Ревю на Lenovo ThinkPad S531 – ултра тънък, ултра здрав

index-lenovo-thinkpad-s531 Дебелите над 1 инч (~ 2.5 см) ноутбуци стават все по-рядко срещани, а това е нормално явление, имайки предвид желанието на потребителите да не се чувстват некомфортно, носейки със себе си компютрите си, особено когато става дума за бизнес машини, които трябва да са постоянен асистент на притежателите им. ThinkPad подразделението на Lenovo се зае със задачата още преди година, когато видяхме T430u и X1 Carbon сериите – техните 14-инчови екрани обаче се оказаха не достатъчно големи за част от лоялната ThinkPad аудитория, която Lenovo ревностно защитават, почитат и разбира се обръщат заслуженото внимание на съветите ѝ. Това е и причината днес да получим среща с най-новия модел на китайската компания – S531, който ще остане в историята като първия 15-инчов ултрабук от култовата ThinkPad линия.

Задачата пред инженерите и дизайнерите на Lenovo е да му осигурят приятен външен вид, здрав корпус и нужната стабилност, която потребителите очакват, когато чуят названието му. Неведнъж Lenovo са се доказвали в това отношение, но сега е моментът да го направят още веднъж, впечатлявайки старите си и привличайки нови клиенти към себе си.

В комплекта

Lenovo разработват доста ThinkPad аксесоари, но не ги включват в комплектите си, оставяйки покупката им за по-нататъшно решение на потребителите. S531 се продава заедно със зарядното си и няколко упътващи книжки – с това се изчерпва комплекта на машината.

komplekt-lenovo-thinkpad-s531

Дизайн и конструкция

Като споменахме по-горе нуждата от старание на дизайнерите, имахме предвид доста сериозно начинание – ThinkPad системите трябва да получат съвременен външен вид, без да развалят иконичната идентичност, наложена им от IBM още преди 20 години. Много фенове на линията са възхитени именно от нея и не са склонни да обърнат никакво внимание на конкурентните изтънчени предложения. Тя пък, от своя страна, върви ръка за ръка със сериозна конструкция, на чиято здравина ставаме свидетели и тук – S531 изглежда изключително стабилно и масивно, въпреки че дебелината му е само 20.85 милиметра (в най-дебелата точка), а теглото – 2070 грама – рядко срещани стойности, когато става дума за 15-инчови лаптопи.

Шасито на ThinkPad S531 е изработено от алуминий и магнезиева сплав. Капакът е със семпъл вид и помещава единствено “lenovo” надпис в задния ляв ъгъл и ThinkPad метално лого с познатата ни светеща в червено точка над буквата “i”.

design-lenovo-thinkpad-s531
back-lenovo-thinkpad-s531

Панелът с екрана се задържа от здрави панти, които освен стабилност, позволяват и 180-градусовото му отваряне. Така пред вас се разкрива традиционният “интериор”, включващ по думите на производителя “легендарната” клавиатура с TrackPoint алтернативата на мишка, използвана от компанията още от зората на тези машини. Впечатление ще ви направи фактът, че Ctrl не е най-долният ляв клавиш в подредбата. Това място заема “Fn”, а това разположение се приема от потребителите с мнения на двата полюса. Решението на Lenovo е да добавят превключвател в BIOS, откъдето можете да размените действията на Ctrl и Fn, така че Copy и Paste командите ви да работят така, както са работили и на предишния ви компютър.

fn-lenovo-thinkpad-s531

Въпреки тънкото тяло, клавишите имат комфортен ход, а под тях е разположена двустепенна светодиодна подсветка.

night-lenovo-thinkpad-s531

Наличен е NumPad цифров блок, а вдясно под него ще забележите и скенер за пръстови отпечатъци, който ще ви създаде удобство, когато трябва да въвеждате пароли в операционната система – просто трябва да плъзнете пръста си върху него.

Тракпадът е с голям размер и интересна контструкция – ако използвате TrackPoint-a (червената точка в средата на клавиатурата), горната част на тракпада функционира като ляв и десен бутон, в зависимост от коя страна го натиснете. Ако използвате тракпада, за да местите курсора, долната му част функционира като ляв и десен бутон. Системата работи като засича дали последното придвижване на курсора е осъществено с TrackPoint-a или с повърхността на тракпада – по този начин преценява горната или долна част да превърне в ляв и десен бутон.

