Ревю на Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2014) – още по-мощен, още по-здрав

index-lenovo-x1-carbon-2014 Заедно с иновативните Yoga ноутбуци, които вече ви представихме в подробно ревю, Lenovo анонсира и обновената X1 Carbon линия – най-високият клас на компанията. Още от създаването на първия X1 Carbon, идеята на производителя е съвсем кратка и ясна – да се създаде мобилен компютър без никакви компромиси, в каквото и да е отношение. Машината трябва да е здрава, мобилна, мощна и красива.

До момента Lenovo се справяха чудесно, а най-интересното е, че сега създателите твърдят, че машината е по-добра от всякога. На пръв поглед това твърдение е напълно справедливо и тук нямаме предвид единствено техническите характеристики, които е нормално да са с едно поколение пред “ъпгрейда” от 2013 година, ами цялостното изпълнение, възможностите на всеки един компонент и “скритите” подобрения – на всичко това ще обърнем внимание в настоящото ревю.

Видео ревю

Преди да започнем с подробните тестове, ще се обърнем към колегата Георги Добриков, който ще ви запознае с компютъра и неговите основни предимства.

В комплекта

Машината, с която разполагаме, е прототипна бройка и комплектът ѝ е възможно да се различава от финалния вариант. Все пак, нашата конфигурация дойде заедно със зарядно устройство и Ethernet LAN преходник.

Зарядното устройство е произведено от Chicony Power Technology Co. Ltd, специално за Lenovo. Моделът му е ADLX45NCC3A. Предназначено е да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 45 W при номинално напрежение и ток съответно 20 V и 2.25 A.

komplekt-lenovo-thinkpad-x1-carbon

Дизайн и конструкция

Най-голямата гордост на Lenovo е дизайнът и по-скоро конструкцията на X1 Carbon, която може да се похвали с уникална здравина и издръжливост. Неслучайно производителят нарича модела “най-здравия ThinkPad, съществувал някога”, а в подкрепа на смелото изказване, говорят и поддържаните “MIL” военни стандарти обозначаващи способността за нормална работа на машината при 500-херцови вибрации и шок, температури от -20 до 60 градуса, разливане на течности до 500 мл и влажност до 98%, използване при надморска височина над 4500 метра и “атака” от микрочастици като пясък или прах.

Какъв корпус е нужен за постигането на това? Lenovo са инвестирали много време и ресурси, за конструирането на дизайн с карбоново шаси – навярно сте чували за този материал, когато става дума за части от колите на Формула 1, компоненти от летателни машини и други конструкции, за които здравината и теглото са от решаващо значение. Карбонът е три пъти по-лек от алуминия и два пъти по-здрав от магнезия. Всъщност това е и причината X1 Carbon без особени затруднения да получи короната за най-лек 14-инчов ултрабук – теглото му е само 1417 грама. Както се досещате, става дума не само за ултра леко тяло, но и за ултра тънко – в най-дебелата точка на X1 Carbon (2014), микрометърът ни се спря на 18.60 милиметра.

opened-lenovo-thinkpad-x1-carbon

Интересни промени е претърпял интериорът на компютъра, като най-любопитно е наличието на специален LCD панел, намиращ се зад клавиатурата – неговата идея е да предложи на потребителя динамичен набор от бързи клавиши, които се променят, когато работите с различен софтуер. В нормално състояние там стоят стандартните бутони за увеличаване и намаляване на звука, контрол на яркостта, търсачка и т.н. Когато влезете в браузър обаче, пред вас се появяват Назад (Back) и Напред (Forward), Презареждане (Refresh) и други полезни за случая “шорткъти”. Интересно е и отстраняването на Caps Lock, който вече се извиква, чрез двойното натискане на Shift, подобно на мобилните операционни системи. На неговото място стоят “Home” и “End” бутоните. Докато последният ход обаче изглежда удобен, липсата на физически F1-F12 клавиши може да се окаже доста неприятна изненада за хората, които често използват команди от типа на Alt-F4 (Затваряне на прозорец), F5 (Обновяване), F2 (Преименуване) и т.н. Чрез контролния панел тези клавиши могат да се изведат по подразбиране, но удобството не е същото.

