От: | 09.01.2012, 11:38

Ревю на Toshiba Portege Z830

По принцип Toshiba не се славят нито с най-добрите дизайнери, нито с най-луксозните мобилни системи. Тази есен обаче направиха много големи обещания пред потребителите си, които на пръв поглед звучат изключително трудни за реализация. Целите – най-тънкият и най-лек лаптоп и най-тънкият таблет. Вторият продукт засега оставяме настрана – пред нас обаче е първият ултрабук на японската компания, който (поздравления към производителя) напълно оправдава очакванията и големите закани на създателите му, поне от гледна точка на техническите спецификации. Името му е Toshiba Portege Z830 и изглежда напълно подготвен да се противопостави срещу другите два големи ултрабук играча на PC пазара в момента – ASUS Zenbook и Acer Aspire S3.

Техническите характеристики обаче не могат да ни дадат пълна информация за машината, тъй като някои от най-важните неща в тях остават скрити – здравина, чувството, което оставят у потребителя и удобство. В следващите редове ще разгледаме подробно всичко това и ще направим сравнение на новия Portege с конкуренцията му.

Тук е момента да отбележим, че на CES изложението, преди броени часове Acer представиха с 1 милиметър по-тънък ултрабук, но той все още не се продава. .

Дизайн и конструкция

Стилен капак и леко претрупани околни страни са първите неща, които забелязваме в Z830 – последното обаче е неизбежно, имайки предвид функционалността на устройството. Капакът и въобще целият корпус е изграден от магнезиева сплав със семпла, тъмно сива текстура. В центъра зад екрана стои логото TOSHIBA – достатъчно никелирано и блестящо, за да привлича всички погледи.

Опростеният външен вид е сравнително запазен и в “интериора” на ултрабука – панелът с дисплея съдържа само два съвсем ненатрапващи се надписа – светло сиво лого „Toshiba“ и “Dolby Advanced Audio” лого със същия цвят.

От двете страни, над пантите има две празнини с височина и широчина от половин и пет сантиметра, съответно. Не знаем дали това е причината, но екранът определено не изглежда стабилен – усилието с което се отваря и затваря въобще не е голямо – надяваме се, че Toshiba са се постарали и са тествали машината на сериозна поредица от отваряния/затваряния, за да се убедят в надеждността на пантите.

Точно под дисплея, на лицевия панел са разположени три бутона – за включване/изключване на компютъра, бутон извикващ Toshiba Eco Utility и бутон, с който може лесно да управлявате дестинацията на екранната визуализация – към прожектор или втори монитор. Eco Utility пък е система, която намалява производителността по интелигентен начин, така че да запази максимално времето, което Z830 издържа в режим на работа без включено захранване.

Клавиатурата на ултрабука е с малко по-малки клавиши от колкото може би очаквате – това донякъде намалява удобството при писане, но се свиква. Снабдена е със светодиодна подсветка, което донякъде е учудващо, с оглед на 16-милиметровата дебелина на корпуса. Типът и е „Island Style“ – с плоски клавиши и голямо разстояние между тях. По данни на производителя е защитена от разливане на течности, но ако това ви се случи не се колебайте да изключите веднага машината си.

Тъчпадът не изпъква с голям размер, нито с големи бутони – последните дори са оградени от доста дебела метална рамка и в началото може да ви затруднят малко. В долната част на рамката Toshiba са успяли да интегрират цели седем индикаторни лампички – за връзка към зарядното устройство, за активност на системата, за зареждане на батерията, за работа на Solid State Drive-a, за активност на Wi-Fi модула за безжичен Интернет, за връзка към безжични мрежи и за актимност на Eco режима.

Точно под тъчпада има леко издълбана дупка в корпуса, целяща да направи повдигането на дисплея по-лесно – подобно на MacBook моделите. Тук обаче тя е съвсем малка и може да я използвате единствено с нокът.

Портове

 

От лявата страна на корпуса са разположени два жака – за микрофон и слушалки, както и слот за мултимедийни карти.

Отдясно тестваният от нас модел разполага с USB 3.0 порт и Kensington Lock система за заключване.

