Ревю на Alienware 17 – извънземно геймърско изживяване (с NVIDIA GeForce GTX 780M и Intel Core i7-4800MQ)

index-alienware-17Преди четири години за пръв път ви запознахме с марката Alienware, която по-рано, през 2006-та беше придобита от Dell. Имахте възможност да прочетете подробното ни ревю на тогавашния M17x модел, чийто напредък разгледахме и преди две години, отново в детайлно ревю, в конфигурация със същото име.

Последно тествано от нас е миналогодишното поколение M17x, което пък след като цяла година държа първото място в процесорната ни класация и първото място в класацията ни на видеокарти, дойде време да слезе от трона си. Това обаче се случи едва преди няколко седмици и при това се отнася единствено за ранглистата с процесори – там мястото на неговия i7-3740QM беше заето от интегрирания в IdeaPad Y510p i7-4700MQ, а преди няколко дни и той беше съборен, за сметка на супер мощния i7-3840QM.

Всичко това обаче ще оставим в историята, защото производителя на може би най-добрите геймърски машини пусна в продажба новите си модели, които обзалагаме се с лекота ще прекършат вече крехко изглеждащия рекорд, поне в графичната надпревара. Няма да е учудващо, ако същия или подобен развой на събитията сполети и изчислителната такава, а имайки предвид етикета с цената на машината, сред “прекършените” стойности навярно ще се присъедини и семейният бюджет на потребителят, осмелил се да се сдобие с този компютър. От своя страна Alienware обещават незабравими изживявания и тъй като “за всеки влак си има пътници”, за ревю избрахме най-скъпата 17-инчова конфигурация на пазара, която впрочем разваля дългогодишната традиция и се нарича просто Alienware 17. 18-инчовият ѝ събрат е дори още по-скъп, но техническите му характеристики са идентични, което не го прави по-интересен за нас.

Сега е време да се пренесем в света на Alienware, за да научим докъде са стигнали американците и ще успеят ли да ни впечатлят по същия начин, както го направиха с предишните си генерации.

В комплекта

За разлика от предишните години, когато кашоните на Alienware бяха огромни, а вътре намирахме бейзболни шапки, подложки за мишки и т.н., сега комплектът е малко по-опростен, но и няколко пъти по-малък. Освен самата машина и зарядното ѝ устройство, в него има кутия с NVIDIA 3D Vision 2 очила, кратко писмо с послание от компанията до новия собственик и папка с упътващи книжки. Всичко е подредено и красиво, а самата кутия е максимално защитена от удари.

komplekt-alienware-17

Дизайн и конструкция

Излишно е да казваме, че лаптопът е с доста сериозни размери. Ако досега сте използвали ултрабук, Alienware 17 ще ви изглежда като туристически куфар. За истинските геймъри обаче това не е проблем, а и размерът на корпуса е символ, загатващ за мощността на компонентите в него.

kapak-1-alienware-17
kapak-2-alienware-17

Външният вид е напълно обновен, а дизайнерите са намерили начин да изразят чувствата си, чрез по-остри линии и разбира се отново с помощта на класическата за линията AlienFX система от светлини, за осигуряване на неповторима обстановка. Цветът, в който свети Alienware 17 може да се променя по ваше желание. Капакът е покрит с анодизиран алуминий, подсилен от магнезиева сплав. Без метално покритие е оставена единствено тънка лента в горната част на екрана, където се намира Wi-Fi антената, с цел подобряване на качеството на сигнала.

alien-fx-1-alienware-17
alien-fx-2-alienware-17

Интериорната част също е изцяло обновена – интересно е, че освен почти всички останали елементи, целият тракпад също свети, вместо само контура му, което може да ви изглежда натоварващо. Най-лесният начин, който открихме, за да се справим с това е като натиснем с десен бутон върху Alienware AlienFX (в “System Tray” менюто) и изберем “Quick Change” към черен цвят.

turn-off-touchpad

Подробни цветови теми могат да се създават от “командния център” – Alienware Command Center.

