Ревю на Acer TravelMate P2 (P255-M) – бизнес ноутбук, подходящ и за дома

model-acer-travelmate-p255Бизнес лаптопите са едни от най-търсените машини, поради факта, че цената им не е висока, а могат да служат на собствениците си еднакво добре както за работните им задачи, така и за ежедневните дейности от типа на сърфиране в Интернет, гледане на филми, слушане на музика и т.н. Това, за което малка част от бизнес лаптопите са подходящи е играенето на 3D игри – рядко производителите използват дискретна видеокарта за този тип устройства и в повечето случаи оставят интегрираната в процесора графика да върши тази работа.

Acer TravelMate P255 обаче е ноутбук, с който можете да прекарате работния си ден, а след това да се приберете у дома, където „съответните потребители“ (или самите вие), биха могли да го използват за гейминг с най-новите заглавия, макар и може би не при най-високи графични настройки. В този ред на мисли, интересно ще е да разберем как ще се представи Radeon R7 M265 видеокартата, която беше анонсирана преди броени дни, а към момента на писането на статията, все още не могат да бъдат намерени бенчмаркове, подсказващи производителността ѝ.

В комплекта

Комплектът е скромен – самият лаптоп, захранващ кабел, зарядно устройство и малка купчинка от упътващи книжки. Всъщност не сме очаквали и нещо повече, тъй като машините от този тип в почти всички случаи изчерпват наличните в кутията си аксесоари, именно с гореспоменатите компоненти.

Komplect-Acer-TravelMate-P255

Дизайн и конструкция

Външният вид рядко е силната страна на компютрите, предназначени за работа, а изглежда това се отнася и за Travel Mate P255, чийто дизайн не е лош, но първото впечатление, което остави у нас е пряко свързано с факта, че пластмасовият му лъскав капак поема отпечатъци от пръсти, дори при докосване с минимален натиск. Резултатът не е съвсем приятен – ако искате да поддържате лаптопа си в спретнат вид, ще се наложи да се екипирате и с микрофибърна кърпичка.

Семплата визия и сравнително тънкият корпус (24.90 милиметра, в най-дебелата точка) пък са позитив за TravelMate, а може би по-важно е да се обърне внимание на стабилността на конструкцията, готова да ви предпази от проблеми по време на дълги пътувания, когато ще разчитате точно на тази нейна характеристика. Огъвания и неточности в сглобката липсват. Това обаче не бива да ви учудва, защото преди да бъде одобрен за серийно производство TravelMate бива тестван от Acer в редица неприятни ситуации – изпускане от 74 сантиметра, работа при вибрация, налягане (60 килограма в диаметър от 100 мм), разливане на течност, тест при висока температура, тест при висока влажност и тест на здравината на Kensington системата. Всички тези сценарии се преодоляват безпроблемно от Acer TravelMate.

front-Acer-TravelMate-P255
back-Acer-TravelMate-P255

Интериорната част на ноутбука е покрита със същата гланцирана повърхност, която описахме по-горе, изключвайки рамката около екрана – там покритието е матово.

Клавиатурата е от “островен тип” и е много удобна, за което в помощ идва и NumPad цифровият блок, намиращ се разбира се от дясната ѝ страна. Тракпадът също е много комфортен – площта му е голяма, а тънка пластина, минаваща по цялата му дължина, покрива двата му бутона – ляв и десен.

Единственият друг елемент, който намира място върху централния панел е Power-бутонът – той обаче е трудно забележим, поради това, че цветът му се слива с фона му.

Интериор

5-Acer-TravelMate-P2552-Acer-TravelMate-P2554-Acer-TravelMate-P2558-Acer-TravelMate-P25511-Acer-TravelMate-P255

От лявата страна на корпуса, последователно разположени са Kensington Lock системата за заключване, въздухоотводни отвори, VGA изход, EthernetLAN порт, HDMI, USB порт и комбинирано аудио гнездо за микрофон/слушалки. Предната част помещава слот за мултимедийни карти и четири индикаторни светодиода, а отдясно стоят два USB 2.0 порта, DVD-записвачка и вход за зарядно устройство.

