От: | 10.08.2011, 20:55

Ревю на Samsung RV518

Въпреки, че Samsung имаше неравен старт срещу останалите лаптоп производители, поради липса на достатъчно опит, корейската компания много бързо успя да влезе в час, като може би дори избра и най-правилния път в нишата – залагайки на качествена изработка и красив външен вид. Отдавна имаме жив пример, който показва, че тези стъпки бавно, но сигурно се оценяват от потребителите и съответно последните се спират на същата марка, при покупката на следваща мобилна машина.

Почти всеки модел на производителя може да се похвали със завидни визуални качества, които не за пръв път привличат вниманието ни. Рядко обаче можеше да се срещне мобилна машина на Samsung, която да ни зарадва достатъчно дори след като обърнем внимание на цената и. Съвсем наскоро се появи един модел, който променя и това – RV518. Нямаше как да не му обърнем заслуженото внимание, тъй като цената му е страхотна, дизайна изглежда добре, а техническите му характеристики съвсем не са лоши, като за “Mainstream” модел.

Дизайн и конструкция

 

Това е мястото, където се спираме за най-дълго, когато говорим за компютри от този тип. Дизайнерите на Samsung и този път са се постарали, налагайки чувство за висока класа и стил, подходящи за “High-end” ноутбуците на пазара, чиято цена започва от 1600-1700+ лева. Това става ясно още преди отваряне на машината, благодарение на приятната и супер фина алуминиева текстура, която трудно може да се забележи добре, дори и от снимките. В долната и част тя разполага с черна лента, а от лявата страна е поставен и елегантен надпис “SAMSUNG”, изработен от метал.

Доброто впечатление се затвърждава при повдигането на капака – всичко се връзва прекрасно, в тон с екстериора. Този път обаче текстури няма – тук е използвана гладка повърхност, като при клавиатурата тя е в черен цвят и привлича сериозно количество отпечатъци. От двете страни на тъчпада, над клавиатурата, както и около дисплея, Samsung са се спряли на сива пластмаса, която за щастие не среща никакви проблеми с пръстите и тяхните отпечатъци.

Клавиатурата е “Island style” – големи плоски клавиши със сериозно разстояние помежду им, което гарантира по-малко грешки при писане, породени от грешно натиснати бутони. От дясната и страна е разположен и NumPad цифров блок, който ще ви улесни, ако често работите с числа и сметки. Над клавиатурата е поставена дълга лента, покриваща двата високоговорителя, а непосредствено до нея стои и красив кръгъл Power-бутон, чиято рамка свети в синьо, когато машината работи.

Няколко сантиметра под левия бутон “Ctrl” е намерено място за вградения микрофон, а почти централно в долния панел стои и тъчпадът, снабден с два лъскави, огледални бутона. Повърхността му е достатъчно голяма за спокойна и удобна работа, а лекото му изместване вляво е породено от наличието на NumPad модула, който не е участвал при центрирането на тракпада.

Централно под него пък имаме 5 индикаторни лампички, всяка от които има важна роля – първата индикира активността на Caps Lock режима за главни букви, втората – работата на твърдия диск, третата – свързаността към безжична мрежа, четвъртата – връзка към зарядно устройство и последната – дали работи компютъра.

Размерите на корпуса са 381.6 х 256.2 х 31.9 – 34.9 милиметра, а теглото – 2402 грама.

Портове

 

От лявата си страна, машината разполага с вход за зарядно устросйтво, EthernetLAN вход, два USB порта, VGA изход, HDMI порт, жакове за микрофон и слушалки и 4 в 1 цетец на мултимедийни карти. Четецът на карти памет може да работи с форматите SD, SDHC, SDXC и MMC.

Отпред лаптопът е почти изцяло изчистен, като съвсем леко се забелязват въздухоотводните отвори вляво. Без да повдигнете компютъра обаче, няма начин да ги забележите.

Дясната страна е снабдена с оптично устройство, още един USB порт и Kensington Lock система за заключване.

