Ревю на Lenovo Yoga 2 Pro – мултифункционален ултрабук от най-висок клас

index-lenovo-yoga-2-proНяма да се уморим да провеждаме детайлни изследвания на интересни устройства, а както изглежда, Lenovo няма да се уморят да създават такива. След като се насладихме на конструкцията на Lenovo Yoga Tablet, време е да обърнем внимание и на неговия събрат, макар и от съвсем друга категория – “многорежимният ултрабук” Lenovo Yoga 2 Pro.

Както подсказват имената на двете машини, идеята е устройствата да предоставят на ползвателите им възможно най-ергономични позиции за работа, привеждайки формата на конструкцията си в най-удобен вид. Yoga Tablet 8 има вградена поставка, която му позволява да застава в изправено положение, така че да можете да гледате филм, например. Yoga 2 Pro пренася нещата няколко стъпки по-напред – машината предлага цели четири режима на работа, които производителят нарича “Лаптоп”, “Таблет”, “Стойка” и “Палатка”.

Освен на гореспоменатите режими, днес ще се спрем за подробен тест и на екрана, производителността и батерията на компютъра, допълвайки ревюто с информация за всички важни компоненти, които биха могли да привлекат вниманието ви.

Видео

Тъй като колегата Георги Добриков все още не е заснел видео ревю на модела, представяме ви официалния клип за машината, дело на Lenovo.

В комплекта

Че машината е от висок клас си проличава още от първото ви докосване на кутията, в която идва. Целият кашон, заедно с вътершностите му, тежи 2492 грама, което го прави по-лек от доста голяма част от ноутбуците на пазара. Комплектът не е особено богат, но пък налице са най-важните неща, които ви трябват – зарядно устройство, упътващи книжки на български и самият Yoga 2 Pro.

Зарядното устройство е произведено от Delta Electronics, специално за Lenovo. Моделът му е ADLX65SDC2A. Предназначено е да работи в мрежи за променлив ток с напрежение от 100 до 240 волта и мрежова честота от 50 до 60 Hz. Изходната му мощност е 65 W при номинално напрежение и ток съответно 20 V и 3.25 A.

IMG_2718

Дизайн и конструкция

Няма как огромна компания като Lenovo да си позволи пестеливост при конструирането и материалите в лаптоп като Yoga 2 Pro. Грешна стъпка тук би означавала огромен риск, тъй като ако потребителите използват често четирите режима, това ще окаже влияние върху пантите и други основни компоненти на корпуса, а ако те от своя страна са податливи на износване, резултатът ще е изключително неприятен както за ползвателите, така и за китайската компания, чието реноме в момента е на много високо ниво.

Макар всичко това да звучи малко страшно, като че ли няма за какво да се притесняваме, тъй като инженерите на Lenovo са положили голямо старание в дизайна, пантите са метални, а използваните материали – висококачествени. Само времето може да потвърди тези наши наблюдения, но към момента оставаме очаровани от структурата на Yoga 2 Pro.

lenovo-laptop-convertible-yoga-2-pro-orange-front-1

Приятното в новия модел на Lenovo е фактът, че иновативната му конструкция съвсем не пречи на нормалната работа с лаптопа, който изглежда като напълно нормален ултрабук, когато го ползвате по съответния начин. Теглото на Yoga 2 Pro е само 1405 грама, а дебелината му е 16.5 милиметра (в най-дебелата му точка). Това не му оставя много опции за широка функционалност, когато говорим за портовете му, но най-основната такава е налице и включва два USB порта (1x USB 2.0 и 1x USB 3.0), Micro HDMI, слот за мултимедийни карти (2 в 1) и аудио гнездо за микрофон/слушалки. За доста потребители два USB порта няма да са достатъчни (ситуацията е такава при още много модели ултра тънки ноутбуци), но ако на работното ви място разполагате с USB хъб, проблемите ви ще бъдат заличени.

