Ревю на Lenovo ThinkPad E540 – когато бизнесът е на първо място

lenovo-laptop-thinkpad-e540-black-cover-detail-2След като направихме подробни тестове на флагманите в ThinkPad (X1 Carbon – ревю) и IdeaPad (Yoga 2 Pro – ревю) линиите, време е да обърнем внимание и на един не толкова елегантен, но също толкова надежден лаптоп на Lenovo, чиято цена обаче е много по-атрактивна за тези потребители, които не разполагат с голям бюджет за мобилен компютър – ThinkPad E540.

Lenovo ThinkPad E540 е предназначен за малкия и среден бизнес и тази част от тяхната аудитория, която иска максимално оптимизирана, сигурна и персонализирана система, подходяща за всекидневни задачи. Към момента различните конфигурации на E540 се предлагат на цени между 1000 и 2000 лева, като най-евтините работят с вградена графична карта и Core i5 процесор, а най-скъпите – с Intel Core i7, GeForce GT 740M, 250GB SSD и Full HD екран.

За настоящото ревю избрахме система с Core i7-4702MQ, GT 740M, 1TB твърд диск и матов FHD дисплей, чиято актуална цена можете да проверите в онлайн магазина на Laptop.bg.

В комплекта

Lenovo са екипирали машината единствено с най-необходимите компоненти – захранващ кабел, зарядно устройство, батерия и “Ръководство за безопастност, гаранция и настройка”.

komplekt-lenovo-thinkpad-e540

Зарядното устройство е произведено от Lite-On, специално за Lenovo. Моделът му е ADLX90NLC3A. Предназначено е да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 90 W при номинално напрежение и ток съответно 20 V и 4.5 A.

lenovo-charger

Дизайн и конструкция

Още от дните, в които за ThinkPad отговорни бяха IBM, серията е синоним на надеждност и здравина. Сега нещата не стоят по-различно и макар собственика на отдела да е нов, компютрите произвеждани под класическото лого се справят по също толкова добър начин, както и предшествениците им. Една от причините за това са малкото промени, които плавно са наложени през годините, запазвайки характерните за ThinkPad черти, доказали ефективността си много отдавна. Lenovo пък продължават да тестват машините си при екстремни условия, преди да започнат серийното им производство, спазвайки военните изисквания за получаване на сертификация за здравина, включващи работа при висока и ниска температура, влага вибрации и запрашеност.

front-1
front-2

Дори и без да сте наясно с горепосочените факти, ще ви направят впечатление здравината и практичността на E540, веднага след като се докоснете до него. Системата съвсем не е най-тънката или пък най-леката, която сме тествали (дебелината ѝ е 32 милиметра, а теглото – 2299 грама). Със сигурност обаче е една от най-солидните – корпусът стои на мястото си, без да дава признаци на слабост, дори при силен натиск. Пантите, задържащи екрана са метални, а всички компоненти са здраво прикрепени един към друг. Приятно впечатление прави и долната част на лаптопа, която ще ви предостави много лесен достъп до охлаждащата система, дисковият носител, RAM паметта (два слота), BIOS батерията и дори до модула за Wi-Fi безжичен Интернет, който в тестваната от нас конфигурация е с марка и модел Intel Wireless-N 7260 (7260HMW BN).

bottom

Интериорът ни е добре познат – както вече казахме, Lenovo са доста консервативни, когато става дума за дизайн. Всъщност и не всички иновации са добре дошли, защото евентуално премахване на TrackPoint контролера например, би било удар за най-лоялните привърженици на ThinkPad, използващи именно тази алтернатива на мишката, когато не са на бюрото си. Клавиатурата също е с класическия си “AccuType” дизайн и трябва за пореден път да отбележим, че удобството, което предоставя е страхотно, за което допринася не само конструкцията ѝ, но и сериозния набор от функционални клавиши. Наличен е и NumPad цифров блок, за тези от вас, които често работят със сметки.

Отдясно на мултитъч тракпада, разпознаващ до четири точки едновременно, Lenovo са разположили четец на пръстови отпечатъци, който е опционален и не е налице във всяка конфигурация.