От същото място може да се настройва ролята на функционалните клавиши, да се правят профили на производителността и да се управляват някои бързи инструменти.

themes
macro

Частта над клавиатурата е опростена, спрямо предишните генерации, като тук място намират единствено красив Power-бутон и три индикаторни светодиода. Около тъчпада пък повърхността е мека и осигурява комфорт при дълга работа (или игра).

Снимки от интериора на Alienware 17

interior-1-alienware-17interior-2-alienware-17interior-3-alienware-17interior-4-alienware-17interior-5-alienware-17

Стерео тонколонките се намират в предната част на корпуса, която също е с променен дизайн, но запазвайки “Stealth” стила. Отляво компютърът е снабден със сериозен набор от портове – комбинирано аудио гнездо за микрофон и слушалки, гнездо за слушалки/тонколонки, гнездо за микрофон, USB 3.0 порт, USB 3.0 порт с PowerShare функционалност, Mini DisplayPort, HDMI вход и изход, вход за Kensington кабел за заключване и вход за зарядното устройство.

От дясната страна на корпуса последователно разположени са LAN порт, два USB 3.0 порта, четец на мултимедийни карти и оптично устройство, което в някои конфигурации може да бъде отсъстващо, за сметка на допълнителен Solid State Drive.

Задната страна не разполага с нищо, освен големи въздухоотводи.

Странични снимки

side-1-alienware-17side-2-alienware-17side-3-alienware-17side-4-alienware-17side-5-alienware-17

Конструкцията на Alienware 17 е изключително масивна и здрава – теглото на лаптопа е 4290 грама, а в най-дебелата му точка, дебелината е 44.40 милиметра. В сравнение с Toshiba Qosmio X70, която също тествахме преди около две седмици, Alienware 17 е с 1 милиметър по-дебел и с цели 1016 грама по-тежък.

NVIDIA 3D Vision 2

Преди началото на частта от ревюто, касаеща дисплея, бихме желали да направим известно отклонение, защото Alienware използва върхови технологии за постигане на важно свое качество – да предава триизмерни изображения, издигайки по този начин на високо стъпало вашите изживявания, при досег с него. Става въпрос за последния модел 3D Vision на NVIDIA – безжични очила, работещи с над 600 игри (списъка с поддържаните заглавия можете да намерите тук). Те тежат 56 грама, заедно с батерията им, която издържа 60 часа с едно зареждане. Спецификациите им обаче съвсем не са най-интересното в тях, нито пък маркетинговите описания, които можете да намерите в сайта на NVIDIA. Предлагаме ви да разгледаме, заедно с вас как точно работи технологията…

3d-vision-alienware-17

За целта ще си припомним как човек вижда обемно и определя разстоянията. Това е благодарение на факта, че има две очи, които са разположени на известно разстояние (около 7 сантиметра) едно от друго.

Най-впечатляващ е експериментът, при който се обръщате и поглеждате с едно затворено око клоните на близките до вас дървета през прозореца, опитвайки се да определите някои междинни разстояния между тях. След това отваряте и другото око, с което преминавате от монокулярно към бинокулярно стереоскопично зрение и сравнявате резултата.

3-d-brain

В горната връзка, за да се запише триизмерен видеофилм, е нужна сдвоена камера (както и при фотоснимките) с два обектива, разположени на разстояние един от друг, като човешките очи. Ако става въпрос пък за видеоигра, за да може да се трансформира в 3D, трябва да е създадена триизмерна, а не в една равнина.

И сега на ред е въпросът – как това нещо да се възпроизведе, така че да го видим отново триизмерно, като за целта разполагаме само с една плоскост – на монитора или видеоекрана. Старият начин, използван и в 3D киносалоните, беше с пасивни очила. Към вас се излъчват двете изображения, за лявото и за дясното око, различно поляризирани, а вие ги гледате с очила, чиито стъкла представляват филтри, отсяващи картинките за съответното око.

