От: и | 24.01.2015, 16:41

Ревю на компактното и балансирано „2 в 1“ предложение от Acer – Aspire Switch 12

23409-Acer-Aspire-Switch-12-2-picУстройства от типа „2 в 1“ се радват на все по-голяма популярност в последно време, а основните причини за това са две. Първо, много потребители не изпитват нуждата от голяма машина или лаптоп, за да си свършат работата, но от друга страна не могат да се разделят със значително по-удобната физическа клавиатура. Второ, с напредването на технологиите, производители като Intel успяват да предложат чипове със значително по-малки размери, които да се поберат в по-тънки и компактни шасита и същевременно да не се жертва от производителността.

Aspire Switch 12 обаче не предлага просто функционален дизайн, но и енергоефективен хардуер – Intel Core M-5Y10a (2-ядрен, 800MHz – 2.00GHz, 4MB кеш). Това е процесор от новото поколение на Intel и е част от съвсем нова линия на компанията, предназначена за таблети и „2 в 1“ устройства. Очакваме добра производителност, съдейки по широкия диапазон за овърклок, и същевременно добри резултати по отношение на енергоефективността, тъй като процесорът е с новата 14nm FinFET технология на производство.

Acer Aspire Switch 12 ще може да бъде намерен в онлайн магазина на Laptop.bg: http://laptop.bg/laptops-acer-Switch_12_SW5_271-acer_aspire_switch_12_sw5_271_NT_L7FEX_008

В комплекта

В голямата кутия ще откриете самия таблет, клавиатурата към него, малко захранване и книжки с упътване за ползване на устройството.

IMG_1111 IMG_1189

Дизайн и конструкция

Корпусът на устройството е изцяло от пластмаса заедно с клавиатурата. И двете части са с едни и същи релефни урнаменти по повърхността и на допир създават едно приятно усещане за стабилност в ръката. Макар и малко по-тежък от стандартните таблети, Aspire Switch 12 изглежда „стегнат“ и не забелязахме никъде по корпуса пукащи и движещи се елементи.

Нека започнем със задната част на таблета, която е изцяло изчистена и единствено се забелязва гравираното лого на Acer. По-надолу се намира малко по-изпъкналата част, която се явява като стойка на машината. По подобие на Yoga линията таблети, така и Aspire Switch 12 може да стои изправен или във формата на „палатка“ чрез същия механизъм. Разликата идва от допълнителния USB 2.0 порт в дясната част и малък конектор с 3 пина, който служи за връзка с клавиатурата, когато се нуждае от зареждане.

IMG_1167
IMG_1174
IMG_1180
IMG_1183

Страничните кантове на таблета са плоски и към предния и задния панел се заострят. В дясната част ще намерите Windows бутонът с комбинирания такъв за контрол на звука. Над тях ще намерите 3.5-милиметров жак за слушалки и микрофон. Малко по-надолу пък се намира малък отвор, който представлява вградения микрофон на устройството. В горната си част са поместени само ‘Power“ бутонът и слотът за microSD карта памет. От ляво пък ще откриете всички останали нужни интерфейси – micro HDMI, micro USB 3.0, отвор за рестарт на батерията и жакът за захранване.

IMG_1132
IMG_1150
IMG_1162
IMG_1129

Преминаваме към предната част на панела, където освен 12.5-инчовия екран ще откриете логото на Acer и двойните стереоговорители, които са поместени върху самата панта и за съжаление зависят от положението ѝ. Това означава, че ако се ползва като таблет, звукът няма да излиза отпред. Друг недостатък, който забелязахме е в стаблносттаа на пантата. Когато устройството е изправено и се работи с тъч панела, при докосване в горната част на дисплея понякога се поклаща. Сякаш пантите не са достатъчно затегнати, а това предизвиква известно неудобство.

По отношение на сухата статистика, устройството тежи 1.4 килограма с клавиатурата, а физическите му размери са 317 х 220.6 х 9.5 милиметра. Дебелината на корпуса му с клавиатурата обаче се увеличава до 16.5 милиметра. Защитната повърхност на дисплея му пък е Gorilla Glass 3 против надраскване и не толкова силни удари.

Клавиатура

Клавиатурата на устройството се оказа с учудващо добра изработка и удобни размери. Има два начина, по които може да се ползва – прикачена към таблета с наличните допълнителни отвори или отделно от устройството, тъй като тя си има собствена батерия и се свързва безжично. С цел пестене на батерията е налично копче, с което се изключва. Както вече споменахме по-горе, клавиатурата може да бъде прикачена чрез същите отвори в задната част на пантата и по този начин да се зарежда през конектора.

