Ревю на Dell Vostro 5470 – стилен и красив бизнес спътник

index-dell-vostro-5470Напоследък обръщаме все повече внимание на бизнес лаптопите, но това не е породено от някакво новопоявило се наше влечение, а от факта, че редица компании приблизитилно едновременно пуснаха в продажба много изгодни предложения. Два избранника подложихме на подробни тестове – бюджетния, но красив HP Pavilion 15 (ревю) и сериозния и надежден Acer TravelMate P255 (ревю). И двата компютъра изглеждат много добре, но машината която ще разгледаме в детайли днес ще покачи “летвата” с едно ниво нагоре, поне що се отнася до външния вид.

Става дума за Vostro 5470 на Dell – ноутбук, който без да прави жертви в техническите си спецификации, съумява да събере компонентите си в тежащ 1.55 килограма корпус, чиято дебелина е само 18.3 милиметра.

Физическите размери обаче не би трябвало да са единствената гордост на американския представител, така че днес той ще премине през всичките ни проверки и прегледи, след които ще го оценим и сравним с противниците му.

Видео ревю

Преди да започнем, ще се обърнем към колегата Георги Добриков, който е подготвил чудесно няколко-минутно видео, имащо за цел да ви запознае с лаптопа.

В комплекта

Окомплектовката е напълно стандартна – захранващ кабел, зарядно устройство, самият лаптоп и упътващи книжки. DVD с драйвери няма, защото самият ноутбук не разполага с оптично устройство. Такива обаче можете да свалите от Интернет, от официалния сайт на Dell.

Зарядното устройство е с марка Dell и модел DA65NM111-00. Предназначено е да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 65 W при номинално напрежение и ток съответно 19.5 V и 3.34 A.

0-Dell Vostro 5470

Дизайн и конструкция

Стилен и красив – така най-общо казано можем да опишем същността на Vostro 5470, който наистина ни впечатлява с размерите си, дизайна и удобството, което доставя, когато се наложи да го пренасяме или да пътуваме с него. Машината тежи само 1.55 килограма, а дебелината ѝ е само 18.30 милиметра – при това тази стойност е валидна за най-дебелата точка на ноутбука.

Front-Dell Vostro 5470
Back-Dell Vostro 5470

Но как Dell са успели да сътворят висококласно изглеждащ лаптоп, чиято цена е много по-ниска от повечето му конкуренти с подобна визия? Тук на помощ идват няколко хитрости – алуминият, който приковава вниманието ви още след първата ви среща с 5470, всъщност е доста пестеливо интегриран в тялото на ноутбука. Голям панел от този материал покрива капака, а частичен такъв – интериорната част, пред клавиатурата (така нареченият “Palm Rest”). Всичко останало е от пластмаса. Преди да разгледаме вътрешността обаче, трябва да похвалим покритието на капака, което не поема отпечатъци, дори след силен натиск. Същата е ситуацията и след повдигането му – алуминият е същият, а пластмасата е матова, така че лаптопът ви ще изглежда чист и спретнат дори след продължително ползване.

Клавиатурата е от островен тип (Island Style), а 14-инчовият корпус не би позволил поместването на NumPad цифров блок, без това да пожертва пълноразмерната конструкция на останалите клавиши, така че се радваме, че Dell са се отказали от наличието му. Тракпадът изглежда несъразмерно голям, но точно тази негова характеристика го прави много удобен заместител на мишката, когато не сте на бюрото си.

Като истински бизнес лаптоп, налице е и четец на пръстови отпечатъци, намиращ се в дясната част, под стрелките. Три светодиода индикират състоянието на захранването, батерията и твърдия диск, а светещ (при активност) Power бутон е разположен пред дясната панта, задържаща дисплея. Самият дисплей е заобиколен от сравнително тънки странични рамки, а върху горната и долната такава място намират 720p камера и логото на компанията, съответно.

Интериор

9-Dell Vostro 547010-Dell Vostro 54701-Dell Vostro 54703-Dell Vostro 54705-Dell Vostro 5470

От лявата страна на корпуса последователно разположени са Kensington Lock система за заключване, вход за зарядно устройство, двa USB 3.0 порта и слот за мултимедийни карти. Отпред машината е изчистена, а отдясно имаме аудио гнездо за слушалки/микрофон, EthernetLAN порт, още един USB 3.0 порт и HDMI изход. Всички странични въздухоотводи са изнесени в задната част, а ефективността на това решение ще разгледаме в по-късен етап от ревюто.

Странични снимки

Side1-Dell Vostro 5470Side2-Dell Vostro 5470Side3-Dell Vostro 5470Side4-Dell Vostro 5470Side5-Dell Vostro 5470

Дисплей и звук

Дисплеят на Dell Vostro 5470 има панел с TN матрица, WLED подсветка и TrueLife гланцово покритие, модел Y9P7N-141BGE. Диагоналът му е 14-инчов (35.56 см), а съотношението на страните – 16:9 (31 см х 17.43 см). Разделителната способност е 1366 х 768 пиксела, а при този диагонал това означава плътност на пикселите от 112 ppi.

