От: | 30.08.2011, 23:50

Ревю на Toshiba Satellite P755

Докато повечето производители се насочват най-вече към ноутбуците за основния поток от потребители, предлагащи средно ниво на производителност и възможно по-ниска цена, Toshiba залага на мултимедията и високата функционалност – дори толкова висока, че едва ли на някого ще му се наложи да използва всички тези опции, които компютърът му предлага. Все пак ние ще ги погледнем малко по-отблизо, защото има доста любопитни неща, които е интересно да се споменат, а за целта ще разгледаме подробно новия модел на японската компания – Satellite P755.

Дизайн и конструкция

 

Това, което Toshiba са се опитали да направят с дизайна е да го отличат от останалите, да направи впечатление и да привлича погледите. Е, успяли са, макар това да не може да се каже в напълно положителното му значение. Platinum дизайна създава усещане за красиво алуминиево покритие с грапава повърхност, която не поема никакви отпечатъци и няма да се налага да я чистите редовно. В центъра на капака е изписано с големи, хромирани букви “TOSHIBA”.

До тук всичко е сравнително семпло, но чувството за визуална лекота изчезва с повдигането на капака и особено с натискането на Power бутона. След като направите последното, срещу вас ще светнат около 15 лампички, които ако не друго, ще ви направят да се почувствате като звезда. За щастие по-голяма част от тях са с еднакъв, не особено натоварващ цвят – бял, но наличието им няма как да не отвлече вниманието ви.

Клавиатурата е “Island Style” със сравнително големи, квадратни и плоски клавиши. От дясната и страна е намерено място и за NumPad цифров блок с пълноразмерни бутони, което може да се окаже допълнително удобство за тези от вас, които често работят с цифри и сметки.

От двете страни, над клавиатурата са разположени доста сериозно изглеждащите стерео високоговорители, които са покрити с мрежи и близкостоящи надписи “Dolby Advanced Audio” и “harman/kardon”. Вторият надпис наистина респектира но ще се уверим в качеството им малко по-късно.

Между двете тонколонки има нещо като контролен панел, изграден от 8 функционални клавиша, всеки от които при активност свети в бял цвят. Първият е за включване и изключване на компютъра и е метален, а останалите са сензорни и служат за управление режимите на батерията, Wi-Fi модула, Toshiba Bulletin Board (софтуер за работа с гаджети и водене на бележки) и мултимедията. Под клавиатурата и по-точно под шпацията, която има доста малък размер стои тъчпадът. Той може да бъде включван и изключван, чрез специален бутон, разположен между него и клавишът за разстояние. Когато тъчпадът е активен, над него, по цялата му дължина свети дълга бяла лента. Повърхността му е голяма, което е положително, особено ако смятате да използвате мултитъч функциите му като скролиране и мащабиране. Бутоните обаче биха могли да са малко по-меки и тихи.

В долната лява част на корпуса е поставен Satellite надпис, който свети в бял цвят и изглежда доста приятно, стига на фона му да нямаше още редица подобни. От срещу положната страна пък са поставени 7 индикаторни светодиода, които са там, за да ви информират дали компютъра е свързан към зарядното си, дали работи твърдият диск, дали работи Wi-Fi модулът и т.н.

Портове

 

От лявата страна на машината са поставени последователно VGA, EthernetLAN, HDMI, USB 3.0 порт и USB 2.0 порт.

Отпред стоят единствено седемте индикаторни лампи и четецът за карти памет, а отдясно са разположени жаковете за микрофон и слушалки, още два USB 2.0 порта, оптичното устройство, DC-in входът за зарядно устройство и Kensington Lock системата за заключване.

Дисплей и звук

 

Екранът на компютъра е с диагонал от 15.6 инча и TruBrite повърхност (гланцова). Разделителната му способност е 1366 х 768 пиксела и по наше мнение е нищо повече от посредствена за лаптоп, чиято цел е да предложи на потребителите висококачествена мултимедия и максимално забавление.

Звукът от вградените тонколонки е много силен и ясен, съвсем нормално за harman/kardon марката, която се е погрижила за тях.

