Ревю на Acer Aspire V5-573G с GeForce GTX 850M – хитовият V5 в чудесна модификация за гейминг

Aspire_V5_573G-geforceЗа пореден път решихме да спрем вниманието си над Aspire V5 линията на Acer и в частност на представител от вече набралата популярност V5-573G серия, която отново попада в нашите ръце за подробни тестове. Този път обновлението е само хардуерно. От Acer са запазили досегашните плюсове на машината, без да променят дизайнът или още по-малко конструкцията на лаптопа. Това на което са заложили тайванците е актуализирането на хардуера. В корпуса на V5-573G можем да видим най-новите ниско-волтажни Haswell чипове на Intel и един от представителите на новата Maxwell графична архитектура на NVIDIA, който тепърва увеличава разпространението си сред мобилните компютърни системи.

С този ход от Acer искат да ни предложат още от същото изживяване, което предоставиха в предходните ревизии на модела, като дори се опитват да го засилят. Съчетанието на висококачествен дисплей, тънък корпус и конкурентен хардуер за цената си бяха основна част от съпътстващите плюсове на модела. В следващите редове ви предлагаме да преоткриете всички плюсове и минуси свързани с модела, които ще подкрепят мнението ни, че той е най-балансираният избор в средния ценови клас лаптопи с мултимедийна насоченост.

Всички лаптопи от V5-573 серията можете да разгледате тук: http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G

Тестваната конфигурация можете да закупите от онлайн магазина на Laptop.bg: http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G-acer_aspire_v5_573g_NX_MQ4EX_004

Видео представяне

Традиционно, преди да започнем с ревюто, ще предоставим на вашето внимание подробното видео-представяне на модела от колегата Георги Добриков:

В комплекта

Окомплектовката на Aspire V5-573G не се е променила и отново включва зарядно устройство със захранващ кабел, няколко упътващи книжки, DVD с драйвери за Windows 8 и Acer Converter кабел за VGA връзка с външен монитор.

komplekt-acer-aspire-v5-572

Дизайн и конструкция

Както споменахме в увода, концепцията на лаптопа не се е променила. Корпусът остава също толкова тънък, а изсечените форми на горния и долния панел придават усещането за книга с голяма и твърда корица, която чака да бъде разтворена и прочетена от кора до кора.

Стилът е една от основните черти, на които Acer залагат много за успеха на новия си модел. Миналогодишната V-серия също “хващаше окото” с четирите си цвята – черно, сребърно, синьо и пурпурно, но този път тайванците ще се спрат на още по-екстравагантен вид. 14-инчовите версии ще се продават в цветовете “хладна стомана”, “ледено шампанско”, “арктична роза” и “горещо розово”. 15-инчовите конфигурации пък ще можем да намерим във варианти в “полярно черно”, “хладна стомана”, “ледено шампанско” и “румено червено”. При нас е модификация в цвят “хладна стомана”.

V5 от миналата година имитираше донякъде метален вид. Обновената линия обаче наистина е покрита с такъв материал, което освен по-красива я прави и далеч по-здрава. Трябва да отбележим, че това съвсем не е за сметка на теглото, което във V5-573 е с над 120 грама по-ниско от това на предшественика му – само 2109 грамa, докато това в предишното поколение беше 2231 грама. Въпреки, че е по-лек, новият V5 притежава батерия с по-голям капацитет – 3560 mAh, срещу само 2500 mAh в миналогодишния модел. Дебелината на машината също е намалена – при V5-573 тя е 22.24 милиметра, в най-дебелата част на корпуса, а тази на V5-571 e 22.61 милиметра, отново в най-дебелата му част.

2012-2013-acer-aspire-v5-572

Приятния външен вид на компютъра личи още при затворено положение, главно благодарение на тънкия профил и алуминиевия дизайн.

front-back-1-acer-aspire-v5-572
front-back-2-acer-aspire-v5-572
front-back-3-acer-aspire-v5-572

Повдигайки екрана ще забележите работата на стабилните му панти, които го задържат в положението, което сте го оставили. Зa разлика от прототипа, при който целия панел с екрана беше покрит от едно цяло парче стъкло (Edge-to-Edge), версията която тестваме (и която не разполага с реагиращ на докосване екран) си има ясно изразени рамки. Те обаче не са дебели и елегантният външен вид се запазва.