Интериор

interior-1-lenovo-thinkpad-s531interior-2-lenovo-thinkpad-s531interior-3-lenovo-thinkpad-s531interior-4-lenovo-thinkpad-s531interior-5-lenovo-thinkpad-s531

От лявата страна на машината са поместени Kensington Lock система за заключване, вход за зарядно устройство (с OneLink разширение), USB 3.0 порт и четец на мултимедийни карти. OneLink портът позволява свързването на компютъра с ThinkPad OneLink Dock станция – аксесоар, предоставящ ви още USB 3.0 портове, Ethernet LAN порт и аудио гнездо – всичко това, докато си зареждате ноутбука.

Отпред компютърът не е екипиран с портове, а отдясно са разположени аудио гнездо за слушалки с микрофон или тонколони, още един USB 3.0 порт, HDMI и Ethernet LAN вход.

Отзад машината е напълно изчистена, което е логично, имайки предвид споменатото по-горе разтваряне на корпуса до 180 градуса.

Странични снимки

side-1-lenovo-thinkpad-s531side-2-lenovo-thinkpad-s531side-3-lenovo-thinkpad-s531side-4-lenovo-thinkpad-s531side-5-lenovo-thinkpad-s531

Дисплей и звук

Дисплеят на Lenovo ThinkPad S531 е TFT-LCD панел с TN матрица, WLED подсветка и матово покритие, модел B156НTN03.4. Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 см), а съотношението на страните – 16:9 (34.5 см х 19.4 см). Разделителната способност на екрана е 1920 х 1080 пиксела, което означава 141 пиксела на инч и стъпка на пикселите 0.1799 х 0.1799 мм. Представяме ви две снимки, като първата е фокусирана върху подпикселите, а втората – върху покритието.

Microscope1
Microscope2

На следващата фотография са показани ъглите на виждане, снимани под ъгъл от 45°.

angles-lenovo-thinkpad-s531

Равномерност на подсветката и цветова температура

Измерената максимална осреднена яркост по цялата площ на екрана е 273 cd/m2.

BeforeMax

Като стойност не е от най-високите, но е напълно достатъчна, дори при работа в помещение, осветено от пряка слънчева светлина.

Максималното отклонение от яркостта, отчетено от уреда, е 9%, което показва относително равномерна яркост на дисплея.

Процентното отклонение от цветовата температура преди калибрация на бял екран в два сектора на полето е по-високо от приемливото.

BeforeMax1
BeforeMax3

Обхват на цветовото пространство (CIE)

TN матрица и WLED подсветка означават малко време за реакция на пикселите и висока икономичност, но не и широк обхват.

В случая, при Lenovo ThinkPad S531, процентът на обхванатото sRGB цветово пространство – 73%, е около средните показатели за този тип матрици.

cie-lenovo-thinkpad-s531

Цветопредаване

След калибрация, при яркост 120 cd/m2, средната стойност на DeltaE, характеризираща отклоненията от правилното цветопредаване, е 1.97. Такава точност не се среща често при този тип дисплеи и говори за повишено качество.

After120_3qa-report-lenovo-thinkpad-s531

Вторият модел калибратор също даде добри резултати.

SpyderNativeAfter10

Изводи

Дисплеят на Lenovo ThinkPad S531 е с висока резолюция, икономичен, с достатъчна яркост и прилично цветопредаване за забавление и работа с различни бизнес приложения, невключващи дизайн. С тези си характеристики е подходящ за офис работа, Интернет и дори игри, благодарение на бързото си време за реакция.

Недостатъци са ограниченото покритие на sRGB и неравномерността на цветовата температура в два от ъглите на дисплея.

