От: | 14.09.2011, 23:50

Ревю на Samsung NP300V5A (Series 3)

След като разгледахме изключително впечатляващата презентация, която вече ви представихме в статията “Samsung може, а вие?”, няма как да скрием високите си очаквания към компанията и новите и продукти. Най-сериозно впечатление от тях пък направиха Series линиите, които се отличават с прекрасен дизайн и поне според производителя – завидно качество. Последното разбира се може да проверим много лесно, като проведем максимално строги и изтощителни тестове, които със сигурност ще ни разкрият слабите страни на машините, ако имат такива.

За теста си избрахме NP300V5A модела – 15.6-инчов компютър, популярен още като “Series 3”. Шахир Ахмедов, IT мениджър на Samsung Electronics определи ноутбука като създаден специално за нуждите на младото поколение:

“Новите лаптопи от Series 3 са израз на стратегията на Samsung да предлага решения, съобразени с нуждите на конкретни групи потребители. В случая се обръщаме към учениците и студентите, които водят активен живот и изразяват своята индивидуалност във всичко, което правят, включително и чрез електронните си устройства”

В следващите редове ще проверим как точно корейската компания смята да привлече към себе си тази трудна за манипулиране, но много важна част от потребителската аудитория и дали наистина качестовото на тестваната от нас конфигурация ще потвърди думите на Samsung от презентацията им, където всякакъв вид скромност беше оставена на много много заден план.

Дизайн и конструкция

 

Не за пръв път се “сблъскваме” с ноутбуци на Samsung, а всеки който го е изпитвал със сигурност е забелязал, че едно от най-основните оръжия на които залагат корейците е именно външния вид. Тази стратегия важи с още по-голяма сила, когато говорим за лаптопи за младежи, които наистина държат на своята индивидуалност и не биха били доволни тя да бъде изразена с неприятен или просто обикновен външнен вид на машината им.

За щастие Series 3 няма нищо общо с горните две определения – компютърът е с тънък и стилен корпус и класно излъчване. Екстериорът му е с повърхност на полиран метал, който обаче въпреки лъскавият си вид не поема отпечатъци. Центриран по височина, в лявата част на капака е поставен метален надпис SAMSUNG. Останалата част от него е напълно изчистена а по ръбовете му върви тънка сива лайсна.

В отворено положение красиво впечталение прави тънката рамка около дисплея (от ляво и дясно тя е 10.3 милиметра, ) – въпреки, че той е с диагонал от 15.6-инча, лаптопът е с размери на нормалните 14-инчови машини.

Металът пък присъства и в централния панел с клавиатурата, като в различна текстура намира място както пред и зад нея (върху стерео високоговорителите и около тъчпада), така и в основата на самите бутони. Те са с “Island Style” дизайн (тип “Островен стил” ), което означава, че са с голяма и плоска повърхност и значително разстояние между тях. Този вид клавиатури вече добиха много голяма популярност, а най-добрата им черта е факта, че много рядко се случва да натиснете грешен клавиш, докато пишете.

Въпреки, че мястото върху корпуса е доста ограничено, отдясно на клавиатурата имаме и NumPad цифров блок. Неговите бутони са с малко по-малък размер от останалите, но все пак отбелязваме наличието им като плюс за удобството в ноутбука. Освен това, клавиатурите на всеки модел лаптоп Samsung са тествани с 10 000 000 натискания, което се равнява на 7 години постоянно писане.

Тъчпадът е с голяма и приятна на допир повърхност, а бутоните му хромирани с напълно достатъчен размер за комфорт при работа с тях.

Дебелината на корпуса му започва от 29.9 милиметра в най-тънката част и стига до 31.5 милиметра в най-дебелата.

Eто едно кратко видеоклипче, което съвсем основно представя основните преимущества на машината, пред повечето от останалите ноутбуци на пазара:

Портове

От лявата страна на корпуса, Samsung NP300V5A е снабден с вход за зарядно устройство, EthernetLAN порт, въздухоотводни отвори, VGA порт, HDMI и жакове за микрофон и слушалки.

Отпред са поместени единствено слотът за карти памет и няколко индикаторни светодиода обозначаващи активността и работата на твърдия диск, модула за безжичен Интернет, зарядното устройство и самият компютър.

Отдясно мястото си намират оптичното устройство, още два USB 2.0 порта и Kensington Lock система за заключване.

Дисплей и звук

 

Със слаби вертикални и много добри хоризонтални ъгли на виждане може да оценим 15.6-инчовия екран на Samsung Series 3 машината. Разделителната му способност е 1366 х 768 пиксела, а повърхността му е матова.

