От: | 24.01.2012, 15:28

Ревю на Acer Aspire 5755G (с NVIDIA GeForce GT 630M)

Acer е компанията, която първа интегрира новите видеокарти на NVIDIA от сериите 600М в мобилните си компютри. Може и да ви звучи като дежа-вю, но всъщност не е – тайванците за пореден път изпреварват всички и предоставят първи на клиентите си новата технология, макар и не в най-бързия и вариант. Точно GeForce 630M ще е и основната ни тема днес, но това разбира се не означава, че ще оставим на заден план качествата (или недостатъците) на приютилия я в корпуса си Acer Aspire 5755G и обкръжаващите я модули и компоненти.

Особено впечатление ни прави също и Core i7-2670QM процесорът, който безспорно е един от най-бързите на пазара. 8-те гигабайта оперативна памет пък могат само да помогнат за перфектните оценки, към които се е насочил модела. Преди да правим прибързани заключения обаче, задължително ще разгледаме всичко в компютъра “под лупа”….

Дизайн и конструкция

Освен чувство за стабилност и стабилна конструкция, първото докосване на Aspire 5755G остави у нас неприятната изненада, че или трябва да работим с ръкавици или след почти всяко докосване на капака трябва да минаваме и с микрофибърна кърпичка, ако искаме да го държим в чисто състояние. Повърхността му е много лъскава, пласмасова и семпла – предпочитаме обаче да не беше такава, ако цената за това са гореспоменатите факти.

За щастие в “интериора” нещата не стоят така (с изключение на рамката около дисплея, но нея така или иначе нямате особена причина да пипате). Централният панел е в тъмно сив цвят и е много приятен на докосване, а оставянето на отпечатък върху него е невъзможно.

Всичко е много опростено – в горната част имаме една дълга мрежа, покриваща вградените високоговорители и завършваща от лявата страна с Power-бутон за включване и изключване на компютъра. Самото бутонче пък съдържа в себе си съвсем миниатюрен светлинен индикатор, който свети в син цвят, когато машината работи. Под него стои надпис “Dolby Advanced Audio” – той обаче е светло сив и почти се слива с фона, така че съвсем не натоварва зрението ви. От срещуположната му страна е поставен надпис “Virtual SurroundSound” за който се отнася същото.

Клавиатурата е добре познатата ни “Island Style” – големи и плоски клавиши със сериозно разстояние между тях, което обаче не е попречило на добавянето на NumPad цифров блок от дясната страна. Последният е особено удобен, ако често ви се налага да смятате или редовно работите с числа.

Точно под шпацията (дългият клавиш за разстояние) се намира тъчпадът – той е с два сляти бутона и функционира едновременно като ляв и десен, в зависимост от това от коя страна е натиснат.

Не споменахме само четирите индикаторни лампички, разположени на предното ръбче, съвсем близо до предната част на тъчпада.

Портове

 

От лявата си страна, Aspire 5755G е снабден с DC-in вход за зарядно устройство, EthernetLAN порт, въздухоотводни отвори, VGA изход, HDMI, едно USB 2.0 и жакове за микрофон и слушалки.

Отпред моделът е екипиран единствено със слот за мултимедийни карти, изключвайки четирите светодиода, които споменахме по-горе.

Дясната страна е оставена за два USB порта (един 2.0 и един 3.0), оптично устройство (в случая DVD-записвачка) и Kensington Lock система за заключване.

Отзад компютърът е напълно изчистен.

Дисплей и звук

 

Дисплеят на Aspire 5755G е с диагонал от 15.6 инча (39.62 сантиметра) и разделителна способност от 1366 х 768 пиксела. Повърхността му е гланцова (отразяваща), а хоризонталните и вертикалните ъгли на виждане са сравнително добри.

Вградените тонколонки в корпуса на компютъра са брандирани с Virtual Surround Sound и Dolby Advanced Audio надписи. Без това да ни вдъхва кой знае какво доверие в качеството им, направихме нашия тест и трябва да отбележим, че по-скоро сме очаровани – леки изкривявания се забелязват само при максимално увеличаване на силата, която пък е доста висока. Звукът е ясен.

Технически характеристики

Техническите характеристики на тестваната днес конфигурация са следните:

Процесор: Intel Core i7-2670QM – 2.20 Ghz / 3.10 Ghz, 6 MB кеш Оперативна памет: 8GB (2x 4096MB) – 1066 Mhz Твърд диск: 1 TB SATA (5400 rpm) Видеокарта: NVIDIA GeForce GT 630M с 1GB собствена памет Дисплей: 15.6-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: Двуслойно DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/ Допълнително: 3x USB 2.0 портa (един от тях – 3.0), HDMI, жакове за микрофон и слушалки, уеб камера, 3 в 1 слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 33.2 милиметра Тегло: 2493 грама (с 6-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 407 грама

Инсталация и драйвери

 

Конкретния модел, който разглеждаме в момента се продава без инсталирана Windows операционна система, но винаги може да си качите такава. В последствие трябва да използвате официалния сайт на компанията или диска приложен в кутията, за да се сдобиете с драйвери за необходимите документи.

