От: | 12.08.2011, 01:00

Ревю на HP ProBook 5330m

Значението на бизнес ноутбук концепцията в последните години се промени драстично. Докато доскоро “бизнес машина” означаваше стабилен и лесно преносим компютър, сега тези две характеристики съвсем не са достатъчни, за производителите, за да привлекат сериозен процент от наличната аудитория. С развитието на технологиите, бизнесмените вече започнаха да се оглеждат за компактни и бързи, качествено изработени лаптопи с издръжлива батерия и здрав корпус. Напоследък пък се цени особено и дизайна, което досега въобще не беше водещ фактор в този сектор. Acer Aspire Timeline, Sony VAIO Z, Apple MacBook – всички тези модели обръщат забележително внимание на външния вид и точно това им носи голям брой фенове. Hewlett-Packard, като една от най-големите технологични компании в света пък отдавна се е впуснала в същия влак – още в началото на 2009 година, американският гигант анонсира ProBook линиите си, които от пръв поглед впечатлиха с приятната си визия и високото качество. Докъде са стигнали след 2 години еволюция ще разберем в подробния преглед на новия 5330m. .

Дизайн и конструкция

 

Не ни трябва много време след като извадим компютъра от кутията, за да оценим естетиката и желанието, което дизайнерите на линията са внесли при изработката на ProBook 5330m. За капака на машината е използван алуминий в два тона – светло и тъмно сив. Почти цялата повърхност е тъмно сива с изключение на горната част, където присъства светло сива лента, покриваща Wi-Fi антената.

При отворено състояние дизайнът изглежда леко взаимстван от MacBook Pro линията на Apple – алуминиев корпус, Island Style клавиатура (със същият шрифт при буквените надписи), по-нисък панел за клавишите и дисплей с черна рамка. Имаме и няколко дребни забележки към HP – премахването им обаче ще направи компютъра почти идентичен с модела на Apple. Централният алуминиев панел, върху който са разположени клавиатурата и тъчпада е с по-тъмен цвят, което създава впечатление за ограничена свобода и още по-малко пространство за работа. Всичко това се затвърждава от големината на тъчпада, който е с доста по-малка площ от това, което може би очаквате. Тъмно сивите му бутони състаряват визията още повече, а и определено конструкцията им не помага кой знае колко за удобната работа с компютъра (преди време ProBook имаха още по-сериозни проблеми с тези бутони – предната им част беше фиксирана и трябваше да се натискат под ъгъл). Интересна идея е сензорното бутонче, поставено в горния ляв ъгъл на тъчпада, който при двойно натискане спира работата му. Това е удобно в случай, че смятате да пишете дълги текстове и не искате случайното докосване на дланите ви върху него да попречи на работата ви. Все пак това би се случило доста рядко, имайки предвид, че също като клавиатурата, тъчпада на компютъра е вдлъбнат в корпуса. Тракпада поддържа и няколко мултитъч функции – скролиране с вертикално придърпване на двa пръста, прелистване/превъртане с хоризонтално придърпване на два пръста и увеличаване/намаляване (Zoom in, Zoom out), чрез “прищипване”.

За сметка на тъчпада, клавиатурата е повече от удобна – NumPad липсва (което е нормално за 13.3-инчов модел), но останалите бутони са направени с голяма площ и достатъчно разстояние между тях. Налична е дори и светодиодна подсветка, която може да включвате и изключвате с комбинацията Fn + F9. Клавишите са защитени срещу разливане на течности, но все пак е добре да не го правите нарочно, а ако случайно ви се случи – да изключите веднага системата и да я подсушите максимално добре.

Над нея (вдясно) са поставени и три функционални бутона – отново алуминиеви, кръгли и светещи в бяло при активност. Първият е за включване и изключване на модулът за безжичен Интернет (Wi-Fi), вторият извиква браузера, който е зададен за използване по подразбиране (QuickWeb бутон), а третият включва и изключва звука (Mute).

От срещуположната страна на същия панел се намира Power бутона – тънък, дълъг и никелиран, със съвсем миниатюрна дупчица през, която скромно се провира светлина от светодиода под нея.

