От: | 06.02.2012, 19:44

Ревю на Dell Latitude E5420

Спазваме обещанието си освен ултра мобилните и луксозни компютри, да следим и бизнес лаптопите, които не блестят с кой знае какви технологични постижения или уникално тънки корпуси, но пък са един от най-сериозните претенденти за титлата “най-добър приятел” на работещият човек. Причината за последното е тяхната висока здравина, батерия, която издържа дълго време с едно зареждане и удобен за ползване навсякъде дизайн.

Ако следите ревютата ни, вече със сигурност ви е ясно, че когато тестваме бизнес лаптоп не обръщаме почти никакво внимание на видеокартата му, тъй като тя съвсем не е водеща при изборът на подобен ноутбук. За сметка на това обаче внимателно разглеждаме всеки детайл от горепосочените изисквания.

Днес избрахме Dell Latitude E5420, който изглежда сякаш е напълно подготвен да премине всичките ни изпити с отличен резултат – или поне така изглеждат нещата “на хартия”. Дали наистина е качествен продуктът ще се постараем да отговорим максимално изчерпателно в следващите редове… .

Дизайн и конструкция

И така, една от най-важните характеристики за един лаптоп, както вече казахме е неговата здравина. Dell залагат на сравнително новата за тях Tri-Metal разработка, за осигуряване на здравината и надеждността, от която се нуждаят често пътуващите бизнесмени. Тя представлява подсилен скелет от магнезиева сплав, алуминий и цинк, които предлагат сериозна защита на корпуса, но същевременно запазват теглото на компютъра изключително ниско за размерите му (2270 грама). Тази конструкция много ни напомня на някои от моделите на Lenovo ThinkPad, които разполагат с подобна “вътрешност” и се славят с изключително трудни за случайно разбиване корпуси.

При затворен капак на компютъра, машината изглежда много стилно – гърба и е почти изцяло покрит с полиран алуминий, а магнезиева сплав предпазва LCD панела от удари. Изключение прави малка лента на върха на екрана – тя е оставена пластмасова, за да не блокира обхвата на Wi-Fi модулът за безжичен Интернет. В центъра на капака разбира се се намира никелираното “Dell” лого. За да повдигнете капака трябва да освободите плъзгача, като го придърпате настрани.

Макар да не сме очаровани от грубите и не особено стилни линии (тук пак се сещаме за Lenovo), и при отворен капак Latitude загатва за сигурността си. Пантите, които държат дисплея са метални, а използваните пласмаси стоят стегнато и непоклатимо. Огъвания и скърцания при натиск няма.

Клавиатурата не е точно Island Style, но въпреки това е доста удобна за писане..докато не натиснете, без да искате Trackpoint-а (за пореден път – Lenovo!), който Dell наричат “Trackstick” и са оцветили с цвета на бутоните, поради което, ако сте от по-разсеяните е възможно и да не забележите, че съществува, преди да го улучите случайно. Клавишите разполагат със защита срещу разливане на течности и подсветка, които ще ви позволят да работите комфортно при всякакви условия. Машината може да работи при температура между 0 и 35 градуса, влажност на въздуха между 10 и 90 процента и надморска височина от -15.2 метра до 3048 метра. С други думи – не е от значение къде се намирате – лаптопът няма да е оправдание за несвършената от вас работа. Ако пък имате друго такова – може да го кажете на ръководителите ви съвсем ясно и отчетливо, използвайки вградената Full High-Definition камера, намираща се централно над дисплея. До нея впрочем е и вграденият микрофон, който разполага със специална технология за намаляване на околните шумове.

Ако случайно изпуснете E5420, поводи за сериозно притеснение вероятно няма да има (това не сме тествали) – Tri-Metal корпусът би трябвало да предпази компютърът, а по време на свободното падане ще се включи и специален 3D сензор, който ще паркира главите на твърдия диск, така че да не загубите информацията си от него.

Ето едно кратко клипче, описващо основните положителни черти на модела:

 

Портове

 

От лявата си страна, Dell Latitude E5420 е снабден с въздухоотводни отвори, FireWire 1394 порт (за бърз пренос на данни), HDMI изход, комбиниран eSATA/USB 2.0 порт, USB 2.0 порт, слот за SD карти и ExpressCard слот.

Отпред E5420 разполага с индикаторни светлини за активността на компютъра и батерията, както и превключвател за Wi-Fi модула за безжичен Интернет.

Отдясно машината има жак за тонколонки или слушалки, още един USB 2.0 порт, оптично устройство и VGA изход за аналогова връзка с външен монитор.

