От: | 22.06.2013, 01:39

Ревю на Acer Aspire V5-572 – най-качественият ноутбук в бюджетния клас

index-acer-aspire-v5-572 Преди само няколко дни на пазара излезе наследникът на познатия ни Aspire V5-571, който точно преди година ни очарова с красивия си дизайн и качествената си изработка. Тогава бяхме получили предварителна бройка и не бяхме наясно с точната му цена – ако знаехме, че говорим за най-ниския ценови клас, със сигурност щеше да сме още по-впечатлени.

Да оставим настрана обаче миналото и да хвърлим бегъл поглед върху това, което ни очаква. Вече повече от месец на бюрото ни стои прототип на новата генерация V5 и можем да споделим, че вече сме я подложили на сериозен набор от изпитания. Също като предшественика си, V5-572 е много красив и предлага същия богат асортимент от различни конфигурации, правещи го достъпен за тези, които не разполагат с голям бюджет и подходящ за тези, които искат по-високопроизводителна машина.

Нямаме търпение обаче да споделим подробните ни тестове и анализ, които можете да прочетете в следващите редове, за да научите дали V5-572 оправда очакванията ни и как се справи с тях.

В комплекта

Нашата бройка пристигна без комплект, но официалните такива разбира се освен със самата машина, ще разполагат със стандартните упътващи книжки и кабел със зарядно.

Дизайн и конструкция

Стилът е една от основните черти, на които Acer залагат много за успеха на последния си модел. Миналогодишната V-серия също “хващаше окото” с четирите си цвята – черно, сребърно, синьо и пурпурно, но този път тайванците ще се спрат на още по-екстравагантен вид. 14-инчовите версии ще се продават в цветовете “хладна стомана”, “ледено шампанско”, “арктична роза” и “горещо розово”. 15-инчовите конфигурации пък ще можем да намерим във варианти в “полярно черно”, “хладна стомана”, “ледено шампанско” и “румено червено”. При нас е така нареченото “полярно черно”.

V5 от миналата година имитираше донякъде метален вид. Обновената линия обаче наистина е покрита с такъв материал, което освен по-красива я прави и далеч по-здрава. Трябва да отбележим, че това съвсем не е за сметка на теглото, което във V5-572 е с над 100 грама по-ниско от това на предшественика му – само 2126 грама (в официалните данни дори е отбелязано 2.2 кг), докато това в предишното поколение беше 2231 грама. Въпреки, че е по-лек, новият V5 притежава батерия с по-голям капацитет – 3560 mAh, срещу само 2500 mAh в миналогодишния модел. Дебелината на машината също е намалена – при V5-572 тя е 22.24 милиметра, в най-дебелата част на корпуса, а тази на V5-571 e 22.61 милиметра, отново в най-дебелата му част.

2012-2013-acer-aspire-v5-572

Вече сте наясно с приятния външен вид на компютъра, който личи още при затворено положение, главно благодарение на тънкия профил и алуминиевият дизайн. Единственият елемент, който заема място върху капака е сивото лого на компанията.

exterior-2-1-acer-aspire-v5-572
exterior-1-acer-aspire-v5-572

Повдигайки екрана ще забележите работата на стабилните му панти, които го задържат в положението, което сте го оставили, прикрепяйки се към черна и почти незабележима гумена защита, минаваща като лайсна около ръбовете на дисплея. Целият панел с екрана е покрит с едно парче стъкло, а рамките му не са дебели, което го прави удобен и добре изглеждащ.

“Palm Rest”-ът или мястото, където почиват дланите ви, когато ръцете ви са върху клавиатурата е с алуминиева повърхност. Леко вдлъбване забелязваме при пълноразмерната клавиатура, което разбира се е направено с цел по-ергономична конструкция. Трябва да отбележим, че бутоните с буквите са много големи и удобни – площта им е 15 квадратни милиметра, което е с 8% повече от тази в миналогодишната версия и разбира се повече от голяма част от ноутбуците на пазара. Въпреки това обаче е останало място и за NumPad цифров блок, чийто бутони не са толкова големи, но самото му наличие е в плюс за системата – особено, ако сте потребител, който често работи с цифри или сметки.