С активните електронни очила на NVIDIA – 3D Vision 2, нещата се получават по друг начин. Знаете ли, че превръзката на окото на пиратите съвсем не е за прикриване на рана? Двете очи са със разделени задачи. След абордаж, при влизане във вътрешността на кораба, където вероятно е скрит най-ценният товар, е необходимо око, способно добре и веднага да вижда в тъмното. Това не би се удало на окото, изложено до момента на пряка слънчева светлина.

По близък на този принцип работят и очилата. Мониторът излъчва картинка. Вие я виждате само с едното, да кажем, лявото око, защото пред дясното е спусната „завеса“, нещо като щори, под формата на електронен течнокристален затвор. След малка (една сто и двадесета) част от секундата, от компютъра към очилата се подава кодиран инфрачервен синхронизиращ светлинен сигнал (или радиосигнал в честотната лента от 2.4 до 2.485 GHz, използвайки Bluetooth технологията, при някои модели активни очила). По същия начин, по който превключвате програмите на телевизора си, само че в случая сменяте превръзката – от дясното на лявото око, за да може втората (отместената) картинка на същото изображение, да се види от него… И процесът многократно се повтаря.

The-Pirates!-769550

Представяш ли си, уважаеми читателю, преди няколкостотин години, група пирати с 3D очила превземат кораб, а капитанът от мостика с дистанционно сменя видеорежима на нахлуващите в трюма. Е, поне в нашия случай, това в не толкова далечното минало беше невъзможно. Освен очилата ни е необходима мощна видеокарта със специални драйвери, която да създаде два различни кадъра на едно и също изображение. Нужен е също и качествен монитор, способен да работи с честота на опресняване, двойно по-висока от обичайната (120 Hz вместо 60 Hz), излъчвайки две пълни 60-херцови изображения, по едно за всяко око, които не трептят. Необходимо е ясно изображение с достатъчна яркост, защото де факто през цялото време гледате монитора само с едно око (сменяйки ляво и дясно сто и двадесет пъти в секунда), също и ултра бързо време за реакция на пикселите. За тази задача от Dell са отдали предпочитание на висококласен TN панел, имайки предвид типичните му предимства при гейминг-приложенията, възлагайки отговорността на Samsung 173 HT – SEC5044.

Дисплей и звук

Дисплеят на Alienware 17 е Samsung 173HT – SEC5044 с диагонал 17.3 инча, резолюция 1920 x 1080 пиксела и съотношение на страните 16:9. Притежава приятно гланцово антирефлексно покритие (TrueLife). За разлика от досегашните матови антиотражателни покрития, които разпръскват попадналата върху тях светлина под различни ъгли и по този начин предотвратяват директното и връщане към окото на наблюдателя, новото лъскаво покритие има в състава си уникално химическо съединение, което поглъща голяма част от нея, същевременно поляризирайки и подобрявайки качеството на светлината, генерирана от самия дисплей. По този начин, антиотражателните покрития са предпоставка за ясни и отчетливи изображения, благодарение на повишения контраст, брилянтни цветове и увеличени ъгли на видимост.

Измерената максимална осреднена яркост за цялото поле е 347 cd/m2. Отдясно представяме един сегмент от работещия дисплей при няколко увеличения, включително под микроскоп.

TN матриците не стоят на лидерските места в класациите за широки ъгли на видимост. В нашия случай обаче, трябва да се постигне максимума и в този аспект. За визуална оценка сме подготвили съответните снимки (под ъгъл 45°).

angles-alienware-17

Равномерност на подсветката и цветна температура

На следващите графики е показана равномерността на подсветката и цветната температура на бял екран при максимална яркост.

BeforeMax1-2
BeforeMax3-4

Максималното отклонение от яркостта е 15%, в горната централна част. Не може да се каже, че е рекордно ниско и е явен резултат от странично разположената LED подсветка и стремежа за ярки образи. Това се потвърждава и от втори калибратор, при различни нива на яркост.

MaxAfter-1

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Към измерването на обхвата на цветовете пристъпваме с интерес, защото имаме висококласно изделие с отдавна познат тип матрица. Резултатът е почти напълно покрито sRGB цветово пространство. Почти всички видими в Web цветове ще се виждат и тук.

cie-alienware-17

Измереното покритие е 97% на sRGB и 74% на Adobe RGB.

