От: | 29.03.2012, 23:39

Ревю на Samsung Series 5 Ultra

Има доста производители, които все още не са или тъкмо представят първите си ултрабуци. Samsung обаче винаги са реагирали бързо и за нас не е изненада, че корейците вече представиха поредната си версия на новият си компютър от този тип – Series 5. Мястото му на пазара е точно под висококласния Series 9, но дали наличието му не обезмисля по-големият му (и доста скъп) събрат? Какви са жертвите, които са направени при конструирането на Series 5, така че цената му да бъде редуцирана с почти 1000 лв, спрямо тази на 13.3-инчовият Series 9?

Отговорите на всички тези въпроси, както и лично нашето заключение върху това дали инвестицията в този компютър си заслужава, ако търсите мобилна машина, може да научите в следващите редове от подробното ни ревю.

Samsung изглежда не са съвсем сигурни как точно се нарича компютърът – Series 5 Ultrabook или Series 5 Ultra. Въпреки, че едва ли има значение и за вас, по-нататък в статията ще го срещате под брандинга “Series 5 Ultra”. .

В комплекта

Освен компютъра, в кутията на Samsung Series 5 Ultra присъства и кабел-преходник между вградения mini DisplayPort и VGA, в случай, че разполагате с монитор, който работи с аналогова връзка.

Дизайн и конструкция

Въпреки че има и 14-инчова версия, конфигурацията на Series 5 Ultra, която тестваме днес е с диагонал на екрана от 13.3 инча, но поради тънката си рамка около дисплея, компютърът изглежда доста по-малък от колкото всъщност е. Това личи доста дори и при затворено положение на компютъра, а чувството се налага още повече благодарение на тънкия профил – в най-дебелата си част машината е висока точно 17.5 милиметра.

Корпусът на Series 5 Ultra е изработен почти изцяло от алуминий. Капакът е абсолютно изчистен – там стои единствено SAMSUNG логото, при това във леко сливащ се цвят със “среброто” около него.

Интериора на компютъра също изглежда семпло и приятно. Клавиатурата е Island Style (80 големи и плоски клавиша и разстояние между тях), NumPad сектор логично няма, поради липсата на място, а подсветка също не е налична.

Централно под нея е поместен тъчпада – неговата площ е голяма, което го прави много удобен за използване. Бутоните му пък, противно на повечето му конкуренти на пазара, са физически отделени. Този начин като че ли все още е много добро решение, с което няма да е нужно да свиквате.

Точно както при Series 9, в горния десен ъгъл на лицевия панел се намира релефното Power-бутонче, което по-скоро изглежда като красив аксесоар, от колкото като необходим бутон за управление. Вляво от него, по цялата дължина на пантата, която държи дисплея е мрежестата повърхност, която покрива вградените високоговорители.

От лявата част на корпуса са разположени входът за зарядно устройство, Ethernet LAN порт, USB 3.0 порт, HDMI, комбиниран жак за микрофон и слушалки и mini DisplayPort.

Отдясно имаме два USB 2.0 порта и 4 в 1 четец на мултимедийни карти с поддръжка на SD, SDHC, SDXC и MMC форматите.

Отпред място намират единствено четирите индикаторни лампички, които отразяват работата “на батерия”, активността на Wi-Fi модула, свързаността към зарядно устройство и дали компютърът работи или не, а отзад компютърът е напълно изчистен.

 

Видео представяне на основните черти във Samsung Series 5 Ultra:

Дисплей и звук

 

13.3-инчовият екран на Series 5 Ultra е с матова повърхност, което го прави удобен за използване при пряка слънчева светлина. Това обаче не означава, че яркостта му е ниска и цветовете му не са добри – яркостта му е до 300 нита, цветовете са ясни и точни, а хоризонталните ъгли на виждане съвсем не са лоши. Вертикалните са посредствени, което е нормално за мобилните компютри.

Звукът в Series 9 не ни хареса особено. За разлика от него обаче този в Series 5 Ultra звучи много по-добре – макар да се усещат изкривявания при увеличаването му докрай, той е по-изчистен и по-ясен. Мощността на двете стерео тонколонки е 4 вата (2x 2W).

Технически характеристики

 

Техническите характеристики на конкретната конфигурация, която тестваме днес са следните:

Процесор: Intel Core i5-2467M (1.60 GHz, 3MB Cache) Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 500GB (5400 оборота в минута) с 16GB Express Cache Видеокарта: Intel HD Graphics 3000 Дисплей: 13.3-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (матов) Оптично устройство: – няма Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 3.0 Допълнително: 1x USB 3.0 порт, 2x USB 2.0 порт, HDMI, mini DisplayPort, жак за микрофон и слушалки, HD уеб камера, слот за мултимедийни карти Батерия: 4-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 17.5 милиметра Тегло: 1467 грама (с 4-клетъчната батерия)

Инсталация и драйвери

 

Samsung Series 5 Ultra се продава с предварително инсталирана Windows 7 Home Premium операционна система, напълно оборудвана с всички драйвери от които се нуждаете. След включване на компютъра трябва да настроите сами регионалните си данни, езици за писане и т.н. Възможно е автоматично инсталираният Norton Internet Security пакет да не ви допадне, поради често “изскачащите” прозорци от него – можете да го изтриете от Control Panel -> Uninstall a program.

