От: | 22.03.2012, 23:40

Ревю на Lenovo IdeaPad Y570 (с HDD + RapidDrive SSD)

Вече много потребители са наясно с предимствата на Solid State Drive паметите и производителите знаят това. Този тип компоненти обаче все още са доста скъпи и компаниите, произвеждащи мобилни компютри не могат да си позволят да създадат машина с цена от сектора за основния поток от потребители, която да притежава такава памет. Това в някои случаи ги кара да прибегнат до креативност, интегрирайки хибридни твърди дискове (от типа на Momentus XT на Seagate) или по някакъв друг компромисен начин. На интересен вариант са се спряли Lenovo в последното си обновление на изключително полуряния и хитов Y570 модел – тук идеята се върти главно около така наречения RapidDrive, който ще е и основното нещо, което ще разглеждаме днес. .

Дизайн и конструкция, Дисплей и звук, Батерия

Е, този път няма да се спираме подробно на дизайна, конструкцията, екрана, издръжливостта на батерията и звуковите качества на Lenovo IdeaPad Y570, тъй като, ако сте следили портала ни, отдавна сте научили всичките му предимства и недостатъци в екстериора и интериора на компютъра. Ако път сте пропуснали, наваксайте си от тук: http://news.laptop.bg/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8E%D1%82%D0%B0/%D1%80%D0%B5%D0%B2%D1%8E-%D0%BD%D0%B0-lenovo-ideapad-y570/

Като минус, в ревюто на миналата версия отбелязахме високото тегло. По пътя на логиката, тук то трябва да е още по-високо и това наистина е така. За щастие разликата е само 11 грама – конфигурацията, която тестваме днес тежи точно 2752 грама.

Портове

 

От лявата страна на корпуса последователно са разположени VGA, HDMI, EthernetLAN, eSATA/USB 2.0 комбиниран порт, USB 2.0 и жакове за микрофон и слушалки.

Предната част е заделена за няколко важни индикаторни светодиода, намиращи се точно под тракпада. На брой са четири и обозначават активността на тъчпада (може да се изключва с натискането на Fn+F6), активността на системата (ако компютъра е включен и работи тя свети в бяло, а ако е в Sleep режим – мига), статуса на батерията и активността на Wi-Fi модула за безжичен Интрнет.

Най-интересен обаче е индикаторът вдясно, който показва дали е включенa Optimus технологията. Точно до него има и малко плъзгащо бутонче, чрез което можете да я включвате и изключвате. До него има и превключвател за Bluetooth и Wi-Fi модулите. Върху предната част е поставен още и четецът за мултимедийни карти, който работи с 6 вида карти памет (xD-Picture Card, SDHC Memory Card, SD Memory Card, Memory Stick PRO, Memory Stick и MultiMediaCard).

От дясната страна на корпуса място намират два USB 3.0 порта, оптично устройство, DC-in вход за зарядното устройство и Kensington Lock система за заключване.

Видео

 

Кратко видео от колегата Георги Добриков, можете да проследите тук:

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i7-2670QM (2.20/3.10GHz, 6 MB Cache) Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 500GB SATA (5400 rpm) + 32GB SSD Видеокарта: NVIDIA GeForce GT 555M с 2GB GDDR5 собствена памет Дисплей: 15.6-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: Двуслойно DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 2.1+EDR Допълнително: 1x USB 2.0/eSATA порт, 2x USB 3.0 портa, 1x USB 2.0 порт, HDMI, жакове за микрофон и слушалки, вградена HD уеб камера, 6 в 1 слот за мултимедиени карти, JBL тонколонки, Kensington заключваща система Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 35.56 милиметра Тегло: 2752 грама (с 6-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство: 501 грама

Инсталация и драйвери

 

Конфигурацията, която тестваме днес идва с предварително инсталирана Windows 7 Home Premium операционна система. Всички дравейри, включително и RapidDrive вече са качени, така че не са нужни каквито и да е потребителски интервенции.

