От: | 14.05.2012, 01:39

Ревю на Toshiba Satellite C855

Бюджетните лаптопи винаги ще са на мода, а качествените изпълнения на ниска цена винаги са се считали за страхотни открития. Въпреки че евтините серии на Toshiba по принцип не са еталон за високо ниво на изработка, новият модел на японската компания, Satellite C855 нямаше как да не привлече вниманието ни – изглежда семпло и приятно, характеристиките му съвсем не са лоши и дори леко напомня за белите MacBook компютри, които Apple спря да продава в средата на миналата година.

Конфигурацията, която ще тестваме днес, Toshiba Satellite C855-149 струва под 1000 лв, но въпреки това работи с процесор на Intel, а видеокартата й е дискретна и разполага със собствена памет. Напълно възможно е C855 да стане един от най-предпочитаните ноутбуци за хората, които не използват много тежки изчислителни приложения, а от време на време искат да поиграят и някоя съвременна игра, без да се притесняват от неприятно насичане. За тази цел обаче, машината трябва да се представи добре и в останалите ни тестове, на които ще я подложим днес. .

В комплекта

 

В кутията, с която пристига Toshiba Satellite C855 не присъства нищо друго, освен самият лаптоп, зарядното му устройство и две книжки – Ръководство за бърз старт и Ръководство за безопасност.

Дизайн и конструкция

 

Капакът на C855 е бял и лъскав, но това не означава, че отпечатъците личат върху него. Белезите от палците ви ще останат почти невидими, а интересната и семпла текстура на пласмасата ще продължи да ви радва окото, дори и да не я почиствате редовно. Както в повечето лаптопи на марката, в центъра на капака стои надписът “TOSHIBA” – този път той е сив и изглежда сякаш е метален.

Така нареченият “Palm rest” или мястото около тъчпада, върху което ще държите китките си, когато пишете с клавиатурата на C855 е малко по-грапаво и много комфортно. Ограден около лъскав улей пък стои самият тъчпад – неговата повърхност е напълно идентична с околната част на корупса.

Клавиатурата е Island Style – с големи, плоски клавиши и разстояние между тях. Удобна е за писане, а в дясната част на лицевия панел е отделено място и за NumPad цифров блок.

Над клавиатурата, конструирана отново от пластмаса, стои широка мрежеста повърхност, покриваща стерео тонколонките на компютъра. На няколко сантиметра от дясната е поставен Power-бутонът, около който симетрията е почти липсваща, но това не пречи много, тъй като всичко е в бял цвят. Такава е дори и рамката около дисплея, в горния център на която прави впечатление HD уеб камерата.

Като цяло корпусът е сравнително стегнат и стабилен, а луфтове и размествания има, но са съвсем дребни и едва ли ще ви направят някакво впечатление. Това е приятна новина, след като преди време по-стар модел на марката ни беше изненадал с изскачаща лайсна.

Портове

 

От лявата страна на корпуса, Satellite C855 разполага с вход за зарядно устройство, USB 2.0 порт и оптично устройство.

Отпред моделът е снабден единствено с няколко светодиодни индикатора и слот за мултимедийни карти.

По-голямата част от портовете са изнесени отдясно, където се намират жаковете за микрофон и слушалки, още два USB порта (един 2.0 и един 3.0), HDMI, Ethernet LAN, VGA, въздухоотводи и Kеnsigton Lock система за заключване.

Отзад компютърът е напълно изчистен.

Дисплей и звук

 

С нищо не ни изненадва екранът на Toshiba Satellite C855. Хоризонталните му ъгли на виждане са добри, а вертикалните – посредствени. Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 см), а нативната резолюция с която работи – 1366 х 768 пиксела. Повърхността му е гланцова.

Без да предприемат какъвто и да е маркетинг относно звуковите качества на модела си, Toshiba са интегрирали сравнително качествени високоговорители в корпуса на C855. Силата им не е особено висока, но качеството им е напълно приемливо, особено за модел от бюджетния клас.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Pentium B960 (2.20 Ghz, 2MB кеш) Оперативна памет: 4GB (1x 4096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 640GB SATA (5400 rpm) Видеокарта: AMD Radeon 7610M с 1GB GDDR3 собствена памет Дисплей: 15.6-инчов (1366 x 768 пиксела), гланцов Оптично устройство: Двуслойно DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet, Wi-Fi 802.11b/g/n/, Bluetooth 4.0 Допълнително: 2x USB 2.0 портa, 1х USB 3.0, HDMI, VGA, жакове за микрофон и слушалки, уеб камера, 3 в 1 слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса (в най-дебелата част): 33.4 милиметра Тегло (с батерията): 2311 грама Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 371 грама

Инсталация и драйвери

 

Тестваната от нас конфигурация се продава без предварително инсталирана операционна система, което означава, че сами трябва да свалите и инсталирате нужните ви драйвери. Това не е особено удобно, тъй като в комплекта не присъства дори помощен диск, но за щастие приложенията се откриват лесно в офицалния сайт на компанията.