IMG_1120

Като цяло клавиатурата е удобна, а клавишите са със сравнително дълъг ход, има един голям и един по-малък „Shift“ бутон, a „F“ клавишите могат да се ползват след като задържите „Fn“. Осигурени са и някои от стандартните функционални бутони за включване и изключване на Wi-Fi модула, управление на външните дисплеи и „Mute“. Даже бихме казали, че някои лаптопи от среден клас не притежават толкова удобни клавиатури и въпреки малките си размери е напълно способна да свърши чудесна работа на потребителя. Също така е хубаво да споменем, че прикрепването към основното тяло става изключително лесно без никакви усилия и с помощта на мощния магнит остава на място и не позволява да се премахне неволно.

IMG_1136
IMG_1141
IMG_1144

Помислено е и за мишката, когато нямате възможност да ползвате външна такава. В средата на клавиатурата между „G“ и „H“ ще намерите малък гумен „trackpoint“, който обикновено се намира при Lenovo ThinkPad серията. Под „Space“ клавиша пък са поместени ляв и десен бутон за мишката, които подобно на клавиатурата, осигуряват дълъг и приятен ход. Тъй като не се намират точно на ръба, а малко по-навътре, някои потребители може да ги намерят за неудобни за ползване, защото не могат да се натискат в краищата. В началото беше малко трудно да се свикне, но след известно време ползване не им обръщахме голямо внимание.

Крайната ни оценка на дизайна е повече от положителна. Портовете са поместени удачно, изработката на клавиатурата и начинът, по който се прикачва е лесен и надежден. Гъвкавият дизайн позволява различни позиции на работа, а проблемът с това къде може да държите клавиатурата, когато не я ползвате, е разрешен по особено хитър начин. Единствената ни забележка са бутоните на мишката и леко нестабилната панта, когато се работи в горната част на тъч панела.

Дисплей и звук

Дисплеят на Acer Aspire Switch 12 е FHD, IPS, капацитивен мултисензорен с резолюция 1920 х 1080 пиксела. Панелът му е модел – LG Display LP125WF2-SPB2. Диагоналът е 12.5-инчов (31.75 см), при съотношение на страните 16:9. Плътността на пикселите е 176 пиксела на инч, а стъпката – 0.144 х 0.144 мм. При наблюдение от дистанция, по-голяма или равна на 50 см, човешкото око не е в състояние да разграничи отделните пиксели, тоест, екранът се превръща в „Retina“. Разстоянието е повече от оптималното за четене, но в сравнение с типичен лаптоп, в това отношение Acer Aspire Switch 12 е на високо ниво.

Показваме снимки под микроскоп върху бял екран, фокусирани в три равнини, вертикално една над друга.

Micr-Acer Aspire Switch 12

Следват снимки на дисплея под ъгъл 45°. На тях виждаме почти непроменено изображение, осигуряващо комфортна работа.

Angles-Acer Aspire Switch 12

Измерената осреднена максимална яркост на екрана (преди калибриране) е относително висока – 367 cd/m2. Контрастът също е висок – 800:1. Цветовата температура върху бял екран и посочената яркост има стойност 6940К – леко студена, дневен тип светлина, но с над допустимото отклонение по площта (оптималната има стойност 6500К).

Luminance-Acer Aspire Switch 12WP-Acer Aspire Switch 12

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Acer Aspire Switch 12 покрива 66% от sRGB и 50% от Adobe RGB цветови пространства. Липсват (от sRGB) значителна част от използваните в WEB цветове.

CIE-Acer Aspire Switch 12

Гама кривата на дисплея не се отклонява съществено от стандартната (2.20), показвайки достатъчно точно разпределение на нивата на яркост.

Gamma-Acer Aspire Switch 12

Цветопредаване

Калибрирахме дисплея на Acer Aspire Switch 12 два пъти с различни уреди, проверявайки после точността на цветовете (втория път преди и след калибровка).

Първия път оставихме естествената цветова температура.

xRite-Acer Aspire Switch 12

Измерихме средно отклонение DeltaE (1976)=1.16.

Result-Acer Aspire Switch 12

Много от мострените цветове бяха с точност на професионален монитор – 90% от тях имат съвсем малки отклонения, недоловими от невъоръжено око (средно DeltaE=0.7). Недобрите спектрални характеристики на подсветката обаче си казаха своето – останалите 10% имат средно DeltaE=6.15 (по-подробно бихте могли да прочетете тук (http://news.ele.bg/review/izbor-na-nov-monitor-kakvo-tryabva-da-znaem-chast-ii/)).

