От: | 04.06.2013, 04:27

Ревю на Acer Aspire V3-772 – първият масов Haswell с GeForce GTX 760M

index-1-acer-aspire-v3 Забраната на Intel за “мълчание”, относно подробна информация за Haswell процесорите падна, а ние вече можем да ви запознаем с възможностите на един от тях. Това обаче не е всичко интересно, което нямаме търпение да споделим. В настоящата статия ще имате възможността да научите повече за един от най-новите модели на NVIDIA, който вероятно ще се превърне в популярен хит, сред геймърските и високопроизводителните машини – GeForce GTX 760M.

И за да бъде всичко още по-вълнуващо, в ръцете ни е новият Aspire V3-772 на Acer или с други думи – наследникът на хитовата V3-771 серия, добила огромна популярност на българския пазар, след пускането ѝ през миналата година. Тайванците са се постарали да доразвият шасито си, което идва като приятна изненада, заедно с хардуера, който споменахме по-горе.

Е, вече научихте какви ще са основните теми днес, така че е време да прекратим въведението и да стартираме реалните анализи, които надяваме се, ще ви бъдат повече от любопитни.

Видео представяне

Преди да продължим с анализите обаче, нека обърнем внимание на колегата Георги Добриков, който ще ни покаже накратко първи впечатления от модела, във видеото по-долу.

В комплекта

Няма да се изненадате от нищо, налично в комплекта на машината. Налице са стандартните упътващи книжки, кабел, зарядно устройство, батерия и Resource DVD.

komplekt-1-acer-aspire-v3
komplekt-2-acer-aspire-v3

Дизайн и конструкция

index-acer-aspire-v3Вече споменахме, че V3-772 е наследник на V3-771 серията и разполага с леко обновен дизайн. Миналогодишните модели се предлагаха във сив и черен цвят, докато тазгодишните ще се срещат на пазара в “Шампанско” и “Изискано черно”. Поколението се различава от пръв поглед, главно заради разликата в покритието на капака. V3-771 беше по-лъскав и върху него лесно се оставяха отпечатъци, а въпреки че и 772 е гладък, докосването на повърхността му с пръсти не е такъв проблем.

Особено приятен външен вид има версията в “Шампанско”, която всъщност избрахме за днешните тестове.

Почти идентичен е “интериорът” на лаптопа, като V3-772 се отличава с промяна в тракпада. В новото поколение той не е екипиран с обособени ляв и десен бутон, а с цяла плоска повърхност, под която се крият въпросните клавиши. Резултатът е малко по-семпъл дизайн и по-високо удобство при ползване (за някои потребители това може да не е така). Името на тракпада е ZoomPerfect и освен с голяма площ, може да се похвали с куп мултитъч функции, оптимизирани за интерфейса на Windows 8.

Що се отнася до клавиатурата, тя е Island Style и промени върху нея не намираме. Разполага с NumPad цифров блок, като площта на клавишите и в него е еднаква с тази в останалата част.

Централно над клавиатурата, по дължината на лаптопа е поставена дълга мрежа, покриваща вградените високоговорители, на които ще обърнем внимание малко по-късно. Там е и Power-бутонът, светещ в синьо, когато машината работи.

Снимки на корпуса

korpus-1-acer-aspire-v3korpus-4-acer-aspire-v3korpus-2-acer-aspire-v3korpus-3-acer-aspire-v3korpus-5-acer-aspire-v3

От лявата страна на корпуса, последователно разположени са Kensington Lock слот за заключване на лаптопа към масивни предмети (против кражба), Ethernet RJ-45 порт, VGA изход за връзка с външен монитор/проектор, HDMI порт, USB 3.0 порт и зареждащ USB 3.0 порт, който работи дори когато системата е изключена.

Отдясно, V3-772 е екипиран с гнезда за слушалки/тонколонки и микрофон, два USB 2.0 порта, оптично устройство и вход за зарядно.

Отпред имаме четец на мултимедийни карти, а отзад компютърът е изчистен.

