От: | 09.07.2013, 23:20

Ревю на Lenovo IdeaPad Y510p – геймърски звяр от последно поколение (с две видеокарти GeForce GT 750M)

lenovo-ideapad-y510p-index Преди малко повече от пет години, Lenovo решиха, че е добре да започнат да обръщат внимание не само на бизнес аудиторията, но и на тези потребители, които се нуждаят от ноутбук за мултимедийни цели и забавление. Първата стъпка по този път се наричаше IdeaPad Y510 и тези, които са чели статията ни за историята на компанията, вече знаят за това. След успеха на Y510, логично моделът се сдоби с наследници – Y530, Y550, Y560 (ревю) и Y570 (ревю). Y-серията се превърна в култова със своята версия “580” (ревю), а след тях Lenovo “рестартираха брояча” и пуснаха на пазара Y500 (ревю), снабден с уникална добавка – “Ultrabay”, позволяващa избор между оптично устройство, още един вентилатор, допълнителен твърд диск или втора видеокарта, работеща в SLI режим, заедно с основната.

Сега цикълът се затваря, а в нещо като юбилеен модел се превръща новият Y510p, информацията за който съвсем очаквано се следи с огромен интерес, не само от феновете на марката. Поглеждайки към списъка със спецификации, ще признаем, че новият Y510p има всички предпоставки да се превърне в голям хит, а ние нямаме търпение да научим дали това ще е така. В помощ на тези от вас, които са пред дилема дали да инвестират бюджета си в тази машина, надяваме се ще е това ревю, в което ще разгледаме максимално подробно възможностите на компютъра.

Видео представяне

По принцип преди да започнем с тестовете се обръщаме към колегата Георги Добриков, който ни представя накратко възможностите на машината. Този път обаче в демонстрацията се включва и Богдан Катански, почетен член на нашия форум, известен в него като “god_15”.

В комплекта

IdeaPad никога не са ни очаровали с богат комплект, но това не е и основната им цел. Моделите залагат главно на “вътрешната красота”, заради което са ценени най-вече от технологичните ентусиасти. Що се отнася до аксесоарите в кутията – в нея няма нищо друго, освен батерия, зарядно устройство (със забележими размери и тегло от 797 грама) и няколко упътващи книжки.

komplekt-lenovo-ideapad-y510p

Дизайн и конструкция

Това, че инженерите на Y510p са се концентрирали върху „вътрешната красота“ не означава, че са забравили външната. Работата обаче е приета за свършена още миналата година, защото моделът притежава идентичен дизайн с този на предшественика му.

front-1-lenovo-ideapad-y510p
front-2-lenovo-ideapad-y510p

Капакът е алуминиев и тъмен, а оцветено в черно лого “lenovo” стои в горния му ляв ъгъл. По-интересна е визията, която се открива пред вас след повдигането му – особено в случай, че окололната светлина е малка, а червената подсветка на клавиатурата е активна (активира се, чрез натискане на Fn+Space). Самата клавиатура е създадена по обичайната за линията Accutype конструкция (от островен тип), осигуряваща висок комфорт при писане и малка възможност за грешки. В дясната ѝ част имаме и NumPad цифров блок, чийто бутони са с по-малка площ, но въпреки това са удобни.

Тракпадът, който Lenovo определят като “интелигентен” е оптимизан за Windows 8 операционната система и поддържа мултитъч жестове като скролиране с два пръста, мащабиране и завъртане.

Зад клавиатурата, от двете страни на корпуса са поставени стерео тонколонките, брандирани с надпис JBL, подсказващ ни какво да очакваме от тяхното качество. До левия високоговорител стои Power-бутонът за включване и изключване на машината. Правят впечатление сравнително дебелите рамки на екрана, особено над горната му част.

Снимки на корпуса

inside-1-lenovo-ideapad-y510pinside-2-lenovo-ideapad-y510pinside-3-lenovo-ideapad-y510pinside-4-lenovo-ideapad-y510pinside-5-lenovo-ideapad-y510p

От лявата си страна, Y510p е снабден с бутон “Novo” (използва се за стартиране на OneKey Recovery или помощната програма за настройка на BIOS), вход за зарядно устройство, вентилационни отвори, VGA порт за връзка с външен екран, RJ-45 порт за връзка с Ethernet мрежа, HDMI порт и два USB 3.0 порта.