“Palm Rest”-ът или мястото, където почиват дланите ви, когато ръцете ви са върху клавиатурата е с алуминиева повърхност. Леко вдлъбване забелязваме при пълноразмерната клавиатура, което разбира се е направено с цел по-ергономична конструкция. Трябва да отбележим, че бутоните с буквите са много големи и удобни – площта им е 15 квадратни милиметра, което е с 8% повече от тази в миналогодишната версия и разбира се повече от голяма част от ноутбуците на пазара. Въпреки това обаче е останало място и за NumPad цифров блок, чийто бутони не са толкова големи, но самото му наличие е в плюс за системата – особено, ако сте потребител, който често работи с цифри или сметки.

Доста голяма площ има и ZoomPerfect тракпадът, характеризиращ се със специалната си оптимизация за Windows 8 операционната система. По-думите на производителя, освен, че е с 30% по-голям от стандартните такива, ZoomPerfect работи със специална технология, различаваща пет жеста, усещайки кога дланта ви е допряна до него и кога го докосвате с пръстите си.

Интериор

interior-1-acer-aspire-v5-572interior-2-acer-aspire-v5-572interior-3-acer-aspire-v5-572interior-4-acer-aspire-v5-572interior-5-acer-aspire-v5-572

От лявата страна на корпуса, 15.6-инчовият Aspire V5 е снабден с USB 2.0 порт и Power-бутон за включване и изключване. Отпред машината е изчистена, а отдясно са разположени комбинирано аудио гнездо за слушалки/микрофон, четец на SD карти и още един USB 2.0 порт. За разлика от почти всички останали лаптопи, “най-запълнената” страна на V5-573 е задната му част, където се намират RJ-45 Ethernet LAN порт (достъпва се чрез отваряне с капаче), USB 3.0 порт, Acer Converter порт, HDMI, вход за зарядно устройство и Kensington Lock система за заключване.

Acer Converter Port е унифициран порт за преходници на тайванската компания, който може да послужи за VGA, USB или дори LAN връзка, например. Конструкцията му е идентична с размерите на mini DisplayPort и е възможно да можете да го използвате като такъв, но Acer не гарантират правилната работа на свързан монитор по този начин, макар че не опитът не би трябвало да навреди нито на компютъра, нито на прикачения монитор.

Странични снимки

sides-1-acer-aspire-v5-572sides-2-acer-aspire-v5-572sides-3-acer-aspire-v5-572sides-4-acer-aspire-v5-572sides-5-acer-aspire-v5-572

Дисплей и звук

Дисплеят на Acer Aspire V5-573G е TFT-LCD Full HD панел с IPS матрица, WLED подсветка и матово покритие, модел B156HAN01.2 на AU Optronics Corporation. Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 см), а съотношението на страните 16:9 (34.5 см х 19.4 см). Контрастът по данни на производителя е 700:1, а максималната яркост – 300 cd/m2. Тестовете ни показаха по-високи максимални стойности. Резолюцията е 1920 х 1080 пиксела, или 141.2 пиксела на инч и стъпка на пикселите – 0.18 мм. Представяме ви две прецизно фокусирани снимки, първата – върху подпикселите, а втората – върху покритието.

microscope
microscope-1

Панелът е с 18-битова матрица, дълбочина на цвета 6 бита на канал и възпроизвежда 262 144 цвята.

Ъглите на видимост спрямо ос, перпендикулярна на равнината на дисплея, до намаляване на контраста 10:1 са 85°.

На следващата фотография са показани ъглите на виждане, снимани както под 45°. Благодарение на IPS матрицата са сравнително широки.

angles

Времето за реакция на пикселите, измерено по метода бяло до черно плюс черно до бяло е 25 ms.

