От: | 02.12.2011, 11:10

Ревю на Toshiba Satellite L750D (с четириядрен AMD A6)

Покрай огромните инженерни и маркетингови успехи на Intel със Sandy Bridge микроархитектурата и още по-добрата Ivy Bridge, която очакваме около месец април, идната година, като че ли хората позабравиха едновремешния опасен конкурент на компанията от Санта Клара – AMD. Всъщност една от причините е и сравнително забавеното развитие на последните, макар че много малко производители биха изглеждали добре, поставени “лице в лице” с развитието и успехите на Intel.

AMD обаче дадоха сериозна заявка за добър пазарен дял, представяйки 32-нанометровите си Llano процесори от Fusion линията. Когато тествахме двуядрения AMD A4-3300M в Acer Aspire 5560G останахме много доволни – не толкова от изчислителната мощ, а повече от графичните способности. От тогава очакваме с нетърпение мобилен компютър в конфигурация с някой от по-високите чипове от линията, а първият, който ни попада в ръцете е новата Toshiba L750D – тя работи с четириядрен A6-3400M с тактова честота от 1.4 гигахерца и Turbo до 2.3 Ghz. Повече от интересно ни е как ще се справи модела с изпитанията ни и същевременно дали Toshiba L750D може да предложи нещо ново и интригуващо за потребителите си.

.

Дизайн и конструкция

В затворено положение, Toshiba L750D съвсем не е лоша – нашата конфигурация е сива на цвят (“Matrix Silver”) с точкова шарка, която изглежда добре, а и не оставя никакви отпечатъци. В центъра на капака стои отново сив надпис “TOSHIBA” – семпло и стилно, съвсем без да се натрапва.

В отворено състояние картинката не е толкова добра – пластмасовата рамка около дисплея събра с охота всички отпечатъци доближили се до нея. Може да е само при моделът, който ни попадна за тест, но корпусът е облепен с 6 неравномерно поставени рекламни лепенки, най-ироничната от които е “В Toshiba вярваме в > технологиите > дизайна > качеството”. Всъщност срещу технологиите нямаме нищо против, а нямаше да имаме нищо и срещу качеството, ако лайсната над клавиатурата не беше изскочила без никой да я предизвиква към такива действия – за щастие прибирането и не беше трудно – с малко натиск се върна обратно на мястото си.

Клавиатурата е с големи плоски клавиши, но не е от “Island Style” тип – разстояние между тях няма. Въпреки това не се свиква трудно с нея – единствения и недостатък е може би късата шпация – възможно е някой път да натиснете Alt вместо нея. От дясната и страна е разположен и NumPad цифров блок, който за разлика от повечето машини с такъв диагонал на екрана е с пълноразмерни бутони.

Над клавиатурата, съвсем незабелжимо стои Power-бутонът за включване и изключване на компютъра – цветът му е същия с този на корпуса.

Интересен е тъчпадът – разделения няма и се слива заедно с панела за китките. Местоположението му издават единствено двата големи бутона под него. Мултитъч повърхността му поддържа три жеста – мащабиране, скролиране и включване с три пръста на Internet Explorer браузерът.

Освен злополучната лайсна, по корпуса има още няколко места, които издават леко пукащи звуци, без да бъдат натискани особено силно. Дебелината му е 38 милиметра, а теглото – 2487 грама.

Портове

От лявата си страна, Toshiba L750D е снабден с Kensington Lock система за заключване, въздухоотводна решетка, EthernetLAN порт, VGA изход, USB 2.0 порт, HDMI и жакове за микрофон и слушалки.

Отпред компютъра е снабден единствено с четец на мултимедийни карти, а отдясно са поставени още два USB 2.0 порта, оптично устройство (в случая – DVD записвачка) и вход за зарядно устройство.

Дисплей и звук

 

Дисплеят на Toshiba L750D е с диагонал от 15.6 инча (39.62 сантиметра) и разделителна способност от 1366 х 768 пиксела. Повърхността му е гланцова (отразяваща), а хоризонталните и вертикалните ъгли на виждане са сравнително добри.

Вградените тонколонки в корпуса на компютъра свирят без забележими изкривявания, но мощността им е доста слаба. Все пак по-скоро оценката ни е положителна, заради ясния звук.

Технически характеристики

 

Процесор: AMD A6-3400M 1.4 GHz (4MB кеш, 2.3 Ghz Turbo Core) Оперативна памет: 6GB (1x 2048MB + 1x 4096MB) – 1333 Mhz Твърд диск: 640GB SATA (5400 rpm) Видеокарта: AMD Radeon HD 6540G с 1GB собствена памет Дисплей: 15.6-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: Двуслойно DVD/CD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/, Bluetooth 3.0 Допълнително: 3x USB 2.0 портa, HDMI, жакове за микрофон и слушалки, уеб камера, 3 в 1 слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 28 – 38 милиметра Тегло: 2487 грама (с 6-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 410 грама

Sleep and Charge

“Sleep and Charge” е функция, която позволява да зареждате портативните си устройства като Mp3 плеъри и мобилни телефони, чрез USB, дори когато компютърът е в Sleep режим, хибернация или напълно изключен. Всяко устройство има своя различна спецификация за зареждане – L750D поддържа два вида, така че е много вероятно да работи и с вашето. За целта обаче трябва да опитате с всеки един от тях (най-вероятно “Auto Mode” ще ви свърши работа).
За да активирате функцията трябва да отворите Toshiba Sleep Utility панела и от там да поставите отметка пред “Enable Sleep and Charge”. Малко по-долу ще се появи “Power supply mode” падащ списък, от който може да променяте спецификацията на зареждане.

