От: | 23.07.2013, 01:18

Ревю на HP ProBook 450 – глътка свежест за бизнеса

index-hp-probook-450 ProBook е една от най-уважаваните и популярни линии сред потребителите на Laptop.bg, а ние обръщаме заслуженото внимание на всяко от обновленията ѝ. По принцип те се изразяват главно в смяна на поколението на вътрешните компоненти и в минимални козметични “докосвания”, но този път HP решиха да отворят нова страница в историята си. Без да предлага нещо особено революционно, компанията смята да улесни феновете си, унифицирайки дизайна на продуктите си, така че хем той да отразява естетическите им изисквания, хем да е лесно разпознаваем сред стотиците конкуренти на пазара.

Това е удачен момент и за намаляване на размера на корпусите, а заедно с всичко това, ProBook не изоставя и тяхната вътрешност – заложените компоненти в тях би трябвало да осигурят нужната производителност за всякакъв вид дейности. Разбира се няма начин това да включва тежки 3D игри, но и аудиторията на линията не е геймърска. Конфигурацията, с която разполагаме пък въпреки всичко е снабдена с дискретна AMD Radeon видеокарта от серия 8000M.

Не можем да наречем това изненада, но приятна новина е и фактът, че Hewlett-Packard продължават да поддържат и ценовата си политика, като новите предложения остават в нисък до среден ценови клас.

Видео представяне

По традиция, преди да започнем с тестовете ще се обърнем към Георги Добриков, който отново успя да създаде чудесно видео, запознаващо ни с лаптопа, само в рамките на 4 минути:

В комплекта

Както обикновено, ProBook идва със сериозна по размер кутия, а причината е наличието на красива и удобна чанта в нея, придружаваща като подарък новозакупения лаптоп. Добра инициатива на HP, която срещаме дори и при най-евтините им модели. Освен чантата и лаптопа, в кашона на ProBook 450 се намират няколко упътващи книжки и зарядно устройство, тежащо 506 грама.

komplekt-1-hp-probook-450

Дизайн и конструкция

Ще започнем с размерите и теглото – два аспекта, в които ProBook 450 може да се похвали, спрямо предшественика му. Докато 4540s е дебел 34.7 милиметра, а теглото му е 2549 грама, ProBook 450 е с дебелина от 30.3 милиметра и тегло от 2409 грама. С други думи, HP са постигнали 13% по-нисък профил и 6% по-ниско тегло.

kapak-1-hp-probook-450
kapak-2-hp-probook-450

Що се отнася до здравината на корпуса, освен че е масивен и стабилен, каквито са всъщност и предшествениците му, този път ноутбукът е и с Duraflex покритие, което гарантира много ниско ниво на износване (сигурно сте наясно с неприятния момент, когато пластмасата на ноутбука ви се изтърка), както и защита от висока температура.

Капакът е черен, матов и гумиран, а в центъра му, също в черен цвят, но този път лъскаво, стои логото на производителя. Интериорът е решен в комбинация между черно и сив металик. Екранът има сравнително тънка рамка, а клавиатурата е от “островен” тип (Island Style) с големи и плоски клавиши. NumPad цифров блок също е наличен, което прави лаптопа с една идея по-удобен за бизнесмените, а нещо, което може да не ви хареса особено е липсата на достатъчно отстояние между стрелките и останалата част от клавишите, както и малкият размер на горната и долната стрелка.

Тракпадът е с леко вдлъбната основа и два големи физически отделени бутона, а на 13.2 сантиметра вдясно от него стои четецът на пръстови отпечатъци – удобен модул, който можете да ползвате, ако не желаете да помните паролите си.

В горната лява част на лицевия панел, над “Escape” бутона се намира Power-клавишът за включване и изключване на машината. Вдясно от него, почти по цялата дължина имаме голяма мрежа, покриваща вградените стерео тонколонки, а след края ѝ се намират две бутончета за управление на активността на Wi-Fi модула и звуковата система. Когато те работят, символът върху бутоните свети в бяло, а когато не работят – в оранжево.

