Ревю на ASUS ROG G56 – „новото геймърско изкушение“

G56_Left_Open_135_TopВъв време, в което мобилните технологии се налагат все повече и повече на пазара, като успешно започват да заменят в голяма част от дейностите стационарните компютри, от ASUS са решили да направят следващата крачка. Тя се състои в това да предоставят лаптоп за основния поток от потребители, който да е подходящ за всякакъв вид дейност – от сърфиране в Интернет, до обработка с графични програми и игри. Новият представител на уважаваната от много любители на игрите Republic Of Gamers линия, която произвежда хардуер предназначен за геймъри е лаптопът ASUS ROG G56, който е с нетипично малки размери, тегло и цена, в сравнение с досегашните представители на линията. Как са постигнали това от тайванската компания, ще може да прочетете в следващите редове.

 

Видео ревю

Преди да започнем с ревюто, ще обърнем вниманието ви към видео представянето на G56JR от колегата Георги Добриков:

В комплекта

IMG_6517

Заедно с лаптопа, в комплекта присъства типичната богата окомплектовка за ROG линията. В кутията ще намерите захранващ кабел, външно захранване, три упътващи книжки, диск с драйвери за Windows 8/8.1, външен събуфер и лента за завързване на захранването. Освен тези неща, може да намерите в окомплектовката на лаптопа и купон на стойност 75 долара, който ще може да се използва в игрите WarFarame, Marvel Heroes и Newerwinter. Него може да регистрирате тук до 30-ти юни, за да получите наградата.

Дизайн и конструкция

Ако ви се струва познат дизайна на G56, то имате пълното основание за това. Новият ROG представлява ребрандирана, пребоядисана и с леки козметични промени версия на вече популярния ASUS N56. Причина за това действие от страна на ASUS е все по-голямата насоченост на мултимедийните лаптопи към игрите. N серията до скоро се продаваше в по-балансирани конфигурации с Core i5/i7 процесор и видеокарта от среден клас, но поради наличието на конкурентни модели с по-мощни видеокарти, от ASUS пуснаха специална JR серия на N56, която е снабдена с по-ново поколение процесори и по-мощна видеокарта, за която имаме ревю. Определено този ход на ASUS имаше успех в съревнованието им с другите производители, но им създаде друг проблем. N линията се пренасити с много предложения, поради наличието на два флагмана – N56 и N550. Затова сега от ASUS са решили да ребрандират N56JR, като добавят и някои подобрения, за да дадат път на N550 да представлява мултимедийната им гама от лаптопи, а G56JR да бъде бюджетно-ориетнираното им геймърско предложение, което да се конкурира с конкурентните мултимедийни лаптопи с геймърски наклонности.IMG_6651

G56JR отново е с голямо присъствие на алуминий в конструкцията си, но е изцяло боядисан в типичният за ROG линията черен цвят. Както се забелязва, промени по дизайна и конструкцията почти няма, което означава, че разположението на портовете е идентично с това на N56:

От лявата страна на лаптопа, разглеждайки портовете от ляво надясно са разположени S/PDIF изход, който се използва от събуфера, VGA изход, широк вентилационен отвор, ЕthernetLAN порт, HDMI и два USB 3.0 порта.

Отпред ROG G56 е снабден единствено с четец на мултимедийни карти и 5 индикаторни светодиода за активността на системата, батерията, твърдия диск, безжичния модул и Caps Lock системата за използване на само главни букви.

От дясната страна лаптопът разполага с изход за слушалки, вход за микрофон, още два USB 3.0 порта, оптично устройство, букса за зарядното и Kensington Lock система за заключване.

Отзад G56 е напълно изчистен от портове и индикатори, като единствено се открояват двете панти и батерията. Батерията е 6-клетъчна с капацитет от 57Wh и се слива напълно с дизайна на лаптопа, щом бъде поставена в гнездото си.

По капака също има промени. Логото на ASUS вече е боядисано и свети в червено, като е добавена шарка от червени точици, наподобяваща мрежа върху пластмасовия кант в горната му част.

Екстериор

С отварянето на капака първото нещо което се откроява в интериора, сравнен с N56 е новият дизайн на вградените говорители, като я няма приятната кръговидна шарка от точки, а в самия корпус са изрязани форми с футуристичен дизайн и лек акцент на бутона за включване (който свети в бяло) и програмируемият бутон.

Клавиатурата е черна и се слива с цвета на интериора. Тя е с подредба от островен тип (Island style), надписана е в червено и също така свети в червен цвят с три степени на яркост, като светят самите букви, числа и символи (включително и кирилизацията). Над нея може да се забележи и червеният надпис „REPUBLIC OF GAMERS“, който замества “Audio by Bang & Olufsen ICEpower®” от N56.

