От: | 12.11.2011, 10:22

Ревю на ASUS N53S (с 16GB RAM)

Понякога още преди да излезе на пазара даден продукт, вече знаем, че той ще бъде обречен на сигурен успех. Това се случи преди време с Aspire 5738, тази година с Lenovo Y570, а сега и с един нов модел, този път произведен от ASUS – N53S. Компютърът със сигурност ще привлече вниманието на клиентите, както привлече и нашето, тъй като не е задължителен втори поглед, за да забележим висококласната изработка, красивия дизайн, качествените използвани материали и високата му функционалност. Рядко казваме толкова силни думи още във въведението, но N53 изглежда напълно способен да се превърне в абсолютен хит, а защо мислим така ще обясним в следващите редове. . . . .

Дизайн и конструкция

Днес алуминият е считан за материал, синоним на класата във IT сферата, а правилното му използване спомага много за луксозното излъчване на продуктите, независимо дали са лаптопи или някакъв друг вид техника. ASUS знаят това и са използвали ефекта по-най-добрия начин – Целият капак е метален и тъмно сив, като единствено малка лента в горната му част покрива Wi-Fi антените, за да не загубят покритието си. Няколко сантиметра под тях стои никелиран надпис – ASUS – логото на компанията.

Интересен и нестандартен стил за конструкцията са избрали тайванците, правейки формата на лаптопа полегата и малко по-висока в задната част, със специално обособено, доста голямо място за вградените ICEpower тонколонки. Това се забелязва най-добре когато повдигнете капака – зад клавиатурата има голяма алуминиева решетка, предпазваща високоговорителите. От двете и страни са поставени широки здрави панти, които ще задържат екрана в изправност за доста дълго време. Сравнително дебела е неговата рамка, което прави компютъра доста масивно изглеждащ, въпреки, че е със само 15.6-инчов размер.

Тъмна пластмаса е използвана за конструкцията около клавиатурата и тонколонките, която като че ли се слива с алуминиевия “Palm rest” (мястото, където държите китките си, от двете страни на тъчпада). Бутоните са от тип “Island Style”, но разстоянието между тях е много малко. Малко по-неудобно е и е възможно да сгрешите при натискане на някой клавиш, но се свиква сравнително бързо и като цяло не е особен проблем. Освен това, благодарение на малкото разстояние е намерено място и за NumPad цифров блок, разположен от дясната страна. Там клавишите са с малко по-намалена площ, но това не пречи на работата им.

Над клавиатурата има тънка безцветна лайсна, част от която работи при натискане, а друга част е просто за индикация. От лявата страна са разположени клавишите за мултимедийно управление, в средата линията не функционира, а отдясно са разположени индикаторите за Num Lock и Caps Lock системите. Там е и Power-бутона, който свети в бяло, когато компютърът работи.

Леко изнесен вляво, под клавиатурата е тъчпадът, който има сравнително голяма площ и една обединена пластина, покриваща левия и десния бутон. Централно под нея пък има 4 индикаторни светодиода, обозначаващи активността на компютъра, зарядното устройство, твърдия диск и Wi-Fi модула.

Портове

 

От лявата страна на корпуса N53S е снабден последователно с въздухоотводни отвори, HDMI, Ethernet LAN вход, четец на мултимедийни карти, USB 2.0 и USB 3.0 порт.

Отпред машината е напълно изчистена, а корпуса е леко изострен в горната част.

Отдясно компютърът е екипиран S/PDIF жак (Sony/Philips Digital Interconnect Format) за дигитално аудио, вход за микрофон, два USB 2.0 порта, оптично устройство и превключвател за Wi-Fi модула.

Задната част също е използвана за разширение на функционалността, като освен пистата за батерията, там се намират и DC-in входът за зарядно устройство, VGA порт и Kensington Lock система за заключване.

Дисплей и звук

 

Дисплеят на ASUS N53S е с диагонал от 15.6 инча (39.62 сантиметра) и Full High-Definition разделителна способност от 1920 х 1080 пиксела. Повърхността му е матова (неотразяваща), а хоризонталните и вертикалните ъгли на виждане са на определено добро ниво. Впечатление правят високите контраст и яркост, нетипични за екраните без отразяващо стъкло.

