От: | 01.09.2011, 17:25

Ревю на Lenovo X1

Намираме се в зората на ултрабуковете, когато всеки производител бърза да пусне следващия си модел, водейки се от успеха на останалите компютри от тези сектор и предвижданията на Intel, че именно ултрабуковете ще държат над 40% от пазара през следващата година. Да, има логика в това и тя е напълно обяснима – никой не би искал да носи със себе си тежък и голям компютър, особено ако ще го използва за Skype, филми музика и сърфиране в Интернет. Точно по същата причина и настолните машини останаха в миналото, веднага щом ноутбуците започнаха да показват, че могат да се справят със всичко, дори и с най-новите игри.

Оставяйки настрана геймърите, които се нуждаят от голяма и енергоемка видеокарта, има един друг важен тип потребители, които са напълно платежоспособни и дори не се нуждаят от висока производителност в компютрите си – бизнесмените. Това, което трябва да им предложиш, за да привлечеш вниманието им е висока преносимост (ниско тегло и малки размери), дълъг живот на батерията здрав и стилен корпус. Процесорът и рам паметта дори не са толкова важни, имайки предвид дейностите които най-вероятно ще се извършват с машината – от сорта на редакция на ел. таблици, документи, Интернет и други подобни процеси, за които е почти все едно дали използвате Core i7 или Core i3.

ThinkPad линията пък винаги е била любима на доста широк кръг бизнес потребители и това трябва да ви отговори на въпроса защо след толкова много години и дори смяна на произвеждащата я компания (ThinkPad е линия на IBM, преди да бъде закупена от Lenovo), моделите й остават със същия дизайн. Просто хората, които я харесват не искат да виждат промени в нея. Всичко се запазва напълно традиционно – от острите ръбове до TrackPoint мишката.

И тъй като собствениците на Lenovo в по-голяма част от случаите остават верни на компанията, тя може да се съсредоточи върху качеството на изработка, без да се притеснява, че това ще доведе до повишаване на цената. При най-новия си модел, ThinkPad X1, от пръв поглед си личи, че не са се притеснявали за цената, но пък е интересно да видим какво са успяли да постигнат от гледна точка на качеството.

Дизайн и конструкция

 

Дизайнът на ThinkPad X1 е най-голямата гордост на Lenovo в новия модел. Всъщност това е най-тънкият ThinkPad, който някога е създаван и макар че дебелината му от 16.5 до 21.5 милиметра не може да се сравнява с MacBook Air ( от 3мм до 17 мм), то той все пак превъзхожда голяма част от останалите ноутбуци на пазара. Освен това X1 е снабден и с доста повече портове от калифорнийския му конкурент, така че китайците имат напълно основателно оправдание.

Покритието на ноутбука е магнезиево и е избрано точно такова с цел да предпази машината от случайно изпускане – ThinkPad винаги са били максимално защитени ноутбуци, които винаги са се славили с изключителна здравина. Защитата обаче не приключва дотук – Lenovo са жертвали няколко допълнителни милиметра и са интегрирали специално стъклено покритие, над eкрана, наречено “Corning Gorilla Glass” – това е стъкло, което се драска и чупи много трудно, дори и при използване на сериозни инструменти, за да постигнете “желания” ефект. Пантите на лаптопа също изглеждат сериозни, а поредната доза защити от всякакъв вид ще се изправи пред вас веднага след като погледнете към клавиатурата.

Самата клавиатура е с познатия ви дизайн – Lenovo увериха феновете си, че не смятат да я променят визуално и ако правят някакви нововъведения, те ще са изцяло във вътрешната и част. Клавишите са защитени срещу разливане на течности, което значи, че голяма част от течността няма да попадне там, където не трябва, но все пак е добре ако това ви се случи да подсушите добре машината си – няма как да се направи такава конструкция, която да изглежда като нормален лаптоп и да е напълно защитена от водата.

Ако работите през нощта, полезна ще ви е подсветката на клавиатурата, която може да бъде активирана чрез Function и шпация. Има две степени, в зависимост от околната светлина.

Клавишите са натискат съвсем ясно и отчетливо, като дори звукът при натиск е приятен. Много интересен е софтуерът обаче, който при онлайн разговор или конференция изключва редактира така звукът към микрофона, че да не се чува щракането на клавишите.

От лявата страна на клавиатурата има и няколко функционални бутона – първият е със син цвят и извиква ThinkVantage Toolbox-a, където може да диагностицирате и поддържате системата си, както и да потърсите официална поддръжка. Под него е бутонът за изключване на микрофона, а отдолу са бутоните за включване и изключване на звука, както и намаляването/увеличаването му. Когато звукът или микрофонът не е активен, малка оранжева лампичка свети в центъра на кръглите бутончета.

В центъра на клавиатурата се намира TrackPoint джойстика, който може да работи като мишка, чиито бутони са разположени над тракпада. Ако искате да скролирате, трябва да задържите синият клавиш с “пъпчиците” в средата и да наклоните TrackPoint-a в желаната посока. Разбира се ако той не ви е удобен може да работите с обикновения тъчпад, който съвсем не е лош. Далеч вдясно пък е изнесен четецът на пръстови отпечатъци, който може да използвате, за да защитите ценните си данни, вместо да въвеждате парола.

Интересно е и магнитното затваряне – много по-добър вариант от този с “крачета” или от липсата на каквото и да е, което прави капакът хлабав.

Тук може да изгледате и кратък видеоклип, разказващ историята на дизайна на X1:

Портове

 

Поради тънкия дизайн, портовете са доста ограничени – от лявата страна са разположени само жак за микрофон и слушалки и един USB порт, които даже са покрити с гумена лентичка, така че да не натоварват дизайна на машината.