Тракпадът също е претърпял леки промени. Той е боядисан в черно, но прави впечатление червеният кант по ъглите му, което го прави лесно разпознаваем в тъмна обстановка. Линията която разделя левият и десният клик също е боядисана в червено и вече е много по-забележима.

Интериор + долен корпус и сервизен капак

IMG_6578IMG_6585IMG_6687

Дисплей и звук

Най-интересното нововъведение в ASUS ROG G56JR е дисплеят, който има 15.6-инчов IPS панел с матово покритие и WLED подсветка, модел Samsung 156HT01-102. Резолюцията e 1920 х 1080 пиксела, съотношението на страните – 16:9, а стъпката на пикселите – 0.1799 х 0.1799 мм. Това се равнява на 141 пиксела на инч и съотношение на страните 16:9. На микроскопската снимка се виждат размерите на пикселите.

microscopeASUSG56JR

Гледано под ъгъл 45°, изображението запазва разпределението на нивата на яркост в различните участъци. Това не се случва при повечето монитори и затова в случая оценката е много добра.

Angles-ASUS_G56

Измерената осреднена максимална яркост на екрана преди калибриране е 352 cd/m2, с максимално отклонение от 12% . Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 6361К (леко топла светлина, много близка до оптималната), но има отклонение в горната лява част на дисплея. След калибриране постигнатата цветова температура на бял екран почти съвпадна с оптималната (D65), а контрастът беше висок, със стойност 940:1.

BefMax_2-AcerTravelMateP645
BefMax_4-AcerTravelMateP645

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на ASUS ROG G56JR покрива 96% от sRGB и 74% от Adobe RGB цветовите пространства. От sRGB цветовото пространство непокритите участъци са незначителни, както се вижда на диаграмата долу. Оценката е много добра.

CIE-ASUS_G56

Измерената гама-крива има умерени отклонения от оптималната.

gamma-ASUS_G56

Цветопредаване

Последователно калибрирахме монитора при максимална яркост с два различни уреда. Постигна се сходен, много добър резултат.

Средното отклонение (deltaE) след калибровка в първия случай беше 2.40.

DeltaE_Max-ASUS_G56Report-ASUS_G56

Втория калибратор постигна deltaE = 1.80.

deltaE-ASUS_G56

Резултатите визуализираме, посредством дигитална цветна карта.

DisplayColorASUS_G56

Изводи

Дисплеят на ASUS ROG G56JR е чувствително над текущото средно ниво. Получава много добра оценка, защото, независимо, че за върхов дисплей се иска още, показателите са му много добри, както в числово изражение, така и от субективна гледна точка. Това включва ъгли на виждане, яркост, контраст, цветопредаване.

Звук

Въпреки промененият дизайн на отворите, вградените говорители на G56JR се справят също толкова добре, колкото в N56JR. Надписът “Audio by Bang & Olufsen ICEpower®”, както вече споменахме по-горе, е заменен от “REPUBLIC OF GAMERS” надписа, но говорителите отново са дело на датския производител и отново са допълнени от събуфера на Sonic Master. Звукът е силен и ясен, без доловими изкривявания при максимално увеличение.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 – 3.40 GHz, 6MB кеш)
Оперативна памет 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5)
HDD/SSD 758GB SSHD (8GB SSD + 750GB HDD (5400 оборота/минута)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см.) – 1920×1080 (Full HD) IPS, матов
Оптично устройство DVD записвачка
Комуникация LAN 10/100/1000 Мбит/сек, Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
Допълнително 4x USB 3.0 портa, HDMI, жакове за микрофон и слушалки, уеб камера, 3 в 1 слот за мултимедийни карти, Kensington заключваща система, подсветка на клавиатурата, подарък – SonicMaster събуфер
Батерия 54 Wh
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 6-клетъчна (57 Wh) литиево-йонна батерия
Тегло 2726 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 745 грама

Инсталация и драйвери

Съветите за драйверите от ревюто на N56JR важат с пълна сила и при G56JR. Моделът идва без предварително инсталирана операционна система. Дискът е предназначен за Windows 8 операционна система, но ако имате желание да използвате Windows 7, ще изпитате известна трудност с намирането на драйвери, поради липсата на такива в страницата на G56JR. Затова е хубаво да се снабдите предварително с тях от сайтовете на производителите на съставните компоненти. За полезните Utility програми може да се разровите из страниците на сходни модификации на N56JR. Ние ще улесним тази ваша задача, като предоставим линкове за Интернет контролерите Intel Wireless-N 7260 и Realtek RTL8168/8111. А за да подкарате подсветката на клавиатурата трябва да изтеглите и инсталирате ATKACPI driver and hotkey-related utilities от страницата на N56VZ.

