Ревю на Lenovo B50-70 – ново нискобюджетно бизнес решение

IdeaPad_B50_70От Lenovo винаги имат какво да предложат на потребителите, дори и в нискобюджетния клас, където често имат богат асортимент от модели и вариации в конфигурациите. Един от тези модели е и причината за това ревю, а именно моделът B50-70. „B“ серията на марката е известна с това, че е насочена към потребителите, които търсят евтин лаптоп, подходящ за работното им място, а не толкова за употребата му в домашна обстановка.

Конкретния модел продължава да следва тази концепция. За ниската си цена, той балансира добри технически характеристики, тематичен за работното място външен вид и удобства от първа необходимост. Пример за такива удобства са дисплеят с матово покритие, който спестява излишните отблясъци от околната светлина на работното място, четецът за пръстови отпечатъци, който ще подсигури конфиденциалността на вашите файлове и портът за OneLink Dock докинг станцията на Lenovo, която предоставя по-голям набор от интерфейси, както и по-добра защита от токови удари по LAN и електропреносната мрежа.

В следващите редове ще разкрием пред вас истинските възможности на B50-70, за да може да си отговорите на въпроса, дали Lenovo са успели да предложат едно достойно продължение „B“ серията.

Всички предложения от B50-70 серията може да намерите тук: http://www.laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_B50_70

Тестваният в ревюто лаптоп можете да закупите от тук: http://www.laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_B50_70-lenovo_ideapad_b50_70_59_421085

В комплекта

Очаквано, поради ниския си ценови клас, комплектът съдържа единствено най-важното – захранване, кабел за захранването, батерия с капацитет от 32 Wh и комплект книжки с ръководство за употреба и информация за гаранцията. Прави впечатление, че не е предоставен диск с драйвери и ще трябва да посетите сайта на Lenovo, за да се сдобиете с такива. Мощността на зарядното е 65W, при номинално напрежение и ток съответно 20 V и 3.25 A. От 0 до 100% успяхме да заредим батерията на компютъра само за 2 часа и 47 минути. Ето как протече този процес:

Battery-Lenovo-B50-70

Дизайн и конструкция

Lenovo B50-70 е изработен изцяло от черна пластмаса с матов завършек, което го прави подходящ за ежедневната работа в офиса, защото по-трудно се зацапва, а пръстовите отпечатъци не развалят външния му вид. Прави впечатление, че батерията повдига леко лаптопа в задната част, като осигурява по-голямо пространство за въздушен поток под лаптопа и в същото време придава приятен наклон на клавиатурата, за по-удобна работа с нея. Когато е затворен, в профил лаптопът наподобява формата на трапец.

Интериорът е изцяло в черен цвят, като ясно се открояват белите обозначения по копчетата на клавиатурата. Самата клавиатура е с типичната за Lenovo удобна AccuType „Island Style“ конструкция, но с малко по-плитък ход на клавишите от обичайното. Също така се наблюдава голяма гъвкавост, най-вече в централната и лява част от нея. В левия горен ъгъл над клавиатурата се намира бутонът за включване, който свети в зелено, когато лаптопът работи. Над него между пантите има ситна мрежа, която покрива вградените говорители. В долната дясна част под клавиатурата се намира вграденият четец на пръстови отпечатъци, за който споменахме в увода.

Точно под Space бутона на клавиатурата се намира тъчпадът, който е с голяма работна площ от 100 x 51 милиметра и има два отделни физически бутона за ляв и десен клик. Покритието му има приятен на допир матов елемент, кой позволява на пръстите да се плъзгат без особени затруднения по него.

В горната част на дисплея се намира HD камера с LED индикатор, непосредствено вляво. Отдясно на камерата е разположен и вграденият микрофон.