Отпред имаме пет индикаторни светодиода (за активността на компютъра, работата на батерията, работата на тъчпада, Caps Lock и Num Lock) и четец на мултимедийни карти, който поддържа SD, SDHC, SDXC, MMC, MS, и MS PRO форматите.

Отдясно са разположени последователно аудио гнездата за микрофон и слушалки, зареждащ USB порт, UltraBay (слот, в който може да се постави оптично устройство, твърд диск, вентилатор или втора видеокарта) и Kensington система за заключване. Нашият Y510p разполага с допълнителна видеокарта, работеща в SLI режим. Отзад компютърът е напълно изчистен.

Странични снимки

sides-1-lenovo-ideapad-y510psides-2-lenovo-ideapad-y510psides-3-lenovo-ideapad-y510psides-4-lenovo-ideapad-y510psides-5-lenovo-ideapad-y510p

Теглото на компютъра е 2914 грама, а дебелината му – 36.00 милиметра. Определено това не е най-лесно преносимата машина, но високата производителност изисква жертви, а ние се надяваме те да завършат с малко по-сериозното тегло.

Дисплей и звук

Едно от забележимите обновления в Y510p е неговият екран. За разлика от предшественика му, мониторът на Lenovo IdeaPad Y510p е с панел, модел LP156WF1-TLB2, производство на LG – по-висококласна версия от използваната в Y500 “TLC1” модификация. TLB2 има значително по-висока яркост, а останалите му възможности ще разгледаме по-подробно след малко.

Дисплеят e с матово покритие, 15.6-инчов (39.6 см) диагонал,16:9 съотношение на страните, Full HD резолюция от 1920 x 1080 пиксела, 60Hz честота на опресняване и WLED подсветка. Матрицата е TN с дълбочина на цвета 6-bit, 262 144 цвята и стъпка на пикселите 0.17925 mm x 0.17925 mm.

microscope-lenovo-ideapad-y510p

Ъглите на виждане спрямо ос, перпендикулярна на равнината на дисплея до намаляване на контраста 10:1 са 50 градуса по хоризонтала и 40 градуса по вертикала.

За да придобиете визуална представа, разгледайте групата от снимки по-долу, направени под един и същ ъгъл от 45 градуса.

display-angles-1600-lenovo-ideapad-y510p

Общата консумирана мощност на панела е 7.45 W. Това включва управляващата електроника – 1.75 W и LED подсветката – 5.7 W. Измерена е при температура 25℃, вертикална честота fv = 60Hz и изображение тип „мозайка“ по показаната схема.

Mozaika

Времето за реакция по метода “Бяло” до “Черно” плюс “Черно” до “Бяло” , между нивата, показани на фигурата, е 8 милисекунди.

RespTime

За минимална стойност на контраста, производителят посочва 500:1. След калибриране на тестовия екземпляр постигнатата стойност беше 595:1.

Равномерност на подсветката и цветна температура

Като начало настройваме монитора на максимална яркост и с калибратор снемаме получените резултати, които представяме по-долу.

Постигнатата е по-висока максимална яркост (379 cd/m2) в сравнение с посочената от производителя на панела (300 cd/m2). В долните ляв и десен ъгъл има малка неравномерност на подсветката.

След профилиране при яркост 160 cd/m2, повтаряме измерването.

LuminanceAfterCal-lenovo-ideapad-y510p

Обхват на цветовото пространство (CIE) при Lenovo IdeaPad Y510p

 

CIElenovo-lenovo-ideapad-y510p

TN дисплеите не могат да се похвалят с високи стойности в тази област, така че 90% sRGB си е постижение в сравнение с останалите матрици от този тип.

Цветопредаване при Lenovo IdeaPad Y510p

При зададена бяла точка D65 и яркост от 160 cd/m2, тестваме профилирания вече монитор за отклонения при цветопредаването.

delta-e-lenovo-ideapad-y510p

Средната стойност на DeltaE при мостра от 24 тествани цвята e 1.73, а максималната – 8.19.