Странични снимки

side1-Acer-TravelMate-P255side2-Acer-TravelMate-P255side3-Acer-TravelMate-P255side4-Acer-TravelMate-P255side5-Acer-TravelMate-P255

Теглото на P255 е 2.22 килограма, което не е върхово постижение, но е напълно нормално за 15.6-инчов лаптоп с подобни технически спецификации.

Дисплей и звук

Acer TravelMate P255 има 15.6-инчов (39.63 cм) дисплей с матово покритие, чийто панел е с TN матрица и WLED подсветка, производство на AU OPTRONICS. При резолюция 1920 х1080 пиксела, тяхната стъпка е 0.18 х 0.18 мм (141 пиксела на инч).

На снимката под микроскоп са показани подпикселите на матрицата.

microscope-Acer-TravelMate-P255

Ъглите на видимост на Acer TravelMate P255 може да оцените по-долу, разглеждайки снимките под ъгъл 45°.

Angle-Acer-TravelMate-P255

Измерената максимална осреднена по площта на екрана яркост преди калибриране е 231 cd/m2, а цветовата температура при бял екран и тази яркост е 7009 К. Максималното отклонение от яркостта спрямо центъра на дисплея е 14% в долният ляв ъгъл, което се счита за допустимо. По отношение на цветовата температура също няма недопустими отклонения.

Brightness-Acer-TravelMate-P255_2 WhitePoint-Acer-TravelMate-P255_4

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Измерихме върху дисплея на Acer TravelMate P255, покритие на 74% от sRGB и 55% от Adobe RGB цветовите пространства.

Предвид вида на подсветката на панела (WLED), резултатът е удовлетворителен и е малко над средното ниво спрямо аналогичните дисплеи. Недостатъчно е покритието предимно в областта на червения цвят.

CIE-Acer-TravelMate-P255

Цветопредаване

След калибриране, дисплеят на Acer TravelMate P255 постигна съвсем прилична точност на цветовете за своя клас. Средното отклонение Delta E възлезе на 2.02. Няма значими отклонения при който и да е от основните цветове.

DeltaE-Res--TravelMate-P255_2

DeltaE-Report-t-Acer-TravelMate-P255_4

Вторият калибратор повтори операцията също с добър краен резултат.

DeltaE-Acer-TravelMate-P255

Гама кривата е със стойност около 2.1, като няма сериозни отклонения спрямо идеалните нива на яркост. От кривата виждаме съвсем малко по-високи нива в средата и съвсем малко по-ниски при висока яркост.

Gamma-Acer-TravelMate-P255

За ваша преценка долната таблица демонстрира зададени (големите квадратчета) и излъчени (малките квадратчета) от дисплея цветове.

DisplayColour-Acer-TravelMate-P255_2

Изводи

Дисплеят на Acer TravelMate P255 притежава типичните предимства и недостатъци на представителите от своя вид. Евтин, бърз и икономичен, същевременно с малки ъгли на видимост и стеснено цветово пространство. По отношение на последното обаче е по-добър от немалка част конкурентни изделия. Същото важи и за точността на цветовете. Има умерена максимална яркост, което от гледна точка на зрението приемаме за положителна черта, като в тази връзка съвсем скоро ще включим в тестовете и анализ на широчинно-импулсната модулация на подсветката на изпитваните дисплеи. Разделителната му способност е висока, което би могло да ви е от полза, ако оперирате с тежък софтуер, изискващ голямо работно пространство.

Звук

Мощността на вградените тонколонки в Acer TravelMate P255 е на повече от приемливо ниво, а забележими изкривявания са налични едва при увеличаването им до максимална степен.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 – 3.00 GHz, 4MB кеш)
Оперативна памет 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта AMD Radeon R7 M265 (2GB GDDR5)
HDD/SSD 1TB SATA (5400 оборотa/минута)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см.) – 1920×1080 (Full HD), матов
Оптично устройство DVD записвачка
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 2.0 порта, 1x USB 3.0 порт, HDMI, VGA, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, уеб камера, четец на карти памет, Kensington Lock система за заключване, микрофон
Батерия 2500 mAh батерия
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 24.90 милиметра
Тегло 2223 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 329 грама

Инсталация и драйвери

Тестваната от нас конфигурация не разполага с предварително инсталирана Windows операционна система. Ако и вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да свалите най-новите такива от официалния сайт за поддръжка на компанията: http://us.acer.com/ac/en/US/content/drivers

Батерия

Acer TravelMate P255 има литиево-йонна батерия с енергиен капацитет 2500 mAh.

