Ревю на Lenovo Y50 – наследникът на една геймърска легенда

review-lenovo-y50Преди 6 години започна една приказка, която е донесла много емоции на запалените мобилни геймъри. “Първата глава” се наричаше Y510, а скромния ѝ успех последваха Y530, Y550 и Y560, като последният модел успя да ни впечатли достатъчно, за да ви го представим в детайлно ревю. Същият сценарии се разви и при следващите поколения – Y570 (подробно ревю), Y580 (подробно ревю), Y500 (подробно ревю) и Y510p (подробно ревю)…И ако преди почти 5 години бяхме впечатлени от факта, че Y560 може да подкара GTA 4 при High настройки с 30 FPS, то време е да приключим с тази ретроспекция, защото в ръцете ни е прототип на най-новия, върхов геймърски ноутбук, чието име (отново без никаква последователност) е Y50.

Като начало, Y50 ще се предлага единствено с 860M видеокартата на NVIDIA (модификации с други графични карти можем да очакваме, евентуално, през следващото тримесечие). Именно такава е и нашата бройка, която ще подложим на подробни тестове в следващите редове.

Предварителна поръчка за Lenovo Y50 можете да направите от тук: http://laptop.bg/laptops-lenovo-Y50

Видео ревю

Преди да започнем с детайлите, ще се обърнем към колегата Георги Добриков, който отново е намерил интересен начин да ни запознае с лаптопа, в следното видео ревю:

Тук е моментът да ви предоставим и връзка към страницата, в която сме описали малко по-подробно томболата, за която сте научили, ако сте изгледали видеото до неговия край.

Дизайн и конструкция

Определено корпусът е това, което ни впечатли най-много при първата ни среща с Y50. Докато всички досегашни поколения тежаха близо 3 килограма, теглото на Y50 е 2442 грама (в нашата конфигурация). Дебелината му пък е още по-впечатляваща – микрометърът ни се спря на 24.50 милиметра (в най-дебелата точка, изключвайки “крачетата”), което означава, че миналогодишният Y510p е с цели 47 процента по-дебел от приличащия на голям ултрабук нов модел.

Въпреки, че е запазил характерните черти на предшествениците си, Y50 изглежда някак си малко по-агресивно и футуристично, но това не се издава почти по никакъв начин преди да повдигнете капака – панелът зад монитора е семпъл, с алуминиево покритие.

front

След като отворите капака, няма как да не забележите приковаващия погледа червено-черен интериор – така нареченият “Palm Rest” или панелът, върху който поставяте дланите си, когато пишете на клавиатурата е с черно, матово покритие, а самата клавиатура (с AccuType дизайн) е с червени страни на копчетата. Същият цвят е използван и за защитните мрежи на високоговорителите, както и за надписа “JBL Sound for Lenovo”, който нескромно отбелязва, че компанията продължава да е партньор с едно от най-големите имена в аудио електрониката, собственост на Harman International.

Клавиатурата разполага и с NumPad цифров блок, а за безпроблемния гейминг през нощта се грижи подсветката ѝ, способна да регулира мощността си, според вашето предпочитание. Тази функция обаче е опционална и не присъства във всички конфигурации, така че ако е важна за вас, обърнете по-подробно внимание на конкретните характеристики на машината, която закупувате.

Под клавиатурата, леко изнесен вляво е “кликпадът”, чиято площ от ~77 квадратни сантиметра (107 мм x 72 мм), предлага напълно достатъчно удобство при работа, когато мишката е далеч от вас.

Интериор

interior-1interior-2interior-3interior-4interior-5

От лявата си страна, Y50 е екипиран с вход за зарядно устройство, пълноразмерен Ethernet LAN порт, HDMI, и два USB 3.0 порта. Отпред намираме единствено четири индикаторни светодиода, а отдясно – S/PDIF интерфейс, стандартно аудио гнездо, слот за мултимедийни карти (поддържа SD, MMC, SDXC и SDHC), още един USB порт (този път 2.0), както и Kensington Lock система за заключване. Отзад налице са единствено декоративните „въздухоотводни отвори“.