adaptive

Позиционирането на “Delete” в горния десен ъгъл, където по принцип стои “Backspace” (тук е изместен отляво на Delete), също може да доведе до излишно изнервяне на притежателите на компютъра. Да, панелчето изглежда чудесно, но като че ли просто трябваше да бъдат оставени и функционалните F1-F12 бутони, а новата лента да бъде по-малка и изнесена над тях – физическите клавиши винаги ще бъдат по-удобни от сензорните такива.

От дясната страна на лицевия панел, до стрелките, се намира сензорът за пръстови отпечатъци. Мястото му е добре ориентирано, за да не пречи при използване на клавиатурата. В тракпадът пък имаме вграден NFC модул.

Интериор

interior-1-lenovo-x1-carbon-2014interior-2-lenovo-x1-carbon-2014interior-3-lenovo-x1-carbon-2014interior-4-lenovo-x1-carbon-2014interior-5-lenovo-x1-carbon-2014

Имайки предвид тънкия профил на X1 Carbon (2014), Lenovo няма как да интегрират голям брой портове в страничните части, но моделът се представя отлично в това отношение, спрямо повечето си конкуренти.

Отляво се намира OneLink входът за зарядно устройство (можете да свържете OneLink Dock, който се закупува допълнително), HDMI, mini DisplayPort, зареждащ USB 3.0 порт и аудио гнездо за слушалки/микрофон. Отдясно е разположена Kensington системата за заключване, въздухоотводни отвори, Ethernet extension порт (за свързване на LAN кабел, чрез преходника в комплекта) и още един USB 3.0 порт. Отпред компютърът е напълно изчистен, а отзад имаме слот за Micro SIM-карта – компютърът разполага с WAN модул за безжичен Интернет.

На дъното, което е алуминиево, стоят двата високоговорителя и малка дупчица за “принудително рестартиране”.

Странични снимки

side-1-lenovo-x1-carbon-2014side-2-lenovo-x1-carbon-2014side-3-lenovo-x1-carbon-2014side-4-lenovo-x1-carbon-2014side-5-lenovo-x1-carbon-2014

Дисплей и звук

Дисплеят на Lenovo ThinkPad X1 Carbon има капацитивен мултисензорен (до десет точки на контакт) IPS панел с LED подсветка, модел LP140QH1-SPA2. Покритието му е матово, като притежава защита срещу зацапване.

Диагоналът на дисплея е 14-инчов (35.56 см), а резолюцията – 2560 х 1440 пиксела, при стъпка на пикселите 0.1211 х 0.1211 мм. Това се равнява на 210 пиксела на инч – плътност, достатъчна да превърне екрана в “Retina” при наблюдаване от над 41 сантиметра. За стандартна можем да определим дистанция от около 60 сантиметра, което означава, че детайлността на дисплея е повече от отлична. На микроскопската снимка се виждат размерите на пикселите.

microscope-Lenovo X1 carbon

Ъглите на видимост на Lenovo ThinkPad X1 Carbon може да оцените по-долу, разглеждайки снимките под ъгъл 45°.

Angles-LenovoX1

Измерената осреднена максимална яркост на екрана преди калибриране е 254 cd/m2, при максимално отклонение от 10%. Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 5892К (леко топла светлина), като в дясната част на екрана отклонението е по-съществено. След калибриране постигнатата цветова температура на бял екран почти идеално съвпада с оптималната (D65).

BefMax-i1-1-LenovoX1
BefMax-i1-3-LenovoX1

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Lenovo ThinkPad X1 Carbon покрива 84% от sRGB и 63% от Adobe RGB цветовите пространства. От sRGB цветовото пространство непокрити са основно области в зеления и червения цвят.