Технически характеристики

 

Процесор: Intel Core i7-2630QM (2.00 GHz – 2.90 Ghz, 6MB Cache) Оперативна памет: 6GB (1×2048+1х4096MB) DDR 3 1333Mhz Твърд диск: 750GB SATA (5400 rpm) – със защита срещу вибрации Видеокарта: NVIDIA GeForce GT 540M с 1GB собствена памет Дисплей: 15.6-инчов дисплей с High-Definition резолюция от 1366 x 768 пиксела и LED светодиодна подсветка (гланцов) Оптично устройство: Двуслойно Blu-Ray/DVD записващо устройство Комуникация: 10/100/1000 Ethernet controller, WirelessLAN 802.11b/g/n/ Допълнително: 1x USB 3.0 порт, 3x USB 2.0 портa, HDMI, жакове за микрофон и слушалки, вградена HD уеб камера, 5 в 1 слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система, Sleep and Charge, Sleep and Music Батерия: 6-клетъчна батерия Дебелина на корпуса: 35.5 милиметра Тегло: 2639 грама (с 6-клетъчната батерия) Тегло на зарядното устройство (заедно с кабела): 700 грама

Прави впечатление наличието на Blu-Ray записващо устройство. За разлика от по-голямата част от подобните устройства на пазара, които предлагат така нареченото “Combo” между Blu-Ray четец и DVD-записвачка, тук Blu-Ray модулът работи в пълния си блясък – освен, че може да чете и записва DVD-та и CD-та, то може да записва и Blu-Ray дискове, чийто капацитет е до 50GB.

Забелязват се и не толкова често срещаните Sleep and Charge и Sleep and Music функции, за които повече може да научите от долните редове.

Sleep and Charge

 

“Sleep and Charge” е функция, която позволява да зареждате портативните си устройства като Mp3 плеъри и мобилни телефони, чрез USB, дори когато компютърът е в Sleep режим, хибернация или напълно изключен. Всяко устройство има своя различна спецификация за зареждане – P755 поддържа два вида, така че е много вероятно да работи и с вашето. За целта обаче трябва да опитате с всеки един от тях (най-вероятно “Auto Mode” ще ви свърши работа).

За да активирате функцията трябва да отворите Toshiba Sleep Utility панела и от там да поставите отметка пред “Enable Sleep and Charge”. Малко по-долу ще се появи “Power supply mode” падащ списък, от който може да променяте спецификацията на зареждане.

Sleep and Music

“Sleep and Music” също е много любопитна функция – тя позволява да свържете джобния си Mp3 плеър с лаптопа, за да използвате вградените му тонколонки, които могат да свирят дори и компютъра да е в Sleep режим, хибернация или напълно изключен.

Toshiba HDD Protection Service

Satellite P755 е снабден със специална анти-шок защита на твърдия си диск, която го предпазва от загуба на данни при случайни вибрации, изпускания и т.н. Акселерометър в корпуса определя кога лаптопът се движи и паркира главите на хард диска, докато машината не остане неподвижна. Това ще се случва по-често от колкото предполагате, а програмистите са решили да ни показват съобщение при всеки такъв случай, така че най-добре ще е да поставите отметката в диалоговия прозорец, която ще накара системата да спре да прекъсва работата ви с уведомленията си.

Инсталация и драйвери

 

Satellite P755 се предлага с предварително инсталирана Microsoft Windows 7 Home Premium операционна система, която вече разполага с драйвери за работа с всичките и компоненти.

Процесор и RAM памет

 

Intel Core i7-2630QM е най-често използваният процесор в ноутбуците от висок клас. Моделът е от второ Core поколение, базирани на Sandy Bridge микроархитектурата и предлага страхотна производителност, срещу не особено висока цена. RAM паметта е разположена на два слота и работи на 1333 Mhz.

Температури

 

Натоварихме максимално процесорът на Toshiba Satellite P755 в продължение на около 20 минути, за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа. Проблеми със загряване не съществуват, а температурите на ядрата дори не прескочиха 84 градуса, което е на 26 градуса разстояние от Tjunction лимита на процесора, при достигането на който THERMTRIP# ще изключи компютъра ви, предпазвайки го от изгаряне.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Видеокарта

 

Добра новина в ноутбука е наличието на NVIDIA Optimus технологията за интелигентно управление на ресурсите, което сериозно пести капацитета на батерията. Когато ви е нужна 3D производителност ще се активира автоматично NVIDIA GeForce GT 540M, а когато сърфирате в мрежата или слушате музика, Intel HD Graphics 3000 ще пести батерията ви.

