От: | 30.03.2012, 23:45

Ревю на Lenovo IdeaPad U300s

Lenovo са по-известни с бизнес моделите си и най-вече ThinkPad линията, но това съвсем не означава, че не могат да се впуснат и в другите ниши, които съвсем не са малко. Веднъж вече го доказаха като разбиха всички класации по продажби в България с IdeaPad Y570 модела, при който слаби черти липсват. Той обаче беше с мултимедийна и геймърска насоченост, а в момента друг тип компютри са най-популярни и най-модерни и това са ултрабуците. Вече почти всички големи производители имат с какво да се похвалят в тази насока и съвсем логично това трябваше да се случи и с Lenovo.

За да го направят, Lenovo успяха да конструират един от най-тънките лаптопи на планетата и го нарекоха U300s. Поне на пръв поглед компютърът не блести с впечатляващ дизайн, но понякога (спрaвка – ThinkPad) това не е най-важното нещо по пътя към сърцата на феновете.

Такава разбира се е целта на новия модел. И ако трябва да сме по точни, ще споменем, че става въпрос за аудиторията от бизнес потребители, които не търсят изящество, а надеждност, здравина, дълъг живот на батерията и висока скорост при всекидневни задачи.

Може ли обаче U300s да им предложи това и дали го прави по-добре от конкурентите си? Съперничеството на пазара в тази сфера вече е много сериозно и е много трудно за който и да е от потребителите да се отдели от останалите, предлагайки нещо, което все още не сме виждали.

.

В комплекта

Освен компютъра, в кутията на Lenovo U300s се помещават зарядно устройство, няколко ръководства за потребителя и микрофибърна кърпичка за чистене на дисплея.

Дизайн и конструкция

Още с изваждането на компютъра, тънкият профил прави мигновено впечатление. Капакът на компютъра е тъмен (графитено сив), алуминиев и строг.

Линиите на корпуса са остри – не можем да кажем, че това е типичният ултрабук с “изваяни и елегантни” черти. Повдигайки капака е възможно дори да се порежете (не, наистина!) – общата дебелина на U300s е 15.5 милиметра – най-тънкият мобилен компютър на пазара. Официално дебелината му е дори 14 милиметра, но електронният ни шублер показва други данни…

Докато “екстериорът” се отличаваше със собствена индивидуалност, то интериорът изглежда директно взаимстван от 13-инчовия MacBook Pro – клавиатурата е почти идентичен “Island Style” (големи плоски клавиши с разстояние между тях) и е поставена едно ниво по-дълбоко в корпуса. Клавишите са удобни за писане, а разстоянието гарантира малък шанс за грешка при натискане на съседен бутон.

Тракпадът е абсолютно същият като конструкция, този в U300s обаче се различава с малка линийка, която разграничава левия от десния бутон. Площта му е голяма и комфортна за работа.

Power-бутонът е със същата форма, големина и изображение – тук обаче е поставен от срещуположната лява страна на корпуса (над клавиатурата). Пантата, която държи дисплея също е идентична. Единствената разлика в интериора е рамката на дисплея – в MacBook Pro екранът е “Frameless” и се слива с рамката си, минавайки под едно съткло с нея. Тук границата е ясно определена. За сметка на това пък е малко по-тънка, което прави самият корпус по-малък без това да жертва от размера на екрана.

От лявата страна на корпуса последователно са разположени Recovery бутонът (след малко ще обясним), въздухоотводните отвори и един USB 3.0 порт.

Recovery бутонът извиква One Key Recovery 7.0 софтуер за съхраняване на системата в настоящия вид, за възвръщане на предишен “бекъп”, за връщане към заводските настройки или за създаване на “Recovery” спасителен DVD диск (ще ви трябва външно DVD, тъй като компютърът не разполага с вградено такова).

Отпред, подобно на MacBook Pro, са разположени две индикаторни лампички, намиращи се зад изключително тънка мрежа от много фино пробити с лазер дупки така, че когато светят са видими, но не-натрапващи, а когато не светят остават почти невидими. Първата индикира работата на компютъра, а втората работата на батерията.

Отдясно имаме още един USB порт, HDMI и вход за зарядно устройство.

Отзад компютърът е напълно изчистен.

Официално, компютърът е тежи 1320 грама. Според нашата електронна везна обаче теглото е точно 1340 грама и съответно го записваме в базите си от данни, според нашите мерки.

Историята зад дизайна на Lenovo U300s:

Дисплей и звук

 

13.3-инчовият екран на Lenovo U300s е с гланцова повърхност, което допринася за по-ярка картина и по-контрастни цветове. Работата на слънчева светлина не е оптимална, но е напълно поносима. Разделителната способност е 1366 х 768 пиксела. Като повечето компютри в този клас хоризонталните ъгли са добри, а вертикалните – посредствени.

Звуковите качества на Lenovo U300s са на по-високо ниво от това, което очаквахме. Звукът е ясен, чист и дори доста силен. Съвсем леко изкривяване се усеща едва при 100-процентовото им увеличаване. Отлична оценка за U300s.