Странични снимки

sides-1-acer-aspire-v3sides-2-acer-aspire-v3sides-3-acer-aspire-v3sides-4-acer-aspire-v3sides-5-acer-aspire-v3

V3-772 тежи 3184 грама, а дебелината му е 34.60 милиметра – размери, които въпреки че звучат масивно, са нормални за 17-инчов ноутбук.

Дисплей и звук

Ако си направим равносметка накъде са насочени погледите ни през ежедневието, за много от нас ще се окаже, че до голяма степен отговорът е свързан с дисплеите на различните ни устройства. Често обръщаме много внимание на останалите компоненти, които безспорно са много важни, но всъщност точно екранът е този модул, който наблюдаваме зорко през 99% от времето ни пред компютъра. Ето защо неговата обратна връзка е от голямо значение, а за някои професии е дори от критична важност. Това е причината вече да обръщаме по-сериозно внимание на дисплеите и заедно с останалия хардуер да анализираме подробно и тях.

Дисплеят на Acer Aspire V3 е 17.3-инчов 16:9 HD TFT-LCD с LED подсветка от тип WLED, модел CHIMEI N173HGE-E11. Повърхността му е матова, а резолюцията е 1920 x 1080 пиксела. Яркостта по данни на производителя е 300 cd/m2. Малко по-късно ще тестваме това.

На показаната по-долу снимка на дисплея – увеличение под микроскоп вие гледате светещите срещу вас пиксели, а виждате чисто бяло изображение върху предварително калибрираният на 120 cd/m2 монитор. След нея следват цветовете черно, червено, зелено и синьо, които също заснехме под микроскоп.

Microscope5

Контрастът е 500:1 (минимално), 650:1 (типично), измерен по формулата (CR) = L63 / L0, където L63 и L0 са нивата на сивото. Панелът поддържа 262 144 цвята, RGB, по 6 бита на канал (64 нива).

Разходът на ток на матрицата е 540 mA при черен екран, 440 mA при черно-бяло изображение тип „мозайка“  и честота на опресняване 60 Hz. Максималният разход на ток не надхвърля 640 mA при номинално напрежение 3.3 V, което означава под 2 W консумирана мощност. Допълнително LED подсветката консумира мощност около 6.5 W.

Сумарно това означава нисък разход на електроенергия и се явява едно от предимствата на този тип дисплеи. По данни на производителя, животът ѝ е минимум 15 000 часа.

TN панелите с LED подсветка тип WLED се характеризират с икономичност и кратко време на реакция (което ги прави предпочитани от геймърите), в случая 2 ms, измерена по метода “Black” to “White” and “White” to “Black” между нивата по показаната фигура. Много добра стойност, защото е измерена между крайни нива на включен и изключен пиксел.

ResponseTime

Недостатъци са ограничените ъгли на видимост и малката дълбочина на цвета (262 144 цвята), което се коригира посредством използване на Dithering/FRC технологии.

Ъгли на виждане

По данни на производителя са 60 градуса хоризонтален и 50 градуса вертикален по показаната схема.

viewingAngleWievingAngle1

За визуална оценка на ъглите на видимост при Acer Aspire V3 предлагаме снимки направени под ъгъл 45 градуса спрямо оста на фотоапарата.

viewing-angles-acer-aspire-v3

Обхват на цветовете

Координатите на sRGB в CIE диаграмата са:

X Червено – 0.64 Зелено – 0.30 Синьо – 0.15
Y Червено – 0.33 Зелено – 0.60 Синьо – 0.06

Координатите на AdobeRGB в CIE диаграмата са:

X Червено – 0.64 Зелено – 0.21 Синьо – 0.15
Y Червено – 0.33 Зелено – 0.71 Синьо – 0.06

Координатите при Acer Aspire V3 в CIE диаграмата са:

X Червено – 0.64 Зелено – 0.313 Синьо – 0.154
Y Червено – 0.333 Зелено – 0.613 Синьо – 0.329

Acer_V3

Тест на яркостта

Яркостта измерваме в 9 точки. Максималната такава, отчитайки разсейките е 294 cd/m2 – много близо до официалното твърдение на тайванската компания.

Неравномерната яркост в някои области на екрана се получава, защото за намаляване на дебелината на дисплея светодиодната подсветка се разполага по периферията на монитора (”Edge light type”).