Странични снимки

side-1side-2side-3side-4side-5

На дъното на компютъра вниманието ви ще привлече вграденият събуфер – доколко той ще допринесе за повече баси, ще разгледаме малко по-нататък. За да достигнете до най-често сменяемите компоненти е нужно да премахнете целия заден капак, което е малко по-трудно от сервизирането при някои лаптопи, в които се повдига само част от панела.

bottom
bottom-opened

Дисплей и звук

Дисплеят на Lenovo Y50-70 има TN панел с матово покритие и WLED подсветка, модел N156HGE-EAB. Диагоналът му е 15.6-инчов (39.62 см), резолюцията 1920 х 1080 пиксела, а стъпката на пикселите – 0.1799 х 0.1799 мм. Това се равнява на 141 пиксела на инч и съотношение на страните 16:9. На микроскопската снимка се виждат подпикселите на матрицата.

microscope-Lenovo-Y50-70

Ъглите на видимост на Lenovo Y50-70 в хоризонталната равнина са достатъчно широки от гледна точка на конкретната технология, а във вертикална посока имат типичните недостатъци за въпросния TN. Визуално, под ъгъл 45°, изображението изглежда по следния начин:

Angles-Lenovo- Y50-70

Измерената осреднена максимална яркост на екрана преди калибриране е 217 cd/m2, при максимално отклонение от 15% в горните два ъгъла на дисплея (не излиза извън допустимите граници). Цветовата температура при бял екран и тази яркост има средно значение 6289К (леко топла светлина), без съществени отклонения. След калибриране, постигнатата цветова температура на бял екран съвпадна с оптималната (D65).

BefMax_5-Lenovo-Y50-70
BefMax_7-Lenovo- Y50-70

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Дисплеят на Lenovo Y50-70 покрива 57% от sRGB и 43% от Adobe RGB цветови пространства. От sRGB цветовото пространство е непокрита основно червената област.

CIE-Lenovo-Y50-70

Гама-кривата, показана по-долу, има несъществено отклонение от оптималната. Участъците с нива на яркост малко над минимална до средна, ще бъдат леко по-светли.

BefMax_-Lenovo- Y50-70

Цветопредаване

AftMax_9-Lenovo- Y50-70

След калибриране на дисплея при максимална яркост, отчетохме 196 cd/m2 и контраст 242:1. Средното отклонение DeltaE беше 3.61. За сравнение, граничната стойност на DeltaE за професионален монитор е под 2.00, а за добър офис или домашен дисплей – под 5.00.

AftMax_11-Lenovo- Y50-70DeltaE-report-Lenovo Y50-70

Резултатите след същата процедура с втори калибратор бяха близки.

DeltaE-Lenovo-Y50-70

Получените стойности визуализираме посредством дигитална цветна карта.

DisplayColor-Lenovo-Y50-70

Изводи

Lenovo Y50-70 е с класически геймърски TN дисплей. Плюсовете му са надежност, бързина, ниска консумация на енергия и цена, също и съвсем прилична точност на цветовете след калибриране. Минус е оскъдното покритие на sRGB цветовото пространство, малките ъгли на виждане във вертикална посока и наличие на ШИМ на подсветката, когато плъзгачът за яркост не е поставен на 100%.

Звук

Снемането на честотната характеристика осъществихме посредством измервателен микрофон, поставен централно на разстояние 60 см. от оста между фронталните високоговорители на Lenovo Y50-70, под ъгъл 45 градуса. (приблизително на позицията на главата). Лаптопът се намираше върху твърда дървена повърхност (голямо бюро), плюс мека подложка. В пределите на -6/+12 dB в АЧХ се наблюдават два пика. Първият от тях попада в обхвата на основния честотен спектър на човешкият говор, без хармониците (70-700 Hz за мъжки и 165-1300 Hz – женски говор). Долната граница на честотния обхват на възпроизвеждане при -6 dB e около 180 Hz, а горната – над 20 kHz.

