Ревю на ASUS ROG G550 – мултимедийна машина с чудесен дизайн и подобрен дисплей

Непосредствено след като Ви представихме ROG G56, който се оказа ребрандиран N56 с нова разцветка и лека корекция по дизайна на отворите за високоговорителите, се появи нов представител на Republic Of Gamers линията, който отново се оказа ребрандиран модел от N серията.

Не можем да кажем до каква степен е правилно от страна на тайванците да смесват престижната си геймърска линия с мултимедийно насочени модели, които единствено са претърпели леки промени по разцветката и дизайна, без да е обърнато специално внимание в подобрението на охлаждащата система, но от ASUS явно са решили да сгъстят колкото се може повече, броя на предложенията си в горната част на main stream класът.  Затова сега потребителите могат да избират между 4 модела в ценови клас до 2000 лева, а именно N56, G56, N550 и G550, на който е посветено и днешното ревю.

В следващите редове ще ви запознаем с промените в ROG G550 спрямо N550 и как се справя като част от Republic Of Gamers линията.

 

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://www.laptop.bg/laptops-asus-ROG_G550-asus_rog_g550jk_cn268d

В комплекта

IMG_3211

За начало ще ви запознаем с това, което придружава лаптопа в окомплекта. Определено от ASUS не са пестеливи в това отношение и са предоставили три упътващи книжки, диск с драйвери, захранващ кабел, зарядно устройство, лента за връзване на кабела му и традиционния за ребрандираните от N серията модели събуфер на Sonic Master.

komplekt-1-asus-n550j
komplekt-2-asus-n550j
komplekt-3-asus-n550j

Дизайн и конструкция

Както споменахме по-горе, G550 всъщност е рабрандиран N550 и дизайнът е сходен. Първата и най-забележима промяна е черният цвят, който преобладава като разцветка на корпуса, като сребристия кант около отстрани вече е червен. Следващата промяна е в добавената емблема на ROG серията под ASUS логото на капака. С отварянето на лаптопа ще констатирате, че и интериорът е изцяло черен, като единствено контрастира в центъра над клавиатурата червеният надпис Republic Of Gamers. При включването на лаптопа за първи път, ще забележите, че и LED индикацията на Power бутона също свети в червено, което може да се нарече „стъпка напред“ в ребрандирането, спрямо този на G56, който незнайно защо, беше оставен да свети в бяло. Подсветката на клавиатурата естествено, вече свети в червен цвят в три степени на яркост, което я прави много удобна за работа и развлечения в затъмнена обстановка, защото не привлича излишно вниманието от дисплея. Под клавиатурата в десният ѝ ъгъл може да забележим отново присъствието на ROG логото, но в бежов цвят.

_DSC9713
_DSC9705

Изборът на материал за изработката на лаптопа не се е променил, като почти изцяло лаптопа е обгърнат от алуминий, единствено рамката на дисплея е от пластмаса с цел, осигуряването на добър сигнал за антените. Тя е с матово покритие и затова не се зацапва и надрасква лесно, както тези с гланцово покритие, но за съжаление това не може да се каже за останалата част от корпуса. Поради черния цвят, по-мазните отпечатъци ясно контрастират в нормално осветена среда, особено в горната част на капакът, но при интериора, може да се каже, че са една идея по-незабележими, спрямо ROG G750 например.

Промени по конструкцията на клавиатурата и тракпадът не забелязахме. Те остават също толкова удобни за използване, като при N550. Програмируемият “Instant Key” бутон остава наличен, който е удобство за потребителите, които обичат с натискането на възможно най-малко бутони да пуснат някое често използвано приложение.

Интериор

Промени в броя и разположението на входните и изходните интерфеийси няма. От лявата страна на корпуса последователно разположени са входът за захранването, специалният вход за събуфера в комплекта, LAN порт, HDMI порт, Mini DisplayPort, USB 3.0 порт, USB 3.0 порт с USB Charger+ система (може да зарежда мобилни устройства дори когато лаптопът е изключен) и комбинирано аудио гнездо за слушалки/микрофон.

Отдясно са разположени четец на карти памет, USB 3.0 порт, оптично устройство и Kensington система за заключване.

