От: | 20.08.2011, 18:40

Ревю на Dell Vostro 3350

След като преди седмица ви показахме докъде са стигнали HP в развитието на бизнес машините си, сега е ред да видим и какво може да ни предложи другият голям PC-производител от САЩ – Dell. Бизнес моделите на тексаската компания отдавна са едни от водещите фактори в този сектор, но конкуренцията им с HP и тайванските корпорации става все по-трудна. Съвсем логично, това кара Dell, също като съперниците си да извади на масата всички карти и да даде всичко от себе си, за да привлече вниманието на потребителите. Този път за това трябва да се погрижи Vostro 3350 модела, който според производителя е перфектното решение за пътуващите бизнесмени, които се нуждаят от здрав, лек и стилен ноутбук. Дали това е така ще разберем от днешния ни подробен преглед на компютъра… . . .

Дизайн и конструкция

Конструкцията на Vostro 3350 въобще не изглежда лоша – сравнително лек ноутбук, в който са използвани метални части там, където е нужна максимална здравина. Това проличава от пръв поглед – веднага се набиват на очи металните панти на дисплея, намиращи се под алуминиевия капак (с алуминиево покритие разполагат модификациите “Lucerne Red”, “Brisbane Bronze” и “Aberdeen Silver”). В центъра му пък стои никелираното “DELL” лого, а фоновият алуминии стига почти до горната част на капака, където е поставена черна лента пласмаса, улесняваща работата на Wi-Fi модула.

В “интериора” на компютъра е заложено почти изцяло на пластмаса – металът е използван единствено за декорации, разкрасяващи тъчпада и клавиатурния панел. Клавиатурата е от “Island Style” тип – с големи и плоски клавиши и разстояние между тях. Има и защита срещу разливане на течности, но при подобен инцидент все пак е нужно колкото се може по-бързо да изключите машината си. Приятна изненада е наличието на подсветка с две степени – с натискане на Fn + F6 тя се включва, а при повторното натискане на комбинацията, заработва двойно по-ярко. NumPad цифров блок липсва, но това е нормално за лаптопи с 13-инчов размер на екрана – ако Dell желаеха да интегрират такъв, трябваше да жертват пълноразмерната клавиатура, което би внесло повече неудобдство, от колкото NumPad-a би бил полезен, дори и за бизнес клиентите.

Вдясно над клавиатурата имаме три функционални бутона. Те извикват Windows Mobility Center, Dell Support Center и Dell Instant Launch Manager – накратко, едва ли ще ви се налага да ги използвате, въпреки, че въобще не са неудобни. Ако свикнете с Windows Mobility Center-a пък може да и да се почувствате по-удобно зад екрана, когато искате да контролирате яркостта, звука, Wi-Fi модула и т.н.

Точно в противоположната страна (отляво) е поставен Power бутона – семпло никелирано бутонче, което свети в бял цвят, когато компютърът работи.

Леко изнесен вляво, под клавиатурата е тъчпадът. Той е снабден с обособени ляв и десен бутон, които се натискат малко по-твърдо, от колкото бихме желали. Кликването им също е шумничко, което се дължи на контрукцията им. С Fn+F3 може да изключвате работата му, при което светва оражнева лампичка точно над него. Това може да е полезно в случай, че трябва да работите с дълги текстове и не искате да закачите повърхността му. Тъчпадът поддържа няколко мултитъч жестове – мащабиране (чрез прищипване с два пръста), завъртане (с два пръста и дъгообразно движение) и скролиране (с вертикално плъзгане на два пръста).

Като типичен бизнес лаптоп, Vostro 3350 притежава четец за пръстови отпечатъци, с който може да защитите данните си, без да използвате трудни за запомняне пароли. Неговото местоположение е вдясно под клавиатурата.

За известно неудобство допринася 8-клетъчната батерия, стърчаща под корпуса на компютъра и повдигаща го с цели няколко сантиметра. Освен размера, тя увеличава и теглото на 3350 – с обичайната 4-клетъчна батерия ноутбука тежи 2040 грама, а с 8-клетъчната – 2217 грама. Теглото на зарядното устройство пък е 458 грама .

Портове

 

От лявата страна на Vostro 3350 са поставени два SS USB 3.0 порта, Ethernet LAN вход и оптично устройство.

Отдясно са разположени жаковете за микрофон и слушалки, eSATA/USB 2.0 комбиниран PowerShare порт (може да зарежда устройства дори в изключено състояние), HDMI, VGA и Kensington Lock система за заключване.

В предната част, 3350 е екипиран единствено с четец за мултимедийни карти (отдясно) и 4 индикаторни светодиода (отляво). Те показват дали е включен или изключен компютъра, дали работи на батерия, дали се зарежда и работи ли Wi-Fi модулът.

Доста успешен дизайн за задната част – надписът “Vostro” в центъра показва любов към детайла от дизайнерите на Dell, а далеч вдясно стои DC-in входът за зарядно устройство.

Дисплей и звук

 

Екранът на Vostro 3350 е с диагонал от 13.3 инча и LED светодиодна подсветка. За разлика от повечето ноутбуци на пазара, дисплеят на този модел е с матово покритие, което намалява значително отблясъците, но заедно с тях и яркостта и контраста. Ъглите му на виждане въобще не са най-добрите, които може да очаквате – хоризонталните са сравнително добри, но вертикалните определено не са на високо ниво. Разделителната способност на екрана е 1366 х 768 пиксела.