Повторихме тестовете и с втори модел калибратор.

color-accuracy-lenovo-ideapad-y510p

Резюме

Подборът на дисплея явно е съобразен с преобладаващия брой на гейминг-потребителите. Мониторът е със страхотна яркост, малко време на реакция, Full HD резолюция, много добро покритие (за TN дисплей) на sRGB цветовото пространство и добро цветопредаване. Има какво да се желае от страна на равномерността на подсветката, а недостатък са типично малките ъгли на виждане. Като цяло оценката ни е много добра.

Звук

Не сме и очаквали различен резултат, но вградените JBL тонколонки се справиха отлично с работата си. Звукът им е ясен и изчистен, изкривяванията са минимални, а мощността е висока, имайки предвид, че все пак говорим за мобилен компютър.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация, която сме тествали в настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спицификации.

Процесор Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 – 3.40 GHz, 6MB кеш)
Оперативна памет 8GB (1x 8192MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 24GB SSD + 1TB HDD (5400 оборота/минута)
Видеокарта 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см) – 1920 x 1080 пиксела, матов
Оптично устройство няма
Комуникация Wi-Fi 802.11a/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 3.0 порта, 1x зареждащ USB 2.0, HDMI, аудио гнзеда за слушалки и микрофон, HD уеб камера, четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, подсветка на клавиатурата
Батерия 5800 mAh батерия
Дебелина на корпуса 36.00 милиметра
Тегло 2914 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 797 грама

Инсталация и драйвери

Тестваната от нас конфигурация работи с предварително инсталирана Windows 8 операционна система. Ако вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да опитате да потърсите такива в официалния сайт за поддръжка на компанията: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/default.page?selector=expand

Батерия

Акумулаторната батерия на Lenovo IdeaPad Y510p е литиево-йонна с 5800 mAh проектен капацитет и 6700 mAh пълен капацитет при 10.8 V номинално напрежение.

За удължаване на живота на литиевите батерии на този тип устройства, работещи през по-голямата част от времето с включено към контакта захранване, се препоръчва автоматично прекъсване на зареждането при достигане на около 80% от капацитета.

Преди да стартираме тестовете на батерията, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на операционната система.

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден скрипт, който прелиства автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами. При тези условия, IdeaPad Y510p издържа 193 минути (3 часа и 13 минути), което е добър резултат, имайки предвид компонентите, които работят в корпуса му.

battery-web-lenovo-ideapad-y510p

С Full HD екрана си и JBL озвучаването, IdeaPad Y510p е чудесен и за възпроизвеждане на филми. Проведохме и такъв тест на батерията, използвайки 720p HD видео. По този начин, преди да се изгаси, ноутбукът издържа 174 минути (2 часа и 54 минути).

battery-movie-lenovo-ideapad-y510p

Последният ни тест на батерията е при 3D игра, като за целта използваме Metro: Last Light, при минимални графични настройки и резолюция от 1366 х 768 пиксела. Логично, този тест беше най-изтощителен и успя да изразходи капацитета на батерията само за 128 минути (2 часа и 8 минути).

battery-game-lenovo-ideapad-y510p

Консумация

Зарядното устройство на Lenovo IdeaPad Y510p е токоизправител с изходна мощност 170 W при напрежение 20V и ток 8.5 А. Работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 V и честота 50 до 60 Hz. Максималната му консумация на електроенергия е 190.8 Wh, а в режим на празен ход – 0.30 Wh.

Нашият уред показа малко повече консумация в режим на очакване, когато зарядното е включено в мрежата, но не и в лаптопа – 2.9 Wh. Това също е много ниска стойност, но бегъл поглед върху точното ѝ значение – 4.32 лева, ако в продължение на една година зарядното е в контакта, но не се използва, ни кара със засилен интерес да продължим нататък.

Със следващите измервания си поставихме за цел да разберем, колко време ще можете да работите на лаптопа си, отделяйки за целта 1 стотинка от своя бюджет и давайки я на „Енергото“ и как ще ви се отрази това във времето.

LenovoIdeaPadY510p

Твърд диск / Solid State Drive

hdd-lenovo-ideapad-y510pexpresscache-lenovo-ideapad-y510pВ тестваната от нас конфигурация, Y510p използва твърд диск Seagate Momentus ST1000LM024 с вместимост от 1 терабайт и 5400 оборота в минута. Ако разглобите машината обаче ще намерите и NGFF слот, който в нашия случай е “зареден” с 24-гигабайтова платка, работеща като ExpressCache, но вие можете да го използвате по ваше усмотрение. Скоростите на последователно четене и запис достигнаха 180MB/сек и 108MB/сек, съответно.

