От: | 26.08.2013, 19:50

Ревю на Acer Aspire V5-572G – перфектен баланс между ултрабук и мощен лаптоп

index-acer-aspire-v5-572 Преди около два месеца се сдобихме с инженерна бройка на новия Aspire V5-572 лаптоп и ако сте прочели тогавашното ни ревю, със сигурност сте наясно, че сме останали очаровани. Машината се явява като наследник на една особено успешна разработка на Acer, която беше пусната на пазара в средата на миналата година, но тестваната тогава конфигурация се отличи с ниска производителност – както в изчислително, така и в графично отношение.

Новият V5 не само има амбицията да се справи с горепосочените проблеми, но същевременно ще предложи по-ниско тегло и дори по-тънък корпус.

Прототипа, който тествахме, също имаше компонент, който не ни изненада приятно и това е батерията му, чиято издръжливост успя да захранва лаптопа в продължение на едва 2 часа, с едно зареждане, при уеб сърфиране. Тъй като обаче не бяхме наясно с историята на ноутбука, нямаше как да приемем тази стойност за финална, така че ще ни е много интересно да разберем как се представя настоящата конфигурация на Aspire V5 и в този аспект.

Видео представяне

Както винаги, преди да започнем с детайлните анализи, ще се обърнем към колегата Георги Добриков, който за пореден път е подготвил страхотен обзор на компютъра, под формата на сравнително кратко, 6-минутно видео.

В комплекта

Комплектът на Aspire V5 включва зарядно устройство с кабел, няколко упътващи книжки, Resource DVD и Acer Converter кабел за VGA връзка с външен монитор.

komplekt-acer-aspire-v5-572

Дизайн и конструкция

Стилът е една от основните черти, на които Acer залагат много за успеха на новия си модел. Миналогодишната V-серия също “хващаше окото” с четирите си цвята – черно, сребърно, синьо и пурпурно, но този път тайванците ще се спрат на още по-екстравагантен вид. 14-инчовите версии ще се продават в цветовете “хладна стомана”, “ледено шампанско”, “арктична роза” и “горещо розово”. 15-инчовите конфигурации пък ще можем да намерим във варианти в “полярно черно”, “хладна стомана”, “ледено шампанско” и “румено червено”. При нас е модификация в цвят “хладна стомана”.

V5 от миналата година имитираше донякъде метален вид. Обновената линия обаче наистина е покрита с такъв материал, което освен по-красива я прави и далеч по-здрава. Трябва да отбележим, че това съвсем не е за сметка на теглото, което във V5-572 е с над 120 грама по-ниско от това на предшественика му – само 2109 грамa, докато това в предишното поколение беше 2231 грама. Въпреки, че е по-лек, новият V5 притежава батерия с по-голям капацитет – 3560 mAh, срещу само 2500 mAh в миналогодишния модел. Дебелината на машината също е намалена – при V5-572 тя е 22.24 милиметра, в най-дебелата част на корпуса, а тази на V5-571 e 22.61 милиметра, отново в най-дебелата му част.

2012-2013-acer-aspire-v5-572

Приятния външен вид на компютъра личи още при затворено положение, главно благодарение на тънкия профил и алуминиевия дизайн.

front-back-1-acer-aspire-v5-572
front-back-2-acer-aspire-v5-572
front-back-3-acer-aspire-v5-572

Повдигайки екрана ще забележите работата на стабилните му панти, които го задържат в положението, което сте го оставили. Зa разлика от прототипа, при който целия панел с екрана беше покрит от едно цяло парче стъкло (Edge-to-Edge), версията която тестваме (и която не разполага с реагиращ на докосване екран) си има ясно изразени рамки. Те обаче не са дебели и елегантният външен вид се запазва.

“Palm Rest”-ът или мястото, където почиват дланите ви, когато ръцете ви са върху клавиатурата е с алуминиева повърхност. Леко вдлъбване забелязваме при пълноразмерната клавиатура, което разбира се е направено с цел по-ергономична конструкция. Трябва да отбележим, че бутоните с буквите са много големи и удобни – площта им е 15 квадратни милиметра, което е с 8% повече от тази в миналогодишната версия и разбира се повече от голяма част от ноутбуците на пазара. Въпреки това обаче е останало място и за NumPad цифров блок, чийто бутони не са толкова големи, но самото му наличие е в плюс за системата – особено, ако сте потребител, който често работи с цифри или сметки.

