От: | 03.12.2011, 12:08

Ревю на ASUS ZENBOOK (UX31)

Ултрабуковете стават все по-популярни – Apple отдавна жъне успехи с MacBook Air, Acer съвсем скоро навлезнаха на пазара с Aspire S3, a сега явно е дошъл редът и на ASUS, които заявяват, че определено имат какво да кажат по въпроса. Според предварителните информации, с които разполагаме, това наистина е така, а това пък изпива с още по-голяма сила малкото ни останало търпение да се срещнем с новия UX31, който в последния момент преди пускането си беше ребрандиран като ZENBOOK, запазвайки “UX31” само като определител за размера на компютъра (в същата линия ASUS пускат и 11.6-инчов нетбук).

Кратка справка с енциклопедията показва, че Zen (“дзен”) e японско движение обвързано с будизма и същевременно много модерна думичка, която някои хора използват, когато искат да определят нещо възвишено. Всъщност това не ни интересува особено – ZENBOOK определено звучи по-добре от UX31, а и по-важното е машината да се окаже качествена, надеждна и добра.

И така, без да се спираме подробно на ненужните неща, преминаваме към изпитанията, към които и днес ще сме повече от прецизни.

Дизайн и конструкция

Впечатлени сме още преди да разопаковаме кутията – опаковката излъчва страхотен стил и усет към добрия външен вид. Първото нещо, което ще видите след като подвигнете капака й е самият ултрабук ASUS, опакован в лъскав, прозрачен целуфан. Отдясно е разположено зарядното му устройство, което доста прилича на тези от MacBook линията и красиво калъфче с полезни аксесоари – DisplayPort към VGA преходник и USB към EthernetLAN.

След повдигането на машината от мястото и и премахването на един слой картон пред вас ще се появи изключително стилно калъфче тип “папка”, което е прекрасен и разбира се безплатен аксесоар към ултратънкия ноутбук.

Целият корпус е от полиран алуминии, изключение прави единствено рамката на дисплея – използването на такъв материал там обаче ще направи силата на Wi-Fi модула много по-ниска.

Алуминиеви са дори клавишите на пълноразмерната клавиатура, която е от Island Style тип и е невероятно удобна за използване. Тъчпадът зад нея е с голяма площ и без хардуерно разделени клавиши – подобно на Apple лаптопите, повърхността му се състои от едно цяло парче стъкло.

Вярвате ли в любовта от пръв поглед? – питат ни ASUS, и поглеждайки към ZENBOOK вече знаят какъв ще е нашият отговор…

Всичко в компютъра се основава на стил, ниско тегло и малки размери…всъщност толкова малки, че дори няма как да бъдат намалени още, тъй като вече е достигната височината на USB портовете. В най-дебелата си част, ZENBOOK е висок едва 17 милиметра, a в най-тънката – 3 милиметра. Съвсем без да преувеличаваме можем да кажем, че е напълно възможно, ако не внимавате да се порежете на самия корпус – трите милиметра включват и дебелината на екрана.

Ако сравните UX31 с MacBook Air ще забележите нещо съвсем неочаквано – ZENBOOK е почти два пъти по-тънък дори и от него. Продуктът на Apple е с дебелина от 17 милиметра в най-дебелата си част.

Идеята, заложена при конструкцията на ASUS е на дизайнерите от Loewy. Те са искали да създадат проект за машина, вдъхновена от часовник със супер качество и тънки линии. Това, което е търсено е семпъл и удобен за използване корпус с максимална хармония на елементите в него и перфектни пропорции. От нас, ASUS печелят едно искрено “браво” – досега не бяхме виждали ноутбук, който да успее да накара MacBook Air да изглежда с остарял дизайн.

Портове

 

От лявата страна на корпуса, ZENBOOK UX31 е снабден с USB 2.0 порт, жак за микрофон и слушалки и четец на мултимедийни карти.