Еднa от големите гордости на ASUS N53S е звуковата система и определено има защо да е така. Произведените от Bang & Olufsen ICEpower тонколонки притежават изключително силен за ноутбук звук, а изкривявания липсват дори и при 100-процентово увеличаване.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i7-2630QM (2.00 GHz – 2.80 Ghz, 6MB Cache) Оперативна памет: 16GB (4x 4096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 500GB SATA (7200 rpm) Видеокарта: NVIDIA GeForce GT 550M с 2GB собствена памет Дисплей: 15.6-инчов дисплей с Full High-Definition резолюция от 1920 x 1080 пиксела и LED светодиодна подсветка (матов) Оптично устройство: Двуслойно DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 2.1 Допълнително: 3x USB 2.0 портa, 1x USB 3.0 порт, HDMI, жакове за микрофон и слушалки, 2-мегапикселова уеб камера, 4 в 1 слот за мултимедийни карти (SD, MS, MS Pro и MMC), Kensington заключваща система Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 27.7 – 37.6 милиметра Тегло: 2997 грама (с 6-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 676 грама

Инсталация и драйвери

 

Тъй като ASUS N53S се предлага без предварително инсталирана Windows операционна система (поне тестваният в това ревю модел) се налага сами да изтеглите драйвери или да използвате тези от диска, който е включен в комплекта. Ако искате да изтеглите възможно най-съвременните драйвери, трябва да го направите от официалния сайт на ASUS: http://support.asus.com/download/options.aspx?SLanguage=en&type=1

Най-лесният вариант е да въведете в най-дясното поле продуктовия сериен номер, който се намира на дъното на корпуса на машината ви.

Процесор и RAM памет

 

Intel Core i7-2630QM е един от най-популярните процесори за ноутбуците от висок клас. Тактовата честота на всяко от ядрата му е 2.00 гигахерца, но при еднонишков процес и максимален Turbo Boost, овърклока може да достигне до 2.80 Ghz.

RAM паметта пък е цели 16 гигабайта – нещо, което изглеждаше като немислима мечта преди няколко години. Тя ще ви бъде основно полезна при работа с големи файловe във Photoshop например, отваряне на голям брой апликации, както и успоредно сърфиране в безброй сайтове.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на ASUS N53S в продължение на 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Проблеми със загряване не съществуват, а температурите дори не прескочиха 82 градуса, което е на 18 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

За графичните способности на ASUS N53S се грижи дискретната NVIDIA GeForce GT 550M с 2GB собствена памет. Видеокартата се води от висок клас, макар да отстъпва немалко на GT555 модела. Когато не се нуждаете от мощността и автоматично се включва вградената Intel HD Graphics 3000.

Твърд диск

 

Твърдият диск в корпуса на тествания от нас ASUS е Seagate ST95005620AS и работи със скорост от 7200 оборота в минута. Подробни данни вижте в снимката отдолу:

Оптично устройство

 

Оптичното устройство на N53S е с модел GT34N и притежава следните технически спецификации:

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от български и световни сайтa, някои от които съдържат Flash реклами или видеоклипове.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, N53S издържа 229 минути (3 часа и 49 минути) с едно зареждане.

Производителност

 

Lost Planet 2

Lost Planet 2 е тежка видеоигра, която изглежда не съвсем оптимизирана, но за сметка на това MT Framework 2.0 енджина й натоварва изключително видеокартата и е добър показател за DirectX 11 производителността.

Resolution: 1920 x 1080 Vertical Sync: Off 
Anti-Aliasing: CSAA32X Motion Blur: On 
Shadow Detail: High Texture Detail: High Rendering Level: High DirectX 11 Features: High

Средни кадри в секунда: 
9.0

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Последната версия на S.T.A.L.K.E.R. също е доста добър показател за DirectX 11 възможностите на графичните карти. Тя използва последната версия X-Ray Engine (1.6), а едно от най-интересните неща по време на геймплея и е динамичното променяне на времето в околната среда. По долу може да видите средните кадри в секунда при различните състояния.