 

Интериор

От лявата си част по посока отляво-надясно лаптопът разполага с вход за захранване, който е комбиниран с порт за докинг станция, LED индикатор за зареждане на батерията, въздушен отвор, VGA изход за външен монитор, RJ45 вход за Интернет кабел, HDMI изход и два USB 3.0 порта, като разстоянието между тях е напълно достатъчно за две средно големи Flash памети, както е показано на снимката по-горе. Отпред лаптопът е снабден с 4 в 1 (SD, SDHC, SDXC, MMC) четец за карти памет и два LED индикатора (един показващ дали лаптопа е включен и втори, дали твърдият диск се използва). От дясната страна B50 е снабден с комбиниран жак за микрофон и слушалки, USB 2.0 порт, малка дупчица, която изпълнява функцията на One Key Recovery бутон, DVD комбиниран четец и записвачка и Kensington Lock заключващ механизъм. В задната част се помещава единствено батерията.

Странични снимки

В долната си част B50-70 има много на брой въздушни отвори, през които машината всмуква студен въздух, за да охлажда компонентите си. Също така се забелязва наличието на сервизен капак, под който е предоставен достъп до оперативната памет, твърдия диск, WLAN модула и батерията захранваща, BIOS чипът.

Дисплей и звук

Дисплеят на Lenovo B50-70 има TN панел с матово покритие и WLED подсветка, модел B156HTN03-6 на фирмата AU Optronics (AUO). Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 см), резолюцията – 1920 х 1080 пиксела, а стъпката на пикселите – 0.1799 х 0.1799 мм. Това се равнява на 141 пиксела на инч и съотношение на страните 16:9. На микроскопската снимка се виждат подпикселите на матрицата.

 

Ъглите на видимост на Lenovo B50-70 в хоризонталната равнина са малко по-приемливи, но като цялостна оценка изразяват характерен недостатък на TN матрица. Визуално, под ъгъл 45°, изображението изглежда по следния начин:

Измерената осреднена максимална яркост на екрана преди калибриране е 212 cd/m2, при максимално отклонение от 11%. Цветовата температура, измерена върху бял екран има средно значение 7440К (леко студена светлина), без съществени отклонения.

След калибриране, постигнатата цветова температура съвпадна с оптималната (D65). Калибрирахме дисплея два пъти, вторият път при естествената му цветова температура.

 

Всички данни по-долу са след втората калибровка.

Трептене на подсветката

Установихме наличие на ШИМ за нива на яркост под 67%. Това всъщност е добра новина, защото срещу 67% яркост (позиция на плъзгача) уредът показа само 60 cd/m2, или с други думи, ако лаптопът не работи с много затъмнен екран, ще бъде безопасен за зрението в този аспект .

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Lenovo B50-70 покрива 57% от sRGB и 43% от Adobe RGB цветовите пространства. Твърде скромно постижение, а за ефекта му върху зрителното възприятие може да прочетете достатъчно подробно тук (включително и за останалите, описани в раздела, съществени въпроси).

Нашата оценка е (1/10):

Гама-кривата е дадена по-долу (За стандарт е приета 2.20 – синята линия).

Цветопредаване

След калибриране при максимална яркост средното отклонение DeltaE беше 4.11 – обичайна стойност за бюджетен екран, няма неприемливи разлики в цветовете.

Получихме следните показания:

Резултатите след същата процедура с втори калибратор бяха много близки.

Нашата оценка е (6/10) :

Получените стойности визуализираме посредством дигитална цветна карта.

Изводи

Lenovo B50-70 е с класически TN дисплей. Определено си има плюсове, като цена, надеждност, бързина и икономичност, и считаме го за важно, с непулсираща светлина от подсветката, практически в целия удобен за работа диапазон на яркост. Останалите му важни показатели обаче, пречупени през призмата на едно отминаващо време, вече се считат за незадоволителни.