Доста голяма площ има и ZoomPerfect тракпадът, характеризиращ се със специалната си оптимизация за Windows 8 операционната система. По-думите на производителя, освен, че е с 30% по-голям от стандартните такива, ZoomPerfect работи със специална технология, различаваща пет жеста, усещайки кога дланта ви е допряна до него и кога го докосвате с пръстите си.

Интериор

interior-1-acer-aspire-v5-572interior-2-acer-aspire-v5-572interior-3-acer-aspire-v5-572interior-4-acer-aspire-v5-572interior-5-acer-aspire-v5-572

От лявата страна на корпуса, 15.6-инчовият Aspire V5 е снабден с USB 2.0 порт и Power-бутон за включване и изключване. Отпред машината е изчистена, а отдясно са разположени комбинирано аудио гнездо за слушалки/микрофон, четец на SD карти и още един USB 2.0 порт. За разлика от почти всички останали лаптопи, “най-запълнената” страна на V5-572 е задната му част, където се намират RJ-45 Ethernet LAN порт (достъпва се чрез отваряне с капаче), USB 3.0 порт, Acer Converter порт, HDMI, вход за зарядно устройство и Kensington Lock система за заключване.

Acer Converter Port е унифициран порт за преходници на тайванската компания, който може да послужи за VGA, USB или дори LAN връзка, например. Конструкцията му е идентична с размерите на mini DisplayPort и е възможно да можете да го използвате като такъв, но Acer не гарантират правилната работа на свързан монитор по този начин, макар че не опитът не би трябвало да навреди нито на компютъра, нито на прикачения монитор.

Странични снимки

sides-1-acer-aspire-v5-572sides-2-acer-aspire-v5-572sides-3-acer-aspire-v5-572sides-4-acer-aspire-v5-572sides-5-acer-aspire-v5-572

Дисплей и звук

Дисплеят на Acer Aspire V5 е TFT-LCD панел с TN матрица, WLED подсветка и матово покритие, модел B156XTN03.5 на AU Optronics corporation. Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 см), а съотношението на страните 16:9 (34.5 см х 19.4 см). Контрастът по данни на производителя достига 500:1. Резолюцията е 1366 х 768 пиксела, което означава 100.45 пиксела на инч и стъпка на пикселите 0.252 mm. Представяме ви две прецизно фокусирани снимки, първата – върху подпикселите, а втората – върху покритието.

Microscope_1
Microscope_2

Панелът е с 18-битова матрица, дълбочина на цвета 6 бита на канал и възпроизвежда 262 144 цвята.

Времето за реакция на пикселите, измерено по метода бяло до черно плюс черно до бяло е 8 ms. Ниска, подходяща за игри стойност, която, заедно с малката консумация на енергия са основни предимства на TN матриците. Конкретно този панел има само 2.8 вата консумирана от подсветката мощност, чийто живот надхвърля 15 000 часа работа.

ResponseTime

Равномерност на подсветката и цветна температура

Измерената максимална осреднена яркост по цялата площ на екрана е 230 cd/m2.

Before_1
Before_2

Необходимата яркост за работа, според предназначението на лаптопа, е 200 cd/m2. По-късно ще покажем още веднъж графики на измерената яркост след калибрация, като максималната неравномерност на подсветката беше 11%, което не е лош резултат.

Обхват на цветовото пространство (CIE) при Acer Aspire V5

TN матрица в комбинация с WLED подсветка не дават у нас нагласа за особено високи очаквания по този показател. Измереното покритие на sRGB за Acer Aspire V5 беше 57%.

CIE

Цветопредаване

След калибрация при яркост 200 cd/m2, средната стойност на DeltaE, характеризираща отклоненията от правилното цветопредаване е 4.22.

200cd_2delta-e

Подобна стойност се получи и с втори модел калибратор.

AfterNative_7

Спрямо вида на дисплея считаме резултата напълно приемлив. Направихме още веднъж измерване за еднородност на подсветката при две нива на яркост.