Имайки предвид, че анализираме звуков тракт на мобилен компютър – устройство, непредназначено да покрива Hi-Fi стандарта за висока вярност, можем да определим звука като такъв, с качество на над средното ниво за съответния клас.

Амплитудно-честотната характеристика можете да разгледате в следната графика:

FR-Lenovo-Y50-70

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 – 3.40 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет 4GB (1x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта NVIDA GeFroce GTX 860M (2GB GDDR5, GM107)
HDD/SSD 120GB SSD Samsung
Дисплей 15.6-инчов (39.62 см.) – 1920 x 1080 (Full HD), матов
Оптично устройство без оптично устройство
Комуникация Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.02
Допълнително
Четец на карти памет (SD, MMC, SDXC, SDHC), подсветка на клавиатурата, Kensington Lock система за заключване, 2x USB 3.0 порта, 1x USB 2.0, Ethernet LAN порт, уеб камера, HDMI, SPDIF, стерео високоговорители + събуфер на дъното
Батерия 54 Wh
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка, без “крачетата”) 24.50 милиметра
Тегло 2442 грама (тегло с батерията)

Операционна система, софтуер

Тестваната от нас конфигурация разполага с предварително инсталирана Windows 8.1 операционна система. Ако по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да свалите най-новите такива от официалния сайт за поддръжка на компанията: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/default.page#

Батерия

Батерията на тестваната от нас система е произведена от Sony и има капацитет от 54Wh. Тестовете ни провеждаме при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Трябва да отбележим, че тъй като тестваната конфигурация е прототип, резултатите трябва да приемате като ориентировъчни – батерията в корпуса не е нова.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

internet

Резултатът от този тест е 280 минути (4 часа и 40 минути) – много добър резултат.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

movie

Тук традиционно батерията се изразходва по-бързо, като в случая това се случи за 191 минути (3 часа и 11 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

gaming

Голямото натоварване нака издръжливостта на компютъра да падне до 63 минути с един заряд.

Процесор

Intel-Corei7-Ivy-BridgeIntel Core i5-4200H е процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от висок клас, пуснат на пазара през третата четвърт на 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 2.8GHz. Двете му ядра обаче могат да се овърклокват при нужда от по-висока производителност, като когато се използват двете наведнъж, честотата им може да достигне до 3.2GHz, а при използване на само едно – до 3.4GHz.

Чипът също така разполага със 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 3МВ кеш памет от трето ниво. Core i5-4200H e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4600 графичен контролер. Той е с базова честота от 400 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1150MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 47 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core i5-4200H поддържа TurboBoost (увеличава базовата честота на процесора при нужда), HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 3.0, до 32GB DDR3/L/-1333/1600 памет и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Intel Core i5-4200H можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75027

Мястото, на което се намира Core i5-4200H в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i5-4200h/

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS N56JR
 • ASUS ROG G750JW
 • 3.18
 • 5.71
 • 7.03
 • 6.94
 • 5.71
 • 7.01
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Lenovo Y50 Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (2GB GDDR5, GM107) 3.18
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 5.71
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 7.03
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5, SLI) 6.94
ASUS N56JR Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 5.71
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 7.01

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 900
 • 720
 • 540
 • 360
 • 180
 • 0
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS N56JR
 • ASUS ROG G750JW
 • 457
 • 732
 • 745
 • 739
 • 732
 • 741
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Lenovo Y50 Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (2GB GDDR5, GM107) 457
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 732
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 745
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5, SLI) 739
ASUS N56JR Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 732
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 741

