Ревю на ASUS N551 – елегантно обновление на популярната висококласна серия за мултимедия и работа

review-asus-n551Миналогодишният N550 на ASUS, с който също ви запознахме, чрез подробно ревю, беше една от най-добрите машини, комбиниращи мултимедийните забавления и игрите с тежката работа в офиса, била тя и свързана с рендеринг или други процесорни задачи. Това, с което N550 се отличаваше от конкуренцията, беше елегантната визия и осигуреното удобство за потребителите, възползващи се от ергономичната клавиатура, стояща пред страхотния IPS екран и покриваща мощните компоненти, намиращи място в тялото на модела.

Сега ASUS представиха наследника на N550 – N551, който имплементира всички положителни черти на предишната генерация, предлагайки още по-висока производителност и още по-елегантен дизайн.

Тайванската компания дори е подготвила версия с 4K екран, но имайки предвид сравнително високата (за момента) цена на вариантите с тези панели, за ревюто се спряхме на по-бюджетна, но също толкова мощна конфигурация. Тук нямаме предвид, че версиите с 4K панели не си заслужават, но Windows приложенията още са в преминаваща към правилно скалиране фаза, а намиращата се в N551 видеокарта GTX 850M няма да се справи с обработката на над 200 милиона пиксела, всяка секунда, за да се насладите на качествен геймплей със съвременните, тежки 3D игри. При 15.6 инча, Full HD също резолюция е достатъчна, особено ако говорим за PLS екран, какъвто притежава новият N551.

Всички модели от ASUS N551 серията можете да разгледате тук: http://laptop.bg/laptops-asus-N551

Видео ревю

Преди да започнем с детайлите, ще се обърнем към колегата Георги Добриков, който отново е намерил интересен начин да ни запознае с лаптопа, в следното видео ревю…

В комплекта

Приятната изненада, която очаквате, ако сте запознати с комплектите на предшествениците на N551, е налице и тук. Става дума за тонколонката-събуфер, която между другото не служи само за усилване на ниските честоти, но имайки предвид името ѝ, идеята е да подобри именно тях. Освен нея, заедно с компютъра ще получите захранващ кабел, зарядно устройство, книжка, системно DVD и връзка за кабели.

IMG_6375

Дизайн и конструкция

Вече споменахме, че N551 е по-елегантен от миналото поколение, но нека обърнем внимание на разликите между двата модела, които осигуряват приятния “фейслифт”. Също като предишната генерация, N551 притежава алуминиев капак, покриващ задната част на PLS екрана. Тук той е с текстура “на обръчи”, която за пръв път видяхме в ZENBOOK линията, а положителните потребителски отзиви явно са подтикнали дизайнерите на тайванската компания да използват идеята и за други свои продукти. При работа вечер, гърбът става още по-красив, тъй като се откроява логото на компанията, светещо в бял цвят, благодарение на светодиоди под буквите му.

02

От вътрешната страна елементите също споделят елегантния завършек в идеите на ASUS, като за всички елементи се използва единствено сив цвят – от светлата Island Style клавиатура, разполагаща с NumPad цифров блок и бяла подсветка под всички бутони, до тъмната рамка, заобикаляща Full HD PLS екрана.

IMG_6391

Добра новина е, че както върху капака, така и върху интериора, отпечатъци не се оставят лесно – повърхността на целия корпус е матова и остава чиста дори след дълго използване.

Внимание върху лицевия панел привлича мултитъч тракпадът, чиито ъгли са красиво шлайфани, а самият модул се намира около половин милиметър по-ниско от останалата част на панела. Размерите му са 105 х 72 милиметра и са напълно достатъчни за комфортна работа с мултитъч функциите на Windows 8.1.

Интериор

IMG_6385IMG_6364IMG_6412IMG_6421IMG_6409

N551 също споделя обръчите от тъмни точки, за които преди две години споделихме, че ни приличат на тези в MacBook Pro – версията, която излезе на пазара през 2006-та година. Тук обаче имаме съществено диференциране – в центъра на кръговете вече не стои Power-бутонът за включване и изключване на компютъра, а вместо това последният е станал част ок клавиатурните клавиши и се намира в горния десен ъгъл на NumPad-a.

Обновени са и страничните части на корпуса – вместо правите линии, разделящи дъното от лицевия панел на интериора, вече имаме приятно за окото, вълнообразно преминаване.