Ако не сте чували за NGFF, това не трябва да ви притеснява, защото става въпрос за сравнително нов форм-фактор, който беше представен от Intel, за да замени стандартните mSATA (50.95 х 30.0 х 4.85 мм), същевременно решавайки няколко проблема. Новата спецификация има намалена дебелина спрямо mSATA минимум с 1 мм и възможност за увеличение на броят на монтираните интегрални схеми – памет. Последното е постигнато, като при една неизменна широчина, която вече е 22 мм се предлагат пет типоразмера – от 30 до 110 мм, като платката може да бъде и двустранна (едностранната е широка 2.75 мм, а двустранната – 3.85 мм). NGFF допуска използването на интерфейсите SATA, 2x или 4x PCI Express.

ngff-lenovo-ideapad-y510p

Процесор и RAM памет

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-4700MQ е процесор от висок клас, анонсиран през второто тримесечие на 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 2.4GHz. Четирите му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват всички наведнъж, честотата им може да достигне до 3.2GHz, при използване на две – до 3.3GHz и при използване на само едно – до 3.4GHz.

Чипът също така разполага с 256KB кеш памет от първо ниво, 1МB кеш памет от второ ниво и 6МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4700MQ e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4600 графичен контролер. Той е с базова честота от 400 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1150MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 47 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4700MQ поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3L – 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Мястото, на което се намира i7-4700MQ в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4700mq/

RAM паметта в конфигурацията на Y510p, която тестваме е 8GB DDR3 (1600 MHz).

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D. Единственият модел, който изпреварва Y510p е Qosmio X70, който разполага със същия процесор.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 6.96
 • 7.03
 • 6.33
 • 6.44
 • 6.47
 • 6.46
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 6.96
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 7.03
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 6.33
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 6.44
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 6.47
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 6.46

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи. Почти идентични резултати за всички процесори, макар двата 4700MQ отново да са на върха.

 • 900
 • 720
 • 540
 • 360
 • 180
 • 0
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 742
 • 745
 • 707
 • 737
 • 726
 • 716
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 742
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 745
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 707
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 737
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 726
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 716

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум. Двете машини с Haswell са най-бързи и във Photoshop.

 • 20
 • 16
 • 12
 • 8
 • 4
 • 0
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 10.5
 • 10.7
 • 11.4
 • 11.1
 • 11.4
 • 11.2
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 10.5
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 10.7
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 11.4
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 11.1
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 11.4
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 11.2

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4700MQ се справя с 11.389 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

nvidia-geforce-gt-750mNVIDIA GeForce GT 750M с кодово име “N14P-GT” е графичен чип от среден клас, анонсиран в началото на второто тримесечие на 2013 година. Той е част от Kepler поколението и разчита на GK107 ядро, което e изработено по 28nm производствен процес. То се състои от два шейдърни блока, също известни като SMX, всеки от които разполага с по 192 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра, които сумарно правят 384 CUDA ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 967MHz. Nvidia тук не са предоставили възможност за опционалния Turbo Mode. В зависимост от това, дали охлаждането на лаптопа го позволява, Turbo Mode може да повиши честотата на ядрата до по-високи стойности.

Чипът също така разполага със 128-битова шина на паметта и може да се срещне в няколко модификации с DDR3 или GDDR5 памет. NVIDIA GeForce GT 750M поддържа SLI, DirectX 11.1, Pixel Shader 5.0, Optimus, PhysX, OpenCL, OpenGL 4.1, DirectCompute, CUDA, 3DTV Play и 3D Vision технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 80GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840×2160 за дигитален сигнал и 2048×1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GT 750M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gt-750m/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Минимална преднина за 750M в SLI, пред GTX 770M и Toshiba.

 • 28250
 • 22600
 • 16950
 • 11300
 • 5650
 • 0
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 23510
 • 23434
 • 15950
 • 14718
 • 15839
 • 13851
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 23510
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 23434
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 15950
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 14718
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 15839
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 13851

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Тук разликата е по-голяма, а останалите видеокарти са далеч назад.