Странични снимки

komplekt-1-lenovo-yoga-2-prokomplekt-2-lenovo-yoga-2-prokomplekt-3-lenovo-yoga-2-prokomplekt-4-lenovo-yoga-2-prokomplekt-5-lenovo-yoga-2-pro

Покритието на капака, както и във вътрешната част е матово и гумирано, осигуряващо максимално добър захват. Клавиатурата е добре познатата ни AccuType, но по-интересното в нея е наличието на светодиодна подсветка, която можете да активирате с Fn + Space. Цветът на тракпада се слива с така наречения “Palm Rest” (панелът, върху който държите дланите си), така че докато свикнете с местоположението му ще се налага да поглеждате към него всеки път, когато желаете да го използвате.

Интериор

interior-1interior-2interior-3IMG_2760IMG_2758

Дисплей и звук

Дисплеят на Lenovo Yoga 2 Pro има мултисензорен гланцов панел с огромна QHD+ резолюция (3200 x 1800 пиксела) и IPS матрица. Диагоналът му е 13.3-инчов (33.78 см), а съотношението на страните – 16:9 (29.44 cm х 16.56 cm). Плътността на пикселите е 276 точки на инч, при 0.092 mm стъпка. Подпикселите са четири, с допълнителен, бял подпиксел. Представяме ви снимка под микроскоп.

microscope-LenovoYoga2Pro

Изображението е отлично видимо под широк ъгъл спрямо ос, перпендикулярна на равнината на дисплея. На илюстрацията долу ви показваме снимки под 45°.

AngleYoga2Pro

Равномерност на подсветката и цветна температура

Преди профилиране измерихме максималната яркост и цветовата температура на бял екран. Измерената максимална осреднена яркост по цялата площ на екрана беше 369 cd/m2. Максималното отклонение спрямо центъра, което измерихме, беше 11% в долната дясна част на дисплея. Измерената средна цветова температура беше 6101 K – малко по-топли цветове. Въпреки, че нямаше недопустими отклонения, в долния ляв ъгъл отклонението не беше пренебрежимо малко – 227К.

BefMax_02Yoga2Pro
BefMax_04Yoga2Pro

Обхват на цветовото пространство (CIE)

Обхванато е почти цялото цветово пространство, използвано в Web. Покрити са 95% от sRGB и 73% от Adobe RGB цветовото пространство.

CIE-Yoga2Pro

Цветопредаване

Направихме проверка на точността на цветовете при максимална яркост преди създаването на профил в директорията на Windows.

BefMax_Yoga2Pro

Направи ни впечатление точното цветопредаване при различните степени на сивото.

DisplayColor-LenovoYoga2Pro

Цветовете обаче не станаха по-точни след калибрация. Не се справиха добре и двата ни калибратора.

DeltaE-Report-Yoga2Pro

Гама кривата със стойност около 2.1, беше много близка до оптималната.

gamma-Yoga2Pro

Изводи

Дисплеят на Lenovo Yoga 2 Pro идеално пасва към концепцията на това многофункционално устройство. Има отлична резолюция, висока яркост и широки ъгли на видимост.

Звук

Мощен и ясен е звукът, възпроизвеждан от вградените стерео тонколонки на Lenovo Yoga 2 Pro. Тук оставаме впечатлени и нямаме каквито и да било забележки.

Технически характеристики

Техническите характеристики, които виждате по-долу се отнасят единствено за конкретната конфигурация от настоящото ревю. Възможно е лаптопи от същата серия да притежават различни спецификации.

Процесор Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70 GHz, 3MB кеш)
Оперативна памет 4GB (1x 4096MB) – DDR3, 1600Mhz
Видеокарта Intel HD Graphics 4400 (със споделена памет)
HDD/SSD 128GB Toshiba HG5d SSD (THNSNH128GMCT)
Дисплей 13.3-инчов (33.78 см.) – 3200×1800, гланцов, IPS
Оптично устройство – няма –
Комуникация Wi-Fi 802.11 2×2 b/g/n, Bluetooth 4.0
Допълнително 1x USB 2.0 порта, 1x USB 3.0 порта, Micro HDMI, комбинирано аудио гнездо за слушалки с микрофон, уеб камера, четец на карти памет, два микрофонa, подсветка на клавиатурата
Батерия 4-клетъчна батерия (54Wh)
Дебелина на корпуса (в най-дебелата точка) 16.50 милиметра
Тегло 1405 грама (с батерията)
Тегло на зарядното устройство 286 грама

Въпреки ултра портативния си корпус, Yoga 2 Pro се предлага и с 8GB памет, така че не е лоша идея при поръчката да се спрете на именно тази модификация.