AfterNative_31
AfterNative_51

Изводи

Дисплеят на Acer Aspire V5 е с бюджетно ориентиран панел с типично приложение – игри и несвързани с обработка на изображения бизнес приложения. Предимствата му са – икономичност и малко време на реакция на пикселите, а слабата страна – недостатъчното покритие на sRGB цветовото пространство. Ако сте графичен или уеб дизайнер обаче, имайте предвид, че Aspire V5 се предлага и във версия със страхотен IPS дисплей, чийто възможности ще подложим на тест съвсем скоро.

Звук

Една от най-приятните изненади дойде при теста на звука. Тонколонките вече са четири на брой и предлагат повече от чудесен звук – един от най-качествените, които сме чували от ноутбук и определено най-добрият от тестваните до момента ултра тънки машини.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 – 3.10 GHz, 4MB кеш)
Оперативна памет 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 128GB mSATA SSD + 1000GB HDD (5400 оборота/минута)
Видеокарта NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см) – 1366 x 768 пиксела, матов (100 ppi)
Оптично устройство – няма –
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 2.0 порта, 1x USB 3.0 (с PowerShare), HDMI 1.4, Acer Converter Port, RJ-45 порт, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, уеб камера, четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, подсветка на клавиатурата
Батерия 3560 mAh батерия
Дебелина на корпуса 22.24 милиметра
Тегло 2109 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 329 грама

Инсталация и драйвери

driversТестваната от нас конфигурация работи с предварително инсталирана Windows 8 операционна система. Ако вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да намерите такива в официалния сайт за поддръжка на компанията (обърнете внимание, че Aspire V5-572 не е в категория „Notebooks“, а в „Ultra-thin“): http://us.acer.com/ac/en/US/content/drivers

Батерия

Акумулаторната батерия на Acer Aspire V5, модел AP13B3K, е литиево-полимерна, с енергиен капацитет 53 Wh, което отговаря на 3560 mAh при номинално напрежение 15 V.

battery-acer-aspire-v5-572

Преди да стартираме тестовете на батерията, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на Windows операционната система.

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

web-surf-acer-aspire-v5-572

При тези условия, Acer Aspire V5 издържа 310 минути (5 часа и 10 минути).

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

movie-acer-aspire-v5-572

По този начин батерията изразходи капацитета си за 288 минути (4 часа и 48 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За този тест използваме Metro: Last Light при Low настройки.

3d-game-acer-aspire-v5-572

Тук Acer Aspire V5 се изтощи само за 62 минути, което се равнява на 1 час и 2 минути.

Време за зареждане

Зарядното устройство на Acer Aspire V5 е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 90 W при номинално напрежение и ток съответно 19 V и 4.74 A.

За зареждането от 0% до пълния капацитет на батерията, бяха нужни 149 минути (2 часа и 29 минути).

battery

Консумация на електроенергия

Включен в мрежата на електрозахранвенето, при напълно заредена вече батерия, Acer Aspire V5 показа типична консумирана мощност от около 24 вата. Това има две добри страни – когато остане само на акумулаторно захранване, ще бъде икономичен и второ, сметката за електроенергия ще ви бъде малка. Показваме примерна сравнителна таблица, за основа на финансови разсъждения.

electro

Твърд диск / Solid State Drive

Чудесно впечатление в нас остави наличието на mSATA слот, под капака на Aspire V5. Благодарение на него, тестваната днес конфигурация разполага както със супер бърз, 128-гигабайтов Solid State Drive, така и с обемен 1-терабайтов твърд диск (5400 оборота/минута).

atto

Процесор и RAM памет

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-3537U е ниско-волтажен процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от висок клас, анонсиран през второто тримесечие на 2012 година. Той е част от “Ivy Bridge” поколението и работи с базова тактова честота от 2.00GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 2.9GHz, а при използване на само едно – до 3.1GHz.

Чипът също така разполага с 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 4МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-3537U e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4000 графичен контролер. Той е с базова честота от 350 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1200MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 17 вата, а максималната температура на работа е 105 градуса.

Intel Core i7-3537U поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3/L/-RS 1333/1600 памет и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i7-3537U можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/72054

Мястото, на което се намира i7-3537U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-3537u/

RAM паметта в тестваната конфигурация е 8GB DDR3 (1600 MHz).

cpu-z
ram

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Двата водача са Aspire V5 и ASUS K56, като и двете машини разчитат на еднакъв процесор – i7-3537U.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 2.92
 • 2.94
 • 2.81
 • 3.00
 • 2.85
 • 2.99
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2.92
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 2.94
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 2.81
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 3.00
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 2.85
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 2.99

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи. Този бенчмарк дава минимално предимство на Core i5 чиповете, които имат над два пъти по-висока консумация.