Ако все пак се окажете пред компютъра, с Windows 7 (64bit) без налични дравейри, всичко от което се нуждаете се намира тук: http://consumersupport.lenovo.com/ot/en/driversdownloads/APR_Driver_List.aspx?CategoryID=867235&OS=Windows%207%2064bit

Lenovo Enhanced Experience 2.0

 

От известно време Lenovo са решили да покажат “любов към детайла” и да наблегнат на качеството при изработката на “малките неща”. Съвсем правилно китайската компания е направила своите заключения, че именно те правят големите разлики на пазара и освен, че са създали специален отдел, грижещ се за тестове и предложения на дребни усъвършенствания върху машините, са успяли и да представят работата си по интригуващ начин (във видео, малко по-долу).

Съвсем обобщено, производителите наричат постижението си Lenovo Enhanced Experience 2.0. Ако виждате такава лепенка на корпуса на компютъра си (и сте го закупили, заедно с нея), значи той е официално сертифициран, за да я притежава. Наличието и показва съчетание от комплексни добавки, имащи за цел да улеснят работата ви с компютъра и да увеличат продуктивността ви. В случая, Lenovo IdeaPad Y570 е обозначен с “Enhanced Experience 2.0 RapidDrive” етикет, което означава, че освен стандартните подобрения е получил и Solid State Drive модулът, за който говорихме в началото на статията.

Тук е мястото и времето да обясним малко по-подробно за какво става въпрос. Нека преди това да покажем едно кратко и забавно видео, което намерихме на вече неактивна вътрешна страница на компанията (lenovo.com/ee2):

Това, върху което Lenovo наблягат най-много е бързото стартиране на машините с Enhanced Experience 2.0 RapidDrive. Компанията дори организира ЕЕ 2.0 парти, спонсорирано от Microsoft, където беше предложена награда от 10 000 долара за най-бързо стартиращото Windows 7 PC.

Състезанието се проведе в Лас Вегас, в ресторанта AquaNox, а китайската компания демонстрира и съревнование на един от моделите си с Apple MacBook Air, разбира се спечелено от модела на Lenovo.

Макар идеята да е малко безмислена поради различията в техническите характеристики на двата компютъра и разбира се различията в операционните системи, няма как да отречем, че инженерите на Lenovo са се справили доста добре и наистина предлагат компютри, които стартират за съвсем малко време.

В нашите тестове, IdeaPad Y570 стартира Windows 7 за 13 секунди. Това е възможно, чрез RapidDrive или иначе казано – комбинация между обикновен 2.5-инчов твърд диск и Solid State Drive.

RapidDrive

 

Въпреки, че в Windows SSD и HDD изглеждат като един диск, те са съвсем различни компоненти. Твърдият диск се разпознава като голямо SAMSUNG MZMPA032HMCD SSD и при тестовете, които ще видите след малко дори показва типична за него производителност. Solid State Drive модулът всъщност е заложен на вътрешен PCI-E слот. Специален патент на Lenovo комбинира двата диска и автоматично ги управлява според използването на компютъра, без потребителят дори да разбере за това. Програмите, драйверите, документите и другите често използвани файлове автоматично се прехвърлят върху SSD-то и обратно, така че накрая получавате един изключително бърз компютър, без дори да разберете как се случва всичко.

Това, което ни хареса тук е, че Lenovo са намерили начин да оптимизират максимално софтуера и алгоритмите за управление, вместо да залагат на скъпия хардуер, който доста голяма част от потребителите у нас не биха могли да си позволят. Както вече казахме, всичко това е заложено още с получаването на компютъра в ръцете ви. Пред сериозен проблем обаче бихте могли да се изправите, ако решите да сменяте операционната си система или да преформатирате дисковете си.

Върху SSD-то се разполагат и paging файловете на Windows. Заедно с ключовите за операционната система данни, получаваме общ размер от около 15 до 17 гигабайта за Solid State Drive-a. Останалата част е за вашите често използвани файлове и програми. Когато капацитетът се запълни обаче няма да получавате съобщения, че трябва да изтриете нещо. RapidDrive сам се справя със ситуацията.