Интериор

IMG_4227IMG_4232IMG_4235IMG_4238IMG_4245

Размерите на E540 са позволили разполагането на голям брой портове – VGA, HDMI, два USB 3.0, “Always on USB 2.0”, Ethernet LAN, 4 в 1 четец на карти памет и Lenovo OneLink за зареждане (можете да свържете и OneLink Dock, който се закупува допълнително).

Странични снимки

side-0side-1side-2side-3side-4

Дисплей и звук

Дисплеят на LenovoThinkPad E540 притежава Full HD панел с TN матрица, WLED подсветка и матово покритие. Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 см), а резолюцията – 1920 х 1080 пиксела, при стъпка на пикселите 0.18 х 0.18 мм (141 пиксела на инч). Има 6-битов цвят, яркост и контраст по данни на производителя съответно 300 cd/m2 и 500:1.

microscopeLenovoThinkPad

Ъглите на видимост на LenovoThinkPad E540 може да оцените по-долу, разглеждайки снимките под ъгъл 45°.

angles-LenovoThinkPad Edge 540

Измерената осреднена максимална яркост на екрана преди калибриране е 336 cd/m2, при максимално отклонение от 15%. Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 5882К (леко топла светлина), след калибриране има стойност 6645К (доближава се до оптималната).

BefMax_1
BefMax_3

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на LenovoThinkPad E540 покрива 73% от sRGB и 54% от Adobe RGB цветовите пространства. Има непокрити цветове както в червената, така и в зелената област.

CIE-LenovoThinkPad Edge 540

Гама кривата на дисплея не е перфектна. Участъците с ниска яркост ще бъдат малко по светли от необходимото, а с висока – малко по-тъмни.

GammaLenovoThinkPad

Цветопредаване

Цветовете на LenovoThinkPad E540 след калибриране са относително точни. Средното отклонение DeltaE (1976) е малко както при 120 cd/m2, (DeltaE=2.29), така и при максимална яркост.

Result120cd-LenovoThinkPad Edge 540
ResultMax-LenovoThinkPad Edge 540

В таблиците по-долу са резултатите за всеки отделен цвят.

Report120cd-LenovoThinkPad Edge 540
ReportMax-LenovoThinkPad Edge 540

Профилирането с още един модел калибратор и последващата проверка потърдиха получените данни.

DeltaE_LenovoThinkPad

Дигитална карта за лична преценка.

DisplayColor

Изводи

Дисплеят на LenovoThinkPad E540 е с висока яркост и резолюция. Цветовете след създаване на профил са точни, и двата калибратора постигнаха много добри спрямо типа матрица резултати. Когато дисплеят не е калибриран обаче, отклонението е съществено. Покритието на цветовото пространство е недостатъчно, също и ъглите на виждане във вертикална посока.

Звук

Отворите за високоговорителите на E540 се намират на дъното на лаптопа, насочени към потребителя. Звукът им е сравнително мощени изчистен.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 – 3.20 GHz, 6MB кеш)
Оперативна памет 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3)
HDD/SSD 1TB HDD
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см.) – 1920×1080 (Full HD), матов
Оптично устройство DVD записвачка
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 3.0 порта, 1x USB 2.0 (Always On), HDMI, VGA, RJ45, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, Lenovo OneLink, четец на пръстови отпечатъци, уеб камера, два микрофонa
Батерия 5400 mAh батерия
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 32.00 милиметра
Тегло 2299 грама (с батерията)

Операционна система, софтуер

Тестваната от нас конфигурация разполага с предварително инсталирана Windows 8.1 операционна система. Ако по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да свалите най-новите такива от официалния сайт за поддръжка на компанията: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/default.page

Батерия

Батерията на тестваната от нас система е произведена от Simplo Technology и има капацитет от 5600 mAh. От 0 до 100% тя се зарежда в продължение на само 2 часа и 13 минути (0-67% за 1 час).

battery-LenovoThinkPad Edge 540

Тестовете се провеждат при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing-ThinkPad_Edge_E540