Цветопредаване

Преди оценката за правилно цветопредаване създаваме цветен профил при 120 cd/m2 и бяла точка D65, при която белият цвят на екрана на компютъра симулира качеството на дневната светлина, но не най-студената (D75).

White_point

След профилиране проверяваме отклонението при набор от 24 цвята (∆E).

DeltaE (76) показва разликата между два цвята – разстоянието между тях в LAB цветовото пространство. Стойности до 1.00 са практически незабележими. При стойности над 2.00 мониторът не е подходящ за работа с цветове при професионална употреба.

Display-Settings9Screen Shot 2013-06-04 at 01.59.51

Много добри показатели за този тип дисплеи, като се има предвид, че някои съвременни лаптопи с нелоши характеристики и производителност на останалия хардуер имат стойности над 15.00.

Извод

Точното предаване на цветовете, почти пълното покритие на макар и по-тясното, характерно за този тип матрици sRGB цветово пространство е добро постижение – едва ли ще са много лаптопите, които ще могат да се справят по същия начин. Освен него, малкият по размер пиксел и добрата резолюция също биха били полезни за проектанти и работещи в WEB сферата.

Всичко вече споменато, съчетано с малкото време за реакция става привлекателно предложение и за геймърите. Максималната яркост е по-висока от необходимата за комфортна работа. Това от една страна е добре – като възможности при силна околна осветеност, но от друга страна с високите стойности трябва да се внимава, поради нарастващото безспокойство в медицинските среди за вредното влияние на LED подсветката върху ретината на окото.

Звук

За да се постигне прогрес и в звуковите качества на V3-772, дизайнерите на Acer са предоставили на аудио системата 33% по-голям обем, спрямо тази в предходното поколение. Резултатът е по-плътен звук, който звучи добре дори и при високо увеличаване.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация, която сме тествали в настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спицификации.

Процесор Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.2 – 3.2 GHz, 6MB кеш)
Оперативна памет 32GB (4x 8192MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 120GB SSD + 1TB (5400 оборота/минута)
Видеокарта NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5)
Дисплей 17.3-инчов (43.94 см) – 1920 x 1080 пиксела, матов
Оптично устройство DVD-записвачка
Комуникация Wi-Fi 802.11a/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 2.0 порта, 1x Захранващ USB 3.0 порт, 1х USB 3.0 порт, HDMI 1.4, VGA изход, аудио гнзеда за слушалки и микрофон, HD уеб камера, четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване
Батерия 6-клетъчна батерия
Дебелина на корпуса 34.60 милиметра
Тегло 3184 грама (с 6-клетъчната батерия)
Тегло на зарядното устройство 641 грама

Инсталация и драйвери

Ако вашият Aspire V3 не разполага с предварително инсталирана операционна система, последните му драйвери можете да изтеглите от официалния сайт на Acer: http://www.acer.co.uk/ac/en/GB/content/drivers

Батерия

За теста на батерията сме приготвили създаден от нас скрипт, който сърфира автоматично в 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами. Браузърът, който използваме е Google Chrome, а за да бъдат всички машини в равнопоставено положение, настройваме мониторите им на 120 cd/m2 яркост и Power Saver режим.

Acer Aspire V3 издържа 213 минути (3 часа и 33 минути) с едно зареждане – резултатът е добър, имайки предвид техническите характеристики на системата, за което би могъл да оказва влияние и Haswell процесорът, специално оптимизиран за пестене на батерията.

Твърд диск / Solid State Drive

В предлаганата от Laptop.bg и съответно тествана от нас конфигурация, Aspire V3 използва комбинация от 120-гигабайтов SSD Samsung 840 (SATA III) с твърд диск Toshiba MQ01ABD100 с вместимост от 1000GB, SATA II интерфейс и 5400 оборота в минута. Максималната скорост на последователно четене и запис на SSD-то достига до 283 МВ/сек и 138 МВ/сек, съответно.

