От: | 24.04.2014, 22:22

Ревю на Lenovo B5400 – достъпният бизнес помощник

review-lenovo-b5400След като направихме подробно ревю на ултра луксозния ThinkPad X1 Carbon, а след това и на висококласния ThinkPad E540, трябва да обърнем внимание и на тези, които желаят да си закупят бизнес машина, но разполагат с ограничен бюджет, който не се вписва в ценовата категория на горепосочените модели. Добрата новина е, че Lenovo са помислили и за тях, създавайки системи като B5400, претендиращи да разполагат с всичко необходимо, за да ви помогнат да си свършите работата, без това да се отразява дългосрочно на бюджета ви.

B5400 може да се похвали с някои от най-основните качества на висококласните Lenovo модели, като AccuType клавиатурата или OneLink порта за връзка с мултифункционалната докинг станция на производителя. В същото време към момента цената на конфигурациите от серията започва от 799 лева, а ние пък сме избрали една балансирана система за подробните ни тестове – с Intel Core i5-4200M и NVIDIA GeForce GT 720M. Това трябва да я направи подходяща както за стандартните офис задачи, така и за немалко видео игри.

В комплекта

komplekt-1

Комплектът на B5400 се изчерпва с упътващите книжки, захранващия кабел и ADLX90NCC3A зарядното устройство, произведено от Lite-On, специално за Lenovo. Мощността му е 90W, при номинално напрежение и ток съответно 20 V и 4.5 A. От 0 до 100% успяхме да заредим батерията на компютъра само за 2 часа и 16 минути. Ето как протече този процес:

batteryLenovoB5400

Дизайн и конструкция

B5400 не може да се похвали с особено тънък корпус, подобно на висококласните си ултрабук събратя, но пък дебелината от 33.90 мм е предпоставка за добро охлаждане и възможност за интеграция на по-мощни компоненти – тези неща ще проверим на по-късен етап в ревюто. Теглото също е стандартно – 2381 грама е в нормалните граници на устройствата с този диагонал на екрана, от този клас.

Приемайки, че сте работещ човек, който не желае машина, която задължително да привлича всички погледи, Lenovo са заложили на опростен дизайн – капакът е със семпла и приятна текстура, която трудно поема отпечатъци, а в ъгъла му стои никелираното лого на компанията.

front

Интериорът също е приятен, без излишни елементи. Клавиатурата, както вече споменахме е класическата за Lenovo – AccuType и притежава клавиши от островен тип (Island Style – с разстояние между тях) и леко извита структура, която е резултат от множество проучвания на производителя, целящи да намерят конструкцията, която ще намали до минимум неволното натискане на съседни бутони. Налице е и цифрова NumPad клавиатура.

Тракпадът е много удобен, най-вече благодарение на мултитъч способностите си и голямата площ – 100 мм х 50 мм. Точно до него имаме и два физически отделени бутона, което може би е по-удобното решение от така наречените “кликпади”, в които левия и десния бутон са скрити под пластината на тракпада (това до голяма степен е и въпрос на вкус).

Нетипично за бюджетните ноутбуци, B5400 е снабден с четец за пръстови отпечатъци, което е полезна добавка, пестяща времето ви, тъй като можете просто да плъзгате пръста си, вместо да въвеждате пароли.

Интериор

interior-1interior-2interior-3interior-4interior-5

От лявата страна на корпуса, инженерите и дизайнерите на Lenovo са разположили Kensington Lock системата за заключване, охладителни отвори, VGA изход, Ethernet LAN порт, HDMI и два USB 3.0 порта. Отпред място намира слотът за мултимедийни карти, а отдясно – още един USB порт, комбинирано аудио гнездо за слушалки/микрофон, DVD записвачка и Lenovo OneLink порт, който освен за зареждане можете да се ползва и за връзка с OneLink Dock (закупува се допълнително). Задната част е напълно изчистена.

Странични снимки

side-1side-2side-3side-4side-5

Дъното на компютъра е ориентирано така, че за броени секунди (с отвъртане на един винт) можете да получите достъп до голяма част от компонентите на компютъра – Wi-Fi модула, RAM паметта, BIOS батерията, твърдия диск, охлаждащата система и дори mSATA слот за допълнителна M.2 (NGFF) памет.

bottom-opened

Дисплей и звук

Дисплеят на Lenovo B5400 се базира на TN панел с LED подсветка и матово покритие, модел N156BGE-L11. Диагоналът му е 15.6-инчов (26.92 см), а резолюцията – 1366 х 768 пиксела, при стъпка на пикселите 0.2529 х 0.2529 мм, съответстваща на 100 пиксела на инч. Матрицата на панела е с 6-битов цвят (262 144 цвята), a по данни на производителя има яркост 220 cd/m2 и контраст 500:1. На микроскопската снимка се виждат размерите на пикселите.