Равномерност на подсветката и цветна температура

Преди профилиране измерихме максималната яркост и цветовата температура на бял екран.

i1Profiler_before_0

Измерената максимална осреднена яркост по цялата площ на екрана е 313 cd/m2. Максималното отклонение спрямо центъра, което измерихме, беше 12% в средната долна част на дисплея. Нямаше значителни отклонения в яркостта и цветовата температура за цялата площ на екрана.

i1Profiler_before_2
i1Profiler_before_3

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Изключвайки по-голямото време за реакция на пикселите, IPS матриците са по-добри от TN, независимо, че се използва WLED подсветка. Покрито е 97% от sRGB и 72% от Adobe RGB цветови пространства.

cie-acer-aspire-v5-573g

Цветопредаване

След калибрация при яркост 120 cd/m2, средната стойност на DeltaE, характеризираща отклоненията от правилното цветопредаване, е 1.28 – отлична стойност за непрофесионален монитор. Постигнатият контраст с приложеният профили горепосочената яркост, беше 503:1.

i1Profiler_after_120_2

qa-report-1

Създадохме втори профил, този пъс при максимална яркост, където, освен добрите резултати от проверкта зправилно възпроизведени цветове, от уреда беше регистриран и много висок контраст – 1321:1.

i1Profiler_after_Native_2qa-report-2-native

Подобна e картината и с втория калибратор. Съвпадението в резултатите е значително.

SpyderAfterNative8

Уредът изчерта и правилна, макар и със стойност 2.5, гама крива.

SpyderAfterNative4

На показаната дигитална таблица в малките вътрешни квадратчета се виждат възпроизведените цветове. Ако я гледата с по-лош в това отношение монитор, което статистически е твърде вероятно, пак може да направите известна съпоставка и изводи.

digital-chart

Широчинно-импулсна модулация

Страхотната изненада тук е, че ШИМ липсва при целия диапазон на яркост, което прави екрана много по-щадящ очите ни, от повечето негови конкуренти.

PWM-Acer-Aspire-V5

Изводи

Въпреки, че IPS матрицата от дисплея на Acer Aspire V5-573G е бюджетен вариант, потребителите, които го вземат за Интернет или гледане на снимки и филми, след като поработят с него, вероятно никога повече не биха си купили такъв с TN матрица. Този дисплей има много висок контраст и след профилиране, когато от своя страна и цветовете са твърде точни. Липсата на ШИМ, за целия диапазон на яркост, пък е огромен плюс, за зрението на използващите V5 потребители. Като добавим високата резолюция и широки ъгли на виждане, мониторите с досега разпространения тип матрица стават не толкова привлекателни, изключвайки върховите модели за геймъри с достатъчно финансови възможности и страст.

Звук

Една от най-приятните изненади дойде при теста на звука. Тонколонките вече са четири на брой и предлагат повече от чудесен звук – един от най-качествените, които сме чували от ноутбук и определено най-добрият от тестваните до момента ултра тънки машини.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 – 2.70 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 1TB SATA III (5400 оборотa/минута)
Видеокарта NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см) – 1920 x 1080 пиксела, матов (141 ppi)
Оптично устройство – няма –
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 2.0 порта, 1x USB 3.0 (с PowerShare), HDMI 1.4, Acer Converter Port, RJ-45 порт, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, уеб камера, четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, подсветка на клавиатурата
Батерия 3560 mAh батерия
Дебелина на корпуса 22.24 милиметра
Тегло 2109 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 329 грама

Инсталация и драйвери

driversЗа тестовете инсталирахме Windows 8 операционна система. От сайта на Acer успяхме да свалим и инсталираме всички драйвери, без един – този на видеокартата на NVIDIA. Въпреки опитите ни да качим драйвери от сайта на NVIDIA (дори и Beta такива), нямахме успех с инсталацията им. Оказа се, че правилният път е да използваме диска от комплекта, в който обаче драйверите са с версия – 332.91. Тя се инсталира без проблем и позволи понататъчните тестове на лаптопа. Въпреки голямото ни желание да тестваме GTX 850M с последните драйвери, от Acer все още не са ни предоставили такъв.

Батерия

Акумулаторната батерия на Acer Aspire V5, модел AP13B3K, е литиево-полимерна, с енергиен капацитет 53 Wh, което отговаря на 3560 mAh при номинално напрежение 15 V.

battery-acer-aspire-v5-572

Преди да стартираме тестовете на батерията, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на Windows операционната система.

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

web-surf-acer-aspire-v5-572

При тези условия, Acer Aspire V5 издържа 465 минути (7 часа и 45 минути).