CIE-LenovoX1

Гама кривата на дисплея почти съвпада с приетата за работа в sRGB и Adobe RGB цветови пространства, чиято стойност е 2.20.

GammaLenovoX1

Цветопредаване

Цветовете на Lenovo ThinkPad X1 Carbon са много точни. Средното отклонение (DeltaE) след калибровка при 120 cd/m2 е 1.77.

AftMax_120cd-i1-3-LenovoX1DeltaE-Report-LenovoX1

Посочената по-горе стойност почти напълно съвпада и с показанието на втори модел калибратор, при максимална яркост (deltaE = 1.73).

DeltaE-LenovoX1

Изключение от точността прави синият цвят, като в тази насока негативен принос дава и ненапълно покритото sRGB цветово пространство.

Резултатите визуализираме посредством дигитална цветна карта.

DisplayColorLenvoX1Carbon

Изводи

Дисплеят на Lenovo ThinkPad X1 Carbon е мултисензорен, има оптимална яркост, балансирани и точни цветове, висока резолюция и отлични ъгли на видимост. Този набор от качества предопределя неговата многофункционалност и удобство при работа. Поради непълното покритие на sRGB цветовото пространство обаче му поставяме много добра, вместо отлична оценка.

Звук

За звуковите си качества, X1 Carbon (2014) разчита на два стерео високоговорителя, намиращи се на дъното на компютъра. Възпроизвежданото аудио е с добра мощност и чисто звучене, което е голяма стъпка пред старата версия на X1 Carbon.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i7-4550U (2-ядрен, 1.50-3.00 GHz)
Оперативна памет 8GB (2x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта Intel HD Graphics 5000 (със споделена памет)
HDD/SSD 256GB SSD Samsung MZNTD256HAGL-000L9 (M.2)
Дисплей 14.0-инчов (35.56 см.) – 2560 x 1440, матов, IPS
Оптично устройство – няма –
Комуникация Wi-Fi 802.11 2×2 b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, NFC
Допълнително 2x USB 3.0 порта, HDMI, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, Mini DisplayPort, четец на пръстови отпечатъци, 720p уеб камера, два микрофонa, подсветка на клавиатурата
Батерия 45Wh батерия
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 18.60 милиметра
Тегло 1417 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 301 грама

Прави впечатление наличието на NFC модул за комуникация/трансфер на данни с външни устройства. За да го използвате е необходимо да активирате режима от Settings ➙ Change PC settings ➙ Network ➙ Radio devices (за Windows 8.1).

Операционна система, софтуер

Тестваната от нас конфигурация разполага с предварително инсталирана Windows 8.1 операционна система. Ако по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да свалите най-новите такива от официалния сайт за поддръжка на компанията: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/default.page

X1 Carbon (2014) поддържа работа с жестове и гласови команди. За да влезете в контролния им панел е необходимо да заредите “Adaptive Keyboard Settings” . Активацията на командите с жестове пък става с докосване на иконката с ръчичката и камерата, намираща се в десния край на функционалния LCD панел. Различните приложения могат да разбират жестовете ви по различен начин, като в скрийншота по-долу можете да разгледате поддържаните действия.

gestures

За да работят правилно е необходимо жеста ви да се изпълнява на разстояние от камерата между 0.5 и 2 метра. Нагледно представяне на функционалността, можете да изгледате в следния клип:

С гласовите команди пък можете да управлявате някои приложения или да диктувате текст на компютъра. За да ги активирате, трябва да натиснете и задържите иконката с лицето, докато светне зеленият индикатор до нея.

Както споменахме и в ревюто на Yoga 2 Pro, високата резолюция на дисплея понякога може да създаде неприятности, породени от непълната оптимизация на Windows операционната система за екрани с подобна детайлност. Този проблем навярно ще бъде отстранен скоро.