От лявата страна на корпуса последователно разположени са DC-in вход за зарядно устройство, въздухоотводни отвори, Mini Display Port, HDMI, Ethernet LAN и два USB 3.0 порта. Отдясно място намират комбинирано аудио гнездо за слушалки/микрофон, още един USB 3.0 порт, оптично устройство, гнездо за събуфера в комплекта и Kensington Lock система за заключване. Отпред налице е само слотът за мултимедийни карти, а отзад компютърът е напълно изчистен.

Странични снимки

IMG_6430IMG_6435IMG_6436IMG_6439IMG_6442

Теглото на тествания N551 е точно 2536 грама. Това не е особено малко, като за 15.6-инчов ноутбук, но е в границите на приемливото, имайки предвид мощните компоненти, заложени в корпуса. Склонни сме и съвсем да не се разсърдим на ASUS за дебелината от 32.20 милиметра (в най-дебелата точка, без крачетата), тъй като ъпгрейдването на машината е съвсем елементарно – просто трябва да се отвият две винтчета на дъното, за да достигнете до двата слота за RAM памет, 2.5-инчовото дисково устройство и Wi-Fi модула. Близо до RAM паметта пък, след като свалим целия панел, намираме и малко място за mSATA платка, която в настоящата конфигурация липсва.

IMG_6343
bottom-opened

Дисплей и звук

Дисплеят на ASUS N551J разполага със същия модел (156HL01-102) 15.6-инчов PLS (Plane to Line Switching) панел на Samsung, с който е снабден описаният от нас в неотдавнашно ревю ASUS G550J. Новопредставеният геймърски G551 също работи с този панел.

Екранът има матово покритие, WLED подсветка и алтернативен на IPS вариант на матрица, с чието участие споменатият по-горе модел на ASUS – G550J се показа и в прекия, и в преносния смисъл на думата, в добра светлина. Очакванията в тази връзка за ASUS N551J бяха същите и се потвърдиха – все пак става въпрос за един и същи модел панел, видимо, независимо от някои много малки различия, и в снимките под микроскоп. Въпреки всичко това, направихме пълна проверка на новия тестов дисплей, която потвърди досегашната, а малко по-ниската максимална яркост считаме по-скоро за плюс (виж ШИМ). Повтаряме още някои основни характеристики: резолюцията e 1920 х 1080 пиксела, съотношението на страните – 16:9, а стъпката на пикселите – 0.1799 х 0.1799 мм. Това прави 141 пиксела на инч и съотношение на страните 16:9.

Microscope-ASUS N551J

Ъглите на видимост демонстрираме, както винаги, със снимки под 45°. Оценката ни е много добра.

Angles-ASUS N551J

Измерихме средна стойност на максималната яркост преди калибриране 318 cd/m2, с максимално отклонение от 14%. Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 7855К (леко студена, дневен тип светлина, без недопустими отклонения). След калибриране цветовата температура на бял екран перфектно съвпадна с оптималната – 6500К (D65). Контрастът е достатъчно висок – 820:1.

Luminance-ASUS N551J
WhitePoint-ASUS N551J

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на ASUS N551J покрива 97% от sRGB и 75% от Adobe RGB цветовите пространства. Web-цветовете са покрити почти изцяло.

CIE-ASUS N551J

Измерената гама-крива има умерени отклонения от оптималната.

Gamma-ASUS N551J

Цветопредаване

Следват две поредни калибровки на монитора при максимална яркост с различни уреди. Резултатите си приличат, оценката ни е “много добър”.

Средното отклонение (deltaE-1976) след калибровка в първия случай беше само 0.98.

xRite-ASUS N551J

Когато точността на цвета има значение, е необходимо отклонението (DeltaE) да не превишава 1.0, защото под тази стойност цветовата разлика може да се засече само с уред (компромисно се допуска максимум DeltaE=2.0 – за професионален монитор).

Report-ASUS N551J

След профилиране с втори калибратор:

DeltaE-ASUS N551J

Резултатите визуализираме, посредством дигитална цветна карта.

DisplayColor-ASUS N551J

Трептене на подсветката

Екранът на ASUS N551J управлява подсветката си просредством широчинно-импулсна модулация практически в целия диапазон на яркост – до 99%. Работата в режим на 100% яркост е единственото безвредно за очите в този аспект решение.