Дисплей и звук

 

Екранът на Samsung RV518 не се отличава с нищо особено, спрямо повечето ноутбуци на пазара. Както почти всеки от тях, той разполага със светодиодна подсветка, High-Definition разделителна способност (1366 x 768 пиксела) и съотношение от 16:9. Хоризонталните ъгли на виждане са сравнително добри, макар че се забелязва сериозно отразяване, за което е виновна прекалено лъскавата повърхност с която е покрит дисплея. Вертикалните ъгли на виждане са посредствени.

RV518 разполага с два високоговорителя, които оформят стерео звучене с мощност от 3 вата (2х 1.5 W). Те се справят напълно чудесно с работата си, като предоставят, чист, ясен и силен звук, дори и при максималното им увеличаване.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i3-2310M (2.10 GHz, 3MB Cache) Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 500GB SATA (5400 rpm) Видеокарта: NVIDIA GeForce GT 520M с 1GB собствена памет Дисплей: 15.6-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: Двуслойно DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 3.0 Допълнително: 3x USB 2.0 портa, HDMI, VGA, жакове за микрофон и слушалки, вградена HD уеб камера, 4 в 1 слот за мултимедиени карти, Kensington заключваща система Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 31.9 – 34.9 милиметра Тегло: 2402 грама (с 6-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 346 грама

Инсталация и драйвери

 

Най-лесният начин да се сдобиете с необходимите драйвери за машината си е да отворите кутията на лаптопа си и да изкарате от нея оранжевия диск на който пише System Software Media. Сложете го в оптичното си устройство и пуснете Autorun програмата. От там ще имате три опции -стандартна инсталация, минимална инсталация и инсталация според нуждите ви. Направете избора си и го потвърдете, а RV518 сам ще се погрижи за настройките.

Процесор и RAM памет

Intel Core i3-2310M не е от класата на по-големите си “събратя” Core i5 и Core i7, но факта, че е от Sandy Bridge архитектурата му дава голямо предимство спрямо Arrandale предшествениците си и повечето предложения на AMD. Тактовата му честота е 2.1 Ghz, кеш паметта му е 3МВ, ядрата му са две на брой, а максималната TDP – 35W. За разлика от i5 и i7, i3 не притежава Intel Turbo Boost технологията, но е снабден с Hyper Threading, така че логическите ядра, всяко от които може да се бори с индивидуален процес стават 4.

RAM паметта е 4GB, разположена само на един слот. Това означава, че лесно може да направите ъпгрейд до 6 или максимално поддържаните 8GB, чрез добавяне на още една платка. Честотата на която паметта на RV518 работи е 1333 Mhz.

Данни за двата компонента разгледайте в графиката отдолу:

Видеокарта

 

Видеокартата на конкретната конфигурация, която тестваме днес e NVIDIA GeForce GT 520M. Това е съвсем базово решение за геймърите и не трябва да очаквате особено висока производителност в новите игри на пазара. Все пак тя разполага с поддържка на DirectX 11 технологията и може да се справи с не чак толкова ресурсоемките видеоигри. Данни за нея разгледайте в графиката отдолу:

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Samsung RV518 в продължение на точно 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Практически, проблеми със прегряване не съществуват, макар че температурата на едното ядро достигна максимално до 81 градуса, което е само на 4 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне. Въпреки всичко машината задържа максималната си температура и не допусна липса на стабилност.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Samsung RV518 издържа 286 минути (4 часа и 46 минути) с едно зареждане.

Производителност

 

FIFA 2011

FIFA 2011 е една от най-популярните футболни симулатори, добър пример за това, че не е задължително да притежавате особено бърза видеокарта, за да постигате високи кадри в секунда дори и при красива графика. Игррата не представлява проблем за 520M.

Резолюция: 1366 x 768 
Rendering Quality: High MSAA Options: 4x Wait For Vsync: On

Средни кадри в секунда: 62.874

Lost Planet 2

Освен интересна игра, Lost Planet 2 е и DirectX 11 тест, който натоварва изключително видеокартата, благодарение на MT Framework 2.0 енджина. За теста си използвахме възможно най-високите настройки, които предлага играта.

Resolution: 1280 x 720 Vertical Sync: Off Anti-Aliasing: CSAA32X Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Rendering Level: High DirectX 11 Features: High

Средни кадри в секунда: 8.0

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Последната версия на S.T.A.L.K.E.R. също е доста добър показател за DirectX 11 възможностите на графичните карти. Тя използва последната версия X-Ray Engine (1.6), а едно от най-интересните неща по време на геймплея и е динамичното променяне на времето в околната среда. По долу може да видите средните кадри в секунда при различните състояния.