Video mode: 1920 x 1080 Preset: Ultra (максимум)

Средни кадри в сенунда при ден: 26.0

Средни кадри в сенунда при нощ: 26.2

Средни кадри в сенунда при дъжд: 28.1

Resident Evil 5

За DirectX 10 теста отново разчитаме на CAPCOM и съпътстващия ги MT Framework енджин, този път обаче във версия 1.4. Дори при най-високи настройки, играта се държи чудесно.

Screen resolution: 1920 x 1080 Anti-Aliasing: C16XQ Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 22.7

3DMark 2005

Съвсем очакван резултат показва GT550 в 3DMark 2005 – 16 503 точки. Това е средно ниво между NVIDIA GT540 (15 799) и NVIDIA GT555 (17 288). Виждаме и сериозно превъзходство над ATI Radeon 6650M, която има над 2000 точки по-малко.

3DMark 11

В последната версия на бенчмарка на Futuremark нещата все още изглеждат малко объркани, като тук дори Radeon 5650 показва завиден резултат. GT550 пък е съвсем близо до GT555, като разликата им е по-малко от 60 точки.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Intel Core i7-2630 е един от най-добрите процесори за този тип работа и това ясно си проличава, гледайки графиката отдолу.

Cinebench 11.5

Нищо не ни изненадва и в Cinebench 11, където 2630QM показва около 50% по-висок резултат от вторият в класацията, Core i7-2620M.

Photoshop CS5

Тук ситуацията е различна – по-ниският резултат е по-добър. 2630QM за пореден път демонстрира класа, справяйки се със задачата си (прилагане на серия от филтри) за 16.1 секунди. Както вече споменахме по-рано, благодарение на 16-те си гигабайта оперативна памет ASUS N53S спокойно би се справил и със същата задача, но върху огромни файлове.

Fritz

Fritz e интересен бенчмарк, показващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. ASUS N53S и неговият Core i7 се справиха с 9.710 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

ASUS N53S е ноутбук от висок клас, който за разлика от повечето дизайнерски ноутбуци на пазара, разполага с висока производителност и не е орязан от гледна точка на техническите спецификации. Най-основното му предимство обаче е разумната цена, която е страхотна добавка към тези качества и със сигурност ще направи лаптопът уникален хит, в какъвто се превърна Lenovo IdeaPad Y570.

Всяка година, по време на Коледния сезон се появява по едно уникално предложение и като че ли този път това е ASUS N53S – ноутбук, способен да се справи с абсолютно всичко, което желаете и за който няма да е пресилено ако кажем, че няма почти никакви слаби черти. Единствена такава може би е малко по-високото тегло, но това е продиктувано от използването на качествени материали и наличието на огромна функционалност.

Плюсове: + Приятен външен вид + Страхотен звук + Качествен дисплей + Издръжлива батерия + Oгромно количество RAM памет

Минуси:

 

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

В сайта на Laptop.bg ще откриете още по-мощна конфигурация, снабдена с новия Intel Core i7-2670QM процесор и по-обемен твърд диск – 750GB.

Ето и повече информация за всички, предлагани модели от серията Asus N53.

Прочетено 14 569 пъти

4 мнения

 • Сорри за критиката ама май идеята е да е без идея…
  Първо, и7 4 ядрен процесор с 3MB кеш няма…
  Второ, GTX580М няма как да е на нивото на 560М,предвид показаните тестове
  Трето,Петър Къртов е напълно прав за тези безумни тестове,направени с 16/32АА

  И Четвърто не знам,ако си на заплата за какво ти плащат ? (нищо лично)

 • тестовете на 3Д Марк на каква резолюция са направени че не е упоменато.
  Благодаря.

 • Preslav процесора е
  Процесор:
  Intel Core i7-2630QM (2.00 GHz – 2.80 Ghz, 6MB Cache)

 • tva e review-a za stariq model … ima 2 takiva laptopa ediniq e s 500GB i 2.80 GHz procesor a drugiq e s 750 i 3.1 GHz … zashto slagate 1 review i za 2-ta laptopa kato sa korenno razli4ni ?!

Мнения