В долната дясна част на лицевия панел е намерено място и за четецът на отпечатъци, полезна биометрична защита за предпочитащите този път кодиране бизнесмени.

При високо натоварване лявата част на корпуса и клавиатурата леко се загрява, но не пречи на комфорта при работа. Това всъщност е нормално – HP ProBook 5330m е с дебелина от само 25.2 милиметра – една от най-тънките мобилни машини на пазара. За постигането на тази дебелина е жертвано оптичното устройство, което след поевтиняването на флаш паметите се използва все по-малко от потребителите.

Можем открито да похвалим конструкцията на компютъра, която изглежда изключително стабилно и не се огъва дори при силен натиск. Пантите на дисплея също изглеждат много здрави, а около самият екран има и гумена рамка, която може да го предпази от някои удари.

Портове

 

От лявата си страна ProBook 5330m е снабден с Kensigton Lock вход за заключващ кабел, VGA порт, eSATA / USB 2.0 кобиниран порт, HDMI порт и четец на мултимедийни карти, поддържащ SD и MMC форматите.

Отпред машината е сравнително изчистена – тук се намират само две индикаторни лампички – една за активност на твърдия диск и една за работата на компютъра, както и два отвора за високоговорителите на модела. Вдясно е поставено и малко червено лого на Beats Audio, означаващо наличието на звукова система от висококласната компания на Dr. Dre. За качеството и ще стане дума малко по-късно.

Отдясно имаме вход за слушалки с микрофон, още два USB 2.0 порта (eдиният от които е способен да зарежда устройства дори когато компютърът е изключен), RJ-45 EthernetLAN порт и вход за зарядно устройство. Точно до последния се намира и съвем мъничка лампичка, която свети, когато лаптопът работи на батерия – ако не знаете, че е там съвсем спокойно може и да пропуснете присъствието и.

Дисплей и звук

 

Въпреки, че е само 13.3-инчов, дисплеят на ProBook 5330m е с разделитена способност от 1366 х 768 пиксела – по-висока резолюция при този диагонал би била неудобна за използване. За разлика от екраните в повечето ноутбуци на пазара, този в 5330m е с матова повърхност, което означава, че отражаемостта му е сведена до минимум. Това му предоставя и малко по-добри хоризонтални и вертикални ъгли на виждане, макар че за сметка на тях контрастта и яркостта са малко по-намалени. Все пак картината е притежава много добри цветове и е доста детайлна.

Централно над екрана е разположена High-Definition камерата за видео разговори, а от двете и страни стоят два микрофона за стерео предаване на звук.

Вградените Beats Audio високоговорители пък съвсем очаквано са изключително качествени – изкривявания няма дори и при максимално увеличаване, а силата им определено е над средната за този клас лаптопи.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i3-2310M (2.10 GHz, 3MB Cache) Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 500GB SATA (7200 rpm) Видеокарта: Intel HD 3000 Graphics Дисплей: 13.3-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (матов) Оптично устройство: няма Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth Допълнително: 2x USB 2.0 порт, 1x USB 2.0 / eSATA комбиниран порт, HDMI, жак за микрофон и слушалки, вградена HD уеб камера, слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система, два вградени микрофона Батерия: 4-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 25.2 милиметра Тегло: 1888 грама (с 4-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 435 грама

Инсталация и драйвери

 

ProBook 5330m моделите се предлагат с предварително инсталирана Windows 7 операционна система, която единствено чака конфигурирането според регионалните и езиковите ви настройки, след което сама инсталира необходимите за нормалната и работа драйвери и софтуер. Все пак в комплекта има и DVD-дискове със същата информация, което изглежда малко странно имайки предвид, че оптично устройство в компютъра липсва. Може би по-подходящо щеше да е включването на Recovery флашка с драйвери и софтуер в комплекта. . . 