REPORT-Acer Aspire Switch 12

По време на второто калибриране (с целева цветова температура 6500К) измерихме точността преди,

BefMax-Acer Aspire Switch 12

и след това.

AftMax-Acer Aspire Switch 12

Дисплеят може спокойно да се ползва и с фабричните настройки, които са точни (ако цветовете за Вас не са от критична важност, защото за професионална работа с цветове така или иначе, изискванията са други).

На цветната карта се вижда съответствието с мострените цветове.

DisplayColor-Acer Aspire Switch 12

Трептене на подсветката

Дисплеят на Acer Aspire Switch 12 не натоварва зрението в този аспект, само ако работи в режим на максимална яркост. В останалите случаи светлината от подсветата е под формата на широчинно-модулирани импулси, с коефициент на запълване във функция от положението на плъзгача за яркост.

PWM-Acer Aspire Switch 12

Изводи

Дисплеят на Acer Aspire Switch 12 има ред достойнства, в това число висока резолюция, яркост и контраст. Мултисензорен е и с широки ъгли на видимост. Точността на цветовете е съвсем прилична с фабричните настройки, но ще липсват една трета от използваните в WEB цветове. Комфортен е за очите, само ако работи с максимална яркост.

Звук

Долната гранична честота е от порядъка на 280Hz, при ниво -12 dB.

Sound-Acer Aspire Switch 12

Технически характеристики

Процесор Intel Core M-5Y10a (2-ядрен, 800MHz – 2.00GHz, 4MB кеш)
Оперативна памет 4GB
Видеокарта Intel HD Graphics 5300
HDD/SSD 128GB SSD
Дисплей 12.5-инчов, Full HD (1920 x 1080) IPS LCD матрица, гланциран с Gorilla Glass 3 защитно стъкло
Оптично устройство
Комуникация Bluetooth 4.0, 802.11a/b/g/n, micro HDMI
Допълнително
 • слот за microSD карта памет
 • micro USB 3.0 порт
 • USB 2.0 порт
 • 3.5 мм аудио жак
 • HDMI микро конектор с HDCP поддръжка
 • вградени говорители
 • вграден микрофон
 • сензор за околна светлина
 • G-сензор
 • безжична Acer FineTip клавиатура
 • чанта
Батерия 3220 mAh
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 9.5 милиметра (16.5 милиметра с клавиатурата)
Тегло 1.4 кг

Операционна система, софтуер

Aspire Switch 12 идва с предварително инсталирана операционна система Windows 8.1 (64-битова). Също така устройството идва с всички нужни драйвери и софтуер, но ако все пак се нуждаете от някакъв софтуер или помощ, може да посетите официалната страница Acer и да изберете „Aspire Switch 12“ под секцията „Notebook“: http://us.acer.com/ac/en/US/content/drivers

Батерия

Батерията на таблета е с капацитет от 3220 mAh, което не е особено впечатляващо особено като имаме предвид 12.5-инчовия Full HD дисплей с резолюция от 1920 х 1080 пиксела. От друга страна, Aspire Switch 12 е снабден с енергоефективния Core-M процесор на Intel, затова резултатите от тестовете може да ни изненадат. Проведохме стандартните тестове за издръжливост на акумулатора при уеб сърфиране, гейминг и видео възпроизвеждане. Условията при всички са еднакви – включен Wi-Fi, изключен Bluetooth и активен режим за пестене на енергията при яркост на екрана от 120 cd/m2.

Уеб сърфиране

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

inet

Резултатът тук е много над средното за лаптоп – 409 минут (8 часа и 9 минути).

Видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

video

Времето, което издържа батерията с един заряд е точно 300 минути (5 часа) – достатъчно да се изгледат повече от 2 пълнометражни филма

3D гейминг

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

game

При най-тежкия ни тест, машината издържа цели 190 минути (3 часа и 10 минути) – много добър резултат.

Процесор

downloadIntel Core M-5Y10a е един от първите процесори част от Broadwell поколението на Intel и също така е пионер в новообявената Core M линия. Той е предназначен за лаптопи с компактен и малък корпус, както и за таблети, поради малките физически размери на SoC-a.

Core M-5710a предлага базова тактова честота от 800MHz и поддържа Turbo Boost 2.0 функцията, която позволява овърклок на чипа до 2.0GHz при голяма натовареност. Процесорът е с 64-битова архитектура и има на разположение 2 физически ядра, като за всяко едно се емулира друго виртуално – това става благодарение на Hyper-Threading технологията на Intel. Също така процесорът приспада към категорията на енергоефективните процесори, защото е произведен по 14nm FinFET технология и консумацията на целия чип е едва 4.5W.