Звук

Високоговорителите на Lenovo ThinkPad S531 са с марка JBL и без изненади ни предоставят чудесен звук, незабележими изкривявания и висока мощност, въпреки редуцираните размери на корпуса.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00-3.10 GHz, 6MB кеш)
Оперативна памет 10GB (1x 8192MB + 1х 2048MB) – DDR3, 1600Mhz
HDD/SSD 256GB SSD
Видеокарта AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3)
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см) – 1920 x 1080 пиксела, матов
Оптично устройство няма
Комуникация Wi-Fi 802.11b/g/n, LAN (10/100/1000), Bluetooth 4.0
Допълнително 2x USB 3.0 порта, HDMI, RJ-45 порт, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, 720р HD уеб камера, 4 в 1 четец на мултимедийни карти, Kensington Lock система за заключване, двустепенна подсветка на клавиатурата, два микрофона
Батерия 62.8 Wh батерия
Дебелина на корпуса 20.85 милиметра
Тегло 2070 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 344 грама

Към момента Lenovo ThinkPad S531 се предлага в още две конфигурации: – ThinkPad S531 с Core i5-3337U + AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) + 500GB HDD (7200 rpm)ThinkPad S531 с Core i5-3337U + Intel HD Graphics 4000 + 128GB SSD

Инсталация и драйвери

Тестваната от нас конфигурация не разполага с предварително инсталирана Windows 8 операционна система. Ако и вашата не разполага с такава или по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да опитате да потърсите такива в официалния сайт за поддръжка на компанията: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/detail.page?DocID=DS035567

Батерия

Акумулаторната батерия на Lenovo ThinkPad S531 е произведена от Sony, 4-клетъчна, литиево-полимерна и съхранява 62.8 ватчаса електроенергия.

Време за зареждане и консумация

Зарядното устройство на Lenovo ThinkPad S531, модел ADLX65NCC3A, е предназначено да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 65 W при номинално напрежение и ток съответно 20 V и 3.25 A.

Electro-Lenovo-S531

Преди да стартираме тестовете на батерията, настройваме екрана на компютъра до яркост от 120 cd/m2 – целта е да изравним силите на всички ноутбуци, които сравняваме. Използваме Power Saver режим на Windows операционната система.

Сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing-lenovo-thinkpad-s531

При тези условия, машината издържа 399 минути (6 часа и 39 минути) – много добър резултат, който обаче не ни учудва, имайки предвид, че става въпрос за бизнес ноутбук – тук издръжливостта, клоняща към един работен ден е задължителна.

Видео възпроизвеждане

В края на работния ден е възможно да пожелаете да изгледате някой филм, а въпреки работната насоченост на ThinkPad, системата трябва да е подготвена и за това. Наличието на JBL аудио и Full HD дисплей осигурява това, което бихме желали като хардуерни способности, а задачата на батерията е да ги захрани с енергия за максимално време.

video-lenovo-thinkpad-s531

С едно зареждане, S531 издържа 315 минути (5 часа и 15 минути), при възпроизвеждане на 720p HD видео, при 120 нита яркост. Отново добър резултат.

3D игра

В случай, че почивката за вас би била по-приятна с игра, вместо с филм, тестваме и издръжливостта при Metro: Last Light с минимални графични настройки и резолюция от 1366 х 768 пиксела.

gaming-lenovo-thinkpad-s531

Това е най-изтощителният тест, който изразходи капацитета на батерията за 231 минути (3 часа и 51 минути) – доволни сме и от този показател.

Твърд диск / Solid State Drive

ThinkPad S531 се продава с различни серии твърди дискове със скорост от 7200 оборота в минута или SSD-та с вместимост от 128 или 256 гигабайта. В нашия случай имаме 256-гигабайтов Solid State Drive с марка Samsung и модел MZ7TD256HAFV-000L7. При нашите тестове той показа съвсем нелоши резултати – 558 MB/сек при последователно четене и 263 МВ/сек при последователен запис.

atto-lenovo-thinkpad-s531

Налице под капака е и празен M.2 слот за лесно интегриране на Solid State Drive. За съжаление в България все още няма официален внос на флаш памети от сравнително новия форм фактор.

Процесор и RAM памет

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-3537U е ниско-волтажен процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от висок клас, анонсиран през второто тримесечие на 2012 година. Той е част от “Ivy Bridge” поколението и работи с базова тактова честота от 2GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 2.9GHz, а при използване на само едно – до 3.1GHz.

Чипът също така разполага с 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 4МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-3537U e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4000 графичен контролер. Той е с базова честота от 350 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1200MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 17 вата, а максималната температура на работа е 105 градуса.

