От: | 29.10.2013, 13:11

Ревю на Acer Aspire V5-573G – красива визия, IPS екран и високи характеристики на повече от добра цена

index-acer-aspire-v5-572Aspire V5 на Acer вече е познат на всеки, отзивите за представянето му са повече от положителни. Тайванската компания се е справила чудесно във всяко едно отношение и е напълно наясно с това. По тази причина производителят не спира да изненадва с различни модификации на линията, като тази, която ще разгледаме днес се нарича V5-573G и това, което я отличава е, че е екипирана с висококачествен IPS дисплей – компонент, който по наше мнение трябва да се превърне в задължителна характеристика на всеки съвременен лаптоп, намиращ се над бюджетния клас.

Най-хубавото на Aspire V5 е, че цената му започва от най-евтиния сектор, като това не рефлектира върху качеството на изработка, но определено си заслужава малко по-голяма инвестиция за конфигурация с по-високи спецификации и дори такава с IPS. Последното е при условие, че разбира се разполагате с нужния бюджет (който в случая е изненадващо редуциран) и въпросният панел се представи на ниво в тестовете ни.

Видео представяне

Както винаги, преди да започнем с детайлните анализи, ще се обърнем към колегата Георги Добриков, който за пореден път е подготвил страхотен обзор на компютъра, под формата на сравнително кратко, 6-минутно видео.

В комплекта

Комплектът на Aspire V5 включва зарядно устройство с кабел, няколко упътващи книжки, Resource DVD и Acer Converter кабел за VGA връзка с външен монитор.

komplekt-acer-aspire-v5-572

Дизайн и конструкция

Стилът е една от основните черти, на които Acer залагат много за успеха на новия си модел. Миналогодишната V-серия също “хващаше окото” с четирите си цвята – черно, сребърно, синьо и пурпурно, но този път тайванците ще се спрат на още по-екстравагантен вид. 14-инчовите версии ще се продават в цветовете “хладна стомана”, “ледено шампанско”, “арктична роза” и “горещо розово”. 15-инчовите конфигурации пък ще можем да намерим във варианти в “полярно черно”, “хладна стомана”, “ледено шампанско” и “румено червено”. При нас е модификация в цвят “хладна стомана”.

V5 от миналата година имитираше донякъде метален вид. Обновената линия обаче наистина е покрита с такъв материал, което освен по-красива я прави и далеч по-здрава. Трябва да отбележим, че това съвсем не е за сметка на теглото, което във V5-573 е с над 120 грама по-ниско от това на предшественика му – само 2109 грамa, докато това в предишното поколение беше 2231 грама. Въпреки, че е по-лек, новият V5 притежава батерия с по-голям капацитет – 3560 mAh, срещу само 2500 mAh в миналогодишния модел. Дебелината на машината също е намалена – при V5-573 тя е 22.24 милиметра, в най-дебелата част на корпуса, а тази на V5-571 e 22.61 милиметра, отново в най-дебелата му част.

2012-2013-acer-aspire-v5-572

Приятния външен вид на компютъра личи още при затворено положение, главно благодарение на тънкия профил и алуминиевия дизайн.

front-back-1-acer-aspire-v5-572
front-back-2-acer-aspire-v5-572
front-back-3-acer-aspire-v5-572

Повдигайки екрана ще забележите работата на стабилните му панти, които го задържат в положението, което сте го оставили. Зa разлика от прототипа, при който целия панел с екрана беше покрит от едно цяло парче стъкло (Edge-to-Edge), версията която тестваме (и която не разполага с реагиращ на докосване екран) си има ясно изразени рамки. Те обаче не са дебели и елегантният външен вид се запазва.