Процесор и RAM памет

 

Вече сме тествали Intel Core i3-2310M процесорът (Samsung RV518) и сме напълно наясно с неговите качества и недостатъци. Моделът от Sandy Bridge архитектурата се справя добре със задачи от рода на Интернет сърфиране, работа с офис програми, гледане на High-Definition филми и т.н. Разбира се не е проблем и работата с Photoshop например, но ако търсите лаптоп специално за тази цел, препоръчваме да се огледате за модели с Core i5 или Core i7.

Тактовата честота на i3-2310M е 2.1 Ghz, кеш паметта му е 3МВ, ядрата му са две на брой, а максималната Thermal Design Power – 35W. За разлика от i5 и i7, i3 не притежава Intel Turbo Boost технологията, но е снабден с Hyper Threading, така че логическите ядра, всяко от които може да се бори с индивидуален процес стават 4.

RAM паметта в конфигурацията, която тестваме днес е 4GB (1x 4096MB). Тук трябва да отбележим подобрението спрямо предшественика на този модел, който разполагаше само с един слот за оперативна памет. При 5330m, те са два, така че ако искате да ъпгрейднете компютъра си до 8GB може лесно да го направите, просто закупувайки още една платка от 4GB.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на HP ProBook 5330m в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Охлаждането се справи задоволително позволявайки на температурите да се задържат до около 90 градуса. За момент обаче те достигнаха и до 95 което е само на 5 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

HP ProBook 5330m не разполага с дискретна видеокарта и разчита изцяло на вградената в ядрото на процесора Intel HD Graphics 3000. За всекидневните операции тя е напълно достатъчна, но е малко слабичка, когато става дума за гейминг. Все пак предназначението на този ноутбук е съвсем различно, така че това едва ли ще е проблем за някого.

Твърд диск

 

Твърдият диск в корпуса на тествания от нас ProBook е Western Digital WD5000BEKT-60KA9 и работи със скорост от 7200 оборота в минута. Подробни данни вижте в снимката отдолу:

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, HP ProBook 5330m издържа 255 минути (4 часа и 15 минути) с едно зареждане.

Производителност

 

FIFA 2011

Въпреки, че не е предназначена за игри, Intel HD Graphics 3000 успява да се справи с най-популярния футболен симулатор FIFA 2011. Дори при най-високата графиката, геймплеят остава сравнително плавен.

Резолюция: 1366 x 768 
Rendering Quality: High MSAA Options: 4x Wait For Vsync: On

Средни кадри в секунда: 27.632

Resident Evil 5

Тъй като Intel HD 3000 не поддържа DirectX 11 ще тестваме единствено DirectX 10 теста на CAPCOM с MT Framework енджина, версия 1.4.

Screen resolution: 1360 x 768 Anti-Aliasing:Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 10.7

3DMark 2003

Липсата на DirectX 11 поддържка ни накара да се върнем към по-старите два 3DMark теста – 03 и 05. HD 3000 не може да предложи нищо невиждано, но ни предлага добри резултати като за вградена видеокарта.

3DMark 05

Такива са те и в 2005, където HD 3000 има сериозно предимство пред 4250 видеокартата със собствена памет.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i3-2310M се справя почти толкова добре в многонишковите тестове, колкото и четириядрения Phenom II. Този резултат е благодарение на Hyper Threading технологията.

Cinebench 11.5 Добър резултат и в Cinebench 11 – 2.02 точки за ProBook 5330m и Core i3-2310M. Arrandale версията на Core i5-520M е съвсем близо.

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i3-2310M се справя с 4.018 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 000 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

HP ProBook 5330m е перфектното мобилно решение не само за бизнесмени, а за всички, които не смятат да се занимават с тежки изчислителни програми или игри, но се нуждаят от сериозен, здрав и максимално мобилен ноутбук, който могат да разнасят навсякъде със себе си. С ниското си тегло и, красивият си външен вид и напълно приемливата цена, 5330m ще стане предпочитан избор и за хората, които търсят бюджетно решение от доказала се марка.

Плюсове: + Приятен външен вид + Много тънък и лек корпус + Чудесен звук + Издръжлива батерия

Минуси: – Неудобен тъчпад

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-hp-ProBook_5330m-hp_probook_5330m_LG718EA

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 2 829 пъти

Мнения