За да намерите необходимите ви драйвери, влезте в сайта на Toshiba, чрез връзката отдолу и изберете от падащите менюта операционната система, която смятате да инсталирате.

http://eu.computers.toshiba-europe.com/innovation/download_drivers_bios.jsp

Процесор и RAM памет

 

Тестваният от нас Satellite C855 използва сравнително евтиния Pentium B960 с тактова честота от 2.20 Ghz. Той е част от поколението със Sandy Bridge микроархитектура, но за разлика от по-скъпите Core i5 и Core i7 не разполага с Turbo Boost технология. Кеш паметта му е 2МВ, а вградената му видеокарта – Intel HD Graphics. За тежки изчисления, B960 не е най-подходящият избор, но процесорът ще се справи без никакви проблеми с всекидневните задачи, които можете да му предложите.

RAM паметта е 4GB и е разположена на един слот, което озанчава, че ако решите да правите ъпгрейд, можете да го старите по съвсем лесен начин, използвайки другия празен слот.

Температури

 

Въпреки, че максималната температура, при която може да работи B960 процесорът е само 85 градуса, машината ни изненада приятно с хладното си състояние, дори при високо натоварване. След над 20 минути 100-процентова използваемост на процесора, можем да заключим, че проблеми с охлаждането няма да откриете – максималната температура, която беше достигната от едно от ядрата е 69 градуса – на 16 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

Вместо слабичката HD Graphics, която е вградена в процесора, Toshiba Satellite C855 използва дискретна AMD Radeon 7610M с 1GB GDDR3 собствена памет. Към момента не сме тествали нейната производителност, но само след минути ще ни стане ясна. Архитектурата и е Terascale 2, паметта – GDDR3, а версиите на DirectX и Shader, които се поддържат са 11 и 5.0, съответно.

Твърд диск

 

Твърдият диск в корпуса на тествания от нас C855 е Toshiba MK6475GSX и работи със скорост от 5400 оборота в минута. Подробни данни за производителността му вижте в снимката отдолу:

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Satellite C855 издържа 173 минути (2 часа и 53 минути) с едно зареждане. Резултатът е напълно приемлив за този клас ноутбуци.

Производителност

 

Resident Evil 5

За DirectX 10 теста отново разчитаме на CAPCOM и съпътстващия ги MT Framework енджин във версия 1.4. Резултатът е изненадващо добър – бюджетният C855 ни предлага напълно плавен геймплей, въпреки максималните настройки.

Screen resolution: 1360 x 768 Anti-Aliasing: 8X Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 34.0

3DMark 11

Не особено впечатляващ е резултатът от 3DMark 11. Той обаче до известна степен се влияе и от процесора, , а всички останали лаптопи в сравнението разполагат с много по-добър такъв.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Прави впечатление, че резултатът на B960 не е далеч от този на “най-малкият” Core i5.

Cinebench 11.5

В Cinebench 11, Core i5 се отдалечава леко, но все пак представянето на Pentium процесора съвсем не е лошо.

Fritz

Ето и един интересен бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Pentium B960 се справя с 3.288 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Със Satellite C855, Toshiba правят крачка напред в Mainstream класа си, като същевременно намаляват цените си. Това със сигурност ще се хареса на потребителите, повечето от които биха обърнали внимание на подобен вид ноутбук. Освен че разполага с приятен дизайн, C855 комбинира повече от приемливи резултати в графичната и изчислителна производителност.

Плюсове: + Приятна визия + Ниска цена + Добра видеокарта

Минуси: – Минимални, но все пак налични неточности в корпуса

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-toshiba-Satellite_C855-toshiba_satellite_c855149

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 15 990 пъти

5 мнения

  • Здравейте :) Изглежда много добро лаптопчето, доста се замислям :) Какво имате предвид под „неточности в корпуса“ ? А и още нещо – когато пишете на старата фонетика и натиснете комбинация Shift + X , се появява буквата ‘ ѝ ‘ , или ударено И . Не че нещо , но е дразнещо когато пишете обикновено ‘ и ‘ , вместо удареното :) Поздрави!

  • Имам гореописаният лаптоп вече 3 месеца и нямаm никакви оплаквания от него!Работи безупречно и за 3 месеца никакви проблеми -нито прегряване,нито бавене нито забиви. Ползвам го с Windows 7 Ultimate.Това за процесора че бил посредствен не е вярно-машинката се справя отлично и с по тежки изчислителни програми като Matematica, Maplle 13. Autocad 2013.За мултимедията няма нужда и да коментирам-никакви проблеми даже на FULL HD процесора се натоварва под 40%.За всички останали формати е между 15-25 %.Като температура -поддържа от 46 до 54 градуса.При по голяма натоварване стига до 59-60. Но охлаждането наистина е безупречно (а и доста безшумно).

  • голямо попадение-имам същия лаптоп и съм много доволна.който търси свястен компютър,този е правилният избор.

  • Лаптопчето е в мен вече почти 2 години. С Windows 8 Pro съм и не съм имал абсолютно никакви проблеми с него. Няма проблеми като при дригите преносими компютри с дъно или охлаждане, всичко работи перфектно и тихо, и само незнам защо го препоръчват предимно за музика и филми при положение че си подкарва спокойно Crysis 3 на макс графики без никакво затруднение (което за преносим ломпютър си е доста добро).

  • Аз също имам този лаптоп от вече 4-5 години и съм много доволна, обаче тъй като веднъж смених зарядното му с ново (не оригинално) и се развали (зарядното) и вече 3ти път ще сменям зарядното! Та реших да го продам обаче незнайна какви цени вървят? Ако някой знае да ми пише моля?! 😀✌️

Мнения