Задната част също е използвана до краен предел – там са поставени LAN входът за кабелен Интернет, два USB 2.0 порта -единият от тях може да захранва ниско консумиращи устройства дори когато компютърът е изключен (Mp3 плеъри или телефони, например).

DVD-устройство разбира се не е налично.

Дисплей и звук

 

Дисплеят на Toshiba Z830 е с диагонал от 13.3 инча (33.78 сантиметра) и разделителна способност от 1366 х 768 пиксела. Повърхността му е матова (неотразяваща), а хоризонталните и вертикалните ъгли на виждане са напълно приемливи.

Звукът от вградените тонколонки е силен и ясен, но това се отнася само за случаите, когато не трябва да възпроизвеждат ниски честоти (баси). Тогава като че ли са включени съвсем различни говорители – звукът става тих и се появяват изкривявания.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i5-2467M (1.60 Ghz – 2.30 GHz, 3MB кеш) Оперативна памет: 6GB (1x 2048MB + 1x4096MB) – 1333 Mhz Solid State Drive: 128 GB Видеокарта: Intel HD Graphics 3000 Дисплей: 13.3-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (матов) Оптично устройство: няма Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 3.0 + HS, 3G Допълнително: 2x USB 2.0 портa, 1x USB 3.0, HDMI, VGA, жакове за микрофон и слушалки, уеб камера, слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система Батерия: 8-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 16 милиметра Тегло: 1122 грама (с 8-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 270 грама

Инсталация и драйвери

 

Toshiba Portege Z830 се продава с предварително инсталирана Windows 7 Professional операционна система, напълно оборудвана с всички драйвери от които се нуждаете.

Процесор и RAM памет

 

Intel Core i5-2467M е нисковолтажен процесор от второто Core поколение, базирани на Sandy Bridge микроархитектурата. Той се отличава с пестеливост от гледна точка на батерията, комбинирана със сравнително добра производителност. 6-те гигабайта RAM памет е разположена на два слота, което означава, че ако желаете може да направите ъпгрейд към 8GB.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Toshiba Portege Z830 в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. За проблеми с охладителната система не може и да става дума -температурите дори не прескочиха 79 градуса, което е на цели 21 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Solid State Drive

 

Неприятна новина е, че Solid State Drive-a в ултрабука е SATA II, което означава, че няма да може да достигне особено големи резултати при четене и писане. В нашите тестове скростта на последователен запис достигна до 103.3 мегабайта в секунда, а скоростта на последователно четене – до 163.1 МВ / секунда.

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Z830 издържа 379 минути (6 часа и 12 минути) с едно зареждане.

Това е най-добрият резултат от ултрабуците, които сме тествали до момента.

Производителност

 

Cinebench 10

В процесорния бенчмарк Cinebench 10, Core i5-2467M изкара 3572 и 7329 точки на еднонишковия и многонишковия тест, съответно, което е почти идентично с показаният от Aspire S3 резултат.

Cinebench 11.5

Нищо учудващо и в Cinebench 11.5 – Z830 се справя на едно ниво с S3, а двата заедно отстъпват доста на ZENBOOK.

Fritz

Ето и един интересен и класически за тестовете ни бенчмарк, отразяващ производителността при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-2467M се справя с 3.827 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Toshiba Portege Z830 е доста приятен компютър, който макар да не изглежда максимално стабилен (няма как, използвайки толкова олекотен корпус) предлага едни от най-добрите физически характеристики на ултрабук пазара в момента – най-тънък корпус и най-ниско тегло.

Визията му отстъпва от тази на ASUS ZENBOOK и дори от тази на Acer Aspire S3, но Z830 компенсира това с функционалност. Друга негативна черта е по-високата му цена – тук сами може да прецените дали може да си я позволите и дали имате такова желание.