Твърд диск

 

Твърдият диск в корпуса на тествания от нас Satellite е Toshiba MK7575GSX и работи със скорост от 5400 оборота в минута. Капацитетът му е 750 гигабайта. Доста странни резултати отчете HD Tune Pro – скоростите на чете прескачаха от много ниски до много високи. Подробни данни вижте в снимката отдолу:

Оптично устройство

 

Както вече казахме, оптичното устройство на Toshiba P755 е Blu-Ray записвачка, чиято марка и модел е MATSHITA BD-MLT UJ240ES и притежава следните технически спецификации:

Батерия

 

За теста на батерията вече използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 от най-популярните български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При горепосочените условия, Power Saver режим и яркост, настроена на 50%, Satellite P755 издържа 340 минути (5 часа и 40 минути) с едно зареждане.

Производителност

 

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat

Последната версия на S.T.A.L.K.E.R. също е доста добър показател за DirectX 11 възможностите на графичните карти. Тя използва последната версия X-Ray Engine (1.6), а едно от най-интересните неща по време на геймплея и е динамичното променяне на времето в околната среда. По долу може да видите средните кадри в секунда при различните състояния.

Video mode: 1366 x 768 Preset: Ultra (максимум)

Средни кадри в сенунда при ден: 41.0

Средни кадри в сенунда при нощ: 50.0

Средни кадри в сенунда при дъжд: 54.0

Resident Evil 5

За DirectX 10 теста отново разчитаме на CAPCOM и съпътстващия ги MT Framework енджин, този път обаче във версия 1.4. Дори при най-високи настройки, играта се държи чудесно.

Screen resolution: 1360 x 768 Anti-Aliasing: C16XQ Motion Blur: On Shadow Detail: High Texture Detail: High Overall Quality: High

Средни кадри в секунда: 34.6

3DMark 2005

Тествали сме многократно видеокартата GeForce GT 540M и сме напълно наясно с качествата и – това е една от най-добрите карти от среден клас, способна да се справя с най-новите игри, макар и не на максимални детайли.

3DMark 11

DirectX 11 теста (3DMark 11) затрудни малко повече видеокартата. Тук се отличава GTX 580M, която е с няколко класи над останалите.

Cinebench 10

Cinebench e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i7-2630QM винаги се е представял на повече от високо ниво и този път не е изключение.

Cinebench 11.5

Същото се отнася и за последната версия на теста на Maxon

Fritz

Да тестваме производителността във Fritz вече започна да се превръща в традиция. Малкият бенчмарк отразява скоростта при пресмятане на шахматни ходове, където Intel Core i7-2630QM се справя с над 5 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 000 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Заключение:

 

Ако търсите лаптоп за игри, бихме ви препоръчали да се ориентирате към модели с по-бърза видеокарта – GeForce GT 540M също е добра, но няма да ви предложи това, което бихте могли да получите при използването на 555M например, която може да бъде закупена в доста по-евтини машини (IdeaPad Y570, например). Satellite P755 е по-подходящ, ако ви трябва ноутбук за мултимедия с широка функционалност и по-отличаващ се дизайн.

Плюсове: + Бърз процесор + Висока функционалност + Издръжлива батерия

Минуси: – Ниска резолюция за мултимедиен лаптоп – Няма Bluetooth – Леко натоварващ дизайн

Тестваната конфигурация може да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-toshiba-Satellite_P755-toshiba_satellite_p755_10d

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 2 979 пъти

2 мнения

 • Здравейте г-н Николов,
  Поздравявам Ви.Чудесна статия.
  Имам Toshiba satellite P755-s5182.
  Не мога да си стартирам камерата.В Skype камерата работи , но не зная как (ако може) да я стартирам извън Skype.
  Предварително благодаря.
  Здраве и успех.
  Георги Милев

Мнения