 • 4350
 • 3480
 • 2610
 • 1740
 • 870
 • 0
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 3595
 • 3317
 • 2168
 • 1902
 • 2028
 • 1811
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 3595
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 3317
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 2168
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 1902
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 2028
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 1811

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки. Положението е същото и в 3DMark 11, двете 750М отново са на първо място.

 • 6400
 • 5120
 • 3840
 • 2560
 • 1280
 • 0
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 5295
 • 4755
 • 3457
 • 2735
 • 2756
 • 2505
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 5295
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 4755
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 3457
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 2735
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 2756
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 2505

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

750M в SLI не оставя шансове на конкуренцията и в Unigine Heaven.

 • 1650
 • 1320
 • 990
 • 660
 • 330
 • 0
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • Toshiba Qosmio X70
 • Acer Aspire V3-772
 • Lenovo IdeaPad Y500
 • Toshiba Qosmio X870-13D
 • ASUS ROG G55
 • 1347
 • 1147
 • 774
 • 724
 • 742
 • 1004
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5, SLI) 1347
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 1147
Acer Aspire V3-772 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 32GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 774
Lenovo IdeaPad Y500 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (2GB GDDR5) 724
Toshiba Qosmio X870-13D Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 16GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 670M (3GB GDDR5) 742
ASUS ROG G55 Intel Core i7-3630QM (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 12GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 660M (2GB GDDR5) 1004

Тестове на игри

Ниска графика 445 кадъра / секунда
Средна графика 349 кадъра / секунда
Висока графика 337 кадъра / секунда
Ниска графика 53 кадъра / секунда
Средна графика 37 кадъра / секунда
Висока графика 15 кадъра / секунда
Ниска графика 122 кадъра / секунда
Средна графика 58 кадъра / секунда
Висока графика 21 кадъра / секунда
*Използвана е 1366 х 768 разделителна способност с цел възможност за сравнение с лаптопи, които не поддържат по-висока резолюция. Драйверите, с които са тествани игрите са GeForce 320.49.

Температури

temperatures-bottomНатоварихме до 100% както с изчислително, така и с графично натоварване, IdeaPad Y510p. В първите секунди, преди да се засилят вентилаторите, едното ядро на процесора достигна дори 98 градуса, което е само на 2 градуса разстояние от Tjmax стойността (100 градуса), при преминаване на която THERMTRIP# ще изключи принудително машината. Охлаждащата система обаче веднага влезе в ритъм и в следващите 40 минути, колкото траеше целия ни тест, не позволи преминаването на границата от 85 градуса на процесора, чийто ядра през повечето време работеха при температура от около 78-82 градуса.

Същевременно, температурата на корпуса се запази в напълно приемливо ниво, като в най-горещата точка на дъното на ноутбука, тя достигна 45.8 градуса.

На графиката отдолу виждате стойностите на температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps-lenovo-ideapad-y510p

Заключение

Лесно е да се заключи, че IdeaPad Y510p е идеален ноутбук за геймърите, както и тази част от потребителите, които се занимават с тежък софтуер. Машината разполага със супер мощна двойка видеокарти и топ процесор от последно поколение, а това са два достатъчно силни аргумента за ентусиастите в тази област. Допълнителен плюс е чудесният Full HD екран, който към момента бива интегриран във всеки модел от линията, както и факта, че корпуса изглежда много здрав и масивен.

Към момента на публикуването на тази статия, моделът стои на първото място в процесорната ни класация и на второто в тази за видеокарти, като трябва да отбележим, че първенецът в последната се нарича Alienware M17x, а цената му е четирицифрена и не започва с 1, 2, 3 или 4.

Като цяло можем да определим Y510p като достоен наследник на хитовия Y500. Ноутбукът вече е наличен за предварителни поръчки, а за съжаление бройките за България са много ограничени.

Плюсове

 • Изключителна производителност
 • NGFF слот за допълнителна SSD памет
 • Качествен екран с висока яркост
 • Здрав и стабилен корпус

Минуси

 • Сравнително тежък (2914 гр) и дебел (36.0 мм)

Всички лаптопи от серията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_Y510p

Модели, участващи в тестовете от статията

Надявам се да съм бил максимално полезен за вас, а ако имате допълнителни въпроси и коментари, ще се постарая да отговоря на всички. С пожелания за дълга и безаварийна работа!