Снимки на корпуса

interior-1-hp-probook-450interior-5-hp-probook-450interior-4-hp-probook-450interior-3-hp-probook-450interior-2-hp-probook-450

От лявата страна на корпуса са разположени DC-in вход за зарядно устройство, вентилационни отвори, VGA изход за връзка с външен екран, Ethernet LAN порт, HDMI и два USB 3.0 порта. Отпред стоят единствено индикаторен светодиод за активността на твърдия диск и слотът за мултимедийни карти. Отдясно налице са аудио гнезда за микрофон и слушалки, още два USB порта (този път 2.0), оптично устройство и Kensington Lock система за заключване. Отзад машината е напълно изчистена.

Странични снимки

sides-1-hp-probook-450sides-2-hp-probook-450sides-3-hp-probook-450sides-4-hp-probook-450sides-5-hp-probook-450

Дисплей и звук

Дисплеят на HP ProBook 450 G0 e 15.6-инчов (39.6 см), с резолюция 1366 x 768 и WLED подсветка. Калибриращият уред отчете максимална яркост на екрана на тествания лаптоп от 238 cd/m2 (224 cd/m2, отчитайки разсейките). Дори и при много добре осветена слънчева стая, за нормална работа са достатъчни 200 cd/m2. Няма изявена неравномерност на подсветката в нито един от четирите краища на панела.

MaxBefore-1
MaxBefore-2

Панелът е с TN матрица и матово покритие против отблясъци. Първата от показаните микроскопски снимки е фокусирана върху подпикселите, а втората – върху покритието.

HP Pro Book 450 G0_1
HP Pro Book 450 G0_2

Дисплеите, произведени по TN технологията са със сравнително малки ъгли на виждане и тъй като всеки избор на лаптоп се прави на базата на решаващи предимства срещу известен компромис, предоставяме, както винаги досега, съответните снимки за визуална оценка.

angles-hp-probook-450

Цветопредаване

За оценка на цветопредаването използваме калибриращ уред, създаващ цветен профил. Тъй като дисплеят не е предвиден за обработка на изображения, а за бизнес задачи, за оптимална стойност на яркостта при този тест приемаме 160 cd/m2 и бяла точка D65. След профилирането, тестваме за отклонения в цветопредаването – Delta E. За много добри се приемат стойностите под 2.00, а по-малките от единица указват отклонения, практически неразличими от човешкото око.

delta-e-hp-probook-450

За по-голяма обективност изпълняваме отново всичко и с втори модел калибратор.

ColorSpyder

Срeдната стойност на Delta E почти съвпада при двете измервания – 5.57 при първото и 5.09 при второто, и е сравнително ниска за този тип дисплеи (по-ниската е по-добра). В случая това е една напълно приемлива стойност.

Обхват на цветовото пространство (CIE)

След профилиране, мониторът постигна покритие на sRGB 55% и 41% на Adobe RGB, както е показано на графиката.

cie-hp-probook-450

55% обхват на sRGB означава, че дисплеят няма да показва точно много от цветовете, които е възможно да се срещнат в Web.

Изводи

Както вече споменахме, лаптопът е снабден с класически тип дисплей с TN матрица и като такъв, притежава типичните предимства и недостатъци на този вид – икономичност като разход на енергия, ниска цена, малко време за реакция, приемливо, но не перфектно цветопредаване и стеснено цветово пространство. Всичко това в голяма степен е разумно решение, имайки предвид сегмента, в който този лаптоп е позициониран – да изпълнява задачи в помощ на малкия бизнес.

Благодарение на ниската си цена, самият лаптоп оставя възможност за закупуване на голям въшен монитор – ако сте решили да се занимавате с обработка на изображения, така или иначе такъв ще ви бъде необходим.

Звук

С много чист, ясен и дори силен звук ни изненада DTS Sound+ аудио системата на новия ProBook 450.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация, която сме тествали в настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 – 3.20 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет 4GB (1x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 750GB SATA (5400 оборотa/минута)
Видеокарта AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см) – 1366 x 768 пиксела, матов
Оптично устройство Двуслойна DVD записвачка
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 2.0 порта, 2x USB 3.0, HDMI, VGA аудио гнзеда за слушалки и микрофон, HD уеб камера, четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване
Батерия 6-клетъчна (47 WHr)
Дебелина на корпуса 30.30 милиметра
Тегло 2409 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 506 грама

Инсталация и драйвери

driversАко вашият HP ProBook не разполага с предварително инсталирана операционна система или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да намерите такива в официалния сайт за поддръжка на компанията: http://www8.hp.com/bg/bg/support.html

Последните драйвери за Radeon видеокартата пък можете да свалите от тук, тъй като не са налични (към момента на писането на тази статия) в сайта на HP: http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Батерия и консумация

Батерията на HP ProBook 450 G0 има капацитет 4200 mAh при номинално напрежение 10.8 V. Това отговаря на 45 Wh съхранена енергия.

