От: | 20.01.2012, 23:36

Ревю на Sony VAIO Z

Когато на пазара на мобилни технологии се появи нова ниша, това, което очакваме веднага от компании като Sony е да даде моментален пример за всички как трябва да се създават продуктите от конкретния тип, към какъв завършен вид трябва да се целят останалите производители. В повечето случаи наистина се получава така – проблемът обаче, с който се сблъскват почти всички потребители в България е ценовия сегмент, който Sony създават с повечето модели. Обикновено той е по-близо до 2000 лева, от колкото до 1000 лв. Последната сума обаче в почти много случаи се оказва предпочитана, разибра се главно заради липсата на по-голям бюджет.

В зората на ултрабуците ни привлече вниманието един модел, чиято цена не е нито около 1000, нито около 2000 лв. Sony VAIO Z струва 6000 лв и логичният въпросът пред нас е какво може да ни предложи компанията срещу тях? Едва ли е супер бърза машина, която чисти, готви и пере, а на пръв поглед изглежда невъзможна дори и работата с тежък софтуер – корпусът на VAIO Z е изключително тънък и поне за момента дебелината му не позволява да бъде екипиран с ултра производителни компоненти.

В следващите редове ще разгледаме последователно всичко в него и ще споделим впечатленията си за всички, които също са любопитни защо лаптопът струва толкова.

.

Дизайн и конструкция

Първото впечатление, което Sony VAIO Z ще остави със сигурност у вас е изключителната лекота на корпуса. Една от причините е наличието на карбонови нишки, които освен, че олекотяват значително машината, я оскъпяват сериозно (така или иначе японците не са мислили за клиентите с нормални заплати).

16.7 милиметра и 1.18 килограма – това прави дори MacBook Air да изглежда сравнително масивен (17 милиметра, 1.35 кг). Компютърът спокойно би застанал на едно от топ местата в класацията на най-тънките ултрабуци, ако цената му беше по-ниска.

Трябва да споменем и едно малко по-неприятно впечатление – лайсната под дисплея не изглежда максимално добре прикрепена и при лек натиск може да се размества – макар, че е възможно е това да е проблем единствено при тестовата бройка.

Нещо, което обаче не е, е големината на зарядното устройство – то е доста по-обемисто, от колкото може би очаквате и не е перфектният аксесоар, който бихте искали да носите в чантата с ултралекият си лаптоп. За сметка на това ноутбукът би трябвало да издържа доста време на батерия, което все пак ще тестваме малко по-късно.

Над клавиатурата са поставени плъзгач за включване/изключване на безжичните модули, три сензорни бутона (ASSIST – за стартиране на VAIO Care софтуера, помагащ ви за поддръжката на компютъра, WEB – за включване на посоченият от вас като браузър за подразбиране от операционната система и VAIO – стартиращ VAIO Control Center). След тях са трите диода, сочещи дали Caps Lock, Num Lock и Scroll Lock работят. Там е и Power-бутонът за включване и изключване на компютъра.

Клавиатурата е “Island Style” (на островчета) – сравнително големи бутони (19.45 милиметра) със сериозно разстояние между тях. Това, което прави впечатление е малкият им ход (1 милиметър), който в началото може би ще ви е неудобен, но като че ли се свиква бързо. Когато наоколо е тъмно, можете да включите светодиодната подсветка.

Размерът на тъчпада е малък, но модулът функционира чудесно – всъщност досега не сме попадали на Windows машина с по-добре работещи мултитъч функции. Повърхността му е приятна за докосване, а поддържаните жестове са скролиране, мащабиране и завъртане.

Портове

 

От лявата си страна, VAIO Z е снабден с VGA изход, въздухоотводи и Kensington Lock система за заключване.

Отпред компютъра има три индикаторни лампички и два слота за мултимедийни карти – Memory Stick PRO Duo и Secure Digital.

Отдясно машината е екипирана с гак за микрофон и слушалки, Ethernet порт, HDMI, USB Charge порт (може да зареждате малки устройства от него, дори когато компютърът е изключен – телефон или Mp3 плеър, например), USB 3.0 порт и DC-in вход за зарядно устройство.

Докинг станция

Power Media Dock станцията предоставя на компютъра два USB порта (единият от които 3.0), Ethernet LAN порт и VGA изход. В нея се намират също Blu-Ray/DVD записвачката и дискретната AMD Radeon 6650M видеокарта.

Дисплей и звук

 

Дисплеят на Sony VAIO Z e с диагонал от 13.1 инча, матова повърхност и резолюция от 1600 х 900 пиксела. Детайлността му е страхотна, цветовете са добри, същото можем да кажем и за ъглите на виждане. Оценката ни тук е повече от висока.