Повече информация за модела можете да прочетете тук: http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global/html/about/SSD840.html

atto-ssd-samsung-840

Процесор и RAM памет

inteli7logoIntel Core i7-4702MQ е процесор от висок клас, анонсиран на 01 юни 2013 година и е един от първите Haswell чипове, които могат да бъдат срещнати в масово произвежданите лаптопи. Моделът е четириядрен и работи с тактова честота от 2.2 GHz. При нужда от висока производителност, Turbo Boost функцията му позволява ограничен овърклок, на всяко от ядрата – когато работи само едно, то може да повиши честотата си до 3.2 GHz. При две активни ядра тя може да достига до 3.1 GHz, а когато компютърът извървшва тежък, многонишков процес, нуждаещ се от четири ядра, i7-4702MQ може да работи на 2.9 GHz.

Intel Core i7-4702MQ разполага с 6МВ кеш от трето ниво и се отличваа от предшествениците си с ниската си TDP от 37 вата. Изработен е по 22-нанометров технологичен процес, а в кристала му е разположенa и Intel HD Graphics 4600 видеокарта с 20 EU-та.

i7-4702MQ е екипиран с HyperThreading, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization и AES-NI поддръжка, а максималната му работна температура е 100 градуса.

Официалната страница на Intel Core i7-3740QM можете да разгледате тук:

Мястото, на което се намира 4702MQ в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4702mq/

RAM паметта в конфигурацията, която тестваме е цели 32GB, което на практика означава, че в близките години ъпгрейд няма да ви е нужен, дори да се занимавате с тежък софтуер, нуждаещ се от този ресурс.

cpu-z-acer-aspire-v3

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Съответният на i7-4702MQ, Ivy Bridge чип e i7-3632QM, като последният бива превъзхождан сериозно. Тук обаче сме подбрали конкурентни машини, разчитащи на работещият с 200 мегахерца по-висока тактова честота 3630QM, а новият 4702MQ съвсем не е далеч от неговия резултат. Виждаме, че Ivy Bridge i7-3610QM изостава от 4702MQ, въпреки по-високата си честота. Освен всичко това, TDP на 4702MQ e само 37 вата, срещу 45 вата за 3610QM и 3630QM.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • ASUS N56
 • Dell Inspiron 17R (7720)
 • ASUS ROG G55
 • Lenovo IdeaPad Y580
 • 6.33
 • 6.44
 • 6.43
 • 6.43
 • 6.46
 • 6.21
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 6.33
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 6.44
ASUS N56 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 6.43
Dell Inspiron 17R (7720) Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 650M (2GB GDDR5) 6.43
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 6.46
Lenovo IdeaPad Y580 Intel Core i7-3610QM (4-ядрен, 2.30 - 3.3GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 6.21

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи. Минимална е разликата в производителността и в този тест.

 • 900
 • 720
 • 540
 • 360
 • 180
 • 0
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • ASUS N56
 • Dell Inspiron 17R (7720)
 • ASUS ROG G55
 • Lenovo IdeaPad Y580
 • 707
 • 737
 • 728
 • 729
 • 716
 • 704
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 707
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 737
ASUS N56 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 728
Dell Inspiron 17R (7720) Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 650M (2GB GDDR5) 729
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 716
Lenovo IdeaPad Y580 Intel Core i7-3610QM (4-ядрен, 2.30 - 3.3GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 704

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум. Тук едва ли някой, който не разполага с хронометър би могъл да открие разлика във всички тествани компютри.

 • 20
 • 16
 • 12
 • 8
 • 4
 • 0
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • ASUS N56
 • Dell Inspiron 17R (7720)
 • ASUS ROG G55
 • Lenovo IdeaPad Y580
 • 11.4
 • 11.1
 • 12.5
 • 11.3
 • 11.2
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 11.4
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 11.1
ASUS N56 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 12.5
Dell Inspiron 17R (7720) Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 650M (2GB GDDR5) 11.3
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 11.2
Lenovo IdeaPad Y580 Intel Core i7-3610QM (4-ядрен, 2.30 - 3.3GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5)

Fritz

fritzFritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4702MQ се справя с 5.488 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

geforce-gtx-760m-3NVIDIA GeForce GTX 760M е видеокарта от висок клас, представена на 30 май 2013 година. Базирана е на Kepler архитектурата и разчита на GK106 ядрото с шест шейдърни блока (SMX), общо съдържащи 768 CUDA ядра. Базовата и тактова честота е 657 MHz, като може да се овърклоква, чрез новата за 700M сериите GPU Boost 2.0 система.