Инсталация и драйвери

Тестваната от нас конфигурация разполага с предварително инсталирана Windows 8.1 операционна система. Ако по някаква причина се нуждаете от драйвери, можете да свалите най-новите такива от официалния сайт за поддръжка на компанията: http://support.lenovo.com/en_US/downloads/default.page

Desktop интерфейса на Windows 8.1 все още не е достатъчно добре оптимизиран за компютри с висока разделителна способност на дисплеите. Автоматичното скалиране работи добре с повечето елементи в системата, но и пропуска някои, а при резолюция от 3200 х 1800 пиксела си гарантирате, че ще трябва да се доближите на 20 сантиметра от екрана, в тези ситуации, за да разберете какво е изписано на него (приемаме, че имате добро зрение). Умишлено не отбелязваме това в раздела “Дисплей”, тъй като не е грешка на Lenovo фактът, че са отбелязали технологичен напредък, интегрирайки екран със супер висока детайлност – грешката е на Microsoft, които са пропуснали да предвидят това.

Освен в конструкцията на лаптопа, Lenovo са се постарали и в софтуерно отношение, създавайки “умни” приложения – част от които са Yoga Phone Companion (можете да пишете съобщения и да отказвате обаждания директно от компютъра ви), Camera Man (за запис на видео, обработка с ефекти и споделянето му в социалните мрежи), Yoga Chef (за помощ в кухнята с 1000 рецепти, при режим “палатка”) и Yoga Photo Touch (за обработка на снимки).

Батерия

Lenovo Yoga 2 Pro има литиево-йонна батерия с енергиен капацитет 54Wh.

IMG_2726

65-ватовото зарядно успя да зареди батерията на компютъра само за 2 часа и 16 минути, а графика на процеса можете да разгледате отдолу.

batteryYoga2Pro

Тестовете се провеждат при свързан Wi-Fi модул за безжичен Интернет, 120 кд/м2 яркост и Power Saver режим.

Живот на батерията при сърфиране в Интернет

Започваме с класическия ни тест при сърфиране в Интернет, при който използваме специално създаден от нас скрипт, прелистващ автоматично около 70 популярни български и световни сайтове, някои от които съдържат Flash реклами.

surfing-yoga-2-pro

Резултатът от този тест е 400 минути (6 часа и 40 минути) – страхотно представяне.

Живот на батерията при видео възпроизвеждане

Тестваме ноутбука и при видео възпроизвеждане, като за целта използваме 720р филм.

movie-lenovo-yoga-2-pro

Възпроизвеждането на видео намали значително живота на батерията – до 298 минути (4 часа и 58 минути).

Живот на батерията при 3D игра

За да измерим издръжливостта при 3D геймплей използваме сравнително тежката Metro: Last Light, при минимални графични настройки.

metro-yoga-2-pro

Ако има потребители, които биха останали недоволни от възможностите на Yoga 2 Pro, то това биха били геймърите – ноутбукът определено не е създаден за игри. Въпреки това тествахме батерията му и при това условие, а той издържа 154 минути (2 часа и 34 минути).

Консумация

Въпреки IPS екрана си, Yoga 2 Pro задържа консумацията на чудесно, несравнимо с настолните компютри ниво. Спестените пари от електроенергия можете да пресметнете, чрез таблицата по-долу.

electro

Процесор и RAM памет

Intel-Core-i5Intel Core i3-4010U е ниско-волтажен процесор за вграждане в дънни платки (запоява се за дънната платка) от ниския среден клас, анонсиран през третото тримесечие на 2013 година. Той е част от “Haswell” поколението и работи с базова тактова честота от 1.7GHz. За разлика от по-големите си събратя от Core i5 и Core i7 линиите, Core i3-4010U не може да се похвали с Turbo Boost функция на ядрата. Това означава, че при по-високо натоварване, той няма да може да овърклокне ядрата си до по-висока честота, за да предостави допълнителна производителност.