Поздрави от мен Симеон Николов и от целия екип на Laptop.bg!

Прочетено 35 314 пъти

127 мнения

 • „публикуващия“, извинявам се!

 • Zdraveite,vazmojno li e da se pora4a geimarskata versiq s dvete video karti SLI s SSD?

 • Вече има ли решение на проблема с ползването на вградената интелска видеокарта и WIDI?
  Относно ревюто можеше да сравните с y500 sli където зарядното е същото и разликата в продуктивността не е толкова голяма като при съпоставения модел.

  • Намерих решение за ползването на вградената карта – изважда се втория адаптер, стартира се машината и след това се инсталира видео драйвера от Интел. След рестартиране, компютърът си работи абсолютно нормално с Оптимус. Ако втората карта се върне в Ултрабея, вградената се деактивира и компютърът се връща във възможност за СЛИ. При следващо вадене на втората карта, инсталация на драйвери за Интел-а не са необходими.

 • Новите SLI лаптопи имат ли NGFF в крайна сметка? има ли ги в българия?

 • Много съм доволен от този лаптоп. Хем мога да си го нося навсякъде, хем си играя нормално и най- новите игри на доста високи конфигурации. Искам само да попитам нормално ли е при игра на Battlefield 3 на ultra настройки процесора да държи на 88-91 градуса а видео картите на 84-87 градуса ( става въпрос за SLI версията )? Също така коя охлаждаща подложка бихте ми препоръчали за този модел, която да върши работа, понеже имам една, но вентилаторите не пасват добре на отворите на корпуса на лаптопа и няма никакъв ефект върху температурите. Благодаря.

 • Леново, поне представителите им за България са „менте“ във всеки смисъл на тази дума, която ползваме в България.. Имах Y500, SLI версията, която за съжаление показа проблеми с хард диска и контролера още първите 2-3 седмици на използване. Носих го на ремонт 3 пъти, от сервиза го ремонтираха главно като преинсталираха операционната система. Сервиза им е в Полша и всеки път го държаха по 2 седмици и отгоре, а последният път повече от месец. Наложи се аз да диагностицирам къде е проблема, както и да им го докажа с множество скрийшот-и от различни дати. Накрая тръгнаха да подменят части и това им отне повече от месец. Бяха безкрайно изненадани, че има Закон за защита на потребителите, чл.113, който ги задължава да направят ремонта в рамките на месец иначе дължат възстановяване на сумата при покупката или нов продукт. Та мисълта ми е, че хората от Леново не направиха каквото и да е усилие, за да се опитат да оправят лошото впечатление от цялата история, както и да ме запазят като фен на Леново. Независимо, че имам Yoga 13.3, както и ThinkPad T520 от които съм доволен доста, ме загубиха като фен на геймърската им серия.
  Както и да е, върнаха ми парите в крайна сметка, така че ми предстои да си избера нов компютър. Какво ще ми предложите като марка и модел?
  Бях харесал Тошиба модела като дизайн и възможности, но ме разочарова проблема с охлаждането. Новите модели на ASUS с видео картата GTX 780M са перфектни, но ми идват леко извън бюджета, както и много тежки за лаптоп. Ако очаквате нови модели, би било прекрасно да знам, защото не е проблем да изчакам малко.
  Поздравления за добрите ревюта, както и пожеланието да започвате да измервате шума на охладителната система при близко до максималното натоварване,
  Евгени

 • Погледнете сериите на Clevo и Sager, които се продават на американския пазар, не се занимавайте с боклуците, които се внасят тук. Аз съм вече с трети лаптоп от тези брандове и вече около 7 години никакви проблеми не съм имал, още повече съм ги купил от САЩ без гаранция.Дори с доставка, плащане на мито и ДДС пак излизат на сметка спрямо конкурентите от същия клас, да не говорим ,че се отличават със семплост, здравина и перфектно охлаждане. Прочетете повече във форумите за тях и ще се убедите.В Европа се предлагат под други марки и са доста по-скъпи – Schenker например. Ето линкове и успех.

  http://www.xoticpc.com/custom-gaming-laptops-notebooks-clevo-sager-notebooks-ct-95_51_162.html

  http://www.powernotebooks.com/Sager-Custom-Built-Gaming-Laptops-Notebooks-cat-26.html

  http://www.pro-star.com/index.cfm?mainpage=product&filter=7

 • В БГ ги има под марката TURBO-X правят ги Plesio. Виждал ли си как изглежда Clevo на живо?