Резултатът от този тест е 292 минути (4 часа и 52 минути) – много добро представяне.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

movie-ThinkPad_Edge_E540

Малко по-малко издържа ноутбука, когато го “накарахме” да възпроизвежда видео – 254 минути (4 часа и 30 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

gaming-ThinkPad_Edge_E540

Когато GeForce GT 740M бъде натоварена, системата увеличава значително консумацията си, което няма как да не рефлектира на издръжливостта ѝ – 126 минути (2 часа и 6 минути) с един заряд е времето, което можете да прекрате, наслаждавайки се на тежки 3D игри, без зарядно устройство.

Консумация

Консумацията на машината при стандартно натоварване е 42 вата, което прави лаптопа доста по-икономичен от съответния десктоп компютър.

electro-LenovoThinkPad Edge 540

Процесор

Intel-Corei7-Ivy-Bridge Intel Core i7-4702MQ е процесор от висок клас, анонсиран на 01 юни 2013 година и е един от първите Haswell чипове, които могат да бъдат срещнати в масово произвежданите лаптопи. Моделът е четириядрен и работи с тактова честота от 2.2 GHz. При нужда от висока производителност, Turbo Boost функцията му позволява ограничен овърклок, на всяко от ядрата – когато работи само едно, то може да повиши честотата си до 3.2 GHz. При две активни ядра тя може да достига до 3.1 GHz, а когато компютърът извървшва тежък, многонишков процес, нуждаещ се от четири ядра, i7-4702MQ може да работи на 2.9 GHz.

Intel Core i7-4702MQ разполага с 6МВ кеш от трето ниво и се отличваа от предшествениците си с ниската си TDP от 37 вата. Изработен е по 22-нанометров технологичен процес, а в кристала му е разположенa и Intel HD Graphics 4600 видеокарта с 20 EU-та.

i7-4702MQ е екипиран с HyperThreading, AVX, AVX2, Quick Sync, Virtualization и AES-NI поддръжка, а максималната му работна температура е 100 градуса.

Официалната страница на Intel Core i7-4702MQ можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75119/Intel-Core-i7-4702MQ-Processor-6M-Cache-up-to-3_20-GHz

Мястото, на което се намира Intel Core i7-4702MQ в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4702MQ

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Lenovo ThinkPad E540
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Latitude E5540
 • HP ProBook 6570b
 • 6.33
 • 2.74
 • 2.65
 • 2.96
 • 2.84
 • 3.21
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Lenovo ThinkPad E540 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 6.33
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 2.74
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 2.65
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 2.96
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 2.84
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 3.21

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 900
 • 720
 • 540
 • 360
 • 180
 • 0
 • Lenovo ThinkPad E540
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Latitude E5540
 • HP ProBook 6570b
 • 710
 • 384
 • 398
 • 399
 • 392
 • 449
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Lenovo ThinkPad E540 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 710
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 384
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 398
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 399
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 392
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 449

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Lenovo ThinkPad E540
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Latitude E5540
 • HP ProBook 6570b
 • 11.3
 • 21.9
 • 19.5
 • 20.3
 • 20.4
 • 20.7
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Lenovo ThinkPad E540 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 11.3
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 21.9
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 19.5
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 20.3
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 20.4
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 20.7

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4702MQ се справя с 11.213 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

nvidia-geforce-gt-740m NVIDIA GeForce GT 740M с кодово име “N14P-GV2” е графичен чип от среден клас, анонсиран на 1 март 2013 година. Той е част от Kepler поколението и разчита на GK107 ядро (съществува и модификация с GK208), което e изработено по 28nm производствен процес. То се състои от два шейдърни блока, също известни като SMX, всеки от които разполага с по 192 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра, които сумарно правят 384 CUDA ядра.

