От: | 16.10.2014, 11:33

Ревю на Acer Chromebook CB5-311 – новото елегантно оръжие в Chrome OS армията на Google

Chromebook_WOW_benefit_image_3В началото на тази година предложихме на вниманието ви подробно ревю на Acer C720 Chromebook, като още тогава ви запознахме с възможностите на Chrome OS платформата на Google. С напредване на времето технологичният гигант продължи да развива този амбициозен проект, като вече все повече лаптоп производители пускат на пазара нови Chromebook модели.

Със сигурност има още да се извърви до „открадването“ на по-значителен пазарен дял от лапите на Microsoft, но пътят изглежда е правилен. Редица учебни заведения и други институции също се снабдиха с Chromebook машини, съблазнени от оптимизираната работа, удобната синхронизация, компактността, издръжливата батерия и разбира се, достъпната цена.

Сега на нашия пазар се появи нов Chromebook, който отново е дело на Acer и отново има с какво да впечатли. Неговото име е Chromebook CB5-311, а характерна черта е наличието на NVIDIA Tegra K1 процесор. Как се представи в нашите тестове и какво трябва да знаем за него и Chrome OS платформата, ще научете в написаното по-долу.

Актуална информация за цената на Chromebook CB5-311, както и възможност за неговото закупуване, ще откриете в онлайн магазина на Laptop.bg: http://www.laptop.bg/laptops-acer-Chromebook_13

Видео ревю

Колегата Георги Добриков също имаше възможността да изпробва възможностите на Chromebook CB5-311, споделяйки впечатленията си за него във видеото по-долу.

В комплекта

Chromebook CB5-311 идва в приятна тънка кутия, в която освен самият лаптоп ще откриете още гаранцията, рекламен флайер, описващ част от възможностите на модела, зарядно устройство и захранващ кабел.

Зарядното устройство е с марка Lite-On и модел PA-1450-26. Предназначено е да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 45 W при номинално напрежение и ток съответно 19 V и 2.37 A. 2

Дизайн и конструкция

Дизайнът определено е нещо, върху което Acer са наблегнали и това си личи още от пръв поглед. Комбинацията от черна клавиатура и бял корпус дават усещането за елегантност, което е подкрепено и от компактните размери на машината. В нейната най-дебела точка измерихме профил от 18.36 милиметра, докато теглото ѝ с батерията е 1439 грама.

1
6

2
5

Освен стилна, клавиатурата е и доста удобна за писане, като разполага и с няколко допълнителни бутона за улеснено сърфиране, както и Power бутон. Насреща е и достатъчно голям и функционален тъчпад. Повече информация за техните възможности ще откриете по-долу в ревюто. Пластмасата е основният материал в конструкцията на Chromebook CB5-311, като впечатление прави и липсата на по-сериозни и неприятни отпечатъци. Повърхността, където поставяте вашите длани при писане е приятна на допир дори и при по-продължителна работа.

3
4

На капака на лаптопа виждаме само логото на Acer и надписът Chrome придружен и от специфичното лого, разположен в горния ъгъл. От страната на дисплея пък е налична и HD камера, намираща се най-горе, в средата. Също в средата, но вече под дисплея ще видите и още веднъж надписът Acer. Chromebook CB5-311 разполага с два USB 3.0 порта, като единият се позиционира отляво, където е още и слотът за SD карта памет, докато другия е в задната част на машината. Макар да не е най-популярното място за каквито и да е портове, там ще откриете още и HDMI изход. От дясната страна виждаме само DC входа и аудио гнездо за слушалки/тонколони/микрофон.

44113322

Дисплей и звук

Благодарение на своя 13.3-инчов диагонал, ComfyView дисплеят на Chromebook CB5-311 се вписва добре във визията на модела за удобна и леснопреносима машина. Неговата разделителна способност е 1366 x 768 пиксела, което се равнява на гъстота на пикселите от 118 ppi. Това означава, че бихте достигнали максималната детайлност на погледа ви (при зрение 20/20) ако гледате екрана от 74 сантиметра или по-голямо разстояние. Покритието е матово, като ще спомогне за по-ясната видимост при пряка слънчева светлина, ще намали до минимум неприятните отблясъци, които често са причина и за преумора на очите. Изображенията са с повече контраст и острота. Ъглите на видимост също са добри, като това особено важи, ако гледате дисплея от страни. Наведете ли го прекалено много надолу обаче, цветовете ще започнат да се изменят. Chromebook_WOW_benefit_image_2