Доста голяма площ има и ZoomPerfect тракпадът, характеризиращ се със специалната си оптимизация за Windows 8 операционната система. По-думите на производителя, освен, че е с 30% по-голям от стндартните такива, ZoomPerfect работи със специална технология, различаваща пет жеста, усещайки кога дланта ви е допряна до него и кога го докосвате с пръстите си.

Снимки на корпуса

interior-1-acer-aspire-v5-572interior-2-acer-aspire-v5-572interior-3-acer-aspire-v5-572interior-4-acer-aspire-v5-572interior-5-acer-aspire-v5-572

От лявата страна на корпуса, 15.6-инчовият Aspire V5 е снабден с USB 2.0 порт и Power-бутон за включване и изключване. Отпред машината е изчистена, а отдясно са разположени комбинирано аудио гнездо за слушалки/микрофон, четец на SD карти и още един USB 2.0 порт. За разлика от почти всички останали лаптопи, “най-запълнената” страна на V5-572 е задната му част, където се намират RJ-45 Ethernet LAN порт (достъпва се чрез отваряне с капаче), USB 3.0 порт, Acer Converter порт, HDMI, вход за зарядно устройство и Kensington Lock система за заключване.

Странични снимки

side-5-acer-aspire-v5-572side-back-4-acer-aspire-v5-572side-front-2-acer-aspire-v5-572side-left-1-acer-aspire-v5-572side-right-3-acer-aspire-v5-572

Дисплей и звук

Купувайки си лаптоп, освен с компютър, при който сме направили своят избор за процесор, памет, твърд диск, се сдобиваме и със съпътстващият го монитор. Мониторите обаче, както и всички останали компоненти, освен че бързо се развиват, може така да се различават един от друг в някои характеристики, че в определени случаи това почти да не се усеща, а в други изобщо да не стават за даден тип работа. Поради тази причина преди да си вземем ново устройство, знаейки предварително предназначението му и имайки необходимата информащия, балансираме между цена, производителност на системата и качества на дисплея, даже имайки в предвид последващото включване на втори, основен монитор.

И тъй като за много потребители интересът или професията поставят на първо място именно монитора, с настоящата статия затвърждаваме една нова поредица от допълнителни изследвания, която стартирахме в ревюто на Acer Aspire V3-772.

additive-acer-aspire-v5-572Като начало трябва да се докоснем до някои моменти от теорията на светлината, които насетне да ни помогнат за оценката на резултатите и в разсъжденията при евентуална покупка – как мониторът пресъздава цветовете.

Човешкото око разполага с три вида цветни рецептори – за червен, зелен и син цвят, разлагайки по този начин попадналата върху него светлина на три отделни компонента, като чуствителността му към тях не е еднаква.

При смесването на тези три светлини може да се пресъздаде всеки цвят от видимия спектър. Нарича се адитивно смесване (вижте фигурата вляво).

Цветово пространство sRGB От гледна точка на субективното възприятие цветът се характеризира с яркост, цветови тон и наситеност. С тези три характеристики в триизмерна фигура могат да се опишат всички цветове, възприемани от човешкото око. През тридесетте години на миналия век организацията Commission Internationale de l’Eclairage създава стандартно цветно пространство и математическа система за измерване на цвета на базата на двумерна цветна диаграма CIE, базирана на цветови тон (Hue) и наситеност (Saturation). В обхватa и се намират всички цветове, видими от човешкото око.

CIEДруги цветови пространства

Мониторите могат да пресъздадат само част от цветовете, видими от човешкото око. Триъгълниците в диаграмата показват тази част. Най-масово използваното в момента цветово пространство е sRGB. То се е превърнало в стандарт, поддържа се от повечето монитори и е пространството, в което се пресъздават цветовете във WEB. Съществуват и по-широки цветни пространства като Adobe RGB, Wide Gamut RGB, ProPhoto RGB. AdobeRGB обхваща sRGB и включва допълнително цветове от CIA диаграмата, главно в областите на Циан и Зелено и покривайки по този начин почти изцяло цветовете в CMYK, което е от съществена важност, ако работите в печатния дизайн.