Звук

Снемането на амплитудно-честотната характеристика, посредством измервателен микрофон и собствените високоговорители показа ниво, по-скоро над средното за измерените до момента устройства. Достатъчно силен звук, без често наблюдавания при конкурентните изделия спад още при 500 Hz, и над 20 kHz горна гранична честота.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 – 3.00 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта AMD Radeon R5 M230 (2GB DDR3)
HDD/SSD 1TB HDD (5400 оборотa/минута)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см.) – 1920×1080, мато, TN матрица
Оптично устройство DVD записвачка
Комуникация LAN 10/100/1000 Мбит/сек, Wi-Fi 802.11a/g/n, Bluetooth 4.0
Допълнително Четец на карти памет (SD, MMC, SDXC, SDHC), HDMI, Kensington Lock система за заключване, 2x USB 3.0 порта, 1x USB 2.0 порт, уеб камера, четец на пръстови отпечатъци, аудио жак, VGA, RJ-45
Батерия 4-клетъчна (32 Wh)
Тегло 2285 грама (с батерията)

Операционна система, софтуер

Тестваната от нас конфигурация не разполага с предварително инсталирана Windows операционна система. Ако и вашата не е снабдена с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да свалите най-новите такива от официалния сайт за поддръжка на компанията: http://support.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/lenovo-b-series-laptops/lenovo-b50-70-notebook?c=1

Батерия

Батерията на тестваната от нас система е с капацитет от 32Wh. Тестовете си провеждаме при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

Резултатът от този тест е 212 минути (3 часа и 32 минути) – нисък резултат, имайки предвид енергоспестяващия процесор.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

При този тест B50-70  издържа изненадващо с 18 минути повече или точно 3 часа и 50 минути.

Живот на батерията при 3D игра

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

При най-натоварващия тест, 3D гейминг, лаптопът успя да издържи 54 минути.

Процесор

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-4500U е ниско-волтажен процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от висок клас, анонсиран през трето тримесечие на 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 1.8GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 2.7GHz, а при използване на само едно – до 3GHz.

Чипът също така разполага с 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 4МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4500U e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4400 графичен контролер. Той е с базова честота от 200 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1100MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 17 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4500U поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 16GB /LP/DDR3/L/ 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i7-4500U можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75460

Мястото, на което се намира Core i7-4500U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4500u/

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Lenovo B50-70
 • Lenovo B5400
 • Acer Aspire E1-572G
 • HP Pavilion 15
 • Lenovo G500
 • Acer Aspire E1-470G
 • 2.96
 • 2.63
 • 2.51
 • 2.51
 • 2.05
 • 1.81
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Lenovo B50-70 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R5 M230 (2GB DDR3) 2.96
Lenovo B5400 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 2.63
Acer Aspire E1-572G Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 2.51
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 2.51
Lenovo G500 Intel Pentium 2030M (2-ядрен, 2.50GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8570M (1GB DDR3) 2.05
Acer Aspire E1-470G Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 820M (2GB DDR3) 1.81

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 500
 • 400
 • 300
 • 200
 • 100
 • 0
 • Lenovo B50-70
 • Lenovo B5400
 • Acer Aspire E1-572G
 • HP Pavilion 15
 • Lenovo G500
 • Acer Aspire E1-470G
 • 404
 • 366
 • 361
 • 360
 • 244
 • 297
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Lenovo B50-70 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R5 M230 (2GB DDR3) 404
Lenovo B5400 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 366
Acer Aspire E1-572G Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 361
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 360
Lenovo G500 Intel Pentium 2030M (2-ядрен, 2.50GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8570M (1GB DDR3) 244
Acer Aspire E1-470G Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 820M (2GB DDR3) 297

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Lenovo B50-70
 • Lenovo B5400
 • Acer Aspire E1-572G
 • HP Pavilion 15
 • Lenovo G500
 • Acer Aspire E1-470G
 • 20.4
 • 23.9
 • 21.7
 • 24.5
 • 25.3
 • 32.6
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Lenovo B50-70 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R5 M230 (2GB DDR3) 20.4
Lenovo B5400 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 23.9
Acer Aspire E1-572G Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 21.7
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 24.5
Lenovo G500 Intel Pentium 2030M (2-ядрен, 2.50GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8570M (1GB DDR3) 25.3
Acer Aspire E1-470G Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 820M (2GB DDR3) 32.6

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4500U се справя с 4.315 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

amd-radeon-hawaii-live-streamAMD Radeon R5 M230 с кодово име “Sun” е графичен чип от среден клас, анонсиран в началото на второто тримесечие на 2012 година. Той е част от GCN (Graphics Core Next) поколението и e изработен по 28nm производствен процес. Ядрото му се състои от 256 Radeon ядра, 16 текстурни ядра и 8 рaстерни ядра. Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 850MHz.

