От: | 31.07.2013, 23:44

Ревю на Acer Aspire P3 – смела крачка към бъдещето

index-Acer-Aspire-P3 Времето на настолните компютри отдавна приключи, а причината е неудобството при пренасянето им – животът става все по-динамичен, бизнесът също, а дори компютърът ви да не е нужен за работа, едва ли бихте могли да си представите и седмица, без никаква връзка с Интернет и портативно устройство с вас. Мобилните процесори и компоненти стават все по-мощни и производителни, а логично и много удобно би било компютърът ни да е в джоба ни, под формата на смартфон, който с помощта на хъб, например, да се свързва с монитора на бюрото ни, клавиатура и мишка. Може би това ще се случи в бъдеще (а и твърдотелните дискове стават все по-достъпни), но към момента има една сериозна спънка – там, където не разполагате с монитор, ще се наложи да разчитате на вградения в телефона екран, който дори в най-грандоманските изпълнения на водещите компании в момента, се ограничава до около 6-7 инча – доста неудобен диагонал за нормална работа с електронни таблици, писане на документи, обработка на изображения и т.н.

Днес ще разгледаме една сериозна крачка към бъдещето, включваща едно от решенията на гореспоменатия проблем, дело на Acer. На пръв поглед, продуктът, който ще представим, би се приел като таблет – Acer обаче биха желали да променят гледната ни точка и заедно с помощта на Intel и Microsoft, наистина успяха да го направят. Машината разполага с всичко, което може да се очаква от един бизнес ноутбук (включително и пълнофункционална Windows 8 операционна система), макар и срещу малко по-висока цена, а когато го пренасяте се превръща просто в тънка и малка папка.

Устройството се нарича Acer Aspire P3, но за финалното ни одобрение ще се наложи да се пребори успешно с всички тестове, които сме му подготвили в днешното ревю. Резултатите от тях ще намерите в следващите редове.

В комплекта

Освен самия хибрид между таблет и компютър, комплектът на Aspire P3 включва комфортен калъф с вграден панел, подкрепящ корпуса на машината и интегрирана клавиатура от островен тип, с пълноразмерни клавиши. Когато калъфът е затворен, не се различава по нищо от обикновена кожена папка. Интегрираната клавиатура се свръзва с P3, чрез Bluetooth. Теглото му е 552 грама и макар да се надявахме да е малко по-ниско, имайки предвид удобството, което предоставя, определено си заслужава да го носите с вас.

В красивата кутия на компютъра ще намерите също и тежащо 319 грама зарядно устройство (заедно с кабелите) и два преходника – micro USB към USB и micro-HDMI към VGA. С първия получавате допълнителен пълноразмерен USB порт, а с втория – възможност да свържете устройството към външен монитор – прекрасна функция.

В комплекта

komplekt-1-Acer-Aspire-P3komplekt-2-Acer-Aspire-P3komplekt-3-Acer-Aspire-P3komplekt-4-Acer-Aspire-P3komplekt-5-Acer-Aspire-P3

Дизайн и конструкция

Aspire P3 определено изглежда висококласно, а това наше впечатление не е базирано единствено на факта, че корпусът му е алуминиев. Конструкцията е перфектно стегната и не показва признаци на нестабилност дори при силен натиск, в която и да било от частите ѝ. Гърбът е семпъл и напълно изчистен, изключвайки малкото метално лого на компанията и пластмасовата лента в горната част, чиято цел е да подобри обхвата на вградените антени. Върху последната се намира и 5-мегапикселовата задна камера, а точно под нея, минатюрен светодиод указва активността ѝ.

Лицевата част на машината е почти изцяло покрита със стъкло. Оставена е тънка лента от алуминий в долния край, върху която имаме Windows бутон и гравирано “acer” лого.

Дисплеят е 11.6-инчов и може би щеше да е по-добре, ако рамките му бяха малко по-тънки, но и в този вид, P3 не разваля естетиката си.

Лице и гръб

front-1-Acer-Aspire-P3front-2-Acer-Aspire-P3front-3-Acer-Aspire-P3front-4-Acer-Aspire-P3front-5-Acer-Aspire-P3

От лявата страна на корпуса са разположени последователно вграденият микрофон, micro HDMI порт за връзка с външен екран, USB 3.0 порт, DC-in вход за зарядно устройство и малка дупчица, която ще ви е от полза, ако Aspire P3 “забие” така, че да не можете да го рестартирате – ще ви е нужен достатъчно тънък кламер или карфица, за да натиснете бутончето в нея.