Задната част също не е забравена – мястото е използвано за разполагане на Ethernet LAN порт, пореден USB 2.0 порт, опционален модемен вход (в конфигурацията, която тестваме няма), вход за зарядно устройство и вход за Kensington кабел, срещу кражба.

Дисплей и звук

 

Екранът на Dell Latitude E5420 разполага с добри хоризонтални и вертикални ъгли на виждане, матова повърхност (неотразяваща), 14.1-инчов диагонал и разделителна способност от 1366 х 768 пиксела.

Доволни сме и от вградените тонколонки, които показаха сравнително ниско ниво на изкривявания, дори и при 100-процентово увеличаване на звука.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i5-2430M (2.40 GHz / 3.00 Ghz, 3MB Cache) Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 500GB SATA (7200 rpm) Видеокарта: Intel HD Graphics 3000 Дисплей: 14.1-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (матов) Оптично устройство: DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth Допълнително: 4x USB 2.0 портa, eSATA/USB 2.0 комбо порт, HDMI, жак за микрофон и слушалки, Full HD уеб камера, слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система, FireWire 1394, ExpressCard слот, VGA изход, подсветка на клавиатурата Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 29.9 – 32.5 милиметра Тегло: 2270 грама (с 6-клетъчната батерия)

Инсталация и драйвери

 

Тестваната от нас конфигурация се продава без предварително инсталирана Windows операционна система, което означава, че сами трябва да се сдобиете с нея или да я поръчате опционално, срещу доплащане.

Драйвери може да свалите от тук: http://support.dell.com/support/downloads/

Най-лесния начин да изведете само тези, които ви трябват е да напишете Service Tag-a на модела, който се намира на дъното на компютъра.

Процесор и RAM памет

 

Intel Core i5-2430M може да се определи като по-бърза версия на 2410M – един от най-популярните процесори за “Maisntream” категорията. 2430M разбира се е от същото поколение (Sandy Bridge микроархитектура), но се отличава с малко по-висока тактова честота. Кешът му от трето ниво отново е 3MB, а как се представя спрямо основните си конкуренти ще научите малко по-нататък в ревюто. RAM паметта е разположена на един слот, така че евентуален ъпгрейд съвсем не е трудна задача. Дори препоръчваме да го направите още с покупката на лаптопа, поради ниската цена на RAM паметта в момента.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Dell Latitude E5420 в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Проблеми със загряване не съществуват, а температурите дори не прескочиха 85 градуса, което е на 15 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Видеокарта

 

Тестваният от нас Dell Latitude E5420 разполага с вградена в процесора Intel HD Graphics 3000 видеокарта, която съвсем не е подходяща за игри. За сърфиране в Интернет, работа с документи и гледане на HD филми обаче е предостатъчна, така че за бизнес потребителите едва ли ще има значение.

Батерия

 

За теста на батерията вече използвахме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, E5420 издържа 409 минути (6 часа и 49 минути) с едно зареждане. Резултатът е страхотен, чудесно представяне на 6-клетъчната литиево-йонна батерия.

Производителност

 

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i5-2430M се представя много по-добре от 2410М и дори достига нивото на i7-2620M. 4761 и 10021 точки за еднонишковия и многонишковия тест, съответно – чудесен резултат.

Cinebench 11.5

Макар да се отдалечава малко от Core i7, 2430M запазва доброто си представяне и в Cinebench 11.

Fritz

Fritz e бенчмарк отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-2430M се справя с 5.321 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Дали ще ви препоръчаме Dell Latitude E5420 зависи най-вече от бюджета, който сте определелили за покупка на бизнес ноутбук. Ако той се върти около 1000 лева, Latitude е много добре решение, вземайки предвид неговата надеждност и практичност. E5420 е снабден с всичко, от което може да се нуждаете и със сигурност ще ви върши страхотна работа.

Корпусът му е здрав, функционалността му е много широка, работата на открито и дори при пряка слънчева светлина е напълно безпроблемна. Всички в компютъра изглежда обмислено и стабилно – едва ли ще останете разочаровани от избора си.

Ако обаче бюджетът ви е по-близък до 2000 лева, обърнете внимание на новите модели ултрабуци – високата им мобилност и удобство при пренасяне със сигурност няма да останат неоценени.

Плюсове: + Здрав корпус с Tri-Metal конструкция + Бърз процесор + Матов дисплей + Много издръжлива батерия + Удобна клавиатура с подсветка и защита срещу течности

Минуси: -Не особено елегантен дизайн

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-dell-Latitude_E5420-dell_latitude_e5420_L075420101E

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 2 720 пъти

Мнения