Intel Core i7-3537U поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3/L/-RS 1333/1600 памет и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i7-3537U можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/72054

Мястото, на което се намира Core i7-3537U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-3537u/

RAM паметта в тестваната конфигурация на ThinkPad S531 е 10GB DDR3 (1600 MHz). 2GB са интегрирани в дъното, а другите 8GB са на единствения слот за оперативна памет.

cpu

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 7 Chronos
 • ASUS VivoBook U38N
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • 2.91
 • 2.81
 • 2.85
 • 1.35
 • 2.92
 • 2.94
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 2.91
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 2.81
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 2.85
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 1.35
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2.92
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 2.94

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 550
 • 440
 • 330
 • 220
 • 110
 • 0
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 7 Chronos
 • ASUS VivoBook U38N
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • 409
 • 407
 • 401
 • 182
 • 421
 • 425
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 409
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 407
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 401
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 182
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 421
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 425

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 7 Chronos
 • ASUS VivoBook U38N
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • 20.3
 • 21.4
 • 20.8
 • 35.3
 • 20.7
 • 20.3
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 20.3
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 21.4
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 20.8
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 35.3
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 20.7
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 20.3

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-3537U се справя с 5.571 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

geforce-gtx-670mxAMD Radeon HD 8670M е графичен чип от среден клас, анонсиран на 16 ноември 2012 година. Той е част от GCN (Graphics Core Next) поколението, изработен е по 28nm производствен процес и притежава 384 Radeon ядра.

Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 775 MHz, но благодарение на опционалния Turbo clock, в зависимост от това, дали охлаждането на лаптопа го позволява, тя може да се повиши, достигайки до 825 MHz.

Чипът разполага със 64-битова шина и DDR3 памет. AMD Radeon HD 8670M поддържа DirectX 11.1 и Shader 5.0.

Последните драйвери за Radeon HD 8670M можете да свалите от тук: http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx

Мястото, на което се намира AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/amd-radeon-hd-8670m/

В системата е налична и Intel HD Graphics 4000 видеокарта, която е вградена в процесора и работи заедно с Radeon HD 8670M, благодарение на AMD Switchable Graphics технологията.

gpu-1-2-lenovo-thinkpad-s531

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 12400
 • 9920
 • 7440
 • 4960
 • 2480
 • 0
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 7 Chronos
 • ASUS VivoBook U38N
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • 4764
 • 3844
 • 10316
 • 4379
 • 10290
 • 9600
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 4764
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 3844
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 10316
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 4379
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 10290
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 9600

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 1900
 • 1520
 • 1140
 • 760
 • 380
 • 0
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 7 Chronos
 • ASUS VivoBook U38N
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • 579
 • 471
 • 1362
 • 563
 • 1576
 • 1457
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 579
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 471
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 1362
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 563
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 1576
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 1457

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 2850
 • 2280
 • 1710
 • 1140
 • 570
 • 0
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 7 Chronos
 • ASUS VivoBook U38N
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • 1086
 • 844
 • 1850
 • 845
 • 2344
 • 2020
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 1086
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) 844
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 1850
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 845
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 2344
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 2020

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 650
 • 520
 • 390
 • 260
 • 130
 • 0
 • Lenovo ThinkPad S531
 • Dell Inspiron 5423
 • Samsung Series 7 Chronos
 • ASUS VivoBook U38N
 • Acer Aspire V5-572
 • ASUS K56C
 • 208
 • -
 • 521
 • 194
 • 475
 • 456
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Lenovo ThinkPad S531 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 10GB RAM, AMD Radeon HD 8670M (2GB DDR3) 208
Dell Inspiron 5423 Intel Core i7-3517U (2-ядрен, 1.90 - 3.00GHz), 4GB RAM, AMD Radeon HD 7650M (1GB DDR3) -
Samsung Series 7 Chronos Intel Core i5-3210M (2-ядрен, 2.50 - 3.10GHz), 6GB RAM, NVIDIA GeForce GT 640M (1GB GDDR5) 521
ASUS VivoBook U38N AMD A8-4555M (4-ядрен, 1.60 - 2.4GHz), 6GB RAM, AMD Radeon HD 7600G (споделена памет) 194
Acer Aspire V5-572 Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GT 750M (4GB DDR3) 475
ASUS K56C Intel Core i7-3537U (2-ядрен, 2.00 - 3.1GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GT 740M (2GB DDR3, 128-bit) 456