Процесор и RAM памет

 

Почти всички ултрабуци се продават с Intel Core i5-2467M. Това изглежда е най-доброто предложение от Intel, в съотношението производителност/цена. Базиран на Sandy Bridge микроархитектурата, 2467M разполага с две ядра, които могат да разпределят работата си, чрез HyperThreading. Така, логически те стават 4 на брой и се справят много по-добре с многонишковите процеси. Консумацията му е 17W, а при Turbo Boost може да се овърклоква до 2.3 гигахерца.

RAM паметта е разположена на два слота, така че лесно може да бъде ъпгрейдната до 8GB.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Series 5 Ultra в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Проблеми със загряване не съществуват, а температурите достигнаха до 82 градуса, което е напълно безопасно разстояние от Tjunction лимита на процесора (100 градуса), при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Дисково пространство

 

За дисковото пространство се грижи 500-гигабайтов твърд диск, работещ на 5400 оборота, комбиниран с 16GB Solid State Drive в технологията Express Cache.

Express Cache е иновативна технология, дело на Samsung, която представлява флаш памет, интегрирана в дъното на машината и работеща като много бърз твърд диск. Идеята и е да пренася в себе си по-често използваните приложения или данни – ако редовно използвате Photoshop например, той ще се зареди в Express Cache и ще забележите как зареждането му ще започне да се изпълнява за няколко секунди.

Такава е ситуацията и със зареждането на Windows операционната система. То отнема 18.6 секунди и напълно се съревновава с останалите компютри с SSD на пазара – просто защото работи по същия начин като тях. Е, не е най-доброто решение, ако постоянно работите с големи файлове, но е много добър компромис. Все пак тествахме технологията с голям, 1-гигабайтов файл и се представи на доста добро ниво.

Последователното четене се извършва със над 137 мегабайта/секунда, а последователното писане – с 89 МВ/секунда.

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Samsung Series 5 издържа 259 минути (4 часа и 19 минути) с едно зареждане. Това не е най-добрият резултат в класа, но е напълно приемливо.

Производителност

 

Време за стартиране

Една от най-любопитните характеристики на ултрабуците е малкото време, което им е необходимо, за да стартират операционната си система. Това се е превърнало в стандарт за тях и тъй като бюджетните модели не разполагат със Solid State Drive, повечето производители са прибягвали до различни технологии (каквато в момента е Express Cache при Series 5), за да постигнат добър резултат.

При Series 5 определено се е получило, като както виждате графиката, благодарение на 16-гигабайтовият Express Cache, машината успява да стартира за 18.6 секунди – по-малко дори и от модели, които работят само с SSD.

Времето, за което компютърът зарежда изцяло операционната система е 18.6 секунди.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Едва ли някой, който работи с този тип програми ще си закупи ултрабук като основен компютър, но тестът ясно дефинира скоростта на процесора. Процесорът във Series 5, подобно на този в Series 9 изкара малко по-нисък резултат от очакваното, макар да е абсолютно същия с почти всички останали в класацията.

Cinebench 11.5

Тенденцията се запазва и тук, двата модела на Samsung се отличават, но негативно.

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-2467M във Series 5 се справя с 3.263 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Нищо впечатляващо, след като сме виждали и тествали всички останали ултрабуци на пазара, но и нищо, което да не ни хареса. Теглото не е най-ниското в класа, но определено не е високо. Машината не е рекордьор и по дебелина, но е само на 2 милиметра от рекорда. Дисковото пространство не се осигурява от SSD, но технологията Express Cache се справя достатъчно добре.

Въобще, цената на която този компютър се предлага напълно защитава техническите му характеристики и дори ги прави впечатляващи, особено имайки преднид, че тук говорим за ноутбук на Samsung, а както може би знаете, това не е марката, която се старае да се хареса на потребителите си с бюджетни решения.

Нашата оценка е много добра, а чувството да работиш зад Series 5 определено е страхотно.

Плюсове: + Красив дизайн + Висока здравина, въпреки ултра тънкия корпус (17.5 милиметра) + Издръжлива батерия + Добър звук + Удобна клавиатура и тъчпад

Минуси: – Малко по-високо тегло (1.467 кг.)

Можете да изгледате и краткото видео ревю на колегата ми Георги Добриков, който ще представи в съкратен вариант най-важните идеи в компютъра:

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Ultrabook.bg: http://ultrabook.bg/ultrabooks-samsung-NP530U3B-samsung_series_5_NP530U3B_A01BG

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Ultrabook.bg!

Прочетено 5 671 пъти

3 мнения

  • Здравейте,
    в ревюто пише че батерията има живот 6 часа и 19 минути или 259 минути. Едно от двете е невчрно.

  • Ами доста добре изглежда ревюто! Но докато не пробвам някоя техника да се уверя сам малко трудно се доверявам. Защото често се случва всички параметри да супер, а ма нещо да куца и го разбираш след месец-два ползване. В крайна сметка ти се казва, че е от софтуеъра…

  • Пълен боклук са лаптопите на самсунг. В ардес много ги хвалеха,че били безпроблемни, но уви не е така. Не случайно вече не се предлагат в България, защото са „добри“. Сестра ми има такъв и постоянно прави мизерии. Загрява, входа за LAN кабела се прецака на 2-рата седмица, на два месеца се прецаква и трябва да се преинсталира. Давахме го на сервиз докато беше в гаранция и според тях всичко е наред. Не се лъжете. Самсунг правят страхотни телевизор и друга техника,но с компютрите и специално лаптопите ги няма никакви.

Мнения