Отдолу са поставени двата стерео високоговорителя, а отгоре се намират единствено вентилаторните отвори (да, има такива, а причината е мощният Core i5 процесор).

Отдясно компютърът е екипиран с двоен клавиш за увеличаване и намаляване на звука, Power-бутон и аудио гнездо за микрофон и слушалки или тонколонки.

Странични снимки

sides-1-Acer-Aspire-P3sides-2-Acer-Aspire-P3sides-3-Acer-Aspire-P3sides-4-Acer-Aspire-P3sides-5-Acer-Aspire-P3

Машината не е съвсем лека – теглото ѝ е 788 грама, което обаче звучи нормално, имайки предвид 11.6-инчовия диагонал на екрана. Заедно с калъфа (и клавиатурата му), общото тегло достига 1340 грама. Дебелината на “таблетната” част е 9.92 милиметра, а когато е обгърната от калъфа с допълнителен панел и клавиатура става 19.97 мм.

papka-1-Acer-Aspire-P3
papka-Acer-Aspire-P3
papka-2-Acer-Aspire-P3

Дисплей и звук

Мониторът на Acer Aspire P3 е с панел, модел B116XAT03.1 с WLED подсветка, производство на AU OPTRONICS Corp. Има гланцово покритие, диагоналът му е 11.6-инчов, при отношение на страните 16:9, а резолюцията е 1366 x 768 пиксела. Осреднената измерена максимална яркост беше 399 cd/m2 с максимално отклонение по цялото поле на дисплея 10%. Контрастът след калибрация при 120 cd/m2 беше 944:1. Въпреки оскъдните данни за панела, на показаната снимка под микроскоп съвсем ясно се вижда IPS матрица и по-точно AS-IPS.

AcerP3_Matrix

IPS матриците, даже и в бюджетните си варианти, превъзхождат като цветопредаване и ъгли на виждане TN. На цветопредаването ще обърнем внимание след малко, а сега предлагаме да погледнете снимките на ъглите на виждане, за визуална оценка.

angles-Acer-Aspire-P3

Равномерност на подсветката и цветна температура

Оценката на дисплея правим с помощта на калибратор, като първоначално измерваме максималната яркост (чиято средна стойност, както споменахме по-горе, е 399 cd/m2) и цветната температура.

AcerBrightness-1-3
AcerBrightness-2-4

Цветопредаване

Преди да анализиламе точността на цветовете, профилираме монитора при бяла точка D65 и яркост от 120 cd/m2. Така постъпваме винаги, за да има база за сравнение, защото тези параметри в момента са препоръчителни при калибрацията на професионалните монитори. И не само това – наличието на IPS матрица повишава очакванията ни за добри резултати.

calibr120

Тестът за отклонения при цветопредаването не само оправда прогнозите ни, а направо си беше малка приятна изненада. Средна стойност на Delta E 1.67 и максимална 6.56 при положение, че професионалните монитори са със стойности на Delta E под 2.00 е един много добър резултат.

120cdqa-1

Решихме отново да повторим процеса при 250 cd/m2. Избрахме тази яркост по следните причини: максималната яркост е много висока и 250 cd/m2 са само 60 % от нея. При работа в добре осветено помещение са достатъчни около 200 cd/m2, но тъй като Aspire P3 освен компютър е и таблет, би било логично да се ползва и на открито.

Lum250-250-1
WP250-1

На таблицата по-долу получените резултати при по-високата яркост са още по-добри – средна стойност на Delta E 1.00 и максимална – 7.24.

250cdqa-2

Накрая за обективност, за трети път създадохме профил и направихме проверка на постигнатото с друг модел калибратор.

Spyder

Обхват на цветовото пространство

При работа в Web, колкото по-пълно е обхванато sRGB цветовото пространство, толкова повече цветове ще вижда потребителят. По-широкият от sRGB цветови обхват в случая е излишен. И понеже полето за изява на Acer Aspire P3 е именно тук, конструкторите за използвали икономичната WLED подсветка, която обаче има твърде ограничени възможности в тази насока. Резултатът от комбинацията с IPS матрица е точни цветове и тесен цветови обхват. В числено изражение – 68% покритие на sRGB и 52% на Adobe RGB.