Тестове на игри

Ниска графика 122 кадъра / секунда
Средна графика 82 кадъра / секунда
Висока графика 66 кадъра / секунда
Ниска графика 12 кадъра / секунда
Средна графика 10 кадъра / секунда
Висока графика 4 кадъра / секунда
Ниска графика 28 кадъра / секунда
Средна графика 10 кадъра / секунда
Висока графика 6 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция

Въпреки че разполага с дискретна видеокарта, ThinkPad S531 определено е един от най-неудачните избори, ако търсите лаптоп за игри. Машината е предназначена за бизнес сегмента и съвсем очаквано се представя на слабо ниво с тежките игри на пазара. Ако разпускате с ненатоварващи заглавия от рода на FIFA обаче, S531 ще се справя без проблем.

Температури и комфорт

При нормално натоварване (сърфиране в Интернет, писане на документи), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 60 градуса – стойност, която е напълно нормална.

След като около 30 минути го подлагахме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата се държаха около 86 градуса. На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps-lenovo-thinkpad-s531

Към изчислителното, добавихме и 100-процентово графично натоварване на видеокартата – при тези условия, 30-минути по-късно, процесорът задържаше температурата си между 80 и 82 градуса, с тактова честота от 2.0 гигахерца (такава е базовата честота). Видеокартата пък работеше при 71-градусова температура.

Напомняме, че използваният от компютъра процесор Intel Core i7-3537U има Tj.max температура от 105 градуса, при преминаване на която THERMTRIP# ще изключи принудително машината. Разстоянието до нея е безопасно.

Максималната температура на повърхността на корпуса, която машинта достигна след 1 час натоварване е 42.6 градуса в долната централна част на дъното и 35.1 в горния център на лицевия панел (с клавиатурата). Чудесни резултати.

bottom-lenovo-thinkpad-s531

Заключение

conclusion-lenovo-thinkpad-s531Изключително доволни сме от машината на Lenovo, която е изпипана в почти всяко едно отношение. Спорен момент е консервативният външен вид, но тук ThinkPad подразделението не може да си позволи радикална промяна, главно заради най-верните си фенове, които харесват системите такива, каквито са и каквито бяха в началото на историята им. По-важното обаче е, че китайският производител е успял да редуцира теглото и дебелината, така че те да се впишат изцяло сред най-портативните модели с подобен размер на пазара в момента, което е немалък плюс за удобството на бъдещите им притежатели.

Тънкият и здрав корпус е екипиран с високопроизводителни компоненти, като единствено изключение прави видеокартата, което бихме могли да простим, имайки предвид бизнес насочеността на компютъра. Екранът е много детайлен, звукът е страхотен, а за продължителната автономна работа се грижи издръжлива батерия.

В крак с новите технологии е наличен и M.2 слот, който на наша територия към момента не е лесно използваем, но тези, които си закупуват ThinkPad, едва ли смятат да сменят ноутбука си в близките няколко години.

Както обикновено, имаме малък подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да си закупят ThinkPad S531 до 30.10.2013 г. Те ще получат тениска на Laptop.bg, а единственото условие е да при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си (не забравяйте да отбележите и размера, който желаете – M, L или XL).

Плюсове

 • Висока изчислителна производителност
 • Тънък и здрав корпус
 • Издръжлива батерия
 • Full HD екран
 • Силен и ясен звук с марка JBL
 • Бърз Solid State Drive и M.2 слот
 • Добро охлаждане

Минуси

 • Нископроизводителна видеокарта
 • Сравнително висока цена

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-lenovo-ThinkPad_Edge_S531-lenovo_thinkpad_edge_s531

Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/search?utf8=%E2%9C%93&q=lenovo+s531

Модели, участващи в тестовете от статията

Върху това ревю работиха Симеон Николов и Крум Николов. Надяваме се да сме били максимално полезни за Вас, а в случай, че имате въпроси, мнения или предложения, ще се радваме да ги споделите, чрез коментари по-долу. Ние пък ще се постараем да обърнем внимание на всеки. Пожелаваме ви дълга и безаварийна работа!

Прочетено 3 181 пъти

Няма мнения

Мнения