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 40
 • 32
 • 24
 • 16
 • 8
 • 0
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS N56JR
 • ASUS ROG G750JW
 • 18.3
 • 16.5
 • 10.7
 • 10.5
 • 16.5
 • 10.9
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Lenovo Y50 Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (2GB GDDR5, GM107) 18.3
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 16.5
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 10.7
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5, SLI) 10.5
ASUS N56JR Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 16.5
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 10.9

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i5-4200H се справя с 6.408 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

nvidia-geforce-gt-750mNVIDIA GeForce GTX 860M с кодово име “N15P-GX” е графичен чип от висок клас, анонсиран в края на първото тримесечие на 2014 година. Той ще може да се срещне в две модификации:

Първата е част от Maxwell архитектурата и разчита на GM107 ядро, което е изработено по 28nm производствен процес. То се състои от пет шейдърни блока, също известни като SMМ, всеки от които разполага с по 128 по-малки шейдърни ядра, по-известни като CUDA ядра, които сумарно правят 640 CUDA ядра. Те са допълнени от 40 текстурни ядра и 16 рaстерни ядра. Базовата честота е уеднаквена за всички ядра, като тя е 1029MHz и може да се повишава автоматично, благодарение на GPU Boost 2.0 технологията на NVIDIA.

Втората е част от Kepler архитектурата и разчита на GK104 ядро, което е изработено по 28nm производствен процес. То се състои от шест шейдърни блока, също известни като SMX, всеки от които разполага с по 192 CUDA ядра, които сумарно правят 1152 CUDA ядра, допълнени от 32 текстурни ядра и 16 рaстерни ядра и работят на 797MHz базова честота, като отново може да се възползва от GPU Boost 2.0.

И двете модификации разполагат със 128-битова шина на паметта и GDDR5 памет. NVIDIA GeForce GTX 860M поддържа DirectX 11.2, Pixel Shader 5.0, Optimus, SLI, PhysX, OpenCL 1.1, OpenGL 4.4, DirectCompute, CUDA, Blu-Ray 3D и 3D Vision технологиите. Скоростта на обмен между графичния процесор и паметта на видеокартата достига до 80.2GB в секунда. Mаксималните дигитална и аналогова резолюции са съответно – 3840 x 2160 за дигитален сигнал и 2048 x 1536 за аналогов сигнал.

Последните драйвери за GeForce GTX 860M можете да свалите от тук: http://www.geforce.com/drivers

Мястото, на което се намира GeForce GTX 860M в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/nvidia-geforce-gtx-860m/

Не пропускайте и да прочетете подробния ни преглед на NVIDIA GeForce 800M линията: http://news.laptop.bg/revyuta/nvidia-geforce-800m-izklyuchitelna-moshtnost-s-izklyuchitelno-niska-konsumatsiya/

gpu-1-2

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 34050
 • 27240
 • 20430
 • 13620
 • 6810
 • 0
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS N56JR
 • ASUS ROG G750JW
 • 28004
 • 15898
 • 23434
 • 28346
 • 15898
 • 17738
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Lenovo Y50 Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (2GB GDDR5, GM107) 28004
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 15898
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 23434
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5, SLI) 28346
ASUS N56JR Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 15898
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 17738

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 4900
 • 3920
 • 2940
 • 1960
 • 980
 • 0
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS N56JR
 • ASUS ROG G750JW
 • 3938
 • 2140
 • 3317
 • 4045
 • 2140
 • 2637
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Lenovo Y50 Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (2GB GDDR5, GM107) 3938
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 2140
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 3317
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5, SLI) 4045
ASUS N56JR Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 2140
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 2637

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 6850
 • 5480
 • 4110
 • 2740
 • 1370
 • 0
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS N56JR
 • ASUS ROG G750JW
 • 4828
 • 3472
 • 4755
 • 5673
 • 3472
 • 3922
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Lenovo Y50 Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (2GB GDDR5, GM107) 4828
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 3472
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 4755
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5, SLI) 5673
ASUS N56JR Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 3472
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 3922