“Palm Rest”-ът или мястото, където почиват дланите ви, когато ръцете ви са върху клавиатурата е с алуминиева повърхност. Леко вдлъбване забелязваме при пълноразмерната клавиатура, което разбира се е направено с цел по-ергономична конструкция. Трябва да отбележим, че бутоните с буквите са много големи и удобни – площта им е 15 квадратни милиметра, което е с 8% повече от тази в миналогодишната версия и разбира се повече от голяма част от ноутбуците на пазара. Въпреки това обаче е останало място и за NumPad цифров блок, чийто бутони не са толкова големи, но самото му наличие е в плюс за системата – особено, ако сте потребител, който често работи с цифри или сметки.

Доста голяма площ има и ZoomPerfect тракпадът, характеризиращ се със специалната си оптимизация за Windows 8 операционната система. По-думите на производителя, освен, че е с 30% по-голям от стандартните такива, ZoomPerfect работи със специална технология, различаваща пет жеста, усещайки кога дланта ви е допряна до него и кога го докосвате с пръстите си.

Интериор

interior-1-acer-aspire-v5-572interior-2-acer-aspire-v5-572interior-3-acer-aspire-v5-572interior-4-acer-aspire-v5-572interior-5-acer-aspire-v5-572

От лявата страна на корпуса, 15.6-инчовият Aspire V5 е снабден с USB 2.0 порт и Power-бутон за включване и изключване. Отпред машината е изчистена, а отдясно са разположени комбинирано аудио гнездо за слушалки/микрофон, четец на SD карти и още един USB 2.0 порт. За разлика от почти всички останали лаптопи, “най-запълнената” страна на V5-573 е задната му част, където се намират RJ-45 Ethernet LAN порт (достъпва се чрез отваряне с капаче), USB 3.0 порт, Acer Converter порт, HDMI, вход за зарядно устройство и Kensington Lock система за заключване.

Acer Converter Port е унифициран порт за преходници на тайванската компания, който може да послужи за VGA, USB или дори LAN връзка, например. Конструкцията му е идентична с размерите на mini DisplayPort и е възможно да можете да го използвате като такъв, но Acer не гарантират правилната работа на свързан монитор по този начин, макар че не опитът не би трябвало да навреди нито на компютъра, нито на прикачения монитор.

Странични снимки

sides-1-acer-aspire-v5-572sides-2-acer-aspire-v5-572sides-3-acer-aspire-v5-572sides-4-acer-aspire-v5-572sides-5-acer-aspire-v5-572

Дисплей и звук

Дисплеят на Acer Aspire V5-573G е TFT-LCD Full HD панел с IPS матрица, WLED подсветка и матово покритие, модел B156HAN01.2 на AU Optronics Corporation. Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 см), а съотношението на страните 16:9 (34.5 см х 19.4 см). Контрастът по данни на производителя е 700:1, а максималната яркост – 300 cd/m2. Тестовете ни показаха по-високи максимални стойности. Резолюцията е 1920 х 1080 пиксела, или 141.2 пиксела на инч и стъпка на пикселите – 0.18 мм. Представяме ви две прецизно фокусирани снимки, първата – върху подпикселите, а втората – върху покритието.

microscope
microscope-1

Панелът е с 18-битова матрица, дълбочина на цвета 6 бита на канал и възпроизвежда 262 144 цвята.

Ъглите на видимост спрямо ос, перпендикулярна на равнината на дисплея, до намаляване на контраста 10:1 са 85°.

На следващата фотография са показани ъглите на виждане, снимани както под 45°. Благодарение на IPS матрицата са сравнително широки.

angles

Времето за реакция на пикселите, измерено по метода бяло до черно плюс черно до бяло е 25 ms.