PWM-ASUS N551J

Изводи

Изводите са същите, както и за ASUS-G550J – забележително представяне по всички основни параметри, като възможност за точни цветове след калибриране, висок контраст, почти 100% покритие на sRGB, широки ъгли на видимост. Не бива обаче да се ползва при ниски нива на яркост.

Звук

Показваме две амплитудно-честотни характеристики. Жълтата линия описва измерването, при което измервателният микрофон е насочен срещу вградените високоговорители. В комплекта на ASUS N551J обаче има и малко външно озвучително тяло, което променя приятно картината (зелената линия отразява насочен към него микрофон). Тук виждаме достатъчно ниска долна гранична честота, и не само – колебанията на АЧХ почти се вписват в диапазона +/- 6 dB, което вече говори за качество на звука, стоящо на ниво, по-високо от досега наблюдаваните портативни устройства. Конфигурацията вече става за слушане и на музика (разбира се, не с меломанско качество), без загуба на основния честотен спектър от половината музикални инструменти в областта на басите.

Sound-ASUS-N551J

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4710HQ (4-ядрен, 2.50 – 3.50 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет 4GB (1x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта NVIDA GeForce GTX 850M (2GB DDR3)
HDD/SSD 1TB HDD (5400 оборотa/минута)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см.) – 1920 x 1080 пиксела (Full HD) IPS, матов
Оптично устройство Двуслойна DVD записвачка
Комуникация Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0, Ethernet LAN
Допълнително Четец на карти памет (SD, MMC, SDXC, SDHC), подсветка на клавиатурата, Kensington Lock система за заключване, 3x USB 3.0 порта, HD уеб камера, HDMI, стерео високоговорители + събуфер на дъното
Батерия 56 Wh (5200 mAh)
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка, без “крачетата”) 32.20 милиметра
Тегло 2536 грама (тегло с батерията)

Операционна система, софтуер

Тестваната от нас конфигурация не разполага с предварително инсталирана Windows операционна система. Ако и вашата не разполага и се нуждаете от драйвери, можете да свалите най-новите такива от официалния сайт за поддръжка на компанията: http://www.asus.com/support

Батерия

Батерията на тестваната от нас система е с капацитет от 56 Wh (5200 mAh). Ще я подложим на стандартните ни тестове, при условия на свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing

Резултатът от този тест е 234 минути (3 часа и 54 минути) – добър резултат, имайки предвид спецификациите на модела.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

movie

Резултатът е почти идентичен – 242 минути с едно зареждане или 4 часа и 2 минути.

Живот на батерията при 3D игра

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

gaming

Най-тежкият тест разбира се е при 3D игра и N551 съвсем не се справя с него. Издръжливостта при това условие е малко над час – само 68 минути с едно зареждане. Ако играете, по-добре намерете контакт, не само заради повишаването на производителността.

Процесор

png-200Intel Core i7-4710HQ е процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от висок клас, пуснат на пазара през април 2014 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 2.5GHz. Четирите му ядра могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват всички наведнъж, честотата им може да достигне до 3.3GHz, при използване на две – до 3.4GHz и при използване на само едно – до 3.5GHz.

Чипът също така разполага с 256KB кеш памет от първо ниво, 1МB кеш памет от второ ниво и 6МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4710HQ e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4600 графичен контролер. Той е с базова честота от 400 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1200MHz, което съвсем леко го различава от i7-4700MQ, чиято HD Graphics 4600 може да работи с максимална честота от 1150 MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 47 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4700HQ поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, DDR3L – 1333/1600 памет, AVX, AVX2, FMA, Quick Sync и SSE4 инструкции.

Официална страница на Intel Core i7-4710HQ: http://ark.intel.com/products/78930

Мястото, на което се намира Core i7-4710HQ в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4710hq/

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • ASUS N551
 • ASUS ROG G550
 • Acer Aspire V3-772G
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS N56JN
 • HP ProBook 650 G1
 • 7.22
 • 6.91
 • 6.34
 • 2.59
 • 3.58
 • 3.24
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
ASUS N551 Intel Core i7-4710HQ (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 7.22
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 6.91
Acer Aspire V3-772G Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB GDDR5) 6.34
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 2.59
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 3.58
HP ProBook 650 G1 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (1GB GDDR5) 3.24