Microscope-LenovoB5400

Ъглите на видимост на Lenovo B5400 може да оцените по-долу, разглеждайки снимките под ъгъл 45°.

anglesLenovoB5400

Измерената осреднена максимална яркост на екрана преди калибриране е 223 cd/m2, при максимално отклонение от 9%. Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 7347К (леко студена светлина), също без недопустими отклонения. След калибриране постигнатата цветова температура на бял екран почти идеално съвпада с оптималната (D65).

BefMax_1
BefMax_3

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Lenovo B5400 покрива 78% от sRGB и 58% от Adobe RGB цветовите пространства. От sRGB цветовото пространство непокрита е основно червената област.

CIE-LenovoB5400

Гама кривата на дисплея се различава от оптималната, чиято стойност е 2.20. Не бихме казали обаче, че отклонението е драматично. Както се вижда на графиката, участъците с нива на яркост над средната ще бъдат малко по-тъмни.

GammaBefMax_2

Цветопредаване

Калибрирахме дисплея на Lenovo B5400, създавайки профил при яркост 120 cd/m2 и измерихме отклоненията от цветовете. Средната стойност на отклонението DeltaE (1976) възлезе на 1.69.

Resultt120cdLenovoB5400 Прилично постижение от гледна точка типа на панела.

Report120cdLenovoB5400

Изхождайки от предназначението на лаптопа, повторихме процедурата при максимална яркост.

ResulttMaxLenovoB5400

Резултатът е сходен.

ReportMaxLenovoB5400 Включихме втори модел калибратор с цел създаване на нов профил при максимална яркост и измерихме отклонението DeltaE. Това измерване обаче направихме два пъти – преди и след калибриране.

На първата графика са показани отклоненията на некалибриран дисплей.

SpyderBefMax_5

Разликата е чувствителна. Вижте по-долу резултатите след калибрация (в общи линии се припокриват с тези, измерени след профилиране с първия модел калибратор):

DeltaEMaxLenovoB5400

На дигиталната таблица нагледно е показана степента на съответствие на цветовете след калибрация.

DisplayColorLenovoB5400

Изводи

Дисплеят на Lenovo B5400 е с отдавна познатата ни TN матрица и на фона на съвременните технологии не блести с иновации или особени качества. Имайки предвид, че става дума за бюджетен лаптоп обаче, можем да похвалим компанията за добрата работа – след калибровка има напълно прилична точност на цветовете и измерените параметри съвпадат със заявените от производителя. Това говори за качеството на производство. Допълнителни плюсове са икономичността (удължава живота на батерията) и цената. От него ще стане добър помощник в бизнеса, а спестените средства при необходимост да се насочат към голям и висококласен външен монитор.

Звук

Стерео високоговорителите се намират пред екрана, под дълга предпазваща мрежа. Звукът им е силен и ясен, а оценката ни – отлична.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50-3.10 GHz, 4MB кеш)
Оперативна памет 8GB (1x 8192MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта NVIDIA GeForce GT 720M (1GB DDR3, 64 bit)
HDD/SSD 1TB HDD
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см.) – 1366 x 768 пиксела, матов
Оптично устройство DVD записвачка
Комуникация LAN 10/100/1000, Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 3.0 порта, 1x USB 2.0, HDMI, VGA, вградена камера, 4 в 1 четец на мултимедийни карти, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, Lenovo OneLink, четец на пръстови отпечатъци
Батерия 48Wh батерия
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 33.90 милиметра
Тегло 2381 грама (с батерията)

Операционна система, софтуер

Тестваната от нас конфигурация не разполага с предварително инсталирана Windows операционна система. Ако се нуждаете от драйвери, можете да свалите най-новите такива от официалния сайт за поддръжка на компанията: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/default.page

Батерия

Батерията на тестваната от нас система е с модел L11M6Y01 и има капацитет от 4400 mAh. В началото на статията ви показахме времетраенето на зареждането ѝ, което се извършва за 2 часа и 16 минути.

Тестовете се провеждат при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing

B5400 издържа 276 минути (4 часа и 36 минути), което не можем да кажем, че е изключителен резултат, според днешните стандарти, но е едно добро представяне.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

movie

Тук издръжливостта се намали до 236 минути (3 часа и 56 минути) и отново се припокри с приблизителните ни очаквания.

