От: | 12.10.2011, 12:30

Ревю на Acer Aspire S3

Въпреки, че са определяни като нискобюджетна компания, неведнъж се е случвало Acer да са първите, които интегрират забележителни новости в мобилния сектор, отбелязвайки технологичен напредък, все още недостижим за по-голяма част от останалите производители на пазара. Такъв беше случаят при излизането на DirectX 11 видеокартите на AMD например, такъв беше и при анонса на новата Fermi технология от NVIDIA. Въпреки, че сега поводът е различен, а Acer се забавиха значително с обявяването на разработката си (ASUS го направиха отдавна), компанията пак показа бързи реакции, създавайки първият PC модел от новопопуляризираният вид – “ултрабук”. Той се нарича Aspire S3 и най-вероятно ще е първият широкодостъпен ултратънък компютър, който ще стъпи на световния пазар. Там вече разбира се от години се намира Apple MacBook Air – главният образец за новите машини. Неговата цена обаче е доста висока и въпреки качествата му няма как да стане хит в държави като нашата.

И така, Intel, явявайки се като основен играч на мобилния пазар направиха предвиждане, според което бъдещето се гради изцяло около ултра тънките и ултра леките машини. Това до някаква степен е и напълно логично, имайки предвид постепеното изчезване на десктоп компютрите – вече няма почти никой, който да планира покупка на компютър от този вид, а причината е липсата на каквато и да е мобилност – ако пожелаете да отидете на екскурзия, да представите презентация на бизнес среща или да работите попътно по някакъв спешен проект, десктоп машините са напълно неприложими. Лаптопите са много по-удобни, а ултрабуковете имат за цел да заменят дори и тяхното поколение.

Това за момента може да се изпълни единствено в определени граници, касаещи потребителите, на които не им е нужна особено висока производителност – смалените корпуси все още не предоставят нужното удобство за разполагане на много бързи прозесори, големи видеокарти и т.н. Интересно е обаче да видим какво са постигнали тайванците дори и в този аспект. Преди това обаче ще се спрем на дизайна. .

Дизайн и конструкция

 

От пръв поглед си личи, че Aspire S3 е вдъхновен от MacBook Air и ще се опита да наследи качествата му, събирайки ги в максимално ниска цена, подходяща за джоба на почти всеки. S3 е изключително тънък и много лек – корпусът му е изработен почти изцяло от метал (алуминий) и въпреки, че не е “unibody”, изглежда напълно достатъчно здрав и стабилен.

Приятна изненада е неговата опростеност – нещо, което рядко се намира в по-голяма част от лаптопите на пазара. Капакът му е напълно изчистен, с изключение на металното “acer” лого в центъра му. След отварянето на машината пък пред вас ще се появи изключително приятен “интериор” с “Island Style” клавиатура (големи, плоски бутони и голямо разстояние между тях) и тракпад със сериозна площ, чиято цел е да улесни боравенето с поддържаните мултитъч жестове. Подобно на MacBook Air, върху тракпада няма разделители за ляв и десен бутон, но като че ли тук свикването с липсата им е малко по-трудна.

Прави впечателние използването на сиви лепенки за обозначение на процесора и операционната система, които не натоварват дизайна. Те са поставени точно под левия “Control”, а от срещуположната страна пък стои отново сив надпис “ASPIRE”.

Макар и малко по-свит, “Dolby Home Theater” и “Professionally Tuned” брандинга е налице – неговото място е в основата на дисплея, върху дългата черна панта, която служи и за основа на портовете на компютъра. Тя е с гумирана повърхност и помещава дори и Power бутона, дясностоящи от който са двете най-важни индикаторни лампи – за твърдия диск и за активност на системата.

Теглото на ултрабука е 1.38 кг, а дебелината му е 17.5 мм в най-дебелата част. Зарядното пък тежи само 350 грама. За сравнение, 13.3-инчовият Apple MacBook Air тежи 1.35 килограма и е дебел 17 милиметра.

Корпуса на Aspire S3 е толкова семпла и ограничена, че дори няма какво толкова да се каже за нея. Можете обаче да я разгледате по-добре, проследявайки следното видеоклипче:

Портове

 

Площта в околните страни на ноутбука съвсем не е много и това до някаква степен намалява възможността за интегриране на голям брой комуникативни портове. Все пак място за тях е намерено в задната част, под дисплея – на същата пластина, на която се държи и пантата му.

Там са поместени DC-in входът за зарядно устройство, HDMI порт и два USB 2.0 порта.

Така отляво стои само жакът за микрофон и слушалки, а отпред ултрабука е напълно изчистен.

Отдясно се намира единствено четецът за мултимедийни карти, чийто тънък профил е позволил безпроблемното му вграждане в супер тънкото парче алуминии.