AdobeWGRGB
ProPhoto
sRGB+AdobeRGB

Повечето монитори обаче обхващат само sRGB. Използва се от браузърите за показване на изображенията в Интернет. Ако качите снимка, направена в AdobeRGB в Интернет или я гледате на монитор, работещ в sRGB, цветовете ще бъдат по-бледи.

Цветен профил

Калибрирането на монитора се прави с цел точно показване на разглежданите изображения. При профилирането, което е една стъпка напред и е възможно само със специален уред, се създава файл с данни, наречен ICC профил, който описва характеристиките на монитора ви и коригира червения, зеления и синия цвят във всички нива на яркост, които последният е в състояние да възпроизведе. Файлът се записва от софтуера на калибриращото устройство за Windows 7 в директория \Windows\System32\Spool\Drivers\Color. За крайният резултат след това има огромно значение технологията на панела (TN, IPS, MVA…), видът на подсветката и дълбочината на цвета (Color Depth). Дори след като се профилира, един евтин TN дисплей може да предава цветовете със значителни отклонения спрямо дисплей на качествен монитор.

За дисплея на Acer Aspire V5

Дисплеят на Acer Aspire V5 е 15.5-инчов, реагиращ на докосване, със съотношение 16:9,а моделът му е B156XTN03.1 на базата на TFT LCD панел с LED подсветка тип WLED, произведен от AU OPTRONICS. Нативната резолюция е 1366 x 768 пиксела. Яркостта, по данни на производителя е 200 cd/m2 (типично), но не по-малко от 170 cd/m2, измерена в 5 точки по показаната схема.

Area

При проверката с калибриращ уред за максималната яркост се отчетоха представените по-долу стойностти.

Контрастът е 500:1, изчислен по формулата CR = Яркост бял екран / Яркост черен екран, измерено 30 минути след включване на монитора.

Панелът поддържа 256K цвята, RGB по 6 бита на канал. Характеризира се с икономичност – максималната му мощност е само 3.65 W при номинално напрежение 3.3 V. Има малко време на реакция (което го прави предпочитан от геймърите), в случая – 8 милисекунди, измерено по метода “Черно” до “Бяло” и “Бяло” до “Черно”, между нивата по показаната фигура (начинът, по който се измерва това време е важен, защото различните производители предлагат различни методики, в стремежа си да демонстрират по-ниски стойности).

ResponseTime

Недостатъци на този тип дисплеи са ограничените ъгли на видимост и малката дълбочина на цвета (262 144 цвята, което се коригира посредством използване на Dithering/FRC технологии.

За визуална оценка на ъглите на видимост при Acer Aspire V5 предлагаме снимки направени под ъгъл 45 градуса спрямо оста на фотоапарата.

angles-acer-aspire-v5-572

Обхват на цветовете

Координатите на sRGB в CIE диаграмата са:

X Червено – 0.64 Зелено – 0.30 Синьо – 0.15
Y Червено – 0.33 Зелено – 0.60 Синьо – 0.06

Координатите на AdobeRGB в CIE диаграмата са:

X Червено – 0.64 Зелено – 0.21 Синьо – 0.15
Y Червено – 0.33 Зелено – 0.71 Синьо – 0.06

Координатите при Acer Aspire V5 в CIE диаграмата са:

X Червено – 0.58 Зелено – 0.33 Синьо – 0.155
Y Червено – 0.335 Зелено – 0.565 Синьо – 0.14

AcerV5

Цветопредаване

Преди оценката за правилно цветопредаване създаваме цветен профил при 120 cd/m2 и бяла точка D65, при която белият цвят на екрана на компютъра симулира качеството на дневната светлина, но не най-студената (D75).

White_point

След профилиране проверяваме отклонението (deltaE) при набор от 24 цвята (deltaE).

Display-Settings11Profiler

Като цветопредаване в сравнение с други монитори от този тип дисплеят на Acer Aspire V5 се представи добре. От гледна точка на непрофесионален монитор цветовите отклонения не са големи – измерването след калибрация показа средна цветова разлика Average DeltaE = 3.75 , както е показано по-горе в таблицата.