Чипът също така разполага със 64-битова шина на паметта и DDR3 памет. AMD Radeon R9 M290X поддържа DirectX 11.2, Pixel Shader 5.0, OpenCL 1.2, OpenGL 4.3, App Acceleration, PowerPlay, PowerTune, ZeroCore, Enduro, Eyefinity и Mantle технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 14.4GB в секунда.

Последните драйвери за Radeon R5 M230 можете да свалите от тук: http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Мястото, на което се намира Radeon R5 M230 (2GB DDR3) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/amd-radeon-r5-m230/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 9950
 • 7960
 • 5970
 • 3980
 • 1990
 • 0
 • Lenovo B50-70
 • Lenovo B5400
 • Acer Aspire E1-572G
 • HP Pavilion 15
 • Lenovo G500
 • Acer Aspire E1-470G
 • 4514
 • 5158
 • 8289
 • 7400
 • 5072
 • 5497
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Lenovo B50-70 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R5 M230 (2GB DDR3) 4514
Lenovo B5400 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 5158
Acer Aspire E1-572G Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 8289
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 7400
Lenovo G500 Intel Pentium 2030M (2-ядрен, 2.50GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8570M (1GB DDR3) 5072
Acer Aspire E1-470G Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 820M (2GB DDR3) 5497

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 1500
 • 1200
 • 900
 • 600
 • 300
 • 0
 • Lenovo B50-70
 • Lenovo B5400
 • Acer Aspire E1-572G
 • HP Pavilion 15
 • Lenovo G500
 • Acer Aspire E1-470G
 • 715
 • 586
 • 1221
 • 1130
 • 865
 • 837
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Lenovo B50-70 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R5 M230 (2GB DDR3) 715
Lenovo B5400 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 586
Acer Aspire E1-572G Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 1221
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1130
Lenovo G500 Intel Pentium 2030M (2-ядрен, 2.50GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8570M (1GB DDR3) 865
Acer Aspire E1-470G Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 820M (2GB DDR3) 837

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 2250
 • 1800
 • 1350
 • 900
 • 450
 • 0
 • Lenovo B50-70
 • Lenovo B5400
 • Acer Aspire E1-572G
 • HP Pavilion 15
 • Lenovo G500
 • Acer Aspire E1-470G
 • 1114
 • 768
 • 1683
 • 1850
 • 1304
 • 1203
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Lenovo B50-70 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R5 M230 (2GB DDR3) 1114
Lenovo B5400 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 768
Acer Aspire E1-572G Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 1683
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1850
Lenovo G500 Intel Pentium 2030M (2-ядрен, 2.50GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8570M (1GB DDR3) 1304
Acer Aspire E1-470G Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 820M (2GB DDR3) 1203

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен Unigine енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 500
 • 400
 • 300
 • 200
 • 100
 • 0
 • Lenovo B50-70
 • Lenovo B5400
 • Acer Aspire E1-572G
 • HP Pavilion 15
 • Lenovo G500
 • Acer Aspire E1-470G
 • 220
 • 164
 • 396
 • 320
 • 239
 • 253
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Lenovo B50-70 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R5 M230 (2GB DDR3) 220
Lenovo B5400 Intel Core i3-4000M (2-ядрен, 2.40GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4600 (споделена памет) 164
Acer Aspire E1-572G Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 6GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 396
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 320
Lenovo G500 Intel Pentium 2030M (2-ядрен, 2.50GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8570M (1GB DDR3) 239
Acer Aspire E1-470G Intel Core i3-3217U (2-ядрен, 1.80GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce 820M (2GB DDR3) 253