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестa при възпроизвеждането на видео се изпълнява, използвайки 720р HD филм с 3434 Kbps bit rate.

movie-acer-aspire-v5-572

По този начин батерията изразходи капацитета си за 288 минути (4 часа и 48 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За този тест използваме Metro: Last Light при Low настройки.

3d-game-acer-aspire-v5-572

Тук Acer Aspire V5 се изтощи за 115 минути, което се равнява на 1 час и 55 минути.

Време за зареждане

Зарядното устройство на Acer Aspire V5 е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 90 W при номинално напрежение и ток съответно 19 V и 4.74 A.

За зареждането от 0% до пълния капацитет на батерията, бяха нужни 149 минути (2 часа и 29 минути).

battery

Консумация на електроенергия

Включен в мрежата на електрозахранвенето, при напълно заредена вече батерия, Acer Aspire V5 показа типична консумирана мощност от около 24 вата. Това има две добри страни – когато остане само на акумулаторно захранване, ще бъде икономичен и второ, сметката за електроенергия ще ви бъде малка. Показваме примерна сравнителна таблица, за основа на финансови разсъждения.

electro

Твърд диск / Solid State Drive

Чудесно впечатление в нас остави наличието на mSATA слот, под капака на Aspire V5. Благодарение на него, тестваната днес конфигурация разполага както със супер бърз, 128-гигабайтов Solid State Drive, така и с обемен 1-терабайтов твърд диск (5400 оборота/минута).

atto

Процесор и RAM памет

Intel Core i5-4210U

Intel-Core-i5Intel Core i5-4210U е ниско-волтажен процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от високия среден клас, анонсиран през второто тримесечие на 2014 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 1.7GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 2.4GHz, а при използване на само едно – до 2.7GHz.

Чипът също така разполага с 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 3МВ кеш памет от трето ниво. Core i5-4210U e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4400 графичен контролер. Той е с базова честота от 200 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1000MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 15 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i5-4210U поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 16GB /LP/DDR3/L/ 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i5-4210U можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/81016

Мястото, на което се намира Core i5-4210U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i5-4210u/

RAM паметта в тестваната конфигурация е 8GB DDR3 (1600 MHz).

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • Dell Inspiron 15 (7537)
 • Acer TravelMate P255
 • ASUS N56JN
 • Lenovo B5400
 • Dell Latitude E5540
 • 2.59
 • 2.50
 • 2.96
 • 3.58
 • 3.23
 • 2.84
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 2.59
Dell Inspiron 15 (7537) Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 2.50
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 2.96
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 3.58
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 3.23
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 2.84

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 600
 • 480
 • 360
 • 240
 • 120
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • Dell Inspiron 15 (7537)
 • Acer TravelMate P255
 • ASUS N56JN
 • Lenovo B5400
 • Dell Latitude E5540
 • 376
 • 362
 • 399
 • 462
 • 439
 • 392
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 376
Dell Inspiron 15 (7537) Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 362
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 399
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 462
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 439
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 392

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • Dell Inspiron 15 (7537)
 • Acer TravelMate P255
 • ASUS N56JN
 • Lenovo B5400
 • Dell Latitude E5540
 • 21.9
 • 24.0
 • 20.3
 • 17.6
 • 19.2
 • 20.4
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 21.9
Dell Inspiron 15 (7537) Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 24.0
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 20.3
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 17.6
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 19.2
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 20.4

Видеокарта

nvidia-geforce-gt-750mNVIDIA GeForce GTX 850M с кодово име “N15P-GT” е графичен чип от висок клас, анонсиран в края на първото тримесечие на 2014 година.  Той е част от Maxwell архитектурата и разчита на GM107 ядро, което е изработено по 28nm производствен процес. То се състои от пет шейдърни блока, също известни като SMМ, всеки от които разполага с по 128 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра, които сумарно правят 640 CUDA ядра. Те са допълнени от 40 текстурни ядра и 16 рaстерни ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 876MHz за версията с GDDR5 памет или 936MHz за версията с DDR3 памет и може да се повишава автоматично според капацитета на охлаждащата система, благодарение на GPU Boost 2.0 технологията на NVIDIA. И двете модификации разполагат със 128-битова шина на паметта.