Зарядното устройство на Acer TravelMate P255, модел PA-1650-86 е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 65 W при номинално напрежение и ток съответно 19 V и 3.42 A.

Zar-Acer-TravelMate-P255

Тестовете по-долу се провеждат при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing-acer-travelmate-p255

Резултатът от този тест е 230 минути (3 часа и 50 минути) – сравнително добро представяне за този клас.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

movie-acer-travelmate-p255

Както обикновено, тук батерията издържа малко повече, като в случая нейният капацитет беше изразходен след 248 минути (4 часа и 8 минути). Достатъчно време за да изгледате филм, по време на път, дори и ако в началото му, индикаторът ѝ сочи число под 50%.

Живот на батерията при 3D игра

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

gaming-acer-travelmate-p255

Лаптопът е подходящ и за игри, но издръжливостта на батерията е много по-ниска при такъв тип натоварване. Всичко разбира се е в границите на нормалното – 107 минути (1 час и 47 минути) с един заряд.

Консумация

Консумацията на TravelMate P255 e много ниска, както можете да се уверите от графиката по-долу. За сравнение сме показали и съответната такава при настолен компютър.

electro

Процесор и RAM памет

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-4500U е ниско-волтажен процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от висок клас, анонсиран през трето тримесечие на 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 1.8GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 2.7GHz, а при използване на само едно – до 3GHz.

Чипът също така разполага с 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 4МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4500U e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4400 графичен контролер. Той е с базова честота от 200 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1100MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 17 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4500U поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 16GB /LP/DDR3/L/ 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i7-4500U можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75460

Мястото, на което се намира Core i7-4500U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4500u/

RAM паметта в модела, с който разполагаме е 8GB и е разположена на две платки – 2х 4GB.

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Inspiron 3737
 • Dell Inspiron 5537
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • 2.96
 • 2.77
 • 2.96
 • 2.54
 • 2.74
 • 2.62
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 2.96
Dell Inspiron 3737 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8870M (2GB GDDR5) 2.77
Dell Inspiron 5537 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 2.96
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2.54
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 2.74
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 2.62

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 500
 • 400
 • 300
 • 200
 • 100
 • 0
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Inspiron 3737
 • Dell Inspiron 5537
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • 399
 • 400
 • 407
 • 409
 • 384
 • 375
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 399
Dell Inspiron 3737 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8870M (2GB GDDR5) 400
Dell Inspiron 5537 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 407
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 409
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 384
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 375

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Inspiron 3737
 • Dell Inspiron 5537
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • 20.3
 • 20.1
 • 19.5
 • 19.9
 • 21.9
 • 23.1
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 20.3
Dell Inspiron 3737 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8870M (2GB GDDR5) 20.1
Dell Inspiron 5537 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 19.5
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 19.9
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 21.9
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 23.1

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4500U се справя с 5.415 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

AMD Radeon R7 M265 е видеокарта с кодово име “Mars”, представена буквално преди дни (на 07.01.2014 г), а бенчмарковете за нея в Мрежата все още са дефицит. Това, с което сме наясно е, че тя разполага с 384 Radeon ядра, базирана е на GCN архитектурата (Graphics Core Next), а базовата ѝ честота на ядрата е 825 мегахерца. Предлага се в две разновидности – с DDR3 и с GDDR5 памет, при 128-битова широчина на шината.

Сред поддържаните технологии са DirectX 11.2, Shader 5.0, Mantle, Zero Core и Power Tune. AMD Radeon R7 M265 е изработена по 28-нанометров производствен процес и съдържа 1040 милиона транцистора.