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 950
 • 760
 • 570
 • 380
 • 190
 • 0
 • ASUS N551
 • ASUS ROG G550
 • Acer Aspire V3-772G
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS N56JN
 • HP ProBook 650 G1
 • 760
 • 740
 • 707
 • 376
 • 462
 • -
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
ASUS N551 Intel Core i7-4710HQ (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 760
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 740
Acer Aspire V3-772G Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB GDDR5) 707
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 376
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 462
HP ProBook 650 G1 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (1GB GDDR5) -

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • ASUS N551
 • ASUS ROG G550
 • Acer Aspire V3-772G
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS N56JN
 • HP ProBook 650 G1
 • 11.4
 • 11.5
 • 10.8
 • 21.9
 • 17.6
 • 21.2
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
ASUS N551 Intel Core i7-4710HQ (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 11.4
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 11.5
Acer Aspire V3-772G Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB GDDR5) 10.8
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 21.9
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 17.6
HP ProBook 650 G1 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (1GB GDDR5) 21.2

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4710HQ в N551 се справя с 12.779 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

nvidia-geforce-gt-750mNVIDIA GeForce GTX 850M с кодово име “N15P-GT” е графичен чип от висок клас, анонсиран в края на първото тримесечие на 2014 година.  Той е част от Maxwell архитектурата и разчита на GM107 ядро, което е изработено по 28nm производствен процес. То се състои от пет шейдърни блока, също известни като SMМ, всеки от които разполага с по 128 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра, които сумарно правят 640 CUDA ядра. Те са допълнени от 40 текстурни ядра и 16 рaстерни ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 876MHz за версията с GDDR5 памет или 936MHz за версията с DDR3 памет и може да се повишава автоматично според капацитета на охлаждащата система, благодарение на GPU Boost 2.0 технологията на NVIDIA. И двете модификации разполагат със 128-битова шина на паметта.

NVIDIA GeForce GTX 850M поддържа DirectX 11.2, Pixel Shader 5.0, Optimus, SLI, PhysX, OpenCL 1.1, OpenGL 4.4, DirectCompute, CUDA, Blu-Ray 3D и 3D Vision технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 64GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840×2160 за дигитален сигнал и 2048×1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GTX 850M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира GeForce GTX 850M в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gtx-850m/

Не пропускайте и да прочетете подробния ни преглед на NVIDIA GeForce 800M линията: http://news.laptop.bg/revyuta/nvidia-geforce-800m-izklyuchitelna-moshtnost-s-izklyuchitelno-niska-konsumatsiya/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 30900
 • 24720
 • 18540
 • 12360
 • 6180
 • 0
 • ASUS N551
 • ASUS ROG G550
 • Acer Aspire V3-772G
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS N56JN
 • HP ProBook 650 G1
 • 21144
 • 20903
 • 25716
 • 19192
 • 8863
 • 10303
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
ASUS N551 Intel Core i7-4710HQ (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 21144
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 20903
Acer Aspire V3-772G Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB GDDR5) 25716
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 19192
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 8863
HP ProBook 650 G1 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (1GB GDDR5) 10303

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 4350
 • 3480
 • 2610
 • 1740
 • 870
 • 0
 • ASUS N551
 • ASUS ROG G550
 • Acer Aspire V3-772G
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS N56JN
 • HP ProBook 650 G1
 • 3062
 • 3134
 • 3584
 • 2941
 • 1636
 • 1400
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
ASUS N551 Intel Core i7-4710HQ (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 3062
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 3134
Acer Aspire V3-772G Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB GDDR5) 3584
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 2941
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 1636
HP ProBook 650 G1 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (1GB GDDR5) 1400

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 5450
 • 4360
 • 3270
 • 2180
 • 1090
 • 0
 • ASUS N551
 • ASUS ROG G550
 • Acer Aspire V3-772G
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS N56JN
 • HP ProBook 650 G1
 • 4433
 • 4501
 • 4413
 • 4245
 • 2497
 • 395
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
ASUS N551 Intel Core i7-4710HQ (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 4433
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 4501
Acer Aspire V3-772G Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB GDDR5) 4413
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 4245
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 2497
HP ProBook 650 G1 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (1GB GDDR5) 395

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 1300
 • 1040
 • 780
 • 520
 • 260
 • 0
 • ASUS N551
 • ASUS ROG G550
 • Acer Aspire V3-772G
 • Acer Aspire V5-573G
 • ASUS N56JN
 • HP ProBook 650 G1
 • 930
 • 941
 • 1067
 • 826
 • 470
 • 416
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
ASUS N551 Intel Core i7-4710HQ (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 930
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 941
Acer Aspire V3-772G Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB GDDR5) 1067
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 826
ASUS N56JN Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 840M (2GB DDR3) 470
HP ProBook 650 G1 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (1GB GDDR5) 416