GeForce GTX 760M поддържа DirectX 11, Shader 5.0, Optimus, SLI, PhysX, CUDA, 3D Vision, Verde драйвери, FXAA, OpenCL 1.1 и 3DTV Play. Произведена е по 28-нанометров процес и поддържа резолюции до 3840 х 2160 пиксела.

Шината на паметта е 128-битова, а самата памет е от GDDR5 тип.

Мястото, на което се намира NVIDIA GeForce GTX 760M в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gtx-760m/

Acer Aspire V3 е снабден и с вградената в кристала на процесора Intel HD Graphics 4600 видеокарта – двете графики работят в Optimus режим, като когато не се нуждаете от висока 3D производителност, моделът на Intel се грижи за енергийната ефективност на компютъра ви. Когато включите тежка 3D игра, GTX 760 „поема щафетата“.

gpu-z-acer-aspire-v3

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. GTX 760M и култовата 650M в SLI режим са на висота, далеч пред всички останали.

 • 4350
 • 3480
 • 2610
 • 1740
 • 870
 • 0
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • ASUS N56
 • Dell Inspiron 17R (7720)
 • ASUS ROG G55
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • 3457
 • 2735
 • 2000
 • 2103
 • 2505
 • 3600
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 3457
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 2735
ASUS N56 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 2000
Dell Inspiron 17R (7720) Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 650M (2GB GDDR5) 2103
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 2505
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 650M (2GB GDDR5, SLI) 3600

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Тук отново единствено SLI двойката е по-бърза от 760M.

 • 22150
 • 17720
 • 13290
 • 8860
 • 4430
 • 0
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • ASUS N56
 • Dell Inspiron 17R (7720)
 • ASUS ROG G55
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • 15950
 • 14718
 • 9127
 • 11243
 • 13851
 • 18436
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 15950
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 14718
ASUS N56 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 9127
Dell Inspiron 17R (7720) Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 650M (2GB GDDR5) 11243
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 13851
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 650M (2GB GDDR5, SLI) 18436

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. И в този тест тенденцията се запазва.

 • 3150
 • 2520
 • 1890
 • 1260
 • 630
 • 0
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • ASUS N56
 • Dell Inspiron 17R (7720)
 • ASUS ROG G55
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • 2168
 • 1902
 • 1306
 • 1341
 • 1811
 • 2613
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 2168
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 1902
ASUS N56 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 1306
Dell Inspiron 17R (7720) Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 650M (2GB GDDR5) 1341
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 1811
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 650M (2GB GDDR5, SLI) 2613

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

Повече от шарени са резултатите в Unigine Heaven, където GTX 660M „показа зъби“ и излезе на по-предна позиция.

 • 1250
 • 1000
 • 750
 • 500
 • 250
 • 0
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • ASUS N56
 • Dell Inspiron 17R (7720)
 • ASUS ROG G55
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • 774
 • 724
 • 425
 • 565
 • 1004
 • 993
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 774
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 724
ASUS N56 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 425
Dell Inspiron 17R (7720) Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 650M (2GB GDDR5) 565
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 1004
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 650M (2GB GDDR5, SLI) 993

Тестове на игри

fifa-13FIFA 13 към момента е една от най-популярните игри. Футболният симулатор на EA Sports е топ заглавие от над десетилетие в много класации, а допълнителна радост за феновете носи фактът, че не изисква особено високи технически характеристики.

