Ревю на ASUS N550JV – за тежък труд и голямо удоволствие

index-asus-n550j Възможно ли е в един корпус да бъде комбинирана система, перфектна за тежките ни задачи от 9:00 до 17:00, но същевременно справяща се повече от чудесно и с технологичните ни развлечения след това?

Съвсем не подтикваме потребителите ни към целодневно прекарване пред мониторите, но това ще се опитат да сторят от ASUS, които са ни приготвили машина, способна да се справи както с тежко изчислително, така и с тежко графично натоварване, а на всичкото отгоре е екипирана и с Full HD IPS екран + звук от Bang & Olufsen, които ще генерират усмивка върху лицата дори и на най-претенциозните привърженици на мултимедията.

Ако информацията по-горе не е достатъчна, за да ви заинтригува, имайте предвид, че това далеч не е всичко – компютърът е снабден с алуминиев корпус, Dual Thermal система за охлаждане с два мощни вентилатора и още изненади, всяка от които ще разкрием в подробния ни преглед по-долу. Силно се надяваме N550JV да се представи толкова добре, колкото изглежда “по документи” и да се превърне в новия хит в средния до висок клас.

В комплекта

Докато за много лаптопи този раздел е най-скучен, поради липса на каквито и да било аксесоари в комплекта, освен зарядното устройство и упътващите книжки, антуражът на N550 включва диск с драйвери, връзка за кабели, кърпичка за почистване и дори малък ASUS SonicMaster събуфър.

komplekt-1-asus-n550j
komplekt-2-asus-n550j
komplekt-3-asus-n550j

Дизайн и конструкция

Стилът и модерният външен вид са от голямо значение за ASUS и те безпорно го показват с обновените си N-серии. Това се забелязва дори при затворен капак, когато пред вас стои лъскавият алуминий, покриващ повърхността на ноутбука. В центъра му е разположено лого ASUS, което свети в бяло, когато машината работи.

С цел по-добър обхват на антените, вътрешната страна на панела с дисплея е оградена от пластмасова рамка, в долния център на която отново място намира надпис, напомнящ, че изработката е дело именно на тайванската компания.

kapak-asus-n550j

“Palm Rest-ът” или мястото, където държим китките си, когато пишем на клавиатурата отново е алуминиев, а от същия материал е съставено и дъното на ноутбука. Тракпадът е голям и представлява една цяла пластина, долните ъгли на която функционират като ляв и десен бутон на мишката.

С много красиви и удобни бутони от островен тип (Island Style) се отчита клавиатурата – в тъмното ще можете да разчитате и на нейната подсветка. NumPad цифров блок е наличен, но не е пълноразмерен.

Над клавиатурата, от двете страни са поставени два кръгли хардуерни клавиша, като единият е за включване/изключване, а другият е “Instant Key” и може да бъде конфигуриран така, че да включва предварително избран от потребителя софтуер. Пантите, държащи панела с екрана изглеждат здрави и стабилни.

Интериор

interior-1-asus-n550jinterior-2-asus-n550jinterior-3-asus-n550jinterior-4-asus-n550jinterior-5-asus-n550j

От лявата страна на корпуса последователно разположени са входът за захранването, специалният порт за събуфера в комплекта, LAN порт, HDMI порт, Mini DisplayPort, USB 3.0 порт, USB 3.0 порт с USB Charger+ система (може да зарежда мобилни устройства дори когато лаптопът е изключен) и комбинирано аудио гнездо за слушалки/микрофон.

Отдясно са разположени четец на карти памет, USB 3.0 порт, оптично устройство и Kensington система за заключване.

Отзад ноутбукът е напълно изчистен, а отпред е снабден единствено с пет индикаторни светодиода.

Странични снимки

side-1-asus-n550jside-2-asus-n550jside-3-asus-n550jside-4-asus-n550jside-5-asus-n550j

Страхотно впечатление прави дебелината на компютъра, която е само 27.80 милиметра, в най-дебелата му част. За система с подобни характеристики това е чудесно постижение на тайванските инженери. Теглото пък е 2365 грама, което също не е много.