Тестове на игри

Ниска графика 166 кадъра / секунда
Средна графика 144 кадъра / секунда
Висока графика 110 кадъра / секунда
Ниска графика 62 кадъра / секунда
Средна графика 53 кадъра / секунда
Висока графика 21 кадъра / секунда
Ниска графика 162 кадъра / секунда
Средна графика 62 кадъра / секунда
Висока графика 31 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Както виждате от тестовете по-горе, GTX 850M е достатъчно мощна за гейминг, дори при най-високите графични настройки, когато става дума за игри като Tomb Raider. Ако желаете да разцъквате най-тежките игри на пазара, ще трябва или да се спрете на машина с малко по-производителна видеокарта, или да намалите леко нивото на графиката.

Използваните драйвери са версия 344.11, WHQL.

Температури и комфорт

Мултимедийната машина притежава не особено тънък корпус и съответно достатъчно място за добро охлаждане, което ще тестваме в продължение на няколко часа. При нормална работа, температурите на процесорните ядра варират между 45 и 50 градуса. Приложихме 100-процентово изчислително натоварване, с времетраене от 30 минути, след които същите се покачиха до 79-84 градуса. Честотата се държеше на 3.0 гигахерца, при базова 2.5 GHz и максимална (при четири активни ядра) – 3.3 GHz. Добро представяне.

На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

cpumax

Към изчислителното, добавихме и 100-процентово графично натоварване и оставихме компютъра в това състояние, в продължение на още над 2 часа. Процесорните ядра достигнаха 89-95 градуса, при честота меняща се между 2.7 и 2.8GHz. GPU температурата стои на 82 градуса.

cpugpumax

Доволни сме от температурите на повърхността на корпуса – в най-топлия сектор, стойността върху измервателния ни уред достигна едва 38.4 градуса (след над 2 часа и половина високо натоварване), което е много добър резултат.

temps

Заключение

ASUS N551 е един много добър ноутбук за положителни мултимедийни изживявания – PLS екранът е прекрасен за филми (а дори и за дизайнерска работа с цветове), звукът е добър, имаме и допълнителен събуфер в комплекта, а макар и с лек компромис, видеокартата е подходяща дори за гейминг. Външният вид на лаптопа е приятен, а заедно с това върви и ергономичността на клавиатурата, която е удобна за използване, с отчетлив ход на клавишите и подсветка, която ще е полезна, ако ви се налага да работите през нощта.

Производителността на процесора е достатъчна за тежки изчислителни задачи, а дори и при продължително максимално натоварване, той няма да ви предаде със сериозен „throttling“, както се случва с други машини от същата ценова категория, чийто дизайнери са заложили на по-тънък корпус (гледаме към теб, Y50). Ако търсите лаптоп, намиращ се в златната среда между работа и забавления, N551 е страхотен избор.

Всички модели от ASUS N551 серията можете да разгледате тук: http://laptop.bg/laptops-asus-N551

Плюсове

 • Приятен дизайн
 • Висококачествен PLS екран
 • Мощен процесор и мощна видеокарта
 • Добър звук и външен събуфер в комплекта
 • Добро охлаждане

Минуси

 • Сравнително високо тегло (2536 гр.) и дебелина (32.2 мм.)
 • Ниска издръжливост на батерията, при 3D натоварване
 • Наличие на ШИМ, до 99% яркост

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 13 184 пъти

5 мнения

 • Thank you for the review – I’ve read it through Google Translate and found it very useful.

  Could you please provide your calibration settings for the display or maybe ICC profile?

  Can the mSATA slot be used for boot drive instead of cache? How hard it Is to get to it, is it enough to remove several screws or does it need to remove some components?

 • Can You write noise emmision of this laptop (when idle, using hdd, dvd and under full load) e.g. from the distance 15cm in dB. Thanks in advance :)

 • Може ли да напишете измерване на шума на този лаптоп (при празен ход , като се използва твърд диск , DVD и при пълно натоварване ) например от разстояние 15cm в db . Благодаря предварително.

 • Аз не че разбирам много, но защо в стаятията на места пише че екранът е IPS, а после пише че е PLS?

Мнения