Тестове на игри

Ниска графика 137 кадъра / секунда
Средна графика 95 кадъра / секунда
Висока графика 77 кадъра / секунда
Ниска графика 19 кадъра / секунда
Средна графика 13 кадъра / секунда
Висока графика 5 кадъра / секунда
Ниска графика 31 кадъра / секунда
Средна графика 14 кадъра / секунда
Висока графика 7 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Както виждате от графиката по-горе, бизнес ноутбукът не е подходящ за тежки игри, но пък може с лекота да се справи с по-непретенциозните такива, като FIFA поредицата, например. Приятната новина е, че дори и Tomb Raider работи нормално, макар и при ниски детайли (тук “средна графика” = High, а “висока графика” = Ultimate).

Използваните драйвери са Catalyst 14.4.

Температури и комфорт

Както споменахме по-горе, в долната част на корпуса, Lenovo B50-70 има голям брой въздушни отвори и съответно една охлаждаща подложка би оказала влияние върху температурите. Прави впечатление липсата на отвор точно под вентилатора, но има такъв в близост до него. Охлаждането на лаптопа се състои от една дебела медна тръба, също известна като heatpipe. Нейната функция е да пренася топлината от процесора и графичния чип до радиатора, а от там вентилаторната турбина издухва топлината генерирана от двата чипа извън корпуса.

B50-70 (1)
B50-70 (4)

При лека натовареност (сърфиране в Интернет, писане на документи и т.н.), Lenovo B50-70 поддържаше температури между 42 и 49 градуса, а тактовата честота на процесора беше с пълен Turbo Boost, като в зависимост от натоварването беше 2.7GHz за двете ядра или 3GHz за едно от ядрата.

Пуснахме задачи със 100% натоварване на ядрата в продължение на 30 минути. Температурата се покачи и се държеше между 66 и 71 градуса, а тактовата честота спадна и се задържа между 2.4 и 2.5GHz, но пак в TurboBoost режим.

Към натоварването на процесора добавихме 100% натоварване на графичния чип. След още половин час лаптопа задържаше „приятни“ температура на ядрата на процесора от 78 до най-много 81 градуса и 72 градуса на графичния чип. Температурите са далеч от критичния максимум от 100 градуса, при който процесора ще намали честотата си под базовата и ако покачването на температурата продължи, то лаптопа ще се самоизключи с цел предпазване от повреда. Тактовата честота на процесора по време на теста беше спаднала съвсем леко и се държеше между 2.3 и 2.4GHz.

GPU + CPU stress test B50-70

Ето как се отрази и цялото това натоварване на корпуса на лаптопа:

По време на тестовете вентилаторната турбина поддържаше много ниско ниво на шум.

Заключение

Новото попълнение на „B“ серията достойно отстоява позицията си като бюджетен помощник на работното място. Въпреки, че не предоставя впечатляващи технически характеристики, Lenovo B50-70 може да отхвърля по-тежките изчислителни задачи без проблем и в същото време да остане напълно комфортен за работа, благодарение на ниските си температури и ниво на шум. Ако изключим гъвкавостта на клавиатурата и се фокусираме върху приятния наклон на корпуса и удобната постройка на копчетата, то лаптопът определено е много удобен за набиране на текст. Известен плюс също е и наличието на AMD Radeon R5 M230 графичен чип, който въпреки слабото си представяне в тестовете ни, може да „подкара“ по-леки игри от сорта на FIFA 14 или някои класически заглавя като Prince Of Percia: The Two Thrones или StarCraft, в моментите за отдих.

Всички предложения от B50-70 серията може да намерите тук: http://www.laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_B50_70

Тестваният в ревюто лаптоп можете да закупите от тук: http://www.laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_B50_70-lenovo_ideapad_b50_70_59_421085

Плюсове

 • Матово покритие на екрана
 • Четец на пръстови отпечатъци
 • Сравнително ниски температури при високо изчислително натоварване

Минуси

 • Липса на mSATA/M.2 слот
 • Посредствен екран с наличие на ШИМ при по-големия диапазон на яркост
 • Ниска издръжливост на батерията

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 15 565 пъти

4 мнения

Мнения