Дисплей и звук

Дисплеят на ASUS N550JV е Full HD TFT-LCD панел с IPS матрица, WLED подсветка и матово покритие, модел LP 156WF4.SPB1. Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 см), а съотношението на страните – 16:9 (34.5 см х 19.4 см). Разделителната способност на екрана е 1920 х 1080 пиксела, което означава 144 пиксела на инч и стъпка на пикселите 0.1799 х 0.1799 мм. Представяме ви две снимки, като първата е фокусирана върху подпикселите, а втората – върху покритието.

Microscope0
Microscope1

IPS матриците са със широки ъгли на видимост, в случая, по данни на производителя – 178°. На следващата фотография са показани ъглите на виждане, снимани под ъгъл от 45°.

angles-asus-n550j

Равномерност на подсветката и цветова температура

Измерената максимална осреднена яркост по цялата площ на екрана е 320 cd/m2, като максималното отклонение е 10 %. Като стойност това е напълно достатъчно за работа при всякакви светлинни условия.

По отношение на цветовата температура обаче при максимална яркост и бял екран в горния десен ъгъл на тествания образец имаше отклонение, малко по-голямо от нормалното.

BeforeAC-1
BeforeAC-2

По-долу показваме измереният контраст и цветова температура при различни нива на яркост.

wp-asus-n550j

Обхват на цветовото пространство (CIE)

IPS матриците имат широк цветови обхват, но много определяща е подсветката, която в нашия случай е бюджетен вариант.

Поради тази причина, процентът на обхванатото sRGB цветово пространство е 78%, което е невисока стойност, но в съчетание с всички предимства на IPS дисплея, спрямо досега разпространените TN матрици, лаптоп с такъв екран става предпочитан избор.

cie-asus-n550j

Цветопредаване

След калибрация, при яркост 120 cd/m2, средната стойност на DeltaE, характеризираща отклоненията от правилното цветопредаване е 1.12. Много добър резултат за дисплей, непредназначен за професионална работа с цветове. Числа под единица гарантират незабележими с просто око отклонения от цветовете.

After120cd_3average-delta-e-120

Приели сме яркост от 120 cd/m2, по две причини – използва се при професионална обработка на изображения и е удобна за сравняване на резултатите при различните монитори. ASUS N550J обаче ще се използва при по-висока осветеност и е с друго предназначение. Затова повторихме калибровката при 200 cd/m2 , където се получиха също много добри резултати.

After200cd_3average-delta-e-200

Вторият модел калибратор отново потвърди, че дисплеят на ASUS N550J ще радва окото ви с точни цветове.

AfterNative_11

Измерената гама на дисплея е много близо до приетата за работа в RGB и Adobe RGB цветови пространства.

Gamut

Изводи

Със своята, макар и бюджетноориентирана IPS матрица, ASUS N550J е издигнат едно стъпало над досегашните TN дисплеи. Ярките и точни цветове ще бъдат добре приети от всички потребители, независимо дали използват лаптопа си за игра, гледане на филми или различни бизнес приложения.

Недостатъци са ограниченото покритие на sRGB и неравномерността на цветовата температура в един от ъглите на дисплея на тествания екземпляр.

Звук

Вградената аудио система в ASUS N550 се формира от четири високоговорителя с марка Bang & Olufsen. Те предлагат сравнително изчистен и определено мощен звук, като дори се забелязват леки баси, които обаче се увеличават значително при свързване на компютъра с външния събуфер от комплекта на машината. В този случай звукът става чудесен и е истинска привилегия, когато сте далеч от домашното си кино и желаете да гледате филми, докато сте на почивка например.

sound-asus-n550j

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.4 – 3.4 GHz, 6MB кеш)
Оперативна памет 8GB (1x 8192MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 1TB HDD
Видеокарта NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см) – 1920 x 1080 пиксела, IPS матрица, матов
Оптично устройство DVD записвачка
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 3.0 порта, USB 3.0 порт с USB Charger+, HDMI, Mini DisplayPort, RJ-45 порт, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, уеб камера, 2 в 1 четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, подсветка на клавиатурата, 4 вградени високоговорителя, външен събуфер
Батерия 4-клетъчна батерия
Дебелина на корпуса 27.80 милиметра
Тегло 2365 грама (с батерията)