Равномерност на подсветката и цветна температура

Преди профилиране измерихме максималната яркост и цветовата температура на бял екран.

i1Profiler_before_0

Измерената максимална осреднена яркост по цялата площ на екрана е 313 cd/m2. Максималното отклонение спрямо центъра, което измерихме, беше 12% в средната долна част на дисплея. Нямаше значителни отклонения в яркостта и цветовата температура за цялата площ на екрана.

i1Profiler_before_2
i1Profiler_before_3

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Изключвайки по-голямото време за реакция на пикселите, IPS матриците са по-добри от TN, независимо, че се използва WLED подсветка. Покрито е 97% от sRGB и 72% от Adobe RGB цветови пространства.

cie-acer-aspire-v5-573g

Цветопредаване

След калибрация при яркост 120 cd/m2, средната стойност на DeltaE, характеризираща отклоненията от правилното цветопредаване, е 1.28 – отлична стойност за непрофесионален монитор. Постигнатият контраст с приложеният профили горепосочената яркост, беше 503:1.

i1Profiler_after_120_2

qa-report-1

Създадохме втори профил, този пъс при максимална яркост, където, освен добрите резултати от проверкта зправилно възпроизведени цветове, от уреда беше регистриран и много висок контраст – 1321:1.

i1Profiler_after_Native_2qa-report-2-native

Подобна e картината и с втория калибратор. Съвпадението в резултатите е значително.

SpyderAfterNative8

Уредът изчерта и правилна, макар и със стойност 2.5, гама крива.

SpyderAfterNative4

На показаната дигитална таблица в малките вътрешни квадратчета се виждат възпроизведените цветове. Ако я гледата с по-лош в това отношение монитор, което статистически е твърде вероятно, пак може да направите известна съпоставка и изводи.

digital-chart

Изводи

Въпреки, че IPS матрицата от дисплея на Acer Aspire V5-573G е бюджетен вариант, потребителите, които го вземат за интернет или гледане на снимки и филми, след като поработят с него, вероятно никога повече не биха си купили такъв с TN матрица. Защото този дисплей има много висок контраст и след профилиране, когато от своя страна и цветовете са твърде точни. Като добавим високата резолюция и широки ъгли на виждане, мониторите с досега разпространения тип матрица стават не толкова привлекателни, изключвайки върховите модели за геймъри с достатъчно финансови възможности и страст

Звук

Една от най-приятните изненади дойде при теста на звука. Тонколонките вече са четири на брой и предлагат повече от чудесен звук – един от най-качествените, които сме чували от ноутбук и определено най-добрият от тестваните до момента ултра тънки машини.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 – 3.00 GHz, 4MB кеш)
Оперативна памет 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 1TB SATA III (5400 оборотa/минута)
Видеокарта NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см) – 1920 x 1080 пиксела, матов (141 ppi)
Оптично устройство – няма –
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 2.0 порта, 1x USB 3.0 (с PowerShare), HDMI 1.4, Acer Converter Port, RJ-45 порт, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, уеб камера, четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, подсветка на клавиатурата
Батерия 3560 mAh батерия
Дебелина на корпуса 22.24 милиметра
Тегло 2109 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 329 грама

Инсталация и драйвери

driversТестваната от нас конфигурация работи с предварително инсталирана Windows 8 операционна система. Ако вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да намерите такива в официалния сайт за поддръжка на компанията (обърнете внимание, че Aspire V5-573 не е в категория „Notebooks“, а в „Ultra-thin“): http://us.acer.com/ac/en/US/content/drivers

Батерия

Акумулаторната батерия на Acer Aspire V5, модел AP13B3K, е литиево-полимерна, с енергиен капацитет 53 Wh, което отговаря на 3560 mAh при номинално напрежение 15 V.

battery-acer-aspire-v5-572

Преди да стартираме тестовете на батерията, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на Windows операционната система.

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

web-surf-acer-aspire-v5-572

При тези условия, Acer Aspire V5 издържа 310 минути (5 часа и 10 минути).

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

movie-acer-aspire-v5-572

По този начин батерията изразходи капацитета си за 288 минути (4 часа и 48 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За този тест използваме Metro: Last Light при Low настройки.

3d-game-acer-aspire-v5-572

Тук Acer Aspire V5 се изтощи само за 62 минути, което се равнява на 1 час и 2 минути.