Цветопредаване

Мониторът беше калибриран при яркост от 120 cd/m2. Измереният контраст беше 1060:1.

120cd2

Измерената след калибрация средна стойност на Delta E 1.83 означава едва забележимо с просто око отклонение на цветовете, което е отличен резултат, близък по-скоро до съвсем друг тип – професионалните монитори.

delta-e

Повторението с още един модел калибратор подкрепи добрата новина.

MaxAfter13

Резюме

Издигайки нивото на компютъра като цяло, 3D технологията вдига летвата и към самия монитор, който се явява основно звено във веригата на бъдещите вълнуващи преживявания. Уникалното антиотражателно покритие, максимално широкото цветово пространство за този тип матрица, точното цветопредаване, малкото време за реакция, двойно по-високата от приетата в момента за нормално честота на опресняване, както и ясното изображение с висока яркост и контраст, нареждат дисплея измежду най-добрите TN дисплеи на пазара.

Звук

Въпреки, че не са брандирани с впечатляващи имена като JBL или Harman/Kardon, високоговорителите на Alienware 17 се справят перфектно със задачата си, осигурявайки мощен и изчистен звук, какъвто рядко се среща в мобилен компютър.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4800MQ (4-ядрен, 2.70 – 3.70 GHz, 6MB кеш)
Оперативна памет 32GB (4x 8192MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 256GB mSATA SSD + 750GB HDD (7200 оборота/минута)
Видеокарта NVIDIA GeForce GTX 780M (4GB GDDR5)
Дисплей 17.3-инчов (43.94 см) – 1920 x 1080 пиксела, TrueLife, гланцов
Оптично устройство DVD записвачка
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n/ac, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 3x USB 3.0 порта, 1x USB 3.0 (с PowerShare), HDMI 1.4, Mini DisplayPort, RJ-45 порт, аудио гнзеда за слушалки и микрофон, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, Full HD уеб камера, 9 в 1 четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, подсветка на клавиатурата
Батерия 86Whr батерия
Дебелина на корпуса 44.40 милиметра
Тегло 4290 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 1013 грама

Инсталация и драйвери

driversТестваната от нас конфигурация работи с предварително инсталирана Windows 8 операционна система. Ако вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да опитате да потърсите такива в официалния сайт за поддръжка на компанията: http://www.dell.com/support/drivers

Батерия и консумация

Акумулаторната батерия на Alienware е 8-клетъчна литиево-йонна. Съхранената в нея електроенергия е 86 ватчаса.

Преди да стартираме тестовете на батерията, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на Windows операционната система.

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами. При тези условия, Alienware 17 издържа 225 минути (3 часа и 45 минути), което е сравнително добър резултат, особено имайки предвид мощността на компютъра.

web-alienware-17

Чудесният Full HD екран и качественият звук от вградените тонколонки са прекрасна предпоставка за забавни моменти, гледайки филми на лаптопа. Именно при визуализиране на видео се провеждане на втория ни тест на батерията. При него, преди да се изгаси, Alienware 17 издържа 145 минути (2 часа и 25 минути).

video-alienware-17

Последният ни тест на батерията е при 3D игра, като за целта използваме Metro: Last Light, при минимални графични настройки и резолюция от 1366 х 768 пиксела. Този тест, по традиция е най-изтощителен и в случая успя да изразходи капацитета на батерията само за 91 минути.

metro-alienware-17

Консумация

Зарядното устройство на Alienware 17, модел ADP-240AB D е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 240 W при номинално напрежение и ток съответно 19.5 V и 12.3 A.