Последната към момента FIFA, при резолюция от 1366 х 768 пиксела, работи средно с:

Low: 406 кадъра/секунда Medium: 337 кадъра/секунда High: 318 кадъра/секунда

Повече за играта можете да научите от тук: www.ea.com/fifa-soccer-13

1362556140tombraiderКултовата Tomb Raider, продукт на съвместната работа на Crystal Dynamics и Eidos Montreal, притежава уникална графика с купища ефекти. Приключенската игра работи със следните кадри в секунда при резолюция от 1366 х 768 пиксела (средно):

Low: 131 кадъра/секунда Normal: 94 кадъра/секунда High: 57 кадъра/секунда Ultra: 30 кадъра/секунда Ultimate: 17 кадъра/секунда

Повече за играта можете да научите от тук: http://www.tombraider.com

Metro-Last-LightПри ниски, средни и максимални графични настройки тествахме и тежката Metro: Last Light игра. Завладяващата екшън игра върви повече от прилично, което ако сте геймър, със сигурност ще ви накара да не спите поне няколко нощи пред монитора си. Тестовете отново са проведени при 1366 х 768 пиксела.

Low: 58 кадъра/секунда Medium: 41 кадъра/секунда High: 16 кадъра/секунда

Повече за играта можете да научите от тук: http://enterthemetro.com

Температури

Температурата на Core i7-4702MQ процесора при стандартна, ненатоварваща работа (писане на документи, слушане на музика и т.н.) е около 55 градуса. Когато го натоварихме максимално, стойността достигна до 89 градуса, което е само на 11 градуса разстояние от Tjmax стойността (100 градуса), при преминаване на която THERMTRIP# ще изключи компютъра ни, предпазвайки го от изгаряне. Охлаждащата система обаче веднага взе нещата в свои ръце и охлади Haswell чипа до 78 градуса – температура, която е напълно безопасна.

Напълно доволни сме от постигнатите резултати в този аспект.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

core-temp-acer-aspire-v3

Заключение

Обновената V3-772 генерация на Acer се оказа една повече от чудесна работна станция, която впрочем, в конкретната конфигурация, би застанала страхотно и върху бюрото на геймърите. Екранът и предлага висока детайлност и добри цветове, Haswell процесорът съвсем не ни разочарова, а NVIDIA GeForce GTX 760M видеокартата се справя безпроблемно с водещите бенчмаркове, което и отреди високо място в нашата класация.

Относно новия дизайн, не съществува особена разлика със 771 – неприятното привличане на отпечатъци вече е в историята и тракпадът е подменен с малко по-модерно изглеждащ такъв. Солидната изработка не е променяна, но това съвсем не е загуба, тъй като корпусът не „поддава“ при натиск, а луфтове и неточности не открихме.

Няма как да не отбележим и запазената марка „Добре дошли в бъдещето“ на Laptop.bg, която ни позволява наличието на комбинация на 120GB Solid State Drive за супер пъргавост в операционната система и 1ТВ твърд диск за съхранение на огромни колекции от филми музика и т.н., при това на уникална цена.

Плюсове

 • Мощен процесор от последното Haswell поколение
 • „Добре дошли в бъдешето“ (SSD + HDD)
 • Обновен, красив дизайн
 • Качествен екран с Full HD разделителна способност
 • Мощна видеокарта от последно поколение
 • 32 GB оперативна памет

Минуси

 • Сравнително дебел (34.60 мм) и тежък (3184 грама)

Всички лаптопи от серията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V3_772G

[similar_laptops“ item1=“56″ item2=“53″ item3=“46″ item4=“43″ item5=“39″ item6=“9″]

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 15 567 пъти

36 мнения

 • Кое е по добре за игри леново у500 2×650 или този acer ?

  • Здравей! В графичната производителност Y500 с 2х 650М се справя малко по-добре, но срещу същата цена, Acer V3-772 се предлага със 120-гигабайтов SSD, което съвсем не е малък „бонус“ :)

 • Другата разлика че този е 17-инчов и има много качествен дисплей.

 • Haswell ме разочарова. Въпреки, че тази архитектура би трябвало да намали значително потреблението на енергията, като гледам колко време държи батерията не виждам голямо подобрение (даже почти никакво).

 • Имаше някакви слухове, с проблем на Haswell и USB 3.0, при заспиване на pc и пускане не разпознава устройството. Дали този проблем е останал в първите ревизии ?

  • Доколкото съм чел – има го, да. Следващата ревизия производителите ще получат в края на Юли от Интел и най-рано Август – Септември сигурно ще има лаптопи със нея.