Към момента ASUS N550JV се предлага в още една конфигурация: – ASUS N550JV с 1TB HDD + 120 GB Solid State Drive (без DVD записвачка)

Инсталация и драйвери

Тестваната от нас конфигурация не разполага с предварително инсталирана Windows 8 операционна система. Ако и вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да опитате да потърсите такива в официалния сайт за поддръжка на компанията: http://support.asus.com/download

Батерия и консумация

Батерията на ASUS N550J е литиево-йонна с капацитет 4000 mAh. Съхранява енергия 60 Wh при номинално напрежение 15V.

electro

Преди да стартираме тестовете ѝ, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на Windows операционната система.

Сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing-asus-n550j

При тези условия, N550JV издържа 205 минути (3 часа и 25 минути), което принципно не е особено добър резултат, но имайки предвид заложени компоненти в конфигурацията е повече от приемлива стойност.

Видео възпроизвеждане

Full HD IPS екран + Bang & Olufsen аудио система с четири високоговорителя + външен събуфер = страхотно преживяване за киноманите, независимо дали са напът или у дома. Колко дълго ще продължи то обаче зависи от 4-клетъчната батерия, прикрепена към дъното на ноутбука.

movie-asus-n550j

С едно зареждане, N550 издържа 219 минути (3 часа и 39 минути), при възпроизвеждане на 720p HD видео. Резултат, който ще ви е достатъчен, за да изгледате два филма и може да бъде определен като добър.

3D игра

GeForce GT 750M видеокартата е много подходяща и за игри, така че няма да е излишен и такъв тест на 4-клетъчната батерия.

metro-asus-n550j

При условие на Mеtro: Last Light при 120 cd/m2 яркост и минимални графични настройки, ASUS N550JV издържа само 62 минути.

Твърд диск / Solid State Drive

Твърдият диск в корпуса на N550 е Hitachi Travelstar 5K1000 с вместимост от един терабайт. Скоростта му на последователно четене е 82 МВ/сек, а на последователен запис – 83 МВ/сек.

atto

Процесор и RAM памет

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-4700HQ е процесор от висок клас, пуснат на пазара през април 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 2.4GHz. Четирите му ядра могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват всички наведнъж, честотата им може да достигне до 3.2GHz, при използване на две – до 3.3GHz и при използване на само едно – до 3.4GHz.

Чипът също така разполага с 256KB кеш памет от първо ниво, 1МB кеш памет от второ ниво и 6МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4700HQ e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4600 графичен контролер. Той е с базова честота от 400 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1200MHz, което съвсем леко го различава от i7-4700MQ, чиято HD Graphics 4600 може да работи с максимална честота от 1150 MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 47 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4700HQ поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3L – 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i7-4700HQ можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75116/

Мястото, на което се намира i7-4700HQ в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4700hq/

RAM паметта в тестваната конфигурация на ASUS N550JV е 8GB DDR3 (1600 MHz), разположени върху един слот.

cpu

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • ASUS N550JV
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V5-572
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo ThinkPad S531
 • HP EliteBook 8470p
 • 7.0
 • 3.29
 • 2.92
 • 6.33
 • 2.91
 • 3.43
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
ASUS N550JV Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 7.0
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 3.29
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2.92
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 6.33
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 2.91
HP EliteBook 8470p Intel Core i7-3520M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 3.43

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 900
 • 720
 • 540
 • 360
 • 180
 • 0
 • ASUS N550JV
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V5-572
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo ThinkPad S531
 • HP EliteBook 8470p
 • 739
 • 439
 • 421
 • 707
 • 409
 • 464
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
ASUS N550JV Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 739
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 439
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 421
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 707
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 409
HP EliteBook 8470p Intel Core i7-3520M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 464