При включване на зарядното в мрежата, заедно с ватметър, отчетохме 4.3 W консумирана мощност на празен ход и типична стойност от около 40 W при работа и заредена вече батерия. Като финансово сравнение с настолен компютър ви предоставяме таблица, в която леко сме завишили измерената консумация на Alienware, за да компенсираме загубите от К.П.Д. при зареждане на батерията.

electro

Твърд диск / Solid State Drive

В тестваната от нас конфигурация, Alienware използва 256-гигабайтов mSATA Solid State Drive с марка и модел Lite-On IT KMT-256M6M, както и твърд диск Western Digital Scorpio Black с вместимост от 1 терабайт и скорост от 7200 оборота в минута. Скоростите на последователно четене и запис при SSD-то достигнаха 516.2 MB/сек и 426.1 MB/сек, съответно. От своя страна, твърдият диск се справи със 133 MB/секунда при последователно четене и със 127.8 MB/сек при последователен запис.

ssd-hdd-alienware-17

Процесор и RAM памет

intel-core-i7-vproIntel Core i7-4800MQ е процесор от висок клас, анонсиран на 01.06.2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 2.7GHz. При нужда от по-висока производителност, четирите му ядра могат да се овърклокват автоматично, като когато се използват всички наведнъж, честотата им може да достигне до 3.5GHz, при използване на две – до 3.6GHz и при използване на само едно – до 3.7GHz.

Чипът също така разполага с 256KB кеш памет от първо ниво, 1МB кеш памет от второ ниво и 6МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4800MQ e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4600 графичен контролер. Той е с базова честота от 400 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1300MHz. Консумацията на целия чип е 47 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4800MQ поддържа HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3L – 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Мястото, на което се намира i7-4800MQ в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4800mq/

RAM паметта в тестваната конфигурация на Alienware 17 е 32GB DDR3 (1600 MHz).

cpu-z

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. От тестваните тук машини, Alienware 17 се справи най-добре. Всъщност от всички лаптопи, които сме тествали някога, единствено ThinkPad T530 е получил по-висок резултат (с i7-3840QM), но той е бизнес ноутбук и мястото му не е в това сравнение.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Alienware 17
 • Dell Alienware M17X
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • ASUS ROG G75VX
 • 7.15
 • 6.92
 • 6.96
 • 7.03
 • 6.33
 • 6.33
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Alienware 17 Intel Core i7-4800MQ (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 780M (4GB GDDR5) 7.15
Dell Alienware M17X Intel Core i7-3740QM (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 680M (2GB GDDR5) 6.92
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 6.96
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 7.03
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 6.33
ASUS ROG G75VX Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670MX (3GB GDDR5) 6.33

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи. Интересно е, че въпреки, че е от предишното поколение M17X и неговият 3740QM се справиха точно както i7-4800MQ, в теста на NovaBench.

 • 950
 • 760
 • 570
 • 380
 • 190
 • 0
 • Alienware 17
 • Dell Alienware M17X
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • ASUS ROG G75VX
 • 785
 • 785
 • 742
 • 745
 • 707
 • 735
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Alienware 17 Intel Core i7-4800MQ (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 780M (4GB GDDR5) 785
Dell Alienware M17X Intel Core i7-3740QM (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 680M (2GB GDDR5) 785
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 742
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 745
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 707
ASUS ROG G75VX Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670MX (3GB GDDR5) 735

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум. Тук най-бърз е i7-4800QM, макар разбира се разликата да не е голяма.

 • 20
 • 16
 • 12
 • 8
 • 4
 • 0
 • Alienware 17
 • Dell Alienware M17X
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • ASUS ROG G75VX
 • 9.7
 • 10.3
 • 10.5
 • 10.7
 • 11.4
 • 11.7
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Alienware 17 Intel Core i7-4800MQ (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 780M (4GB GDDR5) 9.7
Dell Alienware M17X Intel Core i7-3740QM (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 680M (2GB GDDR5) 10.3
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 10.5
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 10.7
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 11.4
ASUS ROG G75VX Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670MX (3GB GDDR5) 11.7

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4800MQ се справя с 12.838 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

NVIDIA GeForce GTX 780M с кодово име “N14E-GTX” е графичен чип от висок клас, анонсиран на 30.05.2013 година. Той е част от Kepler поколението и разчита на GK104 ядро, което e изработено по 28nm производствен процес. GTX 780M разполага с 1536 CUDA ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 823MHz + Boost. В зависимост от това, дали охлаждането на лаптопа го позволява, Turbo режимът може да повиши честотата на ядрата до по-високи стойности.