Чипът разполага с 128KB кеш памет от първо ниво, 512KB кеш памет от второ ниво и 3МВ кеш памет от трето ниво. Core i3-4010U e изработен по 22-нанометров производствен процес, като в него е намерено място и за вградения Intel HD Graphics 4400 графичен контролер. Той е с базова честота от 200 MHz, като Turbo Boost може да увеличи честотата му до 1000MHz. Консумацията на целия SoC (System on a Chip) е 15 вата, а максималната температура на работа е 100 градуса.

Intel Core-4010U поддържа HyperThreading (емулира по едно виртуално ядро, за всяко реално такова), PCI Express 2.0, до 16GB /LP/DDR3/L/ 1333/1600 памет, AVX 2.0 и SSE4 инструкции.

Официалната страница на Core i3-4010U можете да разгледате тук: http://ark.intel.com/products/75107

Мястото, на което се намира Core i3-4010U в класацията ни на процесорите можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-procesori/

Резултатите на всички лаптопи с този процесор, информация и възможност за коментари ще получите в специалната страница на модела: http://news.laptop.bg/intel-core-i3-4010u/

RAM паметта в модела, с който разполагаме е 4GB и е разположена на една платка. Свободен е още един слот, така че Yoga 2 Pro може да бъде поръчан и с 8GB RAM.

Cinebench 11 e бенчмарк тест на Maxon, който спомага за определянето на производителността на процесора при работа със софтуер от типа на 3D Studio MAX и Cinema 4D.

 • 10
 • 8
 • 6
 • 4
 • 2
 • 0
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Samsung Series 5
 • Acer Aspire P3
 • Acer Aspire S7
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • 1.86
 • 1.60
 • 1.73
 • 2.4
 • 2.50
 • 2.15
По-високият резултат е по-добър
Cinebench 11.5точки
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 1.86
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 1.60
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 1.73
Acer Aspire S7 Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 2.4
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 2.50
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 2.15

NovaBench 2 е софтуер на Novawave, който ни очарова с точността си, както и с факта, че е крос-платформен и напълно безплатен. Приложението натоварва процесора с MD5 хеширане, тест при изчисления с плаваща запетая и целочислени математически задачи.

 • 450
 • 360
 • 270
 • 180
 • 90
 • 0
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Samsung Series 5
 • Acer Aspire P3
 • Acer Aspire S7
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • 279
 • 317
 • 300
 • 369
 • 362
 • -
По-високият резултат е по-добър
Novabench CPU (процесорен тест)точки
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 279
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 317
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 300
Acer Aspire S7 Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 369
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 362
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -

Освен под синтетичните бенчмаркове, поставяме машините и под “Real-Life” тест с поредица от реални задачи (Action) във Photoshop. Настройките сме направили така, че да сведем помощта от RAM паметта и графичната карта до минимум.

 • 50
 • 40
 • 30
 • 20
 • 10
 • 0
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Samsung Series 5
 • Acer Aspire P3
 • Acer Aspire S7
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • 34.6
 • 32.3
 • 32.5
 • -
 • 24.7
 • -
По-ниският резултат е по-добър
Photoshop (процесорен тест)секунди
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 34.6
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 32.3
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 32.5
Acer Aspire S7 Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) -
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 24.7
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -

Fritz

Fritz e бенчмарк, отразяващ производителност при пресмятане на шахматни ходове. Intel Core i3-4010U се справя с 3.415 милиона хода в секунда. Един от най-мощните компютри в света, Deep(er) Blue постигна скорост от 200 милиона позиции в секунда, през 1997 година, когато победи световния шампион Гари Каспаров с 3.5 на 2.5.