Преди да започнем същинските тестове на батерията, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на операционната система.

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден скрипт, който прелиства автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами. При тези условия, ProBook 450 издържа 253 минути (4 часа и 13 минути), което е доста добър резултат и същевременно наложителен за бизнес ноутбук.

web-surfing-hp-probook-450

Въпреки че е предназначен за работа, не е изключено притежателите на модела да пожелаят да се отделят за момент от задълженията си. Както вече споменахме, звуковата система ще им бъде от помощ, но е интересно да разберем колко време могат да гледат филм с едно зареждане на батерията. За този тест използваме 720p HD видео.

movie-hp-probook-450

HP ProBook 450 издържа 254 минути (4 часа и 14 минути) в режим на възпроизвеждане – почти напълно идентичен резултат с този от теста при сърфиране в Интернет. 254 минути пък ще са ви достатъчни, за да изгледате два сравнително дълги филма, след което дори ще ви остане “батерия”.

Последният ни тест е при 3D игра, като за целта използваме Metro: Last Light, при минимални графични настройки и резолюция от 1366 х 768 пиксела. Както обикновено, този бенчмарк беше най-изтощителен и успя да изразходи капацитета на батерията само за 90 минути (1 час и 30 минути).

gaming-hp-probook-450

Консумация

Захранващото устройство на лаптопа работи с променлив ток и напрежения от 100 до 240 волта при мрежова честота от 50 до 60 херца. Изходната му мощност е 90 вата (4.62 A прав ток при напрежение 19.5 V). Консумацията му в режим на празен ход е 2.6 вата. Измерената консумирана мощност при работа с включено захранване и вече заредена батерия е от порядъка на 20 вата, което означава приблизително 3 часа работа срещу 1 стотинка финансов разход за електроенергия.

consumption-hp-probook-450

Твърд диск / Solid State Drive

В тестваната от нас конфигурация, ProBook 450 използва твърд диск Western Digital Scorpio Blue с вместимост от 750GB и скорост от 5400 оборота/минута. При последователно четене, тестваният твърд диск достигна 98 МВ/секунда, а при последователен запис – 96 МВ/сек.

atto-hp-probook-450

Процесор и RAM памет

Intel-Core-i5Intel Core i5-3230M е процесор от среден клас, анонсиран през първото тримесечие на 2012 година. Той е част от “Ivy Bridge” поколението и работи с базова тактова честота от 2.6GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 3GHz, а при използване на само едно – до 3.2GHz.

Чипът също така разполага с 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 3МВ кеш памет от трето ниво. Core i5-3230M e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4000 графичен контролер. Той е с базова честота от 650 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1100MHz. Консумацията на целия чип е 35 вата, а максималната температура на работа е 105 градуса.

Intel Core i5-3230M поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3/L/-RS 1333/1600 памет и SSE4 инструкции.

Мястото, на което се намира Core i5-3230M в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i5-3230m/

RAM паметта в конкретната конфигурация е разположена върху една 4-гигабайтова платка, работеща с честота от 1600 Mhz.

cpu-ram-hp-probook-450

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Core i5-3230M е хегемон, сред участващите в сравнението модели.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • HP ProBook 450
 • Lenovo ThinkPad Edge E530
 • Dell Inspiron 15 (3521)
 • Lenovo IdeaPad Z500
 • Sony VAIO E
 • Acer Aspire V3-571G
 • 2.99
 • 2.91
 • 2.41
 • 3.01
 • 2.91
 • 3.00
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 2.99
Lenovo ThinkPad Edge E530 Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 2.91
Dell Inspiron 15 (3521) Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8730M (2GB DDR3) 2.41
Lenovo IdeaPad Z500 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M (2GB DDR3) 3.01
Sony VAIO E Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 2.91
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 3.00

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи. Тук първенец отново е чипа в ProBook 450, като е интересно, че и трите лаптопа, които го притежават, изкарват еднакъв резултат.

