От: | 18.11.2011, 12:07

Ревю на ASUS K53S (с 8GB RAM и Core i7)

Тайванската компания ASUS вече изстреля един ултра изгоден хит към пазара, търсейки завоевание на Коледния сезон, но изглежда това не им е било достатъчно. Една от най-иновативните компании в бранша през последните няколко години ще се опита да нанесе още един удар на конкуренцията си, а нашата цел е да се опитаме да разберем дали той ще бъде успешен. Става въпрос за ASUS K53S – доскоро считаната като бюджетна линия, K53 се оказа, че разполага със много сериозен потенциал и куп предимства пред останалите модели в този ценови клас…или поне така изглеждат нещата “на хартия”. В следващите редове ще видим как стоят те и в реална обстановка, измъчвайки машината с най-тежките бенчмаркове и най-критичните тестове, с които разполагаме. . . .

Дизайн и конструкция

Въпреки, че на пръв поглед ASUS K53 изглежда като бюджетна машина, след като се докоснете до него веднага ще усетите качествената му изработка и добре подбраните материали. Първата приятна новина, която ще забележите е повърхността на капака му, която не се цапа и не оставя отпечатъци. Тя е от пластмаса, но изглежда изключително солидно и в никакъв случай не се огъва и не показва слабости.

От вътрешната страна обаче пластмасата е много по-малко – панелът за китките (от двете страни на тъчпада) е от алуминии, а специална IceCool технология на ASUS има грижата да го задържи хладен дори когато компютърът е максимално натоварен, насочвайки местоположението на топлината извън досега на потребителите (ще проверим това малко по-късно). Рамката около клавиатурата също е алуминиева. Самата клавиатура пък е Island Style с големи и плоски клавиши и голямо разстояние между тях. Намерено е място дори и за NumPad цифров блок, чийто клавиши са с по-алка площ, но това съвсем не ги прави неудобни – просто трябва да свикнете с разположението им. Трябва да отбележим, че клавиатурата е носител на IF Design награда за конструкция и енерго мичност.

Модулът, който винаги ни очарова в ноутбуците на ASUS пък е точно зад клавиатурата, поставен по цялата и дължина. Това е мрежовото покритие с надпис Altec Lansing, което скрива вградените стерео високоговорители, качеството на които ще тестваме малко “по-надолу” в ревюто. От дясната му страна, напълно връзващ се стилно е Power-бутона – когато компютърът работи малка LED светлина, интегрирана в него ще свети в бяло.

Правят впечатление малките по размер панти на екрана. Не знаем дали големината им ще се отрази на работата им в последствие, но към момента изглеждат перфектно стегнати и не издават никакви индикации за слабост. Най-вероятно инженерите на ASUS просто са успяли да изчислилят конструкцията им така, че да не създават проблеми въпреки размера си.

Интересен и много приятен на външен вид е тъчпада, чиято повърхност въобще не привлича внимание, тъй като е във същия цвят с останалата част на корпуса. Лесно забележими са двата му бутона – те са никелирани и са с голяма площ, така че използването им е съвсем удобно. ASUS твърдят, че специална технология в тракпада (PalmProof) различава китките от пръстите, така че да не го закачате неволно докато пишете текст, например. Работата с китки наистина е затруднена, но не е изключено някой път да преместите курсора с неочаквана част на ръката си.

Малко под тъчпада са разположени 6 индикаторни лампички, които светят в зелено и отговарят на активноста на компютъра, зарядното устройство, твърдия диск, Wi-Fi модула, NumLock и Caps Lock системите.

Портове

 

От лявата си страна, ASUS K53SV е снабден последователно с въздухоотводна решетка, вход за зарядно устройство, EthernetLAN, VGA изход, HDMI и един USB 3.0 порт.

Отпред компютъра изглежда напълно изчистен, но всъщност в лявата му част е скрит четецът за мултимедийни карти, поддържащ SD, MS, MS Pro и MMC паметите.

Отзад машината е напълно изчистена, а отдясно е снабдена с още два USB порта, жакове за микрофон и слушалки, оптично устройство и Kensington Lock система за заключване.

Дисплей и звук

 

Дисплеят на ASUS K53S е с диагонал от 15.6 инча (39.62 сантиметра) и разделителна способност от 1366 х 768 пиксела. Повърхността му е гланцова (отразяваща), а хоризонталните и вертикалните ъгли на виждане няма да ви изненадат с нищо – напълно посредствени са.

Звукът от вградените тонколонки е силен, но при увеличаване над 70 процента определено се усещат силни изкривявания.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i5-2410M (2.30 GHz, 3MB Cache) Оперативна памет: 8GB (2x4096MB) DDR 3 1333Mhz Твърд диск: 750GB SATA (5400 rpm) Видеокарта: NVIDIA GeForce GT 540M с 2GB собствена памет Дисплей: 15.6-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: Двуслойно DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/ Допълнително: 2x USB 2.0 портa, 1x USB 3.0 порт, HDMI, VGA изход, жакове за микрофон и слушалки, уеб камера, 4 в 1 слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система, вградени Altec Lansing тонколонки Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 28.3 – 34.9 милиметра Тегло: 2661 грама (с 6-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 685 грама

Инсталация и драйвери

 

ASUS K53SV се предлага без предварително инсталирана Windows операционна система, така че ако искате да ползвате такава, трябва сами да се снабдите с нея. След това е нужно да изтеглите драйвери за компонентите на компютъра, а това може да направите от DVD-то в кутията или от официалния сайт на компанията – http://support.asus.com/Download.aspx?SLanguage=en&m=K53SV .