Видеокарта

geforce-gtx-670mx Intel HD Graphics 4400 е вграден графичен контролер от GT2 деление, разположен в Core i процесорите на Intel от Haswell поколението. Анонсиран e на 05.06.2013 г. и целта му е да се противопостави на ниския клас графични чипове със собствена памет от NVIDIA и AMD.

HD 4400 притежава 20 изпълнителни блока, по-известни като „Execution units“ – с 4 повече от наличните 16 в HD 4000. Видеокартата поддържа DirectX 11.1, Shader 5.0, OpenCL 1.2 и OpenGL 4.0, като има подобрен декодер за 4K видео и QuickSync енкодер. Базовата честота е 200 MHz, като с Turbo Boost може да се увеличваа до 1100 MHz (зависи от процесора).

HD 4400 поддържа до три индивидуални дисплея с максимална резолюция от 4096×4096 пиксела. Kонсумацията на енергия е драстично по-ниска в сравнение с дискретните графични решения на NVIDIA и AMD и това е причината вградените графични ускорители от GT2 деление да са най-предпочитани в лаптопите от Ultrabook класа.

Последните драйвери за Intel HD Graphics 4400 можете да свалите от тук: https://downloadcenter.intel.com/default.aspx

Мястото, на което се намира Intel HD Graphics 4400 в класацията ни на видеокарти можете да видите тук: http://news.laptop.bg/klasacia-video/

Резултатите на всички лаптопи с модела, информация и възможност за коментари ще получите тук: http://news.laptop.bg/intel-hd-graphics-4400/

Cloud Gate e ориентиран към домашните и Mainstream ноутбуци и поддържа видеокарти с DirectX 10 или по-висока. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 6150
 • 4920
 • 3690
 • 2460
 • 1230
 • 0
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Samsung Series 5
 • Acer Aspire P3
 • Acer Aspire S7
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • 5091
 • 2298
 • 2676
 • -
 • 5104
 • -
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Cloud Gateточки
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 5091
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) 2298
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 2676
Acer Aspire S7 Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) -
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 5104
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -

Fire Strike е изключително тежък тест, създаден за мощни машини с видеокарти от най-висок клас или такива работещи в SLI или CrossFire режим. Разчита на пълните способности на DirectX 11 и натоварва графичните карти до краен предел. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 800
 • 640
 • 480
 • 320
 • 160
 • 0
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Samsung Series 5
 • Acer Aspire P3
 • Acer Aspire S7
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • 662
 • -
 • 280
 • -
 • 546
 • -
По-високият резултат е по-добър
3DMark 13 Fire Strikeточки
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 662
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 280
Acer Aspire S7 Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) -
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 546
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -

3DMark 11 е много популярен графичен бенчмарк, определящ производителността на видеокартата при DirectX 11 рендеринг. Провежда се единствено графичният тест, при стандартни настройки.

 • 1050
 • 840
 • 630
 • 420
 • 210
 • 0
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Samsung Series 5
 • Acer Aspire P3
 • Acer Aspire S7
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • 844
 • -
 • 393
 • -
 • 769
 • -
По-високият резултат е по-добър
3DMark 11 (графични тестове)точки
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 844
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 393
Acer Aspire S7 Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) -
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 769
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -

Този бенчмарк определя производителността на видеокартата, като я натоварва с крос-платформения и изключително добре направен UNiGiNE енджин. Бенчмаркът тества с DirectX 11 и OpenGL 4.0 графика, физика в реално време и уникални детайли. Настройките, които използваме са:

API: DirectX 11 | Tessellation: Normal | Shaders: High | Antisotropy: 16x | Stereo 3D: Disabled | Anti-aliasing: 8x | Resolution: 1365 x 768