 • 550
 • 440
 • 330
 • 220
 • 110
 • 0
 • HP ProBook 450
 • Lenovo ThinkPad Edge E530
 • Dell Inspiron 15 (3521)
 • Lenovo IdeaPad Z500
 • Sony VAIO E
 • Acer Aspire V3-571G
 • 429
 • 408
 • 367
 • 429
 • 411
 • 429
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 429
Lenovo ThinkPad Edge E530 Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 408
Dell Inspiron 15 (3521) Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8730M (2GB DDR3) 367
Lenovo IdeaPad Z500 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M (2GB DDR3) 429
Sony VAIO E Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 411
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 429

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум. Без да има особена разлика между всички участници, победител отново е 3230M, този път в Z500.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • HP ProBook 450
 • Lenovo ThinkPad Edge E530
 • Dell Inspiron 15 (3521)
 • Lenovo IdeaPad Z500
 • Sony VAIO E
 • Acer Aspire V3-571G
 • 19.9
 • 22.4
 • 23.9
 • 19.6
 • 20.8
 • 20.0
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 19.9
Lenovo ThinkPad Edge E530 Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 22.4
Dell Inspiron 15 (3521) Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8730M (2GB DDR3) 23.9
Lenovo IdeaPad Z500 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M (2GB DDR3) 19.6
Sony VAIO E Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 20.8
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 20.0

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-3230M се справя с 5.757 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

geforce-gtx-670mxAMD Radeon HD 8750M с кодово име “Mars PRO” е графичен чип от среден клас, анонсиран в началото на второто тримесечие на 2012 година. Той е част от GCN (Graphics Core Next) поколението и e изработен по 28nm производствен процес. Ядрото му се състои от 384 Radeon ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 620MHz, но благодарение на опционалния Turbo clock, в зависимост от това, дали охлаждането на лаптопа го позволява, тя може да се повиши с теоретичните 25%, достигайки до 775MHz..

Чипът също така разполага със 128-битова шина на паметта и може да се срещне в няколко модификации с DDR3 или GDDR5 памет. AMD Radeon HD 8750M поддържа DirectX 11.1, Pixel Shader 5.0, OpenCL 1.1 и OpenGL 4.2 технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 64GB в секунда.

Последните драйвери за Radeon HD 8750M можете да свалите от тук: http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Мястото, на което се намира AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/amd-radeon-hd-8750m/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Сериозно предимство за 8750M с 2GB DDR3 памет.

 • 11100
 • 8880
 • 6660
 • 4440
 • 2220
 • 0
 • HP ProBook 450
 • Lenovo ThinkPad Edge E530
 • Dell Inspiron 15 (3521)
 • Lenovo IdeaPad Z500
 • Sony VAIO E
 • Acer Aspire V3-571G
 • 9232
 • 3839
 • 4758
 • 4890
 • 5214
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 9232
Lenovo ThinkPad Edge E530 Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 3839
Dell Inspiron 15 (3521) Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8730M (2GB DDR3) 4758
Lenovo IdeaPad Z500 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M (2GB DDR3)
Sony VAIO E Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 4890
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 5214

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Тук резултатът отново е почти двоен на втория в класирането – 710М.

 • 1700
 • 1360
 • 1020
 • 680
 • 340
 • 0
 • HP ProBook 450
 • Lenovo ThinkPad Edge E530
 • Dell Inspiron 15 (3521)
 • Lenovo IdeaPad Z500
 • Sony VAIO E
 • Acer Aspire V3-571G
 • 1380
 • 481
 • 547
 • 741
 • 745
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 1380
Lenovo ThinkPad Edge E530 Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 481
Dell Inspiron 15 (3521) Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8730M (2GB DDR3) 547
Lenovo IdeaPad Z500 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M (2GB DDR3)
Sony VAIO E Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 741
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 745

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Тук 8730М се доближава, но не достатъчно, за да застраши първата позиция на видеокартата на ProBook 450.