Чипът също така разполага със 256-битова шина и GDDR5 памет. NVIDIA GeForce GTX 780M поддържа SLI, DirectX 11.1, Pixel Shader 5.0, Optimus, PhysX, OpenCL, OpenGL 4.1, DirectCompute, CUDA, 3DTV Play и 3D Vision технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 160GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840 x 2160 за дигитален сигнал и 2048 x 1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GTX 780M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира NVIDIA GeForce GTX 780M (4GB GDDR5) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gtx-780m/

gpu-2

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Безапелационна победа за Alienware 17. Останалите модели дори не са близо.

 • 41700
 • 33360
 • 25020
 • 16680
 • 8340
 • 0
 • Alienware 17
 • Dell Alienware M17X
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • ASUS ROG G75VX
 • 34741
 • 29367
 • 23510
 • 23434
 • 15950
 • 16508
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Alienware 17 Intel Core i7-4800MQ (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 780M (4GB GDDR5) 34741
Dell Alienware M17X Intel Core i7-3740QM (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 680M (2GB GDDR5) 29367
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 23510
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 23434
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 15950
ASUS ROG G75VX Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670MX (3GB GDDR5) 16508

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Мощната GTX 780M мачка всичко и тук.

 • 5600
 • 4480
 • 3360
 • 2240
 • 1120
 • 0
 • Alienware 17
 • Dell Alienware M17X
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • ASUS ROG G75VX
 • 4626
 • 4254
 • 3595
 • 3317
 • 2168
 • 1982
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Alienware 17 Intel Core i7-4800MQ (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 780M (4GB GDDR5) 4626
Dell Alienware M17X Intel Core i7-3740QM (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 680M (2GB GDDR5) 4254
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 3595
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 3317
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 2168
ASUS ROG G75VX Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670MX (3GB GDDR5) 1982

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Без промяна е и крайният изход в това класиране.

 • 8250
 • 6600
 • 4950
 • 3300
 • 1650
 • 0
 • Alienware 17
 • Dell Alienware M17X
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • ASUS ROG G75VX
 • 6849
 • 5960
 • 5295
 • 4755
 • 3457
 • 3567
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Alienware 17 Intel Core i7-4800MQ (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 780M (4GB GDDR5) 6849
Dell Alienware M17X Intel Core i7-3740QM (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 680M (2GB GDDR5) 5960
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 5295
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 4755
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 3457
ASUS ROG G75VX Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670MX (3GB GDDR5) 3567

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 2050
 • 1640
 • 1230
 • 820
 • 410
 • 0
 • Alienware 17
 • Dell Alienware M17X
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • ASUS ROG G75VX
 • 1679
 • 1471
 • 1347
 • 1147
 • 774
 • 1112
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Alienware 17 Intel Core i7-4800MQ (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 780M (4GB GDDR5) 1679
Dell Alienware M17X Intel Core i7-3740QM (4-ядрен, 2.70 - 3.7GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 680M (2GB GDDR5) 1471
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 1347
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 1147
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 774
ASUS ROG G75VX Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670MX (3GB GDDR5) 1112

Тестове на игри

Ниска графика 656 кадъра / секунда
Средна графика 460 кадъра / секунда
Висока графика 450 кадъра / секунда
Ниска графика 97 кадъра / секунда
Средна графика 80 кадъра / секунда
Висока графика 34 кадъра / секунда
Ниска графика 273 кадъра / секунда
Средна графика 127 кадъра / секунда
Висока графика 42 кадъра / секунда

Излишно е да споменаваме, че това са най-добрите резултати, които сме получавали от мобилен компютър. Всъщност Alienware 17 е и единствения ноутбук, който успя да остане в “зелената зона” (над 24 кадъра в секунда) при всички игри и съответните им графични настройки.