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 40
 • 32
 • 24
 • 16
 • 8
 • 0
 • ASUS N550JV
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V5-572
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo ThinkPad S531
 • HP EliteBook 8470p
 • 11.3
 • 18.8
 • 20.7
 • 11.4
 • 20.3
 • 19.9
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
ASUS N550JV Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 11.3
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 18.8
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 20.7
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 11.4
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 20.3
HP EliteBook 8470p Intel Core i7-3520M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 19.9

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4700HQ се справя с 12.411 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

nvidia-geforce-gt-750mNVIDIA GeForce GT 750M с кодово име “N14P-GT” е графичен чип от среден клас, анонсиран в началото на второто тримесечие на 2013 година. Той е част от Kepler поколението и разчита на GK107 ядро, което e изработено по 28nm производствен процес. То се състои от два шейдърни блока, също известни като SMX, всеки от които разполага с по 192 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра, които сумарно правят 384 CUDA ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 967MHz. NVIDIA тук не са предоставили възможност за опционалния Turbo Mode. В зависимост от това, дали охлаждането на лаптопа го позволява, Turbo Mode може да повиши честотата на ядрата до по-високи стойности.

Чипът също така разполага със 128-битова шина на паметта и може да се срещне в няколко модификации с DDR3 или GDDR5 памет. NVIDIA GeForce GT 750M поддържа SLI, DirectX 11.1, Pixel Shader 5.0, Optimus, PhysX, OpenCL, OpenGL 4.1, DirectCompute, CUDA, 3DTV Play и 3D Vision технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 80GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840×2160 за дигитален сигнал и 2048×1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GT 750M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gt-750m/

В системата е налична и Intel HD Graphics 4600 видеокарта, която е вградена в процесора.

gpu-0-1

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 19150
 • 15320
 • 11490
 • 7660
 • 3830
 • 0
 • ASUS N550JV
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V5-572
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo ThinkPad S531
 • HP EliteBook 8470p
 • 10957
 • 15111
 • 10290
 • 15950
 • 4764
 • 5233
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
ASUS N550JV Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 10957
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 15111
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 10290
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 15950
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 4764
HP EliteBook 8470p Intel Core i7-3520M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 5233

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 2650
 • 2120
 • 1590
 • 1060
 • 530
 • 0
 • ASUS N550JV
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V5-572
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo ThinkPad S531
 • HP EliteBook 8470p
 • 1543
 • 2103
 • 1576
 • 2168
 • 579
 • 629
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
ASUS N550JV Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 1543
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 2103
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 1576
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 2168
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 579
HP EliteBook 8470p Intel Core i7-3520M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 629

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 4150
 • 3320
 • 2490
 • 1660
 • 830
 • 0
 • ASUS N550JV
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V5-572
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo ThinkPad S531
 • HP EliteBook 8470p
 • 2537
 • 2865
 • 2344
 • 3457
 • 1086
 • 881
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
ASUS N550JV Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2537
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 2865
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2344
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 3457
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 1086
HP EliteBook 8470p Intel Core i7-3520M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 881

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 950
 • 760
 • 570
 • 380
 • 190
 • 0
 • ASUS N550JV
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Acer Aspire V5-572
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo ThinkPad S531
 • HP EliteBook 8470p
 • 499
 • 775
 • 475
 • 774
 • 208
 • 246
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
ASUS N550JV Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 499
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 775
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 475
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 774
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 208
HP EliteBook 8470p Intel Core i7-3520M (2-ядрен, 2.90 - 3.6GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 246

Тестове на игри

Ниска графика 282 кадъра / секунда
Средна графика 234 кадъра / секунда
Висока графика 216 кадъра / секунда
Ниска графика 37 кадъра / секунда
Средна графика 27 кадъра / секунда
Висока графика 10 кадъра / секунда
Ниска графика 87 кадъра / секунда
Средна графика 34 кадъра / секунда
Висока графика 13 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

GeForce GT 750M с лекота се справя дори с най-тежките игри на пазара, стига те да не са настроени на максимална графика.

Температури и комфорт

При нормално натоварване (сърфиране в Интернет, писане на документи), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 52-55 градуса – съвсем безопасен диапазон.