Отзад ноутбукът е напълно изчистен, а отпред е снабден единствено с пет светодиода, отчитащи дали лаптопа е включен, в какво състояние е батерията, дали твърдия диск е натоварен, дали е включен WiFi модулът и дали е включен Caps Lock-ът

В горната част на рамката на дисплея са разположени HD Web камера, лед индикатор и два микрофона, които филтрират околния шум при провеждане на разговор в шумна обстановка.

Странични снимки

Промени в размерите и теглото също няма. Най-дебелата част на корпуса е 27.80 милиметра, а теглото се запазва в рамките на 2.3 килограма, като този път кантара се спря с 2 грама повече, или 2367 грама, което е много приемливо тегло

Дисплей и звук

Дисплеят на ASUS G550J има 15.6-инчов PLS (Plane to Line Switching) панел с матово покритие и WLED подсветка, модел Samsung – 156HL01-102. PLS матрицата е IPS-алтернатива на Samsung, притежаваща, както ще видим по-долу, същите предимства, явявайки се успешен конкурент. Резолюцията e 1920 х 1080 пиксела, съотношението на страните – 16:9, а стъпката на пикселите – 0.1799 х 0.1799 мм. Което прави 141 пиксела на инч и съотношение на страните 16:9. На микроскопската снимка се виждат размерите на пикселите.

microscope-ASUS-G550J

Ъглите на видимост демонстрираме, както винаги, със снимки под 45°. Оценката ни е много добра.

Angles-ASUS-G550J

Измерената осреднена максимална яркост на екрана преди калибриране е висока – 347 cd/m2, с максимално отклонение от 12% . Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 7635К (леко студена, дневен тип светлина, без недопустими отклонения). След калибриране постигнатата цветова температура на бял екран съвпада точно с оптималната – 6500К (D65), контрастът е достатъчно висок – 870:1.

Luminance-ASUS-G550J
White-Point-ASUS-G550J

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на ASUS G550J покрива 92% от sRGB и 71% от Adobe RGB цветовите пространства. От sRGB цветовото пространство непокритите участъци (предимно в червено) са малки, както се вижда на диаграмата долу.

CIE-ASUS-G550J

Нашата оценка е:

sRGB-ASUS-G550J

Измерената гама-крива има умерени отклонения от оптималната.

Gamma-Aft-ASUS-G550J

Цветопредаване

Последователно калибрирахме монитора при максимална яркост с два различни уреда. Постигна се сходен, почти отличен резултат.

Средното отклонение (deltaE-1976) след калибровка в първия случай беше само 0.87.

xRite-ASUS-G550JxRite-Result-ASUS-G550J

Ще припомним, че когато цветовете са от критична важност, е добре отклонението на цветовете (DeltaE) да не превишава 1.0, защото под тази стойност цветовата разлика може да се засече само с уред (допуска се максимум DeltaE=2.0 – за професионален монитор). А в момента става въпрос за геймърски дисплей.

Report-xRite-ASUS-G550J

Повторната процедура извършихме два пъти, измервайки точността на цветовете преди и след профилиране. Фабричните настройки не бяха перфектни, но и този път калибраторът се справи много добре.

Преди:

DeltaE-Bef-ASUS-G550J

След профилиране:

DeltaE-Aft-ASUS-G550J

Нашата оценка:

Colour-ASUS-G550J

Резултатите визуализираме посредством дигитална цветна карта.

DisplayColor-ASUS-G550J

Трептене на подсветката

Екранът на ASUS G550J управлява подсветката си просредством широчинно – импулсна модулация практически в целия диапазон на яркост – до 99%. При 100% яркост светлината трепти, но значително по-слабо и може да приемем, че при 100% ШИМ липсва. Осцилограмите представени по долу, са снети с помощта на фотоприемник за нива на яркост 50% и 99%. При яркост около 50% коефициентът на запълване на импулсите е също 50%, което ще рече, че екранът примигва, светейки през половината време и угасвайки за още толкова, заблуждавайки мозъка, че е по-тъмен. В тази връзка съветът ни е да ползвате лаптопа по възможност само при максимална яркост, осигурявайки преди това подходящо околно осветление (ако сте на батерия, ще я изразходите бързо, но зрението цена няма).

Изводи

Отлични цветове, много добър контраст и ъгли на видимост, почти пълно покритие на използваното в Web цветово пространство. Това са радващите характеристики на ASUS G550J . За да си щадите зрението обаче, не е добре да го използвате при ниски нива на яркост.