CIE

Резюме

Екранът на Acer Aspire P3 напълно се вписва в предназначението му да изпълнява разнообразни задачи, част от които „в движение“ или на открито. Повишената мобилност на ултрабука се съчетава добре с високата яркост, контраст и големи ъгли на виждане на сензорния екран с точни цветове.

Звук

Ясен и сравнително силен е звукът на двата вградени високоговорителя, намиращи се в долната част на корпуса на компютъра.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация, която сме тествали в настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спицификации.

model-acer-aspire-p3

Процесор Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 – 2.00 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет 4GB – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 120GB Intel SSD 525
Видеокарта Intel HD Graphics 4000
Дисплей 11.6-инчов (29.46 см) – 1366 x 768 пиксела, с IPS матрица, гланцов
Оптично устройство – няма –
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
Допълнително 1x USB 3.0 порта, micro HDMI, аудио гнзедо за слушалки и микрофон, HD уеб камера, 5-мегапикселова задна камера
Батерия 5280 mAh батерия
Дебелина на корпуса 9.92 милиметра
Дебелина с калъф/клавиатура 19.97 милиметра
Тегло 788 грама
Тегло с калъф/клавиатура 1340 грама
Тегло на зарядното устройство 319 грама

Батерия и консумация

Зарядното устройство на Acer Aspire P3 модел PA-1650-80 е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 65 W при номинално напрежение и ток съответно 19 V и 3.42 A. Куплунгът му е с размери 3.0mm x 1.0mm. Максималната му консумация на енергия е 74.8 Wh, а в режим на очакване – 0.1 Wh.

Батерията на Acer Aspire P3 е литиево-йонна с капацитет от 5280 mah.

Преди да стартираме тестовете на батерията, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на Windows операционната система.

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами. При тези условия, Aspire P3 издържа 289 минути (4 часа и 49 минути) – съвсем нелош резултат.

web-acer-aspire-p3

IPS екранът на P3, както и прекрасните му условия на мобилност, допринасят за истински комфорт при възпроизвеждане на видео. Проведохме и такъв тест на батерията, използвайки 720p HD филм. По този начин, преди да се изгаси, устройството издържа 240 минути (4 часа).

movie-acer-aspire-p3

Последният ни тест на батерията е при 3D игра, като за целта този път използвахме FIFA 13 (Metro: Last Light не успя да „тръгне“), при максимални графични настройки и резолюция от 1366 х 768 пиксела. Доста добра издръжливост показа P3 в случая, снабдявайки с енергия компютъра за 192 минути (3 часа и 12 минути).

game-fifa-acer-aspire-p3

Твърд диск / Solid State Drive

Конфигурацията, която тестваме е снабдена със 120-гигабайтов Intel Solid State Drive, модел 525, базиран на SandForce SF-2281 контролер. Според официалната информация, скоростите на последователно четене и запис достигат до 550 МВ/сек и 500 MB/сек, съответно.

Нашите замервания показаха стойности на последователно четене от 555.4 MB/сек и последователен запис от 523.8 MB/сек, което превишава дори обявените официално данни.

atto

Процесор и RAM памет

Intel-Core-i5-3339Y-frontIntel Core i5-3339Y е процесор от среден клас, анонсиран на 01.01.2013 година. Той е част от “Ivy Bridge” поколението и е предназначен за ултрабуци и таблети, като работи с базова тактова честота от 1.5GHz. Разполага с две ядра, които могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват и двете заедно, честотата им може да достигне до 1.8GHz, а при използване на само едното – до 2.0GHz.

Чипът също така разполага със 128KB кеш памет от първо ниво, 512КB кеш памет от второ ниво и 3МВ кеш памет от трето ниво. Core i5-3339Y e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4000 графичен контролер. Той е с базова честота от 350 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 850MHz. TDP на целия чип е 13 вата, а максималната температура на работа е 105 градуса.

Intel Core i5-3339Y поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3L-1600 памет и AVX инструкции.