Video mode: 1366 x 768 Preset: Ultra (максимум)

Средни кадри в сенунда при ден: 23.2

Средни кадри в сенунда при нощ: 22.4

Средни кадри в сенунда при дъжд: 24.4

Resident Evil 5

За DirectX 10 теста отново разчитаме на CAPCOM и съпътстващия ги MT Framework енджин, този път обаче във версия 1.4. Дори при най-високи настройки, играта се държи чудесно.

Screen resolution: 1280 x 720 Anti-Aliasing: C16XQ Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 22.8

3DMark 2005

В сравнение с видеокартите от нисък клас

3DMark 11

В DirectX 11 битките, 520M разбира се не е фактор – там господстват най-вече картите от висок клас, докато графичното решение в RV518 може да се бори единствено с AMD Radeon 6470M.

Cinebench 10

Според Cinebench 10 на Maxon, Core i3 не е кой знае колко далеч от Arrandale версията на Core i5 и това е добре. Разликата с i5 Sandy Bridge обаче съвсем не е трудна за забелязване. Същото се отнася (но в обратен смисъл) и за AMD Sabine A4-3300M.

Cinebench 11.5

За малкият Core i3, конкуренцията в Cinebench 11 е доста сериозна (изключвайки Sabine модела A4-3300M).

Fritz

Fritz бенчмарка ви представихме в ревюто на Acer Aspire 5755G. Оказа се много интересен начин за тест на машините, заради което го включваме и тук.

Intel Core i3-2310M може за изчисли над 4 милиона хода в секунда (4.017). Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 000 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Samsung RV518 е много добро предложение за хората, които не се нуждаят от лаптоп, с който ще работят със сложни изчислителни или CAD/CAM програми. Неговата главна цел е да се хареса на потребителите, на които им трябва мултимедийна станция за филми, музика, сърфиране в Интернет и работа с офис програми. Сравнително лек е, така че може да го носите навсякъде със себе си, а външния му вид постоянно ще радва окото ви.

Радваме се, че корейската компания най-накрая издаде на пазара не само красив и стабилен лаптоп, но и такъв, чиято цена е изгодна и няма да се отрази толкова сериозно на бюджета на домашния потребител.

Плюсове: + Ниско тегло + Красив вътрешен и външен дизайн + Издръжлива батерия + Ниска цена

Минуси: – Слаба видеокарта

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-samsung-RV518-samsung_rv518s02bg

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Ако сте пропуснали да изгледате видео ревюто на колегата Георги Добриков, можете да го направите от тук:

Прочетено 5 550 пъти

8 мнения

 • A разликата между RV518-S02BG и RV518-A01BG е само във видеокартите, нали?
  На A01BG видео картата става ли, защото не пише подробно ?

 • Ако искате да може да играете игри варианта е S02BG – ако ще е за офис работа и гледане на филми може и A01BG.

 • Здравейте, искам да ви попитам капакът на лаптопа същият ли е като на модела RV509?

 • Да същия е :)

 • Ако е възможно, давайте повече информация за сглобката, скърцания, поддаващи на натиск повърхности, луфтове и т.н.

 • Здрасти, мисля че тази статия е достатъчно красноречива – http://news.laptop.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/samsung-moje-a-vie/

  И мисля че в това отношение(сглобката, скърцания, поддаващи на натиск повърхности, луфтове) не сме забелязали никакви проблеми.

  Поздрави

 • Zdraveite, kato cena tozi laptop e izklu4itelen i e mnogo dobir. Az si go kupih naskoro na lizing i sim vpe4atlen edinstveniq nedostatik e samata video karta .Za bulgarina koito e beden i ne moje da si pozvoli kato cena i harakteristiki e dobir i to mnogo .

 • Тъй като имам А01BG и знам че разликата е само във видеото като отворих лаптопа видях слота за видеото, ест трябва да се запоява, но дали имало проблем да се запои видео и задължително ли трябва да е НВидиа М520 ? Защото ако не е задължително преспокойно мога да намеря по мощен чип и да го дам да го запоят

Мнения