От: | 30.01.2012, 20:27

Ревю на Samsung Series 9

Преди 4 години Apple пуснаха на пазара MacBook Air – ноутбук с ултра тънък профил (19 милиметра) и страхотен дизайн. Производителността му също не беше лоша, а всички се запитаха дали конкурентите на калифорнийската компания някога ще могат да отговорят на невероятно изглеждащия лаптоп. Всъщност, макар и с известно закъснение, някои от тях започнаха да се опитват да демонстрират, че съвсем не са изостанали технологически, като Intel ги подсещаше с морална и финансова подкрепа, създавайки наименование за нов тип мобилни компютри – “ултрабук” и специални цени и субсидии за всички, които дръзнат да се хвърлят в битка със свой собствен модел, който разбира се трябваше освен да притежава ултра тънък корпус, да се продава и на повече от изгодна цена.

Сега се пренасяме около година напред, когато “ултрабук” е напълно наложило се на пазара название, доста фирми са заявили участието си в борбата, а някои дори вече са изпреварили Apple в съотношението цена/производителност. Най-пресен пример за това са Samsung и новия им модел Series 9. Често се случва в заглавията на популярните технологични издания да виждаме “Убиецът на MacBook Air” или други подобни изказвания. Не знаем дали можем да начерем Series 9 по този начин, но ако има продукт, който да е максимално близо до истината, то това определено е той.

.

Дизайн и конструкция

Следвайки стъпките на вече споменатия Apple MacBook Air, Samsung залагат най-вече на качеството и впечатляващия външен вид. Съвсем пряко насочен към категорията на луксозните машини, Series 9 е отнел изключително много време на създателите му – според производителя, прототипът на компютъра е конструиран почти 4 години, което включва тежка комбинативна работа на инженери и художници. Проучванията и разработката са отнели 24 000 часа, а дизайна – 9000 часа. Резултатът е лазерно изрязани цели парчета дуралуминий, които съединени се превръщат в изящен, аеродинамичен и ултра тънък корпус.

Теглото му, заедно с вградените в него компоненти е точно 1325 грама, но Samsung не желаят да наричат устройството си ултрабук. Причината, колкото и самонадеяно да звучи е, че корейците искат да се отделят от масата производители – както Apple е отделно от PC-тата звено (въпреки, че Mac-овете практически не са нищо повече от просто персонални компютри), така и Samsung искат да заемат своя позиция и се надяват, че ще го постигнат, инвестирайки огромно количество, талант, опит, финанси и желание.

Конструкцията е сплав от мед, магнезий и манган – съставки, които след закаляване предоставят два пъти по-висока здравина от обикновения алуминий, запазвайки същото тегло. В случая, Samsung Series 9 наистина демонстрира висока здравина и изключително трудно огъване, въпреки тънките си панели.

Корпусът, в най-дебелата си част е “дебел” само 16.3 милиметра. Предната част пък дори изглежда малко опасна, тъй като без проблеми можете да се порежете на нея. Прави впечатление рамката около екрана – тя е доста тънка и въпреки, че машината е с 13.3-инчов диагонал на дисплея, компютърът изглежда сякаш е малко по-малък.

Целият ноутбук е черен на цвят, като изключение правят само няколко дребни, сребърни елемента. Такива са лайсните около панелите, надписите SAMSUNG и Power-бутона. Последният дори не изглежда като обособен клавиш, а изглежда като инкрустиран.

Точно до него се намират три миниатюрни индикаторни светлини – за активност на компютъра, за връзка към зарядното устройство и за активност на твърдия диск. Там се намират и вграденият микрофон, както и сензорът за светлина – когато околната светлина е ниска, дисплеят намалява своята яркост, а клавиатурата включва подстветката си.

Освен с подсветка, клавиатурата може да се похвали и с напълно пълноразмерни клавиши от Island Style тип, върху които се работи изключително удобно.

Под клавиатурата, централно разположен е тракпадът. Той изглежда абсолютно идентично с този в MacBook компютрите и също като тях поддържа редица мултитъч жестове – скролиране, завъртане, мащабиране и прелистване.

Ето едно кратко, рекламно клипче, относно историята на дизайна:

Портове

 

От лявата си страна, 13-инчовият Samsung Series 9 разполага с вход за зарядно устройство, Wired LAN порт, Micro HDMI порт. “Chargable” USB 3.0 порт (дори при изключен компютър може да зареждате по-малки устройства през USB, като телефон или MP3 плеър, например). Там се намира и лявата тонколонка от вградената стерео система.

Това, което може да ви направи впечатление е Wired LAN портът – той не изглежда като стандартния вход за LAN кабел, а се използва, чрез преходник, който е включен в комплекта.

Предната част е много тънка и напълно изчистена.

Отдясно пък, освен срещуположния, десен стерео високоговорител са поставени жакът за микрофон и слушалки, още един USB порт и слот за Micro SD карти.