Плюсове: + Изключително тънък + Изключително лек + Издръжлива батерия + Голям брой портове и възможности за връзка с други устройства + 3G модул + 3-годишна гаранция

Минуси: – Противоречиви звукови данни

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Ultrabook.bg: http://ultrabook.bg/ultrabooks-toshiba-Portege_Z830-toshiba_portege_z830

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 6 389 пъти

5 мнения

 • Здравей, Момчиле :)

  Напълно сме съгласни с теб. Тошиба за нас винаги са били пионери в редица технологични отрасли. В това число и ултра мобилните машини. Ето един пример от наша статия, в който категорично заявяваме мнението си, че Toshiba са сред първите (ако не и действително първите), които ясно демонстрират, че имат „know how“ относно това как се правят свръхмобилни бизнес машини:

  http://news.laptop.bg/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B8/%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D1%83%D0%BB%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%83%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%B8-%D0%BE%D1%82/

  Иначе под „пръв ултрабук“ имаме предвид реално патентованото от Intel название. За да могат производителите да слагат маркировката ultrabook на него (каквато тази Тошиба има), то те трябва да са покрили определени изиквания за лекота, издръжливост на батерията, дебелина и т.н. Чисто формално в случатя това е първата Тошиба, която официално покрива тези изисквания, а реално и ние сме съгласни,че компанията отдавна го е направила :)

  Поздрави, Георги!

 • Освен горепосочените изисквания, за да бъде един лаптоп наречен ултрабук, официалната му цена трябва да е максимум около 1000 долара за базовия си модел (поне в САЩ).

  Имам още няколко възражения. Дебелината на MacBook Air е 17 милиметра (първият модел беше дебел 19 мм). Линията на Apple е в продажба от четири години (около две години и половина след излизането на R200, чиято дебелина е 20 милиметра). Да, Sony бяха близо. Не, не толкова – представеният през 2004 година Sony Vaio X505 е с дебелина от малко над 20 милиметра.

  За времето си, първият MacBook Air беше най-тънкият на пазара. Ако трябва да си говорим безмислици може да намесим и лаптопът на Mitsubishi, който се продаваше през 1998 година и беше дебел 18.4 мм (233 Mhz, 64MB RAM). Adamo XPS пък е 9.99 мм.

 • Е, да с условието за под 1000 долара – ултрабуци не са правени до сега :)

  Колкото до дебелините – и аз съм изненадан какво пише по сайтовете за дебелината на R200, но на служебките имаше лепенка, която казва, че е 18.6мм дебел (нямам шублер, за да проверя). Интересното е че на същите тези сайтове пише, че тежи с около 150 грама повече от това което показва моя кантар… И понеже има стар и нов модел – може от там да идва разликата.

  Колкото до X505 – ако броим пантата около която се върти дисплея – да по-дебел е и от R200, но навсякъде другаде е драстично по-тънък от всеки Air, сори :) Не сте я виждали тази машина на живо затова въобще се и замисляте дали Air е по-тънък. Аз нямам съмнение. Дори и някой Air да е по-тънък – чисто формално е (заради кръглата панта на дисплея).

  Колкото до Adamo – е, него, признавам си не съм виждал на живо.

 • Много красиво и добре стоят тези лаптопа, имам нужда от един такъв, който да си е лично мой и да мога дА го ползвам по всяко време на денонощието.Звукът от вградените тонколонки е силен и ясен, но това се отнася само за случаите, когато не трябва да възпроизвеждат ниски честоти (баси). Тогава като че ли са включени съвсем различни говорители – звукът става тих и се появяват изкривявания.Благодаря за това разясняване, но много силен звук на мен едва ли ще ми трябва имайки предвиш че го ползвам за работа.

 • Интересно е това, че звукът от вградените тонколонки е силен и ясен, но това се отнася само за случаите, когато не трябва да възпроизвеждат ниски честоти (баси). Тогава като че ли са включени съвсем различни говорители – звукът става тих и се появяват изкривявания.Като цяло качеството му е страхотно и лично аз съм доста доволна но както се казва който търси нещо все ще го намери като тип кусур и може би тук е звукът, но пък си заслужава да имаш такъв.Лично на мен в работата ми е доста необходим и съм страшно доволна,благодаря за хубавата и информативна статия.

Мнения