Батерия

Батерията на тестваната от нас система е произведена от ASUS (моделът ѝ е A32-N56) и има капацитет от 5200 mAh. Нашите тестове провеждаме при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

Резултатът от този тест е 276 минути (4 часа и 36 минути) – много добър резултат.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

Тук традиционно батерията се изразходва малко по-бързо, като в случая “падна” до 0 процента след 145 минути (2 часа и 25 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

Логично, тук батерията издържа най-малко време – 84 минути (1 час и 24 минути), заради голямото натоварване.

Процесор и RAM памет

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-4700HQ е процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от висок клас, пуснат на пазара през април 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 2.4GHz. Четирите му ядра могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват всички наведнъж, честотата им може да достигне до 3.2GHz, при използване на две – до 3.3GHz и при използване на само едно – до 3.4GHz.

Чипът също така разполага с 256KB кеш памет от първо ниво, 1МB кеш памет от второ ниво и 6МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4700HQ e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4600 графичен контролер. Той е с базова честота от 400 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1200MHz, което съвсем леко го различава от i7-4700MQ, чиято HD Graphics 4600 може да работи с максимална честота от 1150 MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 47 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4700HQ поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3L – 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i7-4700HQ можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75116/

Мястото, на което се намира Intel Core i7-4700HQ в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4700hq/

cpu-z

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • ASUS N56JR
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS ROG G750JW
 • Acer Aspire V3-772
 • Acer Aspire V5-573G
 • 5.71
 • 2.65
 • 6.96
 • 7.01
 • 6.33
 • 2.54
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
ASUS N56JR Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 5.71
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 2.65
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 6.96
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 7.01
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 6.33
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2.54

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 900
 • 720
 • 540
 • 360
 • 180
 • 0
 • ASUS N56JR
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS ROG G750JW
 • Acer Aspire V3-772
 • Acer Aspire V5-573G
 • 732
 • 398
 • 742
 • 741
 • 707
 • 409
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
ASUS N56JR Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 732
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 398
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 742
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 741
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 707
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 409

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 40
 • 32
 • 24
 • 16
 • 8
 • 0
 • ASUS N56JR
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS ROG G750JW
 • Acer Aspire V3-772
 • Acer Aspire V5-573G
 • 16.5
 • 19.5
 • 10.5
 • 10.9
 • 11.4
 • 19.9
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
ASUS N56JR Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 16.5
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 19.5
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 10.5
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 10.9
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 11.4
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 19.9

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4700HQ се справя с 9.219 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

geforce-gtx-760m-3NVIDIA GeForce GTX 760M е видеокарта от висок клас, представена на 30 май 2013 година. Базирана е на Kepler архитектурата и разчита на GK106 ядрото с шест шейдърни блока (SMX), общо съдържащи 768 CUDA ядра. Базовата и тактова честота е 657 MHz, като може да се овърклоква, чрез новата за 700M сериите GPU Boost 2.0 система.

GeForce GTX 760M поддържа DirectX 11, Shader 5.0, Optimus, SLI, PhysX, CUDA, 3D Vision, Verde драйвери, FXAA, OpenCL 1.1 и 3DTV Play. Произведена е по 28-нанометров процес и поддържа резолюции до 3840 х 2160 пиксела.

Шината на паметта е 128-битова, а самата памет е от GDDR5 тип.

Последните драйвери за NVIDIA GeForce GTX 760M можете да изтеглите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира GTX 760M (2GB GDDR5) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gtx-760m/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 28250
 • 22600
 • 16950
 • 11300
 • 5650
 • 0
 • ASUS ROG G56
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS ROG G750JW
 • Acer Aspire V3-772
 • Acer Aspire V5-573G
 • 15898
 • 13190
 • 23510
 • 17738
 • 15950
 • 9662
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 15898
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 13190
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 23510
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 17738
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 15950
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 9662

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 4350
 • 3480
 • 2610
 • 1740
 • 870
 • 0
 • ASUS ROG G56
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS ROG G750JW
 • Acer Aspire V3-772
 • Acer Aspire V5-573G
 • 2140
 • 1863
 • 3595
 • 2637
 • 2168
 • 1576
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 2140
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 1863
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 3595
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 2637
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 2168
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 1576

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 6400
 • 5120
 • 3840
 • 2560
 • 1280
 • 0
 • ASUS ROG G56
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS ROG G750JW
 • Acer Aspire V3-772
 • Acer Aspire V5-573G
 • 3472
 • 2381
 • 5295
 • 3922
 • 3457
 • 2377
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 3472
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 2381
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 5295
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 3922
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 3457
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2377

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 1650
 • 1320
 • 990
 • 660
 • 330
 • 0
 • ASUS N56JR
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS ROG G750JW
 • Acer Aspire V3-772
 • Acer Aspire V5-573G
 • 776
 • 607
 • 1347
 • 826
 • 774
 • 478
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
ASUS N56JR Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 776
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 607
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 1347
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 826
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 774
Acer Aspire V5-573G Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 478

Тестове на игри

Ниска графика 408 кадъра / секунда
Средна графика 336 кадъра / секунда
Висока графика 318 кадъра / секунда
Ниска графика 50 кадъра / секунда
Средна графика 39 кадъра / секунда
Висока графика 16 кадъра / секунда
Ниска графика 133 кадъра / секунда
Средна графика 57 кадъра / секунда
Висока графика 17 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Повечето тежки игри ще можете да играете плавно, макар не винаги това да се отнася за най-високите графични настройки.