Представяме ви снимка на подпикселите под микроскоп.

microscope-Dell Vostro 5470

Dell Truelife антирефлексното покритие поглъща попадналата върху него светлина с помощта на влизащо в състава му химично съединение (същевременно поляризирайки излъчената), подобрявайки по този начин качеството на картината и ъглите на виждане. Специално за вертикалните ъгли обаче изглежда, че покритието не е помогнало много (снимките по-долу са под 45 градуса)…

Angle-Dell Vostro 5470

Равномерност на подсветката и цветова температура

Преди профилиране измерихме максималната яркост и цветовата температура на бял екран.

BrightnessMax-Dell Vostro 5470
WhitePointMax-Dell Vostro 5470

Измерената максимална осреднена яркост по цялата площ на екрана е 207 cd/m2 при максимално отклонение от 11% в горната дясна част на дисплея. Нямаше значителни отклонения в яркостта и цветовата температура за цялата площ на екрана. Измерената осреднена цветова температура, също без значителни отклонения, беше 7681К – близка до дневната светлина, и малко по-висока от приетата за стандартна 6500К.

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Цветовия обхват на дисплея може да оределим като скромен – покрити са едва 56% от sRGB и 42% от Adobe RGB цветовите пространства.

CIE-Dell Vostro 5470

Цветопредаване

Средната стойност на DeltaE, характеризираща отклоненията от правилното цветопредаване, след профилиране, беше сравнително висока – 7.91.

DeltaE_Rep-Dell-Vostro-5470

Малко по-добър резултат получихме с втория калибратор – 5.51.

DeltaE-Dell Vostro 5470

Изчертаната от уреда гама крива показа по-значително отклонение само при високите нива на яркост. Там цветовете ще бъдат малко по-ярки от действителните.

Gamma-Dell Vostro 5470

На показаната дигитална таблица в малките вътрешни квадратчета се виждат възпроизведените цветове, а в големите – мострите, които е трябвало да бъдат изведени.

DisplayColour-Dell Vostro 5470

Изводи

Дисплеят на Dell Vostro 5470 е бърз, икономичен, ефектно изглеждащ и с атрактивни цветове. Последните обаче не са особено точни. Има стеснено цветово пространство и малки ъгли на видимост. Тази комбинация от качества би допаднала на много геймъри или бизнесмени, за които точността на цветовете не е от критична важност.

Звук

Звукът възпроизвеждан от вградените високоговорители на 5470 е сравнително слаб и по-скоро съпоставим с такъв от висококласен таблет. Изкривявания не се забелязват, но определено има какво още да се желае от мощността. За това не може да помогне дори и вградения събуфер на дъното на машината, който стои на мястото си по-скоро за престиж.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 – 2.60 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет 4GB (1x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit)
HDD/SSD 500GB SATA (5400 оборотa/минута)
Дисплей 14-инчов (35.56 см.) – 1366×768, гланцов
Оптично устройство – няма –
Комуникация Wi-Fi 802.11 2×2 b/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 3x USB 2.0 порта, HDMI, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, уеб камера, четец на карти памет, Kensington Lock система за заключване, микрофон
Батерия 3-клетъчна батерия (51.2WHr)
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 18.30 милиметра
Тегло 1550 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 346 грама

Инсталация и драйвери

Тестваната от нас конфигурация не разполага с предварително инсталирана Windows операционна система. Ако и вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да свалите най-новите такива от официалния сайт за поддръжка на компанията: http://www.dell.com/support/drivers/us/en/19

Батерия

Dell Vostro 5470 има литиево-йонна батерия с енергиен капацитет 51.2Whr.

65-ватовото зарядно успя да зареди батерията на компютъра за 2 часа и 51 минути, а графика на процеса можете да разгледате отдолу.

battery-Dell Vostro 5470

Тестовете се провеждат при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing-dell-vostro-5470

Резултатът от този тест е цели 444 минути (7 часа и 24 минути) – страхотно представяне.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

movie-dell-vostro-5470

Този тип натоварване ще изтощи малко по-бързо батерията ви, но въпреки това, резултатът отново е отличен – 376 минути (6 часа и 16 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

gaming-dell-vostro-5470

Въпреки че не е предназначен за игри, Vostro 5740 може да предложи 3D гейминг в продължение на 113 минути (1 час и 53 минути) с един заряд.