Време за зареждане

Зарядното устройство на Acer Aspire V5 е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 90 W при номинално напрежение и ток съответно 19 V и 4.74 A.

За зареждането от 0% до пълния капацитет на батерията, бяха нужни 149 минути (2 часа и 29 минути).

battery

Консумация на електроенергия

Включен в мрежата на електрозахранвенето, при напълно заредена вече батерия, Acer Aspire V5 показа типична консумирана мощност от около 24 вата. Това има две добри страни – когато остане само на акумулаторно захранване, ще бъде икономичен и второ, сметката за електроенергия ще ви бъде малка. Показваме примерна сравнителна таблица, за основа на финансови разсъждения.

electro

Твърд диск / Solid State Drive

Чудесно впечатление в нас остави наличието на mSATA слот, под капака на Aspire V5. Благодарение на него, тестваната днес конфигурация разполага както със супер бърз, 128-гигабайтов Solid State Drive, така и с обемен 1-терабайтов твърд диск (5400 оборота/минута).

atto

Процесор и RAM памет

Intel Core i7-4500U

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-4500U е ниско-волтажен процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от висок клас, анонсиран през второто тримесечие на 2012 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 1.8GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 2.7GHz, а при използване на само едно – до 3GHz.

Чипът също така разполага с 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 4МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4500U e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4400 графичен контролер. Той е с базова честота от 200 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1100MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 17 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4500U поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 16GB /LP/DDR3/L/ 1333/1600 памет, AVX 2.0 и  SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i7-4500U можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75460

Мястото, на което се намира i7-4500U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4500u/

RAM паметта в тестваната конфигурация е 8GB DDR3 (1600 MHz).

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 2.54
 • 2.94
 • 2.81
 • 3.00
 • 2.85
 • 2.99
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2.54
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 2.94
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 2.81
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 3.00
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 2.85
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 2.99

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи. Този бенчмарк дава минимално предимство на Core i5 чиповете, които имат над два пъти по-висока консумация.

 • 550
 • 440
 • 330
 • 220
 • 110
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 409
 • 425
 • 407
 • 429
 • 401
 • 429
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 409
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 425
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 407
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 429
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 401
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 429

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум. Тук резултатите на всички машини са почти идентични.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 19.9
 • 20.3
 • 21.4
 • 20.0
 • 20.8
 • 19.9
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 19.9
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 20.3
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 21.4
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 20.0
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 20.8
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 19.9

Видеокарта

nvidia-geforce-gt-750mNVIDIA GeForce GT 750M с кодово име “N14P-GT” е графичен чип от среден клас, анонсиран в началото на второто тримесечие на 2013 година. Той е част от Kepler поколението и разчита на GK107 ядро, което e изработено по 28nm производствен процес. То се състои от два шейдърни блока, също известни като SMX, всеки от които разполага с по 192 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра, които сумарно правят 384 CUDA ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 967MHz. NVIDIA тук не са предоставили възможност за опционалния Turbo Mode. В зависимост от това, дали охлаждането на лаптопа го позволява, Turbo Mode може да повиши честотата на ядрата до по-високи стойности.

Чипът също така разполага със 128-битова шина на паметта и може да се срещне в няколко модификации с DDR3 или GDDR5 памет. NVIDIA GeForce GT 750M поддържа SLI, DirectX 11.1, Pixel Shader 5.0, Optimus, PhysX, OpenCL, OpenGL 4.1, DirectCompute, CUDA, 3DTV Play и 3D Vision технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 80GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840×2160 за дигитален сигнал и 2048×1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GT 750M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gt-750m/

gpu0-1

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. GDDR5 паметта дава предимство на GeForce 640M, което е достатъчно, за да застане на първо място, макар и с малко отстояние от 750M във V5, сред тестваните тук видеокарти.

 • 12400
 • 9920
 • 7440
 • 4960
 • 2480
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 9662
 • 9600
 • 3844
 • 5214
 • 10316
 • 9232
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 9662
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 9600
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 3844
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 5214
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 10316
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 9232

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Тук предимството на 640M липсва, а по-новата 750M застава на първо място.