От лицевата страна всичко разбира се е изчистено, а и няма как да бъде по друг начин, имайки предвид, че пълната височина на машината в тази част е 3 милиметра.

Отдясно имаме последователно разположени microHDMI, miniVGA, USB 3.0 и DC-in вход за зарядно устройство.

Дисплей и звук

 

13.3-инчовият екран е поредната характеристика, с която ZENBOOK побеждава Apple в конкуренцията си – дисплеят на тайванската машина е с разделителна способност от 1600 х 900 пиксела – нещо, което феновете на калифорнийската компания желаят отдавна, но засега Apple ги оставят само със желанията си. Освен това, дисплеят на UX31 притежава завидно ниво на яркост – 450 кандела.

Ъглите на виждане са добри, а повърхността е гланцова.

Надписът “Audio by Bang & Olufsen ICEpower” ни дава ясна представа за качеството на звука, още преди да сме го чули. Все пак провеждаме и този тест, а резултатът е нищо повече от очакван – страхотен звук и много добра мощност. Леко изкривяване можем да чуем изключително рядко, при това единствено, когато звукът е увеличен до максимално ниво.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i5-2557M (1.70 GHz – 2.70 Ghz, 3MB Cache) Оперативна памет: 4GB (2x 2048MB) – 1333 Mhz Solid State Drive: 128GB SATA III Видеокарта: Intel HD Graphics 3000 Дисплей: 13.3-инчов дисплей с High-Definition+ резолюция от 1600 x 900 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: няма Комуникация: WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 4.0 Допълнително: 1x USB 2.0 порт, 1x USB 3.0 порт, microHDMI, miniVGA, жак за микрофон и слушалки, 0.3-мегапикселова уеб камера, MMC/SD слот за мултимедийни карти Батерия: 50W батерия Дебелина на корпуса: 3 – 17 милиметра Тегло: 1408 грама (с батерията)

Инсталация и драйвери

 

ASUS UX31 се продава с предварително инсталирана Windows 7 Home Premium операционна система, напълно оборудвана с всички драйвери от които се нуждаете. Всичко, което трябва да направите е след включване на компютъра да следвате стъпките, където трябва да посочите регионалните си настройки.

Процесор и RAM памет

 

Core i5-2557M е процесор на Intel с ултра нисък волтаж и TDP от само 17 вата. Тактовата му честота е 1.7 гигахерца, за всяко едно от двете ядра, но при нужда от висока производителност те могат да се овърклокват автоматично до 2.7 Ghz. Размерът на L3 кешът е 3МВ, а вградената в процесора видеокарта е Intel HD Graphics 3000.

Оперативната памет е вградена в дъното и няма как да бъде подменяна или ъпгрейдвана. Тя е 4GB и работи с честота от 1333 Mhz.

Температури

 

Ако трябва да признаем къде сме имали съмнения относно евентуалната грешка на UX31 в изпитанията ни, то трябва да го направим тук. Корпусът е изключително тънък и съвсем няма да е учудващо, ако машината има проблеми със загряването. Ние обаче все пак натоварихме максимално процесорът на ZENBOOK в продължение на около 20 минути.

Поздравления – въпреки, че на моменти стигаше до само 10 градуса от Tj. Max границта, Core i5-2557M и охлаждането му не срещнаха никакви проблеми.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

Място за видеокарта няма, така че всичко е оставено в ръцете на вградената в процесора Intel HD Graphics 3000. Всички сме наясно с нейните възможности, но въпреки това малко по-надолу ще можете да разгледате и няколко бенчмарка.

Solid State Drive

 

По принцип в тази част говорим за твърдия диск на машината, но в случая той е заменен със Solid State Drive платка, вградени в дъното на UX31. Те разбира се също не могат да се сменят или поне не и от обикновените потребители. Добра новина е, че ASUS са използвали бързите SATA III 6Gbps SSD-та, които избягват от ниските ограничения в скоростите на SATA II и достигат до бърз пренос от типа на 447 MB последователно четене и 310 МВ последователно писане.