Звукът на вградените високоговорители в NP300 е на над средното ниво – мощността им е висока, а изкривявания може да забележите доста рядко, при това единствено, ако сте увеличили силата им до 100 процента.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i5-2410M (2.30 / 2.90 GHz, 3MB Cache) Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 640 GB SATA (5400 rpm) Видеокарта: NVIDIA GeForce GT 520MX с 1GB GDDR3 собствена памет Дисплей: 15.6-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (матов) Оптично устройство: Двуслойно DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 3.0 Допълнително: 3x USB 2.0 портa, HDMI, VGA, жакове за микрофон и слушалки, вградена HD уеб камера, 4 в 1 слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 29.9 – 31.5 милиметра Тегло: 2587 грама (с 6-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 524 грама

Инсталация и драйвери

 

Samsung NP300V5A се продава с предварително инсталирана Windows 7 Home Premium операционна система, в която е качено всичко необходимо за нормална работа с компонентите на системата.

Процесор и RAM памет

 

Intel Core i5-2410M е може би най-редовно използваният процесор, базиран на Sandy Bridge микроархитектурата. Той предлага висока производителност на изгодна цена, което го прави много предпочитан избор за производителите. RAM паметта пък е разположена на един слот, така че ако в последствие решите да ъпгрейдвате системата си, няма да имате абсолютно никакви проблеми с това.

Температури

 

Температурния ни тест по принцип е най-страшното начинание за ултра тънките ноутбуци, какъвто е и Series 3 на Samsung. Натоварихме максимално процесорът му в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Максималната температура, която ядрата достигнаха е 85 градуса, която е на съвсем безопасните 15 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

Моделът, който тестваме определено не може да се похвали с особено добра видеокарта – NVIDIA GeForce GT 520MXс 1GB GDDR3 собствена памет. Освен че не е от висок клас, шината и е “орязана” до 64 бита, което не звучи много обещаващо, още преди да сме стигнали до графичните ни тестове. Игри от ранга на FIFA вероятно няма да са особен проблем, но по-новите DirectX 11 заглавия определено няма да се харесат на графичния модул.

Твърд диск

 

Твърдият диск в корпуса на тествания от нас ноутбук е Samsung (собствено производство) HM641JI и работи със скорост от 5400 оборота в минута. Капацитетът му е 640GB. Подробни данни вижте в снимката отдолу:

Оптично устройство

 

Оптичното устройство на компютъра е с марка и модел TSSTcorp SN-208BB и притежава следните технически спецификации:

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Samsung NP300V5A издържа 7 часа и 54 минути с едно зареждане.

Производителност

 

Lost Planet 2

Lost Planet 2 е своебразен DirectX 11 тест, който натоварва изключително видеокартата, благодарение на MT Framework 2.0 енджина. За теста си използвахме възможно най-високите настройки, които предлага играта, при нативна резолюция

Resolution: 1360 x 768 Vertical Sync: Off Anti-Aliasing: CSAA32X Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Rendering Level: High DirectX 11 Features: High

Средни кадри в секунда: 9.0

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Последната версия на S.T.A.L.K.E.R. също е доста добър показател за DirectX 11 възможностите на графичните карти. Тя използва последната версия X-Ray Engine (1.6), а едно от най-интересните неща по време на геймплея и е динамичното променяне на времето в околната среда. По долу може да видите средните кадри в секунда при различните състояния.

Video mode: 1366 x 768 Preset: Ultra (максимум)

Средни кадри в сенунда при ден: 26.0

Средни кадри в сенунда при нощ: 26.2

Средни кадри в сенунда при дъжд: 28.0

Resident Evil 5

За DirectX 10 теста отново разчитаме на CAPCOM и съпътстващия ги MT Framework енджин, този път обаче във версия 1.4. Дори при най-високи настройки, играта поддържа напълно достатъчни средни кадри в секунда.

Screen resolution: 1360 x 768 Anti-Aliasing: C16XQ Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 24.6

3DMark 2005

Въпреки, че не разполага с каквито и да е забележителни характеристики, NVIDIA GeForce GT 520MX се справя сравнително добре (като за нисък клас) в 3DMark 2005 теста. Производителността и тук пък е почти идентична с тази на GeForce GT 420M модела.

3DMark 11

Може и да не е бърза, но 520MX поддържа DirectX 11, което ни позволи да я тестваме и в последната версия на теста от Futuremark. Нямахме очаквания за големи резултати, не ги и получихме.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i5-2410M изглежда не изпитва трудности с този тип процеси.

Cinebench 11.5

Гореспоменатото се затвърждава и тук, добър резултат за i5-2410M.

Fritz

Ето и един интересен бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-2410M се справя с над 5 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Въпреки че не впечатлява с кой знае какви технически спецификации, въобще няма да се учудим, ако NP300 наистина стане хит сред младежите, а причината за това няма да е производителността му, а симпатичният и изискан външен вид, както и издръжливата батерия. Скоростта, която предлага пък е напълно достатъчна за гледане на филми, сърфиране в Интернет и дори за сравнително тежки изчислителни програми. Ако търсите ноутбук за игри, това не е най-добрият избор. В противен случай – Series 3 почти със сигурност ще оправдае очакванията ви.

Плюсове: + Бърз процесор + Красив и здрав корпус + Издръжлива батерия

Минуси: – Сравнително слаба видеокарта

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-samsung-NP300V5AH-samsung_np300v5as01bg_NP300V5A_S01BG

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 5 103 пъти

Няма мнения

Мнения