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 1850
 • 1480
 • 1110
 • 740
 • 370
 • 0
 • Lenovo Y50
 • ASUS ROG G56
 • Toshiba Qosmio X70
 • Lenovo IdeaPad Y510p
 • ASUS N56JR
 • ASUS ROG G750JW
 • 1144
 • 776
 • 1147
 • 1508
 • 776
 • 826
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Lenovo Y50 Intel Core i5-4200H (2-ядрен, 2.80 - 3.4GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 860M (2GB GDDR5, GM107) 1144
ASUS ROG G56 Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GBGB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 776
Toshiba Qosmio X70 Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 770M (3GB GDDR5) 1147
Lenovo IdeaPad Y510p Intel Core i7-4700MQ (4-ядрен, 2.40 - 3.4GHz), 8GB RAM, 2x NVIDIA GeForce GT 755M (2GB GDDR5, SLI) 1508
ASUS N56JR Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 4GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 760M (2GB GDDR5) 776
ASUS ROG G750JW Intel Core i7-4700HQ (4-ядрен, 2.40 - 3.40GHz), 8GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 765M (2GB GDDR5) 826

Тестове на игри

Ниска графика 242 кадъра / секунда
Средна графика 179 кадъра / секунда
Висока графика 166 кадъра / секунда
Ниска графика 49 кадъра / секунда
Средна графика 47 кадъра / секунда
Висока графика 27 кадъра / секунда
Ниска графика 206 кадъра / секунда
Средна графика 95 кадъра / секунда
Висока графика 41 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Очакванията за 860M бяха 40% повишение на резултатите, спрямо предшественика ѝ (760M), но в някои случаи подобрението е дори по-голямо. Използваните драйвери са 337.50 бета и очакваме още по-добри резултати във финалната версия, когато ще проведем тестовете отново.

Тук можете да разгледате тестове на Y50 с 860M (4GB GDDR5, GM107), тестван с драйвери 344.11, WHQL: http://news.laptop.bg/revyuta/revyu-na-lenovo-y50-s-4k-ekran-gejmarskiyat-flagman-vav-versiya-sas-super-detajlen-displej/#Testove-na-igri

Заключение

Както вече споменахме, това, което най-много ни изненада в Y50 са размерите му, имайки предвид наличието на мощен процесор и висококласна видеокарта. Лаптопът е дебел по-малко от инч, а теглото му е доста по-ниско от това на предходните генерации от същата линия. Предстои ни да тестваме и финалната му версия, което ще ни даде повече светлина, относно температурното представяне при максимална натовареност, както и точната издръжливост на батерията, но и от прототипната бройка можем да си направим извод, че моделът на Lenovo ще е поне толкова успешен, колкото бяха и предшествениците му.

Тези от вас, които направят предварителна поръчка преди 15 юни и в последствие закупят Lenovo Y50, заедно с ноутбука ще получат и като подарък безжична мишка Lenovo N3902A. Предварителната поръчка не е обвързана с покупка. Единственото условие е при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си.

Предварителна поръчка за Lenovo Y50 можете да направите от тук: http://laptop.bg/laptops-lenovo-Y50

Плюсове

 • Впечатляващо портативни размери за геймърски ноутбук
 • Висока производителност
 • Красив дизайн и алуминиев корпус
 • JBL стерео високоговорители
 • Удобна AccuType клавиатура с подветка

Минуси

 • Липса на M.2 (NGFF) слот
 • Липса на SLI конфигурация (засега)
 • Оскъдно покритие на sRGB цветовото пространство

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 29 789 пъти

62 мнения

 • „Симеон Николов 15.05.2014 09:49

  Планирали сме сравнение, отделено в специална статия, но за да бъде то максимално обективно, трябва да получим финална бройка на този модел, а и да знаем цените, срещу които ще се продават конфигурациите му. Нека изчакаме до официалното излизане и тогава ще си направим заедно изводите – Y510p или Y50 :)

  Здравей,
  Искам само да попитам подготвя ли се вече въпросното сравнение? Мисля, че ще бъде полезно и интересно за много хора!