Интересна е елегантната идея портовете да не се виждат, когато нямате нужда от тях. Когато желаете да ги използвате трябва единствено да дръпнете малкото панелче, което ги покрива и работи като чекмедже.

Задната част на Series 9 е напълно изчистена.

Дисплей и звук

 

Един от най-впечатляващите компоненти в Series 9 е SuperBright дисплеят (с матова повърхност). Яркостта му е 400 нита и според производителя е до 81% по-ярък от стандартните LCD панели. Това наистина изглежда така, а освен това трябва да отбележим и добрите хоризонтални и вертикални ъгли на виждане. 13.3-инчовият екран работи с резолюция от 1366 х 768 пиксела.

Ако има компонент, с който можем да кажем, че Samsung са се “изложили”, то това определено са вградените високоговорители. При увеличаването им докрай, качеството е напълно неподходящо за ноутбук от този ценови клас. Изкривяванията започват едва от 35-процентово увеличение на звука.

Технически характеристики

 

Техническите характеристики на конкретната конфигурация, която тестваме днес са следните:

Процесор: Intel Core i5-2467M (1.60 GHz, 3MB Cache) Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – 1333 Mhz Solid State Drive: 128 GB Видеокарта: Intel HD Graphics 3000 Дисплей: 13.3-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (матов) Оптично устройство: – няма Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 3.0 Допълнително: 1x USB 3.0 порт, 1x USB 2.0 порт, HDMI, жак за микрофон и слушалки, уеб камера, слот за мултимедийни карти Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 15.7 – 16.3 милиметра Тегло: 1325 грама (с 6-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 189 грама

Инсталация и драйвери

 

Samsung Series 9 се продава с предварително инсталирана Windows 7 Home Premium операционна система, напълно оборудвана с всички драйвери от които се нуждаете. Всичко, което трябва да направите е след включване на компютъра да следвате стъпките, за персонализирана настройка.

Процесор и RAM памет

 

Не тестваме за пръв път Intel Core i5-2467M, а причината е, че това е най-предпочитания процесор за ултрабуци. Базиран на Sandy Bridge микроархитектурата, 2467M e идеалното решение най-добро съотношение между цена и производителност. Двете му ядра могат да разпределят работата си, чрез HyperThreading, така че логически стават 4 на брой и се справят много по-добре с многонишковите процеси. Консумацията му е 17W, а при Turbo Boost може да се овърклоква до 2.3 гигахерца.

За RAM паметта е интегиран само един слот, където в базовата конфигурация вече е поместена 4-гигабайтова платка.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Series 9 в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Проблеми със загряване не съществуват, а температурите достигнаха до 86 градуса, което е безопасно разстояние от Tjunction лимита на процесора (100 градуса), при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Solid State Drive

 

128-гигабайтовия капацитет се осигурява от флаш памет в SAMSUNG MZMPA128HMFU Solid State Drive устройство или с други думи – Samsung PM800. За съжаление то е SATA 2.0 и не може да предостави скорости, каквито видяхме в ZENBOOK, например. Разбира се това съвсем не означава, че лаптопът работи бавно – напротив, SSD модула е много бърз, но не толкова колкото очаквахме от него. Скоростта на четене и писане можете да видите в снимката отдолу.

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Samsung Series 9 издържа 318 минути (5 часа и 18 минути) с едно зареждане. Много добър резултат, макар производителя да обещава малко по-висок такъв.

Производителност

 

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Едва ли някой, който работи с този тип програми ще си закупи ултрабук като основен компютър, но тестът ясно дефинира скоростта на процесора. Процесорът в Series 9 ни даде странно лош резултат, нетипичен за модела. При еднонишковия процес, 2467M изкара 2641 точки, а при многонишковия – 5868.

Cinebench 11.5

Същото се случи и в Cinebench 11, където 2467M беше възнаграден само с 1.55 точки.

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-2467M се справя с едва 3.076 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Samsung Series 9 е ноутбук, който би ви бил от полза в няколко случая – искате да притежавате един от най-елегантните лаптопи, произвеждани някога, искате да сте сигурни, че срещу парите си ще получите лаптоп, който не прави никакъв компромис с качеството на изработка или просто държите да привлечете вниманието към себе си. Всичко това определено ще се случи, след като получите Series 9. Въпросът е дали бюджетът ви може да покрие допълнителният разход – машината струва поне с няколко стотин лева повече от конкурентите си и само вие можете да прецените дали те са оправдани.

Плюсове: + Красив дизайн + Лек и много тънък корпус + Издръжлива батерия + Страхотен дисплей

Минуси: – Лош звук

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Ultrabook.bg: http://ultrabook.bg/ultrabooks-samsung-NP900X3A-samsung_series_9

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Ultrabook.bg!

Прочетено 2 430 пъти

Мнения