Живот на батерията при 3D игра

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

gaming

Тук резултатът беше почти рекордно слаб – 63 минути. Eдинствено ASUS N550J изразходи батерията си по-бързо при 3D натоварване (за 62 минути).

Процесор

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i5-4200M е процесор от среден клас, анонсиран през четвъртото тримесечие на 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 2.5GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 3GHz, а при използване на само едно – до 3.1GHz.

Чипът също така разполага със 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 3МВ кеш памет от трето ниво. Core i5-4200M e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4600 графичен контролер. Той е с базова честота от 400 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1150MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 37 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i5-4200M поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3/L/-1333/1600 памет и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i5-4200M можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/76348

Мястото, на което се намира Intel Core i5-4200M в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i5-4200M

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Lenovo B5400
 • HP ProBook 6570b
 • Dell Vostro 5470
 • HP ProBook 455 G1
 • HP Pavilion 15
 • ASUS X550VB
 • 3.23
 • 3.21
 • 2.51
 • 1.78
 • 2.51
 • 2.99
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 3.23
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 3.21
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 2.51
HP ProBook 455 G1 AMD A8-4500M (4-ядрен, 1.90 - 2.8GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M + HD 7640G (2GB DDR3) 1.78
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 2.51
ASUS X550VB Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 2.99

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 550
 • 440
 • 330
 • 220
 • 110
 • 0
 • Lenovo B5400
 • HP ProBook 6570b
 • Dell Vostro 5470
 • HP ProBook 455 G1
 • HP Pavilion 15
 • ASUS X550VB
 • 439
 • 449
 • 363
 • 247
 • 360
 • 424
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 439
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 449
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 363
HP ProBook 455 G1 AMD A8-4500M (4-ядрен, 1.90 - 2.8GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M + HD 7640G (2GB DDR3) 247
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 360
ASUS X550VB Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 424

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Lenovo B5400
 • HP ProBook 6570b
 • Dell Vostro 5470
 • HP ProBook 455 G1
 • HP Pavilion 15
 • ASUS X550VB
 • 19.2
 • 20.7
 • 24.3
 • 27.3
 • 24.5
 • 20.2
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 19.2
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 20.7
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 24.3
HP ProBook 455 G1 AMD A8-4500M (4-ядрен, 1.90 - 2.8GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M + HD 7640G (2GB DDR3) 27.3
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 24.5
ASUS X550VB Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 20.2

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-4200M се справя с 5.977 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

geforce-gt-720mNVIDIA GeForce GT 720M с кодово име “N14M-GE” е графичен чип от среден клас, анонсиран в началото на второто тримесечие на 2013 година. Той е част от Fermi поколението и разчита на GF117 ядро, което e изработено по 28nm производствен процес. То се състои от 96 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 938MHz. Nvidia тук не са предоставили възможност за опционалния Turbo Mode.

Чипът също така разполага с 64-битова шина на паметта и DDR3 памет. NVIDIA GeForce GT 720M поддържа DirectX 11, Pixel Shader 5.0, Optimus, OpenCL 1.1 и OpenGL 4.3 технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 14.4GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 2560×1600 за дигитален сигнал и 2048×1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GT 720M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира GeForce GT 720M в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gt-720m/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 13550
 • 10840
 • 8130
 • 5420
 • 2710
 • 0
 • Lenovo B5400
 • HP ProBook 6570b
 • Dell Vostro 5470
 • HP ProBook 455 G1
 • HP Pavilion 15
 • ASUS X550VB
 • 5881
 • 5491
 • 6885
 • 11287
 • 7400
 • 6871
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 5881
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 5491
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 6885
HP ProBook 455 G1 AMD A8-4500M (4-ядрен, 1.90 - 2.8GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M + HD 7640G (2GB DDR3) 11287
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 7400
ASUS X550VB Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 6871

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 1800
 • 1440
 • 1080
 • 720
 • 360
 • 0
 • Lenovo B5400
 • HP ProBook 6570b
 • Dell Vostro 5470
 • HP ProBook 455 G1
 • HP Pavilion 15
 • ASUS X550VB
 • 878
 • 671
 • 1100
 • 1468
 • 1130
 • 1094
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 878
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 671
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1100
HP ProBook 455 G1 AMD A8-4500M (4-ядрен, 1.90 - 2.8GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M + HD 7640G (2GB DDR3) 1468
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1130
ASUS X550VB Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1094