  • Тестваният Acer Aspire V3 от ревюто няма такива проблеми.

 • Снимките на клавиатурата тук и на модела за 1999лв са различни- разположението на бутоните е различна. Тази, която е на страницата тук е доста неприятна- до Shift и Enter са залепени други копчета и това води до много грешки..

  • Снимките в ревюто са на компютъра, който се продава в България. Тези в онлайн магазина на Laptop.bg са официалните от Acer.

   • и що са различни 😀 от ревюто снимката е точно като на v3-771 нали ? и стрелкичките са едни малкии.. изнервящо е понякога

 • Добри са параметрите, интересно интервю. Чакаме премиерата на Lenovo IdeaPad y510p, които би трябвало да го тушира от раз с неговите характеристики. :)

  • Да се надяваме, че ще е в ръцете ни възможно по-скоро :))

   • Имате ли представа кога ще го имате в наличност, в официалния сайт вече може да се поръчват бройки?

   • Очакваме информация, ще споделя при новост :)

 • Примамлив лаптоп, но няма ли проблем екранът с показване на синьото ?

  • Няма никакъв проблем – отклонението е сравнително малко и само за конкретен цвят със зелена и синя компонента и стойности на RGB, показани в таблицата. Дори точно обратното – след калибрация, дисплеят показва реални, трудно достижими от типова TN матрица цветове.

 • Всичко е чудно.Прекрасно ревю.Накара ме да натръшкам 2400,за да сменя едно постоянно прегряващо Сони.
  Слагам 7ца.Започвам инсталация на драйвери..стигам до видеото и се започва с един „чуден“ блек-скриин фликер….заболяха ме очите за 10 мин фликване и реших,е няма да стане така и сложих 8-ца.
  Нахаках драйверите за час.Ъпдейти и всичко тип-топ.Няма проблем.
  Стигнах момента да сложа играта,заради която купих лаптопа-Rift Trion Worlds.С надеждата да се играе с всички прилежащи към невероятния ресурс текстури.Нещеш ли,лаптопа се изключи на 30-тата секунда след като навлязох в света.
  Потърсих причина в очевидното-конфликта м/у двете графични карти.Когато съм с Интелската 4600..върви прекрасно,но лаптопа се изключва,сякаш е достигнал темп.лимита.Когато съм с „извънземната gt760m(за която не се разбра КОГА точно,ще има драйвери)
  целия свят лагва все едно играя не знам и аз…няма такова сравнение:)
  Та незнам как точно сте подкарали в привюто Томб Рейдър,НО ще ви бъда благодарен ако обясните на „лаика“ как точно да направя така,че тази на вид и спецификации“напомпена“ джаджа да подкара гладко..тази една-единствена онлайн игрица.
  Благодаря!

  • И още нещо да споделя:Наглед безупречната матрица…вече има проблем,изявяващ се в едно сиво-бяло петно спускащо се по диагонал от горен ляв ъгъл към средата и виждащо се само от най-дясна гледна позиция.Появи се след 1-та инсталация,на 7-цата.

   • Здравей, Радо! Ние не сме имали проблеми с машината, а вече сме тествали лично няколко бройки. Заповядай в офиса на Laptop.bg, за да разгледаме твоя случай:
    http://laptop.bg/pages/contact

 • Съжалявам Симо…от Варна съм.Но виж и това,което каза е,окуражаващо…сега знам точно колко да викам на дилъра:Д
  Стига съм флуудил.След малко ще ги посетя,за да чуя и тяхното становище.

  • Относно проблема с видеокартата – кои драйвери използва? Опитай да инсталираш тези от диска, който идва заедно с лаптопа. При писането на ревюто, използвайки тези от сайта, ми се появиха някои бъгове, но с тези от DVD-то в кутията нямаше трудности (макар да не съм 100% сигурен кой беше виновника за бъговете). Така че, просто опитай с тях, ако трябва преинсталирай Windows и сподели пак резултата.