 • 2200
 • 1760
 • 1320
 • 880
 • 440
 • 0
 • HP ProBook 450
 • Lenovo ThinkPad Edge E530
 • Dell Inspiron 15 (3521)
 • Lenovo IdeaPad Z500
 • Sony VAIO E
 • Acer Aspire V3-571G
 • 1805
 • 510
 • 1367
 • 952
 • 946
 • 1081
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 1805
Lenovo ThinkPad Edge E530 Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 510
Dell Inspiron 15 (3521) Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8730M (2GB DDR3) 1367
Lenovo IdeaPad Z500 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M (2GB DDR3) 952
Sony VAIO E Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 946
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 1081

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

Отново най-близо е 710M.

 • 550
 • 440
 • 330
 • 220
 • 110
 • 0
 • HP ProBook 450
 • Lenovo ThinkPad Edge E530
 • Dell Inspiron 15 (3521)
 • Lenovo IdeaPad Z500
 • Sony VAIO E
 • Acer Aspire V3-571G
 • 440
 • 119
 • 391
 • 257
 • 259
 • 336
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
HP ProBook 450 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M (2GB DDR3) 440
Lenovo ThinkPad Edge E530 Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 119
Dell Inspiron 15 (3521) Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8730M (2GB DDR3) 391
Lenovo IdeaPad Z500 Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 635M (2GB DDR3) 257
Sony VAIO E Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 259
Acer Aspire V3-571G Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce 710M (2GB DDR3) 336

Тестове на игри

Ниска графика 164 кадъра / секунда
Средна графика 130 кадъра / секунда
Висока графика 108 кадъра / секунда
Ниска графика 33 кадъра / секунда
Средна графика 26 кадъра / секунда
Висока графика 9 кадъра / секунда
Ниска графика 23 кадъра / секунда
Средна графика 9 кадъра / секунда
Висока графика 5 кадъра / секунда

Явно „Игри на бизнес ноутбук“ не е „Мисията невъзможна“, но въпреки всичко по-тежките такива ще трябва да играете на ниски детайли.

Температури

temperatures-bottom-hp-probook-450Извършваме два температурни теста. Първият се изразява в 100-процентово натоварване на процесора, в продължение на половин час. При това положение компютърът се представи повече от отлично – Core i5-3230M се загря едва до 73 градуса, което е на цели 32 градуса отстояние от Tjmax стойността (105 градуса), при преминаване на която THERMTRIP# ще изключи принудително машината. Честотата остана максималната за Turbo Boost-a при две ядра – 3.0 GHz.

Вторият тест е още по-тежък – освен с изчисления, натоварваме машината и с нужда от постоянно максимална графична производителност. При това положение процесорът вдигна температурата на едно от ядрата си до 86 градуса (отново много добър резултат, на 19 градуса отстояние от Tjmax), тактовата честота се запази, а видеокартата достигна 77 градуса.

Лицевата част на корпуса се загря до 40 градуса (от лявата страна на клавиатурата), а температурните разделения на дъното можете да видите в графиката отляво.

На графиките отдолу пък виждате стойностите на температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата. Отляво е резултатът при първия тест, а отдясно – при втория. Охлаждането е чудесно.

temps-1-hp-probook-450
temps-2-hp-probook-450

Заключение

Въпреки добрите си технически характеристики, батерията на ProBook 450 издържа доста време в режим на работа с едно зареждане, което е една от задължителните черти на всеки бизнес ноутбук. Друга такава е здравината, за която също можем да похвалим модела на HP – ще отбележим още веднъж Duraflex покритието, което изглежда сякаш ще защитава в продължение на дълги години корпуса на машината.

Цената на компютъра го поставя в бюджетния сектор, но компонентите в тялото му са на много добро ниво, визирайки най-вече мощния Intel Core i5 процесор и бързата AMD Radeon HD 8750M видеокарта, която ще ви е от полза, когато решите да си отпочинете с някоя съвременна 3D игра, макар и не при високи детайли.

Няма как да пропуснем да споменем отново и охлаждащата система, която не успяхме да преборим дори след продължително 100-процентово натоварване. Като единствен минус отбелязваме стесненото цветово пространство на екрана, който обаче пък има ниска консумация и добра яркост – ако не се занимавате с графичен или уеб дизайн, това няма да е проблем за вас.

