Ревю на Acer C720 Chromebook – интересно решение на Google, набиращо все по-голяма сила

index-acer-c720-chromebookСлучвало ли ви се е да оперирате с компютъра си, но да нямате отворен Интернет браузър? Да? Докато играете любимите си игри? Това ревю не е за вас – много по-интересни ще са ви това и това, например. Ако обаче сте от тези 95%, които не затварят браузърите си, докато стоят пред дисплеите на лаптопите си, тази статия навярно ще ви заинтригува. Така поне смятат Acer и Google – компании, които са съвсем наясно от какво се нуждае днешният потребител и разполагат с огромни бюджети за проучвания и разработки.

Авантюрата между двете компании, що се отнася до днешната тема, започна още в средата на 2011 година, когато тайванците изненадаха приятно технологичния пазар с моделът AC700 (Samsung също атакуваха със специална версия на Series 5), а това се случи само половин година, след като Google представиха Cr-48 концепцията си. Досещате се, че от тогава досега нещата са се развили доста – Chromebook-овете вече не разчитат на Atom процесори (по-нископроизводителни от тези в някои днешни смартфони), операционната им система е усъвършенствана, а батериите им издържат повече.

Видео ревю

Преди да започнем, ще се обърнем към колегата Георги Добриков, който е подготвил чудесно няколко-минутно видео, имащо за цел да ви запознае с концепцията на Chromebook.

В комплекта

Кутията на C720 Chromebook прилича повече на такава от 10-инчов таблет, отколкото на кашон с ноутбук. Това не е съвсем учудващо, имайки предвид размерите на машината, които оставят предостатъчно място за останалата част от комплекта – книжка с упътване, флаер, указващ как да включите системата, зарядно устройство и захранващ кабел.

Зарядното устройство е с марка Lite-On и модел PA-1650-80. Предназначено е да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 65 W при номинално напрежение и ток съответно 19 V и 3.42 A.

IMG_3077IMG_3183

Дизайн и конструкция

Външният вид на C720 до голяма степен прилича на стандартната версия на Samsung Series 5, която сме подлагали на подробни тестове. Капакът е почти идентичен – логото на компанията се намира в лявата част на вертикалния център, а малко по-горе, в ъгъла се намира Chrome логото на Google.

IMG_3201

В отворено състояние, 11.6-инчовият Chromebook изглежда повече от семпло – тракпадът му е с площ от само 46 кв.см (5.1 мм х 9.1 мм), а клавиатурата му притежава само 74 клавиша. NumPad цифров блок не е наличен, нито пък “Windows”-бутон. За сметка на това обаче имаме изключително удобен бутон за търсене в Google и в инсталираните приложения, намиращ се на мястото на Caps Lock. Ако сте свикнали да използвате Caps Lock, в настройките можете да промените действието на бутона, както ви е по-удобно. Ако пък използвате външна клавиатура, Windows бутонът ѝ ще служи като бутон “Търсене”.

Най-горният ред на клавиатурата е изпълнен с редица функционални клавиши, един от които е дори за включване и изключване на компютъра.

Екранът е обгърнат от лъскави рамки, чиято дебелина като че ли можеше да бъде доста по-намалена, увеличавайки площта на самия дисплей. Качествата на последния ще разгледаме след малко.

Интериор

IMG_3205IMG_3206IMG_3209IMG_3243IMG_3252

От лявата страна на корпуса последователно разположени са вход за зарядно устройство, HDMI порт, USB 3.0 и аудио гнездо за слушалки/микрофон. Отдясно имаме четец на SD карти, USB 2.0 порт и Kensington Lock система. Отпред се намират два индикаторни светодиода, а отзад – въздухоотводни отвори.

Странични снимки

IMG_3219IMG_3222IMG_3224IMG_3235IMG_3238

Acer C720 Chromebook тежи 1188 грама, при дебелина от 19.5 милиметра (в най-дебелата точка).

Дисплей и звук

Acer C720 Chromebook има 11.6-инчов (29.46 cм) дисплей с матово покритие, чийто панел е с TN матрица и WLED подсветка. При резолюция 1366 х 768 пиксела, тяхната стъпка е 0.188 х 0.188 мм (135 пиксела на инч).

На снимката под микроскоп са показани подпикселите на матрицата.

microscopeAcerC720

Ъглите на видимост на Acer C720 Chromebook може да оцените по-долу, разглеждайки снимките под ъгъл 45°.