Процесор и RAM памет

 

Intel Core i7-2670QM е един от съвременните Sandy Bridge процесори на Intel, които ни повишават още повече очакванията ни към Ivy Bridge микроархитектурата и предстоящите успехи на калифорнийската компания. 2670QM е четириядрен и изключително бърз, което надяваме се Acer Aspire 5755G ще докаже в тестовете след малко.

RAM паметта е 8GB и заема и двата слота, но пък едва ли скоро ще ви е нужен ъпгрейд – напълно достатъчна е за всякакъв вид работа.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Aspire 5755G в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Направи ни впечатление, че веднага след пускането на теста, 5755G качи температурата на процесора си с около 30 градуса. Първоначално изглежда стряскащо, но до края на теста особени повишения нямаше, а когато се появяваха такива, те бързо бяха отстранявани, благодарение на вентилаторите. Температурите не прескочиха 90 градуса, което е на 10 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

Acer Aspire 5755G работи с NVIDIA Optimus технологията за автоматично превключване между вградена и дискретна видеокарта. В случая първата е вградената в процесора Intel HD Graphics 3000, а дискретната – NVIDIA GeForce GT630M. 630M е модел от последната 600М серия на NVIDIA и е снабдена със 128-битова шина, DDR3 памет, Direct 11, Shader 5.0, OpenGL 4.0 и 3D Vision поддръжка. Произведена е по 40-нанометров процес, а очакванията ни за производителността и е тя да бъде сравнима с тази на GeForce 540M.

Твърд диск

 

Твърдият диск в корпуса на тестваната днес конфигурация е Toshiba MK1059GSMP и работи със скорост от 5400 оборота в минута. Капацитетът му е 1 терабайт, подробни данни за скоростта му вижте в снимката отдолу:

Оптично устройство

 

Оптичното устройство на 5755G е с марка и модел PIONEER DVRTD11RS и притежава следните технически спецификации:

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Acer Aspire 5755G издържа точно 300 минути ( 6 часа ) с едно зареждане. Това е много добър резултат – рядко срещаме лаптоп от този клас, чиято батерия доставя дори близо до това време, без помощ от зарядното му устройство.

Производителност

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Последната версия на S.T.A.L.K.E.R. също е доста добър показател за DirectX 11 възможностите на графичните карти. Тя използва последната версия X-Ray Engine (1.6), а едно от най-интересните неща по време на геймплея и е динамичното променяне на времето в околната среда. По долу може да видите средните кадри в секунда при различните състояния.

Video mode: 1366 x 768 Preset: Ultra (максимум)

Средни кадри в сенунда при ден: 37.2

Средни кадри в сенунда при нощ: 41.1

Средни кадри в сенунда при дъжд: 44.9

Resident Evil 5

За DirectX 10 теста отново разчитаме на CAPCOM и съпътстващия ги MT Framework енджин, този път обаче във версия 1.4. Дори при най-високи настройки, играта предлага съвсем плавен геймплей.

Screen resolution: 1360 x 768 Anti-Aliasing: C16XQ Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 34.5

3DMark 2005

Във версия 2005 на 3DMark GT630M не успява дори да настигне GT540M от миналото поколение. Макар и с малко, разликата е показателна. Причината за това е версията на 630M, която притежава 96 шейдъра и е почти 100% идентична с 540M. NVIDIA са приготвили и по-бърз вариант на 630М, със 144 шейдъра, но той не присъства в тази конфигурация на Acer.

3DMark 11

Не съвсем чудесния резултат се повтаря и във версия 11. GT630M е единствената видеокарта, която получава под 1000 точки.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i7-2670QM изкара 4483 и 18484 точки за еднонишковия и многонишковия тест, съответно. Резултатът е страхотен.

Cinebench 11.5

Абсолютен рекордьор е i7-2670QM в Cinebench 11.5 – досега не сме тествали лаптоп, който да прескочи границата от 5.00 точки в апликацията.

Fritz

Ето и един интересен бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-2670QM се справя с 10.267 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Въпреки че Acer Aspire 5755G е снабден с последен модел видеокарта NVIDIA, това съвсем не трябва да ви подвежда – производителността й съвсем няма да е такава, каквато очаквате, ако разбира се мислите, че трябва да е по-бърза от всичко, което сте виждали досега.

Затова пък цената на машината въобще не е висока, а процесорът и е един от най-бързите произвеждани някога, в мобилния сектор. Колкото до външния вид – дотолкова сме свикнали с него, че въобще не ни прави впечатление. 5755G не е дизайнерски лаптоп, нито пък е ултра тънък. Корпусът му е здрав и солиден, а леко неприятно впечатление оставя единствено лъскавият капак, чиято поддръжка е много трудна.

Плюсове: + Удобна клавиатура и тъчпад + Много бърз процесор + Твърд диск с висок капацитет + 8GB RAM памет + Дълъг живот на батерията

Минуси: – Лъскав капак, събира отпечатъци – Очаквахме малко повече от видеокартата 

Видео ревю:

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_5755-acer_aspire_5755g_LX_RV40C_004

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 9 075 пъти

Мнения