Батерия

Освен че работата с Vostro 5470 е много по-удобна и машината може да бъде навсякъде с вас, предимствата на новия Dell продължават и със спестените пари от електроенергия, които можете да проследите в таблицата отдолу.

consumption-Dell-Vostro-5470

Процесор и RAM памет

Intel-Core-i5Intel Core i5-4200U е ниско-волтажен процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от високия среден клас, анонсиран през третото тримесечие на 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 1.6GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 2.3GHz, а при използване на само едно – до 2.6GHz.

Чипът също така разполага с 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 3МВ кеш памет от трето ниво. Core i5-4200U e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4400 графичен контролер. Той е с базова честота от 200 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1000MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 15 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i5-4200U поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 16GB /LP/DDR3/L/ 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i5-4200U можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75459

Мястото, на което се намира Core i5-4200U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i5-4200u/

RAM паметта в модела, с който разполагаме е 4GB и е разположена на една платка.

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Dell Vostro 5470
 • HP Pavilion 15
 • Acer Aspire V5-552
 • Lenovo IdeaPad Z510
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • Toshiba Satellite M50D
 • 2.51
 • 2.51
 • 2.17
 • 1.96
 • 2.62
 • 1.95
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 2.51
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 2.51
Acer Aspire V5-552 AMD A10-5757M (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8650G (споделена памет) 2.17
Lenovo IdeaPad Z510 Intel Pentium 3550M (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1.96
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 2.62
Toshiba Satellite M50D AMD A6-5200 (4-ядрен, 2.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8400 (споделена памет) 1.95

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 450
 • 360
 • 270
 • 180
 • 90
 • 0
 • Dell Vostro 5470
 • HP Pavilion 15
 • Acer Aspire V5-552
 • Lenovo IdeaPad Z510
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • Toshiba Satellite M50D
 • 363
 • 360
 • 330
 • 233
 • 375
 • 284
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 363
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 360
Acer Aspire V5-552 AMD A10-5757M (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8650G (споделена памет) 330
Lenovo IdeaPad Z510 Intel Pentium 3550M (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 233
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 375
Toshiba Satellite M50D AMD A6-5200 (4-ядрен, 2.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8400 (споделена памет) 284

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Dell Vostro 5470
 • HP Pavilion 15
 • Acer Aspire V5-552
 • Lenovo IdeaPad Z510
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • Toshiba Satellite M50D
 • 24.3
 • 24.5
 • 25.0
 • 25.6
 • 23.1
 • 30.7
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 24.3
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 24.5
Acer Aspire V5-552 AMD A10-5757M (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8650G (споделена памет) 25.0
Lenovo IdeaPad Z510 Intel Pentium 3550M (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 25.6
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 23.1
Toshiba Satellite M50D AMD A6-5200 (4-ядрен, 2.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8400 (споделена памет) 30.7

Fritz

Fritz e любимият ни бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-4200U се справя с 4.597 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

nvidia-geforce-gt-740mNVIDIA GeForce GT 740M с кодово име “N14P-GV2” е графичен чип от среден клас (който за съжаление срещаме все по-често в 64-битова версия), анонсиран на 1 март 2013 година. Той е част от Kepler поколението и разчита на GK107 ядро (съществува и модификация с GK208), което e изработено по 28nm производствен процес. То се състои от два шейдърни блока, също известни като SMX, всеки от които разполага с по 192 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра, които сумарно правят 384 CUDA ядра.

Честотата е 810 – 980MHz. Видеокартата разполага със 64 или 128-битова шина, а паметта е DDR3 (съществува и версия с GDDR5). В конфигурацията на Dell Vostro 5470, картата е 64-битова с 2GB DDR3 памет.

NVIDIA GeForce GT 740M поддържа DirectX 11, Pixel Shader 5.0, Optimus, PhysX, OpenCL, OpenGL 4.1, DirectCompute, CUDA, 3DTV Play и 3D Vision технологиите. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840 x 2160 за дигитален сигнал и 2048 x 1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GT 740M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира GeForce GT 740M в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gt-740m/

gpu1-2

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 8900
 • 7120
 • 5340
 • 3560
 • 1780
 • 0
 • Dell Vostro 5470
 • HP Pavilion 15
 • Acer Aspire V5-552
 • Lenovo IdeaPad Z510
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • Toshiba Satellite M50D
 • 6885
 • 7400
 • 3547
 • 7329
 • 7162
 • 2721
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 6885
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 7400
Acer Aspire V5-552 AMD A10-5757M (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8650G (споделена памет) 3547
Lenovo IdeaPad Z510 Intel Pentium 3550M (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 7329
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 7162
Toshiba Satellite M50D AMD A6-5200 (4-ядрен, 2.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8400 (споделена памет) 2721