AngleAcerC720

Измерената максимална осреднена по площта на екрана яркост е 230 cd/m2, а цветовата температура при бял екран и тази яркост е 7068 К. Максималното отклонение от яркостта спрямо центъра на дисплея е 10% в горната му средна част, което се счита за допустимо. По отношение на цветовата температура също няма недопустими отклонения.

MaxC720_BrightnessMaxC720_WhitePoint

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Измерихме върху дисплея на Acer C720 Chromebook, покритие на 59% от sRGB и 55% от Adobe RGB цветовите пространства. Бихме го определили като незадоволително. Поради Chrome OS операционната система, калибрацията към този момент би била невъзможна или много трудна.

CIE

Цветопредаване

Измерихме цветопредаването на Acer C720 Chromebook без калибровка и създаване на профил. Средното отклонение Delta E възлезе на 8.02. За този тип дисплей определяме стойността като нормална.

ColourMaxAcerC720

Гама кривата е много близка до 2.20, чиито нива на яркост са приети за стандарт.

GammaAcerC720

За ваша преценка долната таблица демонстрира зададени и излъчени от дисплея цветове.

DisplayColour

Изводи

Дисплеят на Acer C720 Chromebook е типичен бюджетен дисплей с характерните предимства и недостатъци на TN матриците. Добрите страни са надеждност, бързина и икономичност. Недостатъците са малките ъгли на виждане и твърде скромното покритие на използваното в Интернет цветово пространство.

Звук

C720 Chromebook разполага с две стерео тонколонки, всяка от които с мощност по 2 вата. Качеството на звука, което възпроизвеждат е много добро, особено имайки предвид размерите на компютъра.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Celeron 2955U (2-ядрен, 1.40 GHz, 2MB кеш)
Оперативна памет 2GB DDR3L
Видеокарта Intel HD Graphics (Haswell)
HDD/SSD 16GB SSD + 100GB Google Drive (Cloud Storage)
Дисплей 11.6-инчов (27.94 см) – 1366 x 768, матов
Оптично устройство – няма –
Комуникация Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
Допълнително 1x USB 2.0 порт, 1x USB 3.0 порт, HDMI, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, уеб камера, четец на карти памет, Kensington Lock система за заключване, микрофон
Батерия 3-клетъчна батерия (3950 mAh)
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 19.50 милиметра
Тегло 1188 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 323 грама

Chrome OS

Като въведение в Chrome OS ще използваме видеото на колегата Георги Добриков, който ще демонстрира нагледно основите на системата и нейните възможности.

Съвсем логично, както името подсказва, Acer C720 Chromebook се продава с предварително инсталирана Chrome OS операционна система. Това е иновативна система, създадена, за да ви помогне да свършите възможно най-бързо и най-удобно работата си, стига тя да е от типа на създаване/редактиране на документ, изпращане на електронна поща и т.н.

Снимки от Chrome OS системата

Screenshot 2014-02-13 at 21.05.26Screenshot 2014-02-13 at 21.05.10Screenshot 2014-02-08 at 13.32.11Screenshot 2014-02-08 at 12.52.25Screenshot 2014-02-13 at 21.04.25

Chrome OS доста прилича на Chrome браузера – разликата се забелязва едва при влизане в настройките, където името на операционната система е изписано, а освен стандартния браузърен панел за контрол, имате възможност да променяте тапета на „десктоп“-а ви, езиците за въвеждане или пък Wi-Fi точката, към която сте свързани. Всъщност в общи линии с това се изчерпва и функционалността на самата OS, чиято задача, както вече казахме е да задоволи най-основните ви нужди.

settings
keyboard

Ако сте любителите на компютърните игри, Chromebook не е за вас – в Уеб магазина на Chrome ще намерите основно онлайн Flash игри, които не са максимално интересни, а имайки предвид, че се хостват от създателите им или от „трети“ сайтове, можете да очаквате изисквания за регистрации и реклами, приканващи ви да „печелите“ пари и iPad-и (само че под формата на вируси). Тези „пари“, в последствие можете да изхарчите с „момичета от квартала, които искат да се запознаят с вас“.

Screenshot 2014-02-08 at 12.37.49
Screenshot 2014-02-08 at 12.40.48

Безспорно Google е една от най-напредналите технологични компании, но използването на Translate функцията за описанията на приложенията все още не е добра идея.

patica

Най-лошата новина обаче не е липсата на интересни игри или рекламите в тях. Върху Chrome OS не можете да инсталирате Viber или Skype, a Google любезно ще ви приканят да използвате Hangouts – чудесна услуга (крос-платформено приложение, обвързано с Google+), която за съжаление вашите приятели навярно няма да са чували. Едва ли ще дойде момент пък, в който Skype ще е наличен за Chrome OS, тъй като собственик на най-популярния софтуер за онлайн разговори е Microsoft, а както се досещате, те нямат особена изгода от разпространението на Chromebook лаптопите.