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 3100
 • 2480
 • 1860
 • 1240
 • 620
 • 0
 • Lenovo B5400
 • HP ProBook 6570b
 • Dell Vostro 5470
 • HP ProBook 455 G1
 • HP Pavilion 15
 • ASUS X550VB
 • 1253
 • 902
 • 1683
 • 2549
 • 1850
 • 1678
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 1253
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 902
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1683
HP ProBook 455 G1 AMD A8-4500M (4-ядрен, 1.90 - 2.8GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M + HD 7640G (2GB DDR3) 2549
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1850
ASUS X550VB Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1678

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 550
 • 440
 • 330
 • 220
 • 110
 • 0
 • Lenovo B5400
 • HP ProBook 6570b
 • Dell Vostro 5470
 • HP ProBook 455 G1
 • HP Pavilion 15
 • ASUS X550VB
 • 271
 • 251
 • 280
 • 435
 • 320
 • 282
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Lenovo B5400 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 720M (2GB DDR3) 271
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 251
Dell Vostro 5470 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 280
HP ProBook 455 G1 AMD A8-4500M (4-ядрен, 1.90 - 2.8GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 8750M + HD 7640G (2GB DDR3) 435
HP Pavilion 15 Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 320
ASUS X550VB Intel Core i5-3230M (2-ядрен, 2.60 - 3.20GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 282

Тестове на игри

Ниска графика 105 кадъра / секунда
Средна графика 74 кадъра / секунда
Висока графика 73 кадъра / секунда
Ниска графика 24 кадъра / секунда
Средна графика 17 кадъра / секунда
Висока графика 6 кадъра / секунда
Ниска графика 53 кадъра / секунда
Средна графика 21 кадъра / секунда
Висока графика 8 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Вече сме тествали тази видеокарта, със същите игри, в корпуса на Acer Aspire V5 (подробно ревю). Актуалните драйвери тогава бяха 311.00, а сега са 335.23. Предимството в производителността не е голямо, но е забележимо. При FIFA дори липсва, но и в двата случая футболният симулатор работи с над 100 кадъра в секунда. При Mеtro: Last Light обаче, 720M с 335.23 предлага сравнително плавен геймплей при ниски настройки (24 fps средно) и приемлив такъв в Tomb Raider, при средни настройки (в играта се наричат “High”, тъй като след тях има “Ultra” и “Ultimate”) – 21 кадъра в секунда.

Оказва се, че въпреки бизнес насочеността, B5400 е подходящ дори и за сравнително тежки игри, макар и не при високи графични настройки.

Температури и комфорт

При лека натовареност (сърфиране в Интернет, писане на документи и т.н.), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 50-55 градуса, което е много добър резултат.

След като около 30 минути го подлагахме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата се държаха около 70-71 градуса, което е далеч от опасната зона и Tj.max температурата, която вече споменахме, че за i5-4200M е 100 градуса. Така нареченият “throttling” (автоматично намаляване на честотата с цел поддържане на по-ниска температура) липсваше и ядрата работиха при постоянно Turbo от 3.0 гигахерца.

На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps

Заключение

Lenovo наричат тази линия “Основна” и това може би е най-доброто определение за B5400 моделите. Тестваната от нас машина показа най-необходимите качества, които обикновените потребители биха желали техния нов компютър да притежава – сравнително издръжлива батерия (при Интернет сърфиране или друга лека натовареност), качествен (макар и TN) екран, комфортна конструкция, отлично охлаждане и бърз достъп до най-често сменяните компоненти. Освен с тях, машината разполага и с нетипичните за този клас екстри като четец на пръстови отпечатъци и mSATA M.2 слот за допълнителна SSD памет. Комбинацията на всичко това с достъпна цена със сигурност ще постави Lenovo B5400 в списъка с желания на голяма част от бизнес аудиторията.

Както обикновено, имаме малък подарък за първите десет, които са прочели ревюто и са решили да си закупят лаптопа до 30.05.2014 г. Те ще получат безжична мишка Logitech, а единственото условие е да при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си.

Плюсове

 • Удобна AccuType клавиатура
 • Стабилен и приятно изглеждащ корпус
 • Висока изчислителна и добра графична производителност
 • Чудесно охлаждане
 • Лесен достъп до охлаждащата система, дисковият носител, RAM паметта, BIOS батерията и Wi-Fi модула
 • mSATA M.2 слот
 • Ниска цена

Минуси

 • Сравнително дебел и тежък (33.90 милиметра, 2381 грама)

Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-lenovo-Essential_B5400

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 6 560 пъти

2 мнения

 • Случайно да знаете, трябва ли да свети лед индикатора за батерията при зареждане на изключен компютър.

  • По принцип при Lenovo индикатора за зареждане на батерията свети когато е включен към електронната мрежа независимо дали е включен или не.

Мнения