Звук

Промени в аудио системата, която според нас е крачка назад, спрямо тази в N/G56 – няма. Отново е съставена от четири говорителя на Bang & Olufsen, които са подредени заедно в центъра на предната долна част на корпуса, където могат да се заглушат лесно, ако лаптопът е поставен в скута ви. Качеството на звука, при такъв начин на подредба клони към лошо, но все пак е над нивото на средно статистическия лаптоп.

При включването на събуфера, който е включен в комплекта се забелязва видимо подобрение, като в сайта за поддръжка са предоставени програмите ROG AudioWizard и Maxx Audio. Те предоставят възможност за превключване на предварително зададени режими или по-фина настройка от еквалайзер, но въпреки тях, не може да се достигне същото ниво на качество, което сме свикнали да  очакваме от мултимедийните лаптопи на ASUS.

Идеята, която са искали да реализират от тайванската компания е звуков ефект при гледане на филми, при който, даден обект, като например кола, премине в сцената, ще се създаде усещане, че тя преминава точно пред вас. Но като се вземе предвид, предполагаемата геймърска насоченост на модела, то този ефект става излишен и се явява дори като минус в определени ситуации.

Звук 1

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.4 – 3.4 GHz, 6MB кеш)
Оперативна памет 12GB (1x 4096MB + 1x 8192MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 1TB HDD (7200 оборота в минута)
Видеокарта NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см) – 1920 x 1080 пиксела, PLS матрица, матов
Оптично устройство DVD записвачка
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 3.0 порта, USB 3.0 порт с USB Charger+, HDMI, Mini DisplayPort, RJ-45 порт, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, уеб камера, 2 в 1 четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, подсветка на клавиатурата, 4 вградени високоговорителя, външен събуфер
Батерия 4-клетъчна батерия
Дебелина на корпуса 27.80 милиметра
Тегло 2367 грама (с батерията)

Към момента ASUS G550JK се предлага в още една разновидност с Core i5 процесор, като и двете се предлагат в конфигурации с SSD: http://www.laptop.bg/laptops-asus-ROG_G550

Инсталация и драйвери

Тестваната от нас конфигурация не разполага с предварително инсталирана операционна система. Ако и вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да опитате да потърсите такива в официалния сайт за поддръжка на модела: http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/G550JK/HelpDesk/

Батерия и консумация

Батерията на ASUS N550J е литиево-йонна с капацитет 4000 mAh. Съхранява енергия 60 Wh при номинално напрежение 15V.

Преди да стартираме тестовете ѝ, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на Windows операционната система.

Сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

При тези условия, G550JK издържа 250 минути (4 часа и 10 минути), което е добър резултат, вземайки предвид високо-производителния хардуер.

Видео възпроизвеждане

С едно зареждане, G550 издържа 152 минути (2 часа и 32 минути), при възпроизвеждане на 720p HD видео.

3D игра

При натоварване с Mеtro: Last Light, яркост на екрана 120 cd/m2 и минимални графични настройки, ASUS G550JK издържа само 59 минути.

Процесор и RAM памет

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-4700HQ е процесор от висок клас, пуснат на пазара през април 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 2.4GHz. Четирите му ядра могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват всички наведнъж, честотата им може да достигне до 3.2GHz, при използване на две – до 3.3GHz и при използване на само едно – до 3.4GHz.

Чипът също така разполага с 256KB кеш памет от първо ниво, 1МB кеш памет от второ ниво и 6МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4700HQ e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4600 графичен контролер. Той е с базова честота от 400 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1200MHz, което съвсем леко го различава от i7-4700MQ, чиято HD Graphics 4600 може да работи с максимална честота от 1150 MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 47 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4700HQ поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3L – 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i7-4700HQ можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75116/

Мястото, на което се намира i7-4700HQ в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4700hq/

RAM паметта в тестваната конфигурация на ASUS N550JV е 8GB DDR3 (1600 MHz), разположени върху един слот.

cpu

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • ASUS ROG G550
 • ASUS N550
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • 6.91
 • 6.99
 • 5.47
 • 5.71
 • 2.59
 • 3.29
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 6.91
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 6.99
Lenovo Y50 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB GDDR5, GM107) 5.47
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 5.71
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 2.59
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 3.29