 • 1900
 • 1520
 • 1140
 • 760
 • 380
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 1576
 • 1457
 • 471
 • 745
 • 1362
 • 1380
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 1576
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 1457
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 471
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 745
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 1362
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 1380

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Ситуацията е идентична и в този тест.

 • 2900
 • 2320
 • 1740
 • 1160
 • 580
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 2377
 • 2020
 • 844
 • 1081
 • 1850
 • 1805
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2377
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 2020
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 844
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 1081
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 1850
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 1805

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

Series 7 Chronos е победител в Unigine, а след него стои тестваната днес 750M.

 • 650
 • 520
 • 390
 • 260
 • 130
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS K56C
 • Dell Inspiron 5423
 • Acer Aspire V3-571G
 • Samsung Series 7 Chronos
 • HP ProBook 450
 • 478
 • 456
 • -
 • 336
 • 521
 • 440
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 478
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 456
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) -
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 336
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 521
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 440

Тестове на игри

Ниска графика 313 кадъра / секунда
Средна графика 178 кадъра / секунда
Висока графика 144 кадъра / секунда
Ниска графика 37 кадъра / секунда
Средна графика 28 кадъра / секунда
Висока графика 11 кадъра / секунда
Ниска графика 96 кадъра / секунда
Средна графика 37 кадъра / секунда
Висока графика 17 кадъра / секунда

Доста добри резултати, които дори бихме определили като страхотни, имайки предвид, че тестваме ноутбук с толкова тънък корпус.

Заключение

Преди време лаптопите се смятаха за компютри, които са крайно неподходящи за игри. Да, това беше така, но технологичния напредък на производителите бързо преодоля този момент. Сега не само много от мобилните машини са подходящи, но се появяват и ултра тънки модели, готови да се справят с тежките задачи, а Aspire V5 е изключително ярко доказателство на това твърдение. Комбинацията с чудесен звук, идващ от четири високоговорителя ще ви донесе изживявания, които не сте очаквали от ноутбук от такъв тип, а най-приятната изненада определено е неговата цена, която започва от най-бюджетния сектор.

Само с хубави думи можем да опишем и корпуса – освен, че е здрав и разчита на висококласни материали, той е по-портативен дори и от този на V5-571.

Имаме и малък подарък за първите 10 от вас, които са прочели ревюто и са решили да си закупят Acer Aspire V5 до 30 ноември – при поръчката, въведете в полето “Допълнителна информация” мнение за статията или предложение за бъдещите такива и ще получите тениска “Laptop.bg”. Не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – М, L или XL.

Плюсове

 • Впечатляваща производителност, за тези размери
 • IPS екран
 • Тънък и елегантен корпус
 • Бюджетна цена
 • Чудесен звук
 • Сравнително дълъг живот на батерията

Минуси

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G-acer_aspire_v5_573g_NX_MCCEX_026

Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G

Модели, участващи в тестовете от статията

Върху това ревю работиха Симеон Николов и Крум Николов. Видео представянето е дело на Георги Добриков, а бенчмарк тестовете са изпълнени с помощта на Богдан Катански. Надяваме се да сме били максимално полезни за Вас, а в случай, че имате въпроси, мнения или предложения, ще се радваме да ги споделите, чрез коментари по-долу. Ние пък ще се постараем да обърнем внимание на всеки. Пожелаваме ви дълга и безаварийна работа!

Прочетено 17 482 пъти

16 мнения

 • Как е клавуатурата на този спрямо макбук еър? Имах неблагоразумието да си купя Aspire S3, клавиатурата и пада са отвратителни дори сравнени с 3-4 години по-стари лаптопи. Ползвам го само за пусне на филми на телевизора.

  • Не сме изпитвали затруднения с клавиатурата на V5-573G. По какъв начин точно „пада“ тази на Aspire S3?