Поддържа оперативна памет от типа LPDDR3 1600/1333 и DDR3L/DDR3L-RS 1600 до 16GB, както и PCI 2.0. Към процесора има и графично ядро, Intel HD Graphics 5300, с базова честота от 100MHz и максимална такава от 800MHz.

Официална страница на Intel Core M-5Y10a: http://ark.intel.com/products/83611/Intel-Core-M-5Y10a-Processor-4M-Cache-up-to-2_00-GHz

Мястото, на което се намира Intel Core M-5Y10a в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/procesor/intel-core-m-5y10a/

Производителност

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Acer Aspire Switch 12
 • Lenovo Miix 2 (10)
 • Acer Aspire Switch 10 (SW5-011)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • ASUS Transformer Book T100
 • 1.51
 • 1.20
 • 1.24
 • 1.86
 • 1.24
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Acer Aspire Switch 12 Intel Core M-5Y10a (2-ядрен, 0.80 - 2.0GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 5300 1.51
Lenovo Miix 2 (10) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 1.20
Acer Aspire Switch 10 (SW5-011) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 1.24
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 1.86
ASUS Transformer Book T100 Intel Atom Z3740 (4-ядрен, 1.33GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 1.24

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 350
 • 280
 • 210
 • 140
 • 70
 • 0
 • Acer Aspire Switch 12
 • Lenovo Miix 2 (10)
 • Acer Aspire Switch 10 (SW5-011)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • ASUS Transformer Book T100
 • 176
 • -
 • -
 • 279
 • 213
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Acer Aspire Switch 12 Intel Core M-5Y10a (2-ядрен, 0.80 - 2.0GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 5300 176
Lenovo Miix 2 (10) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) -
Acer Aspire Switch 10 (SW5-011) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) -
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 279
ASUS Transformer Book T100 Intel Atom Z3740 (4-ядрен, 1.33GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 213

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 200
 • 160
 • 120
 • 80
 • 40
 • 0
 • Acer Aspire Switch 12
 • Lenovo Miix 2 (10)
 • Acer Aspire Switch 10 (SW5-011)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • ASUS Transformer Book T100
 • 31.71
 • 159
 • 120.0
 • 34.6
 • 65.5
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Acer Aspire Switch 12 Intel Core M-5Y10a (2-ядрен, 0.80 - 2.0GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 5300 31.71
Lenovo Miix 2 (10) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 159
Acer Aspire Switch 10 (SW5-011) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 120.0
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 34.6
ASUS Transformer Book T100 Intel Atom Z3740 (4-ядрен, 1.33GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 65.5

Видеокарта

Intel-Graphics-300x383Intel HD Graphics 5300 е графичен чип вграден в новото Broadwell поколение процесори. Тъй като е вграден, той не разполага със собствена памет, а ползва част от системната оперативна памет при нужда. Също така Intel HD Graphics 5300 се характеризира за среден клас графичен процесор с 24 от т.нар. Execution Units (EU).

Базовата тактова честота е 100MHz и може да се увеличи до 800MHz при нужда. Както всички, така и този Broadwell графичен процесор поддържа OpenCL 2.0, DirectX 11.2, DP 1.2/eDP 1.3, HDMi 1.4a. За съжаление HDMI 2.0 не се поддържа.

Тъй като чипът се вгражда в енергоефективните Core M процесори на компанията, консумацията на енергия на GPU влиза към общата на целия SoC, която в случая е 4.5W. Също така тя може да бъде увеличавана или намалявана, което директно рефлектира върху производителността и издръжливостта на батерията.

Мястото, на което се намира Intel HD Graphics 5300 в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Производителност

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 6150
 • 4920
 • 3690
 • 2460
 • 1230
 • 0
 • Acer Aspire Switch 12
 • Lenovo Miix 2 (10)
 • ASUS Transformer Book T100
 • Acer Aspire Switch 10 (SW5-011)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • 2307
 • 1175
 • 1222
 • 1366
 • 5091
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Acer Aspire Switch 12 Intel Core M-5Y10a (2-ядрен, 0.80 - 2.0GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 5300 2307
Lenovo Miix 2 (10) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 1175
ASUS Transformer Book T100 Intel Atom Z3740 (4-ядрен, 1.33GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 1222
Acer Aspire Switch 10 (SW5-011) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 1366
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 5091

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 800
 • 640
 • 480
 • 320
 • 160
 • 0
 • Acer Aspire Switch 12
 • Lenovo Miix 2 (10)
 • ASUS Transformer Book T100
 • Acer Aspire Switch 10 (SW5-011)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • 260
 • 169
 • 150
 • 171
 • 662
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Acer Aspire Switch 12 Intel Core M-5Y10a (2-ядрен, 0.80 - 2.0GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 5300 260
Lenovo Miix 2 (10) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 169
ASUS Transformer Book T100 Intel Atom Z3740 (4-ядрен, 1.33GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 150
Acer Aspire Switch 10 (SW5-011) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 171
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 662