Тази стойност обаче не удовлетворява изискванията за професионална работа, където за DeltaE са нежелани стойностти, по-високи от DeltaE=2.00.

Мониторът не е подходящ и за WEB дизайн, защото не покрива напълно sRGB цветовото пространство.

Икономичността и малкото време за реакция го прави подходящ за игри, гледане на видео и Интернет.

Звук

Една от най-приятните изненади дойде при теста на звука. Тонколонките вече са четири на брой и предлагат повече от чудесен звук – един от качествените, които сме чували от ноутбук и определено най-добрият от тестваните до момента ултра тънки машини.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация, която сме тествали в настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спицификации.

index-acer-aspire-v5-572

Процесор Intel Core i5-3337U (2-ядрен, 1.80 – 2.70 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет 6GB (1x 4096MB + 1x 2048MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD Toshiba MQ01ABF032 – 300GB (5400 оборота/минута)
Видеокарта NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см) – 1366 x 768 пиксела, гланцов, реагиращ на докосване
Оптично устройство няма
Комуникация Wi-Fi 802.11a/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 2.0 порта, 1x USB 3.0, HDMI, аудио гнзедо за слушалки и микрофон, уеб камера, четец на SD мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, подсветка на клавиатурата
Батерия 4-клетъчна батерия (3560 mAh)
Дебелина на корпуса 22.24 милиметра
Тегло 2126 грама (с 4-клетъчната батерия)
Тегло на зарядното устройство 329 грама

Инсталация и драйвери

driversТестваната от нас конфигурация работи с предварително инсталирана Windows 8 операционна система. Ако вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да намерите такива в официалния сайт за поддръжка на компанията (обърнете внимание, че Aspire V5-572 не е в категория „Notebooks“, а в „Ultra-thin“): http://us.acer.com/ac/en/US/content/drivers

Батерия

За теста на батерията използваме специално създаден скрипт, който сърфира автоматично в 70 популярни български и световни сайта, някои от които съдържат Flash реклами. За да можем да тестваме всички машини в равнопоставено положение, настройваме яркостта на екрана на 120 cd/m2.

При горепосочените условия и Power Saver режим, Acer Aspire V5-572 издържа 125 минути (2 часа и 5 минути) с едно зареждане. Резултатът не е добър, но не сме наясно колко стара е и как е използвана батерията в прототипа, който подлагаме на тест.

Процесор и RAM памет

IntelCorei5IvyBridgeIntel Core i5-3337U е процесор от среден клас, представен от Intel на 25.01.2013 г. Той е част от Ivy Bridge поколението и работи с базова тактова честота от 1.80 GHz, която може да се овърклоква автоматично, благодарение на Turbo Boost 2.0 функционалността му. При използване на двете ядра едновременно, тактовата честота може да достигне до 2.5 GHz, а при пресмятането на еднонишкови процеси – до 2.7 GHz.

Процесорът разполага с 3МВ кеш от последно ниво и е снабден с вградена Intel HD Graphics 4000 видеокарта. Базовата честота на графичния чип е 350 мегахерца, като може да се променя динамично до 1.1 GHz.

Чипът е изработен по 22-нанометров технологичен процес, а TDP му е 17 вата. Максималната работна температура на i5-3337U e 105 градуса, а в списъка с технологии, които поддържа процесора се отличават Hyper-Threading (за емулиране на по едно виртуално ядро, за всяко от двете реални), Intel Wireless Display и PCI Express 2.0. Процесорът поддържа до 32GB DDR3/L/-RS 1333/1600 памет.

Мястото, на което се намира 3337U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i5-3337u/

RAM паметта в конфигурацията на V5-572, която тестваме е 6GB DDR3 (1600 MHz).

cpu-z-acer-aspire-v5-572

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i5-3337U превъзхожда всички чипове от сравнението, с изключение на Core i7-3517U.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 5
 • Dell Inspiron 3521
 • 2.16
 • 1.60
 • 1.35
 • 2.81
 • 0.86
 • 1.82
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i5-3337U (2-ядрен, 1.80 - 2.70GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 2.16
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 1.60
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 1.35
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 2.81
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 0.86
Dell Inspiron 3521 Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7670M (1GB DDR3) 1.82

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи. Доста добро представяне на i5-3337U, който почти достига резултата на i7 процесора в Inspiron 5423.