Имаме и малък подарък за първите 10 от вас, които са прочели тази статия и решат да закупят лаптопа (в срок до 15.08.2013г.) – те ще получат чудесна безжична мишка Rapoo 1090 P-Lite с NANO приемник и 24 месеца гаранция. Единственото условие е, при поръчката, в полето “Допълнителна информация” да изкажат мнение или дадат предложение за бъдещите ни ревюта – може би тест, който не извършваме, а би привлякъл интереса ви?

Плюсове

 • Стилен външен вид
 • Висока изчислителна и графична производителност
 • Страхотно охлаждане
 • Издръжлив на износване корпус
 • Сравнително дълъг живот на батерията

Минуси

 • Посредствен екран

Всички лаптопи от серията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-hp-Probook_450

Модели, участващи в тестовете от статията

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 35 926 пъти

26 мнения

 • Аз съм фен на амд но май nvidia са по добри в мобилната част мислех че 8000 серията на амд ще са доста бързи но за съжаление не са гледам и извънземните лаптопи на дел ползват новите 700 серий на nvidia

 • Това ревю е за Probook 450 G0.
  Има вече по-нови модели Probook 450 G1 със новите процесори Core i5-4200M .
  Някой има ли инофрмация освен процесорите има ли разлики в екраните ?

 • Повърхността за поставяне на дланите на лаптопа от алуминий ли е?

 • Мисля да си купя този модел само ,че с intel core i7.

 • Благодаря .Мисля ,че AMD Radeon HD 8750M ще се справи добре с игрите.

  • С по-ненатоварващите – да. Radeon 8850M в 3537 е с GDDR5 памет и предлага с 43% по-висока производителност, спрямо 8750M (2GB DDR3) в ProBook 450 (по данни на 3DMark Cloud Gate теста).

 • Lenovo е доста добър, но бюджета ми е само 1300.Колкото до Dell не ми харесва това,че е с гланцов дисплей.

 • Мерси за изчерпателният отговор 😀

  • Няма проблем – имай предвид, че понякога гланцовите екрани са по-добрият избор, имайки предвид, че най-вероятно лаптопът ще се използва много по-често в затворено пространство, у дома :) Ако желаеш, можеш да се свържеш с Laptop.bg и ако имат в офиса си и ако си от София – да видиш такъв лаптоп на живо :) Поздрави!

 • Здравейте,
  от няколко месеца имам hp probook 450. От вчера батерията е задраскана и не се зарежда, тоест лаптопа работи само на кабел. Има ли нещо което мога да направя сам за да се справя с проблема или няма да мине без сервиз ? Благодаря предварително.

  • Пробвай да извадиш батерията и да я сложиш пак. Ето данните на сервиза на HP:

   Стемо

   Централен сервиз – гр. София
   бул. Цариградско шосе 135 бизнес сграда Office Express
   тел.: 070017978
   e-mail: support@stemo.bg
   Лирекс

   Централен сервиз – гр. София
   ж.к. „Младост“ 3, бл. 302, вх. 4
   тел.: +359 2 969 16 60
   e-mail: support@lirex.com

   Поздрави! :)

 • Здравейте, интересува ме дали този модел притежава mSATA – Port?
  http://www.laptop.bg/laptops-hp-probook_450-hp_probook_450_E9Y44EA

 • Какво ще рече „непосредствен екран“?

 • от HP PROBOOK – ПО-ГОЛЯМ БОКЛУК НЯМА !!! – ИЛИ СБЪРКАХ HP EliteBook 😉 … НАПРАВО СЕ ЧУДЯ КАК ОЩЕ ПРОДАВАТ !!!

  • Защо да са боклук? Аз си взех един 450 с 4200 ай5 и видео 8750. Не мога да те разбера, обясни, моля.

 • Този модел има ли mSata слот? Някъде казват, че има, някъде, че няма…

 • За съжаление от HP за този модел не предлагат опция за mSATA слот.Поздрави!

 • При този модел в дисплея има ли ШИМ?

 • Здравейте! Имам малък проблем с лаптопа ми – Hp ProBook 450 G2. Когато си го купих ми казаха, че има записвачка, но не е сложена. Сега ми трябва, но не зная как да я сложа. Някой може ли да ми помогне. Благодаря предварително.

 • Някой може ли да отговори за наличеито на ШИМ при 450 G2?

Мнения