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 900
 • 720
 • 540
 • 360
 • 180
 • 0
 • ASUS ROG G550
 • ASUS N550
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • 740
 • 739
 • 745
 • 732
 • 376
 • 439
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 740
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 739
Lenovo Y50 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB GDDR5, GM107) 745
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 732
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 376
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 439

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • ASUS ROG G550
 • ASUS N550
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • 11.5
 • 11.0
 • 10.7
 • 16.5
 • 21.9
 • 18.8
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 11.5
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 11.0
Lenovo Y50 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB GDDR5, GM107) 10.7
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 16.5
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 21.9
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 18.8

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4700HQ се справя с 12.354 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

nvidia-geforce-gt-750mNVIDIA GeForce GTX 850M с кодово име “N15P-GT” е графичен чип от висок клас, анонсиран в края на първото тримесечие на 2014 година. Той е част от Maxwell архитектурата и разчита на GM107 ядро, което е изработено по 28nm производствен процес. То се състои от пет шейдърни блока, също известни като SMМ, всеки от които разполага с по 128 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра, които сумарно правят 640 CUDA ядра. Те са допълнени от 40 текстурни ядра и 16 рaстерни ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 876MHz за версията с GDDR5 памет или 936MHz за версията с DDR3 памет и може да се повишава автоматично според капацитета на охлаждащата система, благодарение на GPU Boost 2.0 технологията на NVIDIA. И двете модификации разполагат със 128-битова шина на паметта.

NVIDIA GeForce GTX 850M поддържа DirectX 11.2, Pixel Shader 5.0, Optimus, SLI, PhysX, OpenCL 1.1, OpenGL 4.4, DirectCompute, CUDA, Blu-Ray 3D и 3D Vision технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 64GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840×2160 за дигитален сигнал и 2048×1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GTX 850M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gt-750m/

В системата е налична и Intel HD Graphics 4600 графичен контролер, който е вграден в процесора и се използва, когато лаптопа не е натоварен с тежки задачи.

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 32850
 • 26280
 • 19710
 • 13140
 • 6570
 • 0
 • ASUS ROG G550
 • ASUS N550
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • 20903
 • 21408
 • 27371
 • 15898
 • 19192
 • 15111
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 20903
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 21408
Lenovo Y50 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB GDDR5, GM107) 27371
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 15898
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 19192
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 15111

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 4700
 • 3760
 • 2820
 • 1880
 • 940
 • 0
 • ASUS ROG G550
 • ASUS N550
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • 3134
 • 3169
 • 3906
 • 2140
 • 2941
 • 2103
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 3134
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 3169
Lenovo Y50 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB GDDR5, GM107) 3906
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 2140
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 2941
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 2103

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 5850
 • 4680
 • 3510
 • 2340
 • 1170
 • 0
 • ASUS ROG G550
 • ASUS N550
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • 4501
 • 4539
 • 4836
 • 3472
 • 4245
 • 2865
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 4501
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 4539
Lenovo Y50 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB GDDR5, GM107) 4836
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 3472
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 4245
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 2865

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 1400
 • 1120
 • 840
 • 560
 • 280
 • 0
 • ASUS ROG G550
 • ASUS N550
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Acer Aspire V5-573G
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • 941
 • 950
 • 1151
 • 776
 • 826
 • 775
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
ASUS ROG G550 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 941
ASUS N550 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (2GB DDR3) 950
Lenovo Y50 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (4GB GDDR5, GM107) 1151
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 776
Acer Aspire V5-573G Intel Core i5-4210U (2-ядрен, 1.70 - 2.7GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 850M (4GB DDR3) 826
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5) 775

Тестове на игри

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Видимо GeForce GTX 850M (4GB GDDR5) се справя лесно с тежки игри от ранга на Metro: Last Light, като на високи настройки успява да задържи среден фреймрейт над 20 кадъра в секунда.

Температури и комфорт

Лесният достъп до вътрешностите на лаптопа е запазен и с развиването на 10 винтчета тип Т5, ще може да премахнете целият долен корпус и да получите достъп до охлаждането и съставните компоненти.

При реализацията на охлаждащата система не забелязахме никаква разлика спрямо N550, а тестовете съответно потвърдиха това. При нормално натоварване (сърфиране в Интернет, писане на документи), лаптопът достигна 52 градуса максимална температура на едно от ядрата, като основно градусите преобладаваха в рамките между  43-48 градуса, при честота от 3.2GHz за четирите ядра едновременно.