 • 500
 • 400
 • 300
 • 200
 • 100
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 5
 • Dell Inspiron 3521
 • 382
 • 317
 • 182
 • 407
 • 131
 • 268
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i5-3337U (2-ядрен, 1.80 - 2.70GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 382
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 317
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 182
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 407
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 131
Dell Inspiron 3521 Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7670M (1GB DDR3) 268

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум. Отново чудесно представяне на V5 – едва ли ще забележите 2-секундната разлика с 5423, но със сигурност ще усетите тази с останалите модели.

 • 100
 • 80
 • 60
 • 40
 • 20
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 5
 • Dell Inspiron 3521
 • 23.5
 • 32.3
 • 35.3
 • 21.4
 • 51.2
 • 31.8
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Acer Aspire V5-572 Intel Core i5-3337U (2-ядрен, 1.80 - 2.70GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 23.5
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 32.3
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 35.3
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 21.4
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 51.2
Dell Inspiron 3521 Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7670M (1GB DDR3) 31.8

Fritz

Fritz e един от любимите ни бенчмаркове, който по традиция сме запазили при тестване на лаптопите ни. Идеята му е да отрази производителността при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-3337U се справя с 4.623 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

fritz

Видеокарта

geforce-gt-720mNVIDIA GeForce GT 720M с кодово име “N14M-GE” е графичен чип от среден клас, анонсиран в началото на второто тримесечие на 2013 година. Той е част от Fermi поколението и разчита на GF117 ядро, което e изработено по 28nm производствен процес. То се състои от 96 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 938MHz. Nvidia тук не са предоставили възможност за опционалния Turbo Mode.

Чипът също така разполага с 64-битова шина на паметта и DDR3 памет. NVIDIA GeForce GT 720M поддържа DirectX 11, Pixel Shader 5.0, Optimus, OpenCL 1.1 и OpenGL 4.3 технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 14.4GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 2560×1600 за дигитален сигнал и 2048×1536 за аналогов сигнал.

Мястото, на което се намира NVIDIA GeForce GT 720M в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gt-720m/

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Intel HD Graphics 3000 въобще не успя да завърши теста, а 720M се представи най-добре от всички видеокарти в сравнението.

 • 1500
 • 1200
 • 900
 • 600
 • 300
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 5
 • Dell Inspiron 3521
 • 1232
 • -
 • 845
 • 844
 • 525
 • 1140
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i5-3337U (2-ядрен, 1.80 - 2.70GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 1232
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 845
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 844
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 525
Dell Inspiron 3521 Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7670M (1GB DDR3) 1140

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Тук AMD Radeon HD 7670M взе превес.

 • 8800
 • 7040
 • 5280
 • 3520
 • 1760
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 5
 • Dell Inspiron 3521
 • 5729
 • 2298
 • 4379
 • 3844
 • 2899
 • 7298
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i5-3337U (2-ядрен, 1.80 - 2.70GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 5729
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 2298
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 4379
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 3844
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 2899
Dell Inspiron 3521 Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7670M (1GB DDR3) 7298

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. 720M и 7670М отново са приблизително на едно ниво.

 • 1100
 • 880
 • 660
 • 440
 • 220
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 5
 • Dell Inspiron 3521
 • 841
 • -
 • 563
 • 471
 • 399
 • 888
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i5-3337U (2-ядрен, 1.80 - 2.70GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 841
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 563
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 471
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 399
Dell Inspiron 3521 Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7670M (1GB DDR3) 888

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

Добър резултат за GeForce 720M и в Unigine теста.

