също толкова добре, колкото и в графичната.

Cinebench 11.5

За да не се повтаряме мнението и тук, просто ще кажем, че Cinebench 11 затвърждава мнението ни от миналата версия – 2630QM е над всички.

Fritz

Освен шахматна програма, Fritz e и интересен бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-2630QM се справя с над 9 милиона хода (9.476) в секунда. Един от най-мощните компютри в света (за времето си), Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Ако мерите времето си не в години, а в “level”-и, ако сте по-запознати с репликите на Duke Nukem, отколкото с тези на най-близките ви и ако живота ви изглежда просто една игра със страхотна графика и тъп сюжет, Alienware M17x и точно за вас (стига да можете да си го позволите).

Всичко в компютъра е опряно до възможния максимум (включително теглото и цената), а това със сигурност ще ви осигури поне няколко години страхотни забавления при максимална графика, на най-новите игри. Трябва да внимавате обаче, защото пристрастяването към него става изключително бързо.

Плюсове: + Уникално бърза видеокарта + Бърз процесор и 8GB RAM + Издръжлива батерия при нормално натоварване

Минуси: – Високо тегло – Висока цена

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-dell-AlienWare_M17x-dell_alienware_m17x_DAM17XBGG3I726308G77WR3NBD

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 6 662 пъти

2 мнения

  • Здравейте! Искам да ви попитам как се представя лаптопа като температури на много високо натоварване (тежки игри) в продължение на дълго време ?

  • Алекс, виж горе в ревюто „температури“ – това е доста показателен тест, тъй като там процесора нон-стоп е на 100% заетост. Ако трябва да отговоря конкретно – проблеми няма – а и са имали достатъчно място за охладителната система :)

Мнения