Отпред лаптопът е напълно изчистен, а отдясно ще намерите единствено четец на карти памет и превключвател на безжичния Интернет.

Всички важни портове са поставени отзад, което не е много типично за днешните ноутбуци – точно под основата на дисплея може да намерите Ethernet LAN порт, USB 3.0, HDMI, DisplayPort, eSATA/USB, вход за зарядно устройство и Kensington Lock система за заключване.

Дисплей и звук

 

Екранът на Lenovo X1 е с диагонал от 13.3 инча и разделителна способност от 1366 х 768 пиксела. Покритието му е гланцово и включва защитно Gorilla Glass стъкло, което споменахме по-горе. Хоризонталните ъгли на виждане са много добри, а вертикалните също не са лоши. Резолюцията е напълно подходяща за този размер на екрана, като по-висока от тази би била неудобна, тъй като елементите при сърфиране биха изглеждали доста малки.

Учудващо добър за размерите на лаптопа звук! Стерео тонколонките в машината са сравнително мощни и изчистени, като изкривявания почти не се усещат.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i5-2520M (2.50/3.20GHz 3 MB Cache) Оперативна памет: 4GB (1×4096) DDR3 – 1333MHz Диск: 160GB SSD Видеокарта: Intel HD 3000 Graphics Дисплей: 15.6-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (матов) + Gorilla Glass Оптично устройство: няма Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth Допълнително: 1x USB 3.0 порт, 1x USB 2.0 портa, 1x USB 2.0/eSATA, HDMI, жак за микрофон и слушалки, вградена HD уеб камера, 4 в 1 слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система Батерия: 4-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 22.8 – 33 милиметра Тегло: 1741 грама (с 4-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 471 грама

Инсталация и драйвери

 

Lenovo X1 се предлага с предварително инсталирана Windows 7 Professional операционна система, която разполага с необходимите драйвери, за работа с всички функции на лаптопа.

Процесор и RAM памет

 

X1 работи с 2.5-гигахерцов Intel Core i5-2520M процесор, който достига честоти до 3.2 гигахерца при използване на Turbo Boost 2.0 технологията. 2520 е базиран на Sandy Bridge микроархитектурата и разполага с 3МВ кеш от трето ниво.

ThinkPad X1 има само един слот за RAM памет, така че ако решите да я ъпгрейдвате, това ще ви струва доста пари, тъй като към момента 8GB RAM на една платка се разменя срещу неоправдано (за повечето хора) високи суми.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Lenovo X1 в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Въпреки, че температурата беше близо до Tjunction лимита на процесора (при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне), трябва да похвалим инженерите на Lenovo – до последно системата се държеше и така и не позволи на температурата да достигне критично ниво.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

Видеокартата в машината е Intel HD Graphics 3000 и е поместена върху чипа на процесора. Паметта и е споделена, но въпреки това може да се справи с по-леките игри на пазара.

Solid State Drive

 

Вместо с твърд диск, Lenovo X1 е снабден със 160-гигабайтов Solid State Drive, произведен от Intel. Моделът му е A2BW160G3L, а капацитетът – 160GB. Скоростта му на четене е около 250 мегабайта в секунда, а по-подброни данни може да видите отдолу:

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Lenovo X1 издържа 331 минути (5 часа и 31 минути) с едно зареждане.

Интересно да се спомене е, че специална технология на Lenovo позволява бързо зарежда от 0 до 80% само в рамките на половин час – много полезно ако бързате за някъде, но сте забравили да заредите машината си.

Производителност

 

3DMark 2005

Въпреки, че компютърът не става за игри, няма как да не покажем поне един графичен тест, за да имате представа каква е скоростта на вградената Intel HD Graphics 3000 видеокарта. 3DMark 11 пък не може да тестваме, тъй като HD 3000 не поддържа DirectX 11. Обърнете внимание, че всички видеокарти от графиката са със собствена памет.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. В него, двуядреният i5-2520 на Lenovo X1 се справя по-добре дори от четириядрения Core i7-740QM (Arrandale) – както в еднонишковите, така и в многонишковите процеси. В еднонишковите процеси единствено 2.70-гигахерцовият i7-2620M се представя по-добре от тестваният днес процесор.

Cinebench 11.5

Тук 740QM взима малък реванш, но резултатът на 2520M остава завиден, за повечето чипове на пазара.

Fritz

Превърналият се в традиционен за нас тест Fritz демонстрира производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-2520M се справя с над 5,6 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Извод:

 

Lenovo ThinkPad X1 има много положителни черти – процесорът му е бърз, корпусът му е здрав, красив и удобен, дисплеят му е защитен срещу удари и драскотини, клавиатурата му има защита и светодиодна подсветка, теглото му е доста ниско и размерите му са изключително намалени.

Негативната оценка обаче идва от доста високата цена, която е по-джоба единствено на сериозни бизнес клиенти, които държат на марката и винаги искат да са с най-модерния модел от линията и, независимо срещу каква сума. Този тип потребители обаче в България са по-рядко срещани, така че прогнозите ни не са особено добри. Все пак пожелаваме успех на ThinkPad X1 – този път Lenovo наистина са се престарали.

Плюсове: + Ниско тегло + Много здрав и тънък корпус + Издръжлива батерия + Бърз процесор + Solid State Drive

Минуси: – Висока цена

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-lenovo-ThinkPad_X1-lenovo_thinkpad_x1_NWG2ZBM

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 3 010 пъти

Мнения