 • 550
 • 440
 • 330
 • 220
 • 110
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 421
 • 425
 • 407
 • 429
 • 401
 • 429
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 421
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 425
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 407
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 429
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 401
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 429

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум. Тук резултатите на всички машини са почти идентични.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 20.7
 • 20.3
 • 21.4
 • 20.0
 • 20.8
 • 19.9
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 20.7
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 20.3
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 21.4
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 20.0
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 20.8
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 19.9

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-3537U се справя с 5.618 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

nvidia-geforce-gt-750mNVIDIA GeForce GT 750M с кодово име “N14P-GT” е графичен чип от среден клас, анонсиран в началото на второто тримесечие на 2013 година. Той е част от Kepler поколението и разчита на GK107 ядро, което e изработено по 28nm производствен процес. То се състои от два шейдърни блока, също известни като SMX, всеки от които разполага с по 192 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра, които сумарно правят 384 CUDA ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 967MHz. NVIDIA тук не са предоставили възможност за опционалния Turbo Mode. В зависимост от това, дали охлаждането на лаптопа го позволява, Turbo Mode може да повиши честотата на ядрата до по-високи стойности.

Чипът също така разполага със 128-битова шина на паметта и може да се срещне в няколко модификации с DDR3 или GDDR5 памет. NVIDIA GeForce GT 750M поддържа SLI, DirectX 11.1, Pixel Shader 5.0, Optimus, PhysX, OpenCL, OpenGL 4.1, DirectCompute, CUDA, 3DTV Play и 3D Vision технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 80GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840×2160 за дигитален сигнал и 2048×1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GT 750M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gt-750m/

gpu0-1

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. GDDR5 паметта дава предимство на GeForce 640M, което е достатъчно, за да застане на първо място, макар и с малко отстояние от 750M във V5, сред тестваните тук видеокарти.

 • 12400
 • 9920
 • 7440
 • 4960
 • 2480
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 10290
 • 9600
 • 3844
 • 5214
 • 10316
 • 9232
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 10290
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 9600
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 3844
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 5214
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 10316
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 9232

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Тук предимството на 640M липсва, а по-новата 750M застава на първо място.

 • 1900
 • 1520
 • 1140
 • 760
 • 380
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 1576
 • 1457
 • 471
 • 745
 • 1362
 • 1380
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 1576
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 1457
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 471
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 745
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 1362
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 1380

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Ситуацията е идентична и в този тест.

 • 2850
 • 2280
 • 1710
 • 1140
 • 570
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 2344
 • 2020
 • 844
 • 1081
 • 1850
 • 1805
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2344
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 2020
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 844
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 1081
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 1850
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 1805

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

Series 7 Chronos е победител в Unigine, а след него стои тестваната днес 750M.

 • 650
 • 520
 • 390
 • 260
 • 130
 • 0
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 475
 • 456
 • -
 • 336
 • 521
 • 440
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 475
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 456
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) -
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 336
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 521
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 440

Тестове на игри

Ниска графика 313 кадъра / секунда
Средна графика 178 кадъра / секунда
Висока графика 144 кадъра / секунда
Ниска графика 37 кадъра / секунда
Средна графика 28 кадъра / секунда
Висока графика 11 кадъра / секунда
Ниска графика 96 кадъра / секунда
Средна графика 37 кадъра / секунда
Висока графика 17 кадъра / секунда

Доста добри резултати, които дори бихме определили като страхотни, имайки предвид, че тестваме ноутбук с толкова тънък корпус.

Температури и комфорт

temps-bottom-acer-aspire-v5-572

temperatures-bottomПри нормална работа (сърфиране в Интернет, писане на документи), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 51-52 градуса, което е изцяло в рамките на стандартните стойности.

След като около 30 минути го подлагахме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата се държаха около 81-82 градуса.

Към изчислителното, добавихме и 100-процентово графично натоварване на видеокартата – при тези условия, още 30-минути по-късно, процесорът задържаше температурата си между 91 и 92 градуса. Видеокартата пък достигна до 96 градуса. Напомняме, че използваният от компютъра процесор Intel Core i7-3537U има Tj.max температура от 105 градуса, при преминаване на която THERMTRIP# би изключил принудително машината.