   • Здравейте пак.Оказа се,че смених един греещ лаптоп с друг.
    Фирмата си поиграха 2 дена..поцъкаха си Рифт и казаха:“Всичко трябва да е 6!“
    Добре де,ама дори 3 не е!…или по-скоро на всеки 3 часа,под скромните 80 градуса работна темп. на ЦПУ-то се оказва,че крашовете са неминуеми(очевидно)….едно е ясно,ще чакам официален драйвер от НВИДИА.
    Опитах и с драйверите от диска,които са аналогични с тези на сайта на ейсър..един „скован“ VGA-драйвер,за да може все пак да върви там нещо.При първата инсталация спря на 9тия драйвер,който е за УайФи.2ра инсталация от диска-Успех.
    Чакам.Мнението ми е -недодялана работа.Все едно да си купиш кола от магазина,а да нямаш гориво и да си я гледаш за красота.
    Изръсих се преди 6 месеца -3800 за Asus G75…препоръчвам го горещо…а „това“ Хазуелско чудо,последна генерация,стапящи предметите покрай лаптопа процесори…мисля да се почака поне още малко.
    Естественно мнението ми не е миродавно..не казвам на потребителите-не купувайте или нещо от сорта,само казвам,че дотук само проблеми…за тези пари,просто не трябваше да има такива.Апропо-петното не се разнесе….ще го сменят…май:)

 • Дано както при v3-771, след няколко месеца да пуснат модел v3-772 с по-хубав екран (може би IPS).

 • Колко Fps държи на Crysis 3 на Low ?

 • Така… Много ми хареса на външен вид и на цена. Купих си го, като се има предвид, че за мен два бона са адски много пари, с надеждата най-накрая и аз да поиграя хубави игри на нормални резолюции… но не би. Гледам филми на него. Защото ВСЯКА ЕДНА ИГРА ЛАГИ, КРАШВА ИЛИ МИ ЗАБИВА! Пробвах с фабричния драйвер, пробвах с най-новия, не става и не става! Доста скъп телевизор ми купих май. Някой ако има решение- моля да сподели!

 • За бога братя не купувайте ACER когато търсите добра геймърска машина. Acer НИКОГА не са правили добро охлаждане… винаги има проблем с температурите и изобщо се правят от евтини материали. Ако търсите машина до 2000-2500 наистина за гейм с най-тихото и добро охлаждане то решението е само едно ASUS G55 или ASUS G75. Никога няма да ви изневери и ще се радвате на един наистина страхотен геймърски лаптоп. Следващата стъпка е Alienware. Просто не се внасят други истински геймърски машини в България. И честно казано 4-то поколение на ИНТЕЛ е просто рекламен трик и нищо повече. По-добре си карайте с трето – IvyBridge, държи се адски стабилно, хладно и производително. Всичко ново ще е по-енергоспестяващо, по евтино и по-некачествено поне на този етап.
  Върнете се няколко години назад във времето… Intel Core 2 Duo със страхотните и легендарни процесори от серията Penryn Т9600, Т9800, Q9000 … за съжаление това са наистина последните качесвени и стабилни процесори на Intel. Вземете един DELL XPS M1730 от 2007 година… кой съвременен лаптоп е направен от подобни качествени материали? Никой… Производителите заложиха на евтиното и некачественото и енергоспестяващото и защо? Кой геймър с лаптоп ASUS G75 например ще играе на батерия? :) Никой!
  Леново Ideapad Y580 и Y500 са наистина един хит сред мулти лаптопите.

  Хайде със здраве :)

 • viva, какво мислиш за Lenovo IdeaPad Y510p? Това е най-доброто решение за мен.

 • Дали има някакъв шанс характеристиките да са объркани и да се поддържа новият ac стандарт на wifi-я. Че като гледам основно заради covereg-а ще се минава на него.

 • Има ли шанс да излезе версия с IPS панел (скоро) ? :)

  • За момента – не. Ако излезе такъв, ще ви уведомим с новина в портала ни :)

   • Ъглите на виждане (особено вертикалните) са по-лоши спрямо IPS версията на Acer v3-771 , нали ? :)

   • Да, така е – едно от основните предимства на IPS панелите е именно широкият зрителен ъгъл.

   • А яркото петно в средата на екрана много ли е дразнещо ?

 • обяснете за сервизното обслужване

Мнения