Излишно е да казваме, че оптично устройство липсва – това е компонент, който съвсем скоро няма да виждаме дори и в по-големите като размер ноутбуци.

Дисплей и звук

 

Дисплеят на Acer Aspire S3 е с диагонал от 13.3 инча ( 33.78 сантиметра) и разделителна способност от 1366 х 768 пиксела. Повърхността му е гланцова (отразяваща), а хоризонталните и вертикалните ъгли на виждане са сравнително добри.

Макар, да не е силен, звукът на Aspire S3 е изчистен и ясен, без изкривявания.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i5-2467M (1.6/2.3GHz; 3MB Cache) Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – 1066 Mhz Твърд диск: 320 GB SATA 5400rpm + 20GB SSD (използвани от операционната система) Видеокарта: Intel HD 3000 Graphics Дисплей: 13.3-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: няма Комуникация: Wi-Fi 802.11b/g, Bluetooth 4.0 Допълнително: 2x USB 2.0 портa, HDMI, жак за микрофон и слушалки, 1.3-мегапикселова уеб камера, 2 в 1 слот за мултимедийни карти Батерия: 3-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 12.9 – 17.5 милиметра Тегло: 1377 грама (с 3-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 350 грама

Инсталация и драйвери

 

Acer Aspire S3 се продава с предварително инсталирана Windows 7 Home Premium операционна система, напълно оборудвана с всички драйвери от които се нуждаете. Всичко, което трябва да направите е след включване на компютъра да следвате стъпките, където трябва да посочите регионалните си настройки.

Процесор и RAM памет

 

До момента не сме имали пряк допир до скоро-излязлия процесор Intel Core i5-2467, така че за разлика от графичните тестове, процесорните такива определено ще са ни интересни. Компонентът работи с тактова честота от 1.6 гигахерца, но при нужда от изчислителна мощ, тя се увеличава, чрез автоматичен овърклок до 2.3 Ghz. Количеството кеш памет от трето ниво е 3МВ, а консумацията е само 17 вата.

RAM паметта е разположена върху единствения слот, така че евентуален нейн ъпгрейд би струвал доста пари (ще трябва да се купи 8-гигабайтова платка).

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Acer Aspire S3 в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Честно казано, имайки предвид ултра тънкия корпус, очаквахме известни проблеми или поне затруднение, но…S3 ни изненада повече от приятно. Проблеми със загряване не съществуват, а температурите бяха далеч-далеч Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

Intel HD Graphics 3000 е до болка известна видеокарта, налична в почти всички бюджетни или ултра мобилни ноутбуци. Тя е вградена в процесора и притежава много добра производителност, в сравнение с предшествениците си. Въпреки това обаче въобще не е най-добрият избор за гейминг – игри от типа на FIFA ще работят, но за тежки приложения като Crysis 2 не трябва и да помисляте.

Твърд диск и SSD

 

Изключително любопитно е наличието на 320-гигабайтов твърд диск за пространство и 20-гигабайтов Solid State Drive, който помещава операционната система и се грижи за бързата и работа и стартиране.

Самият твърд диск обаче не се слави с високи скорости. Точните данни разгледайте тук:

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Aspire S3 издържа 237 минути (3 часа и 57 минути) с едно зареждане.

Производителност

 

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i5-2467M изкара 3595 и 7326 точки за еднонишковия и многонишковия тест, съответно, което е сравнително добър резултат, имайки предвид, че става дума за нисковолтажен процесор.

Cinebench 11.5

2467M затвърждава мнението и позицията си, заставайки съседно до Core i3-2310M и в Cinebench 11.

Fritz

Ето и един интересен бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-2467M се справя с 3.805 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Ясно е, че Acer Aspire S3 не може да ни предложи някаква невиждана производителност или дори достатъчна за сериозна работа с тежък софтуер, а и няма как да бъде така, събирайки всичките му компоненти в корпус с дебелина под 18 милиметра. Машината обаче е повече от перфектна за често пътуващи хора, които се нуждаят от компютър, който изглежда добре, пренася се лесно и се справя бързо с ежедневните си задачи.

Aspire S3 има страхотен външен вид и като че ли въпреки, че е първият ултрабук на пазара, “летвата” вече е много високо вдигната, а конкуренцията на Acer трябва сериозно да преосмисли политиката си, за да получи маркетингов успех.

Плюсове: + Тънък и лек + Страхотен външен вид + Издръжлива батерия

Минуси: – Слаб звук

Към момента, Acer Aspire S3 може да поръчате единствено от Laptop.bg. Доставката започва от 14 октомври: http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_S3-acer_aspire_s3_S3_951_2464G34ISS

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 10 180 пъти

1 мнение

Мнения