В изображението отляво виждате разпределението на температурите в различните сектори на дъното на компютъра. На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps

Лицевият панел (с клавиатурата) се затопли до 50.5 градуса, в най-горещата си точка – горния център на клавиатурата.

Заключение

Преди време лаптопите се смятаха за компютри, които са крайно неподходящи за игри. Да, това беше така, но технологичния напредък на производителите бързо преодоля този момент. Сега не само много от мобилните машини са подходящи, но се появяват и ултра тънки модели, готови да се справят с тежките задачи, а Aspire V5 е изключително ярко доказателство на това твърдение. Комбинацията с чудесен звук, идващ от четири високоговорителя ще ви донесе изживявания, които не сте очаквали от ноутбук от такъв тип, а най-приятната изненада определено е неговата цена, която започва от най-бюджетния сектор.

Само с хубави думи можем да опишем и корпуса – освен, че е здрав и разчита на висококласни материали, той е по-портативен дори и от този на V5-571.

Имаме и малък подарък за първите 10 от вас, които са прочели ревюто и са решили да си закупят Acer Aspire V5 до 25 септември – при поръчката, въведете в полето “Допълнителна информация” мнение за статията или предложение за бъдещите такива и ще получите тениска “Laptop.bg”. Не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – М, L или XL.

Плюсове

 • Впечатляваща производителност, за тези размери
 • Тънък и елегантен корпус
 • Бюджетна цена
 • Чудесен звук
 • Сравнително дълъг живот на батерията

Минуси

 • Сравнително тесен обхват на sRGB цветовото пространство

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_572G-acer_aspire_v5572g_NX_MAKEX_006_SSD128

Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/search?utf8=%E2%9C%93&q=v5-572g

Модели, участващи в тестовете от статията

Върху това ревю работиха Симеон Николов и Крум Николов. Видео представянето е дело на Георги Добриков, а бенчмарк тестовете са изпълнени с помощта на Богдан Катански. Надяваме се да сме били максимално полезни за Вас, а в случай, че имате въпроси, мнения или предложения, ще се радваме да ги споделите, чрез коментари по-долу. Ние пък ще се постараем да обърнем внимание на всеки. Пожелаваме ви дълга и безаварийна работа!

Прочетено 14 361 пъти

9 мнения

 • Клавиатурата на лаптопа от снимките се различава от тази на лаптопа от снимките. На видеото е дървения тип клавиатура, която докарва разтегнато сухожилие, докато се опитваш да нацелиш левият Shift клавиш. Каква е все пак?

 • Исках да кажа „лаптопа от видеото“

 • Започнали сте да правите наистина уникални представяния. Поздравления за ревюто! Особено ми допада частта с консумацията на електроенергия, много ценен аспект.

  Мислили ли сте върху възмоността да превеждате ревютата на английски?

 • Между снимките от ревюто и снимките в магазина има разлика в подредбата на клавиатурата. При тези на ревюто до левия Shift има още един бутон с права и ляво наклонена черта, а в магазина същия бутон е при Enter-а. Къде е в крайна сметка? И има лека грешка при издръжливостта на батерията. При теста със сърфирането в Интернет пише че е издържал 310 минути, което е равно на 5 часа и десет минути (там пише 3 часа и 30 минути). А лаптопът ще се предлага ли във Вашия магазин в цвят Polar Black? И поздравления страхотно ревю!

  • На клавиатурата с малкия ляв Shift клавишът Enter е обърнат и до него има същия бутон като при левия Shift. Както изглежда, клавиатурата от видеото е актуалната на модела в България. Проблемът с бутона до левия Shift може да се оправи донякъде като се направи също да бъде ляв Shift, иначе е твърде вероятно да цъкаш него, вместо Shift-а, докато добиеш съответните йога умения. В момента пиша от такъв лаптоп и не е гот, но се свиква.

 • Варианта 1299 без SSD има ли порт на който мога да си закачана мой си SSD

 • Страхотно ревю,доближавате notebookcheck.Само една забележка имам,на снимката с температурите на корпуса може да я направите цветна,като се различава според температурата.Благодаря.

Мнения