NVIDIA GeForce GTX 850M поддържа DirectX 11.2, Pixel Shader 5.0, Optimus, SLI, PhysX, OpenCL 1.1, OpenGL 4.4, DirectCompute, CUDA, Blu-Ray 3D и 3D Vision технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 64GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840×2160 за дигитален сигнал и 2048×1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GTX 850M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gt-850m/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 23050
 • 18440
 • 13830
 • 9220
 • 4610
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • Dell Inspiron 15 (7537)
 • Acer TravelMate P255
 • ASUS N56JN
 • Lenovo B5400
 • Dell Latitude E5540
 • 19192
 • 13510
 • 8008
 • 8863
 • 5881
 • 6319
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 19192
Dell Inspiron 15 (7537) Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 13510
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 8008
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 8863
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 5881
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 6319

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 3550
 • 2840
 • 2130
 • 1420
 • 710
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • Dell Inspiron 15 (7537)
 • Acer TravelMate P255
 • ASUS N56JN
 • Lenovo B5400
 • Dell Latitude E5540
 • 2941
 • 1906
 • 1220
 • 1636
 • 878
 • 729
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 2941
Dell Inspiron 15 (7537) Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 1906
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 1220
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 1636
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 878
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 729

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 5100
 • 4080
 • 3060
 • 2040
 • 1020
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • Dell Inspiron 15 (7537)
 • Acer TravelMate P255
 • ASUS N56JN
 • Lenovo B5400
 • Dell Latitude E5540
 • 4245
 • 2702
 • 1679
 • 2497
 • 1253
 • 901
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 4245
Dell Inspiron 15 (7537) Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 2702
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 1679
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 2497
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 1253
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 901

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 1000
 • 800
 • 600
 • 400
 • 200
 • 0
 • Acer Aspire V5-573G
 • Dell Inspiron 15 (7537)
 • Acer TravelMate P255
 • ASUS N56JN
 • Lenovo B5400
 • Dell Latitude E5540
 • 826
 • 641
 • 397
 • 470
 • 271
 • 175
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 826
Dell Inspiron 15 (7537) Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 641
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 397
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 470
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 271
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 175

Тестове на игри

Ниска графика 291 кадъра / секунда
Средна графика 224 кадъра / секунда
Висока графика 210 кадъра / секунда
Ниска графика 43 кадъра / секунда
Средна графика 41 кадъра / секунда
Висока графика 19 кадъра / секунда
Ниска графика 165 кадъра / секунда
Средна графика 61 кадъра / секунда
Висока графика 30 кадъра / секунда

Доста добри резултати, които дори бихме определили като страхотни, имайки предвид, че тестваме ноутбук с толкова тънък корпус.

Заключение

Хардуерното обновление на утвърдил се на пазара модел, винаги е бил успешен ход от страна на производителите. Подобрението в производителността, без рефлектиране върху цената и качеството на устройството е трудно постижима цел, но от Acer за пореден път доказват, че са се специализирали в това. Те отново ни предлагат модерно изглеждаща машина с тънък корпус, приятен дизайн, висока изчислителна (Core i5-4210U) и графична производителност (GeForce GTX 850M) и изгодна цена, а заедно с това успяха да ни очароват и с нетипичен за този клас IPS екран, чудесен звук, дълъг живот на батерията и дори mSATA слот.

Машината намери място и на много добра позиция в класацията ни за най-изгодни лаптопи за гейминг, а когато с по-нови драйвери можем да очакваме и доста приятна изненада при кадрите в секунда, с които игрите работят.

Ако смятате, че не се нуждаете от предимствата на IPS екрана, производителността на някои от компонентите и пък капацитета на твърдия диск, или пък ако смятате, че последните не са ви достатъчни, то V5-573G линията със сигурност има модел и по вашия вкус, тъй като към момента на писането на тази статия, предлаганите модификации от нея са 12 на брой.