Защо тогава Chromebook се разпространява така успешно?

Уеб базираните приложения стават все по-популярни. Социалните мрежи изместват Skype, а Google са създали алтернативи на почти всички важни Windows програми. AIMP3 / iTunes / WinAmp и т.н. са успешно заместени от Google Play музика (или Spotify, Pandora…), Microsoft Word / Excel / Powerpoint са заместени от Google Документи / Електронни таблици / Презентации, а вграденият фоторедактор ще ви е от помощ, когато искате да правите елементарни фото манипулации.

Дисковото пространство в Chromebook е само 16GB, така че филмовите колекции са табу (освен ако не ги наместите върху външен носител), за сметка на документите – можете да създавате хиляди такива, както офлайн, така и онлайн – освен върху вътрешната памет, те могат да се запемятават и върху 100-те гигабайта Google Drive облачно пространство, което пък ще ви е на разположение за две години. След изтичането им, файловете ви няма да бъдат изтрити и ще имате достъп до тях.

Една от най-приятните черти на Chrome OS са автоматичните актуализации – всичко е толкова просто и лесно, че всъщност не е нужно въобще да мислите за тях. Когато излезе нов ъпдейт, той ще се инсталира когато рестартирате машината си. С приложенията ситуацията е същата – всичко се обновява само.

Сигурност

Въпреки че на пръв поглед всичко изглежда просто и елементарно, пробивите в Chromebook са доста сериозна задача. Google са помислили добре за вашата сигурност, създавайки “Custom Firmware” чип и TPM модул за сигурност (Trusted Platform Module). “Custom Firmware” чипът съдържа две части – Firmware, с разрешение само за четене (Read-only) и Firmware с разрешение за четене и запис. При стартиране на компютъра се прави проверка с процедурата “потвърдено стартиране”, като ако операционната система е променена или компроментирана, Chrome OS просто ще я замести с оригинална такава. Всички проверки и процедури по стартирането на операционната система се изпълняват изключително бързо – според нашия хронометър, от натискането на Power-бутона, до пълното зареждане на системата изминават едва 6.4 секунди (това се отнася за тествания Acer C720).

Батерия

Прави впечатление, че въпреки компактната конструкция, батерията на Chromebook е сменяема. В нашата конфигурация, тя е литиево-йонна с енергиен капацитет от 3950 mAh. 65-ватовото зарядно я зарежда само за 1 час и 56 минути.

battery.5

Тестът ще проведем при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет и 120 кд/м2 яркост на дисплея.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Ще приложим класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing-acer-c720-chromebook

Acer C720 Chromebook издържа 508 минути, което се равнява на 8 часа и 28 минути. Тук трябва да отбележим, че официалните данни на Acer са за 8.5 часа, което означава, че тестът им е идентичен по натовареност с нашия.

Консумация

Acer C720 има много ниска консумация, която замерихме и предлагаме на вашето внимание, сравнена с тази на настолен компютър. Обърнете внимание и на разходите, които ще ви донесат двата типа машини.

electro.10

Производителност

Acer C720 Chromebook работи с Intel Celeron 2955U процесор и вградения в него Intel HD Graphics (Haswell) графичен чип. Това обаче няма никакво значение, тъй като важното тук е как се държи в уеб – все пак разполагаме с операционна система, която практически е еквивалентна на браузър. Ще направим няколко любопитни теста.

Различни устройства, една цел

Ще подложим на три от най-популярните уеб бенчмаркове, три устройства, чиято цена е еднаква. За състезанието избираме Хромбук, Лаптоп и Таблет, които могат да бъдат закупени срещу 499 лева (към момента на писането на тази статия):

Хромбук: Acer C720 Chromebook – Intel Celeron 2955U (2-ядрен, 1.40 GHz, 2MB кеш); 2GB RAM, Intel HD Graphics (Haswell) Версия на Chrome OS: 32.0.1700.103

Лаптоп: HP 255 – AMD Dual Core E1-1500 (2-ядрен, 1.48 GHz, 1 MB кеш); 2GB RAM; AMD Radeon HD 7310M Версия на Chrome: 32.0.1700.107 m

Таблет: Lenovo IdeaTab S6000L – MediaTek MT8125 (4-ядрен, 1.20GHz, Cortex-A7), 1GB RAM, PowerVR SGX544 Версия на Chrome: 32.0.1700.99

SunSpider 1.0.2 и Google Octane са Javascript браузърни тестове, а Peacekeeper е дълъг бенчмарк, измерващ производителността при най-различни ситуации, включващи поточно видео, скорост на зареждане на страници и т.н.