Звук

Двата говорителя в долната част на Chromebook CB5-311 се справят перфектно в ролята си да предложат достатъчно мощен звук, макар и с минимални изкривявания.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор NVIDIA Tegra K1 (4-ядрен, 2.10 GHz, 2MB кеш)
Оперативна памет 2GB (1x 2048MB) – DDR3
Видеокарта NVIDIA Kepler (192 CUDA ядра)
HDD/SSD 32GB SSD
Дисплей 13.3-инчов (33.78 см.) – 1366 x 768, матов
Оптично устройство – няма –
Комуникация Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 3.0, вградена HD уеб камера, вграден микрофон, HDMI, четец за SD карти памет, стерео говорители, DC конектор
Батерия 4-клетъчна
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 18.36 милиметра
Тегло 1439 грама (с батерията)

Chrome OS

Още когато ви запознавахме с подробното ревю на Acer C720 Chromebook, на вниманието ви предложихме кратко видеопредставяне на Chrome OS операционната система и възможностите, които предлага. От тогава до наши дни Google, разбира се, са се постарали да усъвършенстват платформата си, като за тази цел са добавени и много нови приложения в Chrome Web Store.

Към описанието на част от игрите и приложенията е допълнена и информация затова, кои от тях бихте могли да използвате когато сте офлайн и при кои ви трябва задължителна Интернет връзка. Факт е обаче, че всички популярни и необходими десктоп приложения, които сме свикнали да виждаме на Windows машините имат своя алтернатива. Освен това, напрактика Google няма да ви задължава да ползвате техните услуги, защото в Chrome Web Store ще откриете специално създадени онлайн приложения за Word, Excel и PowerPoint, например.

В срок от две години получавате и безплатно свободно пространство в „облачната“ услуга Google Dive, в размер на 100 GB, което винаги ще е от помощ, особено когато наличният капацитет на SSD-то ви е 32GB. Все пак обаче насреща е и четец за SD карти памет.

Google са се постарали да създадат операционна система, която е максимално интуитивна и лесна за ползване. Можем да кажем, че са успели напълно да постигнат целта си. Chome OS зарежда буквално за няколко секунди, а благодарение на Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac модула, ще се насладите на до три пъти по-бързо сърфиране, стига рутерът и Интернет връзката ви да позволяват това. Всеки нов Chromebook потребител има възможност да премине през опознавателна обиколка на платформата и нейните възможности. Двете основни менюта, които най-често ще ползвате се намират в долната част на началния екран. Вляво е разположен стартов панел, където са подредени всички ваши приложения, игри и т.н. От там лесно и бързо ще може да ги стартирате. Когато пък инсталирате нещо ново, то също ще заеме своето място във въпросното поле. Вдясно пък е другото основно меню, където ще откриете информация за мрежата, батерията, силата на звука и други настройки.

Screenshot 2014-10-09 at 11.45.51
Screenshot 2014-10-09 at 13.27.18
Screenshot-2014-10-09-at-13.27

Покупката на Chromebook CB5-311 с цел игра на видеоигри определено не е добро решение, но ако не сте „запален геймър“, а просто обичате в свободното си време да поразцъкате дребни игрички като Angry Birds, то изобилието е голямо и вероятно няма да останете разочаровани в това отношение. Не бива да забравяте обаче, че онлайн игрите често са съпътствани и от купища реклами, а понякога и от задължителни регистрации.

Screenshot 2014-10-09 at 13.30.02
Screenshot 2014-10-09 at 14.42.37

Алтернативните приложения за Chrome OS

Google са се погрижили да получите добри алтернативи на всички приложения, които са се превърнали във важна част от работата ви на компютър. Няма Skype за Chromebook, но на широко са обяснени възможностите на Hangouts приложението, което също ви предлага чат и видеоразговори с приятели. Друг е въпросът, че едва ли много от приятелите ви го използват.

Популярните Word, Excel и PowerPoint пък са заменени от Google Docs приложението, което предлага и офлайн режим. Ако желаете да създадете списък или бележка, то офлайн приложението Google Keep също ще ви свърши добра работа.

Вграденият редактор на изображения ви предлага различни възможности – преименуване, мозаичен изглед, изглед със слайдове, слайдшоу, изтриване, редактиране, както и споделяне. Всичко това става лесно и бързо.

Въпреки че Chromebook може да използва онлайн услуги като Spotify, Deezer, както и пълен достъп до Google Play Music, към момента iTunes например не е наличен, но музикалната ви колекция може лесно да се премести в Google Play Music, като във видеото по-долу е обяснено как.