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 1050
 • 840
 • 630
 • 420
 • 210
 • 0
 • Acer Aspire Switch 12
 • Lenovo Miix 2 (10)
 • ASUS Transformer Book T100
 • Acer Aspire Switch 10 (SW5-011)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • 553
 • 196
 • 182
 • 202
 • 844
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Acer Aspire Switch 12 Intel Core M-5Y10a (2-ядрен, 0.80 - 2.0GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 5300 553
Lenovo Miix 2 (10) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 196
ASUS Transformer Book T100 Intel Atom Z3740 (4-ядрен, 1.33GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 182
Acer Aspire Switch 10 (SW5-011) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 202
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 844

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 250
 • 200
 • 150
 • 100
 • 50
 • 0
 • Acer Aspire Switch 12
 • Lenovo Miix 2 (10)
 • ASUS Transformer Book T100
 • Acer Aspire Switch 10 (SW5-011)
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • 63
 • 72
 • 46
 • 50
 • 179
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Acer Aspire Switch 12 Intel Core M-5Y10a (2-ядрен, 0.80 - 2.0GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 5300 63
Lenovo Miix 2 (10) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 72
ASUS Transformer Book T100 Intel Atom Z3740 (4-ядрен, 1.33GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 46
Acer Aspire Switch 10 (SW5-011) Intel Atom Z3745 (4-ядрен, 1.33 - 1.86GHz), 2GB RAM, Intel HD Graphics (Bay Trail) (споделена памет) 50
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 179

Тестове на игри

Съвсем ясно е, че машина от такъв клас няма как да се справи с тежки заглавия като Metro Last Ligth и Tomb Raider, но все пак проведохме тестовете, за да имаме сравнителна база с други лаптопи. Добрата новина в случая е, че игри, които не изискват особено мощен хардуер като FIFA 14 може да бъдат задвижвани при ниски настройки на детайлността.

Ниска графика 67 кадъра / секунда
Средна графика 38 кадъра / секунда
Висока графика 23 кадъра / секунда
Ниска графика 8 кадъра / секунда
Средна графика 6 кадъра / секунда
Висока графика 2 кадъра / секунда
Ниска графика 17 кадъра / секунда
Средна графика 8 кадъра / секунда
Висока графика 4 кадъра / секунда

Заключение

Aspire Switch 12 не е просто добре конструиран, той има функционален и „умен“ дизайн, дори и да няма толкова запомнящ се външен вид. Също така изглежда сравнително тежък, но и не е далече от компактните размери. Пантата се усеща „хлабава“ на места, но за сметка на това има гнездо за зареждане на клавиатурата и допълнителен USB 2.0 порт. Дисплеят също е качествен, събирайки Full HD матрица в 12.5-инчов диагонал, заедно със стерео високоговорителите го правят чудесно мултимедийно устройство. Все пак не препоръчваме прекалено дълго време работа пред екрана при яркост по-ниска от 99%, тъй като преди тези проценти е налично ШИМ, което се счита за вредно за очите.

Клавиатурата е другото голямо предимство на таблета и дори бяхме приятно изненадани от изработката и дизайна. Може да се разкача и закача лесно и клавишите са удобни за работа. Цялостната производителност на таблета също ни направи добро впечатление – работи бързо и гладко. Батерията може да считаме за добра, ако говорим за машина от класа на лаптопите, но изостава зад значителен брой среден клас таблети в това отношение. За последно можем да кажем, че е добър за работа, батерията ще издържи достатъчно време, за да си свършите работата и предлага приятен и функционален дизайн.

Acer Aspire Switch 12 ще може да бъде намерен в онлайн магазина на Laptop.bg: http://laptop.bg/laptops-acer-Switch_12_SW5_271-acer_aspire_switch_12_sw5_271_NT_L7FEX_008

Плюсове

 • Функционален и изчистен дизайн
 • Удобна клавиатура с добра изработка
 • IPS LCD матрица с Full HD резолюция
 • Сравнително добър живот на батерията
 • Енергоефективен Core M процесор от новото Broadwell поколение
 • Добра производителност

Минуси

 • Дизайнът на бутоните за мишката можеше да е по-добър
 • Наличие на ШИМ под 99% яркост на дисплея
 • На моменти пантата се усеща нестабилна

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 3 161 пъти

1 мнение

Мнения