 • По машината има неща направени с мисъл за гейминг – огромните отвори за засмукване на въздух от долната страна, системата за лесното им почистване, крачетата са сравнително високи с цел увеличаване на въздушния поток, конструкцията е солидна и не поддава при две ръце на клавиатурата.
  Минусите са отвратително тракащите клик зони на тъчпада и алуминиевата повърхност около клавиатурата, която регистрира всеки отпечатък, дори от леко запотени ръце.

 • На тази цена този лаптоп ли е най-добър за по-тежък софтуер и gaming ?

 • Взех си тази конфигурация http://laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_Y510p-lenovo_ideapad_y510p_59404683_SLI
  Мога само да кажа, че лаптопа е невероятен и съм много доволен. Здрава, мощна и красива машина. Тежкият софтуер и работа не са никакъв проблем а гейминга е страхотен! Евала и на лаптоп.бг за бързата доставка и любезно обслужване. :)

  • Радваме се, че сте останал доволен. Вашето мнение е важно за нас. Поздрави! :)

 • Вчера си взех лаптопа и съм много разочарован! Няма нищо общо като качество на изработка със стария ми SONY VAIO. Само се набутах със сумати пари.
  Първо – пластмасата на всякъде е накачествена. Остава отпечатъци по абсолютно всичко. Има един много дразнещ ръб между ръба на корпуса и мястото на което стоят ръцете когато пишеш. Така че като си отпуснеш ръцете на него те драска.
  Най-голямата простотия – няма led светлина за активността на хард диска ? Що за малоумщина е това. Продаваш лаптоп с претенции за сериозна работна машина, а човек не може да види в кой момент как работи хард диска.
  Другото – няма msata конектор за допълнителен ssd диск.
  Има и ред дреболии – супер скапан BIOS, USB конекторите са някакви евтини – като включваш нещо към тях направо затяга. Явно още не са „разработени“.
  Моето мнение за лаптопа – евтин китайски боклук със скапано изпълнение на изработката, но наблъскан с производителни компоненти.
  Трябваше да отделя още малко пари и да си взема thinkpad или отново vaio.

 • Тъй като смятам да купя лаптопа от laptop.bg, но след това да замина за чужбина исках да попитам дали гаранцията важи само за България или и за други държави?

  • Извиняваме се за забавянето. Гаранцията е 2 години за България и 1 година международна. Поздрави! :)

 • Здравейте:) Аз имам този лаптоп y510p ..купих го защото ми се налага да работя с тежки програми, но съм малко боса в новата техника и може би ще задам глупав въпрос, моля да ме извините :)) .. Така- вграденият микрофон понякога спира от само себе си да работи и след това отново започва да работи … Искам да знам от къде мога да го регулирам и настроя или има друг по- голям хардуерен проблем или пак някакъв дефект ?? Благодаря предварително за отговора :)

 • Лаптопа има ли нужда от охлаждаща подложка ?

 • Модела с 256GB SSD пише че се очаква доставка, знае ли се дата за доставката?

 • А съответно ще можете ли да кажете стандарта на HDMI за рефрешнатата версия с 755SLI – 1.2, 1.4 или 2.0? Все пак това също е от голямо значение най-вече между вторите две, дали може да предава картина с 60fps.

  • NVIDIA GeForce GT 755M SLI поддържа до 4 активни дисплея. Освен това резолюцията е 3840×2160 пиксела, като може да се свържат чрез Displayport 1.2 или HDMI 1.4a.

 • Здравейте, искам да попитам дали някои се е сблъсквал с този модел http://laptop.bg/laptops-lenovo-IdeaPad_Y510p-lenovo_ideapad_y510p_59390551 и да сподели мнения?
  Благодаря Ви!

 • Здравейте,
  притежавам модел Y510p с две видеокарти. Много съм доволен, но имам един въпрос.
  Когато е натоварен компютъра, едната видеокарта се загрява видимо, а другата от дясно стои студена.
  Според вас това нормално ли е ?
  Благодаря Ви предварително.

Мнения