  Благодаря!!!

 • кога се очаква 4к дисплея? Че с тоя в момента няма как да го закупя….

 • Ще направите ли представяне на тъч дисплея? По-добри цветове ли възпроизвежда в сравнение с обикновения дисплей?

  4гб видеокарта по-бавна ли е от 2гб?

  Очаква ли се внос на нови конфигурации в близко време? Гледам, че Асбис и Солитрон нямат все още конфигурации с Y50. Може би изчакват да бъдат налични за поръчка някакви по-търсени конфигурации.

 • Asus g550jk или Lenovo y50 ? Не мога да реша. Също така , някакви новини относно Asus g551 , интересува ме кога ще е на пазара.

 • Уникална машина , много съм доволен! Нямам абсолютно никакви забележки към лаптопа.

 • А температури?

 • http://news.laptop.bg/novini/hitoviyat-gejmarski-lenovo-y50-no-s-4k-ekran-veche-v-onlajn-magazina-na-laptop-bg/
  Излезе 4к конфигурацията-ще предложите ли пълно нейно ревю, особено що се касае дисплея

 • Добре би било да се добави информация и за версията с тъч дисплея

 • Обаче май нарочно не сте направили тест за макс. температури! 😀 😀 😀
  Изгубихте ме като Ваш фен!

  • Хехе, като наш фен би трябвало да знаеш, че такива неща при нас не се случват :) Между другото, гореспоменатото ревю на модела с 4K екран (+ същото видео и по-мощен процесор) ще има и раздел „температури“. Тук конфигурацията беше прототип и някои тестове не биха били достатъчно прецизни. Поздрави!

 • Аз съм с Y50 версията с i7-4710HQ 8GB и gtx860 без SSD. Много съм доволен от компютъра. Единствения минус е, че не е с SSD, но от друга страна и цената е добра за такава машинка. Единствено се притеснявам, че при доста голямо натоварване PCH диода достига температури до 75 градуса по целзий. Същото се отнася и за процесора. За сега над 75 градуса не са вдигали датчиците. Какво ли не съм го правил лаптопа, рендиране, бенчмаркове и др. неща, но над 75 градуса не вдигат. Имайте предвид, че не използвам подложка за лаптопа, а седи на равно място (бюро) и в повечето време в леглото. 75 гадуса смятам, че са прилични за лаптоп с 45 ватов процесор ест…. Поздрави maguss4o

 • Аз също съм доволен от представянето на компютъра бързина, мощ, красота. Единствената забележка, която не знам дали биха посочили другаде, аз ползвам версията с харда с 8 гб SSD. От време на време какво му става не знам лампичката за хард диска свети нацяло и шанса да стартирам някоя програма филм или игра бързо стават нулеви. Направо все едно замръзва компютъра. В диспечера харда се натоварва на 100% от незнайно какво докато рамта и процесора ползват минимални ресурси.

 • Здравейте бих желал да си взема този модел и искам да питам проблема с тракащия вентилатор оправен ли е?

  • Здравейте новите версии на Y50 са с IPS дисплей. Имате ли информация за цветовото покритие и дали ползва ШИМ?

 • Новите версии на Y50 са с IPS дисплей имате ли информация за цветовия обхват и дали ползва ШИМ?
  Благодаря предварително!

 • Направили са доста голяма крачка напред, това което току що си купих е:

  Model name: 20378 Machine type/Model: 59441877
  CPU: Intel I7-4720HD 2.6G turbo boost up to 3.6G
  RAM: 16G
  SSHD: 1T+8G
  LAN: 100M/1000M
  Display: 15.6”FHD LED (3840×2160) full HD
  Graphic card: NVIDIA® GTX 960M 4GB Graphics
  OS: Windows 8.1 SL
  Battery: 4 cell

Мнения