Ако отворите “Computer” ще видите още един партишън, освен комбинирания HDD+SSD. Това е Recovery партишън, който тъй като ще използвате доста рядко, е изцяло локализиран върху твърдия диск. Не е добра идея да го триете, спестявайки място, защото може да си докарате доста бъдещи главоболия, ако объркате нещо с хибридния диск.

Нека разгледаме и малко конкретни цифри. Тук ще сравним скоростите на предишната версия на Y570, която вече сме тествали със сегашната, която тестваме днес. Твърдият диск на по-стария модел беше с марка и модел Western Digital WD7500BPVT-24HXZT1 и капацитет от 750 GB.

Lenovo IdeaPad Y570 без RapidDrive:

Lenovo IdeaPad Y570 с RapidDrive:

Е, разликата е доста сериозна – 73 мегабайта в секунда при последователно четене за стария модел и 248 MB/сек за новия. Изглежда RapidDrive се справя доста добре, дори и на практика. Записът обаче не е много бърз, поне не като за SSD.

Вградените JBL тонколонки също се включват в списъка с Enhanced Experience 2.0 добавки. Те се отличават със страхотен звук и защита от вибрации.

Процесор

 

Освен с RapidDrive, новия Y570 се различава от предшественика си и с Intel Core i7-2670QM процесора, който е един от най-бързите модели в момента, на пазара въобще. Той разполага с четири ядра и превъзхожда предишния модел (2630QM) с тактовата си честота. При 2630QM тя е 2.00 / 2.90 Ghz, а при 2670QM – 2.20 / 3.10GHz. Макар, че не е голяма, разлика има и тук, разбира се отново положителна. И ако при 2630QM производителността е на много високо ниво, то при 2670QM е страхотна.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i7-2670QM изкара 4757 и 17794 точки за еднонишковия и многонишковия тест, съответно. Core i7-2670QM e най-бързият процесор, който сме тествали.

Cinebench 11.5

Тук отбелязваме най-високия резултат до който сме стигали някога – 5.22 точки. Досегашният ни рекорд беше 5.10 точки и се държеше отново от 2670QM, този път в Acer Aspire 5755G.

Fritz

Fritz e интересен бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Ситуацията и тук не е много по-различна, а 2670QM се справя с 10.148 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Температури

 

След като демонстрира толкова високи резултати в процесорната мощ, логично е да се попитаме дали при продължителна работа, корпусът на Y570 не загрява. Натоварихме максимално 2670QM в продължение на около 30 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Проблеми със загряване не съществуват, а температурите не надхвърлиха 82 градуса, което е на 18 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Заключение:

В дните на блестящите ултрабуци, корпус с дебелина от 3.5 сантиметра не е най-впечатляващото нещо, което може да видите. Ако се загледате в техническите характеристики обаче и обърнете внимание на цената, има голяма вероятност да оставите на заден план битките на производителите, които напоследък се ограничават с намаляването на един или два милиметра от конструкцията.

Тук това, което очарова е стабилният корпус, RapidDrive системата, бързия процесор и страхотната видеокарта. С предишния IdeaPad Y570 можехте да правите каквото си решите, с този може да го правите по уникално бърз за класа му начин.

Няма как да не споменем отново и страхотния звук на JBL тонколонките, който ще бъде ви озвучава перфектно, независимо дали играете игри, гледате филми или слушате музика докато работите или сърфирате в Интернет.

Плюсове: + Висока производителност, благодарение на RapidDrive SSD (~250 MB/сек четене) + Много бърз процесор (Core i7-2670QM) + Издръжлива батерия (до 6 часа с едно зареждане) + Мощна видеокарта (NVIDIA GeForce GT555M с 2GB GDDR5) + Страхотен звук (JBL)

Минуси: – Ниски скорости на последователен запис (~ 65 MB/сек) – Високо тегло (2752 грама) – Сравнително дебел корпус (3.5 см)

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-lenovo-Ideapad_Y570-lenovo_ideapad_y570_59325736

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 5 532 пъти

Няма мнения

Мнения