Батерия

Lenovo X1 Carbon (2014) има литиево-йонна батерия с енергиен капацитет от 45Wh. Чрез Rapid Charge технологията, машината може да се зареди от 0 до 80% само за един час.

Тестовете се провеждат при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing-lenovo-x1-carbon-2014

Резултатът от този тест е 379 минути (6 часа и 19 минути) – страхотно представяне.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

movie-lenovo-thinkpad-x1-carbon

Възпроизвеждането на видео намали живота на батерията с около час и половина – до 281 минути (4 часа и 41 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

gaming-lenovo-thinkpad-x1-carbon

X1 Carbon е може би най-неподходящият ноутбук, ако ви трябва машина за играене на игри. Все пак, ако покрай бизнес задачите ви и сериозната работа, остане време и за малко гейминг, трябва да знаете, че издръжливостта на батерията е достатъчна за почти 4 часа геймплей – 230 минути (3 часа и 50 минути). Отличен резултат.

Консумация

Мощните компоненти и IPS екранът увеличиха консумацията на ноутбука до 34 вата, но въпреки всичко това е много по-добър резултат от съответна десктоп машина.

electro.11

Процесор

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i7-4550U е ниско-волтажен процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от висок клас, анонсиран на 04.06.2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 1.5GHz. Двете му ядра могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 2.7GHz, а при използване на само едно – до 3.0GHz.

Чипът също така разполага с 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 4МВ кеш памет от трето ниво. Core i7-4550U e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 5000 графичен контролер. Той е с базова честота от 200 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1100MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 15 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i7-4550U поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 2.0, до 16GB (DDR3L-1333/1600; LPDDR3-1333/1600) памет, AVX 2.0 и SSE 4.1/4.2 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i7-4550U можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75112

Мястото, на което се намира Intel Core i7-4550U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i7-4550u/

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2014)
 • Acer Aspire S7
 • Acer Aspire P3
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • 2.57
 • 2.4
 • 1.73
 • 2.50
 • 2.15
 • 1.86
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2014) Intel Core i7-4550U (2-ядрен, 1.50 - 3.00GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 5000 (споделена памет) 2.57
Acer Aspire S7 Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 2.4
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 1.73
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 2.50
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 2.15
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 1.86

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 500
 • 400
 • 300
 • 200
 • 100
 • 0
 • Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2014)
 • Acer Aspire S7
 • Acer Aspire P3
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • 408
 • 369
 • 300
 • 362
 • -
 • 279
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2014) Intel Core i7-4550U (2-ядрен, 1.50 - 3.00GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 5000 (споделена памет) 408
Acer Aspire S7 Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 369
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 300
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 362
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 279

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2014)
 • Acer Aspire S7
 • Acer Aspire P3
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • 19.7
 • -
 • 32.5
 • 24.7
 • -
 • 34.6
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Lenovo ThinkPad X1 Carbon (2014) Intel Core i7-4550U (2-ядрен, 1.50 - 3.00GHz), 8GB RAM, Intel HD Graphics 5000 (споделена памет) 19.7
Acer Aspire S7 Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) -
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 32.5
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 24.7
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 34.6

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i7-4550U се справя с 4.958 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

geforce-gtx-670mx Intel HD Graphics 5000 е вграден графичен контролер от GT3 деление, разположен в някои Core i процесори на Intel от Haswell поколението. Анонсиран e на 06.05.2013 г. и целта му е да се противопостави на ниския клас графични чипове със собствена памет от NVIDIA и AMD.

HD 5000 притежава 40 изпълнителни блока, по-известни като „Execution Units“ – с 20 повече от броя в HD 4600. Видеокартата поддържа DirectX 11.1, Shader 5.0, OpenCL 1.2 и OpenGL 4.0, като има подобрен декодер за 4K видео и QuickSync енкодер. Базовата честота е 200 MHz, като с Turbo Boost може да се увеличваа до 1100 MHz (зависи от процесора).