 • Как се справя със загряването и охлаждането?

  • Здравейте

   Аз помагах в тестовете на лаптопа и бих казал, че охлаждането се справя доста добре. Една идея по-безшумно е от това в V5-572G, което според мен е породено от по-ниското TDP на процесора в 573G, което е 15W наместо 17W. Единственото по-сериозно загряване се забелязва в зоната над клавиатурата при голямо натоварване, заради разположението на охлаждането в тази зона, но не е нещо, което би попречило на нормалната му употреба. Най-важното е, че зоната на palmrest-a (там където си отпочиват китките на ръцете) не се затопля. Добавям снимка на охлаждането:

   Acer Aspire V5-573G

   Дано съм бил полезен!
   Поздрави
   Богдан

   • Благодаря много за отговора. В моя случай, ако закуя лаптопа, той ще се ползва на поставка с външна клавиатура и мишка, така че това загряване няма да е проблем.

    Поздрави,
    Владимир

 • Както винаги, чудесно свършена работа от тайванците, но……….. наполовина!
  Страхотен дисплей, много добра изработка, добра видеокарта и …….. скапан процесор!
  Съвсем спокойно да бяха сложили нормално волтажен двуядрен i7 или нисковолтажен i7, но с IRIS графика. Пък ако трябва и да спестят външната видеокарта.

 • Силно се съмнявам че нормално волтажен i7 ще оживее в това шаси.

 • Тестваният модел наистина ли е V5-573G или е V5-572G, защото V5-573G е с четвърто поколение интел процесори, които трябва да консумират по-малко електричество. Времето на работа с батерия в това ревю и в ревюто на V5-572G е абсолютно едно и също, което не би трябвало да е така.

 • На видеото казвате, че модела е 2g, а всъщност представяте 3g. Кое е актуално?

 • Не мога да намеря драйвер за USB 3.0 за този лаптоп за Windows 7,някой да помогне,някъде видях,че със ъпдейта на Biosa за Win 8 инсталиране на Win 8 проблема се оправял.Вярно ли е?
  Иначе кофти,плащаш за USB 3.0,пък нямаш такова?

 • Реално излиза ,че е слаб процесора така ли ?? Ще насичат ли най-новите игри на high детайли ??

 • Здравейте, имам въпрос относно процесора. Ще може ли да бута full HD само на процесор с висок битрейт? За сравнение Phenom x4 на 4 Ghz се натоварва на 30%.

 • Откъм характеристики и дизайн лаптопа е хубав, но откъм изработка не високо качество. Пластмаса навсякъде. Дисплея се огъва доста а решетките отдолу – не ги стискайте, че се чупят лесно.

 • Данчо Димитров 4k бута без проблем. Говоря за i5-4200u.

 • Притежавам същият лаптоп от ревюто.Недостатъците са лесно драскащ се капак,екрана се огъва лесно,според мен трябва да се внимава как се отваря и затваря,жака на аудиокартата е само един.Клавиатурата и пада за мен са много удобни и приятни за работа.Екрана е повече от добър за този клас компютър,само заради екрана този лаптоп прави другите модели неконкурентно способни.Новият модел разполага с два пъти по-силна графична карта 850 gtx,което означава,че става за гейминг и по-сериозна работа.Корпусът е добър,но е компромисен в някой отношения,въпреки всичко,лаптопа ми създава впечатление за компютър от по-висок ценови клас.

  • Имам и аз същия компютър.Наистина внимавай как го отваряш.Компютърът е страхотен за парите си,но при невнимателно отваряне има риск да се повреди някой от лентовите проводници,които се намират под екрана,както стана и при мен.Оправих го не знам за колко време,като го залях с топъл силикон в позиция на контакт.Носете компютъра с някакво парче плат между екрана и клавиатурата,защото при пренасяне има риск от надраскване,ако бъде натиснат екрана и се опре в клавиатурата.

Мнения