След като около 30 минути го подлагахме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата достигнаха до 83 градуса, при честота от 2.9GHz отново за четирите ядра едновременно. Температурата е на безопасно разстояние от Tj.max (100 градуса, при преминаване на които THERMTRIP# ще изключи принудително машината). На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

Temps Net
CPU stresstest

Към изчислителното, добавихме и 100-процентово графично натоварване на видеокартата – при тези условия, 30-минути по-късно, процесорът достигна 92 градуса, като максимална стойност за две от ядрата си, но основно задържаше температурата си между 87 и 90 градуса. Честота отново се беше понижила до 2.7GHz за четирите ядра. Температурата на GTX 850M пък се задържаше през това време между 88 и 90 градуса, при честота от 540MHz.

CPU + GPU stresstest 1
CPU + GPU stresstest 2

Това са температурите на корпуса по време на двата натоварващи процеса:

Стрес тест на процесор

Температури CPU stresstestСтрес тест на процесор и видеочип

Темпертури CPU + GPU stresstest

Понеже се предлога, че лаптоп ще се използва основно за игри, ние използвахме Metro: Last Light кат о последен тест на охлаждането. За целта играта беше настроена на най-високите възможни настройки и пусната в рамките на половин час да натоварва системата.

Game 2
Game
Температури game

Най-високата постигната температура беше 91 градуса на само едно от ядрата, като трябва да се отбележи, че работната честота на процесора се задържа на 3.2GHz за четирите ядра. Определено резултатът е задоволителен, а температурите на корпуса в зоната на PalmResta (там където си отпочиват китките на ръцете) останаха приемливи.

Заключение

ASUS G550 определено беше изненадващ ход на тайванската компания. За съжаление той не донесе много промени със себе си, но голям плюс е значителното подобрение в покритието на sRGB и Adobe RGB цветовите пространства, благодарение на новата PLS матрица на дисплея, което ще се хареса на повечето от вас, които работят често със софтуер за обработка на снимки и видео. Червената подсветка на клавиатурата също е друг плюс, който основно ще се възприема като такъв от геймърската част от вас. За съжаление новата разцветка на лаптопа, носи със себе си негативите на повечето видими следи от пръсти и други замърсявания. Очакванията за подобрение на аудио системата и охлаждането не се оправдаха и можем единствено да гледаме напред в бъдещето, за тяхното подобрение в бъдещите модели, които ще наследят ROG G550.

Въпреки всичко, ASUS ROG G550 е един много мощен и в известна степен практичен мултимедиен лаптоп за ценовия си клас. Той може да се използва за всякакъв вид дейности, от сърфиране в Интернет и гледане на филми, до играене на игри и работа с тежък софтуер. Относително тънкият и лек корпус, за такъв тип лаптоп, го правят удобен за пренасяне, а факта, че е почти изцяло изработен от алуминий, придава усещане за сигурност.

Плюсове

 • Висока изчислителна и графична производителност
 • Корпусът е изработен в по-голямата си част от алуминий
 • Лесен достъп до охлаждането и съставните части
 • Full HD екран с PLS матрица
 • Много добро покритие на sRGB цветовото пространство
 • Добро охлаждане

Минуси

 • Наличие на ШИМ до 99% яркост
 • Корпуса се зацапва лесно

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://www.laptop.bg/laptops-asus-ROG_G550-asus_rog_g550jk_cn268d

Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://www.laptop.bg/laptops-asus-ROG_G550

Модели, участващи в тестовете от статията

Върху това ревю работиха Богдан Катански и Крум Николов. Надяваме се да сме били максимално полезни за Вас, а в случай, че имате въпроси, мнения или предложения, ще се радваме да ги споделите, чрез коментари по-долу. Ние пък ще се постараем да обърнем внимание на всеки. Пожелаваме ви дълга и безаварийна работа!

Прочетено 6 581 пъти

1 мнение

 • Здравейте. От известно време проучвам пазара и съм се спрял на този модел. Простете невежеството ми, но само на мен ли ми се струва, че батерията е достъпна чак след като се премахне целия долен панел на корпуса? Благодаря на отзовалите се предварително.

Мнения