Оптично устройство

 

Опитчно устройство няма. Ако ви е нужно разбира се може да си купите външно такова, но малко хора вече се нуждаят от подобен компонент в компютъра си, който по-скоро пречи на мобилността, от колкото да помага.

Батерия

 

При нормално натоварване – гледане на SD филми и сърфиране в Интернет, ZENBOOK издържа 6 часа и 15 минути. Компютърът беше с активиран Power Saver режим и яркост, настроена на 50%. Според официалните данни трябва да издържи над 7 часа, но тестът на производителя вероятно е протекъл при съвсем не-сурови условия.

Макар, че ASUS са прекалили с маркетинга, говорейки за Stand By времето, в което може да остане UX31 (2 седмици), по-важен е друг елемент на Super Hybrid Engine II, който запазва цялата ви информация, върху която работите, когато достигнете до критично ниво на заряд (под 5 процента).

Производителност

 

Силата на ZENBOOK съвсем не е в производителността при гейминг заглавията (HD Graphics 3000 дори не поддържа DirectX 11). Все пак ще тестваме една DirectX 10 игра, която често поставяме в ревютата си.

Resident Evil 5

CAPCOM и MT Framework 1.4 енджинът им са чудесен тест за DirectX 10 производителност.

Screen resolution: 1600 x 900 Anti-Aliasing: 4X Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 11.2

Ако намалим някои от детайлите и Anti-Aliasing-a, ще получим средни кадри в секунда, които са напълно достатъчни за нормална игра.

3DMark 2005

Очаквано слаб резултат в 3DMark. Intel HD Graphics е вградено в процесора видео и няма как да се съпоставя с повечето дискретни графични карти на пазара. Все пак дори това е достатъчно за да подкарате повечето популярни игри, макар и на средни детайли.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i5-2557M изкара 4197 и 8215 точки за еднонишковия и многонишковия тест, съответно, което е страхотен резултат – нисковолтажния процесор успя да задмина най-популярния Core i3 и почти се изравнява по точки с i5-2410M. Повече от това, което сме очаквали.

Cinebench 11.5

Добрите резултати продължават и в Cinebench 11, където положението е абсолютно същото.

Fritz

И тук ще проведем класическия ни бенчмарк, отразяващ производителността при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-2557M се справя с 4.458 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Пластмаси, прищраквания, слабости, неудобни размери…тези думи не присъстват в речника на новия ZENBOOK, който ще направи странно изглеждащи 90% от ноутбуците, които поставите до него. UX31 изглежда няколко пъти по-малък дори и от 13-инчовият MacBook Pro, чийто корпус е толкова оптимизиран, че вече 3 години не може да срещне конкуренция във визията си. Сега обаче Apple срещнаха такава и в ултрабук модела си MacBook Air, който от един от най-тънките лаптопи в света, изведнъж се оказа почти двойно по-дебел от новото предложение от Тайван.

Размерите пък въобще не влияят нито на здравината, нито на производителността – единственото, за което ноутбука не става са игрите.

Плюсове: + Страхотен дизайн + Ниско тегло и малки размери + Издръжлива батерия + Висока изчислителна мощ + Страхотен звук + Детайлен дисплей + Богат комплект

Минуси: – Ниска графична производителност

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-asus-ZenBook_UX31E-asus_zenbook

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 9 745 пъти

2 мнения

  • Лаптопа е супер за бизнес хора и такива които се ровят в нета и гледат филми. Аз лично все повече обмислям варианта да си взема едно яко десктоп PC за гейминг и мултимедиа и един utrabook да си го разнасям насам натам :)

    Само една забележка – линка на края на статията води към някаква тошиба :)

  • Страхотна машина, ползвам го за dev и всичко останало. Недостатък: по подразбиране е накичен като коледна елха с junk software, което не отговаря на ранга на това устройство.

Мнения