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 1400
 • 1120
 • 840
 • 560
 • 280
 • 0
 • Dell Vostro 5470
 • HP Pavilion 15
 • Acer Aspire V5-552
 • Lenovo IdeaPad Z510
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • Toshiba Satellite M50D
 • 1100
 • 1130
 • 571
 • 1138
 • 1137
 • 398
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1100
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1130
Acer Aspire V5-552 AMD A10-5757M (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8650G (споделена памет) 571
Lenovo IdeaPad Z510 Intel Pentium 3550M (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1138
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1137
Toshiba Satellite M50D AMD A6-5200 (4-ядрен, 2.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8400 (споделена памет) 398

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 2250
 • 1800
 • 1350
 • 900
 • 450
 • 0
 • Dell Vostro 5470
 • HP Pavilion 15
 • Acer Aspire V5-552
 • Lenovo IdeaPad Z510
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • Toshiba Satellite M50D
 • 1683
 • 1850
 • 818
 • 1805
 • 1842
 • 601
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1683
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1850
Acer Aspire V5-552 AMD A10-5757M (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8650G (споделена памет) 818
Lenovo IdeaPad Z510 Intel Pentium 3550M (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1805
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1842
Toshiba Satellite M50D AMD A6-5200 (4-ядрен, 2.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8400 (споделена памет) 601

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 400
 • 320
 • 240
 • 160
 • 80
 • 0
 • Dell Vostro 5470
 • HP Pavilion 15
 • Acer Aspire V5-552
 • Lenovo IdeaPad Z510
 • Lenovo ThinkPad Edge E540
 • Toshiba Satellite M50D
 • 280
 • 320
 • 198
 • 311
 • 314
 • 121
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 280
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 320
Acer Aspire V5-552 AMD A10-5757M (4-ядрен, 2.50 - 3.5GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8650G (споделена памет) 198
Lenovo IdeaPad Z510 Intel Pentium 3550M (2-ядрен, 2.30GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 311
Lenovo ThinkPad Edge E540 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 314
Toshiba Satellite M50D AMD A6-5200 (4-ядрен, 2.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8400 (споделена памет) 121

Тестове на игри

Ниска графика 90 кадъра / секунда
Средна графика 43 кадъра / секунда
Висока графика 40 кадъра / секунда
Ниска графика 12 кадъра / секунда
Средна графика 10 кадъра / секунда
Висока графика 4 кадъра / секунда
Ниска графика 67 кадъра / секунда
Средна графика 23 кадъра / секунда
Висока графика 12 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

64-битовата NVIDIA GeForce GT 740M не е подходяща за тежки игри и това не е изненада за нас, а може би и за вас. По-леките заглавия от рода на FIFA, PES или някои стратегически игри обаче ще работят безпроблемно.

Температури и комфорт

При лека натовареност (сърфиране в Интернет, писане на документи и т.н.), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 45-50 градуса – отлично.

След като около 30 минути го подлагахме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата се държаха около 60 градуса, което е чудесен резултат (при 2.3 GHz честота). Стойността е на цели 40 градуса отстояние от Tj.max температурата, която вече споменахме, че за i5-4200U е 100 градуса.

На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора във втория, по-тежък сценарии – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps-dell-vostro-5470

Заключение

conclusionПовече от задоволени сме от това, което Vostro 5470 ни предлага и сме сигурни, че почти всеки от вас, който търси качествен бизнес ноутбук ще е на същото мнение. Прекрасните физически данни (1.55-килограмово тегло, 18.3-милиметрова дебелина) са предпоставка за висок комфорт при пътуване с машината, а дългият живот на батерията (почти 7 часа и половина) ви гарантират, че ще можете да я използвате през целия ви работен ден.

Производителността също е на ниво, макар това да не е силната страна на новото Vostro. Core i5 процесорът е част от средния до висок клас на Intel, а само по себе си, наличието на дискретна видеокарта в толкова портативен компютър е голям плюс. 64-битовата шина на последната означава, че няма да може да играете тежки 3D игри, но ако целта на лаптопа е да отговори на бизнес нуждите ви, едва ли това ще бъде от особено значение за вас. Като немалък плюс ще отбележим и 36-месечната Dell Next Business Day гаранция (отстраняване на неизправности в рамките на следващия работен ден).

Както обикновено, имаме малък подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да си закупят Travel Mate P255 до 20.02.2014 г. Те ще получат тениска на Laptop.bg, а единственото условие е да при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си (не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – M, L или XL).

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://www.laptop.bg/laptops-dell-Vostro_5470-dell_vostro_5470_5397063476381

Всички налични налични ноутбуци от Vostro 5470 серията ще намерите тук: http://www.laptop.bg/laptops-dell-Vostro_5470

Плюсове

 • Висока портативност (1.55 килограма)
 • Елегантен и тънък корпус (18.3 милиметра)
 • Добра производителност
 • Дълъг живот на батерията
 • 36-месечна Dell Next Business Day гаранция
 • Чудесно охлаждане

Минуси

 • Нисковолтажен процесор
 • Сравнително слаб звук

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 8 126 пъти

Мнения