Мястото, на което се намира Core i5-3339Y в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i5-3339y/

RAM паметта в нашия Aspire P3 е 4GB DDR3.

cpu

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. В този тест, мъничкият Core i5 е на нивото на Pentium B970, използван в NP300.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Acer Aspire P3
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP270
 • Packard Bell EG70
 • Samsung NP300E5X
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 1.73
 • 1.08
 • 1.47
 • 0.77
 • 1.77
 • 1.46
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 1.73
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 1.08
Samsung NP270 Intel Pentium 2117U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 1.47
Packard Bell EG70 AMD E2-3000 (2-ядрен, 1.65GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8280 (споделена памет) 0.77
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) 1.77
Lenovo IdeaPad G580 Intel Celeron 1000M (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 1.46

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи. Novabench дава сериозно предимство на i5-3339Y, сравнен с B970, както и всички останали процесори от теста.

 • 400
 • 320
 • 240
 • 160
 • 80
 • 0
 • Acer Aspire P3
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP270
 • Packard Bell EG70
 • Samsung NP300E5X
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 300
 • 169
 • 186
 • 142
 • 222
 • 188
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 300
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 169
Samsung NP270 Intel Pentium 2117U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 186
Packard Bell EG70 AMD E2-3000 (2-ядрен, 1.65GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8280 (споделена памет) 142
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) 222
Lenovo IdeaPad G580 Intel Celeron 1000M (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 188

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум. Двата AMD процесора се открояват сериозно, в негативна посока. Останалите чипове са приблизително на едно ниво, във Photoshop теста.

 • 100
 • 80
 • 60
 • 40
 • 20
 • 0
 • Acer Aspire P3
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP270
 • Packard Bell EG70
 • Samsung NP300E5X
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 32.5
 • 46.1
 • 32.8
 • 59.9
 • 28.5
 • 33.1
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 32.5
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 46.1
Samsung NP270 Intel Pentium 2117U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 32.8
Packard Bell EG70 AMD E2-3000 (2-ядрен, 1.65GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8280 (споделена памет) 59.9
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) 28.5
Lenovo IdeaPad G580 Intel Celeron 1000M (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 33.1

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-3339Y се справя с 3.409 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

geforce-gtx-670mx Intel HD Graphics 4000 е вграден графичен контролер от GT2 деление, разположен в Core i процесорите на Intel от Ivy Bridge поколението. Анонсиран в края на първото тримесечие на 2012 година, той се конкурира успешно с ниския клас графични чипове със собствена памет от NVIDIA и AMD.

HD 4000 притежава 16 шейдърни ядра, по-известни като „unified units“. Те поддържат DirectX 11, Pixel Shader 5.0, DirectCompute и хардуерна теселация. Освен с оперативната памет на компютъра, контролерът работи и с кеш паметта от трето ниво на процесора, което увеличава производителността му значително.

Базовата честота е уеднаквена за всички unified ядра и е 350MHz. Intel HD 4000 Graphics е снабден с TurboBoost функция, която при нужда увеличава честотата на ядрата до 850 MHz, с което допринася за по-голяма производителност на вградената графика.

HD 4000 поддържа до три индивидуални дисплея с максимална резолюция от 4096×4096 пиксела. Kонсумацията на енергия е драстично по-ниска в сравнение с дискретните графични решения на NVIDIA и AMD и също така, той грее доста по-малко, защото е вграден в обвивката на процесора. Поради това, вградените графични ускорители от GT2 деление са най-предпочитани в лаптопите от ultrabook класът.

Последните драйвери за Intel HD Graphics 4000 можете да свалите от тук: https://downloadcenter.intel.com/default.aspx

Мястото, на което се намира Intel HD Graphics 4000 в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/intel-hd-graphics-4000-spodelena-pamet/

gpu

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. HD 4000 е най-бърза от останалите карти в сравнението на Cloud Gate.