Температури и комфорт

Веднага щом получихме първата бройка на G56JR, ние побързахме да я разглобим, за да проверим, дали от ASUS са решили да направят промени по охлаждащата система.

За съжаление не установихме такива и може да очаквате същите температурни нива на компонентите и корпуса, които измерихме в N56JR. При работа в интерент, температурите стигнаха до 61 градуса при клок на процесора от 3.3GHz за две от ядрата. При стрес тест на процесора в рамките на половин час, температурите се покачиха до 91 градуса, като клокът на процесора беше 3.2GHz за четирите ядра, а след като добавихме и стрес тест на видеочипа, те се покачиха до 94 градуса, при базова честота на процесора от 2.4GHz и температура от 83 градуса на GeForce GTX 760M.

Температури

 

Заключение

 

IMG_6664Определено G56JR няма нищо общо с това, което сме свикнали да виждаме в един Republic Of Gamers лаптоп и определено не е машина подходяща за „хардкор“ геймъри. От ASUS обаче са успели да предложат една отлична мултимедийна машина, като са взели вече доказал се на пазара модел, сменили са разцветка и са отстранили един от основните му минуси – дисплеят. ASUS ROG G56JR е много добър избор за хората, които работят с програми за обработка на снимки и видео или пък CAD и CAM базирани програми, а освен това, те ще могат да поиграят на някоя нова игра в моментите за отдих, наслаждавайки се в същото време на отличната аудио система и приятната за окото червена подсветка на клавиатурата.

 

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://www.laptop.bg/laptops-asus-G56-asus_rog_g56jrcn141d

Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://www.laptop.bg/laptops-asus-G56

Плюсове

 • Здрав и красив корпус
 • Удобна клавиатура с подсветка
 • Мощни процесор и видеокарта
 • Отличен звук и събуфър като подарък
 • Добро и тихо охлаждане
 • Висококачествен дисплей с IPS матрица

Минуси

 • Корпусът поема една идея повече отпечатъци от N56
 • Няма лесен достъп до охлаждащата система

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 8 555 пъти

9 мнения

 • Защо винаги отклонението на синия цвят е толкова голямо?

  • Вероятно, защото отзад матрицата се осветява от СИНЯ светлина.
   НО! – Не винаги – AMOLED например са много точни, а също и дисплеите с квантовите точки (представляват – фосфор с микроразмери зад всеки пиксел, вместо „голямо парче“ пред светодиодите на подсветката, преобразуват синята светлина във светлина с друг цвят (дължина на вълната).

   Ако искаш, прочети подробната статия на Крум Николов, относно всичко свързано с панелите:
   http://news.ele.bg/review/izbor-na-nov-monitor-kakvo-tryabva-da-znaem-chast-ii/

   • Благодаря за отговора и полезния линк,незнайно как съм го пропуснал :)

 • Никога лаптоп не би бил изкушение за ИСТИНСКИЯ геймър :)

 • Окей, смятам, че това е повече от достоен модел, който да замести моя K50IN 😀 Честно казано малко съм разочарован от тестовете на видео картата, но какво пък, аз освен LoL друго не цъкам :) However два въпроса изникват в плиткия ми ум :
  1. Дали да избера G56JR, след като този http://www.laptop.bg/laptops-asus-N56-asus_n56jr_s4010d (N56JR) е чувствително по-евтин и има повече RAM?
  2. Защо продължавам да виждам 8GB SSD-та в скъпите лаптопи?? За скоростна преинсталация на бозата ли? 😀

 • Здравейте, Валентин
  По първия въпрос – N56JR е по-добър вариант, ако не Ви интересува по-качествения дисплей на G56JR.
  По втория въпрос – SSHD (Solid State Hybrid Drive) няма да помогнат за по-бързата инсталация/преинсталация на операционната система. Те кешира най-често използваните файлове и при следващата нужда от тях, те ще се заредят много по-бързо, защото се четат от SSD кеша.
  Поздрави

  • Това за SSD-тата беше майтап :Р И все пак, това SSD за нищо не стига. Значи освен дисплея и боята, никаква друга разлика между двата лаптопа, така ли?

Мнения