Sleep and Music

“Sleep and Music” също е много любопитна функция – тя позволява да свържете джобния си Mp3 плеър с лаптопа, за да използвате вградените му тонколонки, които могат да свирят дори и компютъра да е в Sleep режим, хибернация или напълно изключен.

Инсталация и драйвери

 

Toshiba Satellite L750D се продава с предварително инсталирана Windows 7 Home Premium операционна система, напълно оборудвана с всички драйвери от които се нуждаете. Всичко, което трябва да направите е след включване на компютъра да следвате стъпките, където трябва да посочите регионалните си настройки.

Процесор и RAM памет

 

Процесорът на Toshiba Satellite L750D е произведен в заводите на Advanced Micro Devices (AMD) и се нарича A6-3400M. Той разполага с 4 ядра, всяко от които работи на 1.40 гигахерца, но при нужда от висока производителност може да се овърклокне автоматично до 2.3 Ghz. Кеш паметта му е 4МВ, а консумацията на ток – 35 вата. Чипът е с вградена AMD Radeon HD 6520G видеокарта.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Toshiba Satellite L750D в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Нетипично за AMD е липсата на каквото и да е загряване – след 20 минути максимално натоварване, температурата на процесора не беше минала дори 75 градуса, при това при Tj. Max от 115 градуса.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

Тестваната от нас Toshiba Satellite L750D разполага с AMD Radeon HD 6520G видеокарта + AMD Radeon HD 6400M, които работят комбинирано в CoressFireX, когато имате нужда от висока производителност. Когато работите с документи, четете мейла си или слушате музика ще работи само по-слабата карта, която ще пести батерията ви.

От Control Center може да задавате кой софтуер коя видеокарта да използва.

Твърд диск

 

Твърдият диск в корпуса на тествания от нас L750D е Toshiba MK6475GSX и работи със скорост от 5400 оборота в минута. Капацитетът му е 640GB. Подробни данни вижте в снимката отдолу:

Оптично устройство

 

Оптичното устройство на L750D е с марка и модел TSSTcorp TS-L633F и притежава следните технически спецификации:

Батерия

 

При нормално натоварване – гледане на SD филми и сърфиране в Интернет, Toshiba L750D издържа 4 часа и 32 минути.

Компютърът беше с активиран Power Saver режим и яркост, настроена на 50%. Според официалните данни трябва да издържи над 5 часа, но тестът на производителя вероятно е протекъл при не съвсем реални условия.

Производителност

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Последната версия на S.T.A.L.K.E.R. също е доста добър показател за DirectX 11 възможностите на графичните карти. Тя използва последната версия X-Ray Engine (1.6), а едно от най-интересните неща по време на геймплея и е динамичното променяне на времето в околната среда. По долу може да видите средните кадри в секунда при различните състояния.

Video mode: 1366 x 768 Preset: Ultra (максимум)

Средни кадри в сенунда при ден: 21.1

Средни кадри в сенунда при нощ: 26.9

Средни кадри в сенунда при дъжд: 29.5

Resident Evil 5

За DirectX 10 теста отново разчитаме на CAPCOM и съпътстващия ги MT Framework енджин, този път обаче във версия 1.4. Дори при най-високи настройки, играта работи напълно плавно.

Screen resolution: 1360 x 768 Anti-Aliasing: 8X Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 35.9

3DMark 2005

Особено лош резултат да видеокартата във версия 2005 на 3DMark.

3DMark 11

Нещата се променят драстично в най-новата версия – 3DMark 11, която залага на DirectX 11 ефектите.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който определя каква би била производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. A6-3400M изкара 1951 и 6401 точки за еднонишковия и многонишковия тест, съответно, което е много добър резултат.

Cinebench 11.5

Сравнително слаб резултат в Cinebench 11 – компютърът явно не е най-доброто решение за 3D моделиране.

Fritz

Ето и един интересен бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. A6-3400M се справя с 3.664 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

Ако изключим проблемите с корпуса (напълно възможно е да сме попаднали на “куца” бройка), за цената си Toshiba L750D съвсем не е лош. Да, не разполага с високи изчислителни способности и не става за сериозна работа, но ако сте Mainstream геймър, който не се цели към “всичко на High в поседните заглавия”, то лаптопът е добро предложение.

Процесорът A6-4400M е четириядрен и разполага с Turbo Core технология, но това не е достатъчно, за да се конкурира успешно със Intel Core предложенията от Sandy Bridge линията, дори да става въпрос за Core i3. Цената му обаче е много по-ниска от тяхната и ако ви трябва максимално бюджетен лаптоп, който е добре да се справя и с популярните видео игри на пазара, най-добре да се насочите към AMD Llano.

Плюсове: + Изчистен звук + Добра графична производителност + Издръжлива батерия + 6GB RAM + Ниска цена

Минуси: – Не достатъчно стабилен корпус – Слаба изчислителна мощ

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-toshiba-Satellite_L750-toshiba_satellite_l750d15e

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 4 113 пъти

Няма мнения

Мнения