 • 250
 • 200
 • 150
 • 100
 • 50
 • 0
 • Lenovo Yoga 2 Pro
 • Samsung Series 5
 • Acer Aspire P3
 • Acer Aspire S7
 • Samsung ATIV Book 9 Plus
 • ASUS ZENBOOK UX31
 • 179
 • -
 • 85
 • -
 • 170
 • -
По-високият резултат е по-добър
Unigine Heaven (общ резултат)точки
Lenovo Yoga 2 Pro Intel Core i3-4010U (2-ядрен, 1.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 179
Samsung Series 5 Intel Core i5-2467M (2-ядрен, 1.60 - 2.3GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -
Acer Aspire P3 Intel Core i5-3339Y (2-ядрен, 1.50 - 2.00GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) 85
Acer Aspire S7 Intel Core i5-3317U (2-ядрен, 1.70 - 2.60GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4000 (споделена памет) -
Samsung ATIV Book 9 Plus Intel Core i5-4200U (2-ядрен, 1.60 - 2.6GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 4400 (споделена памет) 170
ASUS ZENBOOK UX31 Intel Core i5-2557M (2-ядрен, 1.70 - 2.70GHz), 4GB RAM, Intel HD Graphics 3000 (споделена памет) -

Тестове на игри

Ниска графика 110 кадъра / секунда
Средна графика 55 кадъра / секунда
Висока графика 50 кадъра / секунда
Ниска графика 15 кадъра / секунда
Средна графика 11 кадъра / секунда
Висока графика 4 кадъра / секунда
Ниска графика 32 кадъра / секунда
Средна графика 13 кадъра / секунда
Висока графика 6 кадъра / секунда

*Тестовете са проведени при резолюция 1366 х 768 с цел обективно сравнение с видеокарти, намиращи се в мобилни компютри, които не поддържат по-висока резолюция.

Lenovo Yoga 2 Pro не е предназначен за игри, но по-леките такива ще можете да играете дори при високи настройки. Tomb Raider по-скоро можем да счетем като тежка игра, но HD Graphics 4400 се справи и с нея, макар и при ниски графични настройки.

Температури и комфорт

При лека натовареност (сърфиране в Интернет, писане на документи и т.н.), компютърът задържа температура на процесорните ядра около 50-52 градуса – отлично.

След като около 30 минути го подлагахме на 100-процентово изчислително натоварване, температурите на ядрата се държаха около 60 градуса, което е чудесен резултат. Стойността е на цели 40 градуса отстояние от Tj.max температурата, която вече споменахме, че за Intel Core i3-4010U е 100 градуса.

На графиката по-долу можете да видите температурите и натовареността на процесора във втория, по-тежък сценарии – зелената линия е процентното натоварване, а червената – температурата.

temps

Заключение

Ултра тънък, ултра красив и ултра удобен ноутбук, чиято батерия издържа почти цял работен ден. Тази идея със сигурност ще се хареса на бизнесмените или тези, които пътуват често и се нуждаят от надежден технологичен спътник до себе си. Това, което прави Yoga 2 Pro уникален обаче не са само режимите, в които можете да го използвате. Впечатлени сме също от възможностите на екрана и неговата детайлност, звука и качеството на изработка.

Изчислителната мощ е напълно достатъчна за всекидневните ви задачи, а SSD-то заложено в корпуса ще ви гарантира светкавична работа в операционната система.

Както обикновено, имаме малък подарък за тези, които са прочели ревюто и са решили да си закупят Yoga 2 Pro до 25.03.2014 г. Те ще получат безжична мишка Lenovo, а единственото условие е да при поръчката, в полето „Допълнителна информация“ да отбележите предложение за допълнителен тест/информация в бъдещите ни ревюта или просто да изкажете мнението си.

Тествания модел можете да закупите от онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-lenovo-Yoga_2-lenovo_yoga_2_pro_59_403716

Всички лаптопи от линията можете да разгледате в онлайн магазина на Лаптоп.БГ: http://laptop.bg/laptops-lenovo-Yoga_2

Плюсове

 • Висока портативност (1.40 килограма)
 • Елегантен, здрав и тънък корпус (16.5 милиметра)
 • Дълъг живот на батерията при сърфиране (6:40 часа)

Минуси

 • Високата резолюция понякога създава неприятности в Windows

Модели, участващи в тестовете от статията

Прочетено 5 634 пъти

Няма мнения

Мнения