Тестовете се провеждат при разделителна способност от 1366 х 768 пиксела, което правим с цел да можем да сравняваме производителността на различните видеокарти, но тъй като Alienware 17 е изявено геймърски ноутбук сме наясно, че притежателите му ще желаят да играят видеоигрите си при Full HD.

В условията на Full HD (1920 x 1080 пиксела) резолюция и абсолютно максимални графични настройки, FIFA 13 работеше средно с 372 кадъра в секунда, Tomb Raider – с 28 кадъра/сек, а Metro: Last Light – с 20 кадъра/сек.

Температури и комфорт

temperatures-bottom-alienware-17При нормална работа (сърфиране в Интернет, писане на документи), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 45-50 градуса, което е напълно нормално.

След като около 30 минути го тествахме със 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата се държаха около 80-82 градуса, при тактова честота, меняща се между 3.0 и 3.1 гигахерца.

Към изчислителното, добавихме и 100-процентово графично натоварване на видеокартата – при тези условия, 30-минути по-късно, процесорът задържаше температурата си между 82 и 86 градуса, с тактова честота от 3.0 гигахерца (Turbo Boost-ът все пак работи). Видеокартата пък достигна до 90-градусова температура. Напомняме, че използваният от компютъра процесор Intel Core i7-4800QM има Tj.max температура от 100 градуса, при преминаване на която THERMTRIP# ще изключи принудително машината.

Максималната температура на повърхността на корпуса, която машинта достигна след 1 час натоварване е 43.5 градуса в горния център на лицевия панел (с клавиатурата) и 50.5 градуса в центъра на дъното. Схема на температурните стойности, разделена по сектори можете да видите в графиката вляво.

На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps-alienware-17

Заключение

Сигурни сме, че новият рекорд в класацията ни на видеокарти няма да падне скоро. Графичната мощ е умопомрачителна, процесорната такава – също, Full HD 3D екранът в комбинация с NVIDIA 3D Vision 2 ще ви достави неповторими мигове, а 32GB RAM са предостатъчни за следващите поне 5 години. От всичко това е лесно да се направи заключение, че Alienware 17 е най-подходящият ноутбук, за тези ентусиазирани геймъри, за които парите не са никакъв проблем – знаем, че има и такива сред вас, но знаем също, че повечето потребители, които четат това ревю са просто очаровани от “извънземната” конфигурация, но в крайна сметка ще се спрат на някой по-бюджетен вариант. Ако сте от втория тип – препоръчваме ви да разгледате какво могат да ви предложат Toshiba Qosmio X70, Lenovo IdeaPad Y510p и Acer Aspire V3, в техните детайлни ревюта. До няколко дни пък ще имате възможност да прочетете такова и за ASUS G750. Ако пък сте от тези, които могат да си позволят Alienware 17, можем само да ви поздравим и да ви предупредим, че ви очакват страхотни моменти с новата ви придобивка.

Имаме и малък подарък за тези, които са прочели ревюто и желаят да закупят лаптопа, преди 15 септември. Те ще получат лазерна геймърска мишка Alienware TactX с 5000 DPI чувствителност и AlienFX адаптивно осветление. Единственото условие е при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите мнение или предложение за бъдещите ни ревюта.

Плюсове

 • Уникална производителност
 • Впечатляващ корпус
 • Висококачествен 120 Hz екран с 3D поддръжка
 • Чудесен звук
 • NVIDIA 3D Vision 2 очила в комплекта
 • Безпроблемна работа при постоянно 100-процентово натоварване

Минуси

 • Тежък (4290 гр) и дебел (44.40 мм)
 • Висока цена

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-dell-Alienware_17-dell_alienware_17_5397063475636

Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/search?utf8=%E2%9C%93&q=alienware

Модели, участващи в тестовете от статията

Надяваме се да сме били максимално полезни за Вас, а в случай, че имате въпроси, мнения или предложения, ще се радваме да ги споделите, чрез системата за коментари по-долу. Ние пък ще се постараем да обърнем внимание на всеки. Пожелаваме ви дълга и безаварийна работа!

Прочетено 11 886 пъти

2 мнения

Мнения