Всички лаптопи от V5-573 серията можете да разгледате тук: http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G

Тестваната конфигурация можете да закупите от онлайн магазина на Laptop.bg: http://laptop.bg/laptops-acer-Aspire_V5_573G-acer_aspire_v5_573g_NX_MQ4EX_004

Плюсове

 • Висока производителност
 • IPS екран
 • Тънък и елегантен корпус
 • Много добър звук
 • Дълъг живот на батерията
 • Сравнително ниска цена, имайки предвид характеристиките
 • Лесен достъп до охлаждането и съставните компоненти
 • Наличие на mSATA слот
 • Липса на ШИМ за целия диапазон на яркост

Минуси

 • Наличие на само един слот за оперативна памет
 • Клавиатурата е с нестандартна подредба и изисква време, за да се привикне с нея

Модели, участващи в тестовете от статията

Върху това ревю работиха Симеон Николов и Крум Николов. Видео представянето е дело на Георги Добриков, а тестовете на производителността и батерията са изпълнени от Богдан Катански. Надяваме се да сме били максимално полезни за Вас, а в случай, че имате въпроси, мнения или предложения, ще се радваме да ги споделите, чрез коментари по-долу. Ние пък ще се постараем да обърнем внимание на всеки. Пожелаваме ви дълга и безаварийна работа!

10 мнения

 • Браво за ревюто! Радвам се,че направихте този своеобразен ъпдейт на тази иначе интересна серия (нещо като мейнстрийм серия).
  Обаче имам няколко препоръки – процесора и картата не са тези,които са тествани (т.е 4210 и 850 4ГБ ДДР).Това следва да се коригира. Другото е цената е „сравнително ниска“,все пак 1499 лева не са най-лесното решение за нашия стандарт :)
  Иначе лаптопът ми допада като визия и възможности.

  • Здравей! Да цената, за нашия стандарт не е ниска, но е изгодна, имайки предвид спецификациите на лаптопа :) Благодарим ти много за навременното подсещане за процесора и картата – беше станала малка грешка, която вече е коригирана =) Поздрави!

  • Цената наистина е доста добра заподобно нещо. Едната забележка е че са набутали най-лошата 850 – тая с 4ГБ. Която е най-бавната 850, и няма да се учудя да гълта и най-много ток. Единствената причина за това – маркетинг… Другата е тоя 1 слот за памет… Не знам колко място са спестили, но някакси не подхожда за такъв клас хардуер. Така че от мен – neeext…

 • А как се справя с температурите новата версия ?

 • Надявах се да видя измерване на ШИМ на екрана на този модел. Имам предишната модификация с видео карта 750м и и7 процесор и ИПС екран и ми беше интересно, в случай , че е същия или еквивалентен на този, какви са му ШИМ параметрите, Възможно ли е да се добави тази информация или да ми отговорите като коментар?
  Благодаря предварително.

 • Колеги, оценките ви обикновено са прецизни, за което ви благодаря! Имам една препоръка – включвайте при всички очерци за лаптопи и информация за използваните материали за изработката на шасито – пластмаса, алуминий, магнезий; както и измерване не ШИМ. Всичко това би направило стореното от вас още по-полезно. :)

 • Dimitar, windv,
  Добавихме тест за ШИМ, като резултатите са изненадващо приятни :)

  P.S. Благодарим за предложението =)

 • Възможна ли е конфигурация по поръчка? Имам предвид i7-4510U, 250SSD, IPS но GT 750M (даже 740GT ако е възможно) вместо 850M. Двоумя се между ThinkPad E540, който е с доста по-добър процесор, но пък дизайна на 573G и IPS екрана повече ми допадат. Затова ми е любопитно да знам, колко ще се смъкне цената, защото реално нямам нужда от 1TB памет и 850GT.

 • А аз не разбрах, защо в класацията за игри на лаптопи:
  Този“
  Acer Aspire V5-573G Нов лаптоп
  NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3), Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 – 2.70 GHz, 3MB кеш), 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz, 1TB SSHD (8GB SSD + 1TB HDD (5400 оборотa/минута)), 15.6-инчов (39.62 см.) – 1366×768, матов

  Бие този с 1 точка, който има SSD 120gb и е по-скъп

  Acer Aspire V5-573G Нов лаптоп
  NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3), Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 – 2.70 GHz, 3MB кеш), 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz, 1120GB (120GB SSD + 1TB SSHD (5400 оборотa/минута)), 15.6-инчов (39.62 см.) – 1366×768, матов

 • Защо пише, че е с един слот за оперативна памет а в характеристиките е посочено 2х…

Мнения