В официалният сайт може да намерите най-актуалните драйвери, така че снабдяването от там е препоръчително.

Процесор и RAM памет

 

Intel Core i7 2630QM е класически за високият клас ноутбуци процесор, който притежава 4 ядра и базова тактова честота от 2.00 гигахерца. Благодарение на Turbo Boost технологията си, тя може да достигне до 2.80 Ghz при високо натоварване.

Оперативната памет на K53SV се разполага върху два SO-DIMM сокета, а максималната поддръжка е 8GB. Конфигурацията, която тестваме днес е точно с толкова RAM, което я прави страхотно решение за хората, които смятат да работят с много програми едновременно, които отварят десетки браузер прозорци или които искат да обработват големи файлове в тежки програми.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на ASUS K53SV в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Никакви проблеми със загряване не съществуват, а температурите не прескочиха 84 градуса, което е на 16 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне. Отбелязваме и добрата работа на IceCool технологията, която наистина запази лицевия панел сравнително хладен, дори и при високо натоварване.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

ASUS K53SV работи с две видеокарти – Intel HD Graphics 3000 и NVIDIA GeForce GT 540M. Optimus технологията интелигентно разпределя процесите между тях, така че да пестите максимално батерията си – когато се нуждаете от графична мощ “ръкави запретва” GT 540M, а когато проверявате пощата си, пишете документ или слушате музика, Intel HD Graphics се заема с това.

Твърд диск

 

Твърдият диск в корпуса на тествания от нас K53SV е Western Digital WD7500BPVT-80HXZT3 и работи със скорост от 5400 оборота в минута. Подробни данни вижте в снимката отдолу:

Оптично устройство

 

Оптичното устройство на ASUS K53SV е с марка и модел MATSHITA UJ8B0 и притежава следните технически спецификации:

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами и клипове.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, K53SV издържа цели 284 минути (4 часа и 44 минути) с едно зареждане.

Производителност

 

Lost Planet 2

Lost Planet 2 е тежка видеоигра, която изглежда не съвсем оптимизирана, но за сметка на това MT Framework 2.0 енджина й натоварва изключително видеокартата и е добър показател за DirectX 11 производителността.

Resolution: 1920 x 1080 Vertical Sync: Off Anti-Aliasing: CSAA32X Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Rendering Level: High DirectX 11 Features: High

Средни кадри в секунда: 9.0

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Последната версия на S.T.A.L.K.E.R. също е доста добър показател за DirectX 11 възможностите на графичните карти. Тя използва последната версия X-Ray Engine (1.6), а едно от най-интересните неща по време на геймплея и е динамичното променяне на времето в околната среда. По долу може да видите средните кадри в секунда при различните състояния.

Video mode: 1366 x 768 Preset: Ultra (максимум)

Средни кадри в сенунда при ден: 31.0

Средни кадри в сенунда при нощ: 38.1

Средни кадри в сенунда при дъжд: 41.8

Resident Evil 5

За DirectX 10 теста отново разчитаме на CAPCOM и съпътстващия ги MT Framework енджин, този път обаче във версия 1.4. Дори при най-високи настройки, играта работи абсолютно плавно.

Screen resolution: 1360 x 768 Anti-Aliasing: C16XQ Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 35.0

3DMark 2005

Резултатът може да определим като много добър – GT540M с 2GB собствена памет измества AMD Radeon 6650M, при това с близо 1500 точки.

3DMark 11

В 3DMark 11 картата се доближава до NVIDIA GT550M, като разликата между двете е само малко над 70 точки.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i7-2630QM изкара 4664 и 17035 точки за еднонишковия и многонишковия тест, съответно, което е чудесен резултат.

Cinebench 11.5

Съвсем очаквано, резултатът е също толкова добър и в последната версия на Maxon – Cinebench 11.

Photoshop CS5.5

Retouch Artist теста във Photoshop е много показателен за възможностите и скоростта най-вече на процесора, но и на твърдия диск и RAM паметта. ASUS K53S се справя повече от отлично, като го завършва за само 15.7 секунди.

Fritz

Отново завършваме с интересния Fritz бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-2410M се справя с 9.722 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

Изглежда тази зима голяма част от технологичните коледни подаръци ще имат надпис „ASUS“ на гърба си…за това е „виновна“ само и единствено тайванската компания, която пусна на пазара втори супер хит в рамките на само няколко седмици – N53S и K53SV. Последният модел е компютър, напълно подходящ дори за работа с тежки програми и игри, което не е съвсем често срещано при ноутбуците в този ценови клас, а огромен плюс е и дългия живот на батерията му (почти 5 часа), който го прави чудесен спътник при дълги пътувания и екскурзии. 8GB оперативна памет пък ще ви дадат голяма свобода на действие и сигурност, че няма да ви е нужно в близките години да правите ъпгрейди или да сменяте машината си.

Плюсове: + Висока производителност на ниска цена + Здрав и приятен на външен вид корпус + Издръжлива батерия + Удобна клавиатура

Минуси: – Очаквахме по-добър звук

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-asus-K53-asus_SX723D

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 20 043 пъти

1 мнение

Мнения