 • 3250
 • 2600
 • 1950
 • 1300
 • 650
 • 0
 • Acer Aspire P3
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP270
 • Packard Bell EG70
 • Samsung NP300E5X
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 2676
 • 1932
 • -
 • 2304
 • 1406
 • 2232
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 2676
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 1932
Samsung NP270 Intel Pentium 2117U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) -
Packard Bell EG70 AMD E2-3000 (2-ядрен, 1.65GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8280 (споделена памет) 2304
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) 1406
Lenovo IdeaPad G580 Intel Celeron 1000M (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 2232

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Не е на същото мнение обаче Fire Strike бенчмарка, който дава сериозна преднина на AMD Radeon HD 8280.

 • 400
 • 320
 • 240
 • 160
 • 80
 • 0
 • Acer Aspire P3
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP270
 • Packard Bell EG70
 • Samsung NP300E5X
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 280
 • 266
 • -
 • 311
 • -
 • 282
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 280
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 266
Samsung NP270 Intel Pentium 2117U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) -
Packard Bell EG70 AMD E2-3000 (2-ядрен, 1.65GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8280 (споделена памет) 311
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) -
Lenovo IdeaPad G580 Intel Celeron 1000M (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 282

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Тази версия също представя Radeon HD 8280 като по-бързо видео.

 • 600
 • 480
 • 360
 • 240
 • 120
 • 0
 • Acer Aspire P3
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP270
 • Packard Bell EG70
 • Samsung NP300E5X
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 393
 • 416
 • -
 • 462
 • -
 • 312
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 393
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 416
Samsung NP270 Intel Pentium 2117U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) -
Packard Bell EG70 AMD E2-3000 (2-ядрен, 1.65GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8280 (споделена памет) 462
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) -
Lenovo IdeaPad G580 Intel Celeron 1000M (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 312

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

Спорът завършва с Unigine, където 8280 отново се представя по-добре от тестваната HD 4000, работеща на занижена честота.

 • 150
 • 120
 • 90
 • 60
 • 30
 • 0
 • Acer Aspire P3
 • Samsung ATIV Book 9 Lite
 • Samsung NP270
 • Packard Bell EG70
 • Samsung NP300E5X
 • Lenovo IdeaPad G580
 • 85
 • 79
 • 80
 • 111
 • -
 • 76
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 85
Samsung ATIV Book 9 Lite AMD A6-1450 (4-ядрен, 1.00 - 1.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 8250 (споделена памет) 79
Samsung NP270 Intel Pentium 2117U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 80
Packard Bell EG70 AMD E2-3000 (2-ядрен, 1.65GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8280 (споделена памет) 111
Samsung NP300E5X Intel Pentium B970 (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Sandy Bridge) (споделена памет) -
Lenovo IdeaPad G580 Intel Celeron 1000M (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics (Ivy Bridge) (споделена памет) 76

Тестове на игри

Ниска графика 42 кадъра / секунда
Средна графика 19 кадъра / секунда
Висока графика 18 кадъра / секунда
Ниска графика - кадъра / секунда
Средна графика - кадъра / секунда
Висока графика - кадъра / секунда
Ниска графика 16 кадъра / секунда
Средна графика 7 кадъра / секунда
Висока графика 4 кадъра / секунда

Повече от ясно е, че Aspire P3 не е най-подходящата машина за игри. Приятно впечатление обаче прави фактът, че по-леките такива, като FIFA 13, дори в най-новата си версия, може да се играе, при това при нативната 1366 х 768 пиксела резолюция.

Температури и комфорт

При нормална работа (сърфиране в Интернет, писане на документи и друга с подобно натоварване), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 50-55 градуса – напълно в рамките на нормалното. За да проверим стабилността на машината и охлаждащата система, натоварихме до 100% както с изчислително, така и с графично натоварване, Aspire P3. След 30 минути 100-процентово CPU натоварване, едно от ядрата беше достигнало до максимална стойност от 75 градуса (на 35 градуса отстояние от Tjmax стойността, при преминаване на която THERMTRIP# ще изключи принудително машината). Тактовата честота стоеше на базовото си ниво (2.4 GHz).

След като се включи и графичното натоварване, ядрата опряха до 80 градуса, което все пак е безопасна температура. Повърхността на корпуса в предната част се загря до 48.5 градуса, а в задната – до 43.5 градуса.