Screenshot 2014-02-13 23.45.24

Категоричен победител е Acer C720 Chromebook.

Chrome OS срещу Windows 8

За да изправим Chrome OS срещу Windows 8, използваме освен услугите на Acer C720, също и тези на Packard Bell EasyNote TE69HW – отново бюджетен ноутбук, със същия Celeron 2955U процесор и отново последната версия на Chrome.

Screenshot 2014-02-13 23.48.48

Тук двете машини се справят на еднакво ниво, а резултатите им са почти равни.

Температури и комфорт

Ако напишете “chrome://system” в адрес лентата на Chrome, ще получите много детайлна информация за системата. За съжаление тя не включва температурите на процесорните ядра, но Chromebook остава хладен и при най-високото натоварване, на което можем да го подложим.

Screenshot 2014-02-13 at 21.04.47

Заключение

Навярно вече сте си отговорили на въпроса дали Acer C720 е подходящо за вас устройство и дали би могъл да ви върши работа. Сигурни сме, че отдавна сме загубили геймърската аудитория, но за тези от вас, които се занимават главно с документи или търсят втори, по-компактен ноутбук, с който да вършат работата си навън, C720 ще е полезна придобивка.

Конструкцията на компютъра е качествена, скоростта на работа с него е много висока, а тези, които обичат да отварят десетки табове в браузъра си, ще оценят приятната изненада, че за разлика от конкуренцията, C720 предлага ъпгрейд до 4GB оперативна памет.

Chromebook моделите бележат големи успехи в САЩ и със сигурност ще е интересно да разберем как тези интересни машини ще бъдат приети и в България.

Както обикновено, имаме малък подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да си закупят Acer C720 Chromebook до 15.03.2014 г. Те ще получат тениска на Laptop.bg, а единственото условие е да при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си (не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – M, L или XL).

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-acer-C720_Chromebook-acer_c720_chromebook_NX_SHEEH_001

Плюсове

 • Висока портативност (тегло под 1.2 кг, дебелина под 20 мм)
 • Дълъг живот на батерията
 • OS-ът зарежда за 6.5 секунди
 • Висока сигурност за данните ви

Минуси

 • Липсват ключови програми като Skype и Viber
 • Неподходящ за игри
 • Малко дисково пространство

Прочетено 6 082 пъти

11 мнения

 • Плюсове, пред един ултрабук или таблет с Windows 8 – АБСОЛЮТНО НИКАКВИ, освен цената. Виждам, че сте се чудили какво да кажете и в един момент просто се изсмукали от пръстите въпросните. 😀 😀 😀 Зареждала за 6.5 секунди – еми, сорри, ама съм с лаптоп на 2 години, SSD и OS (Win 8.1), която не е 2 GB цялата и можеш да свършиш абсолютно всичко необходимо.

  Минуси – АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, пак при едно директно сравниение с ултрабук или таблет с Windows 8.

  Това чудо не става за нищо друго, освен брауз и до там!

 • Ако нямах таблет с удоволствие бих си взел един chromebook. Много добра машинка е.

 • По мои наблюдения поне 60% от хората използват лаптопите си само за браузване и текстообработка,така че мисля че ще се хареса на доста хора.Но по въпроса със скайпа наистина ще трябва да измислят нещо.

 • Може ли да му се инсталира СКАП ?

 • Извинете,сбърках.Въпросът ми е:-Може ли да му се инсталира СКАЙП ?

 • Google са луди.Каква е тая миризлива chrome os като имат android ?Да интегрират някакъв ром за андроид , който да зарежда за 6,5 секунди примерно.

 • Ехх мечтата на Гугъл – ако може всичко да се логва при тях /пароли, чатове, мейл, уеб, офис…./ Мерси Гугъл…ама друг път. :)

  • Ти си интересен … при епъл и кредитната карта ти искат веднага … иначе нищо не работи … и само те цакат за всичко
   Така ли е по – добре ?

 • Възможно ли е да се смени ОС на Chrombook с Windows

 • Може ли да се повиши от 2 на 4 Gb RAM в Laptop.bg, колко ще струва и ще се запази ли гаранцията?

Мнения