Последните драйвери за Radeon R7 M265 можете да свалите от тук: http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Мястото, на което се намира Radeon R7 M265 (2GB GDDR5) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/amd-radeon-r7-m265/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 17500
 • 14000
 • 10500
 • 7000
 • 3500
 • 0
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Inspiron 3737
 • Dell Inspiron 5537
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • 8008
 • 14548
 • 13002
 • 9662
 • 10783
 • 7162
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 8008
Dell Inspiron 3737 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8870M (2GB GDDR5) 14548
Dell Inspiron 5537 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 13002
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 9662
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 10783
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 7162

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 2650
 • 2120
 • 1590
 • 1060
 • 530
 • 0
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Inspiron 3737
 • Dell Inspiron 5537
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • 1220
 • 2190
 • 1862
 • 1576
 • 1583
 • 1137
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 1220
Dell Inspiron 3737 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8870M (2GB GDDR5) 2190
Dell Inspiron 5537 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 1862
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 1576
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 1583
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1137

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 3600
 • 2880
 • 2160
 • 1440
 • 720
 • 0
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Inspiron 3737
 • Dell Inspiron 5537
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • 1679
 • 2980
 • 2357
 • 2377
 • 2379
 • 1842
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 1679
Dell Inspiron 3737 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8870M (2GB GDDR5) 2980
Dell Inspiron 5537 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 2357
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2377
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 2379
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1842

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 850
 • 680
 • 510
 • 340
 • 170
 • 0
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Inspiron 3737
 • Dell Inspiron 5537
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • 397
 • 699
 • 610
 • 478
 • 524
 • 314
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 397
Dell Inspiron 3737 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8870M (2GB GDDR5) 699
Dell Inspiron 5537 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 610
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 478
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 524
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 314

Тестове на игри

Ниска графика 126 кадъра / секунда
Средна графика 95 кадъра / секунда
Висока графика 77 кадъра / секунда
Ниска графика 33 кадъра / секунда
Средна графика 23 кадъра / секунда
Висока графика 8 кадъра / секунда
Ниска графика 55 кадъра / секунда
Средна графика 25 кадъра / секунда
Висока графика 12 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Резултатите съвсем не са лоши – при гореспоменатата резолюция можете да играете безпроблемно на Tomb Raider или Metro: Last Light, при средни графични настройки. Подобни бяха кадрите в секунда, които ни предостави NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3).

Температури и комфорт

При лека натовареност (сърфиране в Интернет, писане на документи и т.н.), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 45-50 градуса – отлично.

След като около 30 минути го подлагахме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата се държаха около 65 градуса, което е чудесен резултат (при 2.4 GHz честота). Стойността е много далеч от Tj.max температурата, която вече споменахме, че за i7-4500U е 100 градуса.

На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора във втория, по-тежък сценарии – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps-acer-travelmate-p255

Заключение

Въпреки че е по позната като бизнес линия, TravelMate изглежда може да върши работа и като чудесна комбинация между работен компютър, мултимедийна станция и система за забавления. Въпреки, че процесорът е нисковолтажен, той все пак е Core i7 и макар да не може да се бори със “стандартните” чипове от висок клас на Intel, доставя напълно достатъчна производителност за ежедневните ви дейности, същевременно осигурявайки ниски работни температури. Екранът е Full HD, а високоговорителите са качествени – това е предпоставка за приятни “филмови” вечери, а ако предпочитате разпускането с игри, AMD Radeon R7 M265 със сигурност ще ви свърши работа.

Цялостната ни оценка за P255 е висока и можем да поздравим Acer за добре свършената работа – тайванската компания се е постарала да предложи чудесна машина, която със сигурност ще бъде добре оценена от потребителите.

Както обикновено, имаме малък подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да си закупят Travel Mate P255 до 20.02.2014 г. Те ще получат тениска на Laptop.bg, а единственото условие е да при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си (не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – M, L или XL).

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-acer-TravelMate_P255-acer_travel_mate_p255_NX_V9GEX_003

Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-acer-TravelMate_P255

Плюсове

 • Здрава конструкция
 • Семпла визия
 • Full HD матов екран
 • Добро охлаждане

Минуси

 • Корпусът лесно поема отпечатъци
 • Нисковолтажен процесор

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 3 981 пъти

Няма мнения

Мнения