Звукът обаче е трагичен. Всъщност не би бил такъв, ако устройството, което тествахме беше таблет, например. Тъй като това е лаптоп обаче, Sony нямат никакво основание, да предлагат такова качество на високоговорителите.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i7-2620M (2.7/3.4 GHz, 4MB кеш) Оперативна памет: 8GB (2x 24096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 256 GB SSD (RAID 0) – 2x 128 GB Видеокарта: Intel HD 3000 Graphics / Докинг станция с AMD Radeon 6650M с 1 GB собствена памет Дисплей: 13.1-инчов дисплей с High-Definition + резолюция от 1600 x 900 пиксела и LED светодиодна подсветка (матов) Оптично устройство: Blu-Ray четец с DVD записвачка (в докинг станцията) Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 3.0, 3G Допълнително: 1x USB 3.0 порт, 1x USB 2.0 порт, HDMI, 3G модул – WWAN Qualcomm Gobi 3000, жакове за микрофон и слушалки, уеб камера, два слота за мултимедийни карти, Kensington заключваща система, четец на пръстови отпечатъци Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 16.7 милиметра Тегло: 1180 грама (с 6-клетъчната батерия) Тегло на докинг станцията: 685 грама (с 6-клетъчната батерия)

Инсталация и драйвери

 

Sony VAIO Z се продава с предварително инсталирана Windows 7 Professional операционна система, напълно оборудвана с всички драйвери от които се нуждаете. Всичко, което трябва да направите е след включване на компютъра да следвате стъпките, където трябва да посочите регионалните си настройки.

Процесор и RAM памет

 

Intel Core i7-2620M е най-бързият процесор, който сме тествали в лаптоп с размерите на ултрабук. Той е от второто Core поколение, базирано на Sandy Bridge микроархитектурата. Отличава с висока производителност и висока честота на Turbo Boost 2.0 при еднонишкови процеси (3.4 гигахерца). RAM паметта е разположена на двата слота.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Sony VAIO Z в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Не можем да кажем, че максимално достигнатите температури бяха много далеч от позволената граница, но лаптопът не даде никакъв признак, че е възможно да получи трудности от в охладителната си система. Това е особено похвално, имаки предвид ултратънкия му корпус и мощният Intel Core i7, заложен вътре. Температурите достигнаха 92 градуса, което е на 8 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Видеокарта

 

Вградената в процесора видеокарта е Intel HD Graphics 3000 и всички знаем какви са нейните възможности – напълно достатъчна е за сърфиране в Интернет, гледане на HD филми и други подобни процеси, но не става за тежки 3D игри. За геймърите, Sony са предвидили външна докинг станция с AMD Radeon 6650M видеокарта с 1 GB собствена памет.

Solid State Drive

 

Вместо с твърд диск, VAIO Z е снабден с двойка SSD-та в RAID 0, което позволява достигането на максимални скорости на запис и четене. В случая става дума за до 486 мегабайта в секунда – чудесен резултат.

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, VAIO Z издържа 336 минути (5 часа и 36 минути) с едно зареждане.

Производителност

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Последната версия на S.T.A.L.K.E.R. също е доста добър показател за DirectX 11 възможностите на графичните карти. Тя използва последната версия X-Ray Engine (1.6), а едно от най-интересните неща по време на геймплея и е динамичното променяне на времето в околната среда. По долу може да видите средните кадри в секунда при различните състояния.

Video mode: 1600 х 900 Preset: Ultra (максимум)

Средни кадри в сенунда при ден: 30.0

Средни кадри в сенунда при нощ: 28.0

Средни кадри в сенунда при дъжд: 31.0

Resident Evil 5

За DirectX 10 теста отново разчитаме на CAPCOM и съпътстващия ги MT Framework енджин, този път обаче във версия 1.4. Дори при най-високи настройки, играта не среща проблеми.

Screen resolution: 1600 x 900 Anti-Aliasing: C16XQ Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 24.5

3DMark 2005

3DMark 2005 е малък залък за AMD Radeon 6650M – резултатът и тук е 14 783 точки.

3DMark 11

При 3DMark 2011 видеокартата показа доста добра производителност, подминавайки дори и 555M на NVIDIA GeForce.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i7-2620M изкара 5404 и 11469 точки за еднонишковия и многонишковия тест, съответно, което е отличен резултат – ако свържете ултра мобилната машина с външен монитор, може да я ползвате дори като сериозен настолен компютър за видео обработка или 3D дизайн.

Cinebench 11.5

Cinebench 11 също не беше проблем за i7-2620M – тук процесора получи 3.06 точки.

Заключение:

 

Ако търсите най-бързия ултратънък лаптоп на пазара, а паричните суми не са никакъв проблем за вас, Sony VAIO Z е вашият лаптоп. За съжаление дори богаташите може да погледнат малко кисело, когато чуят цената на новото VAIO. Тя пък в случая не означава, че получавате един напълно изпипан ноутбук – дори VAIO Z има своите минуси. Скоростта му обаче е без конкуренция и е напълно несравнима с останалите ултра мобилни предложения на пазара. Дали тя си заслужава всеки може да прецени за себе си, в случая най-вече поглеждайки към банковата си сметка.

Плюсове: + Изключително лек + Много бърз + Два SSD в RAID 0 + Издръжлива батерия + Детайлен дисплей + Докинг станция с Blu-Ray и дискретна видеокарта

Минуси: – Слаб звуk

 

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-sony-VAIO_Z-sony_vaio_z

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 2 401 пъти

Мнения