Звукът от вградените тонколонки на Vostro няма забележими изкривявания дори при максимално увеличаване, но за сметка на това е много слаб. Ако смятате да гледате филми с него е добре да си приготвите допълнителни тонколони или качествени слушалки.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i7-2620M (2.7/3.4 GHz, 4MB Cache) Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 750GB SATA (7200 rpm) Видеокарта: ATI Mobility Radeon HD6490M с 512 МB GDDR3 собствена памет Дисплей: 13.3-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: Двуслойно DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 3.0 Допълнително: 2x USB 3.0 портa, 1x eSATA/USB 2.0 порт, HDMI, жакове за микрофон и слушалки, вградена Full HD уеб камера, 8 в 1 слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система, мултитъч тракпад, подсветка на клавиатурата Батерия: 8-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 27.3 – 29.8 милиметра (без батерията) Тегло: 2217 грама (с 8-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 458 грама

Инсталация и драйвери

 

Тъй като лаптопът се продава без предварително инсталирана операционна система, се налага след инсталацията на такава сами да се снабдите с драйвери за нея. Това може да направите от официалния сайт на Dell – http://support.dell.com/ , където трябва да кликнете на “Find Drivers, BIOS, and other updates”. Намерете лаптопа си, чрез един от трите начина (Dell препоръчват Service Tag опцията, но ние препоръчваме “Choose a model”, тъй като сервизния номер се припокрива с този на принтер). Налични са драйвери за Windows 7 операционната система – 32 или 64-битова.

Инсталирайте от раздел “Video”, последният “Intel – Driver” за HD Graphics 3000. Инсталирайте също и “ATI Mobility Radeon HD 6490” драйверът. Ако конфигурацията ви е същата като тази, която тестваме в момента ще се нуждаете и от “Network” -> “Dell – Driver, Wireless 1701 Bluetooth v3.0 + HS”.

След като качите основните драйвери преценете още какво ще ви е нужно и си го качете.

Процесор и RAM памет

 

Фактът, че Apple избраха именно Intel Core i7-2620M за своя 13-инчов MacBook Pro от висок клас трябва да е достатъчно показатален за качествата на модела. Процесорът е от Sandy Bridge архитектурата, работи на 2.7 гигахерца и се овърклоква до 3.4 Ghz при нужда от изчислителна мощ, благодарение на Turbo Boost 2.0 технологията. Въпреки, че разполага само с две ядра (повечето i7 са снабдени с 4, моделът е много бърз, което трябва да бъде доказано в тестовете, които ще направим по-късно).

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Dell Vostro 3350 в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. За съжаление то не на достатъчно добро ниво, като само няколко минути след началото на теста ни, температурата на едното ядро достигна до Tjunction лимита на процесора. Това не доведе до THERMTRIP# принудително изключване, благодарение на бързата реакция с намаляване на волтажа. Само след секунди обаче, при възвръщане на нормалната му стойност, температурите отново се покачваха до критичната степен и всичко това се повтаряше.

Dell Vostro 3350 не е подходящ за високо натоварване, тъй като това би съкратило живота на процесора му. Охлаждането в машината не е на оптималното ниво, поне в нашата тестова бройка.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

За графичните си нужди, Vostro 3350 разчита изцяло на AMD Mobility Radeon 6490M видеокарта, която е достатъчно бърза за по-леките игри, но не може да се справи с новите заглавия на пазара. Разбира се за Интернет сърфиране, филми и музика – проблеми няма да срещнете.

Твърд диск

 

Твърдият диск в корпуса на тествания от нас Vostro 3350 е Seagate ST9750420AS и работи със скорост от 7200 оборота в минута. Подробни технически характеристики и скоростта му на четене вижте в снимката отдолу:

Оптично устройство

 

Оптичното устройство в ноутбука е TSSTcorp TS-U633 и притежава следните технически спецификации:

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, тестваното от нас Vostro издържа 246 минути ( 4 часа и 6 минути) с едно зареждане. До голяма степен за това можем да благодарим на голямата, 8-клетъчна батерия, щръкнала зад дисплея на лаптопа.

Производителност

 

FIFA 2011

Ограничените ресурси на графичната карта и позволяват да работи добре единствено с игри, които не са много ресурсоемки и са възможно по-оптимизирани. Пример за такава игра е FIFA 2011, която има доста добра графика, но работи напълно прилично с 6490M, при това с максимални настройки.

Резолюция: 1366 x 768 
Rendering Quality: High MSAA Options: 4x Wait For Vsync: On

Средни кадри в секунда: 57.146

3DMark 2005

AMD Radeon 6490M, дори и с GDDR5 памет е съвсем “Entry-Level” видеокарта, която определено не е предназначена за игри. Производителността и, според 3DMark 2005 се равнява на NVIDIA GeForce GT 520M.

Cinebench 10

За разлика от видеото, процесорът на компютъра е много бърз. При еднонишковите процеси е недостижим дори и за четириядрения Core i7-2630QM, а в многонишковите също се справя на доста добро ниво.

Cinebench 11.5

Fritz

Ето и един интересен бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-2620M се справя с над 6 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Dell Vostro 3350 е един доста удобен и много преносим компютър, подходящ за бизнес потребителите, които смятат да го използват навсякъде. Корпусът му е здрав и стабилен, но тънкият му профил освен удобство носи и проблеми, когато машината се натовари много – охлаждането не може да се справи със задачата си, което намалява скоростта на системата. Dell имат достатъчно опит в ултра тънките ноутбуци и не трябва да си позволяват подобни грешки. Разбира се, възможно е това да не се провява при всички бройки, а и софтуерното отчитане на тези данни не винаги е напълно точно, но често е добър индикатор, когато нещо не е наред. Все пак, при нормално натоварващи дейности 3350 няма да срещне проблеми

Плюсове: + Здрав корпус + Матов дисплей

Минуси: – 8-клетъчната батерия стърчи под ноутбука – Слаб звук – Лошо охлаждане

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-dell-Vostro_3350-dell_vostro_3350_DELL00750

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 3 732 пъти

Мнения