Работа с Chromebook CB5-311 в „офлайн“ режим

Един от основните упреци към Chromebook моделите е, че те са безполезни, когато не са свързани към Интернет. Именно това е и един от козовете на Microsoft, които няколко пъти пуснаха антиреклами на Chromebook машините. Въпреки че от Google смятат, че почти през цялото си време потребителите са онлайн, то са се постарали да предложат и дълъг списък с възможности, който могат да се използват дори и да не сте свързани в Мрежата.

Gmail Offline ще ви позволи да четете и пишете имейли, като веднага щом установите Интернет връзка информацията ще се синхронизира автоматично. Google Календар ще ви предложи опция за преглед на различните събития, които ви предстоят. Чрез Google Drive ще може да преглеждате, редактирате и създавате документи, таблици или презентации докато сте офлайн.

Можете безпроблемно да преглеждате и PDF файлове. Прегледът и редакцията на снимки също са възможни без да сте свързани с Интернет. Слушането на музика също не е проблем, ако тя е съхранена в наличното свободно пространство на компютъра. Google Keep ви осигурява създаването на кратки бележки, които ще се синхронизират веднага щом имате Интернет връзка. Можете дори да разглеждате Уеб страници офлайн, като за целта е нужно предварително да ги запазите в Chrome браузъра. Стотици игри и други приложения от Chrome Web Store също предлагат офлайн поддръжка, за да бъде уплътнено максимално времето ви в моментите когато нямате достъп до Интернет.

Сърфиране като гост

Chromebook CB5-311 ви предлага още една любопитна опция, която е наречена „Сърфиране като гост“. Благодарение на нея може да споделите компютъра си с ваш приятел или близък, като той ще може да посещава Уеб сайтове, но няма да има право да инсталира приложения. След като привърши с работата си е необходимо да избере изход от режим гост, като по този начин ще бъде и изтрита историята на сърфирането му.

Ако пък все пак не желаете да споделяте Chromebook-а си с никого, то имате възможността да забраните опцията „Сърфиране като гост“, като за целта трябва да влезете в Настройки – Потребители – Управление на други потребители.

Screenshot 2014-10-09 14.34.38

Функционалности на клавиатурата и тъчпада

Както споменахме в раздела за дизайн и конструкция, Chromebook CB5-311 разполага с удобна клавиатура и голям тъчпад. Освен практични и добре изглеждащи обаче те са и доста функционални. Клавиатурата предлага редица различни комбинации от бутони, всяка от които прави желаната команда по-бързо изпълнима. В менюто ще откриете подробно описание на всички възможни взаимодействия на бутоните от клавиатурата. Една немалка част ще откриете и в снимките по-долу. Тъчпадът също предлага необходимите възможности за удобното и приятно сърфиране в Интернет. Тяхно описани ще откриете в последното изображение от редицата по-долу.

Screenshot 2014-10-09 at 13.15.57
Screenshot 2014-10-09 at 13.15.45
Screenshot 2014-10-09 at 13.19.14
Screenshot 2014-10-09 at 13.20.57

Сигурност

Google са се постарали системата ви да бъде максимално защитена без да ви занимават излишно. Когато има налични актуализации те са инсталират автоматично. Освен това за тази операционна система, злонамерените софтуери не са разпространени, така че макар да изглежда опростена, ChromeOS предлага сигурност и спокойствие при работа.

Батерия

Батерията в Chromebook CB5-311 е 4-клетъчна, като от Acer обещават впечатляващите 13 часа време за работа с едно зареждане. Ние, разбира се, нямаше как да не проверим нейната издръжливост, като по традиция направихме и следните предварителни настройки – включен Wi-Fi модул и нагласена яркост на дисплея от 120 кд/м2.

Живот на батерията при Wi-Fi сърфиране

В този тест отново използваме нашия специално създаден скрипт, който автоматично прелиства над 70 български и чужди Уеб страници, като в някои от тях има и Flash реклами. Chromebook_13wifi В нашият тест лаптопът успя да издържи 675 минути (11 часа и 15 минути) с един заряд на батерията, което отново е доста впечатляващо, макар и малко по-малко от въпросните 13 часа, които обаче може би ще бъдат достигнати при по-ниска яркост на екрана.