Честотата е 810 – 980MHz. Видеокартата разполага със 128-битова шина (може да се намери и с 64-битова) а паметта е DDR3 (съществува и версия с GDDR5). NVIDIA GeForce GT 740M поддържа DirectX 11, Pixel Shader 5.0, Optimus, PhysX, OpenCL, OpenGL 4.1, DirectCompute, CUDA, 3DTV Play и 3D Vision технологиите. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840 x 2160 за дигитален сигнал и 2048 x 1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GT 740M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира GeForce GT 740M в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gt-740m/

gpu12

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 15850
 • 12680
 • 9510
 • 6340
 • 3170
 • 0
 • Lenovo ThinkPad E540
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Latitude E5540
 • HP ProBook 6570b
 • 7132
 • 10783
 • 13190
 • 8008
 • 6319
 • 5491
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Lenovo ThinkPad E540 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 7132
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 10783
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 13190
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 8008
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 6319
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 5491

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 2250
 • 1800
 • 1350
 • 900
 • 450
 • 0
 • Lenovo ThinkPad E540
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Latitude E5540
 • HP ProBook 6570b
 • 1159
 • 1583
 • 1863
 • 1220
 • 729
 • 671
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Lenovo ThinkPad E540 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1159
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 1583
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 1863
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 1220
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 729
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 671

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 2900
 • 2320
 • 1740
 • 1160
 • 580
 • 0
 • Lenovo ThinkPad E540
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Latitude E5540
 • HP ProBook 6570b
 • 1869
 • 2379
 • 2381
 • 1679
 • 901
 • 902
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Lenovo ThinkPad E540 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 1869
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 2379
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 2381
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 1679
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 901
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 902

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 750
 • 600
 • 450
 • 300
 • 150
 • 0
 • Lenovo ThinkPad E540
 • Lenovo IdeaPad Z710
 • Dell Inspiron 15 (3537)
 • Acer TravelMate P255
 • Dell Latitude E5540
 • HP ProBook 6570b
 • 312
 • 524
 • 607
 • 397
 • 175
 • 251
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Lenovo ThinkPad E540 Intel Core i7-4702MQ (4-ядрен, 2.20 - 3.20GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 64-bit) 312
Lenovo IdeaPad Z710 Intel Core i5-4200M (2-ядрен, 2.50 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 745M (2GB DDR3) 524
Dell Inspiron 15 (3537) Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon HD 8850M (2GB GDDR5) 607
Acer TravelMate P255 Intel Core i7-4500U (2-ядрен, 1.80 - 3.00GHz), 8GB RAM, AMD Radeon R7 M265 (2GB DDR3) 397
Dell Latitude E5540 Intel Core i5-4300U (2-ядрен, 1.90 - 2.9GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 175
HP ProBook 6570b Intel Core i5-3340M (2-ядрен, 2.70 - 3.4GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7570M (1GB GDDR5) 251

Тестове на игри

Ниска графика 295 кадъра / секунда
Средна графика 157 кадъра / секунда
Висока графика 155 кадъра / секунда
Ниска графика 27 кадъра / секунда
Средна графика 20 кадъра / секунда
Висока графика 7 кадъра / секунда
Ниска графика 59 кадъра / секунда
Средна графика 24 кадъра / секунда
Висока графика 12 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

За чудесното представяне в игрите „виновник“ не е само GT 740M видеокартата, но и 327.62 драйверът – с версиите преди тази, графиката показваше доста по-ниски резултати от този, който виждате горе. Да, далеч е от висококласните си събратя, но 740M се представя прекрасно, имайки предвид бизнес ориентацията на лаптопа и неговата сравнително бюджетна цена.

Температури и комфорт

При лека натовареност (сърфиране в Интернет, писане на документи и т.н.), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 50 градуса, което е много добър резултат.

След като около 30 минути го подлагахме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата се държаха около 85-88 градуса, което е в предупредителната зона, но все пак на безопасно отстояние от Tj.max температурата, която вече споменахме, че за i7-4702MQ е 100 градуса. Трябва да отбележим обаче, че това се случваше при постоянна честота от 2.90 гигахерца, което е похвално за E540 – не е наличен така наречения “throttling” (автоматично намаляване на честотата с цел поддържане на по-ниска температура), дори след продължително 100-процентово натоварване.