На графиката отдолу виждате стойностите на температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps-Acer-Aspire-P3

Камера

Освен с предна камера за видеоразговори, Acer Aspire P3 е екипиран и със задна, 5-мегапикселова, за снимки и видеоклипове. Клиповете се заснемат с Full HD 1080p резолюция, а снимките – с 2592 х 1944 пиксела. Няколко примера можете да разгледате по-долу.

picture029
picture017
picture027

Ето и един видеоклип във Full HD, като за да сте сигурни, че го наблюдавате при максималната му детайлност, е нужно да натиснете върху иконката със зъбното колело и да се уверите, че е избрана най-високата стойност.

Заключение

Не останахме разочаровани от представянето на Aspire P3, а по-скоро очаровани от възможността за комбинация между сравнително бърз компютър и тънък и красив таблет. В комплекта си, машината е снабдена с всичко, което ще ви е необходимо, включително преходник към USB и VGA изход за връзка с външен екран.

Качествените материали не са спестявани – устройството разчита главно на алуминий и стъкло, придавайки освен елегантност, стегната и стаблна конструкция. IPS екранът осигурява много точни цветове и чудесна яркост, макар да изостава до известна степен с цветовия си обхват.

Приятна изненада е, че могат да се играят и някои по-леки игри или дори съвременни такива, но при минимални настройки.

Плюсове

 • Максимална мобилност
 • Преходник за връзка с външен монитор
 • Страхотна производителност за таблет
 • Здрав и стабилен корпус
 • Висококачествен IPS екран с точни цветове и висока яркост
 • Удобен калъф с клавиатура, превръщащ компютъра в папка

Минуси

 • Сравнително високо тегло, при използване с калъф/клавиатура – 1340 грама
 • Липса на четец на мултимедийни карти

Модели, участващи в тестовете от статията

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 4 352 пъти

9 мнения

 • ИЗвинявайте, но този таблет е крачка към миналото. Acer W700 беше крачка към бъдещето с процесора си i5 3337U, 1920×1080 IPS екран. Този Acer P3 си е крачка назад от него.

  • Здравей! Портативността също е от голямо значение при подобен тип устройства, разбира се заради удобството, а P3 в това отношение е далеч по-добър избор от W700. Разделителната способност от 1366 х 768 пиксела пък е напълно достатъчна, на този етап, за екран с такъв диагонал :) Поздрави!

   • Здравейте, защо не отговорихте за процесора, казали сте само няколко думи за резолюцията на екрана и портативността. Да, по-лек е, но не и с калъф/клавиатурата. За някои хора тежестта не е проблем. Тя не е толкова голяма с калъф/клавиатура. Процесорът на Acer W700 е по-мощен.

   • Разликата в производителността на процесора не е толкова голяма – i5-3339Y е с 20% по-нископроизводителен от i5-3337U (класация на процесори). Това, което е от най-голямо значение е SSD-то – P3 използва Intel 525, много по-бърз от този, който намерихме в Iconia W700. При ежедневни дейности, за каквито главно ще се използва P3 (и двете устройства не са подходящи за професионална работа с тежки изчисления), бързото SSD би било по-ценно.

 • Здравейте, нали все по-често чуваме, че микс между смартфон и таблет се нарича „фаблет“ ? Има ли подобно название за смесица между таблет и лаптоп ? Би било добре да предложите дума ! 😀

 • Здравейте, бих искал да попитам кога се очаква да се предлага P3 ? Може ли да се посочат параметрите на по-ниската версия с I3 процесора? Благодаря. За екрана не се спомена дали е издържливо на надрасквания?

  • Здравей! Нямаме информация за специална защита на екрана. Моделът се очаква в средата на септември в конфигурация с Pentium 2129 процесор, 2GB RAM, 60GB SSD и Windows 8 ОС на цена от 1199 лева.

   • Благодаря за отговора, малко ме учудва процесора, но за такава цена – ми се трува нормално и по достъпно, все пак Core i3-3229Y…би бил като че ли по добър, но…Това предполага, че по-високия вариант също ще е по-достъпен, но като цяло ми струва по-добър вариант от W700 според предназначението си. Поздравявам Ви за ревюто – не засякох други така подробни и обстойни. Би било добре да се разшири класацията на процесорите. Поздрави и очакваме модела, а също и новия S7 392

   • Благодаря, класациите се разширяват постоянно :) Интересни ревюта също предстоят. Поздрави!

Мнения