Консумация

Ако сте собственик на Chromebook CB5-311 и получите висока сметка за тока, то бъдете сигурни, че той не е причината за това. В таблицата по-долу може да си направите сметка какъв е разходът на енергия на Chrome OS модела, поставен до стандартен настолен компютър. battery-Acer Chromebook CB5-311

Производителност

Безспорно една от любопитните и значими характеристики на модела е NVIDIA Tegra K1 чипът, който бе представен в началото на тази година, по време на CES 2014 изложението в Лас Вегас. Макар от официалния му анонс да са минали вече 10 месеца, то неговите възможности все още изглеждат доста впечатляващи.

tegra-k1-processor
Screen Shot 2014-01-06 at 6.18.12 AM
NVIDIA-Tegra-K1-Comparison-to-Consoles
tegra-k1-block

Той разполага с четири Cortex-А15 ядра, работещи на тактова честота от 2.1 GHz. Особено важно допълнение обаче е наличната 192-ядрена видеокарта с Kepler архитектура, все още използвана от някои топ графични карти на NVIDIA. По думите на производителя, графичните ефекти, които ще предостави новият чип са сравними с тези новите конзоли PS4 и Xbox One. Сравнение бе дадено и с Apple A7 процесора, където скоростта е три пъти по-ниска, отново по данни на NVIDIA. Първите бенчмарк резултати на Tegra K1, появили се в Мрежата, му дадоха сериозно предимство дори пред топ процесори на Qualcomm, като Snapdragon 801 и Snapdragon 805. Още за възможностите на Tegra K1, както и това, как се справя с визуланите ефекти ще откриете във видеото по-долу.

Сравнение с Acer C720 Chromebook

Подложихме Chromebook CB5-311 на няколко различни бенчмарк теста, като резултатите сравнихме с представянето на Acer C720 Chromebook, който по-рано тази година изправихме пред същите предизвикателства.

Acer Chromebook CB5-311 – NVIDIA Tegra K1 (4-ядрен, 2.10 GHz, 2MB кеш); 2GB RAM, NVIDIA Kepler (192 CUDA ядра), Версия на Chrome OS: 37.0.2062.120

Acer C720 Chromebook – Intel Celeron 2955U (2-ядрен, 1.40 GHz, 2MB кеш); 2GB RAM, Intel HD Graphics (Haswell) Версия на Chrome OS: 32.0.1700.103

SunSpider 1.0.2 Google Octane 2.0 Peacekeeper
Acer Chromebook CB5-311 629 7105 1223
Acer C720 Chromebook 348 9672 2800

В SunSpider по-ниският резултат е по-добър/ В Octane и Peacekeeper по-високият е по-добър

Screenshot 2014-10-10 11.30.03

Информация за системата и температура

Следният адрес “chrome://system” написан в Chrome браузъра ви ще и отведе до подробна информация за системата на Chromebook модела ви. Там няма да откриете сведения за температурата на процесорните ядра, но от тестовете, които направихме можем да заключим, че машината остава хладна дори и при по-тежки и продължителни натоварвания. Screenshot 2014-10-09 at 11.30.39

Заключение

Chromebook CB5-311 има много свои силни страни, но едновременно с това не би могъл да спечели интереса на всички потребители. Като за начало, любителите на видеоигри едва ли биха се впечатлили. Високата производителност не е най-силната черта на модела. Също така хората, които често използват машината си без връзка с Интернет, вероятно биха избрали Windows лаптоп, макар наличието на немалкия списък с офлайн опции, който Google предлага.

Все пак компактността и елегантната визия, съчетани с дългия живот на батерията, оптимизираната и бърза работа с Chrome OS, както и хилядите приложения в Chrome OS Web Store със сигурност ще се харесат на голяма част от потребителите. Цената, разбира се, също е основен критерий, а тя е трудно постижима от повечето Windows лаптопи.

Актуална информация за цената на Chromebook CB5-311, както и възможност за неговото закупуване, ще откриете в онлайн магазина на Laptop.bg: http://www.laptop.bg/laptops-acer-Chromebook_13

Плюсове

  • Елегантна, тънка и компактна машина
  • Дълъг живот на батерията
  • Бързо зареждане и работа с ChromeOS
  • Подобрена графична производителност

Минуси

  • Липсват ключови програми като Skype и Viber
  • Неподходящ за игри
  • Малко дисково пространство

Прочетено 2 627 пъти

3 мнения

  • Бих казал,че това не е баш лаптоп,а голям таблет,за парите си е добре-ако имаше по-добра резолюция,щеше да е подобно на Майкрософт устройството :)

  • А версията с тъчскрийн(CB5-311P) очаква ли се?

  • Тези устройства трябва да са хибридни – таблет с клавиатура, за да се промени този бял цвят!

Мнения