На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps-e540

Заключение

Lenovo ThinkPad E540 е чудесно решение за търсещите максимално надежден ноутбук от доказана бизнес марка – корпусът му е изключително здрав, комфортът при работа е на високо ниво, екранът е качествен, а изчислителната производителност е чудесна. Ако решите да направите ъпгрейд пък, задачата вероятно ще ви отнеме секунди, защото удобният корпус позволява много бърз достъп до сериозна част от “обновяемите” компоненти.

Ако сте се спрели на E540, чудесна идея е да обмислите покупката на машината във версията ѝ с твърд диск + SSD – това ще направи системата в пъти по-пъргава, използвайки супер бързият SSD за операционната система и софтуера, а твърдия диск – за съхранение на документи, музика, филми и т.н. Липсата на оптично устройство в този тип конфигурация пък можете да решите с външно такова.

Както обикновено, имаме малък подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да си закупят машината до 30.04.2014 г. Те ще получат тениска на Laptop.bg, а единственото условие е при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си (не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – M, L или XL).

Плюсове

 • Удобна AccuType клавиатура
 • Здрав корпус, тестван за издръжливост по военни стандарти
 • Екран с висока детайлност, яркост и точни цветове
 • Висока изчислителна производителност
 • Лесен достъп до охлаждащата система, дисковият носител, RAM паметта (два слота), BIOS батерията и Wi-Fi модула

Минуси

 • Сравнително дебел (32.00 милиметра)
 • Не особено високо покритие на sRGB цветовото пространство

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-lenovo-ThinkPad_Edge_E540-lenovo_thinkpad_e540_20C60078BM Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-lenovo-ThinkPad_Edge_E540

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 13 103 пъти

10 мнения

 • Зле е тоя екран. И тая видео карта е малко в сред – нито е нужна за офис работа, нито става за по-сериозна геймене или професионални приложения. Общо взето лаптоп който не е наистина добър в нищо и е за хора които искат по-малко от всичко…

  • Здрасти, нека когато правим заключения да се базират на някаква база от където тръгваме.

   Когато една фирма занимаваща с разработка на софтуер например – трябва да вземе служебен лаптоп и има бюджет между 1400 – 1800 лв.
   Лаптопа трябва да е добра изработка с възможност за докинг, добър процесор, добър дисплей. Какви мислиш са вариантите ?

   Не мисля че ще намериш много варианти в този ценови клас – за тези нужди.

   Така че да даваш констатации на общо основание, не помагаш на никого.

   Поздрави,
   Ники

 • Използвам такъв лаптоп от няколко месеца, но версията с i3 процесор. След като му сложих SSH стана наистина много приятна машинка. Единствената ми забележка е към така легендарната здравина. Това са легенди от предходните поколения на марката. Този лаптоп при лек натиск върху екрана в затворено положение направо имаш чувството, че ще се разпадне в ръцете ти. Изключително зле от към изработка на корпуса, пластмасата изглежда много евтина. Като база за сравнение имам впредвид, че на работа имам над 10 IBM/Lenovo от thinkpad сериите.

  • Човек не пиши глупости! Тези серии са по-бюджетните! Тези легендарните, за които говориш, за Thinkpad T сериите, които ползва от над 2000 лв. с i3…

 • Чудесни машинки са, но за пластмасата съм съгласен – доста е различна от преди и има доста по-ниска износоустойчивост.

 • Имам Е320 от преди 3 години и досега никакви грижи, малко му омекнаха пантите но е нормално. Да не е като Т серията, но това е офис компютър. Сега смятам да пратя в пенсия моя и да го сменя точно с такъв. Искам да попитам има ли MSATA порт и все още ли може да му почистиш всичко само със свалянето на 2 болчета. Има ли някои впечатление от реалната издръжливост на батерията.

 • Ревюто е страхото! Браво! Особено ми харесва това, че дисплея е тестван както трябва.

 • Имаха гаден проблем с незатихващ вентилатор на охлаждането, но с версия 2.18 това се оправи

Мнения