 • 400
 • 320
 • 240
 • 160
 • 80
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • Samsung Series 5
 • ASUS VivoBook U38N
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 5
 • Dell Inspiron 3521
 • 263
 • -
 • 194
 • -
 • 135
 • 305
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i5-3337U (2-ядрен, 1.80 - 2.70GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 263
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 194
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) -
Samsung Series 5 AMD A6-4455M (2-ядрен, 2.10 - 2.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7500G (споделена памет) 135
Dell Inspiron 3521 Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7670M (1GB DDR3) 305

Ниска графика 198 кадъра / секунда
Средна графика 130 кадъра / секунда
Висока графика 125 кадъра / секунда
Ниска графика 21 кадъра / секунда
Средна графика 15 кадъра / секунда
Висока графика 6 кадъра / секунда
Ниска графика 50 кадъра / секунда
Средна графика 18 кадъра / секунда
Висока графика 7 кадъра / секунда

Видно е, че NVIDIA GeForce 720M не е подходяща за „запалени“ геймъри, но е повече от достатъчна за по-леките игри от типа на FIFA 13, които ще работят дори на максимални настройки. Най-тежките игри на пазара, като Metro: Last Light и последната Tomb Raider ще ви предложат плавен геймплей само ако ги играете на ниски настройки, което също не е лошо, имайки предвид, че говорим за ултра тънък компютър.

Температури

При стандартно натоварване, процесорът на V5-572 задържа температура около 40-50 градуса. Когато го натоварим максимално, в продължение на около 30 минути (за да проверим стабилността му, както и охлаждането в конструкцията на лаптопа), тази стойност се увеличава едва до 65 градуса. Въпреки сравнително тънкия корпус, охлаждането работи повече от перфектно, а до Tjmax стойността (105 градуса), при преминаване на която THERMTRIP# ще изключи компютъра ни, предпазвайки го от изгаряне, има цели 40 градуса отстояние.

Зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temp-acer-aspire-v5-572

Заключение

conclusion-acer-aspire-v5-572Доста смело е изказването ни в заглавието на ревюто, но след всички тестове, на които подложихме машината, мнението ни остава същото. Върху новата 572 серия на V5 линията наистина е мислено сериозно, като е обърнато внимание на всеки отделен компонент и внимателно са анализирани негативните черти на предшественика ѝ. Ревизирани са дори компоненти, които и в миналогодишната версия се справяха добре с работата си, като например вградените тонколонки – сега те са двойно повече – четири на брой, а звука им е чудесен. Единствено екранът е на посредствено ниво, но това не означава, че е лош, а просто стандартен за класа си. Ако решите да заложите на малко по-скъпа конфигурация, съвсем скоро на пазара ще са налични такива с Full HD IPS дисплеи, чието качество ще е от най-високо ниво. Не крием, че тестът на батерията ни разочарова, но машината която анализирахме е прототипен модел и не можем да гарантираме за състоянието на батерията в нея.

Корпусът е красив и изглежда здрав, а въпреки тънкият профил, конструкцията му позволява изключително добро охлаждане.

Имаме и един специален подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да закупят компютъра. Тези наши читатели, заедно с лаптопа ще получат удобна безжична мишка Rapoo 1090 P-Lite с Nano-приемник и 24 месеца гаранция. Единственото условие е в полето “Допълнителна информация” при поръчка да споделите с нас вашето предложение за допълнителен тест, който бихте искали да присъства в бъдещите наши ревюта или просто да изкажете вашето мнение за тях, което разбира се пък е много ценно за нас.

Плюсове

 • Здрав и красив алуминиев корпус
 • Тънък профил и ниско тегло
 • Чудесен звук
 • Страхотно охлаждане

Минуси

 • Сравнително кратък живот на батерията
 • Посредствен екран

Всички лаптопи от серията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/search?utf8=%E2%9C%93&q=v5-572

[similar_laptops“ item1=“54″ item2=“45″ item3=“42″ item4=“41″ item5=“36″ item6=“26″]

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 8 665 пъти

6 мнения

 • Ще направите ли ревю на HP probook 450 скоро? Виждам, че го имате наличен в магазина.

 • И аз се интересувам от HP Probook 450 и по конкретно от разликите с Probook 4540s i3- 3230.

 • Като гледам как му бягат цветовете ви вярвам че е с IPS матрица! Аз имам монитор с такава матрица и както и да го гледам не му мърдат нито цветовете нито нищо!

  • Тестваният в ревюто модел не разполага с IPS матрица. В момента подготвяме и тест на Aspire V5 с такава, така че съвсем скоро ще може да се разгледа как се представя и тази модификация. Поздрави!

Мнения