HD 5000 поддържа до три индивидуални дисплея с максимална резолюция от 4096×4096 пиксела. Kонсумацията на енергия е драстично по-ниска в сравнение с дискретните графични решения на NVIDIA и AMD и това е причината вградените графични ускорители от GT3 деление да са най-предпочитани в лаптопите от Ultrabook класа.

Последните драйвери за Intel HD Graphics 5000 можете да свалите от тук: https://downloadcenter.intel.com/default.aspx

Мястото, на което се намира Intel HD Graphics 5000 в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/intel-hd-graphics-5000/

Тестове на игри

Ниска графика 115 кадъра / секунда
Средна графика 63 кадъра / секунда
Висока графика 54 кадъра / секунда
Ниска графика 15 кадъра / секунда
Средна графика 12 кадъра / секунда
Висока графика 5 кадъра / секунда
Ниска графика 31 кадъра / секунда
Средна графика 13 кадъра / секунда
Висока графика 6 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Отново напомняме, че X1 Carbon съвсем не е предназначен за игри или 3D натоварване. Похвално е обаче, че HD Graphics 5000 видеокартата се справя безпроблемно със заглавия като FIFA (при “Ultra” графика и включен AA) и дори с тежката Tomb Raider, макар и на ниски графични настройки.

Температури и комфорт

Вентилаторният дизайн на X1 Carbon (“Owl wing” – “Крило на бухал”) е обновен. Конструкцията му вече е по-тънка, по-малка и по-лека, но с повече перки. Цялостната система също е с нов дизайн, а тъй като прахът е основният причинител на проблемите с охлаждането, Lenovo са интегрирали защита от навлизането му в системата.

При лека натовареност (сърфиране в Интернет, писане на документи и т.н.), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 47-58 градуса – отлично.

След като около 30 минути го подлагахме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата се държаха около 68-70 градуса, което е чудесен резултат. Стойността е на цели 30 градуса отстояние от Tj.max температурата, която вече споменахме, че за i7-4550U е 100 градуса.

На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps-lenovo-thinkpad-x1-carbon

Заключение

index-lenovo-thinkpad-x1-carbonЦелта на Lenovo е да създадат безкомпромисно изпълнение и като че ли са успели да я постигнат – в основните критерии, по които оценяваме мобилните машини, X1 Carbon (2014) показа чудесно представяне. Екранът на ноутбука е изключително детайлен, корпусът е здрав, тънък и лек, охлаждането работи чудесно, а батерията е много издръжлива.

Впечатление правят и допълнителните подобрения, като възможността за управление, чрез жестове или гласови команди, сертификацията за издръжливост в осем военни стандарта или дори защитата срещу зацапване на екрана – полезна добавка, имайки предвид тъчскрийн поддръжката.

Както обикновено, имаме малък подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да си закупят X1 Carbon до 20.04.2014 г. Те ще получат безжична мишка Lenovo, а единственото условие е да при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си.

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-lenovo-ThinkPad_X1_Carbon_new-lenovo_thinkpad_x1_carbon_20A7004GBM_duplicate

Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-lenovo-ThinkPad_X1_Carbon_new

Плюсове

 • Ниско тегло (1.40 килограма)
 • Елегантен, здрав и тънък корпус (18.6 милиметра) с карбоново шаси
 • Преминал 8 военни теста за издръжливост
 • Управление с глас и жестове
 • Ултра детайлен IPS екран
 • Дълъг живот на батерията при сърфиране (6:19 часа)
 • Чудесна охлаждаща система

Минуси

 • Липсата на физически F1-F12 бутони може да създаде главоболия на някои потребители
 • Високата резолюция понякога води до графични неточности в Windows 8

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 3 935 пъти

2 мнения

 • Здравейте. Отново много добро и изчерпателно ревю от Ваша страна. Искам да попитам, относно наболелия проблем за ШИМ, този има ли ШИМ? Благодаря за отделено време и Весели празници.

Мнения