След като около 30 минути го подлагахме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата достигнаха до около 84 градуса – на безопасно разстояние от Tj.max (100 градуса, при преминаване на които THERMTRIP# ще изключи принудително машината). На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps-asus-n550j

Към изчислителното, добавихме и 100-процентово графично натоварване на видеокартата – при тези условия, 30-минути по-късно, процесорът задържаше температурата си още по-ниско – между 68 и 75 градуса, с тактова честота от 2.4 гигахерца (базовата честота). Видеокартата пък работеше при 76-градусова температура.

Dual Thermal технологията, с която работи N550 явно си върши работата чудесно и в този аспект повод за притеснение няма.

Заключение

Определено ASUS N550 успя да отговори на високите ни очаквания и да удължи с поне още една година успехите на превърналата се в култова N-линия на тайванската компания. Към корпусът нямаме никакви забележки – нито към здравината му, нито към външния му вид. Дисплеят се представя на много високо ниво, изключвайки sRGB покритието, а звуковите качества също са завидни.

Излишно е да споменаваме, че производителността е достатъчна за всякакъв вид работа и дори за играене на игри, така че можете да разчитате на N550JV за абсолютно всичко.

Както обикновено, имаме малък подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да си закупят ASUS N550 до 01.11.2013 г. Те ще получат тениска на Laptop.bg, а единственото условие е да при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си (не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – M, L или XL).

Плюсове

 • Висока изчислителна и графична производителност
 • Красив алуминиев корпус
 • Сравнително тънко тяло – 27.80 милиметра
 • Full HD екран с IPS матрица
 • Качествен Bang & Olufsen звук
 • Добро охлаждане
 • Богат комплект

Минуси

 • Ограничен обхват на sRGB цветовото пространство

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-asus-N550-asus_n550jv_cn211d

Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-asus-N550

Модели, участващи в тестовете от статията

Върху това ревю работиха Симеон Николов и Крум Николов. Надяваме се да сме били максимално полезни за Вас, а в случай, че имате въпроси, мнения или предложения, ще се радваме да ги споделите, чрез коментари по-долу. Ние пък ще се постараем да обърнем внимание на всеки. Пожелаваме ви дълга и безаварийна работа!

Прочетено 8 694 пъти

15 мнения

 • Здравейте,има ли опция за втори ССД диск или карта ССД или само на по големия му брат със 17 инчовия дисплей.

 • Не съм срещал досега в бг сайт толкова добре и професионално написано ревю! Поздравления за това!

  • Предстоят още много интересни ревюта, през следващите дни :))

 • Нищо не се споменаваза клавиатурата- дали е надписана по БДС стандарт и дали подсветката е със задно осветяване на клавишите, както е при моделите Sony или клавишите се светяват както при Deii XPS14z/15z?

 • Надписана е по БДС стандарт, със задно осветяване на клавишите.

 • IPS, IPS, но IPS с доста големи ms… в случая според мен играчите биха се радвали на TN матрица – някоя от по-качествените разбита се. И те предлагат доста добри цветове.

  http://www.panelook.com/LP156WF4-SPB1_LG%20Display_15.6_LCM_parameter_17533.html

  35ms реакция на матрицата с/у типичните 6 до 8 при стандартна TN за лаптоп. Доста зле.

 • това ли е матрицата на Асуса, от доста време я издирвах ?

 • Това е. Аз от доста време насам правя справка в този сайт. Може би най-добрия за спецификации на панелите.

 • а как разбра, че точно този модел е на асуса

 • видях , тука модела на матрицата е описан, но по модела на лаптопа може ли да се намира с каква матрица е ?

 • По принцип с AIDA64 можеш да погледнеш в Display -> Monitor. Повечето матрици имат тази информация. Разбира се има изключения, където серийни номера, година на производство, модел и т.н. не са опоменати. Единствения начин е да разглобиш екрана. :)

 • това е ревю на N550JV, а кожа ще има и на N550JK

 • Възможно ли е N550JV/N550JK да работи с 3 дисплея едновременно: вградения + 2 външни(1 на HDMI и 1 на Display Port)?

  Благодаря!

Мнения