Технически характеристики

 

Техническите характеристики на конкретната конфигурация, която тестваме днес са следните:

Процесор: Intel Core i5-2467M (1.60 GHz, 3MB Cache) Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – 1333 Mhz Solid State Drive: 128GB SATA II Видеокарта: Intel HD Graphics 3000 Дисплей: 13.3-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: – няма Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth Допълнително: 1x USB 3.0 порт, 1x USB 2.0 порт, HDMI, жак за микрофон и слушалки, HD уеб камера Батерия: 4-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 15.5 милиметра Тегло: 1340 грама (с 4-клетъчната батерия)

Инсталация и драйвери

 

Lenovo IdeaPad U300s се продава с предварително инсталирана Windows 7 Home Premium операционна система, напълно оборудвана с всички драйвери от които се нуждаете. След включване на компютъра трябва да настроите сами регионалните си данни, езици за писане и т.н. Ако объркате нещо, компютърът започне да ви прави проблеми или просто Windows-ът “се скапе”, винаги можете да потърсите помощта на Recovery-бутона, за който споменахме по-горе. След връщане на бекъп всичко трябва да е наред.

Процесор и RAM памет

 

Каквото и да кажем за Intel Core i5-2467M ще е повече от банално. 90 процента от ултрабуците се продават с него, тъй като това изглежда е най-доброто предложение от Intel, в съотношението производителност/цена. Базиран на Sandy Bridge микроархитектурата, 2467M разполага с две ядра, които могат да разпределят работата си, чрез HyperThreading. Така, логически те стават 4 на брой и се справят много по-добре с многонишковите процеси. Консумацията му е 17W, а при Turbo Boost може да се овърклоква до 2.3 гигахерца.

RAM паметта е разположена на един слот, и е 4GB, работеща с честота от 1333 Mhz.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Lenovo U300s в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на ултрабука. Проблеми със загряване не съществуват, а температурите достигнаха едва до 79 градуса, което е на напълно безопасно разстояние от Tjunction лимита на процесора (100 градуса), при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Специална Advanced Cooling технология на Intel се грижи за скутовете ни и по-точно за комфорта ни в тях – идеята и е да задържи по-ниски температури там и честно казано се справя добре със задачата си – няма парещи загрявания, алуминият остава хладен дори при натоварване.

Дисково пространство

 

Дисковото пространство се осигурява от 128-гигабайтов Solid State Drive с JMicron 616 SSD контролер и SATA II поддръжка. Скоростите му на последователно четене и писане стигат до 234.3 и 152.7 мегабайта/секунда, съответно.

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Super Energy Saver режим (Power Saver липсваше, а странен бъг ни предупреждаваше, че Super Energy Saver е възможно да изразходва повече енергия) и яркост, настроена на 50%, Lenovo IdeaPad U300s издържа 336 минути (5 часа и 36 минути) с едно зареждане. Това не е най-добрият резултат в класа, но е напълно приемливо.

Производителност

 

Време за стартиране

Lenovo IdeaPad U300s успя да ни изненада много с времето, което му беше нужно за стартиране на операционната система от натискането на Power бутона до пълната готовност за работа. Докато при другите ултрабуци, голяма част от които също работят с SSD, бяха нужни поне 18 секунди, Lenovo U300s се справи за 13 секунди и половина.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Едва ли някой, който работи с този тип програми ще си закупи ултрабук като основен компютър, но тестът ясно дефинира скоростта на процесора. Процесорът в Lenovo U300s влезе напълно в нормата си, за да се нареди плътно до всички останали ултрабуци със същите процесори.

Cinebench 11.5

Тук резултатът е същият, разлики разбира се има, но са напълно в границите на нормалното.

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-2467M във Series 5 се справя с 3.788 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Цената на Lenovo U300s е малко по-висока от основните му конкуренти, но Lenovo са се постарали да предложат нещо повече – невероятно бърз старт, много добър звук и супер тънък корпус. До колко тези плюсове ще бъдат решаващи за вашия избор при покупка е лично ваше решение, но сме длъжни да отбележим, че въпреки, че това не е най-красивият дизайн на ултрабук който сме виждали, работата с компютъра е изключитолно комфортна, а изработката му изглежда невероятно стегната и прецизна – Lenovo вървят към Apple и това им личи от пръв поглед.

Като известен минус можем да отбележим липсата на четец за мултимедийни карти, който в днешно време за много хора е необходимост – особено за тези, които притежават цифрови фотоапарати. Всичко останало ни хареса много, нямаме оплаквания към нито един компонент на компютъра.

Плюсове: + Изключително тънък, алуминиев корпус (15.5 мм) + Издръжлива батерия (над 5 часа и половина) + Изключително бърз старт (13.5 секунди) + Много добър звук + Удобна клавиатура и тъчпад + Advanced Cooling технология

Минуси: – Липса на слот за мултимедийни карти

Видео ревю от колегата ГЕорги Добриков може да изгледате тук:

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Ultrabook.bg: http://ultrabook.bg/ultrabooks-lenovo-IdeaPad_U300s-lenovo_ideapad_u300s_59325754_ultrabook

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Ultrabook.bg!

Прочетено 3 358 пъти

3 мнения

 • Здравей, Яворе

  За да не излиза че ние сме пристрастни, пращам ти линк към независим от нас сайт, който споделя същите впечатления.
  http://9to5mac.com/2012/04/01/lenovos-laptops-are-looking-less-like-thinkpads-and-more-like-macbook-pros/

  Няма как след като го видиш леновото, да не събужда подобни асоциации. Но в това не виждаме нищо лошо, ако не може да се измисли по-добро, направи го като най-доброто което е към момента.

  Все пак Леновото е с Windows, за някои хора съществено предимство.

 • Бихте ли си оправили ревюто:

  Допълнително:
  1x USB 3.0 порт, 1x USB 2.0 порт, HDMI, жак за микрофон и слушалки, HD уеб камера,

  „слот за мултимедийни карти“- който не съществува!!!!

 • Да, внесохме корекцията. Както се вижда сме го отбелязали и като недостатък. Явно по инреция е останало в описанието :(

Мнения